IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, May 1, 2010

SAKIT BERULANG, NIZAR JAMALUDDIN KEHABISAN UBAT!

Saturday, May 1, 2010
Sekalipun Nizar Jamaluddin, bekas Menteri Besar Perak yang masih beranggapan, dia adalah Menteri Besar, belum pernah mendapat rawatan psikiatrik dan tiada kenyataan rasmi berhubung situasinya itu, tindakan dan kata-kata yang dilontarkan oleh Nizar Jamaluddin menunjukkan dia SEMEMANGNYA mempunyai sejenis penyakit kronik yang bersangkutan dengan hati dan mental!

Terdesak kerana gelagatnya menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia, khususnya penduduk Hulu Selangor, apatah lagi bukti hasutannya disiarkan di merata-rata blog, Nizar Jamaluddin cuba memberi alasan yang boleh dianggap sebagai PICISAN.

Kata Nizar, dia cuma mengulangi kembali apa yang telah diucapkan oleh Najib Razak ketika Perdana Menteri Malaysia itu masih menjawat jawatan Ketua Pemuda UMNO di Kampung Baru. (Suara Keadilan)

Agak malang bagi Nizar Jamaluddin, dia sekadar mengulangi apa yang dikatakannya tanpa sebarang bukti. Lebih daripada itu, tuduhan yang dilemparkan oleh Nizar Jamaluddin adalah tuduhan tidak berasas yang tidak disertakan dengan bukti. Besar kemungkinan Nizar Jamaluddin sekadar menjadi kakatua untuk 'hearsay' yang datang daripada penyokongnya sendiri.

Perlu diingatkan, sebarang hearsay daripada pihak PAS-Baru dan PKR SANGAT-SANGAT TIDAK BOLEH DIPERCAYAI kerana kecenderungan mereka untuk menokok tambah serta MENIPU.

Nizar Jamaluddin seharusnya mencari alasan lain dan menyertakan sebarang bukti yang dimilikinya. Apa yang diucapkannya di Hulu Selangor itu adalah sesuatu yang boleh memberi impak buruk seandainya ada kaum extremist dari masyarakat Cina yang termakan dengan ucapannya dan memulakan revolusi berdarah seperti 13 Mei 1969.

Mungkin disebabkan KEBEBALANNYA itulah, Allah Taala pun tak izinkan dia pegang jawatan Menteri Besar Perak untuk tempoh panjang. Hikmah daripada kejatuhannya dari tampuk kuasa, ialah menyelamatkan lebih ramai rakyat Perak daripada kelakuan tidak masuk akal seperti yang sering dipamerkannya!

4 comments

ANDA INGAT LAGI SIAPA YANG CUBA MEMBUNUHNYA?

ANDA INGAT LAGI MANGSA LANGGAR INI?

ANDA TAHU APA BANGSANYA?

ANDA TAHU SIAPA YANG MELANGGARNYA DAN APA BANGSANYA?

ANDA TAHU APA YANG DILAKUKAN OLEH SI PELAKU LANGGAR TERSEBUT SEKARANG?

ANDA TAHU APA YANG DILAKUKAN OLEH PARA PEMIMPIN PAS DAN ADAKAH SAMA SEPERTI YANG DILAKUKAN MEREKA TERHADAP KETUA POLIS NEGARA SEKARANG?

Kalau anda tidak ada jawapan untuk semua itu, ternyata anda sememangnya bukan rakyat Malaysia yang prihatin tentang keadilan seperti yang dilaung-laungkan oleh Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Mahfuz Omar, Khalid Samad dan tidak ketinggalan, Khalid Ibrahim dan Nasharuddin Tantawi....

Kah! Kah! Kah!

1 comments

BUNUH NIK AZIZ... MEMANG PATUT PUN!


Inilah pemuda yang menimbulkan kegemparan dan kegerunan buat sekalian pemuja Nik Aziz. Laporan-laporan polis dah dibuat. Baguslah... sudah ada niat untuk berubah daripada menjadi sombong bodoh kepada bertindak mengikut undang-undang.

Bagaimanapun, bodoh mereka, terutama Tantawi masih belum berkurangan. Tidak sepatutnya menyebut atau mengaitkan pemuda yang bernama Mohd Safuan Hilmi ini dengan Pemuda UMNO kerana kalau benar pun, ia akan dianggap kes terpencil. Kalau tak betul, ternyata orang PAS pula yang dianggap suka menuduh tanpa bukti.

Sekadar berpandukan minat pemuda ini kepada UMNO, memakai t-shirt Pemuda UMNO, belum tentu dia memang orang UMNO. Berapa ramai yang menjadi anggota PAS tetapi tidak dapat menyelami hasrat dan tujuan sebenar penubuhan PAS? Begitu jugalah dengan UMNO.

Jadi, sekadar mengaitkan Mohd Safuan dengan Pemuda UMNO sekadar menyerlahkan otak cetek Tantawi yang KUNUNNYA pernah belajar di Jordan, sebuah negara Arab sekular yang masih lagi mengamalkan pembunuhan maruah (Honour Killing) secara meluas.

Bagaimanapun, tindakan membuat laporan polis terhadap Mohd Safuan memang kena pada masanya. Mohd Safuan ketika menulis di dalam Facebook, barangkali terlalu benci dan marah.... atau boleh jadi juga terlalu ingin bergurau dan ingin dikenali.

Nah, dia memang dikenali. Hanya dengan beberapa ayat, namanya dan wajahnya terkenal di seluruh Malaysia, terutama di Sibu yang mana PAS-Baru menghantar rombongan pendakyah untuk membantu Ketua DAP Sarawak dalam Pilihanraya Kecil Sibu.

Internet merupakan kemudahan yang dianugerahkan Allah Taala kepada manusia sejagat menerusi OTAK YAHUDI yang sangat dibimbangi oleh puak-puak PAS. Penyalahgunaan kemudahan ini sedang berlaku di mana-mana, bukan sekadar terhadap Nik Aziz dan Pakatan Rakyat melibatkan UMNO dan Barisan Nasional, bahkan lebih teruk dari itu.

Fenomena mencari kemasyhuran 5 minit sedang berlaku dengan hebatnya menerusi penyiaran artikel, video dan sebagainya di Internet. Kemusnahan moral di kalangan golongan muda, begitu ketara. Pendedahan hubungan seks secara bebas, bukan lagi cerita baru. Youtube dan blogspot menjadi tempatnya. Begitu juga menunjukkan kemaluan dan buah dada, ada di mana-mana di dalam Internet.

Mohd Safuan hanyalah sebahagian daripada budaya yang 'perlu' diterima sebagai masakini. Dan Mohd Safuan adalah wakil generasi muda yang semakin biadap serta kurang memperhatikan undang-undang negara, sama seperti sesetengah pemimpin PAS yang kurang memerhatikan ayat-ayat suci al Quran dan al Hadis ketika berceramah dan mencari sokongan!


4 comments

DUA BADRUL BIKIN PANASSSSS!!!!

KISAH BADRUL YANG PERTAMA:

Najib Abdul Razak telah menerima permohonan menganggotai UMNO daripada ADUN Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah yang telah keluar dari Parti Keadilan Rakyat enam bulan lalu.

Kisah Bad Pelabuhan Klang ini sememangnya hangat, terutama apabila membabitkan rumahtangganya. Bagaimanapun, sedikit berbeza antara ahli-ahli UMNO dengan PAS-Baru dan PKR, ahli-ahli UMNO 'tak ambil port' dengan rumahtangga orang lain. Tidak seperti PAS-Baru yang sanggup meruntuhkan perkahwinan dan memecah belahkan keluarga asalkan kemenangan berpihak, manakala PKR pula sentiasa penuh dengan skandal, gosip dan cerita gelap kalau bab-bab yang melibatkan seks dan seks luar tabie.

Agak menarik apabila Badrul telah diarahkan untuk meletakkan jawatan oleh kepimpinan tertinggi PKR. Dia bagaimanapun enggan mematuhi arahan berkenaan. Apabila Khalid Ibrahim mengumumkan kerusi DUN Pelabuhan Kelang telah kosong, Khalid Ibrahim sekadar meludah ke mukanya sendiri. Dan cerita pengosongan kerusi berkenaan kerana Badrul keluar PKR, tidak lagi diperkatakan.

Baik Khir Toyo mahupun Noh Omar, mereka sudah mendapat kawan baru yang bakal menghangatkan sidang DUN Selangor. Khalid Ibrahim dan pasukannya pula terpaksa menyediakan buah-buah penting untuk menangkis semua tuduhan Badrul Hisham, terutama membabitkan wang ringgit dan peruntukan yang tidak sampai ke tangan ADUN, sebaliknya hanya terperap di tangan pegawai yang dilantik oleh Khalid Ibrahim sendiri!

Cerita tentang Bad Pelabuhan Kelang akan kembali hangat dengan pelbagai tuduhan. Yang pastinya tuduhan utama yang akan dilemparkan ialah Badrul keluar PKR kerana dibayar oleh UMNO!


KISAH BAD YANG KEDUA:

Mamat yang begitu bangga dikenali sebagai CheguBard ini cuba membuat gempar dengan membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Negara dan seorang lagi pegawai tertinggi polis Bukit Aman, Superitendan Maszley Minhat di balai polis Seremban.

Dalam laporannya, mamat ni mengatakan Maszley telah menyalahgunakan kuasanya apabila bertindak menahan CheguBard dan empat orang kawannya selama lapan jam di Ibu Pejabat Polis Kuala Kubu Bharu berhubung kempen politik di Hulu Selangor.

Untuk menambahkan lagi sensasi ceritanya, CheguBard memberitahu sewaktu dia ditahan, dia dapat melihat lima 'bundles' dokumen berkaitan latar belakang calon PKR dan material berkempen yang 'disembunyikan' di Jabatan Siasatan Jenayah.

"Ini bukti jelas, polis telah mensabotaj pilihanraya itu!" katanya.

Apa punya turrr ler si mangkuk nih! Apa benak sangat ka polis nak simpan barang-barang bukti di tempat terbuka yang boleh dilihat oleh orang awam atau pensabotaj? Atau barangkali Ibu Pejabat Polis Kuala Kubu Bharu memang tidak ada tempat khusus untuk menyimpan barang bukti sehingga terpaksa disimpan di pejabat Jabatan Siasatan Jenayah?

Tidakkah terfikir oleh mamat ni, seandainya barang-barang bukti tersebut hilang, bukankah polis juga yang menerima malu? Tidakkah polis Kuala Kubu Bharu dapat mengagak, ramai orang awam yang dibawa ke Jabatan Siasatan Jenayah sama ada untuk disoalsiasat atau pun memberikan keterangan mahupun sebagai saksi? Tidakkah perkakas-perkakas dan dokumen seperti yang disebutkan oleh mamat bongok ini, akan menyebabkan polis menjadi mangsa mudah untuk dituduh?

Seperkara yang paling melucukan tentang mamat ini ialah cubaannya untuk membodohkan orang lain, khususnya para pengikut PKR. Menurutnya, dia telah diserang oleh samseng-samseng UMNO dengan parang di Felda Sungai Buaya. Apakah mamat ini memang bodohnya disebabkan tidak cukup zat pemakanan pada waktu kecilnya sehingga dia tidak tahu, polis akan menahan pihak kedua setelah menerima laporan atau aduan dari pihak pertama yang merupakan penduduk tempatan.

Keadaan yang sama ketika polis melayani kes-kes jenayah berat seperti membunuh. Saksi pertama yang datang memberi keterangan merupakan suspek utama pembunuhan berkenaan.

Apatah lagi terdapat laporan bahawa CheguBard dan 'samseng-samsengnya' dilaporkan cuba menimbulkan kekacauan di kampung berkenaan, membuatkan tindakan polis lebih menjurus ke arah menghalang kekacauan tersebut daripada berlaku. Itu yang dikhabarkan oleh penduduk setempat berhubung kejadian CheguBard diserang dengan parang. Sepatutnya CheguBard berterima kasih kepada pihak polis kerana telah menyelamatkan nyawanya dan dirinya daripada diapa-apakan oleh orang yang begitu marah dengan ucapan dan hasutannya di Sungai Buaya!

