IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Tuesday, November 23, 2010

PENGAJARAN; JANGAN BERZINA TERUTAMA DENGAN ISTERI ORANG

Tuesday, November 23, 2010


Masalah sosial tidak hanya berlaku di kalangan remaja atau golongan muda, sebaliknya turut melanda mereka yang telah berumahtangga. Video di atas adalah salah satu contohnya.

Nafsu syahwat seringkali mengelabui mata dan akal fikiran. Bahagian yang seringkali menjadi sasaran serangan Iblis dan Syaitan itu, seringkali begitu mudah runtuh sekalipun seseorang itu kelihatan sangat beriman. Dugaan dan ujian yang didatangkan ini, menyebabkan ramai yang gagal.

Islam sudah mempunyai cara pencegahan yang terbaik. Bermula daripada didikan jiwa, nafsu dan akal, sehinggalah kepada penderaan, hudud, qisas dan ta'zir bagi masalah sebegini. Biarpun ada sesetengah negara yang menjalankan hukuman hudud dan qisas, namun masalah ini tetap juga berlaku.

Puncanya kerana miskin ilmu dan amal. Ada sesetengahnya berilmu tetapi tidak berakal. Ada sesetengahnya beramal tetapi tidak berilmu. Maka seimbangkanlah ilmu dan amalan.

Zina adalah dosa besar. Namun ia menjadi jauh lebih besar apabila zina itu melibatkan suami dan isteri orang. Di dalam hudud Islam sekalipun, ada perbezaan besar hukuman yang dijatuhkan kepada pasangan yang tidak pernah bernikah dengan pasangan yang telah bernikah...

Maka jauhilah Zina dan takutilah ancaman Allah Taala dengan api neraka.... jangan sesekali anda jatuh cinta dengan isteri orang apatah lagi bermain gila dengan mereka kerana dosa anda tidak akan terampun sama sekali selagi mana si suami pasangan anda tidak mengampunkan dosa-dosa anda....

'Adat' Melayu dahulukala, apabila berlaku keadaan sebegini, maka si lelaki akan membawa sebilah parang atau keris dan menyerahkan kepada suami pasangannya. Apa yang dilakukannya, perlulah diredhai sambil berdoa dan bertaubat nasuha dengan sepenuh harapan, Allah Taala akan mengampunkannya.

11 comments

REFORMASI vs PERPADUAN... YANG SAHNYA DEPA DAP!!!!

Pertembungan kuasa telah berlaku di Selangor. Fraksi-fraksi mahupun proksi-proksi kuasa besar di dalam DAP akan berebut jawatan penting di dalam parti tersebut. Kisah di Perak sudah boleh dilupakan, biarpun MIC dikatakan sangat berminat untuk mendapatkan Kulasegaran, Ahli Parlimen Ipoh Barat sebagai ahli mereka. Kulasegaran bagaimanapun berikrar untuk setia dengan DAP meskipun dia kehilangan jawatan penting di tangan kuasa Nga-Ngeh dan menolak jawatan yang ditawarkan kepadanya.

Dua fraksi saling berebut untuk memperolehi jawatan utama dalam DAP Selangor. Fraksi pertama diketuai oleh Speaker DUN Selangor, Teng Chang Kim dan pasukannya yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai Pasukan Reform Keadilan. Pasukan berkenaan dikatakan BERSETERU dengan Lim Guan Eng. Teng bagaimanapun, menafikan dia adalah sebahagian daripada kumpulan berkenaan.

Kumpulan kedua adalah Kumpulan Perpaduan yang diketuai oleh Teresa Kok. 13 orang penting DAP yang menganggotai Kumpulan Perpaduan termasuklah pengerusi negeri, Ean Yong Hian Wah; timbalannya Tony Pua; naib pengerusi Charles Santiago; setiausaha Lau Weng San; ketua publisiti Tiew Way Keng; penolong setiausaha penganjuran, Teo Nie Ching; ketua biro pendidikan politik, Lee Kee Hiong; MP Puchong Gobind Singh Deo; ahli majlis perbandaran Kajang, ST Chandra Mohan dan ahli majlis Shah Alam, V Ganabatirau.

Majlis yang memperkenalkan 13 calon tersebut telah diadakan di Serdang dan kehadiran Lim Guan Eng menandakan sokongannya terhadap kumpulan yang diketuai oleh Teresa Kok itu.


Kemenangan nampaknya lebih memihak kepada Kumpulan Perpaduan memandangkan apabila anak dan bapak Lim menyokong sesuatu kumpulan tersebut, kumpulan penentang tidak akan mempunyai sebarang harapan. Apatah lagi anak dan bapak Lim diketahui tidak menyukai Teng Chang Kim kerana menganggap Teng mencabar penguasaan mereka dalam DAP.

Lim Kit Siang mempunyai rekod yang sangat buruk dalam sejarah cantas-mencantas. Sewaktu DAP turut mempunyai ahli-ahli Parlimen Melayu seperti Fazlan Yahya, Pasir Pinji dan Ahmad Nor, Lim Kit Siang telah menggerakkan kuasa chauvanist di dalam parti tersebut untuk menyingkirkan mana-mana Melayu yang dilihat sangat menonjol.

Begitu juga dengan gerakan Lim Kit Siang menyingkirkan Lee Lam Thye (Tan Sri) yang dilihat lebih disenangi oleh orang Melayu, para pemimpin kerajaan mahupun ahli-ahli DAP. Lee Lam Thye yang pada ketika itu merupakan Timbalan Setiausaha Agung telah dicantas sehingga menyebabkan dia meletakkan semua jawatannya di dalam DAP.

Puncanya, Lee Lam Thye menjadi ancaman utama kepada Lim Kit Siang dan kumpulannya.

Teng Cham Kim tidak akan mempunyai sebarang peluang. Malah ramai yang melihat, sekiranya dia masih berjaya mengekalkan jawatan Speaker DUN Selangor selepas kekalahannya nanti, pastinya ia adalah sesuatu yang ajaib. Bukan ajaib kerana dia tidak dipecat tetapi ajaib kerana anak dan bapak Lim masih mempunyai perasaan kasihan dan simpati kepada Teng Chang Kim.

Apa-apa pun, sesiapa pun yang menang, dasar DAP yang lebih senang menggunakan kuasa chauvanist dan kiasu, tidak akan berubah sama sekali. Malah walau sesiapa pun yang menang, mereka tidak akan senang dengan Artikel 152 dan Artikel 153. Malah tidak keterlaluan kalau dikatakan, sesiapa pun yang menang dalam perebutan jawatan nanti, mereka tidak akan senang apabila melihat Cina dan Melayu serta kaum-kaum lain di negara ini hidup tanpa gangguan dan penuh aman.

Buktinya, perhatikan dan perhalusi sahaja komen-komen 'bernas' daripada pengkomen-pengkomen di blog Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, mahupun Teresa Kok.

2 comments

MUJUR MUHYIDDIN TAK BEDAH JANTUNG

Mujur jugalah Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin hanya bengkak di tumit sekaligus menyebabkan doktor menasihatkannya agar berehat, sekaligus lawatan kerjanya di Sarawak selama dua hari dibatalkan.

Tidak boleh dibayangkan bagaimana gegak gempitanya dunia siber seandainya Muhyiddin dilaporkan dimasukkan ke ICU kerana serangan jantung dan kemudiannya terdampar di CICU selama beberapa hari selepas pembedahan pintasan koronari. Pastinya juga ramailah yang akan mendoakan agar Pilihanraya Kecil Parlimen Pagoh akan diadakan selepas itu, sekalipun Muhyiddin masih lagi bernyawa apatah lagi kalau nyawanya terpaksa dibantu oleh mesin.

Contoh terbaik adalah Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Pasir Mas yang sudah 36 hari selepas pembedahan pintasan koronari, dikhabarkan sedang tenat dan 'bakal' menghembuskan nafas terakhir sehingga ada yang sudah sangat teruja menantikan pengumuman SPR bahawa pilihanraya kecil Parlimen Pasir Mas akan diadakan pada tarikh sekian-sekian.

Sudah menjadi trend, setiap kali ADUN atau Ahli Parlimen jatuh sakit, boleh dikatakan TERSANGATLAH RAMAI yang menantikan pengumuman SPR tentang pilihanraya kecil di kawasan yang diwakili oleh ADUN atau Ahli Parlimen tersebut. Dalam bahasa kasarnya, ramailah yang menanti-nantikan KEMATIAN ADUN atau Ahli Parlimen terbabit sekalipun bunyinya berlapik atau mengharapkan kematiannya dalam sopan santun dan berbudi-bahasa.

