iklan

iklan

IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, September 18, 2010

JANGAN FITNAH TV SELANGOR... TV SELANGOR TAK PERNAH FITNAH DAN SIARKAN BERITA FITNAH

Saturday, September 18, 2010
Polis Selangor telah memanggil penyampai berita, penulis dan editor TV Selangor untuk memberikan keterangan selewat-lewatnya hari Isnin ini. Tindakan Polis Selangor menyebabkan ramai penyokong Pakatan Rakyat yang melahirkan perasaan tidak puas hati dan beranggapan, tindakan Polis Selangor itu berpilih-pilih memandangkan laporan DAP terhadap 'fitnah' yang dilakukan dan disiarkan oleh Utusan Malaysia masih belum diambil tindakan sehingga ke hari ini. (KedahLanie)

Semuanya bermula apabila TV Selangor menyiarkan temubual dengan Shamsul Iskandar Mohd Akin yang cuba mengaitkan konspirasi antara pihak polis dan kepimpinan utama UMNO dalam kes pembunuhan ngeri Datuk Sosilawati dan tiga orang pengiringnya di sebuah ladang kelapa sawit di Banting.

Beberapa buah blog turut cuba mengaitkan konspirasi dalam pembunuhan Sosilawati dengan UMNO sekalipun TIDAK BERANI menuduhnya secara berterus-terang seperti mana mereka menuduh Najib Abdul Razak dan Rosmah Mansur dalam kes pengeboman mayat Altantuya Shiiribu, seorang model dari Mongolia.

Ada yang berpendapat PDRM tidak boleh dikritik, tetapi berdasarkan apa yang berlaku dan disiarkan oleh televisyen internet itu, ianya bukan satu kritikan, sebaliknya tuduhan. Oleh kerana itu wajar sangatlah Ketua AMK yang bercita-cita hendak menjadi seorang Naib Presiden PKR dipanggil untuk memberikan keterangan. Lagipun mungkin maklumat daripada Shamsul Iskandar Mohd Akin dapat membantu polis dalam menjejaki konspirator dan dalang seperti yang dituduhnya dalam siaran televisyen berkenaan.

Malah dalam sebuah blog yang lain, penyokong Pakatan Rakyat membuat pendedahan daripada blog pro-UMNO bahawa suspek utama pembunuhan Sosilawati dan tiga orang pengiringnya mempunyai hubungan dan kaitan dengan beberapa orang pemimpin utama UMNO. Malah penulis blog juga tidak segan-silu mengaitkan pembunuhan itu dengan Senator T.Murugiah menerusi beberapa persoalan yang ditimbulkannya. (BACA DI SINI)

Walau sesiapapun yang melakukan fitnah, pihak berkuasa tidak boleh sama sekali membiarkan mereka terlepas. Bagaimanapun, sesiapa sahaja yang cuba menimbulkan persepsi untuk menghilangkan kepercayaan kepada pihak berkuasa, bagi memudahkan mereka melakukan onar seperti mana taktik Gerakan Reformasi pada penghujung 1990-an dahulu mengutuk polis bagi membolehkan mereka melakukan kekacauan di seluruh Kuala Lumpur, golongan itu wajar ditangkap dan disoalsiasat terlebih dahulu. Mereka pernah menghasut orang ramai untuk melakukan kekacauan di jalanan dengan alasan DEMONSTRASI AMAN, dan tidak mustahil kes pembunuhan ini akan digunakan untuk menaikkan nama Pakatan Rakyat, khususnya PKR.

0 comments

JANGAN PERTIKAI!!! KHALID SAMAD TAK FITNAH PUN!!!

Gambar atas diperolehi dari blog Khalid Samad. Gambar bawah dari sumber sebenar, sekaligus memperlihatkan Kamalanathan berada di kawasan beranda masjid, bukannya di ruang solat utama.

Khalid Samad, pemimpin kontroversi PAS yang juga merupakan YDP Shah Alam di dalam blognya, cuba menghentam UMNO menerusi gambar-gambar P.Kamalanathan di dalam masjid. Pada masa yang sama, beberapa blog penyokong Pakatan Rakyat turut memaparkan isu ini dengan harapan ianya dapat MENGHALALKAN Teo Nie Ching yang berada di ruang solat utama sebuah surau di Kajang Sentral. (BACA DI SINI)

Berbeza dengan Kamalanathan yang dipertikaikan oleh Khalid Samad, sekutu Khalid Samad ini sememangnya berada di saf paling hadapan di ruang solat utama.

Jangan pertikaikan hujah-hujah Khalid Samad kerana dia dan para pengkomen yang menyokongnya mempunyai nas dan dalil tentang kebenaran tersebut. Salah seorang daripada pengkomen turut mencabar diberikan nas dan dalil yang tidak membenarkan orang kafir berada di ruang solat utama serta memberikan tazkirah kepada umat Islam.

Cuma agak malang sedikitlah, Khalid Samad sekadar memaparkan gambar-gambar yang membabitkan P.Kamalanathan dengan harapan dapat memberikan mileage kepadanya di samping membela sekutu DAPnya. Walhal, berdasarkan daripada gambar-gambar yang tertera di dalam blog Dato' Haji Mohamed Idris Haji Abu Bakar, ADUN Hulu Bernam lain pula ceritanya, sekaligus membuktikan hujah Khalid Samad hanyalah FITNAH semata-mata.

P.Kamalanathan tidak berada di ruang solat utama. Biarpun beranda berkenaan menjadi tempat sujud dan solat, namun berdasarkan undang-undang yang ditetapkan dan adab memasuki masjid, P.Kamalanathan tidak melakukan kesalahan sepertimana Teo Nie Ching.

Paling malang apabila kawasan parking motosikal pun dijadikan 'tempat sujud' dalam beberapa buah blog penyokong Khalid Samad.

Anda boleh membaca Blog ADUN Hulu Bernam untuk mendapatkan gambaran sepenuhnya.

DI SINI, DI SINI dan DI SINI.
Para ulama mazhab tidak sependapat dalam maslahat kafir memasuki masjid. Bagaimanapun, mereka sependapat bahawa orang kafir diharamkan memasuki Masjidil Haram berdasarkan salah satu perintah Allah Taala di dalam al Quran. Tentang masjid-masjid lain, pendapat yang dikeluarkan adalah pelbagai.

Meskipun Syafiiyyah yang menjadi mazhab rasmi Melayu Malaysia membenarkan kafir memasuki masjid, namun mereka harus menepati beberapa syarat. Pihak berkuasa agama di Malaysia pula menetapkan adab berpakaian dan keperluan si kafir yang hendak memasuki masjid.

Semoga kita semua dijauhkan daripada bahaya fitnah dan difitnah walaupun alasannya adalah permainan politik!

1 comments

MELAYU TERUS DIMOMOKKAN DAN MELAYU GEMBIRA JADI BEGITU....

Mungkin ramai yang masih tidak menyedari usaha-usaha dan tindakan pihak Anwar Ibrahim untuk memecah belahkan negara ini menjadi negara-negara kecil dalam bentuk autonomi. Sekalipun dipandang bahawa itu hanyalah sekadar janji-janji untuk menang pilihanraya, namun kemusnahan sudah pun bermula. Beberapa penafian dahulu dari pihak Pakatan Rakyat tentang usaha untuk memecah belahkan negara ini, kini terbukti dengan janji Anwar untuk memberikan autonomi penuh kepada Sabah seandainya Pakatan Rakyat berjaya mengalahkan Barisan Nasional dan dia sendiri menjadi Perdana Menteri. (Blog PISAU)

Tindakan dan rancangan Anwar Ibrahim itu dilihat keterlaluan dalam usahanya untuk menjadi Perdana Menteri, sekaligus melarikan diri daripada tuduhan liwat yang sedang dibicarakan di mahkamah. 2 tahun dahulu, Anwar Ibrahim telah menimbulkan kegemparan dalam usaha untuk menutup mulut rakyat daripada memperkatakan tentang jenayah kemaluannya dengan menimbulkan 16 September sebagai hari perubahan kerajaan.

Para penyokong Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat begitu gembira dan menunggu-menunggu. Sebahagian daripada pemimpin Pakatan Rakyat, khususnya daripada PAS agak ragu-ragu dengan rancangan Anwar Ibrahim. Bahkan Haji Hadi Awang sendiri menyifatkan, rancangan terebut sebagai angan-angan Mat Jenin yang belum pun memetik buah kelapa.

Kini Anwar Ibrahim dan pasukannya bermain dengan persepsi. Mewujudkan sebuah negeri yang berautonomi tidaklah semudah yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim. Kemasukan Sabah ke Persekutuan Malaysia, bukanlah seperti masuknya kemaluan Anwar Ibrahim ke dalam dubur Saiful Bukhari dengan menggunakan KY Jelly. Sebaliknya ada perjanjian dan persetujuan dalam bentuk hitam putih yang perlu dipatuhi oleh kedua-dua belah pihak.

Mungkin ramai yang percaya dan termakan dengan kata-kata Anwar Ibrahim. Namun hakikatnya, rancangan tersebut samalah seperti rancangan 16 Septembernya. Kalaupun benar Pakatan Rakyat menang Pilihanraya Umum Ke-13 dan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-7, janjinya untuk memberikan autonomi kepada Sabah tidak akan terlaksana. Apatah lagi dengan cakap berbelitnya kerana Sabah dan Sarawak berdasarkan perjanjian Malaysia, mempunyai autonominya yang tersendiri, khususnya dalam hak Bumiputera dan Tanah Adat. Hubungan Sabah dan Sarawak dengan Kerajaan Pusat tidak sama seperti hubungan negeri-negeri lain dengan Pusat. Dan ianya termakhtub di dalam Perlembagaan Negara.

Apa lagi yang Anwar Ibrahim hendak berbohong tentang autonomi Sabah melainkan tujuannya hanyalah untuk memecah belahkan negara ini!!!

Agak menarik apabila Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob memberi amaran tentang kehancuran negara ini jikalau Federalisme tidak dipatuhi. Sekalipun Ahmad Yaakob bukanlah pemimpin kelas pertama dari PAS, setidak-tidaknya kenyataannya itu menidakkan gambaran awal yang diberikan oleh para pemecah belah Malaysia bahawa tindakan mereka mendapat sokongan daripada rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat.

Masih ada ahli dan pemimpin PAS yang tidak mahu melihat negara ini berpecah belah semata-mata untuk memenuhi nafsu seorang pemimpin yang dituduh meliwat tetapi enggan dibicarakan, menjadi seorang Perdana Menteri Malaysia.

Dalam satu keadaan yang lain, usaha untuk memecahbelahkan Melayu terus berjalan lancar. Usaha-usaha ini dilakukan dengan dan oleh orang Melayu sendiri. Apa-apa sahaja usaha atau seruan yang dilakukan agar Melayu bersatu padu, pasti akan diputar belitkan dan dibalas dengan kenyataan yang kelihatan sangat membodohkan MINDA MELAYU.

Contoh terbaik apabila Tun Mahathir memberi amaran kepada Melayu dan menyarankan agar mereka bersatu padu. Kata-kata dan seruan Tun Mahathir itu dipusing dan diputar. Kononnya, Mahathir sangat takut jikalau tembelangnya sewaktu menjadi Perdana Menteri akan dipecahkan apabila Pakatan Rakyat mengambilalih pentadbiran negara.

