iklan

iklan

IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, May 29, 2010

BENDA MUDAH KENAPA DISUSAHKAN?

Saturday, May 29, 2010
Sepucuk surat daripada ADUN Kuala Nerang kepada Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri dikatakan mengandungi isi hati Syed Sobri Syed Hashim yang telah disahkan muflis pada November lepas. (The Star)

Ceritanya, Syed Sobri sudah muflis sebelum kes ini meletup. Bagaimanapun, 'campurtangan' UMNO Kedah yang diketuai oleh Det Khalid, membolehkan Syed Sobri bertanding dan menang di DUN Kuala Nerang mengalahkan calon PAS, Zawawi Ahmad dengan kelebihan 805 undi.

Kali ini, UMNO Kedah yang mempunyai dua pasukan yang berlainan nampaknya kurang menyokong Syed Sobri. Bahkan kelemahan dan kepincangan Syed Sobri sendiri telah menyebabkan kehadirannya sebagai ADUN kurang disenangi.

Apa yang terkandung di dalam surat berkenaan, tidak diketahui. Bagaimanapun, sewajarnya UMNO Malaysia seandainya ingin mendapatkan nama yang baik dan perhatian daripada rakyat Kedah, seharusnya meminta Syed Sobri mengosongkan jawatan berkenaan. Lebih baik kerusi DUN Kuala Nerang dipertandingkan semula daripada UMNO cuba cover kerusi berkenaan dengan membantu Syed Sobri dengan kemelut hutang-piutang dan statuf muflisnya.

UMNO tidak seharusnya membiarkan orang seperti Syed Sobri dan tok dalang di belakangnya terus mempergunakan UMNO untuk kepentingan mereka sendiri. Seandainya benar mereka adalah ahli perniagaan, seharusnya mereka dibiarkan menjadi ahli perniagaan dan tidak perlu terlibat dalam politik.

Kata-kata seperti "Saya adalah ahli perniagaan sebelum menceburkan diri dalam politik" pastinya membawa maksud, "Saya akan menggunakan kedudukan politik saya untuk perniagaan saya."

Sewajarnya UMNO menjadi gentleman dalam hal sebegini demi imej baik yang diperlukan oleh parti tersebut, terutama di Kedah apabila UMNO semakin kurang mendapat tempat berbanding PAS yang dilihat lebih bersih sekalipun PAS Kedah juga telah mulai menggantikan peranan KORUP UMNO Kedah.

Tidak ada cara lain, melainkan lepaskan Syed Sobri dan adakan semula pemilihan di kerusi tersebut dan kerusi DUN Kota Seputeh!

4 comments

1MALAYSIA?... HARAM JADAHLAH!!!!

Kenyataan Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Bakaruddin Othman bahawa memberi peluang kepada Bukan Melayu/Bumiputera memiliki hartanah di Kampung Bharu, Kuala Lumpur adalah sejajar dengan 1Malaysia. (Malaysian Insider)

Untuk Datuk Bakaruddin.... HARAM JADAHLAH!!!!

Apakah maksudnya memberikan sebahagian daripada Kampung Bharu sebagai sejajar dengan 1Malaysia? Kononnya larangan Tanah Rezab Melayu akan menghalang potensi kemajuan Melayu-Melayu di Kampung Bharu itu dimaksimakan. Kununnya tanah Kampung Bharu adalah tanah yang direzabkan oleh British....

PEMBOHONG BESAR MANGKUK NIH!

Tanah Kampung Bharu adalah tanah anugerah Sultan Abdul Samad kepada para penyokong baginda dalam perang saudara di Kuala Lumpur pada penghujung Abad ke-19 lalu! Dan kerana ianya berstatus tanah anugerah, kerajaan persekutuan terutama Kementerian Wilayah Persekutuan tidak dapat berbuat apa-apa, melainkan mencari jalan dengan kaedah-kaedah kapitalis totok untuk merampas tanah berkenaan.

Apa yang sakit hati sangat dengan rumah-rumah orang Melayu di kampung itu? Bangga sangatkah dengan bangunan-bangunan apartment dan kondominium menggantikan rumah-rumah yang dikatakan buruk milik Melayu di kampung berkenaan? Atau sebenarnya ramai pihak di dalam kerajaan dan di luar kerajaan mengintai peluang pada tanah Kampung Bharu yang sangat bernilai?

Biarkan reput roboh rumah Melayu-Melayu di kampung itu! Tak perlulah menggambarkan kehidupan yang konon-kononnya moden dan maju sedangkan hakikatnya ianya bukan milik Melayu lagi.

Kononnya 60:40 iaitu nisbah Melayu dan bukan Melayu di Kampung Bharu... tetapi ianya satu pembohongan nyata kerana ia akan bertukar menjadi 100% milik bukan Melayu seandainya perancangan kerajaan disokong dan dituruti oleh penduduk Kampung Bharu.

Kalau Kampung Baru Cina Ampang, kerajaan boleh membayar dengan harga tinggi walaupun ianya berada di luar Kuala Lumpur, mengapa Kampung Bharu yang berada di tengah-tengah Kuala Lumpur nilainya jauh lebih rendah berbanding Kampung Cina yang dibina oleh Rancangan Briggs untuk memisahkan penyokong komunis dengan aktiviti komunis di seluruh Hulu Langat?

Tak payahlah menjadi HARAMJADAH yang menggula-gulakan Melayu dengan kemajuan dan bangunan-bangunan cantik dan tinggi-tinggi yang sudah tentu ianya bukan milik Melayu! Malah seperti di Jalan Raja Uda, nilai bangunan apartment tinggi menjulang di situ, pastinya akan menelan nilai tanah yang menjadi tapak bangunan itu. Akhirnya pemilik bangunan akan menjadi pemilik tanah secara automatik? Siapa pemilik bangunan? Sudah tentu ianya bermata sepet, berkulit putih kuning, berambut keras kejung dan cakap Melayu masih tak fasih sekalipun sudah 52 tahun negara merdeka.

Tak payahlah sakit hati dengan Kampung Bharu wahai kerajaan dan Melayu-Melayu Haramjadah! Biarkanlah Kampung Bharu kekal dengan nilai-nilai Melayunya tanpa perlu menipu dengan meletakkan topeng yang bukan-bukan untuk Melayu!

Malu dengan Kampung Bharu kununnnn... yang nak rampas tanah Melayu Kampung Bharu tu, tak malu pulak?

Dasar Haramjadah!!!!

2 comments

PKR = PEMBOHONG KEPADA RAKYAT

5 orang bekas wakil rakyat PKR dikatakan telah menerima 2 juta ringgit setiap seorang dan projek-projek yang menjadikan mereka sebagai hartawan dan jutawan. Bagaimanapun, pendedahan selanjutnya dan lebih terperinci tidak dibuat, melainkan ia sekadar satu kehangatan biasa oleh Anwar Ibrahim dan isterinya, Wan Azizah. Taktik yang sama, digunakan oleh penjual-penjual ubat di kaki lima untuk membuatkan orang ramai menunggu-nunggu ular keluar dari mata - taktik yang sering digunakan oleh penjual ubat di kaki lima Chow Kit suatu ketika dahulu.

Pendedahan itu sekadar satu retorik. Ia tidak lebih daripada satu cara untuk mengalih perhatian daripada masalah yang lebih 'real and genuine' yang berlaku di dalam PKR terutama membabitkan Anwar Ibrahim dan ahli-ahli keluarganya.

Anehnya, tidak ada seorang pun ahli PKR apatah lagi pemimpin kanan parti tersebut memanjangkan cerita 5 orang bekas wakil rakyat mereka menjadi jutawan kerana lompat parti kepada SPRM. Kepada polis pun tidak. Yang dibuat hanyalah di hadapan orang ramai dalam ceramah.

Ia seakan-akan mengulangi kisah liwat yang sehingga kini masih tertangguh. Di hadapan orang ramai dalam ceramah dan kempen, Anwar bukan main lagi memberikan pelbagai fakta yang menolak kemungkinan nafsu songsangnya. Namun di mahkamah, Anwar tiba-tiba menikus, bahkan terpaksa meminta perintah mahkamah agar perbicaraan tersebut diadakan secara in-camera atau dalam bahasa Melayunya, secara tertutup.

Kaedah yang sama digunakan kini. Sakit hati kerana tindakan wakil-wakil rakyat tersebut telah mencalarkan imej PKR secara keseluruhannya, ugutan bahawa pendedahan akan dibuat dilakukan. Sekalipun ia tidak mungkin akan menakutkan wakil-wakil rakyat terbabit tetapi sedikit sebanyak para penyokong PKR akan percaya dan yakin dengan segala pembohongan Anwar dan isterinya!

2 comments

AKAN TUNDUK PATUHKAH NAJIB DENGAN KEHENDAK SAMMY VELLU?

Sammy Vellu tidak akan berundur dari MIC sehinggalah dia diberikan 'tanggungjawab yang baru'. Itu yang dilaporkan oleh Free Malaysia Today. Sekalipun MIC terus bergolak dan Sammy bertindak memecat sesiapa sahaja yang mempersoalkannya atas alasan dia adalah Presiden parti dan dia mempunyai kuasa untuk berbuat begitu, kesempatan itu masih digunakan oleh Sammy Vellu untuk menekan Najib Abdul Razak dan pentadbirannya.

Cubaannya untuk menarik perhatian daripada Pengerusi Barisan Nasional begitu ketara selepas dia kalah di kerusi Parlimen Sungai Siput yang majoriti pengundinya adalah Melayu. Dengan lakonan bahawa dia tidak akan menerima sebarang tawaran 'Senatorship' dan sebarang jawatan dalam kabinet, Sammy Vellu mengharapkan dia bakal dilantik ke jawatan yang lebih tinggi.

Semua orang di dalam dan di luar Barisan Nasional tahu, Sammy Vellu mempunyai kecenderungan dan minat mendalam terhadap sebuah negara Asia Selatan di mana agen pelaburannya dikatakan banyak melabur di negara terbabit.

Timbul persoalan, apakah Sammy Vellu sebenarnya sedang bermain tarik tali dengan pentadbiran Najib agar menempatkan dia di negara terbabit sebagai Duta Besar? Barangkali Sammy Vellu masih lagi bermimpi tentang kekuatan MIC di mana UMNO terpaksa bergantung penuh kepadanya.

UMNO dan Barisan Nasional seharusnya 'merehatkan' MIC daripada menjadi komponen Barisan Nasional tanpa perlu terikat dengan nilai sentimental. Sekalipun MIC mungkin salah satu komponen penting yang mewujudkan Perikatan seterusnya Barisan Nasional, namun dalam politik, parti yang lemah dan banyak sangat songelnya, perlu dihapus atau disingkirkan secepat mungkin. Apatah lagi dengan sikap UMNO yang sentiasa membenarkan parti-parti komponen BN memanjat dan menghentak-hentak kepalanya, Sammy Vellu serta MIC dilihat terlalu mengada-ngada sekalipun keupayaan mereka tidak seberapa.

Sudah sampai masanya, UMNO bertindak sendiri mewujudkan sebuah parti India yang lebih bersatu menerusi penggabungan pelbagai parti kecil India yang bertaburan di luar MIC. Jadikan mereka sebagai komponen Barisan Nasional dan biarkan Sammy Vellu serta MIC berada dalam barisan Pakatan Rakyat. Bukankah Pakatan Rakyat memang suka barang reject dan mereka cukup berbangga seandainya Sammy Vellu serta MIC menjadi parti keempat dalam Pakatan Rakyat. Selepas SNAP, Pakatan Rakyat hanya memerlukan dua lagi parti sebelum Pakatan Rakyat benar-benar boleh didaftarkan secara sah.

Itu pun kalau MIC bersama-sama mereka!