Harapan tersebut akan menjadi lebih besar jikalau ADUN atau Ahli Parlimen terbabit adalah Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar, Exco Kanan, Exco, apatah lagi Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri...

Secara tidak langsung dan tanpa sedar, ramai yang telah pun mendurhakai ajaran Nabi Muhammad s.a.w, para Sahabat r.a dan salafus-soleh tentang doa kebaikan yang datang dari keikhlasan, bukannya kedengaran seperti ikhlas, tetapi bersalut sindiran dan harapan sebaliknya....

2 comments

PATUT GUNA ISU AIR MANI DALAM JUBUR, BARU BANYAK DAPAT TANDATANGAN


Kerajaan Negeri Selangor berlakon lagi. kerajaan PKR Selangor cuba membodoh-bodohkan rakyat negeri ini setelah usaha mereka untuk menipu dan terus menipu, tidak mendatangkan hasil. Apatah lagi, masa semakin suntuk dan hutang Kerajaan Negeri kepada SYABAS terus meningkat kesan daripada hawa nafsu dan tipu helah yang tidak menjadi.

Kempen demi kempen digerakkan untuk memburuk-burukkan SYABAS. Dan yang terbaru ialah, gerakan mengumpulkan 100,000 tandatangan rakyat Selangor dalam memorandum yang bakal dipersembahkan kepada KDYMM Yang Dipertuan Agong bagi memastikan tarif air tidak dinaikkan di negeri tersebut.

Pun begitu, kerajaan Khalid Ibrahim tidak pula menceritakan atau menjelaskan tentang persetujuan mereka dengan SYABAS untuk memberikan air percuma sebanyak 20 meter padu kepada rakyat Selangor serta kesan-kesan jangka panjang daripada persetujuan berkenaan, terutama tentang kenaikan tarif air sekiranya kerajaan negeri gagal menjelaskan hutang mereka atau selepas berakhirnya tahun pertama 'perjanjian' berkenaan.

Usaha untuk mendapatkan sokongan daripada rakyat Selangor bagi mengembalikan hak air kepada rakyat juga nampaknya dilakukan secara acuh tak acuh... atau lebih tepat, janji nampak macam buat.

Masakan PKR, DAP dan PAS yang bergabung dalam Pakatan Rakyat di Selangor, tidak mampu mendapatkan tandatangan 100,000 orang dalam tempoh yang singkat, memandangkan ahli ketiga-tiga parti itu di Selangor sahaja sudah melebihi 100,000 orang. Itu belum lagi menggunakan Pengerusi JKKK yang kesemuanya orang-orang Pakatan.

Takkan kekuatan Pakatan Rakyat yang digembleng sekadar mampu meraih 800 orang rakyat Selangor yang bersetuju dengan cubaan kerajaan Khalid Ibrahim lari dari bayar hutang, tetapi pada masa yang sama berusaha mengambilalih SYABAS kununnya untuk memulangkan hak rakyat Selangor.

Masakan hujah tidak patriotik akan digunakan bagi menggambarkan tentang sambutan dingin yang diberikan terhadap usaha berkenaan.

Atau ianya sekadar satu lagi divert atau putar belit yang cuba menyembunyikan hal yang lebih besar antara Kerajaan PKR Selangor dengan SYABAS?

2 comments

BERKECAI PULAK UMNO PADANG SERAI

Gerakan MENONJOLKAN DIRI di kalangan para pembesar UMNO di seluruh Kedah agar dipilih menjadi calon, baik untuk DUN mahupun Parlimen sedang berlangsung dengan meriah sekarang. Apatah lagi dengan perkembangan terkini selepas musibah banjir di utara Kedah yang menyaksikan PAS Kedah mengalami kemerosotan sokongan yang bertaraf merudum.

Begitu jugalah yang berlaku di Padang Serai, salah sebuah kawasan yang suatu ketika dahulu merupakan kubu kuat UMNO-MCA-BN, kini menjadi kubu kuat Gobalakrishnan dan PKR. Pilihanraya Mac 2008 menyaksikan penolakan besar-besaran pengundi Parlimen Padang Serai terhadap calon BN dari MCA.

Bagaimanapun, perkembangan terkini menunjukkan kelompok pengundi terbesar Padang Serai selepas Melayu iaitu masyarakat India yang menghuni kelompok-kelompok estet, memberontak terhadap PKR yang dilihat mengabaikan mereka, apatah lagi dengan kegagalan pemimpin dari masyarakat itu menempatkan diri dalam hierarki kanan PKR, membuatkan para pemimpin UMNO tempatan mula berebut untuk mengisi tempat sebagai calon ADUN dan ahli Parlimen.

Agak menarik apabila wujudnya pengaruh 'Mukriz Mahathir' di kawasan ini, terutama dengan kejayaannya memujuk bekas CEO KHTP untuk membawa tiga projek 'fresh' ke kawasan industri berteknologi tinggi selatan Kedah itu. Bekas CEO KHTP tersebut telah berpindah ke Senai bagi membangunkan pusat industri di sana selepas berlakunya campurtangan keluarga MB dan kroni-kroninya untuk menculang-langkitkan KHTP, sekaligus merudumkan prestasi KHTP akibat ketidakcekapan dan ketidakupayaan CEO KHTP yang baru.

Bekas CEO KHTP itu dikatakan bakal menjadi calon di Padang Serai sekaligus mengenepikan para pembesar UMNO di kawasan tersebut yang saling bercakaran sesama sendiri. Dan nama bekas CEO KHTP bukanlah satu-satunya nama yang 'naik' dalam senarai calon, sebaliknya satu lagi nama turut dikaitkan sama untuk dipertaruhkan dalam mana-mana DUN di Padang Serai.

Bagaimanapun, nama kedua bakal calon tersebut masih lagi berkhidmat di Kelantan sebagai Majistret. Pun begitu, nama kedua itu sangat sinonim memandangkan dia adalah anak kelahiran Padang Serai dan dikatakan mempunyai pengaruh yang tersendiri.

Apa yang bakal terjadi di Padang Serai selepas ini? Apakah para pembesar UMNO tempatan akan meredhakan percakaran mereka akan berakhir dengan berputih mata? Atau akan adakah pembesar-pembesar UMNO yang akan melompat atau melakukan projek 'tikam belakang' atas prinsip 'biar putih tulang, jangan putih mata'?

Kita tunggu sahajalah perkembangan terbaru yang berlaku di Padang Serai nanti.... yang sohehnya, tanpa kawalan dan penyelesaian terbaik, BERKECAI PULAKLAH UMNO PADANG SERAI!!!

0 comments

KEJANTANAN NOH OMAR DIUJI

Kalau Najib Abdul Razak 'pening' dengan masalah Setiausaha Sulitnya yang sedang berhadapan dengan dakwaan rasuah RM200 juta, Noh Omar pula pasti sedang kepeningan dengan Pegawai Khasnya, Sohaimi Shahadan yang juga merupakan Pengerusi Biro Ekonomi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Sohaimi Shahadan sedang berhadapan dengan pelbagai dakwaan penyelewengan kuasa. Antara tuduhan yang dilemparkan kepadanya adalah perolehan tender pembekalan baja daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang dimenterikan oleh Noh Omar sendiri. (SANGGAH TOK JANGGUT)

Pegawai Khas Noh Omar ini diberitakan bakal dilantik sebagai Ketua Pemuda UMNO Selangor. Bagaimanapun, ramai yang tidak bersetuju memandangkan dakwaan-dakwaan dan tuduhan-tuduhan yang melingkari peribadinya terutama sekali bagaimana dia berjaya memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO Selayang dan Pengerusi Biro Ekonomi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Noh Omar diuji dengan dakwaan-dakwaan terhadap Pegawai Khasnya sendiri. Bagaimana Noh Omar hendak membersihkan imejnya, ramai yang masih menunggu-nunggu tindakan konkrit daripadanya.

Nampaknya Menteri Asas Tani ini, tidak sahaja berhadapan dengan masalah abangnya yang sering campurtangan dan tunjuk lagak sebagai wakilnya. Sebaliknya turut terpalit dengan kerenah Pegawai Khasnya, sekalipun tuduhan-tuduhan tersebut dinyatakan sebagai perbuatan jahat bloggers.