Paling menarik apabila disuruh bersatu, perkataan sambungannya selepas itu adalah UMNO. Mungkin ada baiknya juga kalau mana-mana pemimpin UMNO atau bekas pemimpin yang ingin melihat penyatuan umat Islam-Melayu di negara ini, mengarahkan agar Melayu bersatu di bawah PAS. Kita tengok selepas itu, apa label yang akan mereka berikan pula.

Penyatuan Melayu sebenarnya bukanlah di dalam mana-mana parti politik. Melayu-Islam hanya boleh bersatu di bawah panji-panji kalimah thoiyibbah. Melayu tidak boleh bersatu di bawah panji-panji UMNO, jauh sekali PAS. UMNO dan PAS adalah anjing-anjing neraka yang mengejar kuasa dan kemewahan dengan menggunakan apa-apa sahaja isu dan modal untuk mereka jadikan sebagai kekuatan kempen.

Namun penyuburan Islam tidak datang dengan hukum hudud dan qisas (tolak takzir sebab orang PAS kebanyakannya tidak tahu bahawa takzir juga adalah hukum Islam). Sebaliknya Hudud dan Qisas akan wujud kemudian hasil daripada 'gabungan' taqwa dan keimanan. Taqwa dan keimanan pula bukannya datang daripada ceramah-ceramah politik atau mengelamunkan sebuah Negara Islam yang entah apa bentuk dan prinsipnya. Taqwa dan keimanan datang daripada kesungguhan 'Kami dengar dan kami taat' akan perintah Allah Taala, serta menjauhi segala larangan-Nya.

Apabila ada orang yang mengatakan Islam akan subur dengan wujudnya Hukum Hudud dan Qisas, percayalah, orang itu sebenarnya TERSANGATLAH BODOH dan tidak memahami tentang perintah turunnya hukum hudud, qisas dan takzir dijalankan ke atas umat manusia (dan bukannya untuk umat Islam semata-mata seperti yang difahami dan diimani oleh sebahagian besar JAHILUN PAS). Islam datang dengan rahmat, bukannya datang dengan hukuman! Islam dijazamkan dengan kefahaman ilmu, iman dan mahabbah kepada Allah Taala dan rasul-Nya, bukannya dengan cara ditakut-takutkan. Kalau sudah iman dan mahabbah serta perasaan takut kepada Allah Taala dan rasul-Nya masih tidak dapat diwujudkan, TAK PAYAHLAH bercerita tentang perlaksanaan hukum hudud dan qisas. Terima sajalah bahawa Allah Taala telah meringankannya dengan hukuman takzir yang digunapakai oleh negara ini.

Artikel ini tidak bertujuan untuk membahaskan perihal Hudud, Qisas dan Takzir, mahupun kesalahan-kesalahan Tun Mahathir sepanjang dia menjadi Perdana Menteri. Yang ingin disentuh di sini ialah sikap ahli-ahli politik dari bangsa Melayu sendiri yang sebenarnya menangguk DOSA dan PANASNYA API NERAKA dengan pelbagai cerita mereka yang bukan sahaja memecahbelahkan negara, tetapi juga mendedahkan umat Islam di negara ini kepada serangan jahat pihak musuh.

Perhatikan bagaimana para pemimpin Melayu yang berkecimpung di dalam politik, begitu bersungguh-sungguh untuk membodoh-bodohkan Melayu dan Bumiputera amnya. Perhatikan bagaimana Anwar Ibrahim menjanjikan sesuatu yang telah pun ditetapkan oleh Lord Cobbold yang mengetuai pembuatan Perlembagaan Malaysia. Perhatikan juga bagaimana PAS dan segelintir pemimpinnya yang sebenarnya jahil tetapi menunjuk pandai dalam urusan agama dengan mengutarakan maslahat yang sebenarnya bertujuan untuk menyeleweng fakta atas sebab kejahilan umat Islam sendiri.

Contoh terbaik, setakat ini, sudah berapa ramai pemimpin negara dan negeri yang telah diseret ke mahkamah kerana melakukan penyelewengan kuasa sewaktu mereka berkuasa, biarpun pentadbiran negeri dan negara sudah berubah? Sembang di hadapan pendengar ceramah mereka, cukup kuat, namun hakikatnya mereka ini sering bersekongkol sesama mereka demi melindungi perangai keparat merek sewaktu berkuasa.

Tengoklah nanti, apabila Barisan Nasional menguasai Selangor, siapa di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat Selangor yang diseret ke mahkamah sekalipun memang jelas, berlaku ketirisan kuasa dan penyelewengan khususnya kecurian pasir. Begitu juga di Kedah... biarpun PAS akan terus memerintah, siapa di kalangan pemimpin UMNO yang akan mereka seret ke mahkamah kerana menyeleweng sekalipun sewaktu berceramah, seolah-olah telah diturunkan bala tentera dari langit untuk membantu mereka membongkarkan sebarang penyelewengan.

Hakikatnya, jikalau anda mempercayai kata-kata orang politik hatta sepatah perkataan pun, anda adalah manusia paling malang yang pernah dilahirkan di dunia ini.

0 comments

BERTANDING SAJALAH TOK AJI WOOII... NAK BERHELAH KUNUNNNNN...

Tok Aji kita nih kata, dia tidak kisah sama ada akan dicalonkan dalam Pilihanraya Umum Ke-13 atau tidak sebab keputusan pencalonan dibuat oleh pucuk pimpinan parti. Katanya lagi, dia tidak pernah menawarkan diri sebagai calon kecuali pada tahun 1974 ketika PAS berada di dalam Barisan Nasional. (Malaysian Insider)

Pada masa yang sama, Tok Aji kita juga mengakui yang dia sudah terlalu lama berkhidmat dan sudah uzur.

Tapi apa pedulik dengan uzur dan sudah lama berkhidmat. Kalau Tok Aji takdak, tak berserilah dunia politik Malaysia. Mana lagi kita nak dengar pendapat-pendapat agama dari sudut politik dan syahsiah yang hebat kecuali dari Tok Aji kita semata-mata. Mana lagi nak dengar pendapat-pendapat yang menongkah arus dan ada kalanya tidak dibincangkan oleh ulama muktabar tetapi Tok Aji kita berani membincangkan secara terbuka dan di hadapan khalayak mubtadi (awam) pula tuh.

Tarak sapa nak marah Tok Aji kita nak duduk lama-lama di bangku Menteri Besar Kelantan tuh. UMNO Kelantan sapa nak suruh Tok Aji berhenti daripada berkhidmat kepada rakyat. UMNO Kelantan patut tengok diri sendiri. Tengok sajalah Tengku Razaleigh tuh, dah berapa lama dia jadi wakil rakyat Gua Musang... dari zaman Tunku Abdul Rahman dulu lagi... Gua Musang tetap juga tak maju-maju. Awang Adek Hussin? Kepandaiannya yang paling utama adalah untuk menghalalkan judi bolasepak.... pemimpin-pemimpin UMNO Kelantan yang lain? Hmmm... rasa-rasanya depa semuanya tengah duk tidur lagi kecuali Mustapha Mohammad.

Tok Aji boleh terus duduk sebagai Menteri Besar Kelantan. Biarlah maut sahaja yang memisahkan Tok Aji. Tapi kalau Tok Aji ada cara untuk membawa sekali jawatan Menteri Besar ke dalam kubur, rasa-rasanya tak ada sesiapa pun berhak marah.

Jangan berhenti Tok Aji... Tok Aji dikehendaki dan diperlukan. Macam yang Tok Aji selalu duk kempen dalam ceramah politik ler, sekalipun Tok Aji tak menawarkan diri... siapa lagi yang lebih baik berbanding Tok Aji dalam apa-apa bidang sekalipun, termasuklah bidang membangunkan negeri.... bukan ker Tok Aji suatu ketika dahulu pernah berkata, sepatutnya pentadbiran negeri diserahkan kepada golongan ulama sebab depa berilmu (dari kata dasar perkataan 'alim) dan Tok Aji menamakan diri sendiri sebagai ulama meskipun dalam beberapa tindakan, Tok Aji jelas JAHILUN.

Semoga Tok Aji kekal di jawatan Menteri Besar Kelantan sampai bila-bila.... UMNO Kelantan, hangpa duk dendiam... hangpa tongong punya kaki!!!!

1 comments

LOQLAQ SUNGGUHLA ORANG KEDAH NIH!!!!

Lebih 2000 orang penduduk di tiga buah kampung di Tobiar berhampiran Pendang menyambut Aidilfitri buat kali kedua berturut-turut dengan masalah keputusan bekalan air bersih ketika musim perayaan itu. Kampung-kampung terbait adalah Kampung Banggol Temak, Kampung Penyarum dan Kampung Gelung Gajah.

Penduduk mendakwa bekalan air kerap terputus semenjak pertengahan tahun lalu. Keadaan itu menyebabkan penduduk berasa hairan mengapa masalah itu boleh berlaku sedangkan sebelum Ostat Azizan jadi MB, tak pula masalah macam tu berlaku.

Barangkali ini adalah salah satu daripada usaha atau kerja jahat orang UMNO. Barangkali ada orang UMNO yang pergi kerat paip air yang menyalurkan air bersih ke tiga-tiga buah kampung tersebut.

Lagipun, apa sangatlah air bersih jikalau dibandingkan dengan akidah bersih. Seperti kata Drs.Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong menerusi blognya, Cina Islam dalam masalah air bersih di Kelantan apabila Awang Adek Hussin menjanjikan bekalan air bersih yang tidak putus-putus kepada rakyat negeri Kelantan;

Pesoalannya sekarang, adakah rakyat Kelantan benar-benar menghadapi masalah yang dihadapi sebagaimana yang didakwa tanpa bukti kononnya di mana-mana pun dia pergi sama ada di bandar dan di kampung ketika turun padang saya terpaksa menerima rintihan rakyat agar masalah itu.

Tambahan pula tawaran air bersih yang dikemukakan Awang Adek jauh lebih kecil nilainya dengan tawaran akidah bersih yang selama ini dikecapi oleh rakyat Kelantan selama 20 tahun PAS memerintah.

Jika rakyat memilih air bersih artinya dia menolak akidah bersih yang jauh lebih tinggi nilainya, dan saya fikir orang Kelantan tidak "sebodoh" Awang Adek dan UMNO.
Kenyataan Idham Lim itu juga kekal relevan untuk digunakan dalam masalah air bersih di Tobiar. Apa sangatlah air bersih kalau dibandingkan dengan akidah bersih... ia hanyalah umpan UMNO untuk menguasai kawasan Pendang itu semula. Ia tidak lebih daripada itu.

Mungkin ada baiknya, penduduk kampung di tiga-tiga buah kampung tersebut melihat diri mereka sendiri. Seharusnya mereka bersyukur kerana akidah mereka kekal bersih kerana tidak memilih UMNO atau Barisan Nasional di kerusi Parlimen dan DUN di kawasan terbabit. Apa sangatlah air bersih kalau dibandingkan dengan akidah bersih...

Orang Tobiar boleh minum air longkang, haper? Atau air bendang, atau tunggu air hujan turun sambil nganga mulut.... tak pun, suruh kepimpinan PAS Kedah datang buat solat sunat Istisqa macam yang Nik Aziz buat. Lepas tu, bila hujan turun tiga empat titik, bolehlah berbangga dalam Harakah sambil mengatakan itu adalah berkat Nik Aziz, walhal rakyat tetap tak dapat bekalan air bersih.