Yang paling penting ialah, adakah Najib Abdul Razak akan mengikut kehendak Sammy Vellu lagi atas nama tolak ansur dan semangat setiakawan yang hanya untuk diamalkan oleh orang Melayu-Islam, manakala orang bukan Melayu dan bukan Islam hanya mendesak, menuntut dan memaksa kehendak mereka? Apakah bijaksana Najib Abdul Razak seandainya dia akur dengan 'titah perintah' Sammy Vellu?

0 comments

MALAYSIA BANGKRAP 2019? KEHKEHKEHKEH...

Apabila Idris Jala mengatakan Malaysia bakal muflis pada 2019 seandainya kerajaan masih mengamalkan pemberian subsidi secara meluas, melompat sakanlah para pembangkang Malaysia. Malah, ada yang tidak segan silu mengatakan WAWASAN 2020 adalah cubaan untuk menutup kejahatan Tun Mahathir dan Tun Daim merampas harta negara untuk kroni dan diri sendiri. Malah, Mahfuz Omar pula tidak segan silu menyeru rakyat agar mengundi Pakatan Rakyat bagi menyelamatkan Malaysia daripada muflis angkara subsidi yang diperkenalkan oleh kerajaan.

Lim Kit Siang pula ketika berceramah di Tanah Merah yang dihadiri ribuan manusia berkopiah putih dan berwajah Melayu menyatakan kebangkrapan Malaysia bukanlah disebabkan oleh subsidi sebaliknya oleh penyelewengan dan salah guna yang dilakukan oleh Kerajaan Barisan Nasional.

Satu perkara yang perlu diingat, fundamental ekonomi Malaysia sangat berbeza dengan Greece. Greece berbohong tentang ekonomi mereka semata-mata ingin menyertai Kesatuan Negara Eropah yang mensyaratkan setiap negara anggota mempunyai defisit 3 peratus berbanding KDNK. Dan selama 10 tahun, kerajaan berjoli sakan dengan duit murah. (Putra Merdeka)

Bagaimanapun, Malaysia pernah dua kali berhadapan dengan keadaan yang sama. Pertama pada zaman Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan apabila kementeriannya menggelembungkan indeks-indeks saham di Malaysia yang dijadikan petunjuk ekonomi. Kali kedua, berlaku pada zaman Abdullah Badawi sebagai Perdana Menteri dengan pembekuan aliran tunai dan dasar kewangan yang kelihatan seperti berjimat cermat tetapi sebenarnya beku dan bersifat 'curang'.

Subsidi sahaja tidak akan dapat memufliskan Malaysia. Apatah lagi dalam tempoh sembilan tahun, subsidi yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat biarpun hanya bersifat 'KUNUNNYA' sangat mustahil dapat memufliskan Malaysia. Melainkan seandainya seluruh rakyat Malaysia atau majoriti daripada mereka mengamalkan perangai berjimat-cermat ekstrem iaitu tidak membelanjakan walau sesen pun pendapatan mereka sekaligus memberhentikan terus aliran tunai dalam negara.

Banyak perkara lain yang sewajarnya Malaysia berikan perhatian tidak mahu negara ini muflis. Pembaziran dan ketirisan kerajaan negeri, kerajaan pusat, mahupun GLC wajar dihentikan. Begitu juga dengan penghantaran wang Malaysia ke luar negara menerusi tenaga-tenaga asing dan tenaga kerja haram, dilihat menyumbang pembaziran dari segi kecairan domestik. Setiap bulan, Malaysia dilaporkan kehilangan RM$2 bilion menerusi penghantaran pulang wang oleh para pekerja asing ke negara mereka.

Sesuatu yang sangat jelas ialah, Malaysia tidak akan muflis seandainya kegiatan dan kegilaan terhadap aktiviti politik kepartian disekat, atau dimansuhkan. Bahkan ia akan meningkatkan kadar produktiviti dan kelangsungan hidup di kalangan rakyat Malaysia. Parti-parti politik yang banyak menganjurkan himpunan rakyat, ceramah saban masa, memungut derma dan memberikan janji-janji yagn bukan-bukan, merupakan penyebab utama negara ini akan muflis!

2 comments

Friday, May 28, 2010

KEMPEN PELANCONGAN, JANGAN GAH SAJA YANG LEBIH

Friday, May 28, 2010
Perancangan bagi menarik pelancong-pelancong dari Jerman sudah diumumkan oleh Kementerian Pelancongan menerusi Menterinya, Dr. Ng Yen Yen. Pastinya bajet untuk 'projek berkenaan' akan mencecah jutaan ringgit.

Menteri Pelancongan sebelum Ng Yen Yen pun hebat juga perancangannya sekalipun hasilnya tidak seberapa. Ratusan juta ringgit juga terbang dan lenyap kerana promosi Malaysia sebagai destinasi pelancongan, namun jumlah pelancongnya tidak meningkat lebih tinggi berbanding pada zaman Sabaruddin Chik menjadi Menteri Pelancongannya!

Ada banyak kepincangan yang terlibat dalam kempen pelancongan Malaysia. Acap kali Kementerian Pelancongan meninggalkan aset sebenar pelancongan di Malaysia iaitu alam sekitar, flora dan fauna, bukannya pesta yang bukan-bukan, perarakan pancawarna, konsert hiburan dan sebagainya di Dataran Merdeka.

Kementerian Pelancongan seolah-olah gagal memanfaatkan flora dan fauna Malaysia sebagai produk utamanya, di samping pada masa yang sama gagal menaikkan taraf ekonomi penduduk setempat menerusi pelancongan, melainkan menyediakan kerja-kerja kosong di pusat-pusat pelancongan yang gajinya tidak seberapa pun!

Contoh terbaik... Kedah memiliki sejarah yang cukup kaya. Kawasan Bukit Meriam sehinggalah ke sempadan Seberang Perai mempunyai nilai sejarah yang cukup banyak. Ada sesetengah kesan sejarah tersebut sengaja dibiarkan hancur dan musnah begitu sahaja, seolah-olah ianya bukan artifak berguna untuk generasi akan datang.

Begitu juga dengan persekitaran Sungai Merbok di kaki Gunung Jerai yang boleh digunakan untuk menarik para pelancong, sekaligus memberikan pulangan kepada penduduk sekitar yang hanya bergantung hidup dengan pucuk nipah muda, nelayan kecil-kecilan. Penduduk di sekitar Bukit Tukang Jusuh, Bukit Meriam dan sepanjang jalan dari Kota ke Pantai Merdeka yang mempunyai bot atau perahu, boleh disewakan kepada pelancong.

Kerajaan Negeri Kedah boleh membangunkan kawasan berkenaan sebagai kawasan pelancongan sejarah memandangkan SEJARAH KEWUJUDAN KEDAH bermula di situ dengan Bukit Meriam sebagai lokasi istana pertama Sultan Muzaffar Syah 1 yang meninggalkan mazhab Syiah Imam 12 untuk menganuti mazhab Sunnah Wal Jamaah ajaran Syed Abdullah al-Yamani.

Begitu juga dengan Kelantan yang mempunyai banyak tempat-tempat menarik bagi para pelancong. Kerajaan negeri seharusnya memberikan kerjasama kepada Kementerian Pelancongan memandangkan Kelantan sebenarnya negeri yang sangat pasif dari segi perolehan. Kelantan tidak memerlukan Wayang Kulit, tidak memerlukan laga lembu, tidak memerlukan sebarang permainan yang menjadi imej negatif kaum lelakinya yang pemalas dan lebih gemar bersukaria. Setidak-tidaknya kuranglah sedikit tanggapan serong pelancong asing bahawa lelaki Islam hanya sibuk nak mengira kepala bini tetapi kerja malas serta lebih banyak menghabiskan masa dengan bermain-main dan bersukaria seperti yang ditunjukkan di Kelantan!

Apa pun, kempen pelancongan kali ini diharapkan tidak gah hanya pada nama dan kos pengiklanan serta promosi yang dikeluarkan, sebaliknya memberikan pulangan yang jauh lebih baik berbanding menteri-menteri sebelumnya. Apatah lagi, Malaysia bukan lagi negara yang perlu disebutkan 'di tengah-tengah Singapura dan Thailand' seperti suatu ketika dahulu. Malah identiti Borneo juga sudah pun dikaitkan dengan Malaysia, sekalipun 2/3 pulau berkenaan adalah Kalimantan yang dimiliki oleh Indonesia!

0 comments

BUKTI GUAN ENG TAK ANTI ISLAM!!! HALEELUJAAA..

PAS cuba memujuk hati mereka sendiri dengan 'berpura-pura' rasa bangga apabila Lim Guan Eng mengumumkan pengharaman judi bola sepak di Pulau Pinang. Kata mereka, itu menunjukkan Lim Guan Eng tidak anti Islam. (Cina Mualaf)

Ada juga yang mengambil kesempatan itu untuk melacurkan iman dan jati diri sebagai orang Islam di Malaysia dengan meletakkan diri mereka setaraf dengan kaum kafir. Barangkali puak ini tidak sedar dengan natijah yang berlaku. Anda baca di SINI dan nilaikan sendiri pendirian, akidah, pemahaman dan tahap keimanan mereka semata-mata kerana sokongan kepada parti politik tertentu.

Lim Guan Eng haramkan pertaruhan bola sepak di seluruh Pulau Pinang? Ketua kongsi gelap mana yang bagi arahan supaya pengharaman itu dibuat agar perolehan kongsi gelap di Pulau Pinang tidak terjejas? Bukankah sekarang ini, ketua-ketua kongsi gelap di Pulau Pinang sibuk menyalahkan Ketua Menteri yang baru berusia 2 tahun kerana pihak kian memperhebatkan gerakan membanteras mereka di pulau tersebut dan di Seberang Perai, sekaligus bertentangan dengan janji-janji yang dibuat sebelum menang dahulu? Bagaimana dengan KETUA TIGA MAHARAJA yang dilaporkan masih berada di Pulau Pinang dan menguasai pelbagai bidang maksiat di pulau berkenaan?

Bila masa pula Lumba Kuda Pulau Pinang hendak dihapuskan? Ianya bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Pusat, kan? Macam mana pula dengan pemerdagangan manusia yang BERIBUPEJABAT di Pulau Pinang? Macam mana dengan transit pendatang haram di Pulau Pinang? Macam mana dengan INDUSTRI LENDIR yang berleluasa di Pulau Pinang?

Kesian PAS... mudah benar mereka ditipu dengan sedikit lakonan yang pra-matang. Kesian PAS... mereka tidak mahu percaya tetapi terpaksa buat-buat percaya!

Dan kesian Melayu-Melayu Pulau Pinang yang masih mengharapkan Lim Guan Eng benar-benar seorang Ketua Menteri yang prihatin, yang tidak ada Melayu,Cina,India di hatinya, yang menyanjungi Islam dan tokoh-tokohnya...

3 comments

ADEIIIIII... TARAK PANDAILAH INI ANAK!!!!

Itu anak Sammy Vellu sudah minta mahap sama PM dan TPM sebab kurang ajar dan biadap menuduh UMNO yang mendalangi Mugilan lawan dia punya bapa.

Baca SINI

Tak kisahlah sama ada dia benar-benar minta maaf, atau takut kedudukannya sebagai bakal calon atau bakal pemimpin kanan MIC, Vell Paari telah pun mendapat apa yang diperlukannya. Promosi dan tumpuan!

Kalau sebelum ini nama Vell Paari hanya dikenali kerana skandal dengan P.A yang kemudian membunuh diri dengan meminum racun rumput, tetapi dengan promosi terbaru, Vell Paari sudah pun menyertai kem politik sebenar.

Cuma masalahnya, walau siapa pun atau dari mana pun mereka sama ada dari kalangan komponen Barisan Nasional, apatah lagi Pakatan Rakyat, cara mereka hendak naik adalah dengan mengheret UMNO dalam semua masalah parti mereka. Dengan cara itu, dapatlah mereka menonjolkan diri dan membuatkan para penyokong dan ahli parti mereka mengetahui yang mereka masih wujud.