Itu baru cerita tentang pegawainya, belum lagi cerita 'selak kain' yang lain...

Antara pesanan Tun Mahathir kepada UMNO:

"UMNO bukan sahaja perlu bersih, tetapi juga perlu sentiasa kelihatan bersih."

Persoalannya, siapa yang nak bersih dan membersihkan dalam UMNO?

Baca juga RUANG BICARA FAIZAL (RBF)

0 comments

SETIAUSAHA SULIT NAJIB MENTEKEDARAH RASUAH?

Sudah lebih seminggu apabila Chegu Bard yang kalah dalam sebagai Ketua AMK membuat tuntutan jawapan serta tuduhan kepada Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Zakiah Ibrahim tentang rasuah RM200 juta, tidak berjawab dan diberikan respons pantas oleh pihak terbabit.

Setakat ini, hanya penafian yang dibuat tanpa sebarang sokongan fakta untuk menidakkan pendedahan yang dilakukan oleh orang dalam yang menggelarkan dirinya sebagai 'Deep Throat JPM'.

Zakiah Ibrahim dituduh mengumpulkan kekayaan luar biasa sekalipun baru 3 tahun menjawat jawatan Setiausaha Sulit. Zakiah turut didakwa sebagai orang yang paling berkuasa untuk menentukan siapa yang mendapat projek menerusi rundingan langsung atau restricted tender di Kementerian Kewangan.

Segala tuduhan terhadap Zakiah Ibrahim boleh dibaca di http://chegubard.blogspot.com/2010/11/misteri-bagaimana-pegawai-pm-ada-harta.html

Anda juga boleh membaca tentang kes ini di blog Dewan Pemuda PAS Wangsa Maju http://dppwm.blogspot.com/2010/11/pegawai-pm-ada-rm200-juta-bossnya.html

Baca juga laporan daripada portal berita Free Malaysia Today: http://www.freemalaysiatoday.com/fmt-english/politics/barisan-nasional/13150-more-dirt-emerge-on-pms-private-secretary

Baca juga artikel yang tersiar dalam Blog Pemuda PAS Batu 8 Bendang Siam Baru:
http://batu8bendangsiamonline.blogspot.com/2010/11/bukti-zakaya-setiausaha-sulit-najib-ada.html

Laporan kepada SPRM telah dilakukan namun sehingga kini, perkembangan terhadap laporan berkenaan belum diumumkan oleh SPRM. Bahkan sama ada SPRM menyiasat atau mengambil tahu tentang aduan berkenaan, juga tidak diketahui.

Sama ada surat terbuka Chegu Bard yang bersifat ingin mendapatkan penjelasan ataupun menuduh, sesuatu seharusnya dilakukan oleh pihak berkuasa dalam masalah ini. Apatah lagi, ianya melibatkan Jabatan Perdana Menteri.

Kadar rasuah di Malaysia sebenarnya sangat memalukan. Amalan rasuah berlaku dalam segala segi, sama ada berbentuk hamper hadiah mahupun balasan tunai yang jumlahnya ratusan juta ringgit. Sehingga kini, sekalipun sudah bergelar Suruhanjaya, badan pencegahan rasuah masih gagal melaksanakan tugas mereka secara berkesan. Malah alasan demi alasan yang diberikan oleh SPRM tentang kegagalan mereka juga, amat menjengkelkan.

Amat mustahil SPRM tidak mempunyai teknologi, tenaga kerja dan kreativiti untuk meminimakan amalan rasuah, terutama yang membabitkan JERUNG. JERUNG-JERUNG ini tidak hanya berwujud dalam bentuk para pemimpin politik semata-mata, sebaliknya taikun-taikun yang memperolehi anugerah tender kerajaan juga, tidak pernah diseret ke muka pengadilan.

Yang terseret hanyalah anggota-anggota penguatkuasa berpangkat rendah. Dapat tangkap satu JERUNG seperti kes PKFZ, ia dianggap sebagai kejayaan terbesar, sedangkan lebih ramai JERUNG-JERUNG lain yang terlepas. Kes pink-form sehingga kini, tidak pernah diselesaikan. Skandal-skandal kewangan yang lain, termasuklah Bumiputera-Carrian juga hilang begitu sahaja dan siasatan terhenti pada kematian Allahyarham Abdul Jalil Ibrahim yang mayatnya ditemui di kebun pisang di Klang hampir 30 tahun lalu.

Begitu juga kisah komputer dan sistem komputer buruk di Kementerian Pertahanan. Kisah pesawat A4 Skyhawk yang berjumlah 52 buah dan tersadai di Gurun Arizona, Amerika Syarikat serta berpuluh-puluh skandal lain.

Sebahagian besar daripada mereka yang terlibat, kini berada di dalam Pakatan Rakyat dan menjadi pembangkang sambil mencungkil skandal-skandal kewangan yang baru bagi menutup skandal dan rasuah mereka ketika mereka masih di dalam kerajaan. Sebahagian lagi telah lama bersara. Malah segelintir kecil, masih berkhidmat.

Alasan yang kerap diberikan oleh BSN (Biro Siasatan Negara) sebelum ditukar menjadi BPR (Biro Pencegah Rasuah) dan terakhir sebagai SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) adalah 'TIDAK MEMPEROLEHI MAKLUMAT YANG LENGKAP DARIPADA SUMBER'.

Timbul juga pertanyaan, apakah siasatan yang dilakukan oleh SPRM hanya bergantung kepada maklumat serta fakta-fakta yang dibekalkan oleh pengadu dan bukannya SPRM yang melakukan siasatan sendiri bagi memperolehi maklumat berkenaan tanpa melibatkan pengadu secara langsung? Apakah hanya dengan membekalkan maklumat dan fakta yang sangat lengkap, barulah SPRM boleh bertindak?

Atau SPRM sebenarnya sekadar bertindak secara berpilih-pilih mengikut rentak ORANG ATASAN?

Sampai bila sebenarnya rakyat Malaysia perlu membayar gaji kepada kakitangan kerajaan yang menunggu maklumat semata-mata sebelum berkira-kira untuk bertindak?

6 comments

BERSIH PARTI KE, BERSIHKAN PERAGU KEMENANGANNYA?

Naib Presiden PKR yang sudah menang sebagai Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berikrar untuk 'membersihkan parti' daripada gejala 'musuh dalam selimut'. Itu yang dikatakannya sebagai mengulas kemenangannya dalam pemilihan pusat yang sangat diragui dan dipenuhi dengan penyelewengan serta penipuan.

Sebenarnya apa yang hendak dikatakan oleh Azmin Ali? Adakah Azmin Ali sebenarnya sekadar berlindung di sebaliknya 'membersihkan parti' sebagai cara untuk mengenepikan sebarang suara yang mempertikaikan kemenangannya hasil campurtangan serius Anwar Ibrahim seperti dalam laporan Chegu Bard kepada Wan Azizah? Takkanlah Azmin Ali hendak menutup tembelang bahawa sokongan 10% daripada keseluruhan 'rakyat PKR' sebenarnya mencerminkan sokongan sebenar terhadapnya?

Bagaimana pula dengan magik-magik, sihir dan silap mata yang berlaku di seluruh negara? Berita-berita tersebut tidak disebarkan oleh media-media yang menjadi milik UMNO tetapi oleh orang PKR sendiri. Bagaimana contohnya di Cabang Libaran yang mana, ahli-ahli PKR yang mengundi adalah dalam lingkungan 200 orang sahaja, sedangkan di dalam kotak undi pula terdapat lebih 900 kertas undi?

Itukah yang Azmin Ali maksudkan sebagai 'pengkhianat parti'? Siapakah pengkhianat PKR yang sebenarnya? Adakah mereka yang menentang keputusan yang sudah dirancang kemenangannya, atau pihak pemenang jawatan tertinggi PKR Pusat yang memperolehinya menerusi tipu daya dan perancangan bodoh?

Apakah pendedahan yang dibuat oleh sekian ramai pemimpin PKR yang tidak berpuas hati kerana perjalanan pengundian bercorak, 'Ikut Suka Aku', mereka dianggap sebagai pengkhianat?