Dua manusia yang berkongsi nama, Badrul Hisham tetapi memilih cara yang berbeza untuk menaikkan nama masing-masing!

3 comments

Friday, April 30, 2010

SYOKNYA KALAU POLIS DAH TAK ADA!

Friday, April 30, 2010
Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negara secara menyindir, berkata beliau sedia mengarahkan anggota-anggotanya 'berhenti' daripada menguatkuasakan undang-undang kalau itulah yang diinginkan oleh rakyat (sebilangan). Dan kata-katanya itu segera disambut dengan kokokan para BACUL-BACUL dalam Pakatan Rakyat. Malahan tanpa segan-silu mereka mendesak agar Musa Hassan meletakkan jawatan ekoran 'ugutannya' itu.

Mungkin ramai yang tidak faham apa yang cuba dimaksudkan oleh Musa Hassan. Malah tindakan dan kecaman keterlaluan daripada orang-orang politik, khususnya daripada barisan Pembangkang, secara jelas, isu kematian Amirulrashid sebenarnya lebih dijadikan isu politik bagi mengais perhatian daripada orang Melayu. Apatah lagi isu Teoh Beng Hock telah berjaya digunakan sepenuhnya oleh DAP, PKR dan PAS untuk mendapatkan sokongan orang Cina.

Bayangkanlah kalau polis benar-benar melepak di balai-balai sambil memerhatikan persekitaran tanpa sebarang tindakan. Bayangkanlah kalau anggota polis berhenti berkhidmat atau lebih tepat lagi mogok. Bayangkanlah kalau orang politik terpaksa mengupah gangster dan samseng untuk menjaga keselamatan mereka. Dan bayangkanlah orang politik menjadi MANUSIA PALING BACUL dan PALING PENAKUT untuk berhadapan dengan orang ramai apabila polis tiada.

Suatu ketika polis pernah mengajar DBKL tentang kepentingan peranan anggota polis trafik. Permintaan daripada DBKL dipenuhi. Selama dua hari tiada seorang anggota polis trafik yang bertugas. Hasilnya perjalanan dari Ampang ke Kuala Lumpur mengambil masa selama empat jam dalam kesesakan jalan raya yang MAHA TERUK!

Tapi elok juga... lepas ni, kita paksa mangkuk-mangkuk hayun yang duk hingaq kat polis tu, ganti polis. Teringin juga nak tengok Mahfuz Omar, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, jadi polis di tepi jalan...

6 comments

NAK DALIH APA LAGI ANJING DAP WOII!!!

KUALA LUMPUR 29 Apr - Tindakan Kementerian Pertahanan menolak empat soalan lisan daripada Ahli Dewan Negara Pakatan Rakyat, Senator Tunku Abdul Aziz Ibrahim semasa sidang Dewan Negara pagi tadi dinaggap tidak munasabah.

Menurut Tunku Aziz keputusan Speaker menolak soalan beliau kononnya dibuat berdasarkan faktor empat daripada tujuh soalan yang dikemukakan menyentuh mengenai rahsia ketenteraan.

"Dalam hal ini, saya rasa adalah tidak munasabah untuk Kementerian Pertahanan menolak soalan-soalan tersebut memandangkan jelas isu menyentuh rahsia ketenteraan tidak wujud.

"Saya memahami pembelian kelengkapan tentera adalah sensitif dan perlu menjaga rahsia ketenteraan seperti unsur-unsur spesifikasi dan atur gerak.

"Tetapi soalan yang ditanya itu bukan bertujuan untuk mendapat rahsia ketenteraan seperti yang disebut, tetapi untuk mendapat maklumat latar belakang pembelian dan pembangunan kelengkapan tentera yang telah diumumkan oleh Kementerian Pertahanan sendiri," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Berikut dinyatakan kesemua soalan yang ditolak itu:

1. Minta Menteri Pertahanan menyatakan latar belakang kerajaan membeli sistem Vera-E sepertimana yang dinyatakan dalam laporan tahunan kementah 2007 pada muka surat 72. Adakah ia mempunyai kaitan dengan projek Padas dan ancaman dari pesawat 'Stealth' luar negeri?

2. Minta Menteri Pertahanan menyatakan latar belakang pembelian 'Cruise Missile' yang akan dilancarkan oleh kerajaan sepertimana dinyatakan oleh bekas Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Zainal Abidin pada 4 Julai 2007 di Dewan Rakyat?

3. Minta Menteri Pertahanan menyatakan status pembangunan peluru berpandu Taming Sari XK98 dibangun oleh Stride dari segi pembelanjaan dan kerjasama teknologi dengan negara mana serta latar belakang, keberkesanan pembangunan dan status peluru berpandu ini?

4. Minta Menteri Pertahanan menyatakan senarai kelengkapan dalam pecahan jenis, bilangan dan peruntukan yang akan dilancarkan dalam masa lima tahun depan oleh TDM, TLDM, TUDM, dan Markas ATM/AB?

Tunku Aziz turut menegaskan jika Kementerian Pertahanan sendiri yang membuat pengumuman pembelian kelengkapan tersebut, maka ini tidaklah dikira sebagai rahsia lagi.

"Antaranya seperti pembelian Vera-E Radar Pasif dari Omnipol, Republik Czech telah beberapa kali dicatatkan dalam laporan tahunan Kementerian Pertahanan 2007 dan 2008. Dan laporan tersebut telah menyatakan projek timbal balas Vera-E sedang dipantau oleh kementerian," katanya.

Begitu juga menurutnya mengenai pembelian Cruise Missile yang diumumkan bekas Timbalan Menteri Pertahanan di Dewan Rakyat serta Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (Strike) telah menunjukkan peluru berpandu Taming Sari XK98 kepada ke seluruh negara pada 31 Ogos 2007 bersempena Perarakan Merdeka 2007 di Dataran Merdeka.

Tambah Abdul Aziz, pembelian kelengkapan ketenteraan menggunakan peruntukan awam dan perlu mendapat persetujuan dari Parlimen.

"Oleh itu, adalah munasabah dan berpatutan untuk Ahli Parlimen membincang dan mengetahui latar belakang mengenainya," ujarnya.

Ahli Parlimen dan rakyat juga katanya mempunyai hak untuk mengetahui senarai pembelian kelengkapan ketenteraan yang akan dilancar pada lima tahun akan datang iaitu dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh.

"Memandangkan pembelian kelengkapan ketenteraan adalah sangat mahal dan mudah berlaku penyelewengan, maka adalah perlu dipantau oleh Parlimen dan rakyat supaya selaras dengan prinsip-prinsip 'good governance' dan meningkatkan lagi ketelusan kerajaan," katanya lagi.

Beliau juga percaya rakyat tidak membantah pembelian kelengkapan ketenteraan penting demi untuk memastikan keselamatan negara, namun adalah mustahak bagi rakyat memastikan peruntukan tersebut kerana wang mereka digunakan bagi tujuan sedemikian. (Suara Keadilan)

NOTA:

BANGANG APA ANJING DAP INI... KALAU DAH MINTA DIJELASKAN SEGALA BUTIRAN TENTANG KELENGKAPAN KETENTERAAN, BUKANNYA NAMANYA DEDAHKAN RAHSIA KETENTERAAN NEGARA KA?

MEMANG PATUTLAH MANGKUK NI JADI AHLI DAP! JILATLAH KAU SUNGGUH-SUNGGUH APEK SOSIALIS TUH!


2 comments

DOLLAH BADAWI KATA...

Mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi menolak dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad yang beliau telah 'menyerahkan' 'dua kawasan yang kaya minyak' kepada Brunei.

Dalam kenyataannya lewat petang ini, Abdullah berkata sumber di 'blok L dan M' di Laut China Selatan yang dirujuk oleh Dr Mahathir, kini dikongsi bersama oleh Malaysia dan Brunei di bawah perjanjian wilayah dan komersil yang ditandatangani pada 16 Mac tahun lalu.

Walaupun blok L dan M kini berada di bawah kedaulatan Brunei, tetapi katanya, Malaysia akan dibenarkan mengambil bahagian dalam usaha bersama untuk memajukan pengeluaran minyak dan gas di situ untuk tempoh 40 tahun.

Menurut Abdullah, ia bertujuan untuk menyelesaikan isu sempadan antara kedua negara. (Malaysiakini)


0 comments

TU BARU MENANG BERAPA KERUSI JER TUH, DAP DAH TUNJUK LAGAK KOMUNIS DEPA!

Jalan Barat, Petaling Jaya telah ditukar namanya menjadi Jalan V.David. V.David merupakan salah seorang tokoh pemimpin DAP yang masyhur sekitar 80-an sehingga pertengahan 90-an lalu. Bagaimanapun, V.David turut terkenal sebagai pemimpin pergerakan sekerja dan sezaman dengan Zainal Rampak, bekas penyokong kuat Tengku Razaleigh Hamzah yang bertanding sebagai calon Semangat 46 Ampang Jaya pada pertengahan 80-an lalu.

Belum apa-apa lagi, DAP sudah tunjuk kuasa. Barangkali itulah sebabnya mengapa DAP begitu beriya-iya ingin menguasai kerusi majlis perbandaran dan bandaraya di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Perak.

Itu baru V.David. Tidak lama lagi, pastinya akan ada Jalan P.Patto, seorang lagi tokoh kontroversi DAP yang sudah masuk ke alam kubur. Dan selepas ini juga, pasti akan ada Jalan Lim Kit Siang, Jalan Lim Guan Eng 'The Khalifah', Jalan Gobind Singh Deo dan tidak terkecuali Jalan Karpal Singh & Co.

Memang gila politik DAP. Selagi boleh mereka ingin menghapuskan Melayu dalam apa cara sekalipun. Selagi boleh mereka ingin membuktikan bahawa Melayu adalah bangsa yang BODOH, BANGANG dan MUDAH DIGULA-GULAKAN UNTUK DILIWAT.

Cerita tentang menamakan jalan dengan nama tokoh-tokoh terkenal DAP sudah lama kedengaran. DAP cuba mengungkit jasa mereka yang sebenarnya tidak berjasa pun di negara ini selain daripada cubaan menghapuskan Melayu dan meliberalisasikan segala-galanya atas dasar persefahaman dan keharmonian. Puak-puak DAP ini barangkali kalau dicampakkan ke Amerika Syarikat, Britain, Canada dan Australia, barangkali hilang tanpa jejak begitu sahaja.

Untunglah mereka masih berada di Malaysia!

Jadi, selamat tinggal Jalan Barat, selamat datang Jalan V.David!

(pinjam sat na Orang Tanjung)

Kah! Kah! Kah! Kah!

1 comments

UMNO HALAU MCA KELUAR BARISAN NASIONAL

Ketua UMNO Bahagian Paya Besar, Ahmad Tajuddin Sulaiman menggesa MCA keluar dari Barisan Nasional berikutan kegagalan parti berkenaan mendapatkan undi kaum Cina di Hulu Selangor. Katanya lagi, MCA wajar menghentikan segala 'alasan karut-marut' untuk mempertahankan diri kerana TIDAK BEKERJA BERSUNGGUH-SUNGGUH seperti mana UMNO (Free Malaysia Today).

Ahmad Tajuddin hanyalah sebahagian daripada pemimpin UMNO dan Melayu yang benar-benar tidak berpuas hati dengan hasil kerja parti Cina seperti MCA. MCA dilihat lebih banyak mencari alasan dengan menyalahkan Melayu dan Islam berbanding melihat kelemahan jentera penerangan dan gerak saraf mereka sendiri.

Mangsa terbaru MCA adalah PERKASA. Dari Presiden MCA yang baru dilantik, Choi Soi Lek sehinggalah kepada Wee Ka Siong dan beberapa pemimpin kecil MCA lain, mereka tidak langsung menyalahkan diri sendiri, tetapi lebih cenderung menyalahkan UMNO sekalipun berbanding dengan mereka, UMNO lebih berkeupayaan menarik orang Melayu dan mempertahankan status-quo sebagai parti dominan di dalam Barisan Nasional.