Taktik ini sudah lama digunakan oleh Cina GERAKAN, Cina MCA, dan kini Tamil/Malayalam/Telegu/Ceylon MIC....

Baguslah... Cina dan Tamil PKR gunakan PAS untuk dipersalahkan. DAP gunakan Melayu PKR dan PAS sebagai bahan alasan.

Pusing balik pusing balik, semuanya Melayu dan umat Islam yang dipersalahkan. Kalau apa-apa yang berlaku, Melayulah yang diburuk-burukkan... Macam Indon kat sini la, kalau ada kes-kes jenayah, cepat-cepat sahaja depa akan kata, "Tu Melayu tu!" macam Indon yang ada di Malaysia baik-baik belaka! Seolah-olah Indon kat Malaysia bukan Melayu!

1 comments

ANWAR NAK TANGGUH LAGI KES LIWATNYA

Kononnya pendedahan akan dibuat untuk menunjukkan wakil-wakil PKR yang keluar parti sudah menjadi jutawan hasil daripada sogokan UMNO dan Barisan Nasional. Malah Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim mendakwa dia mempunyai bukti kukuh untuk menyokong tuduhan tersebut (Malaysiakini)

Masalahnya, setiap kali Anwar 'MENDEDAHKAN' sesuatu, dia sebenarnya cuba mengeluarkan perhatian orang ramai daripada perbicaraan liwatnya. Setiap kali dia melakukan pendedahan, bermakna perbicaraan kes liwatnya dengan Saiful Azlan yang dibuatnya akan dilakukan secara in-camera atau dengan kata lain, tertutup atau dalam 29 kali yang terakhir, perbicaraannya ditangguhkan!

Kalau betul sudah ada bukti dan fakta seperti yang didakwa, kenapa Anwar tak dedahkan sahaja dalam Kongres Keenam PKR tu? Dedahkanlah... ramai yang ingin tahu, apakah benar fakta dan bukti itu sama seperti yang didakwa oleh Anwar. Orang ramai yang waras tidak mahu lagi pembentangan bukti seperti APCO yang dikatakan 'penjahat' kerana bukti-bukti berkenaan sekadar membuktikan Anwar Ibrahim ingin membodoh-bodohkan rakyat Malaysia. Hanya mereka yang sakit otak dan 'kurang minum susu' pada waktu kecil sahaja yang akan percaya dengan pendedahan bukti APCO versi Anwar Ibrahim. Malah pendedahan Anwar Ibrahim itu sebaliknya memudaratkan dana utama parti dan dirinya apabila dia pula menerima tekanan daripada kaum keluarga Zionisnya di Amerika!

Apa fasal nak tunggu reaksi daripada wakil-wakil rakyat PKR yang keluar parti itu? Nak tunggu depa rujuk balik? Atau Anwar sebenarnya hanya ingin menakut-nakutkan mereka dan akan membuatkan wakil-wakil rakyat itu menangis melahu sambil merayu-rayu agar mereka diterima semula ke dalam PKR, sekaligus menutup skandal yang dikatakan oleh Anwar itu?

Atau gertakan pendedahan itu sebenarnya hanya untuk menunda lagi kes perbicaraannya?

Yang terlebih-lebih masalah ialah, Anwar sendiri tidak percaya dengan kata-katanya. Sepatah perkataan yang keluar dari mulutnya sendiri bersamaan dengan dua tiga ratus patah perkataan yang penuh dusta, pembohongan, putar belit dan fitnah belaka. Semenjak Anwar Ibrahim tertekan dengan kes meliwat Saiful Azlan Bukhari, tidak ada satu benda pun yang Anwar Ibrahim cakap betul.

Kepada para peminat dan penyokong Anwar, cuba bagi satu benda yang Anwar cakap betul sebab penulis mungkin sudah terlupa memandangkan terlalu banyak pembohongan yang dibuat oleh sesumpah ini!

1 comments

ALASAN PALING BEST NIK AZIZ PERNAH TERFIKIR!!!!

Aduyaiiiiiii...

Apalah lawaknya si Mursyidul Am PAS nih merangkap Menteri Besar Kelantan? Harap-haraplah dia tidak terkena penyakit 'Lembu Gila' yang pernah membunuh ratusan orang di Eropah pada awal tahun 2000 dulu.

Kata Nik Aziz, kerajaan negeri pimpinannya TIDAK BERHASRAT untuk membina masjid sebaliknya mahu rakyat Kelantan sendiri yang membina rumah ibadat mereka itu. (Harakah Daily).

Menurutnya dengan cara itu, rezeki yang diraih dapat dicairkan dengan kerja-kerja kebajikan. Malah dengan cara itu, pahala juga boleh 'dibeli'.

Rupa-rupanya Pak Ustaz kita ni duduk dalam khayalan Cik Siti Wan Kembang di mana pembinaan masjid dibuat oleh rakyat, manakala kerajaan pula sekadar berpangku tangan. Kerajaan hanya berfungsi untuk pilihanraya dan merasmikan bangunan serta mengutip cukai.

Patutlah air bersih jadi masalah utama kat Kelantan. Rupa-rupanya kebijaksanaan Nik Aziz yang sangat dikagumi oleh PEMBODOH-PEMBODOH Melayu mahukan rakyat sendiri yang mewujudkan bekalan air bersih mereka sendiri. Dengan cara itu, selain dapat minum, dapat juga pahala, memandangkan mewakafkan telaga adalah kebajikan terbesar yang pahalanya menyamai pahala jihad fisabillah!

Para peminat Nik Aziz pasti akan mengatakan, cakap Nik Aziz itu sebenarnya berlapik. Cakap orang bijaksana sepertinya umpama lapisan-lapisan kulit bawang. Pastinya, sikap tidak bertanggungjawab Nik Aziz yang sedang mencari alasan demi alasan untuk MENGHALALKAN PENDAPATAN HARAMNYA kerana tidak menjalankan amanah selaku Menteri Besar, akan mendapat pembelaan daripada ahli-ahli PAS dan juak-juak mereka yang berada di dalam media!

Patutlah kebanyakan kaum jantan Kelantan, lebih sibuk bercerita tentang politik tetapi penghasilan pendapatan dibuat oleh kaum wanitanya! Rupa-rupanya cerminan ini terserlah kepada cakap-cakap Nik Aziz tentang tanggungjawab....

Baru kutahu!!!!

0 comments

APA DAAA... ADUN UMNO MUFLIS RUPA-RUPANYA!!!!

Dalam UMNO Kedah begitu seronok dengan kekecohan Pakatan Rakyat sehingga khabar-khabar angin pembubaran Dewan Undangan Negeri bakal dilakukan oleh Azizan Abdul Razak, rupa-rupanya UMNO dan ADUNnya berhadapan dengan masalah besar. Dan pembubaran berkenaan diharap dapat membetulkan semula kepincangan dalam UMNO sendiri.

Syed Sobri Syed Hashim, ADUN Kuala Nerang telah lama dikatakan seorang muflis sekaligus membolehkan kerusi yang dimenanginya ditarik balik dan dipertandingkan semula. Namun tuduhan tersebut segera ditepis. Kini muncul lagi serangan terbaru. Serangan terbaru ke atasnya beralasankan Syarikat Temin Development Corporation (STDC) yang pernah diterajui oleh ADUN Kuala Nerang ini bakal menghumbankannya daripada penguasaan ke atas kerusi DUN tersebut.

UMNO Kedah sedang kehilangan Kerusi DUN Kota Seputeh gara-gara ADUNnya yang tidak datang bersidang. Kini UMNO bakal kehilangan satu lagi kerusi kerana ADUNnya yang muflis dan bakal dihadiahkan dengan hukuman penjara jika sabit kesalahan.

Patutlah UMNO Kedah seronok dengar cerita DUN nak bubar. Rupa-rupanya ada pembersihan yang hendak dilakukan! Malangnya pembubaran tak jadi dan kohong yang cuba ditutup, dah terdedah... sekaligus membuktikan wujudnya golongan manusia yang menggunakan UMNO untuk kepentingan diri.

Cerita selanjutnya ada DI SINI.

1 comments

SAMPAI BILA NAK PUJUK HATI SENDIRI?

Syed Husin Ali, Timbalan Presiden PKR ketika Majlis Perasmian Bersama Kongres AMK dan Wanita PKR di Kelantan Trade Centre berkata, mereka yang keluar dari PKR ada masalah peribadi seperti masalah kewangan dan tidak dapat apa yang mereka mahu. (Harakah Daily)

PKR menurutnya tidak harus bimbang dengan fenomena tersebut kerana setiap bulan, parti berkenaan berjaya menambah keahlian baru sebanyak 5000 (Suara Keadilan)

Orang ini jugalah yang cukup optimis suatu ketika dahulu, wakil-wakil rakyat UMNO akan melompat dan menyeberang ke PKR. Orang ini jugalah yang mengatakan, UMNO sudah berkubur dan PKR akan menggantikan UMNO dengan cara yang lebih baik. Nyatanya, orang ini sekarang terpaksa menelan kata-kata dan kecamannya sendiri. Apa yang berlaku adalah terbalik. Yang keluar beramai-ramai adalah wakil rakyat dan ahli-ahli PKR.

PKR hidup dalam khayalan. Seperti juga Ketua Umumnya yang masih berkhayal tentang kehidupan enak selaku pemegang kuasa, seperti yang pernah dinikmati sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dahulu. Apabila wakil-wakil rakyatnya melompat menjadi Bebas, pucuk pimpinan segera memberi alasan, itu adalah untuk pembersihan parti. Malah dalam kongress PKR pun, ketua AMK berkata, parti perlu terus dibersihkan daripada 'saki-baki' UMNO.

Sewajarnya PKR dibersihkan dari muka bumi ini. Mana-mana sosialis yang berada di dalam PKR seharusnya menyeberang ke DAP dan mana-mana liberalis yang kelihatan beragama Islam, bolehlah menyeberang ke PAS. Kekuatan PKR sudah lama hancur, terutama apabila Anwar Ibrahim terpaksa menepis perbicaraan kes liwatnya yang asyik ditangguh-tangguhkan!

Kehilangan lebih dari 5 kerusi adalah sesuatu yang sangat menyedihkan. Semangat 46 suatu ketika dahulu, pada penghujung hayatnya tidak mengalami masalah seteruk ini. Malah, wakil-wakil Semangat 46 tidak pula melompat dengan alasan ketuanya, Tengku Razaleigh Hamzah. Namun apabila wakil-wakil PKR yang melompat beralasankan perangai keji Anwar Ibrahim dan juak-juak penyokongnya, maka apa lagi yang boleh diselindungkan. Pucuk pimpinan PKR seharusnya menerima hakikat bahawa Ketua Umum mereka serta pucuk pimpinan PKR sememangnya kaki busuk, najis-najis UMNO yang memisahkan diri dengan UMNO kerana gagal memperolehi apa-apa di dalam UMNO dan membawa budaya cantas-mencantas, kaut keuntungan, tunjuk pandai dan ingin menguasai seperti yang diperlihatkan oleh Zaid Ibrahim ke dalam PKR.

PKR tidak mungkin akan bertahan lebih lama dari lima tahun dari sekarang!

1 comments

Thursday, May 27, 2010

EZAM WAJIB DISAMAN BERATUS JUTA RINGGIT!!!

Thursday, May 27, 2010
Ezam telah mencemarkan nama baik Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR merangkap isteri Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR dan ibu kepada Nurul Izzah, pemimpin muda PKR yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai. Ada ka patut dia 'fitnah' Wan Azizah dengan mengatakan, Wan Azizah tahu dia bermadu dengan lelaki menerusi kegilaan suaminya bermain buntut?