Isy... awatlah bongok sangat orang Tobiar nih? Jangan pilih air bersih, pilih akidah bersih!!!... ada paham?

1 comments

PUAKA KAMPUNG BUAH PALA MENGAMUK!!!!

Penduduk Kampung Melayu Tanjung Tokong tidak dapat tidur malam. Sebabnya, 'puaka' Kampung Buah Pala sedang mengamuk dan menghantui mereka.

Seperti Kampung Buah Pala, penduduk Kampung Melayu Tanjung Tokong bimbang perkampungan mereka yang penuh bersejarah juga akan dimusnahkan oleh kerajaan negeri atas alasan pembangunan.

Pakar-pakar sejarah mendakwa Kampung Melayu Tanjung Tokong merupakan perkampungan nelayan Melayu paling tua di Pulau Pinang. Malah perkampungan tersebut telah wujud sebelum kedatangan Francis Light ke Pulau Pinang pada tahun 1786. Bagaimanapun berbeza dengan Georgetown, Kampung Melayu Tanjung Tokong tidak termasuk dalam Warisan Dunia UNESCO sekalipun kewujudannya cukup signifikan kepada sejarah Melayu di pulau tersebut.

Kerajaan Negeri baru-baru ini mengarahkan pemberhentian sebarang kerja-kerja pembangunan Tanjung Tokong yang dijalankan oleh UDA. Bagaimanapun, penduduk tetap tidak berpuas hati dengan permainan politik yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri.

Projek pembangunan Kampung Melayu Tanjung Tokong telah dimulakan oleh kerajaan BN iaitu semenjak 1974. Namun usaha-usaha pemindahan yang dilakukan oleh UDA tidak pernah berjaya sepanjang Barisan Nasional mentadbir Pulau Pinang. Perkampungan seluas 64 ekar tersebut telah dipajak kepada UDA pada 1974. Ianya bertujuan untuk menyusun semula kaum Melayu di Pulau Pinang sebagaimana yang dirancang oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak.

UDA menawarkan satu unit rumah pangsa kepada penduduk Kampung Melayu Tanjung Tokong.

Bagaimanapun menurut Mohd Salleh Yahaya, Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Melayu Tanjung Tokong, UDA telah menggunakan kesempatan dengan memecahbelahkan penduduk dengan membuat tawaran yang 'tidak seimbang'. Pun begitu, sekalipun sebahagian daripada penduduk kampung terpengaruh dengan tawaran UDA, kebanyakan penduduk kampung bersatu untuk mengekalkan kampung bersejarah itu.

"Sepatutnya kerajaan negeri perlu membentuk sebuah pasukan khas untuk mengatasi masalah. Pasukan khas tersebut sepatutnya menjadi orang tengah antara UDA dan penduduk kampung," katanya lagi.

Namun, kerajaan negeri seringkali mendakwa mereka TIDAK BERKUASA untuk menahan UDA daripada menyusahkan penduduk kampung itu, meratakan perkampungan mereka dan menjalankan projek pembangunan, sekalipun kerajaan Barisan Nasional sebelum ini berjaya menahan UDA daripada berbuat begitu semenjak 1974 lagi.

Agak aneh apabila Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diketuai oleh Lim Guan Eng, BERKUASA pula untuk menahan sebarang projek pembangunan UDA di perkampungan nelayan Cina dan jeti kongsi Cina dengan mengiktiraf perkampungan terbabit. Untuk kampung Melayu pula, kerajaan negeri Pulau Pinang TIDAK BERKUASA dan menyalahkan kerajaan terdahulu, walhal perkampungan nelayan Cina dan jeti kongsi Cina itu juga termasuk dalam projek pembangunan UDA pada zaman Barisan Nasional mentadbir Pulau Pinang.

Kampung Melayu Tanjung Tokong kini meliputi kawasan seluas 24 ekar yang menempatkan 300 buah rumah di mana 30 daripada rumah-rumah tersebut dibina secara haram. Sebahagian besar daripada kawasan sebenar perkampungan tersebut telah dibangunkan oleh UDA dengan pembinaan rumah-rumah pangsa untuk golongan Melayu berpendapatan rendah.

Idea pembangunan dan pembinaan semula serta peningkatan taraf kampung itu di bawah UDA adalah idea Tun Abdul Razak Hussein, Perdana Menteri Ke-2 Malaysia, bapa kepada Najib Abdul Razak pada tahun 1972. Tujuannya adalah untuk mewujudkan penempatan Melayu di Georgetown.

Bagaimanapun, idea Tun Razak itu memakan diri apabila kerajaan DAP yang berjaya menguasai Pulau Pinang menggunakan UDA untuk menghalau Melayu keluar dari perkampungan mereka, manakala pembangunan di tapak perkampungan mereka pula, dibuka untuk semua orang tanpa mengira bangsa, terutama dengan harga rumah yang tidak mampu dibeli oleh Melayu.

3 comments

DAH 59 TAHUN, MASALAH JANTINA TAK SELESAI LAGI?

Semenjak ditubuhkan pada 1951, Muslimat atau Kaum Ibu PAS hanya menikmati saat-saat vocal mereka pada peringkat awal penubuhan parti berkenaan. Malahan, suara Kaum Ibu PMIP (nama lama bagi PAS) yang lantang menentang rancangan UMNO untuk 'menghalalkan' loteri kebajikan sebagai cara mengumpulkan modal untuk kaum Melayu. Kaum Ibu PMIP jugalah yang lantang menentang keanggotaan satu juta orang Cina dan India sekaligus menjadikan orang Melayu sebagai minoriti dalam negara sendiri dalam tempoh satu hari sahaja.

Namun selepas PMIP semakin aktif di dalam politik negara, suara-suara Kaum Ibu yang kemudiannya bertukar menjadi Muslimat PAS terus sunyi sepi. Malahan pada suatu ketika, Muslimat PAS hanya digunakan untuk mengundi, mengangkang untuk laki berjanggut, berjubah dan berserban mereka, dan melahirkan anak semata-mata. Alasan yang diberikan, telah ditakdirkan kaum wanita dipimpin oleh kaum lelaki. Malah beberapa golongan ekstrim tetapi jahil di dalam PAS mengeluarkan 'fatwa' bahawa wanita tidak boleh keluar bekerja dan memimpin masyarakat.

Muslimat PAS masih baru ketika dibenarkan menjadi calon untuk parti tersebut dalam Pilihanraya Umum. Perbincangan tentang penyertaan Muslimat PAS sebagai calon hanya disebut semula pada Muktamar PAS Ke-48 di Pusat Tarbiyyah Islamiyyah Kelantan (PUTIK). Muktamar tersebut membincangkan tentang persiapan PAS dalam pilihanraya tahun 2003/2004.

Dalam Muktamar tersebut, Majlis Syura Ulama PAS Pusat yang dipengerusikan oleh Nik Abdul Aziz Nik Mat MENGHARUSKAN calon Muslimat bertanding di dalam pilihanraya. Setelah sekian lama, nama Dr. Lo'Lo' Ghazali muncul untuk dinaikkan sebagai calon. Begitu juga dengan nama Dr.Mariah Mahmud, Senator Hajah Jamilah Ibrahim, Hajah Fatimah @ Zainab Ibrahim, Ustazah Kalthom Othman, Siti Zailah Mohd Yusoff, Safinah Jusoh dan Hunaizah Mohd Noor.

Bagaimanapun, PAS kalah teruk pada Pilihanraya Umum Ke-11 dan hanya mengekalkan beberapa orang Muslimat dalam Pilihanraya Umum Ke-12 tanpa menyangka mereka akan menambah kerusi hasil protes rakyat Malaysia terhadap Abdullah Badawi dan anak menantunya yang dilihat MEROMPAK kekayaan negara untuk kepentingan sendiri selain kelembapan dan tidak kreatif dalam mentadbir negara.

Tahun 2010, Timbalan Ketua Muslimat PAS, Siti Zaliah Mohd Yusof meminta kepimpinan PAS menyediakan ruang dan peluang yang lebih luas kepada Muslimat, terutama sebagai calon-calon parti berkenaan dalam Pilihanraya Umum yang akan datang. (Bernama)

Tuntutan ini sebenarnya bukanlah baru. Namun PAS yang lebih sibuk dengan urusan mengutuk UMNO dan mencari kesalahan parti induknya itu, terlupa tentang masalah yang dihadapinya. Ramai yang melihat betapa kepimpinan PAS sebenarnya meletakkan wanita di kelas kedua, sekalipun pada masa yang sama, mereka tidak mengakuinya.

Pandangan PAS terhadap wanita masih lagi bersifat TALIBAN dan PASHTUN. Masih ramai yang berpegang kepada pendapat, wanita tidak layak memimpin negara. Malah wanita PAS juga terdedah kepada jual-beli atau lebih tepat lagi sebagai barang dagangan dan tukaran dengan harga yang cukup murah iaitu menerusi talak tiga seandainya suami mereka melanggar baiah kepada parti.

PAS seharusnya mengukuhkan parti tersebut dengan amalan dan tuntutan Islam yang tulen sekaligus menunjukkan kepada masyarakat Malaysia bahawa PAS adalah benar-benar sebuah parti Islam, bukannya parti yang sekadar berjenama Islam, tetapi sekadar berlegar-legar di hujung kemaluan pemimpin-pemimpin lelakinya semata-mata... terutama dalam kes berbini baru....

Kalau Nabi s.a.w membenarkan Syaidatina Aisyah r.a, Syaidatina Hafsah r.a mengajar para Sahabat r.a, takkan para pemimpin berjantina lelaki dalam PAS lebih tinggi standardnya daripada Nabi s.a.w dengan menyekat kaum Muslimatnya yang sentiasa keras, sama ada untuk parti mahupun untuk menyara laki yang hanya tahu berkain pelikat dan tidak berseluar dalam!

0 comments

Friday, September 17, 2010

DAP TAK MAHU PERJUANGKAN ISU GEREJA ORANG ASLI KA?

Friday, September 17, 2010
Jabatan Hal Ehwal Orang Asli tidak membenarkan pembinaan sebuah gereja di perkampungan Orang Asli Kampung Temiar di Pos Pasik KELANTAN. Arahan pemberhentian pembinaan tersebut dikeluarkan apabila tiada kebenaran diberikan untuk pembinaan gereja di situ. (Malaysiakini)

Lebih separuh daripada penduduk Temiar di perkampungan tersebut beragama Kristian. Ternyata dakwah Kerajaan Negeri Kelantan bagaikan tidak 'masuk' ke perkampungan tersebut. Manakala agensi-agensi dakwah yang MENTEKEDARAH duit kerajaan pusat juga nampaknya tidak bersungguh menjalankan tugasan dakwah meskipun berbayar....

Pasti ada banyak pihak yang akan membantu masyarakat Kristian Orang Asli di Pos Pasik tersebut memandangkan mereka adalah umat Kristian. Beberapa pihak sudah pun dikenalpasti dan tindakan mereka sudah dapat dijangka akan dilakukan dalam masa terdekat. Malahan, isu di Pos Pasik tersebut juga akan digunakan oleh beberapa buah parti politik sebagai isu utama.

Laporan daripada HarakahDaily memetik kata-kata Ketua Dewan Ulama PAS, Harun Taib yang begitu 'gembira' kerana perjuangan PAS telah diterima oleh semua pihak di Malaysia.

“Sekarang ini, PAS telah mula melangkah selangkah ke depan. Di mana perjuangannya (Islam) diterima bukan sahaja kepada orang-orang Islam tetapi juga di kalangan bukan Islam.