Berbeza dengan MCA yang kalah teruk apabila berhadapan dengan DAP di banyak kawasan, termasuklah kawasan di mana orang Melayu menjadi pengundi majoriti. MCA dilihat terlalu relaks dan lebih gemar untuk bertarung sesama sendiri sambil 'mengarahkan' UMNO membuat itu dan ini untuk mereka.

Dalam hal ini, PAS juga sebenarnya tidak terkecuali sebagai parti Melayu. PAS juga dilihat menjadi pencacai tua pengangkat najis buat DAP yang cuba memperlihatkan dominan mereka ke atas Pakatan Rakyat. DAP menggunakan segala-gala yang terdapat di dalam PAS, hatta agama yang dianuti oleh kebanyakan pemimpin serta pengikut PAS bagi meraih sokongan Melayu. Bagaimanapun, DAP berjaya menjadikan diri mereka sebagai pembuat keputusan bagi Melayu-Melayu di dalam Pakatan Rakyat.

Sedikit berbeza antara DAP dan MCA ialah, DAP lebih mudah bergerak dan pergerakan mereka jauh lebih ke hadapan berbanding MCA yang lebih sedap berada di pejabat berhawa dingin. Untuk melihat wakil-wakil rakyat MCA turun padang, umpama mengharapkan dewa dari kayangan menjejak bumi. Berbeza pula dengan wakil-wakil DAP yang sentiasa ada di mana-mana dan pada bila-bila masa, hatta di sebelah gerai babi di pasar kotor.

Boleh jadi, MCA telah menyerahkan sepenuhnya kuasa tadbir ke atas kaum Cina kepada DAP. Sebab itulah, mereka lebih senang menyalahkan orang Melayu dalam segala hal kerana dengan cara itu, mereka tidak akan kelihatan seperti TAUKEH besar, sebaliknya sebagai rakan kongsi yang berpura-pura mengambil berat.

Elok juga kalau ada beberapa bahagian UMNO lain mengulangi desakan agar MCA keluar dari Barisan Nasional. Setidak-tidaknya, cina-cina yang berada di dalam MCA itu sedar diri atau paling tidak pun, boleh berhijrah ke negara-negara berhawa dingin seperti yang mereka minati sebelum ini!

2 comments

SELEPAS NI, BERAPA BIJI PELURU BERPANDU, BERAPA LARAS RAIFEL, BERAPA BIJI PELURU PULAK!

Menjadi pembangkang di Malaysia cukup mudah dan cukup meriah! Semua isu boleh digunakan! Jangan kira tentang isu keselamatan, jangan kira fasal faktor nyawa dan jangka hayat rakyat Malaysia! Yang penting undi dan sokongan serta memperlihatkan yang pembangkang jauh lebih baik daripada kerajaan sedia ada. Jangan kompromi dengan apa juga pun, termasuklah keharmonian kaum, agama dan keselamatan negara!

Itulah yang dilakukan oleh barisan pembangkang di negara ini. Sebelum ini, pembangkang masih lagi rakyat Malaysia yang mementingkan keselamatan negara. Tetapi selepas Abdullah Badawi dan pada zaman Najib Razak, segala-galanya perlu didedahkan kepada umum dan dunia agar gejala rasuah tidak kelihatan!

Atas nama rasuah, negara mungkin terpaksa mendedahkan segala peralatan dan persenjataan serta sistem pertahanan negara kepada dunia. Itu yang dimaksudkan oleh Joseph Bremen salah seorang peguam Perancis yang diupah oleh SUARAM dan pemimpin pembangkang untuk menyiasat perihal dua buah kapal selam Perancis yang dibeli oleh Kementerian Pertahanan Malaysia.

Konvensyen Korupsi PBB yang turut dipersetujui oleh Malaysia, menjadi senjata mudah bagi mendapatkan rahsia persenjataan sesebuah negara. Lebih menyenangkan lagi apabila ada badan atau manusia haramjadah dalam negara yang bersetuju untuk membocorkan segala maklumat bagi memudahkan PARENT COUNTRY mereka tahu, yang mereka sudah bekerja.

Atas nama undang-undang yang dimanipulasikan, nasib rakyat Malaysia dipertaruhkan oleh para pemimpin pembangkang yang gilakan jawatan dan pangkat. Scorpene hanyalah salah satu daripada usaha mereka mendedahkan rahsia ketenteraan negara ini, namun selagi segala-galanya tentang sistem persenjataan Malaysia tidak didedahkan, mereka tidak akan berpuas hati.

Selepas ini, para pemimpin pembangkang pastinya akan berusaha untuk mendedahkan pemilikan Malaysia untuk peluru berpandu bumi ke udara, laut ke bumi, bumi ke laut dan udara ke darat pula. Pastinya selepas ini juga, mereka akan mencari-cari jalan untuk mendedahkan, di manakah Malaysia 'menyembunyikan' segala senjata dan sistem pertahanan mereka.

Sama seperti yang mereka cuba lakukan menerusi 'pencurian enjit jet F-5E'....

Scorpene bukan sekadar satu masalah rasuah, tetapi ia melibatkan keselamatan negara. Seronoklah negara di seberang tambak kerana selama ini, mereka cukup risau dengan sistem persenjataan Malaysia yang disifatkan 'rahsianya terlalu kukuh' seperti mana mereka terkejut apabila Malaysia 'membuang Exocet' atas nama latihan....

0 comments

SAMPAI BILA ISU KESELAMATAN DIBAYANGI ORANG POLITIK?

Laporan polis terhadap Nizar Jamaluddin yang mengeluarkan kata-kata menghasut dan dianggap membahayakan nyawa rakyat Malaysia, bakal dibuat hari ini. Nizar dalam ceramahnya ketika berkempen untuk calon Pakatan Rakyat, mendakwa, Najib Razak pernah mengeluarkan kata-kata, akan membasahi keris karat dengan darah Cina. Video ucapannya telah disiarkan oleh banyak blog termasuklah di blog ini.

Dari sudut mana sekalipun, sama ada terkilas, mengilas atau dikilas, kata-kata itu memang mengandungi unsur hasutan yang sangat serius. Sama ada bertujuan politik atau atas dasar agama sekalipun, Nizar sudah menjadi seorang subversif yang wajar dikenakan hukuman kalau tidak pun, dihumban masuk ke Sungai Perak untuk dimakan ikan patin!

Bahasa seperti yang digunakan oleh Nizar hanya layak digunakan oleh blogger-blogger yang tidak berdisiplin dan beretika. Seorang ahli politik seperti Nizar, apatah lagi menganggotai parti PAS seharusnya menunjukkan contoh teladan kepada rakyat dan anggota-anggota biasa PAS.

Barangkali Nizar teruja kerana diberikan peluang untuk berucap di khalayak ramai setelah tidak berpeluang melakukannya selepas gagal menjadi Menteri Besar, Nizar terlupa pantang-larang yang perlu dipatuhi oleh setiap ahli politik di Malaysia.

Bagaimana pula seandainya tindak-tanduk Nizar itu dituruti pula oleh puak-puak Barisan Nasional pula? Bagaimana kalau semua ahli politik di Malaysia menggunakan nada Nizar dalam usaha untuk mendapatkan undi dan sokongan?

Barangkali kita semua boleh bayangkan apa yang akan berlaku kepada rakyat marhein. Orang politik seperti Nizar, hanya akan membakar semangat dan menghasut. Seandainya sesuatu yang buruk berlaku, mereka tidak akan ke hadapan sebaliknya mereka dahulu yang lari meninggalkan negara ini. Hanya setelah keadaan reda, barulah mereka pulang dan mereka akan mendabik dada bahawa merekalah yang mengamankan negara ini.

Negara ini mempunyai undang-undang yang cukup banyak merangkumi pelbagai aspek. Malangnya penguatkuasaan undang-undang tersebut terlalu lemah. Banyak undang-undang tidak boleh dikuatkuasakan hanya semata-mata yang nak dikenakan tindakan adalah orang politik, sama ada dari pihak pembangkang mahupun dari pihak kerajaan. Undang-undang dan hukum di negara ini hanya terpakai untuk rakyat biasa.

Contoh terbaik yang kita boleh tengok dan nilai sendiri. Blogger yang berjenama marhein, pasti akan dikenakan tindakan pantas dan keras dari pihak berkuasa seandainya melakukan sesuatu yang dianggap boleh mengancam keselamatan dan keharmonian di dalam negara ini. Bagaimanapun, seandainya blogger tersebut orang kuat politik, ada jawatan dalam politik, mereka akan dibiarkan begitu sahaja. Tiada tindakan mahupun amaran yang diberikan.

Yang bakal mengambil tindakan ke atas Nizar nanti adalah orang politik juga. Jadi, tak perlulah anda semua harapkan apa-apa kerana orang politik akan menyebelahi kaum mereka, sekalipun dari kem yang berlainan.

1 comments

Thursday, April 29, 2010

CISSS... TAK SENANG HATI JUGA DEPA NIH!

Thursday, April 29, 2010
CHE DET mendedahkan sesuatu yang sebenarnya tidak menghairankan pun!

Bagaimanapun, bekas Perdana Menteri, Abdullah Badawi memang masak. Anak dan menantunya pun masak! Silap-silap gaya, harus hangit anak beranak!

Kepada puak-puak PAS, hangpa toksah duk ulas atau sentuh apa-apa tentang hal ini. Orang tengah marah. Satgi tak pasai-pasai, benda-benda yang duduk dalam seluar dalam PAS pun terkeluar habis. Lagipun PAS pun bukannya baik sangat berbanding Abdullah Badawi. Tahap pemikiran Abdullah Badawi dengan kebanyakan pemimpin PAS-Erdogan, lebih kurang saja.

Lebih baik hangpa pandang dari jauh saja. Toksah duk tepuk tangan sangat, pasai orang tengah kena asak, silap-silap akan kaitkan orang lain yang pernah bersekutu dan bersefahaman dengannya. Nanti tak fasal-fasal, rakyat tahu pula helah dan belang sebenar di belakang tabir masa pentadbiran Abdullah Badawi, terutama URUSAN-URUSAN PERNIAGAAN di Kelantan dan laba yang diperolehi oleh pemimpin PAS!

Biarkanlah puak-puak UMNO melepaskan geram kerana bekas presiden depa tu berjaya menjahanamkan negara dalam tempoh 6 tahun sahaja setelah 22 tahun bergelut dari Negara Pertanian mundur kepada Negara Harimau Asia. Dan sekarang, jadi Negara Kura-Kura Dunia!

Ni nasihat ikhlas nih!

1 comments

KHALID IBRAHIM KEPALA PENYANGAK DAN PENYAMUN

Kerajaan Selangor tidak bermoral dan tidak beretika kerana membeli" hutang daripada syarikat korporat Talam Corporation menggunakan wang kerajaan / duit rakyat.

Pada 9 November tahun lalu, Sidang Dewan Undangan Negeri telah meluluskan bajet tambahan berjumlah RM391.7 juta untuk sayap pelaburan Kerajaan Negeri, iaitu Perbadanan Menteri Besar (MBI) membeli hutang yang ditanggung Talam Corp kepada beberapa agensi kerajaan negeri.

Secara prinsipnya adalah tidak bermoral dan tidak beretika menggunakan duit kerajaan / “duit rakyat” untuk membeli mengambil alih hutang sebuah syarikat swasta.

Pada hal kaedah “menyelamatkan syarikat swasta dan korporat” ini telah ditentang habis-habisan oleh pakatan pembangkang ketika era krisis ekonomi tahun 1998. Justifikasi kaedah kerajaan membantu syarikat bermasalah ketika itu adalah untuk menyelamatkan ekonomi negara secara keseluruhannya akibat ketidakupayaan mantan Menteri Kewangan ketika itu dan kini Penasihat Ekonomi Selangor mengeluarkan negara dari kemelut ekonomi akibat serangan spekulator mata wang.