Mentang-mentanglah Ezam sudah bergelar Senator dan menjadi orang penting UMNO, sampai hati Ezam bukakan rahsia itu. Sedangkan dulu Ezam kata dia takkan bocorkan rahsia Anwar sekeluarga kerana 'kasihnya' kepada Wan Azizah yang dianggap sebagai kakak. Wan Azizah dan Anwar mahupun Izzah mana ada serang Ezam sampai perlu Ezam langgar sumpahnya. Yang duk belasah Ezam adalah juak-juak penjilat tegar Anwar Ibrahim saja.

Nurul Izzah dah meradang. Mana Samsul Iskandar Akin? Mana Yusmadi Yusof? Mana yang lain-lain? Inilah masanya untuk mengajar Ezam agar tidak menfitnah Anwar dan keluarganya lagi. Seret Ezam ke mahkamah. Biar Ezam ditelanjangkan di dalam mahkamah. Biar semua orang tahu siapa yang menjadi dalang dan tulang belakang Ezam. Biar Wan Azizah ceritakan perkara sebenarnya. Biar Wan Azizah matikan hujah Ezam yang digelar Mat Kotak oleh penjilat-penjilat keluarga Anwar.

Inilah masanya untuk membersihkan nama Anwar sekeluarga. Nanti bila Ezam disaman ratus-ratus juta, hujahnya dimatikan di dalam mahkamah - kalau tak ditangguh-tangguhlah macam yang Anwar buat dalam kes liwatnya dengan Saiful - integriti dan kredibiliti Ezam akan hancur. Silap-silap orang dalam UMNO pun akan terajang Ezam Md Noor macam Anwar terajang Ghafar Baba dulu...

Tak cukup tenaga PKR, boleh import kekuatan PAS. Mat Sabu, Kamaruddin Jaafar, Husam Musa, Salahuddin Ayob, Khalid Samad, tentu akan korbankan segala-galanya untuk bersihkan nama Anwar...

Oleh itu, segeralah seret Ezam Md Noor ke mahkamah dan samanlah dia beratus juta macam yang Anwar selalu duk buat tuh!9 comments

NI BUKAN HIPOKRIT... NI SEBENARNYA MUNAFIK

Dah start dah berkokok blog-blog dan portal-portal berita Pakatan Rakyat tentang kenaikan harga minyak. Dah start nak menyalahkan kerajaan yang menaikkan harga tersebut sekalipun depa juga sedar, harga semasa di pasaran dunia adalah US$70 setong.

Secara realitinya, mana-mana orang yang sihat otak akan marah kerana terpaksa membayar lebih bagi sebarang keperluan berbanding pendapatan yang tidak bertambah atau mengecil berbanding kos sara hidup. Namun apabila kemarahan tersebut berpilih-pilih, ianya sebenarnya melambangkan jatidiri yang sebenar.

PAS bukan main lagi menolak rasisme atau perkauman atau nak lebih Islam bunyinya, Assobiyyah. Kata PAS, UMNO adalah parti assobiyyah kerana perjuangan parti tersebut berteras kebangsaan daripada perkataan teras, bangsa. Sedangkan PAS pula berjuang atas nama Islam, atas nama keadilan.

Islam sememangnya agama yang adil dan tidak membeza-bezakan antara golongan tuan dengan hamba, antara golongan kulit putih dan hitam pekat. Namun pada masa yang sama, Islam mengajar satu perkara, 'berkasih sayang antara sesama mereka dan bersifat keras terhadap kaum kafir'... ajaran Allah Taala menerusi Rasulullah s.a.w yang tidak pernah cuba hendak dipatuhi oleh puak-puak PAS.

Nah, sekali lagi petunjuk Allah Taala diperturunkan. PAS mula membebel tentang kenaikan harga. Kata mereka kerajaan tidak seharusnya membebankan orang Melayu tetapi ketika berkempen di hadapan orang kafir, mereka juga yang mengatakan, tidak sepatutnya orang Melayu sahaja menikmati keistimewaan, sebaliknya sesiapa sahaja yang menjadi rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. Kenapa pula bising dan menyindir kononnya kerajaan membandingkan dengan negara-negara bukan pengeluar minyak bagi harga minyak sedangkan keistimewaan tidak perlu diberikan kepada mana-mana golongan.

Sama ada mereka sedar atau sebaliknya, selama ini mereka menuntut sebuah kerajaan kapitalis yang lebih mementingkan pemodal besar, bukannya sebuah kerajaan yang mengambil berat akan kebajikan umat Islam dan zimmi yang berlindung di jazirah ini.

Seharusnya kenaikan sebarang harga perlu disokong oleh PAS kerana itulah yang mereka minta, keadilan dan kesamarataan. Kalau rakyat Israel boleh membayar harga yang tinggi untuk petrol, mengapa pula rakyat Malaysia tidak boleh? Kalau Singapura yang rakyatnya secoit berbanding Malaysia, mengapa pula kita tak boleh? Bukankah kuasa beli rakyat Malaysia lebih tinggi dari rakyat Singapura sekalipun pendapatan perkapita kita jauh lebih rendah? Bukankah PAS, PKR dan DAP seringkali menuntut tiada sebarang keistimewaan diberikan kepada mana-mana pihak?

Apabila kenaikan diperolehi, dengan pemotongan subsidi, malah kerajaan membuka lebih banyak peluang untuk persaingan pemasaran dan produk serta jenama, mekanisme harga akan diselaraskan mengikut harga pasaran. Bukankah itu yang dituntut sama ada secara langsung atau tidak langsung oleh Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP yang didokongi oleh ahli-ahli perniagaan.

Masakan PAS dan Melayu dalam PKR buta serta bebal tak boleh diajar kerana tidak melihat kaitan antara keistimewaan Melayu-Islam yang diperuntukkan oleh perlembagaan Malaysia dengan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan? Takkan pendokong-pendokong Pakatan Rakyat dan pengkagum Anwar Ibrahim dari kalangan para mahasiswa yang rasa depa terlalu pandai, tidak dapat melihat kaitan berkenaan? Takkan mereka tidak dapat meneka natijah daripada persamaan yang dituntut?

Nah, ini adalah salah satu daripada kesannya... berterima kasihlah kerana pentadbiran Najib Abdul Razak mengabulkan perjuangan Pakatan Rakyat yang menyamaratakan dan berlaku adil seperti mana yang dituntut oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, termasuklah ulama-ulama PAS yang berserban berat dan berjubah labuh!

1 comments

CINA SEMAKIN KAYA DI MALAYSIA

Satu-satunya 'wakil Melayu' di dalam senarai TOP-1O terkaya di Malaysia adalah Syed Mokhtar Al-Bukhary. Pun begitu, berdasarkan ranking terbaru yang dikeluarkan oleh Forbes Asia, Syed Mokhtar Al-Bukhary telah turun satu anak tangga, menjadikan dia orang kelapan terkaya di Malaysia berbanding tangga ke-7 pada tahun lalu.

Berikut adalah senarai 10 orang terkaya di Malaysia dengan nilai kekayaan mereka:

1) Robert Kuok: US$12 bilion
2) T.Ananda Krishnan: US$8.1bilion
3) Lee Shin Cheng: US$4.6 bilion
4) Robert Kuok: US$12 bilion
5) Puan Sri Lee Kim Hua: US$3.9 bilion
6) Quek Leng Chan: US$3.85 bilion
7) Teh Hong Piow: US$3.8 bilion
8) Syed Mokhtar Al-Bukhary: US$1.2 bilion
9) Vincent Tan: US$1.7 bilion
10) Tiong Hiew King: US$1.2 bilion


Agak aneh, para pemimpin Pakatan Rakyat, terutama dari DAP, Hindraf, PKR dan PAS mengatakan kaum Cina dan India di Malaysia telah dizalimi dengan teruk oleh kerajaan UMNO. Malah dalam kempen-kempen mereka juga mengatakan kerajaan UMNO telah mencuri segala kekayaan di negara ini untuk disumbat ke dalam kocek kroni masing-masing.

Namun berdasarkan ranking yang tertera di atas, majoriti kekayaan negara ini dimiliki oleh tokoh-tokoh berbangsa Cina. Syed Mokhtar Al-Bukhary merupakan satu-satunya Melayu yang sebenarnya berada dalam Top 22. Sebabnya hanya pada tangga 22, barulah nama Shahril dan Shahriman Shamsuddin muncul.

Ternyata kek ekonomi di Malaysia tidak setara dan dibahagikan sama rata. Menghairankan apabila para pemimpin kaum Cina terpekik-terpekik mengatakan mereka dizalimi, padahal kekayaan negara, hampir tiga perempat berada di tangan mereka. Apakah kerana Syed Mokhtar Al-Bukhary satu-satunya Melayu yang berada dalam lingkungan 10 terkaya, menjadikan mereka panas punggung dan mula melihat ancaman besar terhadap kekayaan yang telah mereka miliki daripada bantuan British dahulu?

Jadah apa pula, para pemimpin PKR dan DAP serta PAS turut memekik-mekik sama yang UMNO dan Barisan Nasional menzalimi orang bukan Melayu padahal yang teraniaya di sini adalah Melayu? Melayu teraniaya kerana para pemimpin mereka lebih sibuk mementingkan tembolok politik mereka. PAS dan PKR salahkan UMNO kununnya kerana rasuah dan kroni, namun PAS dan PKR pula cuba mengecek daripada orang bukan Melayu dengan cubaan menggadaikan Melayu dan Islam.

Dalam keadaan negara bakal berganjak ke sistem kapitalis sepenuhnya, orang Melayu dilihat semakin terdesak kerana terpaksa melakukan pelbagai kerja untuk memenuhi tuntutan standard of living yang semakin meningkat. Masa mereka semakin suntuk apabila politik kepartian turut campurtangan.

Pastinya suatu hari nanti apabila perubatan di hospital-hospital akan memerlukan Medical Card, ramailah Melayu yang akan mampus kering di tepi longkang kerana mereka tidak mampu mendapatkan rawatan!

Terima kasih kepada ahli-ahli politik Melayu tak kiralah dari parti mana pun anda berada sebab anda semua sepakat dalam menjahanamkan Melayu dan Islam di negara ini! Lagi besar serban dan jubah anda, lagi besarlah pembohong dan munafik anda!

2 comments

JUDI: KONGSI GELAP ARAH KERAJAAN SELANGOR?

Salah seorang Exco Selangor, Iskandar Abdul Samad yang juga merupakan ADUN Cempaka berkata, Selangor tidak akan meluluskan sebarang premis baru untuk pertaruhan bola sepak dunia, sekalipun terdapat khabar angin bahawa Kerajaan Negeri Selangor telah meluluskan 10 premis baru judi tersebut di I-City yang terletak antara Kelang dan Shah Alam.

Lesen pertaruhan bola sepak, masih belum 'diserahkan' oleh Kerajaan Persekutuan kepada Berjaya Group yang diterajui oleh Vincent Tan dan ianya bukan lesen baru. Ketika kemuncak Berjaya Group, syarikat Vincent Tan itu menerima 5 lesen baru daripada Anwar Ibrahim yang menjadi Menteri Kewangan ketika itu.

Selangor mempunyai banyak kongsi gelap yang memperolehi pendapatan daripada perjudian dan pertaruhan haram. Antara kongsi gelap terkenal di Selangor adalah Geng 08 atau Sia Sam Ong (Tiga Maharaja Kecil) dan Geng 21. Dikatakan, kumpulan-kumpulan kongsi gelap ini didalangi oleh orang politik, atau lebih tepat lagi, menaja orang politik tertentu bagi memudahkan mereka beroperasi dan segala aktiviti haram mereka tidak diganggu oleh pihak polis.

Kongsi-kongsi gelap di Selangor tidak setakat melakukan pemerasan, pecah rumah, mencuri kereta sebaliknya menjadikan judi haram sebagai sumber pendapatan mereka, selain menguasai pembekalan arak ke premis-premis haram yang tidak memerlukan kelulusan Majlis Perbandaran atau kerajaan negeri bagi kewujudannya, apatah lagi lesen kerajaan pusat. Kongsi-kongsi gelap ini juga terbabit dalam pelacuran dan mengimport 'gadis-gadis' Thongsan untuk dijadikan ayam garing.