Atau Azmin Ali sebenarnya sedang berusaha untuk menampakkan dirinya sebagai naif dan lurus bendul apabila menyatakan serangan UMNO bukan sahaja dari luar PKR sebaliknya berlaku dari dalam parti tersebut, walhal apa yang berlaku adalah sebaliknya. Dan pada masa yang sama, Azmin Ali tidak mahu sesiapa pun mempertikaikan kemenangannya itu....

0 comments

SENSASI TAK MENJADI... IBRAHIM ALI MASIH HIDUP DAN SIHAT!!!

Kontradiks dengan khabar-khabar angin yang disiarkan oleh blog-blog Pakatan, Ibrahim Ali atau cukup popular dengan panggilan Tok Him, MASIH HIDUP, LEBIH SIHAT dan masih ingin ke Parlimen. Tidak sebagaimana yang dicanangkan bahawa Ibrahim Ali sedang tenat dan pilihanraya kecil Pasir Mas akan diadakan, bekas pemimpin utama Semangat 46 dan ahli UMNO yang dipecat pada zaman Abdullah Ahmad Badawi ini, tidak membayangkan ketumpulannya untuk memasuki semula ruang politik.

Berikut adalah SMS yang dikirimnya:

"Salam kpd semua kepimpinan Dewan Tertingi PERKASA..Alhamdulilah,sejak buat by pass operation pada I8hb Oct(35hari), saya bertambah puleh dan baik.mungkin 2 mingu lagi boleh mula aktif sikit2.Skg dah mula dapat main sms..kena buat fisio sbb dada sebelah kanan maseh sakit sikit dan makan belum'lalu'(tak ada selera-mungkin lama tak ceramah).Terima kaseh atas solat hajat,doa,bunga,ziarah yg mana budi baik dan ingatan amat saya hargai dan jutaan terima kaseh..Tok Him insya allah ada jangka hayat minima 2Otahun lagi. Dalam mesyuarat Perkasa merokok akan di haramkan. Dato Tim.Presiden dah setuju. HIDUP PERKASA HIDUP MELAYU !!"
ikhlas Tok Him.sk Majlis Pimpinan Perkasa Negeri@rakan2 media yg sehati
sejiwa.


Bagi mereka yang pernah menjalani pembedahan pemintasan jantung, pastinya memahami apa yang dikatakan oleh Ibrahim Ali. Luka pada bahagian dada terutama pada bahagian cantuman tulang selangka akan membuatkan dada seperti dihempap anak gergasi, sekaligus menyukarkan pernafasan. Manakala luka pada bahagian betis akibat pengambilan urat yang digunakan untuk pemintasan jantung juga, memerlukan penjagaan yang terbaik bagi mengelakkan sebarang jangkitan.

Tempoh 35 hari tidak memungkinkan seorang pesakit jantung yang baru dibedah bergiat aktif. Dalam tempoh berkenaan, selera makan juga masih pada tahap paling rendah memandangkan pengaruh bius ketika pembedahan masih lagi ada. Sesetengah pesakit mengambil masa sehingga 60 hari untuk mendapat selera makannya yang asal.

Dalam tempoh itu juga, pesakit yang baru dibedah mengalami posisi tidur yang sangat menyeksakan. Kebanyakan pesakit tidur secara menelentang dan menggunakan bantal yang tinggi. Malah lebih tepat lagi, tidur dalam posisi separuh duduk.

Keadaan lebih teruk bagi perokok-perokok tegar, terutama seandainya paru-paru mengalami komplikasi sewaktu pembedahan, selain pesakit-pesakit kencing manis atau penghidap sakit buah pinggang. Malah ada sebab mengapa pesakit jantung yang menjalani pembedahan pintasan jantung tidak dibenarkan BERSAMA-SAMA ISTERI selama tempoh 60-90 hari!!!

Ternyata, berita-berita tentang keadaan Ibrahim Ali yang tenat dan sedang tersebar secara meluas, sengaja dicipta untuk tujuan sensasi. Walhal hakikatnya, Ibrahim Ali sedang mengalami proses berehat sehingga 120 hari sebelum boleh kembali aktif seperti sedia kala.

Apa-apa pun, selagi Ibrahim Ali tidak kembali disorong ke hospital, itu bermakna dia semakin sihat dan semakin pulih daripada kesan pembedahan utama itu!!!

4 comments

Monday, November 22, 2010

GASAK BERGASAK... PAS PUN TAK LEBIH TAK KURANG BERBANDIING UMNO....

Monday, November 22, 2010
Sudah ada cerita salah seorang ADUN PAS di selatan Kedah untuk melompat ke dalam UMNO pada pilihanraya berikut atau dalam usaha terdesak, tidak akan bertanding lagi. ADUN berkenaan yang mempunyai syarikat perniagaan di Kuala Lumpur dilaporkan kesal dengan gelagat orang besar PAS Negeri yang gagal menyalurkan dana untuk DUN berkenaan.

Cerita tentang perseteruannya dengan YDP PAS kawasan terbabit, sudah tidak lagi dapat disembunyikan lagi. Sekalipun mempunyai hubungan persaudaraan sekalipun berlainan kampung, kedua-dua orang kuat PAS di daerah berkenaan, ternyata gagal menyatukan pemikiran mereka. Apatah lagi YDP PAS yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS dan Pegawai Khas Menteri Besar merupakan bekas calon PAS untuk Parlimen dan DUN tersebut, dikatakan lebih dominan selain mempunyai pengaruh yang lebih kuat, terutama selepas kemenangan PAS Kedah pada Mac 2008.

ADUN tersebut dikatakan terpaksa menjual banyak harta pusakanya dalam usaha mengekalkan kelangsungan pembelaan ke atas rakyat di kawasan yang diwakilinya. Lebih dikesalkan apabila ahli-ahli PAS terlalu banyak berkerenah berbanding ahli-ahli UMNO yang menjadi sokongan utamanya.

Ternyata kedudukan dan kuasa mengelabui mata dan fikiran seseorang sekalipun di atas kepala bertenggek kepiah putih atau berjubah hatta nak masuk ke jamban sekalipun. Sesungguhnya ujian Allah Taala tidak sahaja didatangkan dalam bentuk azab sengsara tetapi juga dalam bentuk kesenangan, kemewahan dan kekuasaan...

1 comments

DAULAT TUANKU!!!!... KJ, KAU TOLONG JAWAB SAT!!!

Bertitah di Istana Besar, Johor Bharu pada Hari Keputeraan baginda yang ke-52, KDYMM Paduka Sultan Johor, Sultan Ibrahim menggesa kerajaan agar membina sebuah jambatan untuk menggantikan Tambak Johor yang menghubungkan Johor atau lebih tepat lagi Semenanjung Malaysia dengan Singapura. Titah baginda, pembinaan jambatan tersebut bukan sahaja memberikan keselesaan kepada rakyat Johor yang berulang-alik ke Singapura tetapi turut memudahkan rakyat negara jiran itu melancong ke Johor dan Semenanjung, amnya.

Pembinaan jambatan yang baru menggantikan Tambak Johor juga dilihat membolehkan air mengalir di Selat Tebrau sekaligus memberikan kesan yang baik kepada alam sekitar.

Suatu ketika, sebuah jambatan yang dikenali sebagai Jambatan Indah atau Jambatan Bengkok telah dirancang malah sedang dalam pembinaan bagi menggantikan Tambak Johor. Singapura menerusi Perdana Menterinya pada ketika itu, Goh Chok Tong tidak membantah cadangan Malaysia malah memberi akujanji bahawa Singapura akan menyiapkan sebahagian jambatan berkenaan di wilayah mereka.

Bagaimanapun, pembinaan jambatan berkenaan telah dihentikan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-5 dengan alasan rakyat Johor tidak memerlukan jambatan berkenaan sekalipun tiga hari sebelum keputusan tersebut diumumkan, Timbalan Perdana Menteri (sekarang Perdana Menteri ke-6) memberi jaminan bahawa pembinaan jambatan berkenaan akan diteruskan sekalipun berlaku sedikit kekecohan.

Apa yang berlaku selepas itu adalah amat menyedihkan. Perbendaharaan terpaksa mengeluarkan ratusan juta ringgit untuk membayar ganti rugi kepada syarikat kontraktor apabila jambatan berkenaan telah dihentikan pembinaanya.