Tetapi mengapa kini kaedah tersebut digunakan kerana masalah hutang Talam Corporation ini tidak akan menjejaskan ekonomi Selangor keseluruhannya. Ya ia satu masalah tetapi kenapa tidak digunakan cara kutipan yang biasa sahaja.

Adakah pakatan pembangkang kini Pakatan Rakyat sudah berubah dan menggadai prinsip ATAU YB Menteri Besar terlalu cerdik sehingga semua EXCO, Adun Pakatan dan rakyat seluruhnya diperbodohkan.

Kerajaan Selangor mengaburi mata rakyat kerana "membeli" hutang daripada syarikat Talam Corporation untuk meningkatkan pendapatan negeri itu sebanyak RM392 juta lagi. Ia membuatkan rakyat keliru tetapi seronok mendengar kerajaan dapat tambah kewangan.............. (SETERUSNYA DI BELANTAN)

0 comments

SATU BOCOR, DUA TERDEDAH... LAST-LAST PAS TERLONDEH TERUS

Kickdefella keluarkan kenyataan bahawa RM4 juta dikeluarkan oleh PAS untuk membiayai gerakan menjatuhkan Abdullah Badawi. Blog-blog dan portal-portal berita UMNO menggunakan berita tersebut untuk mengecam PAS Kelantan.

Dan sebagai jawapan balas, Harakah Daily 'memecahkan' satu rahsia tentang organisasi yang membiayai kegiatan Kickdefella dan pasukan media sarafnya. Pertanyaan kepada Kickdefella apa yang sudah berlaku kepada Global Media Channel (GMC), pasti akan membuka lebih banyak ruang bagi Kickdefella menelanjangkan PAS Kelantan dan pentadbiran Nik Abdul Aziz.

Agak mengejutkan kerana PAS sanggup mengeluarkan perbelanjaan yang besar semata-mata untuk menjatuhkan Abdullah Badawi padahal mereka tidak sepatutnya mengeluarkan wang sebegitu banyak. Sebabnya, Abdullah Badawi tidak disenangi oleh kebanyakan penyokong UMNO, bahkan kejatuhannya adalah disebabkan oleh orang-orang UMNO, bukannya ada penglibatan PAS pun!

Apa lagi yang akan didedahkan oleh Kickdefella dan pentadbiran PAS Kelantan? Pastinya perang londeh-melondeh ini tidak akan berhenti setakat kisah GMC sahaja.

Itu baru cerita antara PAS dan salah seorang pengarah gerak saraf mereka. Kalaulah UMNO juga sudi untuk londeh-melondeh, pasti kita akan tahu, berapa billion ringgit dihabiskan begitu sahaja semata-mata untuk mengekalkan kuasa atau merampas kuasa.

Yang kenyang adalah mereka yang menyua pelbagai projek yang tidak masuk akal. Yang gemuk adalah mereka yang pandai mengambil kesempatan dengan mengaku orang lain sebagai ahli pasukan mereka biarpun cerita tersebut hanyalah cerita bohong dan keinginan untuk mengipas di samping mengangkat diri sendiri!

Hebat juga bangsa Melayu ini bila berpolitik! Maju mereka lebih kurang semaju Zionis di negara haram Israel!

0 comments

JANGAN KATA ORANG LAIN, KELUARGA PUN MENYAMPAH!!!


Nama Tamrin Abdul Ghafar mulai terkenal apabila bapanya, Allahyarham Tun Abdul Ghafar Baba tiba-tiba sahaja dinaikkan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO menggantikan Musa Hitam yang meletak jawatan sebelum itu setelah kalah dalam pertandingan merebut jawatan utama di dalam UMNO.

Menjadi Exco Pemuda UMNO ketika Anwar Ibrahim berkuasa dalam parti berkenaan, Tamrin dilihat lebih banyak bergantung kepada nama bapanya berbanding keupayaannya sendiri bagi mendapatkan pengaruh dan kedudukan. Tamrin terlibat dalam kontroversi ekoran dilantik menjadi Pengerusi MARA atas kapasitinya selaku anak Timbalan Perdana Menteri. Krisis yang tercetus memaksa Tamrin melepaskan jawatan berkenaan dan akhirnya lenyap dari arus politik perdana.

Namanya kembali diperkatakan ekoran pembabitannya dalam penyelewengan pengurusan balak di Kelantan di mana Tamrin dikatakan mendapat habuan. Namun kemunculannya di pentas utama ceramah perdana Pakatan Rakyat di Hulu Selangor, mencetuskan rasa muak dan menyampah kepadanya yang dilihat sangat mementingkan tembolok dan perut berbanding perjuangan sebenar.

Usul memecat Tamrin dari UMNO sudah lama kedengaran, iaitu semenjak kisahnya dengan penyelewengan balak di Kelantan mulai didedahkan. Malah kaum keluarganya turut meminta UMNO memecat Tamrin kerana perbuatan Tamrin mengkhianati UMNO dilihat mengkhianati arwah bapanya yang telah dianiayai oleh Anwar Ibrahim, Penasihat Umum Parti Keadilan Rakyat sekarang. (Angguk-Angguk Geleng-Geleng)

Apabila Tamrin menyatakan, sudah sampai masanya dia melompat masuk ke PKR, para penyokong Pakatan Rakyat, khususnya penyokong PKR pasti akan memadankan muka UMNO kerana beranggapan Tamrin Abdul Ghafar adalah tokoh besar. Sedangkan pada masa yang sama, kebanyakan penggiat UMNO melihat usaha Tamrin Abdul Ghafar sebagai usaha terdesak setelah tembelangnya mencuri kekayaan Kelantan, didedahkan.

Sesuatu yang aneh ialah, Tamrin mengumpul kekayaannya kini menerusi perkongsian dengan salah seorang pembesar PAS yang menjadi Exco Kelantan, tetapi Tamrin memberi alasan, dia sudah bosan dengan dasar dan polisi Kerajaan Barisan Nasional yang dilihat telah menyeleweng lebih 50 tahun memerintah bagi menghalalkan penglibatannya dengan Pakatan Rakyat.

Tamrin sudah terlupa bagaimana hendak menjelaskan misteri-misteri yang berlaku dalam MARA ketika tempoh singkatnya sebagai Pengerusi MARA dahulu. Mungkin menyangkakan generasi penyokong PKR sekarang yang rata-rata tidak tahu-menahu tentang perbuatannya dalam MARA dahulu, Tamrin buat-buat lupa atau berlagak seperti SUDAH BERTAUBAT seperti rakannya, Zaid Ibrahim.

Majoriti penyokong UMNO pastinya mengalu-alukan pemecatan Tamrin biarpun kemunculannya dalam Pakatan Rakyat menjadi kemenangan moral kepada Anwar Ibrahim, bekas musuh utama arwah bapanya sehinggalah ke akhir hayat.

1 comments

METHOD BARU SUCIKAN PARTI POLITIK

DAP juga nampaknya sudah mula mengadaptasi amalan yang sudah dilakukan lama dahulu di dalam PAS. Upacara menyucikan dan membersihkan parti mereka daripada sebarang tuduhan rasuah, salah laku kewangan dan bersih daripada penyelewengan kuasa bagi memperolehi dana.

Caranya adalah dengan MENGEMIS DERMA!

Bertempat di Ibu Pejabat DAP pusat di Paramount Garden, Petaling Jaya, kempen mengumpulkan derma telah dilancarkan oleh Naib Pengerusi PAS Pusat, Tan Kok Wai (gambar).

DAP sememangnya sudah lama menuduh UMNO dan Barisan Nasional melakukan penyelewengan kuasa dan rasuah. Begitu juga dengan PAS. Sedikit berbeza antara PAS dan DAP ialah, PAS sudah lama menggunakan ahli-ahli mereka bagi mengumpulkan derma. Bagaimanapun, tanpa auditing yang betul, derma-derma yang dibuat, dilabelkan sebagai perjuangan dan fisabillah. Apa yang digunakan, tidak pernah dijelaskan oleh pemimpin-pemimpin parti semenjak dari zaman Datuk Ahmad Fuad dahulu.

Berselindung di sebalik MENGEMIS DERMA kononnya parti tidak mempunyai wang dan dana, adalah taktik termudah untuk membersihkan parti daripada soal jawab tentang penyelewengan dan rasuah. Sehingga kini, kebanyakan ahli PAS kurang percaya bahawa para pemimpin PAS KETAGIHAN menyeleweng dana parti memandangkan setiap kali ceramah, uncang-uncang derma akan diedarkan oleh anak-anak muda yang menggelarkan diri mereka sebagai Unit Amal.

Disebabkan imej ini yang telah ditanam dan diamalkan puluhan tahun, apabila terdapat laporan tentang penyelewengan dalam kerajaan negeri yang ditadbir oleh PAS serta perjalanan pentadbiran PAS Pusat, kebanyakan anggota PAS segera memakai hukum nafi! Mereka sentiasa mengisbatkan bahawa para pemimpin PAS adalah kelompok manusia terpilih yang bersih daripada sebarang perasaan tamak dan nafsu mereka boleh dikekang kerana pakaian mereka adalah iman dan taqwa. Sekaligus menafikan kewujudan unsur-unsur penyelewengan sekalipun apabila ditanya dari mana para pemimpin PAS memperolehi kemewahan, mereka tidak dapat memberikan jawapan.

Itulah juga yang sedang dilakukan oleh DAP. Memandangkan DAP sedang berusaha menambahkan keahlian Melayu-Melayu liberal dan anti-establisment, topeng-topeng miskin dan marhein wajar dipersembahkan. Apatah lagi, kebanyakan Melayu sangat mudah DITIPU dengan menggunakan pakaian luaran, kemiskinan dan ketidakupayaan dana sehingga perlu mengutip derma bagi kempen pilihanraya, akan menambahkan keyakinan mereka, berbanding UMNO dan parti komponen yang kebanyakan dana mereka diperolehi daripada aktiviti perniagaan.

Bagusnya DAP apabila berkawan baik dengan PAS ialah kejayaan mereka merempuh dinding ketahanan Melayu. Dengan sepotong dua ayat-ayat suci al Quran yang dihafal sekali dengan maknanya, orang Melayu yang mendengar pasti akan ternganga dan melopong. Malah, kalau pemimpin DAP tersebut mengatakan Allah itu Tiga berdalilkan ayat-ayat al Quran, mereka pasti akan percaya dan beriman dengan bersungguh-sungguh hati.

UMNO sewajarnya meniru cara PAS dan DAP. Lagipun yang memulakan dahulu adalah UMNO apabila terpaksa mengemis daripada rakyat jelata untuk tambang Tunku Abdul Rahman dan rombongannya ke London bagi perjanjian kemerdekaan Tanah Melayu sekalipun Tunku Abdul Rahman dan anggota-anggota rombongannya yang terdiri daripada kaum bangsawan itu menerima elaun bulanan yang jauh lebih besar berbanding wang derma yang dibuat oleh Melayu-Melayu marhein!

Apa lagi kaedah yang akan digunakan untuk menipu orang Melayu-Islam selepas ini? Al Quran sudah, hadis sudah, amalan sudah, malah taqlid pun sudah!... yang belum cuma, ajakan masuk Kristian dan Yahudi saja!

0 comments

Kisah sejarah yg tidak disampaikan...

Kisah ni disampaikan oleh kawan aku..katanya ni lah kisah sebenar asal usulnya perkatan " Takkan Melayu Hilang di Dunia"...ni adalah kata-kata Sultan Melaka.

Kisahnya..

Ketika Portugis menyerang Melaka, brtubi2 bola2 api diltembakkan ke Kota Melaka.. maka Sultan brtitahlah..Tuah!! segeralah tangkap akan bola2 api trsebut!!

Maka si Tuah pun melompat, lalu cuba menangkap bola api dan akibatnya brkecai ler Tuah..