Dan Ayam-Ayam Garing Thongsan sangat terkenal di Selangor, sehinggakan di dalam kebun kelapa sawit di Sekinchan pun, ayam-ayam garing ini beroperasi!

Apabila kenyataan yang diberikan oleh Iskandar Abdul Samad itu seolah-olah ingin menunjukkan Kerajaan Negeri Selangor cukup menentang perjudian, ianya boleh dipersoalkan memandangkan aktiviti perjudian secara haram bergiat dengan cergas di seluruh negeri tersebut. Bahkan judi tiga angka yang sudah pupus pada penghujung 80-an dahulu, kembali semula di 'pasaran' dengan cabutannya dibuat pada setiap hari.

Ada baiknya, PAS Selangor kembali melalak tentang arak, judi dan pelacuran yang tidak pun berkurangan di Selangor dari sibuk nak kenen kat Kerajaan Persekutuan yang masih belum pun serahkan lesen judi itu kepada Vincent Tan. Cuma masalahnya, mampukah PAS Selangor berhadapan dengan 'kegarangan' Ronnie Liu yang luar biasa?

Malah cabaran Khir Toyo agar kerajaan negeri Selangor menjelaskan rasional kewujudan 4000 premis baru maksiat, dijawab dengan penuh putar belit, sehinggakan Mahfuz Omar yang diketahui memang kelam otaknya terpaksa menjawab bahawa itu semua adalah 'najis' kerajaan terdahulu, meskipun 4000 premis maksiat baru itu wujud ketika dalam tempoh Pakatan Rakyat memegang tampuk pentadbiran di Selangor?

Apakah Geng 08 dan Geng 21 sudah menguasai kerajaan negeri Selangor sehinggakan Exco-Exco Selangor terpaksa bercakap agar aktiviti haram mereka dapat dijalankan seperti biasa? Apakah ada permainan kongsi gelap di Selangor dalam memastikan Exco akan bertindak bagi pihak mereka, terutama ketika pihak polis sedang memperhebatkan gerakan menghapuskan kumpulan-kumpulan haram itu?

Gerak-geri Exco Selangor sudah cukup untuk menceritakan hakikat sebenar, apatah lagi dengan pertambahan pusat-pusat maksiat di tempat masing-masing!

0 comments

AKAN BERAKHIRKAH RIWAYAT POLITIK KHALID IBRAHIM MALAM INI?

Soksek-soksek yang mempersoalkan kewibawaan Khalid Ibrahim selaku Ketua PKR negeri dan Menteri Besar semakin lantang kedengaran di dalam PKR. Malah bukan lagi terselindung, usaha beberapa pihak yang tidak mahu Khalid terus berada atau setidak-tidaknya menguasai kedudukan penting dalam PKR.

Kongres PKR yang akan diadakan malam nanti adalah jawapan kepada soksek-soksek tersebut. Kegagalan PKR mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor yang ditandingi oleh Zaid Ibrahim, calon import dari Kelantan, akan digunakan untuk mendesak Khalid turun takhta.

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Ampang, barangkali merupakan antara pemimpin kanan PKR yang paling berterus-terang mahukan agar Khalid Ibrahim mengosongkan jawatannya selaku Ketua PKR Negeri. Sekalipun beralasan bahawa Khalid mempunyai tugas yang lebih berat sebagai Menteri Besar, namun Zuraida Kamaruddin juga sebenarnya secara berkias mendedahkan kepincangan Khalid dalam membuat pengurusan parti di negeri yang dikuasainya.

Khalid Ibrahim disebut-sebut akan bertanding sebagai Timbalan Presiden PKR menggantikan Syed Hussin yang akan melepaskan jawatan tersebut. Bagaimanapun, calon yang menjadi perhatian untuk jawatan tersebut adalah Azmin Ali. Malah Azmin Ali dalam beberapa keadaan cuba memperlihatkan kewibawaannya untuk menjadi Menteri Besar Selangor berbanding Khalid Ibrahim.

Adakah kongres keenam PKR ini akan menyingkirkan Khalid Ibrahim yang pernah suatu ketika dianggap aset berguna kepada PKR memandangkan pengalaman luasnya dalam pentadbiran dan pengurusan beberapa GLC?

2 comments

KELEDAI-KELEDAI MENJERIT LAGI! BURUKNYA SUARA MEREKA....

Kalau anda ke Detik Daily, anda akan terbaca tentang hujah seorang manusia yang cuba memburuk-burukkan seorang mufti dengan memetik-metik ayat-ayat al Quran dan al Hadis yang kena dengan akal dan nafsu songsangnya. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan ialah untuk menjahanamkan akidah manusia yang menjadi umat Islam.

Hujah manusia tersebut turut disiarkan oleh
Laman Kedah Lanie.

Mengapa dia perlu menyamakan dirinya dengan seorang kafir? Bukankah telah termakhtub undang-undang syariah Malaysia bahawa orang Islam tidak boleh berjudi, terlibat dengan judi, menganjurkan judi, mahupun memperniagakan judi? Bukankah mana-mana orang Islam yang ditangkap ketika berjudi akan dikenakan hukuman mengikut yang telah ditetapkan oleh undang-undang Malaysia?

Kalaupun hendak tentang lesen judi, tak perlulah sampai dikaitkan dengan mufti yang tidak menurut kehendak anda. Taat kepada ulil amri adalah MANDATORI. Janganlah menyempitkan pengertian taat itu dengan menggambarkan ketaatan yang membuta-tuli dan BUTA PERUT seperti yang diamalkan dalam PAS. Kenapa tidak nampak atau buat-buat tidak tahu tentang kewujudan undang-undang yang menghalang umat Islam daripada bebas berjudi sehingga sanggup mengatakan ulama menyokong judi?

Teringin sangat ka nak berjudi sampai terlupa bahawa anda seorang Islam, sama ada Islam di Dunia Islam, mahupun Islam di Malaysia? Anda sudah terlupa bagaimana sikap yang ditunjukkan oleh sebahagian besar jemaah anda dalam kes kandang babi mega dan jualan arak di Selangor? Mengapa hujah itu dibuang ke tepi? Bukankah ramai kalangan bukan Islam yang menentang kehadiran kandang babi mega di kawasan mereka. Contohnya, di Pulau Pinang....

Tidakkah kepala ulama PAS begitu menyokong kandang babi mega dan pengambilan arak oleh bukan Islam dengan alasan itu adalah hak mereka. Dan hak kaum bukan Islam yang tinggal di jazirah Islam tidak boleh dicabuli sewenang-wenangnya. Adakah itu bermaksud ulama-ulama PAS, terutama Nik Aziz dianggap sebagai ulama yang menyokong pemakanan daging babi dan meminum arak di kalangan umat Islam, apatah lagi memakan daging babi tidak termakhtub dalam mana-mana undang syariah di Malaysia.

Ada baiknya seandainya perangai taqlid buta yang berleluasa di dalam PAS, ditentang habis-habisan kerana perangai tersebut akan membawa kepada kekufuran yang nyata!

Dalam kes lesen judi dan premis-premis judi yang terlalu banyak di Malaysia ni, majoriti umat Islam menentangnya. Penubuhan Gerakan Membantah Judi (GMJ) diharap jadi platform yang berguna. Kerajaan tidak seharusnya meluluskan lebih banyak lesen judi sekarang atau pada masa akan datang. Lesen dan premis yang ada di Malaysia sekarang, sudah jauh mencukupi memandangkan Kerajaan tidak mampu pun memantau dan meletakkan penguatkuasa undang-undang yang menangkap dan menghalang umat Islam daripada berjudi berdasarkan undang-undang syariah negeri-negeri.

Namun menyeret mufti ke dalam masalah ini dengan menuduh mereka sebagai ulama makan gaji yang menyebelahi judi, makhluk berkenaan sebenarnya berusaha untuk memesongkan akidah umat Islam. Dalam usahanya memetik ayat-ayat al Quran dan al Hadis, rupa-rupanya dia tidak berjumpa dengan hadis-hadis mandatori Rasulullah s.a.w terhadap keperluan ketaatan umat Islam kepada ulil amri mereka, sekalipun ulil amri mereka itu seorang yang kejam dan merampas harta mereka!

Bukankah dalam Islam ada memberikan pilihan? Berhijrahlah ke negara lain yang tidak membenarkan perjudian kalau anda tidak yakin iman anda akan menghalang anda daripada berjudi!

0 comments

UMNO KENA CARI ALTERNATIF MIC DALAM BN

Kekurangajaran dan kebiadapan beberapa orang pemimpin 'togel' MIC seperti T.Mohan dan anak lelaki Sammy Vellu, Vell Paari seharusnya dipandang berat oleh UMNO yang mengetuai Barisan Nasional. Dasar tidak campurtangan ke dalam urusan parti komponen yang diperkenalkan oleh Tun Dr.Mahathir pada tahun 1981.

Ketika itu, Sammy Vellu telah membuat usul kepada Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) untuk memecat timbalannya, S.Subramaniam. UMNO cukup sedar bahawa gelagat gila kuasa Sammy Vellu akan menyebabkan perpecahan dan UMNO terpaksa bekerja keras bagi pihak MIC untuk mengekalkan sokongan masyarakat India terhadap parti yang diterajui oleh Sammy Vellu. Mujurlah ia tidak berterusan apabila Sammy Vellu membatalkan niatnya setelah bercakap dengan S.Subramaniam sendiri.

Beberapa tahun kemudian, Sammy Vellu memecat salah seorang Naib Presiden MIC, V.Govindaraj. Govindaraj kemudiannya menubuhkan parti Demokratik India Malaysia (DMIP). Bagaimanapun, parti berkenaan dibubarkan setelah Sammy Vellu memujuk Govindaraj untuk menyertai MIC semula tatkala Govindaraj semakin mendapat perhatian masyarakat India.

Pada 1988, Sammy Vellu memecat seorang lagi Naib Presiden, M.G.Pandithan. Pandithan menubuhkan sebuah parti yang bernama Indian Progressive Front (IPF). Cubaan Pandithan untuk menjadikan IPF sebagai salah sebuah parti komponen Barisan Nasional sentiasa digagalkan dan dihalang oleh Sammy Vellu.

Pada tahun 1988 juga, Sammy Vellu telah menutup 300 cawangan MIC di seluruh negara dalam usahanya mengekalkan kedudukannya selaku Presiden. Hasilnya lebih 100 ribu ahli-ahli MIC berada di luar parti dan sesetengahnya merupakan pemimpin yang jauh lebih cerdik dan berwawasan berbanding Sammy Vellu serta penjilat-penjilat tegarnya.

UMNO pastinya mengetahui perkembangan tidak sihat yang berlaku di dalam MIC. Namun tidak dapat berbuat apa-apa, memandangkan calon-calon pilihanraya dari MIC menang. Mereka menang kerana bertanding di kawasan majoriti orang Melayu sebagai pengundi seperti Sammy Vellu di Sungai Siput. Dan UMNO berjaya mengalihkan sokongan pengundi Melayu kepada MIC secara en-bloc.

UMNO sebenarnya boleh campurtangan kalau mereka mahu terutama apabila membabitkan perampasan sembilan juta saham Telekom oleh MAIKA HOLDING pada 1984. Bagaimanapun UMNO memilih untuk tidak campurtangan. Hari ini, Maika Holdings hanya tinggal nama. Satu-satunya yang tinggal daripada Maika Holdings adalah Oriental Capital Assurance Bhd yang hampir dijual kalau tidak kerana halangan injuksi daripada Koperasi Nesa dan pemegang-pemegang saham yang lain.