Terlebih-lebih malang apabila perberhentian berkenaan diskandalkan pula dengan pasir yang dijual kepada Singapura serta beberapa keistimewaan Singapura yang TELAH DINAIKTARAFKAN termasuklah pemilikan Syarikat Telekom Malaysia, Pantai Medical Centre, MV Agusta dan sebagainya.

Dalam keadaan sebegitulah, Perdana Menteri ke-5 tampil di dalam satu siaran khas televisyen untuk menerangkan tentang anak menantunya yang dikaitkan dengan pelbagai skandal kewangan dan syarikat negara. Kini, Perdana Menteri ke-5 itu telah pun bersara namun legasinya masih tertinggal, iaitu menantunya - KHAIRY JAMALUDDIN.

Pastinya titah Tuanku Paduka Sultan Johor itu perlu dijawab oleh Khairy Jamaluddin. Khairy Jamaluddin pernah menjawab tentang kemelut pemilikan saham-saham Proton, kewajaran penjualan MV Agusta dengan harga 1 Euro serta bagaimana dia memperolehi pinjaman daripada kawan-kawannya berpuluh-puluh juta ringgit bagi penguasaan saham ECM-Libra yang diproksikan oleh TAUKE BESAR DARI SINGAPURA.

Khairy Jamaluddin pada masa itu menjawab atas kapasitinya selaku MENANTU LELAKI PERDANA MENTERI selepas kepenganggurannya dipersoalkan apabila dia menjadi PENGANGGUR TERKAYA DI MALAYSIA dan PALING BERKUASA terutama dengan skandal Tingkat 4 Pejabat Perdana Menteri.

Kini ketika tercetus khabar-khabar angin bahawa Khairy bakal dilantik sebagai Timbalan Menteri atau Menteri penuh, ada baiknya Khairy membuktikan kehebatannya dalam menjawab persoalan, sepertimana yang dilakukan ketika jawatannya hanyalah sebagai suami Nori Abdullah dan Timbalan Ketua Pemuda UMNO yang menang tanpa bertanding.

Pasti Khairy Jamaluddin mempunyai jawapan kepada persoalan Jambatan Bengkok kerana desas-desus tentang keterkaitannya dengan keputusan tidak meneruskan pembinaan jambatan tersebut masih berlarutan sehingga kini.

2 comments

PETUNJUK ALLAH TAALA SEMAKIN JELAS, KENAPA MASIH TIDAK BERFIKIR

Sudah terang lagi bersuluh, dan DAP menerusi lidah Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng merupakan pengemudi sebenar Pakatan Rakyat manakala Anwar Ibrahim sekadar proksi untuk memperlihatkan yang mereka kunun-kununnya mendokong Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan. Atau dalam bahasa mudahnya, Melayu hanyalah proksi dalam skim piramid mata satu, Sosialis-Komunis.

Dalam ura-ura bahawa Pilihanraya Umum Ke-13 yang mereka sendiri andaikan akan diadakan awal tahun hadapan, DAP yang mengetuai Pakatan Rakyat segera MENARIK HAND-BRAKE dengan mengumumkan bahawa negeri-negeri yang berada di bawah Pakatan Rakyat BESAR KEMUNGKINAN tidak akan menyertai Pilihanraya Umum Ke-13 apabila Parlimen dibubarkan nanti. Sebaliknya, berpegang bahawa mereka akan menghabiskan mandat yang diperolehi pada 2008 sehingga ke penghujung tempoh yang dibenarkan.

Anda boleh rujuk HARAKAH DAILY untuk berita ini....

Apa yang sudah berlaku kepada PAS, DAP dan PKR? Tidak sampai pun 48 jam selepas mengumumkan kesediaan Pulau Pinang untuk berhadapan dengan Pilihanraya Umum Ke-13, alih-alih keyakinan tersebut merudum dan kesediaan bertukar menjadi 'tidak akan menurut secara membuta tuli'.

Mengapa para pemimpin PAS seperti Husam Musa dan Hatta Ramli yang sebelum ini, sibuk mendesak agar DUN Perak dibubarkan bagi memberi laluan kepada pilihanraya negeri yang baru diadakan, tiba-tiba menyatakan negeri-negeri yang dikuasai Pakatan tidak akan menyertai Pilihanraya Umum secara serentak? Apa yang mereka takuti?

Adakah kerana Galas yang tidak berpihak kepada PAS atau PAS sudah pun dapat melihat ketumpulan serangan-serangan para pemimpin dan pendogma mereka terhadap UMNO dan Barisan Nasional, apatah lagi serangan mereka tidak hanya ditangkis oleh pemimpin, sebaliknya menerusi masyarakat biasa. Apakah Hatta Ramli dan Husam Musa sudah melihat arus massa yang langsung tidak berpihak kepada PAS terutama apabila Nik Abdul Aziz tidak lagi menjadi faktor 'WOW' sebaliknya menjadi salah satu sebab PAS dibelasah teruk, terutama dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan akidah Islamiyyah?

Ketakutan Guan Eng sudah pun dijangka, terutama dalam perkembangan terbaru apabila DAP Pulau Pinang terpaksa meminta campur tangan polis apabila forum Anti-ISA mereka bukan sahaja gagal mendapat sambutan, sebaliknya perbahasan berlaku secara langsung di atas pentas yang menyaksikan Ng Wei Aik, ADUN KOMTAR terpaksa melarikan diri. Campurtangan polis dalam menjaga keamanan, terutama yang membabitkan perusuh dan penunjuk perasaan dikecam hebat oleh DAP sebelum ini, tetapi kini DAP pula yang cuba mendapatkan bantuan polis untuk menghalang penunjuk perasaan daripada memalukan wakil mereka di khalayak ramai.

Ternyata keyakinan-keyakinan yang cuba dipertontonkan oleh Pakatan Rakyat kepada para penyokong mereka, ternyata palsu. Hakikatnya, mereka sendiri yang bimbang akan kehilangan kuasa ekoran perkembangan mutakhir yang memperlihatkan massa sudah mengalihkan sokongan.

Apatah lagi dengan kemelut PKR yang semakin memalukan Anwar Ibrahim dan 'kekasihnya' Azmin Ali.

Maka tidak hairanlah, mereka tidak akan menyertai pilihanraya umum dalam tempoh terdekat kerana sedar, tembelang mereka akan pecah dan cakap besar mereka ternyata hanya untuk menyembunyikan kelemahan sendiri....

1 comments

MUKHRIZ JADI PENGERUSI, DET KHALID JADI TIMBALAN... UMNO KEDAH JADI APA LEPAS TU?

Semakin kuat desas-desus yang mengatakan Mukhriz Mahathir bakal dijadikan sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah sedang bertiup ke serata penjuru alam. Malah dikhabarkan juga Tingkat 6 Ibu Pejabat UMNO akan bermesyuarat sepulangnya Mukhriz Mahathir dari Tanah Suci Makkah dan Madinah selepas melakukan ibadat Haji dan Ziarah di sana untuk perkembangan terbaru ini.

Pada masa yang sama, semakin kuat jugalah pergolakan UMNO Kedah yang sudah cukup dimaklumi oleh semua orang bahawa Ketua-Ketua Bahagian UMNO Kedah merupakan warlord yang menentukan jatuh bangunnya UMNO di negeri Jelapang Padi Negara yang kini bertukar menjadi Negeri Banjir Terburuk Negara.

Ramai yang tidak menaruh sepenuh keyakinan, Mukhriz akan dapat mengemudi UMNO Kedah secara efisyien. Sekalipun akar umbi UMNO sememangnya mahukan Mukhriz dipulangkan ke negeri Kedah, namun apa yang berlaku di peringkat atasan adalah sebaliknya. Apatah lagi dengan sikap beberapa Ketua Bahagian UMNO yang terang-terang menentang rancangan Pusat untuk menghantar Mukhriz menerajui UMNO Kedah.

Apatah lagi dengan pengaruh Mahadzir Khalid, mantan Menteri Besar Kedah dilihat masih sangat kuat di kalangan Ketua-Ketua Bahagian (kecuali beberapa orang yang berasakan mereka jauh lebih layak daripada Mahadzir Khalid), Mukhriz dilihat bakal berhadapan dengan onak dan duri yang kepalang tajamnya apabila pulang ke Kedah nanti.