Sultan terkejut!!! Ishhhh..."TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA".. kemudian Sultan segera pula brtitah..Wahai Jebat, tangkap lah pula akan bola2 api itu..

Melihatkan apa yg berlaku pada Tuah, Jebat mengangkat sembah.." Ampun tuanku, hamba enggan" lalu angkat kaki, cabut lari.

Murka ler Sultan..lalu berkata..Ciss, JEBAT, DERHAKA!! tu ler punca Jebat dikatakan menderhaka.
________

..pehh banyak version Kisah Hang Tuah ni..gitu juga kisah2 politik.

.......makin hari makin terkeliru

0 comments

CIna dan India yg keliru.

DAP & MCA jika nak salahkan sesapa pun kena ler salahkan tok nenek mereka gak.
Social contract..dipersetujui oleh tok nenek mereka.

Org2 cina generasi sekarang tak leh terima kedudukan melayu sebagai bumiputera yg mana hak2nya dilindungi dan tak boleh dipersoalkan..mereka terasa seperti menumpang.

Mereka leh terima melayu sebagai melayu spt mana mereka terima bangsa2 lain yakni India, sikh, dll tapi mereka tak leh nak "telan" (telan pun sampai ke tekak je) yg negara ni "seolah2" milik melayu sahaja..sedangkan mereka rasa mereka pun org disini kerana lahir disini dsb. Mereka tak boleh terima hakikat ini. Mereka rasa, ini tidak adil!!!. 1 Malaysia ma tapi apsal Melayu ada hak keistimewaan ma..

Bila fikir perkara ni mereka merasakan mereka ni "seolah2" sama je std ngan PATI..atau 2nd class citizen.Mereka rasa mereka dah bagi pergorbanan yg cukup, tapi mengapa mereka tak diiktiraf sebagai sama je ngan status org2 melayu. Cukup keliru dan tertekan. ( pada hal tiada cina yg trtekan pun, tiada satu keluarga cina pun mati kebulur dalam kampung org melayu walaupun dia satu keluarga je dlm kampung tu.)
Ada pula yg perapi hal2 ni..lagi ler sakan kekeliruan mereka.
__
Tiada siapa yg perlu disalahkan kerana tu lah yg dipersetujui oleh tok nenek melayu ngan tok nenek cina., dan juga tok nenek India.

Belajarlah terima hakikat ini..live with it ma. Ianya "constitution".
__

Spt yg aku kaborkan..melayu satu2nya bangsa yg mana2 bangsa leh jadi..Syaratnya mudah je..masuk Islam, dan brbudaya Melayu. Tu je.
Cina dan India maukan anak cucu mereka brstatus bumiputera dan melayu, korbankanlah. Ni lah betul pengorbanan yg sebenarnya. Org2 cina diThailand, Indon dsb..malah org2 cina di Singapore sendiri telah korbankan budaya dan cara hidup mereka. Dikatakan ada diantara mereka lebih Siam dari org2 siam, malah nama pun ada yg brnama Siam, Indon dsb. Kat US, ramai org2 cina guna nama Mat Salleh dan hidup macam Mat Salleh.
Bukannya hidup spt cina, brbudaya spt cina tapi nak jadi Melayu..tak jadi ler.

Cina Kelantan, Cina Kedah, Nyonya dan Baba Melaka..ada diantara mereka nampak lebih melayu dari org Melayu, kecek kelate dan cakap kedah gitu fasih sehingga ada yg dah reti nak cakap bahasa Cina.
( Ini juga antara yg ditakuti oleh segolongan org2 cina..)

Org2 Melayu..kecik tapak tangan, nyiru ditadahkan jika org2 cina dan india nak jadi Melayu. Org2 Melayu satu2 bangsa dalam dunia yg gitu lembut dan brlapang dada.

Tak caya tengok ler sendiri..hanya pempin2 Melayu je asyik mintak maap sehingga ke taraf PM tu. Pempin2 Cina tak de minta maap jika anak buahnya cakap perkara2 yg dikatakan perkauman.

Cuma bahayanya melayu ni..org2 arab kabor ..melayu adalah satu bangsa yg mana dalam hati mereka ada hati yakni hati dalam hati.

Aku kata, MCA, DAP dan GERAKAN sama je fikiran mereka , kerana brsepakat tentang PERKASA, sama sepakat tentang isu keris dihunus. Sepatutnya MCA dan GERAKAN brfikiran lebih trbuka.

...Pada Cina dan India yg terkeliru.

0 comments

MEMANG PENGINGKAR TEGAR, KAN?

Titah Duli Yang Dipertuan Sultan Selangor bahawa sesiapa yang enggan mematuhi arahan baginda, tidak perlu datang ke Selangor, sudah pula menimbulkan reaksi-reaksi balas daripada GEROMBOLAN SYAITAN BUTA DAN BIAWAK-BIAWAK PEMAKAN BANGKAI.

Sekalipun tidak berterus-terang, puak-puak ini lebih banyak berkias dan mula menggunakan resmi mereka, dengan menegakkan hujah bahawa bumi ini milik Allah Taala dan mereka bebas bergerak ke sana ke mari tanpa boleh dilarang oleh sesiapa pun!

Blog Bakaq Penarik Beca adalah salah satu contohnya.

Sama ada golongan ini memang bodoh, bebal dan tongong, masing-masing kalau berhujah berdasarkan nas dan dalil, cukup terer. Bahkan, sehingga hadis-hadis bertaraf dhaif dan ghurur pun, depa boleh hasan dan sohehkan! Mana-mana hujah pun, depa boleh tahkikkan sehingga membenarkan kata-kata depa.

Malangnya depa ni jahil bab-bab adab syahsiah! Dan kejahilan depa sampai ke tahap murakkab dan adakalanya lebih zindiq dari golongan musyrik! Mereka terlupa tentang perkara-perkara penting dalam bernegara dan bermasyarakat. Tu pun lambat lepa nak tubuhkan negara Islam. Kalau dah diri sendiri tak mampu nak menelan dan menjazamkan Islam dalam diri dengan bersungguh-sungguh, sembang apa lagi tentang Negara Islam?

Adab pertama, mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh penguasa sesuatu wilayah... adab ini jarang sangat nak dipatuhi. Puak-puak ini sentiasa beranggapan, sebagai orang Islam, mereka boleh melanggar mana-mana arahan yang tidak bersesuaian dengan fatwa Mursyidul Am dan para pemimpin serta ijtihad jahil mereka. Tidak cukup setakat itu, puak-puak ini jugalah yang menggalakkan para pengikut mubtadi mengikut teladan buruk mereka.

Nabi s.a.w dan para Sahabat r.a yang sudah terjamin syurga dan rahmat Allah Taala pun, nak masuk Habsyah minta izin Najasyi. Tidak pula suka-suka hati melanggar adat istiadat negeri serta peraturan yang telah ditetapkan. Tidak pula mereka keluar dari tempat yang telah dikhususkan untuk diinap. Nabi s.a.w pun bila memimpin golongan Muhajirin berhijrah ke Madinah, tetap mengikut adat resam kaum Ansar di Madinah dan meninggalkan kebiasaan kaum Muhajirin di Makkah.

Selagi pemerintah di sesuatu tempat tidak menghalang solat dan ibadat lainnya, bahkan menyediakan ruang, perlindungan dan tempat mencari rezeki, apatah lagi penguasa itu mengucapkan syahadah, 'kelihatan' mengerjakan lima rukun Islam, haram bagi rakyat melanggar perintahnya!

Itu adab yang diajar oleh Islam.

Alangkan Imam Syafie boleh menghormati wilayah Imam Malik, apa jadahnya puak-puak PAS-Baru bongkak dan juah dengan ilmu secoit yang dikutip dari tempat ceramah politik?

Apabila Ulil Amri Selangor kata jangan, apa susah sangat ka nak ikut? Kalau tak suka, hijrah ke tempat lain, Kelantan ka misalnya... tak payahlah nak tunjuk terlebih pandai di tempat orang!

Bumi Allah Taala yer? Cuba minta doa macam tu, dan langkah pi ke Amerika Syarikat... kita nak tengok, tawakkal tu kekal ke tidak! Dasar munafik!

Ada pepatah orang Kedah yang bunyinya macam ni, DATANG TAK BERJEMPUT, BERAMBUS LAGI BAGUS!

0 comments

BADUT TUA NI BUAT LAWAK LAGI!

Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar menggesa kerajaan agar meminta maaf kepada keluarga Allahyarham Aminulrashid Amzah yang terbunuh akibat peluru polis kerana menuduh si mati sebagai penjenayah.

Wah, wah, wah! Semenjak dua menjak ni, aktif sungguh Mahfuz menonjolkan dirinya dalam apa-apa sahaja perkembangan hatta perkembangan ekonomi dan keruntuhan moral yang sedikit sebanyak terpalit ke batang hidung Mahfuz sendiri.

Sehingga ke hari ini, belum ada khabar rasmi dari pihak kerajaan, sekaligus menolak tuduhan Mahfuz Omar yang mengatakan kerajaan melabelkan mangsa peluru polis gila pistol itu sebagai penjenayah. Yang menuduh Aminulrashid sebagai penjenayah adalah laporan-laporan pelbagai sumber media Pakatan Rakyat yang ingin menjadikan isu berkenaan sebagai isu politik. Lebih berat lagi apabila ada peguam yang inginkan publisiti kepada diri dan syarikat mereka.

Menuduh Aminulrashid sebagai penjenayah, perlukan kemaafan. Bagaimana pula dengan penolakan kepada usaha kerjasama dan perpaduan yang diperintahkan Allah Taala dan dianjurkan Nabi s.a.w? Bukankah penolakan tersebut dibuat dengan pelbagai alasan yang dianggap wajar sehinggakan wala' kepada Presiden dan Timbalan Presiden pun entah ke mana?

Yang tu, bila pula nak minta maaf? Bukan sekadar kepada para pemimpin yang tsiqah tetapi juga kepada rakyat Malaysia, khususnya yang beragama Islam dan berbangsa Melayu. Bagaimana pula dengan kerja-kerja memecah belah yang dilarang keras oleh Allah Taala dan dikutuk oleh Nabi s.a.w? Bagaimana pula dengan kerja-kerja melabelkan orang lain dengan pelbagai gelaran keji semenjak gerakan membela Anwar Ibrahim pada tahun 1997 dulu sedangkan ianya sangat bertentangan seperti mana yang terkandung dalam ayat 11 Surah Al-Hujurat? Bila nak minta maaf?

Nak menasihat orang kunun... sedarlah, gigi kacip anda lebih panjang berbanding gigi kacip orang lain! Sedarlah juga, otak anda lebih kelam berbanding otak orang lain! Lebih baik pi kelas malam, ambil balik SPM daripada berlagak macam sarjana dan hafiz!

Dasar 'ulama kepala lutut!'

3 comments

Air yg dicincang takkan putus..

Kata org2 tua..Air yang dicincang takkan putus. Benarkah?

Air tu merupakan kiasan kepada hubungan kekeluargaan, ianya merujuk pada air yang mengalir. Jika air trsebut telah brhenti mengalir..maka trputuslah aliran air ini, maka trciptalah lopak2 air yg mana lama kelamaan ia akan kering atau mengeluarkan bau yg busuk (kerana bertakung dan brhimpunnya kotoran dan bangkai2 binatang)

Jika ikut ilmu alam, geografi, begitu juga ia merupakan salah satu punca wujudnya kolam2 dan tasik2..yg mana asalnya dari satu sungai yg mengalir. Aliran air trputus disebabkan gerakan bawah bumi, gempa, atau prbuatan manusia, atau sungai mencari laluan yg baru.
________
Org2 Melayu adalah dari satu rumpun..ikatan persaudaraan org2 Melayu ialah agama Islam, semata2 kerana ucapan kalimah, walaupun rumpun Melayu ni trdiri dari jawa, banjar, aceh, melayu2 kenegerian spt Melayu kelantan, melayu kedah, melayu perak, melayu NS, melayu johor, melayu pahang dll, mamak, dsb.
Melayu2 kenegerian, jawa, banjar dll ni juga mempunyai budaya, loghat bahasa yg berlainan jugak.
Tapi semua, umumnya mengaku mereka adalah Melayu yg mana prsaudaraan dan persamaannya ialah Islam.