Sekali lagi, pemimpin UMNO dan Barisan Nasional tidak masuk campur SEKALIPUN mereka tahu, isu-isu kontroversi di sekitara Maika Holdings akan mempengaruhi sentimen pengundi-pengundi India dalam menyokong MIC atau Barisan Nasional.

Menjelang 2008, pengundi-pengundi India yang berada di luar MIC dan ahli keluarga pemegang-pemegang saham Maika Holdings yang telah kehilangan segala titik peluh dan susah payah mereka menerusi pelaburan dalam syarikat tersebut, akhirnya mengambil sikap anti-MIC dan anti-BN.

Apabila Vell Paari, anak Sammy Vellu menuduh UMNO campurtangan dalam urusan MIC, terutama dalam hal mendalangi penentangan Mugilan yang dipecat oleh Sammy Vellu apabila bekas Timbalan Ketua Pemuda itu mendesak agar Sammy mempercepatkan penyingkiran dirinya dari MIC, sememangnya Vell Paari yang ada bahagian besar dalam Maika Holdings mencari masalah yang lebih besar. T.Mohan, Ketua Pemuda MIC yang cuba menjilat kaki ketuanya dan anak lelaki ketuanya pula, seolah-olah tidak sedar, tanpa belas kasihan daripada UMNO, MIC sudah lama bungkus.

Berdasarkan sejarah, UMNO pernah campurtangan dalam urusan tertinggi MIC apabila berlaku perbalahan antara VT Sambantahan, Presiden pertama MIC dengan V.Manickavasagam, timbalannya pada 1973. Tun Abdul Razak, bapa Perdana Menteri Malaysia sekarang, telah mengarahkan kedua-dua pemimpin tertinggi MIC itu agar duduk semeja dan kemudian MENGARAHKAN VT Sambanthan bersara dan melepaskan jawatan presidennya kepada V.Manickavasagam.

Mungkin kali ini, Najib Abdul Razak perlu campurtangan dalam urusan MIC, sama ada membaiki parti berkenaan atau mencampakkan parti itu daripada menjadi komponen Barisan Nasional. Beberapa parti kecil berorientasikan masyarakat India, termasuk yang dikepalai oleh Nallakaruppan dan Makkal Shakti boleh disatukan dan menjadi sebuah parti untuk menggantikan MIC yang sudah pincang, hancur dan tidak ada nilai langsung.

Masa tu, mungkin T.Mohan akan tepuk dahi. Vell Paari pula bolehlah memandu V8 tinggalan Sujatha, bekas PA dan pelakon drama Tamil itu kerana tidak ada kerja tapi ada duit dan asset bernilai ratusan juta ringgit hasil 'titik peluh' bapanya. Bolehlah kita tengok sama ada MIC benar-benar kuat tanpa UMNO seperti yang didakwa oleh Sammy Vellu, anak lelakinya, Palanivel, T.Mohan dan barisan penjilat-penjilatnya.

Kita tunggu tengoklah sama ada Najib benar-benar akan tunjukkan kepada puak-puak India MIC ini yang UMNO benar-benar berkuasa dalam Barisan Nasional atau sebaliknya!
3 comments

Wednesday, May 26, 2010

APA YANG HANG KALUT SANGAT, HISHAM?

Wednesday, May 26, 2010
Apa punya menterilah yang dimiliki oleh rakyat Malaysia nih?

Ke mana pula hilangnya Ismail Sabri bin Yaakub, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sehingga perlu Menteri Dalam Negeri merangkap Menteri Amaran, Memberi Amaran dan Amaran Keras yang perlu menjawab persoalan media tentang subsidi yang bakal ditarik balik? Apakah bidang kuasa Hishamuddin Hussein juga termasuk menjawab persoalan subsidi untuk barangan pengguna? (Rujuk Sini)

Awat yang jadi kacau bilau? Menteri ni boleh cakap tentang kerja Menteri satu lagi? Menteri satu lagi boleh campur urusan Menteri yang lain? Apakah Malaysia punya Menteri Kabinet ni, memang berperangai, depa tahu serba-serbi sampai perlu melanggar bidang kuasa dan bercakap bagi benda yang dia sendiri tak tahu?

Apakah Naib Presiden UMNO ini sebenarnya takut kalau-kalau subsidi yang bakal ditarik balik oleh kerajaan akan menyebabkan sokongan terhadap UMNO dan Barisan Nasional akan jatuh merudum seperti yang berlaku selepas Abdullah Badawi menaikkan harga minyak tiga tahun dulu? Atau barangkali takut taukeh-taukeh besar yang mendapat manfaat daripada pemberian subsidi oleh kerajaan, naik MURKA dan mengurangkan dana untuk UMNO?

Semua orang di Malaysia tahu, sebarang subsidi yang diberikan oleh kerajaan, yang menikmatinya bukanlah rakyat biasa, sebaliknya taukeh-taukeh syarikat besar. Contoh terbaik adalah gula. Taukeh besar gula yang merupakan orang terkaya di Malaysia menikmati manfaat subsidi gula tersebut dengan sewenang-wenangnya, tambahan pula apabila keengganan pihak kerajaan menghapuskan kuasa monopoli syarikat Robert Kuok itu.

Pemberian subsidi, secara TOPENGNYA kelihatan seperti memberi manfaat kepada rakyat. Beralasankan pengeluaran berkurangan dan harga pasaran dunia meningkat, maka kerajaan pun menjadikan subsidi sebagai senjata untuk mendapatkan sokongan rakyat jelata. Padahal ada sesetengah barangan tersebut dikeluarkan, diproses dan dikeluarkan di Malaysia, seperti minyak kelapa sawit, namun ianya terus dicanangkan bahawa subsidi adalah perlu untuk mengekalkan harga untuk para pengguna. Hakikatnya rakyat terpaksa juga membayar lebih berbanding harga semasa di negara kedua dan ketiga dengan alternatif yang menyaingi harga minyak kelapa sawit.

Dengan cukai yang dikenakan dan perlu dibayar oleh pengguna, subsidi tersebut sebenarnya telah diimbangi. Dengan kata lain, rakyat membayar untuk lebihan harga yang dikatakan disubsidikan oleh kerajaan kepada rakyat.

Sepatutnya Malaysia tidak terlalu mengamalkan sistem tertutup yang memberi kelebihan kepada pemonopoli sebaliknya harga perlu ditentukan oleh pasaran, sebagaimana yang sering dipersembahkan oleh jurucakap kerajaan apabila sesuatu barangan keperluan mengalami kenaikan harga.

Namun apabila Menteri KDN pula yang bercakap bagi pihak Menteri KPDNKK, pastinya ada sesuatu yang lebih besar sedang berlaku. Tidak perlu menjadi atau menyokong parti pembangkang, rasa-rasanya ramai golongan atas pagar yang mulai cuak dengan sikap yang ditunjukkan oleh kerajaan. Setelah sekian lama memomokkan bahawa pemberian subsidi sebenarnya menguntungkan rakyat, hakikatnya subsidi itulah yang ditelan oleh taukeh-taukeh besar dan kerajaan nampaknya CUKUP TAKUT dengan golongan yang tidak pernah pergi mengundi ini selain rakyat juga dipaksa untuk membuat bayaran lebih!

Mengapa kerajaan yang diketuai oleh Najib Abdul Razak ini menjadi terlalu kalut? Atau barangkali menteri-menteri sudah mula menunjuk pandai dengan harapan, nama mereka akan ke hadapan dan taukeh-taukeh besar yang menjadi pendana-pendana utama akan terus menjadi tulang belakang mereka?

Maka benarlah seperti yang dilaporkan oleh agensi-agensi berita asing bahawa Malaysia sebenarnya 'lebih banyak tertutup dalam terbuka' dalam sistem kerajaan dan pentadbirannya!


3 comments

PKR DAH SEDAR.... UMNO BILA LAGI?

PKR menerus Ketua Umum mereka telah mengakui antara kelemahan parti tersebut adalah kegagalan memikat pengundi atau penyokong Melayu. Malah secara berterus-terang, mengakui bahawa parti tersebut selama ini didokong oleh penyokong-penyokong Cina. (Malaysiakini)

Untuk itu, rancangan telah diatur dan pelan jangka panjang dirangka bagi menarik sokongan Melayu buat parti berkenaan kerana tanpa sokongan dan dokongan Melayu, parti berkenaan sekadar menjadi penggenap kepada sistem demokrasi selaku parti pembangkang.

Bagaikan menarik rambut di dalam tepung, pendekatan yang lebih sistematik dan halus bakal digunakan oleh pasukan PKR. Apatah lagi petunjuk sedia ada tidak menyebelahi PKR dalam siri pilihanraya kecil sekalipun kebanyakan pilihanraya kecil itu dimenangi oleh Pakatan Rakyat. Hakikatnya sokongan Melayu kepada Pakatan Rakyat semakin merosot biarpun terdapat peningkatan ketara sokongan bukan Melayu dan bukan Islam untuk mereka.

Dalam hal ini, PKR dilihat bakal mencapai sasaran mereka. Pengundi-pengundi Melayu yang ada pada masa kini, masih lagi berbaki dengan kecintaan dan nostalgia mereka terhadap UMNO. Namun PKR telah menyediakan platform yang jauh lebih baik berbanding UMNO.

Aset utama PKR adalah generasi muda, terutama golongan pelajar universiti yang sentiasa cuba menampilkan keintelektualan mereka, sekalipun pada masa yang sama, mereka tidaklah lebih baik dan berkualiti berbanding pelajar-pelajar sekolah tinggi Cina kecuali mereka menikmati hak istimewa dan kuota Melayu untuk belajar di menara gading.

PKR mempunyai barisan pemimpin pelapis yang sangat muda dan mempunyai ruang serta tempoh yang lebih panjang bagi mematangkan diri dengan sepak terajang politik di Malaysia. Nama-nama seperti Nik Nazmi, Nurul Izzah, Yusmadi, Ong Chin Wen dan Sim Tze Tzin, bukan sahaja muda, malah mereka mewakili generasi baru yang tidak tahu apa erti kesusahan melainkan makan minum disumbat dan disudukan ke mulut kemudian bercakap tentang kezaliman dan ketidakadilan.

Apa yang ada di dalam UMNO? UMNO tidak mempunyai barisan pelapis kepimpinan yang jitu. Kebanyakan golongan yang seusia dengan Nik Nazmi, Nurul Izzah, Yusmadi, Ong Chin Wen dan Sim Tze Tzin sekadar menjadi tukang-tukang lawak dan badut dalam PUTERA UMNO dan PUTERI UMNO. Sebahagian pula, menjadi tukang sorak berbayar di dalam PEMUDA UMNO. Untuk naik ke Pergerakan UMNO sepenuhnya, jangan harap! Semuanya sudah siap diisi dan diperuntukkan untuk kaum tua renta yang sekali hentak belakang mereka, harus gugur jantung dan hancur paru-paru masing-masing!

Biarpun UMNO sering mencanangkan mereka pro kepada generasi muda, hakikatnya UMNO sebenarnya tidak mementingkan golongan tersebut. Kepimpinan UMNO masih berkhayal para pengundi tegarnya yang terdiri daripada golongan yang esok lusa akan masuk liang lahad, akan terus mengundi dan memilih mereka, sekalipun sudah reput di dalam bumi.

Perhatikan juga bagaimana UMNO mengenepikan golongan agama di dalam parti mereka. Bukan sedikit pemimpin yang berorientasikan sekolah pondok, sekolah agama, al Azhar dan kelulusan Jordan serta Syria yang berada di dalam UMNO. Namun golongan ini tidak mendapat tempat kecuali untuk memenuhi kuota Biro Agama yang tarafnya tidaklah sepenting mana.