“Islam memberi keadilan kepada semua, tidak kira bangsa Melayu, India, Cina dan sebagainya. Sama ada seseorang itu Islam atau tidak yang pasti Islam tetap akan memberi keadilan,” jelasnya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai di perkarangan Pejabat PAS Dun berkenaan, Jalan Air Putih, di sini hari ini.

Justeru itu, beliau mahukan agar semua rakyat di negara ini bersama-sama dengan PAS serta menyokong perjuangan yang dibawanya.

Katanya, keadilan Islam yang dibawa oleh PAS tidak memihak hanya kepada satu bangsa sahaja tetapi untuk semua kaum di Malaysia.

Tidak pula dapat dipastikan, apa sebenarnya pandangan dan pendapat PAS dalam hal ini. Islam bagaimanapun, tidak menghalang pembinaan rumah ibadat untuk penganut agama lain, selagi rumah ibadat tersebut bukan bertujuan untuk menghina Islam dan umatnya. Malah dalam tatacara kehidupan bermasyarakat, Islam melarang sama sekali umat Islam merosakkan rumah ibadat penganut agama lain sama ada pada waktu perang apatah lagi pada waktu aman.


2 comments

KENAPA MEMANGSAKAN SABAH DAN RAKYATNYA?

Pertembungan untuk jawatan-jawatan dalam PKR menyaksikan Sabah menjadi tempat utama. Sabah bagaikan katil pelacur kelas kambing dengan janji-janji dan pelbagai usaha untuk menarik perhatian bagi memenangkan calon-calon tertentu.

16 September 2010, Sabah melalui Padang Merdekanya menjadi tempat bersejarah kerana buat julung kalinya, Hari Malaysia disambut meskipun Hari Malaysia sebenar ialah 31 Ogos, bukannya 16 September. Penubuhan Malaysia adalah secara rasminya adalah 31 Ogos 1963. Tarikh 16 September 1963 dipilih sebab Malaysia cuba mengelak berperang dengan Filipina dan Indonesia. Dan pada masa yang sama, Malaysia kehilangan Narratiwat, Yala, Songkla dan Satun apabila Tunku Abdul Rahman menolak penyertaan keempat-empat negeri di utara Semenanjung atas alasan ingin menjaga hati kaum kerabatnya di Bangkok! Malaysia sebelum itu telah pun kehilangan Sumatera dan kepulauan Riau kepada Sukarno apabila Sukarno berjaya memperdayakan sultan-sultan dan raja-raja di Tanah Sumatera dan Kepulauan Riau.

Agak menarik apabila BN mengumumkan Sabah sebagai fixed deposit mereka. Manakala PKR menerusi Azmin Ali turut menagih sokongan daripada para pemimpin tertinggi dan berpengaruh Sabah bagi membolehkan dia menjawat jawatan Timbalan Presiden PKR meskipun menyedari Zaid Ibrahim mempunyai sokongan yang lebih kuat di Negeri Di Bawah Bayu itu.

Sekitar pertengahan 80-an, Sabah juga memainkan peranan utama. Pertama, apabila PBS pimpinan Pairin Kitingan tiba-tiba sahaja menikam BN dari belakang dan menyebelahi Semangat 46 dan DAP menjadikan mereka adalah kuasa tunggal di Sabah. Sebelum Pairin Kitingan, Sabah bergolak dengan perebutan kuasa antara fraksi Tun Mustapha dan Haris Salleh.

Dan di Sabah jugalah, Anwar berjaya mencipta keajaiban dengan mengalih sokongan kepada Ghafar Baba kepada dirinya, menyaksikan bekas guru yang menjadi veteran UMNO dan Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu, terpaksa menarik diri dan meletakkan jawatan sekaligus menyaksikan Anwar Ibrahim naik kuasa.

Permainan politik di Sabah diakui sangat BERSENI dan sukar diramal. Malah ramai yang beranggapan, Sabah telah mencapai kematangan berpolitik kerana politik di Negeri Di Bawah Bayu itu tidak melibatkan keagamaan, sekaligus menyukarkan PAS untuk bertapak di negeri tersebut memandangkan tanpa isu agama, siapalah PAS melainkan tidak lebih daripada kain buruk yang digunakan untuk menyapu muntah orang mabuk tuak sahaja.

UMNO yang cuba menjadi key-player juga terpaksa mengikut bayu. Keanggotaan tidak lagi terhad kepada Bumiputera-Islam, sebaliknya dibuka kepada Bumiputera-Bukan Islam. Mungkin ramai yang beranggapan atau setidak-tidaknya cuba memberikan tanggapan bahawa bumiputera-bumiputera di Sabah dan Sarawak adalah satu bangsa yang lain, hakikatnya mereka adalah sub-ras kepada bangsa Melayu. Dengan kata lain, mereka juga sebenarnya adalah Melayu. Hanya kerana telah ditetapkan oleh Perlembagaan bahawa Melayu itu beragama Islam, mengamalkan adat istiadat Melayu dan bercakap Bahasa Melayu, kriteria Bumiputera-Bukan Islam terpaksa diperkenalkan dalam urusan rasmi.

Kerana keunikan Sabah itulah, kebanyakan ahli politik dari Semenanjung cuba berlagak Hero atau SUPERHERO. Mereka datang ke Sabah dengan membawa imej sebagai PEMBAWA PERUBAHAN. Hakikatnya tiada sebarang perubahan yang mereka lakukan, melainkan mengucar-ngacirkan Sabah yang mempunyai polarisasi penduduk yang terlalu jauh berbeza dengan di Semenanjung.

PKR umpamanya menjadikan Sabah sebagai tempat bersetubuhnya para pelacur politik. Hakikatnya biarpun PKR Sabah mempunyai autonomi namun para pemimpin PKR Sabah tidak berada di dalam KEPIMPINAN UTAMA PKR. Kebanyakan tempat utama dalam parti berkenaan diisi oleh mereka yang berasal dari Semenanjung. Begitu juga dengan DAP. PAS lagilah jauh....

Sepatutnya UMNO dan BN menggunakan kesempatan ini untuk menonjolkan kehebatan mereka. Tidak sepatutnya rakyat tidak berubah sosio-ekonominya tetapi wakil rakyat tak kiralah sama ada ADUN atau Ahli Parlimennya kaya-raya. Seharusnya wakil rakyat yang tidak dapat membantu membangunkan kebanyakan kawasan yang mereka wakili, seharusnya DIPANGGANG atau dipindahkan KEMALUAN MEREKA DI DAHI (PITAS).

Dari zaman Tun Mustapha sampailah sekarang, kebanyakan wakil-wakil rakyat Sabah lebih mementingkan diri berbanding rakyat.... dan ianya boleh diperhatikan menerusi kekayaan mereka yang tiba-tiba sahaja wujud selepas mereka bergelar wakil rakyat!!!

Mengapa rakyat Sabah dan Negeri Di Bawah Bayu itu dimangsakan? Mengapa ahli-ahli politik yang pandai bercakap, tidak benar-benar mengotakan janji mereka selepas 47 Sabah berada di dalam Malaysia. Setidak-tidaknya Sabah yang kaya dengan sumber alam itu perlu jauh lebih kaya berbanding Kelantan?

Sampai bila kerajaan-kerajaan yang memerintah Sabah benar-benar hendak mengubah Sabah menjadi sebuah negeri maju dan bukannya negeri ahli politik kaya-raya?

2 comments

TONY PUA DAP SEMEMANGNYA CINABENG TULEN (HARAMJADAH)

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara yang juga merangkap Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua cuba menunjuk pandai dengan BUAT-BUAT MARAH terhadap Utusan Malaysia kerana menyiarkan berita yang dilihat dan dirasakannya, akan memalukan DAP.

Utusan Malaysia Selasa lalu memetik kata-kata bekas Naib Presiden PKR, Zahid Md Arip yang melabelkan DAP sebagai 'hipokrit' kerana lambat bertindak balas dan memberikan respons terhadap kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga orang rakannya yang lain. (Malaysiakini)

Menurut Zahid, DAP langsung tidak bersuara bagi mengutuk pembunuhan kejam tersebut, sedangkan sebelum ini parti berkenaan gah mendakwa organisasi mereka sebagai sebuah parti yang memperjuangkan hak semua pihak.

Mohd Zahid juga dilaporkan berkata: "Apakah tindakan membisu ini mempunyai kaitan dengan dakwaan yang mengatakan bahawa suspek utama adalah ahli seumur hidup parti tersebut. Jika benar (dakwaan itu), ternyata DAP sebuah parti hipokrit yang hanya memperjuangkan kepentingan kaum tertentu sahaja."

Tony Pua bagaimanapun menafikan perkara tersebut, bahkan menyifatkannya sebagai cubaan untuk mencetuskan perbalahan kaum. DAP menurut Tony Pua sentiasa menentang jenayah kejam dan tidak menyokong sebarang perbuatan jenayah.

Namun berdasarkan situasi semasa, Tony Pua sendiri adalah seorang CINABENG yang cuba mencetuskan rusuhan kaum apabila tanpa rasa bersalah cuba berlagak pandai dalam kes diskaun untuk Bumiputera bagi pembelian hartanah mewah. Tony Pua langsung tidak bersuara apabila Tian Chua melanggar seorang anggota tentera sampai mati dalam satu kemalangan jalan raya yang sebenarnya bersifat langgar lari kalau tidak kerana kereta Tian Chua ditahan oleh orang ramai. Begitu juga dengan 'cubaan membunuh' yang dilakukan oleh ADUN DAP terhadap seorang pelajar Melayu dengan melanggar pelajar Melayu terbabit ketika dalam keadaan mabuk sewaktu memandu.

Tak payahlah nak berbohong dan berusaha nak ambil hati orang Melayu, Tony Pua. Anda adalah seorang CINABENG yang cukup HARAMJADAH dan akan menyalahkan Melayu-Islam dalam apa-apa juga keadaan, termasuklah akhbar, atau material serta entiti yang boleh dikaitkan dengan Melayu-Islam. Mujurlah PAS ada pertalian kasih dengan DAP, kalau tidak, Harakah pun akan dipersalahkan juga seperti yang pernah dilakukan sebelum PAS bersetubuh dengan DAP.

Apa yang jelas, tidak ada sesiapa pun dari kalangan DAP yang memberikan respons sepantas tindak balas terhadap kes Teoh Beng Hock, A.Kugan dan beberapa kes membabitkan bukan Melayu-Islam yang lain. Itu yang Tony Pua cuba publisitikan yang DAP bukan bersifat perkauman?

Berapa lama lagi otak CINABENG Tony Pua akan terus membodohkan Melayu-Islam? Dah sememangnya DAP adalah parti chauvinist dan ultra kiasu, tak perlulah nak berlagak jadi baik. Sepanjang sejarah penubuhan DAP, berapa ramai Melayu yang telah dibelanya? Nak dibanggakan dengan Lim Guan Eng yang pernah masuk penjara kerana membela seorang budak perempuan yang kononnya telah dizinai oleh Rahim Thamby Chik?

Anehnya, Dr.Maamor Othman yang 'membantu' menyembunyikan gadis tersebut tidak pula berkata begitu. Bahkan menafikan apa yang didakwa oleh Lim Guan Eng. Dan Lim Guan Eng pula masuk penjara kerana gagal membuktikan yang dia tidak menfitnah dan menerbitkan risalah-risalah fitnah.....