Kemudiannya, Melayu brkumpul dalam satu parti yakni UMNO. Kini ada dua, satu kerana keahlian parti dan satu lagi kerana persaudaraan seIslam.

Sungai mengalir masih lagi satu aliran............

Kemudian..sungai yg mengalir pecah jadi 2 aliran.. PAS dan UMNO. Bila sungai ni mengalir dalam 2 saliran, kerap brlaku gempa bumi dan prubahan bawah bumi yg kemudian lahir tasik2, kolam2 (kelompok2 serpihan)..kelompok2 ni ada yg brlonggok dan kumpulkan segala kotoran kerana dah tak mengalir airnya..ada kelompok2 yg menjadi lesu, kemudian kering. Tapi dalam air yg brtakung ni banyak lahirkan nyamuk2 yg brbisa dan membawa penyakit. Nyamuk walaupun sekor, kelambu sanggup dibakar!!

Apakah yg menyebabkan air sungai terus mengalir..aku tak tahu he he..Mungkin pasal kemarau, atau kawasan takungan air trcemar kut.

Tapi aku tahu apa yg menyebabkan tali prsaudaraan terus trikat/mengalir..ianya adalah kasih sayang. Bila putus kasih sayang, maka putuslah persaudaraan.

Bala yg paling besar..lebih besar dari kemarau, banjir, gempa bumi dan tsunami..ialah perang sedara.

Kasih sayang antara PAS dan UMNO, yg semakin mengalir lesu..ditambah oleh keladak2 DAP dan PKR..janganlah sampai trputus. Jika ianya trputus, akibatnya sangatlah buruk.

Dizaman dulu, bila pemerintah2 Melayu brtembung brserta pengikut2nya..org2 Cina pun ambik bahagian dibawah kepempinan kapitan2 mereka, mereka akan ambik side.

Tapi tu dulu...hari ni, bila org2 Melayu brtembung, org2 cina takkan join dan ambik mana2 side. Malah jika org2 cina brtembung ngan Melayu, Melayu dari rumpun lain akan brhimpun brsatu ngan org2 cina ini dan berusaha hapuskan rumpun melayu yg satu lagi.

So bagaimana tali prsaudaraan yakni kasih sayang ni dapat dipupuk dan mengalir deras..agar kotoran2/bangkai2 tidak terperap kat mana cabang2 sungai..dan air akan terus menjadi jernih dan bersih. Menyihatkan akan sekelian disisinya. Kotoran2 akan sentiasa dibuang kesungai, bangkai2 sentiasa wujud..tapi air yg deras mengalir tidak akan benarkan ianya brkumpul.

____ saja merepek siang2 buta ni.

1 comments

JANGAN KIPAS? TAKDAK KALU, UMNO MAMPUS!

Pak Menteri sorang ni dah salah cakap! Ada ka dia kata, UMNO jangan amalkan 'budaya kipas'. Mana boleh lagu tu. Kalau tak ada budaya kipas, macam mana UMNO nak hidup. Kalau tak ada budaya kipas, macam mana para pemimpin UMNO nak tahu apa yang berlaku di sekeliling depa.

Budaya kipas di dalam UMNO, ibarat roh dan nyawa. Saling berkait dan saling memerlukan. Tanpa budaya kipas, apalah lagi yang ada pada UMNO. Lagipun, budaya kipas di kalangan orang bawahan, merupakan rukun yang wajib diamalkan agar orang atasan UMNO dapat melihat mereka.

Kerana budaya kipaslah, UMNO terus hidup sampai ke hari ini dengan penuh gagah berani. Dengan penuh bersemangat. Mana ada orang atasan UMNO yang mahu mendengar cerita yang tak mengipas. Ada sapa-sapa yang berani bagitahu Ketua Penerangan UMNO segala hasil kerjanya sebenarnya ketinggalan zaman? Ada sapa-sapa yang berani bagitahu, Naib-Naib Presiden UMNO masih hidup dalam kepompong tahun 70-an dan berfikiran mundur? Ada sapa-sapa yang berani bagitahu, budaya bagi muka berlebihan kepada orang lain, sudah tidak relevan dalam arus politik perdana negara ini?

Terlebih penting, ada ka orang yang dipertanggungjawab untuk memberikan imej baik kepada UMNO, mampu berterus-terang bahawa mereka gagal. Tak payah jauh-jauh sangatlah. Ambil contoh Unit Media Baru UMNO sudahlah.... apa yang dibuat oleh ketuanya selain daripada duk membohong sana sini tentang pengaruh dan keberkesanannya menjawat jawatan berkenan. Dengar pula apa yang ditemberangnya kepada orang atasan UMNO... fuhhh... pendek kata kalau punggung orang atasan UMNO itu diperbuat daripada bara, sudah tentu seluruh badannya akan menyala kerana kipas makhluk ni, bukan main laju. Pendek kata, kalau hari nak hujan, terus jadi terang benderanglah akibat kipasnya itu!

Tu belum lagi kira hat yang duk pungut duit sana sini kononnya untuk jentera itu, jentera ini! Terus-terang cakaplah, duit-duit tu tak sampai pun ke bawah. Orang atasan diberitahu kononnya jentera sedang bergerak. Hakikatnya, orang bawah tak tahu apa-apa pun, malahan cerita tentang duit yang dipungut pun, disengapkan macam orang gemuk pendek bibir terjuih simpan cerita dia bela gundek!

Jadi kepada Zahid Hamid, sebelum nak bercakap dan nak menasihat tu, fikir dulu masak-masak. Jangan runtuhkan struktur UMNO yang sudah menjadi darah daging sebahagian manusia yang mengaku sebagai pejuangnya.

UMNO tak ada budaya kipas-mengipas? Kalau PAS yang maksum itu pun, kipas-mengipas dah jadi budaya wajib, UMNO sapa yang nak larang benda baik nih?2 comments

KEMARUKNYA SEMAKIN MENJADI-JADI

Udah makin teruk dia nih!

Barisan Nasional dituduh membeli undi dan mengamalkan 'rasuah siang dan malam'. SPR dituduh berat sebelah dan mencabuli prinsip asas tugasnya mengendalikan pilihanraya. Polis dituduh menyebelahi calon Barisan Nasional dan menghalang para petugas Pakatan Rakyat. Pengundi hantu didatangkan beribu-ribu orang untuk memenangkan calon Barisan Nasional.

Dan kemaruk itu tidak terhenti setakat itu sahaja. PAS yang bersungguh-sungguh membantu Zaid Ibrahim menerusi jentera pilihanraya, kewangan, logistik dan tenaga kerja yang bekerja secara percuma bahkan mengeluarkan perbelanjaan sendiri, dikatakan tidak sepenuh hati bekerja untuknya. Sebaliknya PAS dituduh memasuki Felda sekadar untuk menambahkan keahlian di dalam parti berjenama Islam itu, bukannya menguatkan dan melebarkan pengaruh Pakatan Rakyat.

Hari ini FMT menitipkan tuduhan Zaid bahawa terdapat sabotaj dari dalam parti yang dianggotainya, PKR. Sekalipun cakapnya berhati-hati, tetapi Zaid jelas menuduh ada pihak tertentu yang tidak senang dengan pencalonannya, lantas melakukan sabotaj ke atas kempennya. Ada khabar-khabar angin yang mengatakan, seorang pemimpin PKR telah mengadakan kenduri kesyukuran apabila berita kekalahan Zaid disiarkan!

Kata Zaid, dia sudah bertaubat dan dia mengharapkan 'taubat'nya itu akan memenangkan dia di Hulu Selangor. Malangnya, dia kalah. Dia kalah kerana banyak faktor. Dan kini Zaid Ibrahim sedang 'menguji taubatnya kepadanya Allah Taala' dengan mengaruk, merungut, tidak berpuas hati dan akan melakukan petisyen menolak keputusan pilihanraya kecil itu dengan mengaitkan dengan mana-mana faktor yang boleh menghalalkan perasaan tidak puas hatinya.

Nampaknya gelaran Datuk Haji Zaid Ibrahim, dan kopiah putih yang dipakai ketika bersama-sama Nik Aziz tidak mampu mengubahnya secara total.

Ada cetusan reformasi dalam kekalahan di Hulu Selangor?

2 comments

Wednesday, April 28, 2010

RASUAH PUN MELAYU JUGAKLAH... BEDEBAH!

Wednesday, April 28, 2010

Kecohlah sungguh puak-puak Pakatan Rakyat yang kecewa kerana kekalahan di Hulu Selangor dengan isu rasuah. Bersungguh-sungguh jugalah mereka berkempen dengan keburukan rasuah yang dilakukan oleh kerajaan pusat dalam usaha memenangi kerusi Parlimen tersebut.

Paling menarik apabila mereka menerusi juak-juak upahan, MENUDING JARI kepada orang Melayu dan India yang dikatakan selesa hidup dalam kepompong dan ENGGAN BERUBAH dengan menerima rasuah yang diberikan kepada mereka. Seolah-olah barisan kepimpinan yang diketuai oleh Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang akan memberikan kesejahteraan yang lebih berbanding kerajaan Barisan Nasional, meskipun mentadbir Selangor sahaja mereka sudah HURU-HARA dan lebih bersifat lanun darat berbanding pentadbir.

Kalau diperhatikan secara halus, antara Cina, India dan Melayu, kelompok manakah yang menjadikan rasuah sebagai cara hidup mereka? Tanyalah kepada penjawat-penjawat awam yang berurusan dengan pembekal, kelompok manakah yang menjadikan rasuah sebagai salah satu rukun mereka dengan alasan HADIAH, CENDERAHATI dan SAGUHATI?

Anehnya puak-puak itulah juga yang menuduh orang Melayu 'bodoh' kerana rasuah. Sedangkan masyarakatnya yang mana rasuah adalah salah satu daripada budaya hidup, tidak bodoh kerana masih mengekalkan Pakatan Rakyat sebagai pilihan utama.

Insya-Allah, suatu hari nanti apabila Malaysia sudah menguatkuasakan undang-undang Hudud, Qisas, Diat dan Takzir, kita boleh tengok, tangan bangsa apakah yang paling banyak dikudungkan kerana memberi rasuah. Insya-Allah, pada ketika itu jugalah, kita akan dapat melihat kepala bangsa manakah yang akan dipancung kerana menerima rasuah dan mengkhianati amanah!5 comments

BERBALOI! BERBALOI SUNGGUH!

Khabar-khabar angin tentang perlantikan Ezam sebagai Senator mula kedengaran pada Pilihanraya Kecil Hulu Selangor minggu lepas. Bagaimanapun disebabkan kehangatan pilihanraya tersebut, kisahnya tidaklah begitu digembar-gemburkan.

Bagaimanapun, hari ini Malaysiakini dan The Star Online mendedahkan nama Ezam antara empat orang yang bakal dilantik sebagai Senator oleh Dewan Negara. Majlis angkat sumpah dijangkakan berlangsung pada Isnin hadapan.

Ezam Mohd Nor terkenal sebagai Setiausaha Politik Anwar Ibrahim ketika Sesumpah itu menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Dia lebih terkenal apabila memimpin gerakan Reformasi yang menyaksikan Kuala Lumpur lumpuh dalam siri demonstrasi-demonstrasi menyokong Anwar Ibrahim. Malah namanya semakin terkenal apabila Ezam mendakwa memiliki kotak-kotak berisi dokumen sulit yang bakal mendedahkan penyelewengan kerajaan Tun Mahathir pada ketika itu.

Ezam bagaimanapun, menafikan perkara tersebut sebaliknya memberitahu kotak-kotak berkenaan ada di tangan Anwar.