Sekalipun mendabik dada KUNUNNYA memberi peluang kepada semua golongan, UMNO sebenarnya hanya tersedia untuk golongan tertentu semata-mata. Kepantasan dan kepintaran mereka mencantas serta menjatuhkan sesama sendiri, sudah sedia tersohor. Hakikat ini tidak boleh disembunyikan kerana setiap kali sesi pemilihan jawatankuasa Bahagian yang baru, itulah yang berlaku. Kempen-kempen menggunakan kekuatan wang dan projek akan memastikan pemimpin-pemimpin yang tidak berkualiti akan terus berada di dalam UMNO.

Seandainya PKR mampu mengatasi masalah kronisme yang membarah di dalam parti tersebut dengan mengenepikan Anwar Ibrahim dan ahli keluarganya serta 'kekasihnya', tidak mustahil PKR akan menjadi sebuah parti yang jauh lebih kuat berbanding UMNO. Apatah lagi seandainya PKR berpegang teguh kepada perlembagaannya yang jauh lebih mesra rakyat berbanding permainan retorik yang diamalkan oleh kepimpinan besar PKR sekarang.

Sekarang, terpulanglah kepada UMNO sama ada mereka akan melihat sahaja cita-cita Anwar Ibrahim dengan sinis sambil memujuk diri sendiri bahawa rancangan tersebut tidak berhasil, sedangkan secara nyata, kuasa menerusi generasi muda, sudah kian tidak menyebelahi UMNO. Sampai bila UMNO dan juak-juaknya akan membohongi dan menghiburkan diri sendiri dengan khayalan bahawa rancangan Anwar tidak akan ke mana-mana.

Sewajarnya UMNO menerusi PUTERA, PUTERI dan PEMUDAnya sudah pun turun mendekatkan diri dengan golongan muda dan menyertai mereka bagi mendapatkan sokongan. Bukannya menyibukkan diri dengan jawatan Menteri, perniagaan yang berjuta-juta dari projek kerajaan atau mengintai untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi sebagai CEO GLC.

Pilihanraya Umum Ke-13 nanti akan menyaksikan jumlah pengundi-pengundi baru dan muda mengatasi jumlah sedia ada. Dan 80% daripada pengundi muda dan baru ini, adalah pengkagum idealisme Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Erdogan PAS.

UMNO?

Mereka akan terus berkhayal dan berkhayal dengan kekuatan lima puluh tahun dulu!

3 comments

T.MOHAN PULA NAK TUNJUK KURANG AJAR!!!

Ketua Pemuda MIC, T.Mohan mengekalkan budaya jilat menjilat yang menjadi budaya rasmi dalam parti yang diketuai oleh Sammy Vellu dengan menyifatkan Muhyiddin Yassin 'salah' kerana melabelkan anak lelaki Presidennya, Vell Paari sebagai BIADAP.

Kata T.Mohan, pihaknya juga boleh melabelkan Muhyiddin sebagai biadap memandangkan Muhyiddin tidak mempertikaikan 'hujah' Vell Paari, seorang high-school drop-out (menurut beberapa blog), dengan hujah dan fakta. Bagaimanapun, pihak MIC tidak akan berbuat begitu kerana menghormati kedudukan Muhyiddin.

Apa yang boleh dikatakan?

Kepala hotak kaulah, T.Mohan! Dasar pengemis tak kenang budi! Hidup pun menumpang orang lain! Kau fikir kau punya MIC dan Sammy Vellu kau tu bagus benorr? Kau ingat, Sammy Vellu kau tu boleh bertukar jadi Dewa Ganaphati atau paling cikai pun sebagai Hanuman tanpa UMNO, Muhyiddin Yassin dan Najib Abdul Razak?

Dasar orang bodoh yang tak sedar diri, T.Mohan yang tidak mampu menjalankan MIC sebagai sebuah entiti dalam sahsiah Malaysia, cuba mencari kesalahan UMNO dan Melayu-Islam sebagai landasan untuk mencapai kedudukan yang lebih baik. Pilihan besar yang terbentang di hadapannya ialah dengan mengambil hati anak lelaki Sammy Vellu yang dilihat bakal menjadi pewaris parti berkenaan.

Ketika ribut besar sedang menolak Sammy Vellu, Palanivel, Vell Paari, T.Mohan juga tidak terkecuali akan tenggelam dan hilang dari dunia politik masyarakat India. Barisan kepimpinan penjilat tegar Sammy Vellu tidak ubah seperti tahi lembu yang tidak ada lagi sebarang nilai setelah tong-tong gas memasak boleh dibeli dengan mudah atau simen dan kapur sudahpun menggantikan fungsi lepa yang pernah menjadikan tahi lembu sebagai bahan utamanya.

UMNO atau lebih tepat lagi Melayu-Islam seharusnya melihat MIC sebagai si pengemis yang sedang meraung kerana mangkuk mengemisnya sudah pecah. MIC sudah tidak selayaknya diberikan tempat untuk sebarang perkongsian, melainkan MIC sendiri mencari kekuatan mereka tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada UMNO. Dan sewajarnya sebarang peruntukan kerusi untuk ditandingi bagi MIC, dikaji semula. Apatah lagi, seperti kerusi Sungai Siput yang seharusnya diperuntukkan kepada Melayu dari UMNO (atau dari PAS), tetapi diserahkan kepada Sammy Vellu untuk beberapa dekad, seharusnya dikembalikan. MIC dan Sammy Vellu serta penjilat-penjilatnya tidak perlu bertanding dalam mana-mana pilihanraya, apatah lagi mereka sebenarnya memang tidak boleh bergerak langsung.

Seperkara yang pasti, MIC di bawah Sammy Vellu perlu menjelaskan ke mana menghilangnya segala peruntukan yang diberikan oleh kerajaan kepada masyarakat India yang disalurkan menerusi MIC memandangkan jumlah peruntukan saban tahun bukannya sedikit. Peruntukan yang merangkumi kebajikan masyarakat India dari segi pendidikan, sosial dan keagamaan, dikatakan tidak sampai ke sasaran dan perkara itu menimbulkan perasaan tidak berpuas hati masyarakat akar umbi India yang sebenarnya jauh lebih marhein berbanding kaum Bumiputera. Badan yang diharapkan dapat membawa masalah masyarakat marhein India kepada kerajaan, telah menyengapkan segala aduan dan hanya bising untuk mendapatkan peruntukan sebelum mereka kembali sengap apabila peruntukan turun.

Oleh kerana itu, wajar ada desakan dari UMNO atau lebih tepat lagi Pemuda UMNO untuk meminta penjelasan T.Mohan tentang perkara berkenaan sebelum sibuk membela Dinasti Sammy Vellu dan anak lelakinya di dalam MIC.

Tapi berani sangatkah Pemuda UMNO atau sekali lagi akan memberi AMARAN KERAS atau teguran, 'Kita Sekeluarga' untuk mengajar T.Mohan, Vell Paari dan juak-juak Sammy Vellu di dalam MIC?

1 comments

ANWAR WUJUDKAN PEMIMPIN BANGANG

Bagi penyokong Pakatan Rakyat, media massa arus perdana yang dikuasai oleh syarikat media UMNO adalah penyebar pendustaan dan putar belit. Manakala bagi para penyokong UMNO dan Barisan Nasional pula menganggap media massa Pakatan Rakyat sebagai media yang tidak berintegriti serta melakukan fitnah yang tidak bersempadan dan berperaturan.

Namun hakikatnya kedua-dua aliran media bagi kedua-dua pihak yang saing berebut kuasa di negara ini, tidak lebih daripada medan individu tertentu untuk mengampu, mempromosikan diri dan memperkenalkan kewibawaan mereka kepada pemimpin atasan agar mereka turut mendapat tempat dalam sebarang aktiviti parti yang dianuti.

Itulah yang berlaku apabila Harakah Daily menyiarkan pandangan Ketua AMK Pulau Pinang, Amir Ghazali yang namanya barangkali orang AMK pun tidak kenal dan tidak tahu. Amir Ghazali cuba mengulas tentang kemelut yang berlaku di dalam MIC.

Katanya, perselisihan antara Vell Paari dengan UMNO kerana Mugilan yang melancarkan perang terbuka terhadap Sammy Vellu yang masih enggan turun takhta, merupakan isyarat awal parti Kongress versi Tanah Melayu itu akan berkubur dan Barisan Nasional akan berpecah.

Menurut Amir Ghazali lagi sebagaimana yang dilaporkan oleh media PAS itu, gambaran kemarahan akar umbi terhadap pucuk pimpinan MIC yang mengamalkan kronisme menyerupai seperti yang berlaku di dalam UMNO. Malah Sammy Vellu sekadar meneruskan apa yang diamalkan secara meluas di dalam UMNO.

Barangkali Ketua AMK Pulau Pinang ini buta dan sel-sel otaknya tersekat! Perhatikan sendiri apa yang berlaku di dalam PKR. Keadilan telah lama pupus dan digantikan dengan Parti Keadilan Nasional. Parti itu pun pupus dan kini terpaksa muncul dengan jenama Parti Keadilan Rakyat, gabungan Parti Keadilan Nasional dan Parti Rakyat Malaysia.

Kronisme lebih berleluasa di dalam parti kecil seperti parti yang disertainya. Ketua Umum adalah Anwar Ibrahim. Presiden adalah isteri Anwar Ibrahim, Wan Azizah. Naib Presiden yang akan diangkat menjadi Timbalan Presiden adalah Azmin Ali. Begitu juga dengan Nurul Izzah, anak perempuan sulung Anwar Ibrahim.

Anwar Ibrahim tidak berjaya mewujudkan pemimpin pelapis yang baik, sungguhpun mendabik dada, dia adalah yang terbaik di kalangan pemimpin Malaysia. Apa-apa sahaja yang ditelurkan dan ditetaskan oleh Anwar Ibrahim adalah pemimpin-pemimpin haprak yang kerja mereka tidak lain hanya menjadi populariti diri dan mengampu. Ianya jelas terbukti menerusi legasi yang Anwar Ibrahim tinggalkan di dalam UMNO.

Kebanyakan pemimpin yang berada di bawah tangan Anwar Ibrahim dan masih berada di dalam UMNO adalah pemimpin yang sangat gemar menjilat, menongkah arus untuk diri sendiri, tidak ada kreativiti dalam kepimpinan tetapi gagal menyedarinya, tidak senang melihat ada pemimpin lain yang lebih baik dan berusia lebih muda, mencari peluang untuk membahagi-bahagikan harta rampasan di kalangan sendiri dan hanya pandai bercakap tetapi gagal bertindak.

AMK adalah cerminan bagi puak-puak UMNO seandainya mereka boleh membuka mata dan membedah otak masing-masing. Apa yang ada di dalam AMK, itulah yang ada di dalam UMNO. Kalau AMK merupakan himpunan haprak-haprak yang mencari kedudukan di samping berlatih untuk berdusta dan memutarbelit, di dalam UMNO juga tidak lebih dan tidak kurang.

Bagaimanapun, mereka masih boleh dikira bernasib baik kerana biar sebodoh dan sebangang mana pun kenyataan dan pandangan mereka dalam usaha mempromosikan diri, mereka tetap akan mendapat sokongan daripada pengamal media yang turut mencari mileage untuk melakukan produk di samping mendapat bayaran untuk setiap artikel yang ditulis.

Ironinya, mereka ini adalah manusia Melayu yang mengaku beragama Islam dari mazhab Sunnah!!!

0 comments

BERANI! BERANI! BERANI!

SYABAS Pemuda PAS!!!

Pujian harus dan perlu diberikan kepada Dewan Pemuda PAS (DPPP) kerana mula 'memerangi' premis perjudian di seluruh negara DENGAN mengedarkan risalah anti judi. Ketuanya, Nasaruddin Tantawi berkata, pemuda akan ditempatkan di setiap premis judi secara bergilir-gilir mengikut shif sehinggalah kerajaan membatalkan judi bola sepak Piala Dunia 2010 bermula Jun ini. (Harakah Daily)

Tak boleh dibayangkan bagaimana keadaannya apabila seorang atau dua orang pemuda PAS akan berhadapan dengan ribuan dan ratusan peminat fanatik premis berkenaan, terutama pada waktu-waktu puncak sambil mengedarkan risalah-risalah anti judi.