Untuk pengetahuan, Dr. Maamor Othman sedang dijulang oleh para pendokong UMNO Ampang untuk dilantik sebagai Ketua UMNO Bahagian Ampang menggantikan Ismail Kijo yang telah mengkhianati perjuangan dan matlamat UMNO bahagian berkenaan menerusi beberapa 'penyelewengan'.

Permainan minda DAP sudah sampai ke penghujung. Apa yang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor hasil KEJAHATAN DAP yang berotak gabungan komunisme dan sosialisme, telah membuka mata ramai orang, termasuklah dari kalangan orang Cina sendiri!!!

DAP bukan perkauman? Dan DAP tidak menyokong keganasan dan jenayah?

Piiiiiraaaaaaahhhhhhhhhhh... jawab dulu, macam mana kegiatan jenayah dan maksiat tumbuh begitu subur terutama di kawasan-kawasan yang dimenangi oleh DAP seperti Pandan Indah dan Teratai? Adakah kegiatan jenayah dan pusat-pusat maksiat itu ditubuhkan oleh pak-pak haji dan pak-pak lebai?

1 comments

JAHAT! PUAK-PUAK NI MEMANG JAHAT!!!

Suara Keadilan dalam salah satu artikelnya memetik kata-kata Nik Aziz bahawa punca pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan rakan-rakannya adalah disebabkan dasar sekular UMNO-BN. Bagaimanapun, artikel berkenaan tidak pula menerangkan apa yang yang dimaksudkan dengan dasar sekular yang telah melakukan jenayah kejam itu.

Memetik kata-kata Nik Aziz di dalam artikel berkenaan, tugas untuk menyebarkan dakwah tidak boleh diletakkan kepada pak lebai dan tok imam. Bahkan sepatutnya kerajaan menghebahkan peringatan agar rakyat bertaqwa dan gerun dengan azab kubur serta siksa api neraka.

Ada banyak kebenaran yang terkandung di dalam kata-kata Nik Abdul Aziz itu. Bagaimanapun, satu perkara yang sangat memusykilkan ialah, apakah benar Nik Aziz yang menyalahkan sekular bagi pembunuhan tragis berkenaan memandangkan tidak berapa lama pun, seorang bapa telah membunuh anaknya dengan cara menyembelih leher anaknya di bilik air. Begitu juga dengan pembunuhan seorang gadis di Machang yang mayatnya ditemui terapung terikat pada sebatang pokok.

Apakah wajar dikatakan, kes-kes pembunuhan ngeri di Kelantan disebabkan sistem 'Serambi Makkah' dan 'Kepimpinan Ulama' di Kelantan?

Rasa-rasanya ia tidak ada sangkut paut memandangkan jenayah dilakukan bukan disebabkan desakan agama, sebaliknya oleh nafsu ammarah dan roh haiwani yang menguasai diri si pelaku jenayah. Ia tidak ada kena-mengena dengan sebarang sistem.

Dari satu segi, kelihatan jelas benar bagaimana Suara Keadilan cuba memperlihatkan sosok-sosok kebodohan dan kejahilan pada Nik Abdul Aziz. Apa-apa sahaja kata-kata yang keluar dari mulut Nik Aziz akan disiarkan dan kemudian dipersembahkan dengan cara agar Nik Aziz itu kelihatan jahil. Entah bagaimana mereka dapat melakukannya. Barangkali kemahiran penyaringan, pengeditan dan pemilihan perkataan yang sangat tinggi, membolehkan imej BODOH dilekapkan kepada Nik Abdul Aziz.

Anda baca sendiri Suara Keadilan, terutama artikel-artikel yang membabitkan Nik Abdul Aziz dan anda pasti akan dapat melihat apa yang dimaksudkan....

Nak tahu pasal gambar bersanding ini, anda BACA DI SINI8 comments

KEJAM SUNGGUH KAU, WAHAI NURUL IZZAH!!!!

Walau siapa pun yang dimaksudkan oleh Nurul Izzah, orang berkenaan sememangnya adalah 'serigala berbulu kambing'. Sama ada orang tersebut bersifat musuh untuk PKR atau Nurul Izzah menyifatkannya sebagai musuh peribadi dan keluarganya, rasa-rasanya itu tidaklah penting lagi.

Nurul Izzah tidak lagi menyembunyikan sokongannya terhadap Zaid Ibrahim di dalam pertandingan untuk kerusi nombor 3 dalam PKR. Malaysia Today, portal yang menjadi rujukan wajib kaum Pakatan Rakyat, menyebut:

While lambasting “narrow-minded politicians” in PKR, Nurul Izzah said that Zaid, on the other hand, was a leader with vision for the party.

Earlier in her speech to party members in Sarawak last night, she called on them to choose leaders who are committed to the ideals and the principle of the party.

Ia menjadi semakin jelas apabila di dalam Free Malaysia Today pula (artikel yang hampir sama), Nurul Izzah menerangkan secara lebih jelas.

At a press conference before returning to Kuala Lumpur this morning, Nurul, the Lembah Pantai MP, indicated her support for party leader Zaid.

“In my speech I was referring to some narrow-minded politicians at national level, who talked about the interests of certain racial groups only,” she said.

“We need Zaid and under his leadership, KL has progressed so much and he has vision for the party,” she added.

“How can I refer to Zaid as a wolf as I am supposed to be ‘extremely anti Azmin’? she asked.

Kesimpulannya, serigala jadi-jadian di dalam PKR yang dimaksudkan oleh Nurul Izzah adalah Azmin Ali... mengapa dan untuk apa Azmin Ali jadi werewolf, masih lagi misteri... Apa benarkah andaian selama ini, Nurul Izzah dan adik-beradiknya, termasuklah mamanya sekali sangat membenci Azmin Ali atas kapasiti peribadi kerana pembabitan 'peribadinya' dalam hidup Anwar Ibrahim?

Ada sesiapa yang mempunyai jawapan?

5 comments

SHAMSUL ISKANDAR AKIN AKAN SAMAN KETUA POLIS SELANGOR

Berang dengan tindakan polis membuka kertas siasatan dan memanggilnya untuk mendapatkan keterangan, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua AMK yang bakal mencabar untuk merebut kerusi Naib Presiden PKR, memberi amaran kepada Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar. Menurutnya, tindakan Khalid telah menjejaskan kredebilitinya selaku seorang ahli politik berhubung dakwaan dalam sebuah akhbar yang mengatakan Shamsul Iskandar telah mengaitkan kematian jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dengan pasukan keselamatan. (Suara Keadilan)

Menurut Shamsul, dia tidak dapat menerima cakap-cakap Khalid Abu Bakar tentang dirinya. Bahkan dia meminta Khalid meneliti twitternya yang memperkatakan tentang perkara tersebut. Katanya, dia sekadar meminta polis menjaga ketenteraman awam dan keselamatan awam, dan bukannya menjaga ahli politik.

"Polis mahu membuka kertas siasatan terhadap saya kononnya saya bercakap ikut sedap mulut dan ini adalah kenyataan paling merepek yang pernah saya dengar. Saya tidak boleh terima kenyataan seorang Ketua Polis Selangor bercakap seperti ini.

"Tugas menjaga keselamatan bukan hanya semata-mata tanggungjawab pasukan keselamatan, keselamatan di negara ini sudah menjadi tanggungjawab rakyat," katanya. (Suara Keadilan)

Ini bukanlah kali pertama Shamsul berhadapan dengan masalah angkara mulutnya yang tidak bertapis. Mungkin berdasarkan kerjayanya selaku seorang peguam yang berpengalaman selama 2 tahun, Shamsul melihat potensi untuk melakukan sesuatu yang boleh menaikkan namanya, begitu cerah.

Belum apa-apa lagi, Shamsul sudah pun mengugut pihak polis terutama terhadap Ketua Polis Selangor iaitu Datuk Khalid Abu Bakar agar tidak mengambil tindakan terhadapnya kerana dia seorang ahli politik dan seorang peguam serta mempunyai kawan-kawan peguam. Dalam laporan tersebut, dia berkata, dia akan berbincang dengan kawan-kawan peguamnya. Dan sekiranya terdapat kes, dia tidak akan teragak-agak untuk menyaman Khalid Abu Bakar.

Bayangkanlah kalau orang ini menjadi kepimpinan utama negara... dia bebas bercakap apa sahaja, melakukan tuduhan apa-apa sahaja, bahkan boleh menfitnah sesiapa pun tanpa sebarang tegahan dan undang-undang, namun apabila pihak berkuasa mula bertindak, dia mengugut akan menyaman mereka. Dan sudah pasti jumlah saman tersebut beratus juta seperti yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim dalam kes-kes samannya.

Bagaimana agaknya jikalau Rosmah Mansur dan Najib Abdul Razak menyeretnya ke mahkamah untuk beberapa kes fitnah dan lepas cakapnya, terutama kes Altantuya Shiiribu... agak-agaknya apa bukti yang akan dibawanya? Adakah laporan yang dibuat oleh RPK di dalam Malaysia Todaynya? Atau dia akan menjadikan Anwar Ibrahim yang cukup takut kalau hendak ke mahkamah sebagai saksi utama dan penghujahnya? Atau dia mula memikirkan pelan menyaman Rosmah Mansur dan Najib Abdul Razak seperti mana Anwar Ibrahim menggunakan taktik tunda-menunda agar menimbulkan kebosanan dan melarikan fokus pihak pendakwa dalam kes dia meliwat coffee boynya?

Apa yang pasti mamat ini tidak berani setara mana pun. Cakap ajer berdegar-degar tetapi apabila kena gertak balik, kalau tuan-tuan dapat tengok mukanya masa tu, tuan-tuan pasti akan gelak berhari-hari lamanya...

Apa-apa pun ramai yang menyambut baik hasratnya untuk menyaman Ketua Polis Selangor itu. Mungkin Shamsul Iskandar Mohd Akin merupakan ahli politik pertama yang menyaman seorang Ketua Polis Selangor sehingga menyebabkan Ketua Polis itu terpaksa berundur dari jawatannya dan PDRM lantaran bankrap kerana tidak dapat membayar ratusan juta duit saman kepadanya?

Malah, mungkin ramai yang sependapat dengan saya UNTUK MENCABAR SHAMSUL ISKANDAR AKIN menyaman Ketua Polis Selangor kerana mencalarkan kredibilitinya (Shamsul ni ada kredibiliti ker? Jadi Joker boleh ler) selaku seorang ahli politik. Kami nak tengok sejauh mana beraninya Shamsul Iskandar Mohd Akin yang didakwa pernah mengalami saat-saat paling memalukan dalam sejarah hidupnya apabila dikepung oleh beberapa orang ahli Pemuda UMNO di Melaka suatu ketika dahulu.

8 comments

Thursday, September 16, 2010

DATUK SOSILAWATI MASIH HIDUP....

Thursday, September 16, 2010
Kehidupannya penuh warna-warni. Bahkan beberapa tahun pada penghujung hayatnya, kehidupannya dikelilingi oleh kontroversi, terutama apabila membabitkan rumahtangganya dengan penyanyi Kumpulan Lefthanded, Nash dan suaminya yang baru, seorang ahli perniagaan Indonesia di Narathiwat, Thailand.