Maka berbaloilah usaha Ezam setelah mengambil keputusan untuk meninggalkan AMK. Lebih untung lagi, dia pasti akan mendapat tempat tertentu di dalam kabinet setelah bergelar Senator. Bagaimana pula dengan Khairy Jamaluddin? Apakah Khairy Jamaluddin akan mendapat tempat dalam rombakan kabinet nanti memandangkan pelbagai 'usaha' dan 'perampasan' yang dilakukan bagi mendapatkan kredit sebelum ini?

UMNO pasti akan bergolak lagi! Atau barangkali kejadian ini akan mentalkinkan UMNO yang sedang tenat sekaligus menyebabkan UMNO hanya wujud dalam buku teks sekolah?

Kita tunggu sahajalah!

5 comments

KALAU DAH NAMANYA SYAITAN BUTA...

Nota:

Syaitan sentiasa ada alasan untuk menghalalkan perbuatannya. Bahkan Iblis laknatullah tanpa segan silu memberitahu dia lebih mulia dari Adam a.s kerana dijadikan dari api, sekaligus menjadi alasan kepadanya untuk tidak sujud hormat kepada ciptaan Allah Taala... kalau kaum Hulul, perbuatan Iblis itu dianggap mulia kerana tidak tunduk sujud selain Allah Taala, tapi kalau Allah Taala sendiri yang melaknat Iblis, siapa kita nak kata Iblis itu betul?


Oleh:
YB. MOHD NASIR BIN MUSTAFA
ADUN KUBANG ROTAN

Saya bertanyakan empat soalan lisan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah baru-baru ini, di mana dua daripadanya menjadi kontroversi berpunca dari bantahan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Mahadzir Khalid.

Dua soalan tersebut ialah:
Sejauh manakah bidang kuasa KDYMM Tuanku Sultan sebagai Ketua Agama Islam di negeri ini dihormati oleh kerajaan Pusat?

Setakat manakah tahap tidak boleh campur tangan kerajaan negeri Kedah dalam pentadbiran hal ehwal agama Islam, nyatakan perkara tidak boleh tersebut?

Setengah-setengah soalan ditanya bukan bertujuan untuk mendapatkan penjelasan hanya kerana penyoal tidak tahu. Secara ikhlas dan berterus terang, saya mahu pihak yang menjawab menjelaskan perkara sebenar yang berlaku. Itulah hakikatnya yang saya lakukan.

Penjelasan terhadap soalan (a):

Dalam soalan (a) saya mahu dijelaskan, apakah Kerajaan Pusat sebenarnya tidak menghormati bidang kuasa KDYMM Sultan Kedah sebagai ketua agama Islam. Sebagai contoh, Kerajaan Pusat melalui JAKIM telah memanggil imam-imam seluruh negeri Kedah di SP Inn pada 4 April 2010 hari Ahad di rasmikan oleh YB. Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Hj Baharom (B) Menteri di Jabatan Perdana Menteri dari Kerajaan Pusat.

Soalan ini timbul kerana kekeliruan saya terhadap tahap campur tangan Kerajaan Pusat terhadap pentadbiran Agama Islam di negeri Kedah. Bahkan bagi saya campur tangan pihak Kerajaan Pusat boleh mengelirukan pegawai Jabatan Agama Islam Negeri Kedah (JAIK) berhubung bidang kuasa pentadbiran agama peringkat negeri dan Kerajaan Pusat.

Penjelasan terhadap soalan (b):

Dalam soalan (b) saya mahu memberitahu bahawa Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat tidak pernah dengan sesuka hati dan sewenang-wenangnya mengambil tindakan terhadap pegawai-pegawai masjid hanya kerana sebab politik kepartian, seperti tuduhan yang dibuat oleh ADUN Bakar Bata, Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah baru-baru ini.

ADUN Bakar Bata dalam laporan akhbar Sinar Harian bertarikh 6 April 2010 bertajuk ‘Pegawai Masjid Dipaksa Bersara’ telah menghasut pegawai-pegawai masjid tertentu supaya tidak mengisi borang M4 seperti yang diminta oleh Pejabat Agama Daerah Kota Setar. Tindakan ini terang-terangan telah mencampuri bidang kuasa KDYMM Sultan.

Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat sedar bahawa pentadbiran agama adalah di bawah bidang kuasa Sultan, sebab itu mengambil sikap tidak campur tangan.
Dengan itu tuduhan bahawa pelantikan dan pemecatan imam adalah kerana ‘arahan politik’ Kerajaan Negeri adalah tidak benar dan berniat jahat.


Kedua-dua soalan tidak mempertikaikan kuasa Sultan

Sama ada secara tersurat atau tersirat, soalan saya langsung tidak mempertikaikan bidang kuasa Sultan seperti yang dilaporkan oleh media arus perdana. Apatah lagi kata-kata yang bermaksud menghina Sultan.

Saya yakin semua pihak yang waras jika membaca atau mendengar soalan lisan ini bersetuju bahawa tidak wujud walau sepatah perkataan yang mempertikai kuasa KDYMM Sultan, kecuali pihak pembangkang (BN) dan media-media tertentu yang dikuasai mereka. Mereka cuba mengalih dan menyembunyikan isu sebenar perihal campur tangan mereka dalam pentadbiran agama Islam negeri Kedah.

BN membantah untuk menutup tindakan mereka tidak hormat bidang kuasa Sultan

Pertikaian Ketua Pembangkang terhadap soalan dalam Sidang DUN bukan kerana saya ‘mempertikaikan kuasa Sultan’ tetapi kerana menyedari bahawa hasil dari soalan ini akan mendedahkan tindakan-tindakan mereka selama ini yang mencampuri dan tidak menghormati bidang kuasa KDYMM Sultan.

Oleh itu, mereka telah berhempas pulas untuk memastikan soalan saya tidak dijawab dengan harapan tertutuplah salahlaku mereka yang cuba saya bongkarkan.
Penjelasan Terhadap Kenyataan PKDK

Desakan oleh YDP Persatuan Kerabat Diraja Kedah supaya saya memohon ampun kepada KDYMM Sultan tidak timbul kerana:

YDP PKDK mungkin tidak meneliti soalan lisan saya sehingga mengeluarkan kenyataan menuduh bahawa soalan saya menghina Tuanku Sultan.

Salah faham ini berlaku mungkin kerana YDP PKDK tidak berada di dalam persidangan Dewan dan hanya membaca serta mendengar melalui laporan media.

Berdasarkan laporan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 28 April 2010 desakan yang sama dibuat oleh Ketua Pemuda BN Kedah, Encik Badrul Hisham Hashim menambahkan keyakinan saya bahawa kenyataan yang dikeluarkan oleh PKDK telah dipengaruhi oleh unsur-unsur politik kepartian.

Kesimpulannya, saya mengharapkan semua pihak bertenang dan tidak terperangkap politik murahan pihak pembangkang (BN) yang sudah ketandusan isu.
0 comments

Penyatuan dan perpecahan

Kita melihat diMalaysia dan amnya seluruh dunia..

Ummat Islam, bila bab ibadat pasti beramai2 mengerjakannya umumnya ibadat haji, dan posa..semayang jumaat, semayang raya haji dan posa..

Tak kira apa bangsa mereka, bahasa mereka, latar belakang mereka, kedudukan mereka..semua dilihat "togetherness"..walaupun didalam hati memasing ada brmacam2 rupa bentuk prselisihan..

Inilah Islam..dalam ibadat trsebut..masing2 ada hajat dan maksud yg mana semuanya brharap hanya padaNya.
Ada yg semata2 mencari redhaNya, ada yg mencari keampunanNya, ada yg mencari kekayaan dunia dari sisiNya, mencari kemuliaan dan kedudukan disisiNya..brmacam2 hajat dunia maupun akhirat.
Yg tidak jadi perpecahan kerana apa yg dituntut dan dicari ialah apa2 yg ada disisiNya, yakni sentiasa ada dan tiada luak dan habisnya.

Gitu juga amal2 lain..tiada siapa yg akan dengki pada sedaranya jika sedaranya pulun semayang, pulun brsedekah, pulun brzikir dsb..

So macam mana pula yg jadi perpecahan..bila amal ibadat trsebut dijadikan maksud utk dapatkan dan sempurnakan hajatnya dari apa2 yg ada pada sisi manusia tu sendiri.

brpolitik tu juga adalah ibadat..ianya jadi perpaduan jika maksud brpolitik tu mencari redhaNya atau mencari kedudukan dan kemewahan disisiNya. Tapi jika kedudukan, kemuliaan dan kemewahan yg dicari dan dituntut dari sisi manusia, maka brlakulah perpecahan dan pertelingkahan.

Apa yg nak direbut disisiNya, luas, banyak dan tiada luaknya walaupun sebanyak setitik air dari lautan yg luas..tapi apa2 yg disisi manusia, ianya sikit dan terhad.

so betulkan apa yg dicari dan dituntut dan pada sisi mana?

__agar tidak keliru lagi

1 comments

SENGAP NAMPAK? TAKDAK PERARAKAN BESAR-BESAR KA?

Apa sudah jadi? Mana pergi Nizar Jamaluddin yang sanggup pegang lilin mengikut adat Katolik Malaysia? Mana pergi Anwar Ibrahim yang tunduk hormat kepada gambar mayat seperti adat resam kaum Cina? Mana pergi perarakan? Mana pergi desakan adakan inkues? Mana pergi segala-galanya yang mempunyai persamaan dengan Teoh Beng Hock?

Tidak ada... semuanya tidak ada! Sebabnya yang mati adalah AMINURRASHID AMZAH, bukan Ah Seng, bukan Muthusammy!

Bila yang mati itu bernama dan berbangsa Melayu, segala-galanya akan dipandang sepi. Kalau disentuh pun, sekadar gitu-gitu saja. Cuba kalau yang mati itu, Ah Seng... harus hari ni juga seluruh Shah Alam bergolak dengan segala macam perarakan, demonstrasi, memorandum bantahan, adat berkabung, pasang lilin dan ceramah politik! Cuba yang mati itu bernama Muthusammy, harus tak senang duduk puak-puak UMNO kena buat penjelasan sekalipun yang menyebabkan kematian adalah anggota polis yang gila main pistol.

Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng yang menjuarai kes Teoh Beng Hock, nampaknya tidak begitu bersemangat. Gobind Singh Deo juga senyap sunyi. Karpal Singh macam dah kena sindrom bisu. Nizar Jamaluddin juga tidak ada idea nak syarah apa. Anwar Ibrahim? Dia tengah seronok dilayan PERTUBUHAN YAHUDI di Oslo, Norway.

Yang memainkan isu ini hanyalah blogger-blogger Melayu, sama ada dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional. Para pemimpin... yang bising hanyalah pemimpin-pemimpin Melayu, tidak dari MCA, MIC, GERAKAN, PPP apatah lagi daripada DAP!

Dan kalaulah anggota-anggota polis gila main pistol itu bukan Melayu, lagilah sengap mulut Cina-Cina itu seperti mana yang berlaku dalam kes Kugan! Yang depa bising sangat hanyalah apabila anggota polis itu Melayu dan yang menjadi mangsa tembakan adalah bukan-Melayu!

Kalau Melayu sama Melayu, depa memilih untuk buat pejam sebelah mata!

Tu pun, lambat lepa Melayu-Melayu PAS dan PKR nak jilat LOBANG JUBOR LIM KIT SIANG and SON!

2 comments

NAK AMBIL HATI CINA, FITNAH SAJALAH MELAYU... DAN ANDA AKAN BEBAS!


Cerita tentang Nizar Jamaluddin menfitnah Najib Abdul Razak, sedang hangat diperkatakan di serata blog pro-kerajaan. Sedangkan blog pro-Pakatan Rakyat pula, tidak ada satu pun yang menyentuh atau membangkitkan perkara ini. Sehingga artikel ini ditulis, tidak ada satu pun blog pro-pembangkang yang dilihat ingin memberikan penjelasan dan rasionalnya Nizar mengucapkan kata-kata KUFUR itu.