Pun begitu, untuk menyelesaikan masalah tersebut, dikhabarkan juga perlantikan Mukhriz Mahathir sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah akan disusuli oleh Mahadzir Khalid sebagai Timbalannya, menggantikan Bashah Abu Hanifah yang menjadi Timbalan kepada Syafie Apdal yang akan dipulangkan kepada Sabah.


Tindakan berkenaan dilihat dapat menyeimbangkan antara kehendak akar umbi dengan permainan atasan pembesar-pembesar UMNO Kedah. Apatah lagi dengan ura-ura bahawa perlantikan Mukhriz ke jawatan tersebut, akan menambahkan kecelaruan di negeri tersebut memandangkan HIERARKI adalah masalah utama.

Perlu diingat, Mukhriz adalah AJK UMNO Jerlun yang dilantik, bukannya dipilih sedangkan Ketua-Ketua Bahagian pula adalah dipilih menerusi sistem lobi dan mengumpul pengaruh.

Apa-apa pun yang bakal menanti Mukhriz apabila dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah nanti adalah 32 orang calon bebas dari pelbagai fraksi UMNO yang akan bertanding di dalam Pilihanraya Umum Ke-13 nanti. Bagaimanapun, tidak pula diketahui sama ada calon-calon BEBAS berkenaan yang difahamkan daripada sebuah NGO pro UMNO akan berpihak dan mengukuhkan kedudukan Mukhriz dan pada masa yang sama, mempertahankan Mukhriz daripada diperdajalkan oleh pembesar-pembesar Kedah yang cukup pandai bermain 'cekok dan cengkot' atau sekadar satu manifestasi kebosanan terhadap perjalanan UMNO Kedah sendiri!

7 comments

IDRIS AHMAD JAHAT!!!! GESA KDN TANGKAP ANWAR DAN NURUL IZZAH DENGAN AKTA SEDIA ADA

Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad mengecam tindakan Kementerian Dalam Negeri yang akan membentangkan usul garis panduan hasutan dalam dunia siber sebagai usaha untuk 'memekakan dan membutakan rakyat selain menutup penyelewengan di dalam pentadbiran kerajaan yang diterajui UMNO'.

Katanya, pelbagai akta sedia ada seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, Akta Hasutan dan Akta Rahsia Rasmi (OSA) sudah cukup untuk mengekang sebarang anasir yang cuba mengganggu gugat kestabilan negara.

Laporan daripada MALAYSIAKINI yang diterima pakai sebagai sumber utama dan sahih maklumat oleh Pakatan Rakyat turut menyiarkan pendapat Idris Ahmad bahawa mereka yang membocorkan rahsia ketenteraan negara dan penghinaan kepada bangsa dan agama, boleh diambil tindakan menerusi akta-akta sedia ada.

Ternyata, Idris Ahmad bukan setakat mengecam Hishamuddin Hussein tetapi pada masa yang sama kerana cubaan membentang usul berkenaan, tetapi turut menyindir Menteri Dalam Negeri yang sehingga kini gagal menggunakan akta-akta sedia bagi mempertahankan negara daripada penderhaka dan pengkhianat.

Umum tahu bagaimana Anwar Ibrahim dalam siri meraih sokongan untuk kes liwatnya, telah memburuk-burukkan negara, dan terbaru menganggap Julian Gillard sebagai menghina negara ini apabila mengiktiraf Malaysia sebagai Negara Islam Moden contoh dengan fakta-faktanya. Sebelum ini pun, dalam beberapa siri lawatan Anwar Ibrahim ke Indonesia, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia itu turut menghina negara sendiri.

Lebih daripada itu, anak sulungnya, Nurul Izzah Anwar yang merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai ketika dalam satu temubual dengan sebuah stesen televisyen swasta Indonesia yang mempunyai kaitan dengan negara Singapura, mempersoalkan kewajaran dua buah kapal selam milik TLDM yang disifatkannya sebagai besi buruk yang tidak boleh tenggelam.

Begitu juga dengan keaktifan golongan PKR dan DAP yang banyak mempersoalkan tentang Artikel 152 dan Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan, tidak pernah diambil tindakan oleh Kementerian Dalam Negeri.

Ada benarnya juga apa yang disanggah oleh Idris Ahmad. Tidak guna pembentangan usul yang baru memandangkan Kementerian Dalam Negeri sehingga kini gagal mengoptimumkan akta-akta dan undang-undang sedia ada. Dengan kata lain, tidak guna kerajaan berbangga kerana berjaya mewujudkan sebuah negara yang penuh undang-undang tetapi gagal dalam penguatkuasaan undang-undang itu sendiri.

Secara bahasa mudahnya, TAK GUNA DUK SIBUK BAGI AMARAN, SEDANGKAN AMARAN ITU TIDAK PERNAH DIIMPLIMENTASIKAN!!!!

UNTUK PERTAMANYA KALINYA.... BRAVO IDRIS AHMAD!!!

6 comments

SUPER HORNET F/A-18 ADA KAITAN DENGAN KEJAHATAN DAP DI PULAU PINANG

Berita tentang Malaysia bakal memiliki antara 12 hingga 18 buah jet pejuang yang dikeluarkan oleh BOEING iaitu Super Hornet F/A-18F. Dikatakan, ianya merupakan sebahagian daripada 'pakej' pembelian 40 buah pesawat Boeing untuk Firefly. Pembelian serta rundingan tentang pembelian Super Hornet dikatakan telah membawa Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton dan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Robert Gates datang ke Kuala Lumpur.

Secara relatifnya, jumlah pesawat tempur TUDM jauh lebih kecil berbanding ratusan yang dimiliki oleh Singapura. Namun pemilikan SU-30MKM sebelum ini telah membuatkan Singapura terpaksa membelanjakan berbilion dolar untuk menyaingi 18 buah SU-30MKM milik TUDM dengan menempah F-15 Strike Eagle Versi Sg.

Bagaimanapun, pembelian Super Hornet pasti akan mencetuskan satu lagi siri PEMBANTAHAN di Parlimen sepertimana yang dilakukan tatkala Kementerian Pertahanan berura-ura untuk menggantikan KERANDA TERBANG helikopter Nuri yang telah membunuh ramai perajurit tanahair akibat terhempas atau mengalami kerosakan sewaktu di udara.

Pastinya ramai yang masih ingat bagaimana Tian Chua, Ahli Parlimen Batu mempersoalkan kewajaran pemilikan peluru berpandu oleh ATM yang disifatkannya mahal, sedangkan ada peluru berpandu lain yang lebih murah di pasaran.

Membaca BLOG MILITARYOFMALAYSIA.NET mewujudkan perasaan bangga di dalam diri, terutama tentang pertahanan udara negara yang sebelum ini dipandang hina dan seringkali diperlekehkan terutama apabila membandingkan 400 buah pesawat tempur milik RSAF dengan 40 buah pesawat tempur milik TUDM.

Pun begitu, ramai yang melihat senarai inventori baru TUDM ini akan menyebabkan pihak negara pulau di sebelah selatan tidak akan senang duduk. Sebelum ini mereka telah cuba melaga-lagakan Malaysia dan Indonesia menerusi BENDERA serta barua-barua mereka yang terdapat di Malaysia serta di Indonesia. Metro TV yang secara terang-terangan melakukan kerja-kerja menghasut rakyat Indonesia untuk mengganyang Malaysia, ternyata merupakan anak syarikat Media Corp.

Perkembangan baru ini pasti menarik, sekaligus menjadikan pribumi Singapura akan terus terhimpit dan keadaan di Pulau Pinang akan bertambah sukar untuk Bumiputera. Ada sebab mengapa Lee Kuan Yew yang sepanjang pentadbiran Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn dan Tun Mahathir yang bertempoh puluhan tahun itu, hanya dua kali sahaja datang ke Malaysia - satu untuk menerima pingat yang membawa gelaran Datuk dari Johor dan sekali lagi semasa Persidangan APEC di Kuala Lumpur, tetapi apabila Pakatan Rakyat menguasai Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Perak dan Selangor, boleh membuat 'road-tour' yang berakhir dengan pertemuan bersama-sama Rosmah Mansor.

Maka tidak hairanlah mengapa DAP Pulau Pinang cuba menghapuskan perkampungan Melayu di pulau tersebut dengan alasan memberi laluan kepada HUB-PENDIDIKAN....

Udang ada di sebalik batu rupa-rupanya...

1 comments

MACAM NI BARU KATA JANTAN, GANTUNG NYOQ DUA BIJI PUN, TAK TERKULAI LAA....