Wanita yang berasal dari Kampung Sri Menanti, Sri Medan di Batu Pahat, Johor ini tidak dilahirkan dari keluarga sudu dan garfu perak (Silver Spoon Family). Malah dia bukanlah dari kalangan keluarga bangsawan seperti ahli-ahli politik utama negara. Ibu bapanya bukanlah ahli politik yang membolehkan dia berdemonstrasi dan berucap berapi-api untuk mendapatkan perhatian. Sebaliknya dia berasal dari sebuah keluarga miskin dan mempunyai 13 orang adik beradik. Kesusahan keluarganya memaksa dia menoreh getah untuk menambahkan pendapatan keluarga. Dia adalah anak keenam daripada pasangan Allahyarham Lawiya Abdullah Yusof dan Yatmah Abdul Rahman, 80.

Sosilawati tidak berpendidikan tinggi, sekadar kelulusan SPM. Namun kesungguhan untuk membantu keluarganya, membuatkan Sosilawati berusaha keras. Antara usaha kerasnya yang membuatkan dia serius dalam dunia kosmetik adalah jualan dari pintu ke pintu.

Dengan menggunakan duit simpanannya selama 13 tahun, dia menubuhkan Nouvelle Beauty Center Sdn Bhd, peruncit untuk Nouvelles Visages (NV) jenama produk kecantikan pada 1994 dengan authorised capital RM500,000 dan issued capital RM200,000.

Kesungguhannya menyaksikan dalam tempoh 10 tahun sahaja, dia mempunyai 300 kedai dan stokis di seluruh negara termasuk Brunei, Singapura dan Thailand.

Adiknya, Rosnani Lawiya, 45, menceritakan bagaimana kakaknya itu tidak pernah bermimpi akan menjadi seorang jutawan dengan membangunkan sebuah empayar perniagaan.

"Masa zaman remaja, Kak Wati hanya mahu membantu keluarga kami. Keluarga kami miskin. Untuk makan pun susah, tapi kami hidup gembira," kata Rosnani.

Sosilawati, menurutnya tunduk kepada impiannya dan menyambung pelajaran di sebuah sekolah swasta selepas gagal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Malah dia turut menggalakkan Rosnani untuk meneruskan pelajarannya.

"Kami menoreh getah di kebun seluas dua hektar di kampung selepas belajar di bandar untuk membiayai pelajaran kami. Hasil toreh getah, dapatlah kami membayar tambang bas bulanan RM20 dan yuran tiusyen," kata Rosnani lagi.

Selepas menamatkan pelajarannya, Sosilawati menjadi jurujual di sebuah supermarket selama 10 bulan sebelum berjaya memperolehi kerja sebagai kerani di sebuah hotel. Apabila usianya mencecah 20 tahun dan impiannya masih belum disempurnaka, Sosilawati ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan prospek yang lebih baik. Dia berjaya mendapat kerja sebagai seorang setiausaha di sebuah bank dan akhirnya berkahwin dengan seorang pengurus bank pada tahun berikutnya.

Hasil perkahwinan tersebut, dia dikurniakan enam orang anak. Bagaimanapun, rumahtangganya runtuh 12 tahun kemudian. Untuk menghidupkan anak-anaknya, Sosilawati bekerja sebagai agen kosmetik.

"Saya masih ingat bagaimana Kak Wati menceritakan bagaimana dia terpaksa menebalkan mukanya untuk mengetuk dari pintu ke pintu rumah orang semata-mata untuk menjual produknya," kata Rosnani.

Biarpun berjaya dalam dunia perniagaan, menurut Rosnani, Sosilawati tidak pernah melupakan asal-usulnya dan janji untuk membantu adik-beradiknya.

"Dia disayangi dan seorang yang sangat pemurah. Dia tidak mahu melihat kami miskin selama-lamanya. Kebanyakan daripada kami hidup senang menerusi usahanya yang memberikan bantuan kewangan dan kerja," ujar Rosnani.

Sosilawati dan anak perempuannya, Erni Dekritawati Yuliana Buhari adalah pengarah-pengarah di dalam syarikat yang mempunyai keseluruhan aset bernilai RM6.37 bilion, nilai keseluruhan tanggungan (liabiliti) RM5.01 juta dan simpanan berjumlah RM1.16 juta.

Pada tahun kewangan berakhir pada 2007, syarikat berkenaan telah membuat untung bersih sebanyak RM183,173, dan perolehan sebanyak RM7.54 juta. Pada tahun 2007, Sosilawati merupakan salah seorang daripada enam orang wanita yang memenangi anugerah "Wanita Nadi Negara' anjuran Kerajaan Negeri Johor kerana sumbangan dan kejayaan cemerlang dalam perkhidmatan masyarakat, perniagaan dan pembangunan negara.

Mungkin bagi mereka yang TERSANGAT MENJIWAI kekayaan negara untuk rakyat yang tidak dilambakkan dan disuapkan, cerita kejayaan Sosilawati dalam dunia perniagaan adalah angan-angan mat jenin kalau tidak pun satu promosi untuk mengangkat martabat orang Melayu, sekaligus menafikan label yang sudah dilekatkan berpuluh tahun bahawa orang Melayu tidak ada bakat berniaga.

Mungkin bagi mereka yang tidak percaya, Allah Taala memberikan limpahan rezeki yang tidak terhingga kepada hamba-hamba-Nya yang sanggup berusaha di negara ini, akan menganggap Sosilawati adalah KRONI PEMBESAR UMNO, atau GENG-GENG yang menerima pink-form seperti pada zaman Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan, mahupun mempunyai KABEL YANG TEBAL di kalangan para pembesar negara.

Hakikatnya, Sosilawati adalah susuk tubuh Melayu yang sanggup meredah kesusahan, dan besar kemungkinan juga tidak mendapat sebarang bantuan daripada agensi-agensi kerajaan yang ditugaskan untuk membantu Melayu pada peringkat permulaan perniagaannya, dan ianya begitu jelas dengan penutupan restoran yang diusahakan bersama-sama suami pertamanya.

Sesungguhnya, kematian tokoh usahawan wanita ini sebenarnya banyak memberi pengajaran kepada orang Melayu, tak kiralah sama ada mereka lelaki atau pun wanita. Sekaligus menepis cakap-cakap sumbang bahawa kerajaan Malaysia zalim, orang Melayu telah ditipu selama 53 tahun UMNO memerintah, hak Melayu telah diambil oleh para pembesar UMNO dan BN dan sebagainya.... sebaliknya Sosilawati telah membuktikan di mana ada usaha, di situlah ada kejayaannya.

Mungkin hikmah yang diperturunkan Allah Taala itu tidak dapat dilihat oleh mereka yang terhijab. Namun Datuk Sosilawati Lawiya tetapi hidup. Semangatnya tetap hidup. Jerih-perih dan segala kesusahan sebelum dia berjaya meletakkan dirinya dalam tangga kejayaan SENTIASA HIDUP. Sikap pemurah, penyayang dan mengambil berat serta ringan tangan untuk menderma dan bersedekahnya, pasti akan MENGHIDUPKAN namanya, kalau tidak pun di seluruh Malaysia, setidak-tidaknya di kampung halamannya sendiri seperti mana yang diperakui oleh Ketua Kampung Seri Menanti, Seri Medan.

Berkata Ibn Kathir, "Allah Taala memberitahu mengenai keadaan orang yang mati syahid bahawa mereka itu hanya mati di dunia tetapi roh mereka tetap hidup dan mendapat rezeki di akhirat."

Dalam kitab Shahih al Bukhari dan Shahih Muslim serta kitab-kitab yang lain, telah ditegaskan bahawa ayah Jabir iaitu Abdullah bin Amr bin Haram Al-Ansari r.a terbunuh dalam Perang Uhud sebagai syahid.

Menurut riwayat Ibn Abbas r.a yang dikeluarkan oleh Imam Ahmad bahawa Rasulullah s.a.w bersabda (yang bermaksud), "Tatkala kawan-kawanmu telah tewas di Uhud, roh mereka disimpan oleh Allah Taala di dalam rongga burung hijau. Ia terbang dan hinggap di sekitar sungai-sungai syurga, makan daripada buah-buahan dan hinggap pada ranting-ranting emas yang tergantung di bawah naungan 'Arasy."


4 comments

AZMIN ALI MENGESAHKAN DIA ADALAH PONDAN BERTELUR!!!

Azmin Ali, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat dan terkenal sebagai 'kekasih' Anwar Ibrahim, sudah pun mengumumkan sasarannya untuk menduduki kerusi Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat yang dikosongkan oleh SOSIALIS TUA, Syed Hussin Ali. Hanya tinggal Zaid Ibrahim sahaja yang belum membuat pengumuman rasmi untuk berperang dengan Azmin Ali. Manakala Khalid Ibrahim nampaknya seperti sudah berundur dari medan perang itu.

Sememangnya peluang untuk Azmin Ali menang kerusi berkenaan tampak jelas. Apatah lagi dengan statusnya di sisi Anwar Ibrahim. 20 orang ADUN dan Ahli Parlimen sudah pun mengumumkan secara terbuka menyokong Azmin sebagai Timbalan Presiden PKR.

Namun Azmin Ali yang terkenal dengan gelagat menghentak kaki ke lantai apabila merajuk terutama apabila merajuknya dengan Anwar Ibrahim, masih tidak bertelur untuk berdiri di atas kakinya sendiri. Sebaliknya, Azmin Ali terpaksa bersandarkan kepada nama pemimpin utama yang lain sebagai lesen untuknya.

Nama Syed Hussin telah disebutnya. Begitu juga dengan Anwar Ibrahim, sekaligus memberi isyarat kepada ahli-ahli PKR bahawa dia sebenarnya telah direstui oleh pemimpin-pemimpin tertinggi PKR itu untuk menduduki jawatan ketiga tertinggi selepas Ketua Umum dan Presiden PKR.

"Setelah mengambil kira pandangan pimpinan tertinggi parti dan anggota-anggota parti termasuk perbincangan terus dengan (Timbalan Presiden Senator) Dr. Syed Husin Ali, saya dengan penuh rasa tawadduk dan rendah hati ingin menawarkan diri saya untuk berkhidmat jawatan tersebut (Timbalan Presiden)," kata beliau pada sidang media di Kota Kinabalu. (Malaysian Insider)

"Sehubungan dengan itu, saya ingin menzahirkan sokongan padu kepada kepimpinan Datuk Seri Anwar selaku Ketua Umum dan Datuk Seri Dr. Wan Azizah Ismail selaku Presiden Parti Keadilan Rakyat."

Sampai bila Azmin akan terus menggunakan nama orang-orang ini dan berdiri dengan kekuatannya sendiri? Sampai bila Azmin perlu menggunakan nama Anwar Ibrahim untuk mempertahankan legasi kuasa dan kedudukannya dalam politik PKR dan Malaysia amnya? Dan sampai bila telur Azmin itu benar-benar bertukar menjadi TELUR BERBULU JANTAN, bukannya TELUR BERBULU PONDAN?

Dah ramai sangat yang BERBULU tengok kelaku Azmin... penyokong sendiri pun dah meluat kerana terlalu aktif menggunakan nama Anwar dan Wan Azizah... malah jauh lebih manja berbanding Nurul Izzah, anak pasangan tersebut. Cuba anda baca di Justice For All yang menyokong Anwar Ibrahim dan PKR sebelum ini.


0 comments

PEMBUNUHAN SOSILAWATI: JENUH LA BERJAWAB POLIS BANTING

Semakin banyak yang dirungkaikan dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga orang rakannya, semakin banyak pula yang didedahkan. Malah jumlah pembunuhan, kes orang hilang, dan penipuan yang dikaitkan dengan suspek utama juga naik mendadak.