Seperkara yang menarik dan unik tentang Malaysia ini ialah, betapa liberal dan penuh bertolak ansur serta bersungguh-sungguh kerajaannya untuk bersopan santun, sehinggakan apa-apa sahaja isu keselamatan, tidak dapat dikesan lebih awal dan diambil tindakan oleh pihak kerajaan. Tiada juga usaha-usaha menghalang atau langkah-langkah pencegahan daripada berulangnya perkara seperti itu.

Dalam hal ini, sewajarnya Kerajaan Malaysia mengamalkan pendekatan yang digunapakai di Singapura. Sewajarnya tindakan keras diambil terhadap golongan seperti Nizar Jamaluddin, Lim Kit Siang, Gobind Singh Deo dan beberapa orang yang lain dari Barisan Nasional. Kesanggupan mereka untuk menggunakan sebarang isu asalkan mereka dikenali dan parti mereka dipilih, sesungguhnya mencemarkan keharmonian yang terjalin di negara ini semenjak puluhan tahun lampau.

Tindakan menggugurkan kerakyatan terutama kepada golongan perosak seperti Hishamuddin Rais (Tukar Tiub), Raja Petra Kamaruddin, Uthayakumar (Hindraf) dan nama-nama yang lain, dilihat amat wajar. Kerajaan Malaysia harus kembali berpegang kepada Perlembagaan Malaysia di mana hak istimewa Melayu (Islam dan bukan Islam), Bumiputera dan Pribumi, Raja-raja Melayu, Bahasa dan adat istiadat Melayu serta Islam tidak boleh disentuh atau dibahaskan oleh sesiapa pun, termasuklah oleh peguam 'terhandal' seperti Karpal Singh and sons.

Kawalan dan larangan pembabitan dalam sebarang aktiviti politik serta berpersatuan sepatutnya dikenakan kepada golongan ini. Kecenderungan mereka menggunakan platform politik untuk menghuru-harakan negara sehingga kini dilihat tidak disusuli ketegasan pihak berkuasa.

Anwar Ibrahim contohnya, telah terbukti menghuru-harakan dan membahayakan kehidupan rakyat Malaysia dari tahun 1996 sehingga kini. Tetapi Anwar Ibrahim sekadar diletakkan di dalam penjara dan kemudian dibebaskan dengan campurtangan politik pada ketika itu. Begitu juga dengan Lim Kit Siang yang terbabit dalam kekecohan berdarah 13 Mei 1969, sehingga kini bebas berkeliaran bagaikan lipas ke sana ke mari sambil menggunakan isu-isu yang sama bagi membangkitkan semangat kaum Cina dan menambahkan sokongan kepada partinya, DAP.

Sekadar tindakan menahan mereka di dalam ISA tidak mencukupi. Golongan perosak seperti ini wajar dikenakan sekatan yang sangat pelbagai bagi mengekang mereka meneruskan aktiviti politik dan kerosakan besar. Kalau Singapura boleh buat, mengapa Malaysia tidak boleh?

Tak perlulah nak berlagak gentleman, sedangkan hakikatnya UMNO dan Barisan Nasional tidak pernah sebudiman mana pun!

Kuatkuasakan undang-undang dan jaminan keselamatan rakyat diutamakan, itu yang dikehendaki oleh seluruh rakyat Malaysia. Dan jaminan tersebut tidak hanya sekadar topeng, iaitu AMARAN, AMARAN KERAS dan SAYA BAGI AMARAN.

Atau barangkali kerajaan mahu rakyat bertindak sendiri untuk mengatasi masalah ini?

0 comments

HULU SELANGOR-selepas

Tahniah...

Kemenangan BN kali ni sebenarnya menunjukkan kesungguhan ahli2 UMNO dan penyokong2 BN yg lain, dan kesungguhan golongan yg bersungguh2 menolak kepempinan ANWAR walaupun bukan ahli UMNO dan penyokong BN.

Kemenangan BN kali ni juga menunjukkan hasil muafakat dan kesungguhan bagi mereka yg cintakan bangsa dan agama mereka dari terus di"liwati" oleh mereka2 yg telah buta dengan prinsip2 mereka sendiri.

Tetapi..persoalan timbul.

-Bertambahnya undi org2 Cina pada pembangkang.
-apakah kerana org2 cina ngundi pembangkang kerana tidak setuju dengan polisi kerajaan atau kerana perkauman yakni bencikan Melayu khususnya UMNO?
-Jika kerana tidak bersetuju ngan polisi kerajaan maka kita boleh terima tetapi bertambahnya undi kerana bencikan melayu atau ditakut2kan oleh pihak tertentu terhadap org2 Melayu, ni satu perkara yg bahaya.

-Jika kerana sebab yg kedua maka siapakah yg perlu dipertanggungjawabkan?
a) UMNO
b) MCA & GERAKAN
c) PERKASA & IBRAHIM ALI
d) atau Parti2 Pembangkang

-Layakkah pengundi2 Cina yg ngundi pembangkang dihukum?
-Perlukah BN tunaikan janji2 sewaktu pilihanraya?
_____________
Pada pandangan aku, MCA dan GERAKAN perlu dipersoalkan yakni sejauh mana kesetiakawan mereka, kesetiaan mereka, dan pemahaman mereka mengenai negara ini..

Jika PERKASA & IBRAHIM ALI dijadikan modal oleh pihak pembangkang, apakah MCA dan GERAKAN memberikan penerangan yg betul pada pengundi2 cina di Hulu Selangor umumnya di seluruh Semenanjung? Tidakkah mereka kabarkan pada pengundi2 Cina bahwa tu adalah hak asasi bagi mana2 pihak dan kaum utk tubuhkan persatuan mereka sendiri spt mana prtubuhan2 yg wujud dikalangan bangsa mereka.
Apakah PERKASA dan Ibrahim Ali boleh lakukan pada mereka?
Siapakah selama ni yg menjaga keselamatan diri dan harta mereka? dan siapakah dan bangsa sapakah yg memperjudikan nyawa mereka siang dan malam utk keselamatan dan kesejahteraan mereka dan harta mereka selama ni?
Apakah pihak2 berkuasa yg mana ramainya bangsa melayu didalamnya menghalang mereka mencari rezki dan mengumpulkan kekayaan ditempat2 yg majoritinya melayu, apakah selama mereka hidup dikalangan perkampungan dan kawasan majoriti melayu merasa terhimpit dan hidup dalam ketakutan?
Apakah pihak2 berkuasa yg mana ramainya bangsa melayu didalamnya tidak ambil peduli jika keselamatan dan kesejahteraan mereka terancam?
Pada hal, ramai kita tahu tentang kilang2 haram mereka, aktiviti2 haram mereka, meneroka tanah2 kerajaan, tapi pihak2 berkuasa yg didalamnya ramai bangsa2 melayu hanya tutup mata dan biarkan..alasan, bior ler mereka cari rezki dan selagi tidak keterlaluan.

Lihatlah berapa banyak syarikat2 cina yg disenaraikan dan berapa ramai bangsa melayu yg trlibat agar org2 cina dan syarikat2 mereka berjaya!!

Apakah kekayaan dan kemewahan yg mereka miliki tidak ada jasa2 org2 melayu didalamnya?
Apakah anak2 mereka dihalang dari maju dalam pelajaran mereka? Berapa ramai anak2 cina yg berjaya ngan cemerlang setiap tahun, siapakah yg uruskan peperiksaan mereka tidakkah ianya dari bangsa melayu, apakah ada anak2 cina dianiaya oleh pemeriksa2 bangsa melayu ini?
Apakah kebebasan mereka melakukan apa saja amalan2 keagamaan/kepercayaan mereka dihalang? ( walaupun dinegara yg diperintahi oleh bangsa mereka sendiri pun tidak dapat menikmati kebebasan ini) Dan siapakah yg menjamin dan membiarkan kebebasan mereka ini!!

Lihat kes TBH, kerajaan beri perhatian yg serius. Kes pompuan dalam penjara, yg disangkakan bangsa cina, PM sendiri memohon maap pada org2 cina tapi bila dibuktikan ada ke pempin2 cina yg mohon maap pada pM dan rakyat M'sia dan polis kerana salah faham? dan adakah pihak2 brkuasa yg didalamnya ramai bangsa Melayu menuntut pempin2 cina ni mintak maap?

Pelajar2 cina yg trkandas dinegara2 asing kerana bencana alam, peperangan sbgnya dan rakyat M'sia brbangsa cina ..bukankah pihak yg uruskan semua tu adalah dari bangsa2 melayu.

Yg aku tuliskan adalah sedikit je kebaikan bangsa Melayu pada bangsa cina..yg mereka dihargai, dihormati. Tak bolehkah org2 cina brlaku sedikit kebaikan pada org2 melayu dengan menghormati dan menghargai akan budaya mereka, agama mereka dan kebebasan org2 melayu.

Pengundi2 Cina spt juga pengundi2 melayu..mereka dengar, mereka brfikir, dan setiap mereka ada sesuatu yg mereka takuti dan harapkan..
Dan yg menaburkan isu2 dan perkara2 yg menakutkan dan harapan2 ni ialah pempin2 politik mereka.
Hanya pempin2 politik mereka sahaja yg mampu mengamankan dan melegakan pengundi2 ini dari apa2 yg mereka takutkan atau ditakut2kan..

Mengapa Pempin2 MCA dan GERAKAN, brbahsa sama ngan PKR, DAP, dan PAS yakni sama2 menakut2kan pengundi2 cina ini?
__
Pengundi2 cina diHULU SELANGOR tak perlu dihukum..tapi pempin2 BN kena duduk semeja dan betul2 kena muafakat demi kesenambungan ketenteraman dan kesejahteraan semua pihak yg selama ni dinikmati.

MALAYSIA satu2 negara dalam dunia yg begitu unik, ramai ingin melihat ianya hancur, tapi rakyat Malaysia kena terus buktikan..bahwa prbezaan bangsa, budaya, agama, bahsa masih duduk dibawah satu bumbung dan satu negara.
__
Janji2 BN... jika ikut fatwa Mursyidul Am, PAS..apa ada hal, jika agama boleh dipolitikkan apa lagi janji2.
Jika jaminan ke syurga pun boleh dipolitikkan, apa ada hal janji2 dunia.
Jika ada janji2 trtentu pada pihak tertentu jika tak diteruskan, bagi aku tak mengapa, kerana jelas mereka telah nyatakan yakni ngan tidak ngundi brmakna mereka tak perlukan janji2 trsebut ditunaikan.

Janji hanya sah jika kedua2 pihak brsetuju menunaikan janji2 mereka..Ianya tidak adil, satu pihak sungguh2 menunaikan janji2nya dan satu pihak tidak.
__
Mungkin juga pempin2 MCA dan GERAKAN sendiri tak faham maksud perjuangan BN, mereka pejuangkan cina dalam BN, bukan berjuang untuk BN itu sendiri.

UMNO telah lama tinggalkan pakaian dan topeng UMNO mereka dan sungguh2 memastikan BN terus relevan. UMNO sungguh2 brperang ngan lawan mereka yakni PAS, khususnya PKR.

MCA, GERAKAN, MIC, PPP..bila lagi? Takkan masih ada ikatan yg tak rasmi atau tali2 "ghaib" ngan DAP dan PKR? Apakah MCA, GERAKAN, MIC, PPP juga ada cita2 kecil agar sama2 untuk kuburkan rakan seperjuangan mereka yakni UMNO?
__
Pihak2 brkuasa juga ingin aku bertanya..kempen2 politik dan kelakuan2 yg tak senonoh makin meningkat dari sejak pilihanraya tahun 2000 hingga yg trkini..
Masih tak puas2 utk beri amaran lagi ke?
Usahlah dibiarkan rakyat terus menerus dihidangkan hasutan2 yg membakar, dan usahlah dibiarkan bara2 api yg ada terus menerus ditiupkan..mencegah tu adalah lebih baik.

_______ aku yg terkeliru dan tertanya2.

0 comments

Blog Archive

Labels