Kalau dengan Allah Taala pun puak-puak penggila judi itu tidak takut, anda rasa risalah-risalah anti judi itu akan mampu menginsafkan depa tak?

Tapi apa pun, syabaslah sebab Pemuda PAS ada keberanian untuk berbuat begitu. Cuma diharap, janganlah bunyi saja besar dan gah tapi bila didehem dek Ronnie Liu atau Teresa Kok, Nasaruddin Tantawi cepat-cepat tarik semua pemuda PAS sambil memberi alasan, objektif menyampaikan mesej anti judi telah kesampaian.1 comments

PAS NAK CERAI DAP, NAK FASAKH PKR?

Sumber gambar: Batu Gajah Mari (jangan lupa baca hujahnya)

Perkembangan mutakhir ini benar-benar menarik minat, terutama apabila PAS memperlihatkan sikap keterbukaan yang sangat luar biasa. Ketika mereka begitu berhati-hati dan berwaspada dengan UMNO yang majoriti ahlinya tidaklah terlebih bodoh atau terlalu pandai dalam bab-bab agama berbanding ahli-ahli PAS, kepimpinan PAS nampaknya cukup seronok dengan gelagat dan lakonan para penyokong mereka dari kalangan bukan Islam.

Tidak perlulah dinyatakan hadis atau ayat-ayat al Quran di sini untuk menceritakan perihal tingkah laku dan perintah Allah Taala serta ajaran Nabi s.a.w agar kita sentiasa berhati-hati serta berwaspada dengan golongan kafir terhadap Islam dan umatnya. Rasa-rasanya, sudah terlalu banyak yang memetik ayat-ayat berkenaan dengan tafsiran yang pelbagai, ada yang mengatasnamakan ulama-ulama muktabar. Ada yang memberikan tafsiran berdasarkan cakap dan hujah ahli politik bergelar Ustaz dan Tok Guru. Ada juga yang mengikut jejak Muktazilah yang lebih mementingkan akal berbanding wahyu. Malah tidak kurang juga yang begitu bangga menggunakan hujah kaum Khawarij, sama ada mereka sememangnya sedar, atau jahil.

Dan semuanya dilakukan dalam jubah, serban, celak, dan janggut taliban!

PAS sudah memasuki fasa baru dalam perjuangannya mewujudkan sebuah daulah Islamiyyah dan penguatkuasaan undang-undang syariah yang telah dinafikan oleh Mursyidul Am, mahupun pemimpin kanan PAS demi memastikan sokongan kaum bukan Islam tidak lari. Sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia, tidak memungkinkan segala cita-cita murni ulama-ulama zaman sebelum UMNO dan PAS muncul, wujud di negara ini. Malah dengan alasan 'Tahaluf Siyasi', PAS berkecimpung sepenuhnya dan menjadi pemain sepenuh masa dalam sistem demokrasi ini.

Setelah berpuluh tahun tidak dapat mengecapi tampuk kekuasaan dan kemasyhuran, menerima Anwar Ibrahim sebagai broker kuasa, akhirnya memberikan keseronokan tidak terhingga sehingga setiap hari keangkuhan dan kebongkakan para pemimpin PAS tidak lagi diselindungkan. Pun begitu, langkah baru perlu bagi memastikan PAS tidak kehilangan kenikmatan mengecap kuasa seperti yang mereka ada hari ini.

Menyerap orang bukan Islam sebagai ahli parti dilihat mampu menjadikan PAS sebagai sebuah parti yang lebih teguh. Pun begitu, belum pun lama, golongan yang baru memeluk 'agama PAS' sudah pun meminta agar mereka diberikan perhatian. (BERNAMA)

PAS sudah pun menugaskan seorang wakil bukan Islam sebagai calon pilihanraya di Johor dalam Pilihanraya Umum Ke-12. Kehadiran lebih ramai ahli dari Dewan Himpunan Penyokong ini akan menyediakan bekalan bakal-bakal calon pilihanraya untuk ditempatkan di kawasan-kawasan yang pengundinya tidak bermajoriti UMNO atau parti komponen Barisan Nasional.

Dalam hal ini, akan muncul satu masalah baru iaitu perkongsian kuasa dan persefahaman antara PAS dengan DAP dan PKR. Malah secara tidak sengaja, PAS sudah pun memperlihatkan belang sebenar mereka sewaktu menganggotai Barisan Nasional selepas kekacauan etnik 1969 lalu sebelum dikeluarkan dari perikatan tersebut pada 1974. PAS menggunakan kesempatan perkongsian itu untuk memperkukuhkan kedudukan mereka, sama seperti PAS menggunakan portfolio dalam Kabinet Persekutuan untuk 'merampas' kawasan UMNO secara senyap-senyap dan tersusun, sekaligus menimbulkan keresahan pemimpin-pemimpin UMNO pada ketika itu, sehingga menyaksikan PAS disepak keluar bagaikan anjing kurap buruk kepala.

Dan Nik Aziz sehingga hari ini, berang dan dendamnya tidak pernah padam!

Taktik sama yang digunakan oleh PAS ketika dalam Barisan Nasional, pastinya akan menyebabkan 'kemurkaan' Tuan Besar iaitu DAP dan sang broker, PKR. Apatah lagi berbanding DAP dan PKR, PAS mempunyai lebih banyak kelebihan sama ada dari segi jentera penerangan dan dakyah sehinggalah kepada ahli-ahli 'diehard' yang sanggup menghulurkan derma dalam uncang. Kekuatan itu tidak ada pada DAP dan PKR.

Pastinya, ahli-ahli Dewan Himpunan Penyokong itu akan menuntut agar mereka diberikan peruntukan kerusi-kerusi untuk ditandingi. Mampukah DAP dan PKR berkompromi dengan ahli-ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS? Atau mampukah ahli-ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS menahan diri daripada menjadi anjing lapar?

Sejarah sentiasa berulang, kan?

Baca juga blog Siberangan yang memperkatakan isu yang sama.

1 comments

KOHILAL... TAK BOLEH SAPU BAWAH KARPET LAGI, USTAZ!!!!


“Bekas ahli Kohilal mohon keprihatinan" Nooramaludin Mohamad, Bandar Jengka Sehubungan itu, sehingga sekarang saya masih belum menerima apa-apa bayaran / pemulangan balik wang caruman saham kohilal yang berjumlah hampir RM4,000.00. Sudah hampir 4 kali surat saya utuskan, namun tiada jawapan dari Kohilal. Besarlah harapan saya agar Kohilal dapat memulangkan kembali wang saham yang saya laburkan itu dipulangkan segera. Saya amat memerlukan wang tersebut bagi urusan perbelanjaan persekolahan anak-anak saya. Sekian, semoga mendapat perhatian dan tindakan yang sewajarnya dari pihak tuan” Sudah empat kali Nooramaludin tulis surat minta balik duit dia, habuk pun tak dapat. Sila perhatikan bahawa Nooramaludin tidak minta bayaran dividen atau bonus. Beliau minta dipulangkan pelaburan asalnya saja RM4000 untuk bayar perbelanjaan sekolah.


Jawapan kepada surat berkenaan....


“Bekas pengarah: Pelaburan Kohilal rugi kerana ‘tidak bernasib baik’ Seorang bekas pengarah Koperasi Al-Hilal (Kohilal) berkata, kegagalan pelaburan koperasi itu – yang dianggotai oleh ahli PAS – pada tahun 1990-an sehingga kerugian RM45 juta, bukanlah kerana kelemahan pihak pengurusannya, tetapi kerana ‘tidak bernasib baik”.”


Anda tahu apa itu KOHILAL yang cukup terkenal dengan slogannya yang berbunyi HILAL YANG HALAL?

Maka di sini diperturunkan apa yang dinamakan KOHILAL bagi anda yang tidak tahu...

PENUBUHAN KOHILAL

Ditubuhkan pada tahun 1986,digerakkan oleh Tokoh dan aktivis PAS yang berpengalaman disektor Koperat dan Pengkoperasiaan.Dianggotai oleh hampir 20 ribu orang seluruh negara.

AHLI MAJLIS PENGAWASAN SYARIAH KOHILAL 2007/2010

Pengerusi : Y.Bhg DATO’ DR. MAHFODZ BIN MOHAMAD

Anggota : UST ABDUL GHANI BIN SHAMSUDDIN

Anggota : UST. HJ. SALLEH SANI BIN HJ. HARUN

Anggota : PROF.MADYA HJ. MD. SALLEH B AHMAD

ANGGOTA LEMBAGA KOHILAL SESI 2009/2010

Pengerusi :Hj. Mat Samsudin b. Abdullah - 013 9214 700

N. Pengerusi :Hj. Ahmad Othman b Maseri - 016 9070 999

Setiausaha :En. Md. Shukor bin Aziz -0196732 048

Bendahari :Dr. Hj. Md. Yusnan b. Yusof - 019 2668 022

Anggota Lembaga :-

Dr. Hj. Othman Sodikin 019 367 1819

Hj. Saidon bin Othman - 019 9880 914

En. Mohd. Hishamuddin b. Hamid - 013 3628 853

Hj. Ali bin Mahadi - 017 3068 168

Hj. Yahya Ghazali - 017 8893 004

Hj. Mohd. Kusrin b. Rahmad - 013 6606 962

Hj. Hasan Basri b. Mahmood - 019 9879 017

Kekosongan (Ustaz Dahlan letakjawatan)

JURU AUDIT DALAMAN 2009/10:

DAUT BIN DOLAH - 019-3681464

MAT ISA BIN YUSUF - 019-5588351

MAMAD BIN KHAMIS - 013-6315893

SENARAI NAMA KAKITANGAN DAN ALAMAT KOHILAL & KILANG:

Pengurus Koperasi : Kekosongan

Peng. Pentadbiran : Pn Rogayah binti Zakaria

Pegawai akaun : Pn Juliana binti Bistani

Pegawai Perniagaan : Mansor bin Md. Tahir

Pembantu Jualan :Muhamed Razaleigh bin Mohamed Hamzah

Penyelia Kilang :Khairil Anuar bin Mohammad

Pemandu Lori : Muhammad Azmi bin Abu Kassim

Operator Kilang : Samsuree bin Muhamad

: Kokosongan

Alamat

Pejabat : 34-4-1, Blok F, Jalan 4/50 Off Jalan Gombak, Diamond Square, Kuala Lumpur.

Pusat Jualan: 34, Blok F, Jalan 4/50 Off Jalan Gombak, Diamond Square, Kuala Lumpur.

Tel. Pejabat / JUTEKOH: 03 40241905 Fax: 03-40217618 emai : ekohilal@yahoo.com

Kilang : No. 2, Jalan SBC 5, Taman Seri Batu Caves, 68100 Batu Caves, Selangor.

Tel. Kilang : 03-61876131

Waktu operasi

Pejabat dan Kilang

Isnin hingga Khamis - 9.00 pagi - 5.30 petang Rehat: 1.00 t/hari - 2.00 petang

Jumaat - 9.00 pagi - 5.30 petang Rehat: 12.15 t/hari hingga 2.45 petang

Pusat Jualan Terus KOHILAL (JUTEKOH)

Isnin hingga Khamis - 10.00 pagi - 6.30 petang Rehat: 1.30 t/hari - 2.30 petang

Jumaat - 10.00 pagi - 6.30 petang Rehat: 12.15 t/hari hingga 2.45 petang


Anda tidak tahu apa masalahnya KOHILAL ini dan mengapa ia cuba disapu ke bawah karpet oleh pengurusan PAS dengan menjerit-jerit, melalak-lalak tentang judi bola sepak?

Baca Sini seperti yang didedahkan oleh Dialog Dewasa Kritik Berasa
0 comments

Blog Archive

Labels