Seperkara yang paling menarik ialah pengakuan daripada salah seorang pembesar utama PDRM bahawa seandainya kes orang hilang awal disiasat, pembunuhan bersiri yang dilakukan oleh suspek utama itu dapat disekat. Terdapat sejumlah besar laporan yang dibuat oleh mangsa, keluarga mangsa dan mereka yang terlibat dengan suspek utama, tetapi kebanyakan kes bagaikan 'disapu ke bawah karpet' dengan alasan tidak ada bukti-bukti kukuh.

Seorang saksi, P.Balasandam, 54, telah memberikan maklumat terperinci tentang balasan yang diterimanya daripada konco-konco suspek utama. Bahkan isterinya sendiri telah ditikam sehingga mati di hadapan rumahnya sendiri. Laporan polis telah dibuat namun sehingga kini kes pembunuhan isterinya belum selesai. P.Balasandam juga pernah ditahan di Balai Polis Teluk Panglima Garang atas laporan palsu yang dibuat oleh suspek utama. (Utusan Malaysia)

Paling menarik apabila laporan beberapa buah portal berita hari ini menyebut tentang gelaran 'Datuk' yang dibeli oleh suspek utama dengan harga RM180,000 menerusi seorang ahli perniagaan yang dikatakan broker utama penyenaraian anugerah dari istana dan kini sedang diburu oleh polis untuk siasatan lanjut. (MStar)

Kes pembunuhan Sosilawati dan tiga orang rakannya telah menjadi kes berprofil tinggi. Apabila kes berprofil tinggi bermakna, orang dari Bukit Aman akan turun, bahkan para pembesar PDRM akan turut berkampung sekali.

Apa yang berlaku sebelum itu, termasuklah 'cover-up' akan didedahkan. Susulan daripada kes ini, ialah 'pembersihan' balai polis pula akan dilakukan. Sama ada menerusi siasatan dalaman PDRM mahupun daripada SPRM, Ibu Pejabat Polis Daerah Banting pastinya akan sibuk selepas ini. Laporan-laporan yang tidak diambil tindakan, dan pegawai-pegawai polis yang 'bekerjasama' dengan suspek utama, pasti akan berada dalam senarai teratas SPRM dan Internal Affair PDRM.

Mungkinkah ada antara mereka ini yang akan diseret sama ke mahkamah bersama-sama suspek utama sebagai konco-konco utama pembunuhan berkenaan? Atau mereka sekadar dikenakan tindakan tatatertib, meskipun mereka sebenarnya telah mencabuli tanggungjawab, amanah serta sumpah mempertahankan undang-undang?

PDRM sudah mendapat Ketua Polis yang baru. Rakyat Malaysia menginginkan sebuah pasukan polis yang jauh lebih bersih berbanding dahulu. Kalaupun tidak seperti Polis Singapura yang SEMEMANGNYA membenci rasuah, setidak-tidaknya mengurangkan kadar penerimaan rasuah termasuklah rasuah runcit seperti rasuah kesalahan trafik.

Apa pun, PDRM seharusnya perlu menggerakkan usaha membersihkan pasukan dari dalam secara giat dan tegas serta mengambil tindakan keras terhadap anggota dan pegawai yang menjadikan rasuah sebagai makanan harian mereka. Malah ianya perlu diberikan liputan sewajarnya oleh media-media utama negara, setidak-tidaknya sebagai teladan kepada anggota-anggota polis baru yang semakin hari semakin banyak terdedah kepada rasuah, terutama rasuah berbentuk baru!!!

Sekalipun PDRM diejek dan dicerca oleh sebahagian rakyat Malaysia, khususnya yang berkiblatkan Pakatan Rakyat, MAJORITI rakyat Malaysia masih menyokong dan mengharapkan PDRM sebagai pelindung keselamatan mereka.

RALAT: IPD BANTING tidak wujud kecuali Balai Polis Banting... melainkan Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat... Harap maaf!!!

3 comments

16 SEPTEMBER... HARI MALAYSIA KA, HARI KENCING SEMALAYSIA?

"We have a number...."

"16 September kita akan tawan Putrajaya"

Itu adalah kata-kata keramat yang kedengaran 2 tahun lalu. Itu juga adalah kata-kata keramat yang menyaksikan negara yang tenang bertukar menjadi riuh rendah. Ada yang percaya tapi ramai yang tak percaya. Ada yang melongo, tapi ramai yang tepuk kepala sambil ketawa tersedak-sedak.

PAS masa tu pun terbahagi kepada dua.... satu geng Hadi Awang, satu lagi geng Nik Aziz. Yang geng Hadi Awang, mengumpamakan Anwar sebagai Mat Jenin yang sedang memanjat pokok kelapa. Yang geng Nik Aziz pula dah mula berangan-angan menduduki kerusi empuk di Putrajaya selaku Menteri, Timbalan Menteri atau paling cikai pun, budak pembancuh kopi Anwar Ibrahim.

Makin dekat hari, maka menggeledik ler ekor puak-puak berangan. Tup-tup Dollah Badawi hantar beberapa orang Ahli Parlimen Sabah ke Taiwan untuk buat 'LAWATAN SAMBIL BELAJAR' dengan diketuai oleh laki Zizie Eizette.... Anwar pun kelam-kabut hantar satu rombongan yang diketuai oleh Tian Chua dan Zuraidah Kamaruddin untuk menyusul... dari Taiwan, ceritanya rombongan Tian Chua dapat pujuk.... tapi cerita sebenarnya, Tian Chua kena 'tangkap' dengan geng-gengnya sendiri.... tertangkap dengan Elizabeth Wong dalam keadaan yang sangat memalukan...

Anwar buat lagi... ARAHKAN Perdana Menteri supaya memanggil sidang Parlimen untuk membuat usul tidak percaya kepada Perdana Menteri... satu usaha lawak yang sempat difikirkan oleh Anwar Ibrahim sebagaimana dia melawakkan dirinya lari ke Kedutaan Turki dengan alasan ada orang hendak membunuhnya selepas Saiful Azlan Bukhari membuat laporan kepada polis yang Anwar telah meliwatnya.

Dan 16 September pun berlalu seperti biasa, bahkan Anwar Ibrahim dan Nurul Izzah yang beria-ia mengatakan 16 September akan tetap berlaku tanpa mengira tahun, masih lagi bermuka tebal dan tidak banyak bercakap tentang lawak pembohong abad ini. Kecuali Tian Chua yang AGAK BERBANGGA dengan kisah 16 September apabila menganggap, LAWAK ANWAR IBRAHIM itu hampir berjaya meruntuhkan Barisan Nasional. (Merdeka Review)

16 September sebenarnya lebih banyak dikaitkan dengan Anwar Ibrahim berbanding Hari Malaysia. Bagaimanapun, rentetan daripada PEMBOHONGAN ABAD INI itulah, Hari Malaysia disambut dan buat kali pertamanya disambut di Bumi Di Bawah Bayu.

Pembentukan Malaysia sebenarnya bukanlah pada 16 September seperti yang dipercayai ramai dan dilawak-lawakkan oleh ramai golongan buta sejarah dari Pakatan Sejarah. Pembentukan Malaysia sebenarnya telah dimeterai pada 31 Ogos 1963. Dek kerana itulah, Hari Merdeka tetap disambut pada 31 Ogos setiap tahun.

Punca sebenar tarikh 31 Ogos diinjak ke 16 September ialah penentangan serta konfrontasi daripada Filipina dan Indonesia. Anjakan tersebut dibuat dan tarikh berkenaan kekal sampai ke hari ini. Seharusnya kerajaan Malaysia mengekalkan tarikh 31 Ogos 1963 dengan memberikan penjelasan dan penerangan supaya generasi akan datang tidak lupa dan buat-buat tidak tahu.

Mungkin ramai yang tidak tahu, Sabah atau North Borneo pada mulanya berada di bawah pemerintahan Kesultanan Sulu sebelum 'dijual' kepada Syarikat Hindia Timur yang kemudiannya dijual pula kepada Kerajaan British. Manakala Sarawak (kawasan Kuching) yang asalnya berada di bawah Kesultanan Brunei, berjaya dirampas oleh James Brooke menerusi kerjasama pembesar tempatan yang bencikan wakil Sultan Brunei yang kejam, Pengiran Mahkota. Bagaimanapun Brooke ditentang oleh Panglima Rentap dari Sungai Sekrang. Pun begitu, Sarawak berada di bawah pentadbiran keluarga Brooke yang diangkat oleh penduduk tempatan sebagai Rajah (raja). Pemerintah ketiga Brooke didesak oleh kerajaan British agar menyerahkan Sarawak kepada British menyaksikan wakil British dibunuh oleh Rosli Dhobi.

Pembentukan Malaysia menyaksikan, Sukarno yang telah berjaya menipu raja-raja dan sultan-sultan di Sumatera yang sebelum itu di bawah pengaruh Semenanjung Tanah Melayu, berputih mata. Sukarno telah berjaya menjadikan Sumatera sebagai sebahagian daripada taklukan Pulau Jawa. Hasratnya untuk menakluki Semenanjung yang tidak pernah berjaya dilakukan oleh kerajaan Majapahit pada abad ke-11 dahulu, tidak kesampaian. Menerusi pidatonya yang berapi-api, Sukarno menghantar pasukan tenteranya untuk mengganyang Malaysia. Bagaimanapun, tentera-tentera Indonesia sekadar hebat menerusi cerita tetapi cair apabila menjejak kaki ke Tanah Melayu. Serangan ganyang Malaysia, langsung tidak meninggalkan kesan, sebaliknya ramai tentera Indonesia yang maut akibat dimamah peluru dan parang Melayu Semenanjung.

Begitu juga dengan ganyang Malaysia oleh Macapagal yang sebelum itu telah menyarankan agar tiga negara Melayu dicantumkan. Macapagal yang bercita-cita besar berhasrat untuk mencantumkan Malaysia, Indonesia dan Filipina membentuk sebuah persekutuan Tanah Melayu yang lebih besar dan menguasai jalur perdagangan laut dan udara di sebelah penjuru tenggara dunia. Bagaimanapun hasratnya tidak tercapai kerana ditentang akibat perbezaan agama meskipun sejalur dalam bangsa.

Tentang siapa yang mencadangkan pembentukan Malaysia, tidak perlulah dipertikaikan. Sebabnya ada pendapat yang mengatakan terutama dari Malaysia yang menamakan Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak sebagai pencetus pembentukan Malaysia. Bagaimanapun, berdasarkan teks-teks sejarah dunia, pembentukan Malaysia telah disuarakan oleh Lee Kuan Yew seawal-awalnya pada tahun 1959.

Jadi, 16 September yang mana anda akan tetap ingati dan hayati?


0 comments

Wednesday, September 15, 2010

KILAIH LA OSTAT OII, KILAIH... JANGAN SAMPAI TERPULAIH SUDAH LA

Wednesday, September 15, 2010
Ostat kita dari negeri 'Belanda Malaysia', Azizan Abdul Razak dah berbunyi dah. Dia duk mengilaih hat si Ghani Ahmad bengong tu duk MUHUNG semarin. Ada ka Ghani pi duk wat loglaq kata, 80% manifesto pilihanraya umum ke-12 PAS dah dipenuhi. Padahai, jangankan 80%, 8% pun belum tentu berjaya dilaksanakan oleh PAS Kedah. Ghani memang sengaja nak pemalu Ostat kita. (Malaysiakini)

Terpaksalah ostat kita bermain-main dengan bahasa. Sejak berkawan dengan Anwar Ibrahim... alah, yang hanya pernah ambil Persuratan Melayu dan ntah lulus ka tidak ka, tapi berlagak macam Master in Economy, ostat kita pun pandai sudahlah main ayat dan memilih perkataan-perkataan yang sesuai.