Noh Omar harus diakui sebagai anak jantan. Kalau dah semua Exco Selangor dicabarnya untuk berdebat dengannya, terutama tentang harga padi dan isu ADUN Sekinchan kena belasah, apa tak jantannya. Kalau Ronnie Liu pun yang berdebat dengannya sebelum ini, terpaksa lari tinggalkan mikrofon, tak jantan lagi Noh Omar.

Paling sedap apabila Noh Omar menempelak Exco Pertanian Selangor yang menurutnya 'TAK TAHU APA-APA'. Siapalah agak-agaknya Exco Pertanian Selangor yang bongok macam ketui kayu tu dan dari manakah gerangan parti manakah Exco Pertanian itu menjadi ahlinya, ya?

BACA GELOMBANG RAKYAT


Tertunggu-tunggu juga, apalah jawapan yang akan diberikan oleh Khalid Ibrahim, sang Menteri Besar Selangor yang semakin meruncing kedudukan dan jawatannya. Tempoh dua minggu dan dengan masa serta tempat diberikan kepada Khalid Ibrahim untuk ditentukan, selain bersemuka dengan semua ADUN Selangor, membayangkan Noh Omar bukan sahaja mempunyai senjata terhadap penyelewengan RM800,000 di dalam jamuan 40 tahun Yayasan Selangor, tetapi mempunyai butiran yang jauh lebih CERDIK berbanding laporan yang disediakan oleh SETPOL Menteri Besar Selangor yang kerap bermulut celupar tetapi banyak tersalah fakta seperti perolehan Selangor RM11 bilion.

Apa-apa pun ini adalah perkembangan yang sihat. Kalau selama ini, puak-puak Pakatan terutama PAS yang sibuk nak berdebat, kini giliran mereka pula yang dicabar untuk berdebat dan bersemuka.

Kalau beginilah trend yang berlaku di Selangor, tidak mustahil jikalau Noh Omar akan bertanding dalam DUN Selangor pada Pilihanraya Umum Ke-13 nanti dan kemudian menjadi Menteri Besar Selangor menggantikan Khalid Ibrahim... dan diharapkan, Noh Omar tidaklah menjadi miliona dalam tempoh 8 tahun seperti Khir Toyo pula atau isterinya seranggi isteri Khir Toyo yang sama naik dengan Rosmah Mansor...

Cerita tentang jam RM200,000 yang ditegur Tun Mahathir dalam satu pertemuan pun, sehingga kini tak berjawab lagi...

5 comments

KALAM UTAMA PAKATAN RAKYAT, MALAYSIAKINI PEMBOHONG BESAR!!!!

Laporan yang disiarkan oleh MALAYSIAKINI tentang pertembungan dua kumpulan ANTI-ISA dan PRO-ISA ternyata satu pembohongan besar yang digunakan untuk memperkecilkan tunjuk perasaan yang menyokong akta tersebut.

Malaysiakini melaporkan bahawa ketua kumpulan PRO-ISA telah dijemput untuk menerangkan pendirian mereka, tetapi jemputan tersebut ditolak. Bagaimanapun, saksi mata pula memberikan penjelasan yang bertentangan dengan apa yang dilaporkan oleh MALAYSIAKINI.

BACA MALAYSIAKINI


BACA PULA MEDIA PERMATANG PAUHTernyata Malaysiakini cuba memainkan peranan sebagai penghasut dan pencetus kekacauan. Portal berita yang didukung dan diterajui oleh puak Sosialis dan Liberal ini, cuba mewujudkan satu isu yang memperkecil-kecilkan golongan yang tidak menggemari mereka.

Maka tidak hairanlah mengapa Malaysiakini bersungguh-sungguh berkempen bagi pihak DAP dan PKR untuk memusnahkan Kumpulan Utusan Melayu Berhad dan Berita Harian kerana menganggap akhbar-akhbar berkenaan akan menyanggah pemberitaan mereka yang bersifat putar belit.

Agak aneh apabila ramai Bumiputera-Melayu yang bersungguh-sungguh mempercayai dakyah yang mengatakan Utusan Malaysia dan Berita Harian sebagai penyebar fitnah sedangkan bukti penyebar fitnah lebih menjurus kepada portal-portal berita yang didokong oleh kelompok-kelompok sosialis, liberal dan komunis ini!!!!

2 comments

IBRAHIM ALI TENAT... PILIHANRAYA KECIL PASIR MAS SEMAKIN HAMPIR

Kali terakhir membaca berita tentang Ahli Parlimen Pasir Mas ini adalah pada hari ketiga selepas dia menjalani pembedahan pemintasan jantung. Berita yang agak mengelirukan iaitu selepas tiga hari dibedah, Ibrahim Ali sudah boleh berjalan dan makan sendiri tanpa bantuan tiub, walhal kebiasaan bagi pesakit-pesakit yang dibedah pintasan jantung ini, biasanya hari ketiga masih lagi terkedang di atas katil CICU dalam keadaan suku sedar akibat pengaruh tiga jenis 'cocktail' terutama bagi yang berbadan gempal gemuk dan berperut boroi. Pada hari keempat, barulah tiub makanan dan bantuan pernafasan yang menyengkang dalam tekak dicabut.

Selepas itu, berita tentang Ibrahim Ali terus senyap-sunyi. PERKASA, pertubuhan yang ditubuh serta dipimpinnya lebih banyak menampilkan Ketua Wira PERKASA, Armand Songkok Tinggi yang khabarnya, bakal ada jawatan penting dalam UMNO tidak lama lagi.

Namun, berita tentang Ibrahim Ali yang sedang SAKIT TENAT telah disebarkan oleh beberapa buah blog pro-Pakatan Rakyat. Antara blog berkenaan adalah BLOG IKUT SUKA AKU - ISA.

Mungkin juga berita ini merupakan salah satu psy-war yang dicetuskan oleh Pakatan Rakyat, khususnya PAS yang berselera besar untuk mendapatkan semula kerusi Parlimen PAS bagi menebus kekalahan di DUN Galas. Atau boleh jadi juga, memang benar Ibrahim Ali sedang tenat dan seandainya perkara yang lebih buruk berlaku, limpahan rezeki dan pembangunan akan dilambakkan kepada penduduk Pasir Mas.

PERKASA perlu tampil untuk memberikan ulasan serta penjelasan tentang perkara ini. Apatah lagi, hidup dan mati seseorang itu, bukanlah bahan lawak-lawak (melainkan mereka adalah ahli politik).

Kita menunggu penjelasan daripada PERKASA....

1 comments

GILIRAN HISHAMUDDIN HUSSEIN PULA TITI RUNTUH... MUJUR TAK TERGOLEK MACAM ANSARI

Ketika kempen pilihanraya kecil Batu Sapi, calon PKR, Ansari Abdullah dua kali tergolek dog dan terhumban ke dalam laut apabila jeti dan titi runtuh. Dari awal lagi sudah memberi petanda bahawa Ansari Abdullah yang berjaya merampas tempat sebagai calon PKR akan tergolek dog dalam pilihanraya kecil tersebut. Dan hasilnya, benarlah seperti yang dialamatkan!!!!

Semalam, giliran Hishamuddin Hussein, Menteri Dalam Negeri merangkap Menteri Amaran, Amaran Keras dan Memberi Amaran pula. Bagaimanapun, Hishamuddin Hussein bernasib baik kerana bukan dia yang terhumban ke dalam paya, sebaliknya pegawai khasnya, Datuk Firdaus Ismail.

Kejadian tersebut ketika mereka berjalan di atas sebatang titi yang menghubungi sebuah rumah usang milik seorang warga emas di Kampung Gersik, Kuching apabila titi tersebut runtuh secara tiba-tiba. Kejadian tersebut berlaku ketika Hishamuddin yang menyempurnakan majlis penutup Hari Bertemu Pelanggan Kementerian Dalam Negeri di Tebingan Boyan-Gersik-Sourabay (BGS) membuat tinjauan di perkampungan Melayu itu.

Ismail yang berdiri di belakang Hishamuddin terjatuh ke dalam paya apabila titi tersebut tiba-tiba runtuh. Untungnya akibat titi runtuh itu, bantuan sebanyak RM40,000 telah diperuntukkan secara serta merta bagi membaikpulih empat buah rumah usang di kampung tersebut, termasuklah titi yang runtuh itu.