Ostat kata, dari segi ekonomi, memang tarak lah... tapi Ostat kata lagi, kerajaan PAS la ni duk menyambung apa yang kerajaan terdahulu duk buat, macam KUIN. Hat KHTP, ostat tak berani cakap pasai ostat takut orang tanya, pasai apa kaum keluarganya pelingkup kepuk emas negeri Kedah tuh.

Ada satu macam trend antara Ostat kita dengan Mursyidul Am kita... yang Ostat kita cakap, kesan 80% perlaksanaan manifesto tu tak dapat dilihat menerusi ekonomi tapi menerusi beberapa bidang yang lain. Bidang apa, tak tahulah sebab setakat ini, PAS Kedah takdak apa-apa bidang kecuali bidang ceramah dan kempen politik semata-mata. Manakala di Kelantan pulak, Mursyidul Am menerusi lidah-lidah anak biawaknya mempersoalkan, mana satu yang dipilih... akidah suci atau air bersih...

Lawak-lawak belaka puak-puak bengong agama nih walaupun serban depa sebesar tong dram. Dah ramai yang duk cakap, lagi besar serban dan lagi tinggi kopiah tu, bermakna otak depa bersaiz sangat kecil... nisbahnya adalah kontra... tu yang tak boleh nak beza antara air bersih dengan penyucian akidah suci yang mana jadi keperluan...

Untuk sedapkan hati, Ostat kita kata kerajaan negeri berjaya meningkatkan hasil sebanyak 205%. Tapi ostat tak ceritalah macam mana kawasan balak diterangkan dan proses cuci mangkuk dilakukan sampai banjir bah pi beberapa buah kampung yang hati perut penduduknya tersangatlah karat hijau. Sampaikan Setpol terpaksa buat rujukan dan keluarkan fakta-fakta lawak... lulus 5 tahun dulu, tahun ni baru tebang. Nombor operasi permit yang tertera siap dengan tarikh tempoh operasi pulak, katanya dah ditetapkan 5 tahun dulu.. padahal kawasan yang ditebang tu pulak adalah kawasan yang dikenali sebagai 'cuci mangkuk' sehinggakan balak sebesar paha pun jadi habuan mata gergaji enjin.

Antara yang termasuk dalam 205% peningkatan hasil itu adalah duit sampah yang tidak perlu dibayar sampaikan Bandaraya Alor Star tak lama lagi bakal hilang dari peta dan hanya wujud dalam buku teks saja sebab seluruh Bandaraya Alor Setar akan berada di bawah timbunan sampah.

Hasil dikutip dengan sangat cekap, tetapi perbelanjaan untuk rakyat, TERSANGATLAH KEMUTNYA, membolehkan peningkatan 205% dibuat dengan jayanya. Tu pasai, jalan raya berstatus jalan bandaran dan jalan negeri, tidak ubah seperti gigi Ostat kita juga... rongak di sana sini... tu belum lagi, beberapa penduduk yang dihalau keluar dari rumah sewa kerajaan sebab tak bayar sewa sejak sekian lama....

Kepada Ostat kita, kita ucapkanlah tahniah...

10 comments

KES PEMBUNUHAN USTAZAH DAN ANAK: HERET SAMA ORANG JABATAN AGAMA DAN BAITULMAL KE MAHKAMAH

Sememangnya sesuatu yang malang apabila seorang muallaf atau saudara baru seIslam ditangkap, ditahan dan disyaki melakukan pembunuhan semata-mata untuk membebaskan dirinya daripada hutang.

MStar Online melaporkan Ali Tan Abdullah, 34, telah melakukan pembunuhan ke atas Norliza Ishak, 35, dan anak lelakinya, Amirul Ayman Mohd Yusof, 10, di B5-1-09B, Flet Win Min, Pasar Baru, Port Dickson antara jam 3.15 petang, 2 September hingga 10.15 pagi, 3 September lepas. Butiran tentang pertuduhan jenayahnya, rasa-rasanya ramai yang telah mengetahuinya.

Sesuatu yang terlintas di benak apabila membaca berita tentang jenayah yang dilakukan oleh Ali Tan Abdullah ialah KEPINCANGAN PENTADBIRAN AGAMA terutama yang membabitkan Baitulmal, wang zakat dan Jabatan Agama Islam Negeri.

Ali Tan Abdullah tidak mungkin memeluk Islam seorang diri dan tidak berdaftar dengan pentadbiran agama negeri. Paling tidak pun, dengan PERKIM. Dan sebagai muallaf atau saudara baru Islam, walaupun sudah berbelas tahun, haknya di dalam Baitulmal tetap tidak hilang.

Terdapat 8 Asnaf di dalam Islam yang LAYAK MENERIMA ZAKAT. Ali Tan Abdullah layak menerima menerusi dua asnaf iaitu ASNAF MUALAF dan ASNAF GHARIMIN.

Sesuatu yang menarik tentang pemberian zakat di Malaysia ini ialah asnaf-asnaf yang menerima zakat, 'KELIHATANNYA' dan 'DIUAR-UARKAN' sebagai fakir, miskin dan mualaf serta YANG PALING PENTING, amil. Manakala 5 lagi Asnaf, ghaib ghuyyub.

Antara 'ciri-ciri' ASNAF GHARIMIN yang berhak menerima zakat adalah:
- Orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asasi bagi permasalahan diri atau keluarga tanggungannya atau orang yang berhutang untuk menyelesaikan masalah masyarakat dan memerlukan:
- Orang yang berhutang itu tidak mampu menjelaskan hutangnya.
- Hutang itu hendaklah dalam perkara taat yang diharuskan syarak.
- Hutang telah sampai tempoh untuk dijelaskan.

Biarpun Baitulmal atau Pusat Zakat ada membantu sesetengah Asnaf Gharimin, namun banyak yang dibiarkan begitu sahaja sambil pada hujung tahun Pusat Zakat akan DENGAN BANGGANYA mengumumkan berapa 'KEUNTUNGAN' yang telah mereka perolehi sepanjang tahun itu.

Wang Zakat adalah hak umat Islam terutama membabitkan kelapan-lapan Asnaf (kecuali Asnaf Riqaf yang mungkin sudah pupus). Bagaimanapun Pusat Zakat di Malaysia menjadikan zakat sebagai urusniaga yang sangat menguntungkan. Malah ada Baitulmal yang menggunakan wang zakat sebagai modal perniagaan untuk membangunkan hospital (atas alasan Asnaf Fisabillah) namun bil yang diserahkan kepada pesakit, tiada bezanya dengan hospital swasta milik syarikat korporat. Ada Baitulmal yang menggunakan wang zakat sebagai pelaburan terutama dalam sektor perladangan dengan alasan untuk mengembangkan wang zakat berkenaan. Tidak kurang juga ada KERAJAAN NEGERI yang ingin menggunakan wang zakat untuk 'membangunkan' negeri.

Entah hukum mana yang dipakai apabila membabitkan duit, menteri atau pegawai yang berkaitan perlu memberikan penjelasan. Apa itu zakat, mengapa berzakat, apa yang dikatakan membersihkan harta dan pendapat dengan mengeluarkan zakat, tidak lagi dipandang berat. Bahkan terdapat orang yang TIDAK LAYAK begitu tergedik-gedik memohon untuk mendapatkan wang zakat tanpa menghiraukan, mereka sebenarnya telah memakan harta yang bukan hak mereka.

Ali Tan Abdullah mungkin tidak akan melakukan pembunuhan jikalau Pusat Zakat dan Baitulmal Negeri Sembilan menyerahkan HAKnya terutama menerusi Asnaf Gharimin. Seharusnya para pendakwa kes tersebut wajar menyeret sama pegawai-pegawai dari Baitulmal dan Pusat Zakat Negeri memandangkan sudahlah gaji mereka dibayar daripada zakat, mereka pula sekadar bersila panggung di pejabat berhawa dingin sambil sibuk bercerita tentang KEKEJAMAN dan KEZALIMAN Kerajaan Pusat, UMNO, BN dan kebaikan Pakatan Rakyat. Sepatutnya para pendakwaraya menyeret kakitangan daripada Pejabat Agama juga untuk memberikan keterangan berhubung fungsi mereka dan mengapa kes Ali Tan Abdullah boleh terlepas pandang begitu sahaja?

Sampai bila kakitangan-kakitangan Pejabat Agama, Baitulmal dan Pusat Zakat perlu dilepasbebaskan daripada tanggungjawab mereka apabila berlaku jenayah yang membabitkan golongan mualaf, fakir, miskin dan golongan berhutang yang beragama Islam? Ke mana hilangnya wang zakat yang berjumlah ratusan juta ringgit yang dikutip sepanjang tahun dibazirkan?


3 comments

Komen Lee the Singaporean!!

Aku setuju ngan komen Lee the Singaporean..kejayaan Singaporean kerana org2 cina Singapura telah korbankan kecinaan mereka dan menjadi Singaporean!!

Tapi apakah org2 Cina di Malaysia sudah bersedia menanggalkan kecinaan mereka dan menjadi Malaysian?

Adakah org2 cina Malaysia bersedia menutup sekolah2 kebangsaan Cina seluruh Malaysia dan kearah sekolah 1 Malaysia? Di Singapura, hanya ada sekolah2 Singapura sahaja..lain dari tu adalah swasta.

Adakah org2 Cina dah bersedia utk meninggalkan tradisi2 bakar mercun di tahun Baru Cina, tarian naga dsb..spt mana diSingapura..dan jadi rakyat 1 Malaysia?

Adakah org2 Cina telah kuburkan fahaman komunis mereka yg diterajui oleh bekas ketua mereka Chin Peng?

Adakah org2 Cina sudi tinggalkan kecinaan mereka dan jadi Malaysian yakni rakyat TANAH MELAYU!!

JAWABNYA ..tidak..

So brsyukurlah ngan apa yg ada!! dan tak yah ler cina2 Malaysia bersetuju ngan Lee Kuan Yew!!

Dengar2 kabor..Singapura mengalu2kan pendatang2 dari luar negara utk jadi rakyatnya..so mereka2 dari Malaysia yg rasa Singapura lebih baik dari Malaysia ..sila ler!!

Cuma aku tak pasti org2 cina Singapura sanggup tak ambik org2 Cina Malaysia jadi rakyat Singapura..atau org2 Cina Singapura akan melihat rakyat bangsa Cina "datang dari Malaysia" sebagai pendatang gak!! Maklum ler org2 Cina kat Singapore ramai speaking English ma..dah tak reti menari naga, dah tak reti main mercun..kalau gi report kes kat balai polis singapore tak pandai cakap omputih..lepas tu kena marah ngan inspektor balai, takkan nak report rasis kut pasal bangsa Cina gak..silap2 kena penalti pasal tak pandai cakap bahsa omputih!!

ataupun..org2 cina Malaysia tak sudi ke brhijrah ke Indon ke? Jgn ler kabor Malaysia lebih baik dari Singapura dan Indonesia!!

_aa

0 comments

Blog Archive

Labels