Harap-harap Hishamuddin cepat-cepat sedar dan kembali menjalankan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya. Titi runtuh itu tidak wajar dilihat sebagai kurangnya perhatian dan keprihatinan wakil rakyat tempatan mahupun ketua kampung, sebaliknya ia juga berkemungkinan menandakan berakhirnya 'penguasaan' Hishamuddin Hussein di Kementerian Dalam Negeri dalam rombakan kabinet akan datang, malah ia juga menandakan berakhirnya jawatan Menteri yang disandangnya memandangkan prestasinya baik sebagai Menteri Belia dan Sukan, Menteri Pelajaran, mahupun Menteri Dalam Negeri, sentiasa dipersoalkan....

0 comments

Sunday, November 21, 2010

BERTAUBAT NASUHALAH MAT SABU... MASIH ADA MASA LAGI UNTUK ANDA BERTAUBAT!!!!

Sunday, November 21, 2010
Serakah untuk menggulingkan UMNO dan Barisan Nasional telah menyebabkan sebilangan besar pemimpin PAS dan para pengikut parti tersebut menghalalkan sebarang cara. Malah tanpa segan silu dan takut, mereka beranggapan, sesiapa sahaja yang memusuhi UMNO dan BN adalah sahabat mereka.

Itu yang berlaku apabila Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz memberikan fatwa bahawa 'SEANDAINYA SYAITAN INGIN MEMBANTU PAS, PAS AKAN TERIMA' dalam kelangsungan untuk menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional daripada tampuk pemerintahan negara. DAP yang suatu ketika dahulu dicop sebagai SYAITAN akhirnya Allah Taala perkenankan sebagai rakan sekutu Nik Abdul Aziz.

Satu demi satu petunjuk dan hidayah Allah Taala turunkan kepada orang Islam, khususnya para pengikut PAS. Dan mutakhir, apabila Mat Sabu, ayam sabungan pengumpul duit uncang jihad Unit Amal bersekongkol dengan DAP Komtar untuk MENGHALALKAN KOMUNIS dan Parti Komunis Malaya.

Biarpun ianya berlaku secara tidak langsung, namun sebagai penceramah, pastinya Mat Sabu yang mendokong PAS yang berikrar untuk memartabatkan Al Quran dan As-Sunnah dapat melihat motif sebenar, terutama dengan pameran-pameran bahan bercetak untuk menarik perhatian ramai. Tak tahulah pula kalau Mat Sabu seorang yang BUTA HURUF dan gagal menguasai Bahasa Inggeris sehinggakan tidak tahu apa yang tertulis dan apa yang cuba dipropagandakan.

Mengapa Mat Sabu sanggup bersekongkol untuk memperjuangkan KOMUNIS, sebenarnya sudah lama diperkatakan. Apabila Mat Sabu pada suatu ketika BERTERIMA KASIH KEPADA CHIN PENG, rata-rata orang ramai, khususnya orang Melayu melihat Mat Sabu sebagai seorang yang BEBAL, BAGHAL dan KELEDAI!!!

Sepanjang kewujudan Parti Komunis Malaysia pada tahun 1930 sehinggalah kini, tentera-tentera penjajah dari fahaman Lenin Beijing itu, tidak pernah memberikan suatu apa pun jasa kepada negara ini. Apabila mereka cuba membangkitkan isu bahawa PKM sebenarnya adalah pejuang yang turut menghalau British dari tanah Malaysia, mereka terlupa sama sekali bahawa pahlawan-pahlawan Melayu, segelintir peniaga-peniaga Cina di Pulau Pinang, Selangor dan Singapura telah terlebih dahulu berjuang dengan cara tersendiri berbanding PKM.

Para pahlawan Melayu-Bumiputera seperti Tok Sagor, Abdullah Hukum, Dol Said, Rentap Sungai Sekrang, Panglima Mat Saleh Ranau (sekadar beberapa nama) telah lama berjuang dan kematian mereka juga akibat perjuangan menentang Inggeris. Begitu juga dengan penubuhan MCA oleh Tan Cheng Lock yang melihat ancaman daripada KOMUNIS yang cuba menggunakan orang Cina di Tanah Melayu selain membuktikan kesetiaan mereka kepada negara ini, mempunyai signifikan tersendiri di dalam proses kemerdekaan negara. Begitu juga dengan Tamboosamypillai dan Kassipillay yang memperjuangkan kebajikan kaum India selain menekankan kesetiaan kepada negara ini bagi masyarakat India yang tidak mahu lagi pulang ke negara asal atas alasan perbezaan kasta.

Jauh berbeza dengan perjuangan Chin Peng dan PKM yang berusaha untuk menjajah negara ini selepas berjaya menggulingkan British. Apa bezanya Komunis Tanah Melayu berbanding Komunis China dan Komunis Vietnam sedangkan mereka 'bermazhab' yang sama. Hampir tiada bezanya sosialis-komunis yang didokong oleh sesetengah pihak dengan Uthopia rejim Khmer Rouge pimpinan Pol-Pot yang membunuh 4 juta rakyat Kampuchea ketika kekuasaan rejim berkenaan.

Timbul persoalan, adakah sampai begitu terdesak PAS untuk mengalahkan UMNO sehingga sanggup bersekongkol dengan golongan ini? Bukankah PAS sendiri yang memperakui bahawa junjungan mereka adalah al Quran dan As-Sunnah? Bukankah Islam itu sendiri sudah lengkap dan Islam tidak memerlukan sebarang penyengutuan untuk berjaya?

Nabi Muhammad s.a.w, para Sahabat Ar-Rasyidin al Mursalin r.a dan salafus-soleh tidak pernah bersekutu dengan mana-mana pihak yang menentang Islam semata-mata untuk mendapatkan kekuasaan. Sangat besar dusta bagi golongan yang mengatakan Nabi Muhammad s.a.w terpaksa bersekongkol dengan Yahudi Madinah dalam usaha untuk menjadi MAHARAJA dan Sultan di Madinah. Malah terlalu besar PEMBOHONGAN puak-puak yang mengatakan, perkara pertama yang Nabi s.a.w dan para Sahabat r.a lakukan sebaik-baik sahaja tiba di Yathrib atau Madinah ialah membina pemerintahan.

Terlalu lemahkan Islam sehingga PAS yang seringkali menganggap mereka sebagai JUNDULLAH perlu bersekongkol dengan puak-puak musyrikin yang sudah terbukti membunuh ratusan juta umat Islam sepanjang mereka berkuasa di rantau sebelah sini? Apa perlu untuk menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional, PAS menghantar ayam sabungannya untuk berucap dan menyokong gerakan KOMUNISME alaf baru di negara ini?

Atau PAS sebenarnya sudah menjadi terlalu liberal sehingga sudah boleh menerima KOMUNISME sebagai rakan sekongkol Islam?

Program Anti-ISA yang dibuat di KOMTAR Walk sememangnya sangat jelas, merupakan dogma dan propaganda komunis... PAS harus menarik Mat Sabu dan memintanya untuk bertaubat nasuha.

3 comments

DAP DISERAPI ANASIR KOMUNIS... BILA KDN NAK BERTINDAK?

Program Anti-ISA yang dianjurkan oleh DAP Pulau Pinang di KOMTAR Walk, ternyata kurang mendapat sambutan. Sekalipun membariskan panelis seperti Hishamuddin Rais dan Mat Sabu, ternyata kempen yang bertujuan memperkecil-kecilkan Akta Dalam Negeri itu, gagal sepenuhnya.

Sesuatu yang sangat menarik di dalam program tersebut dan perlu diberikan perhatian besar ialah ANASIR-ANASIR SUBVERSIF KOMUNIS semakin bertapak kukuh di dalam DAP. Mereka tidak berselindung-selindung lagi dalam usaha untuk mewujudkan sebuah negara yang totalnya adalah KOMUNIS atau paling tidak pun SOSIALIS. Fakta-fakta tentang DARURAT, KAMPUNG-KAMPUNG BARU CINA, PEMERIKSAAN RAPI mahupun sekatan bantuan kepada MIN-YUEN cuba diputarbelitkan oleh program tersebut yang turut dihadiri oleh Ng Wei Aik, ADUN Komtar.

Dengan kata lain, DAP sudah tidak malu-malu lagi untuk menyalahkan ISA yang berjaya menyekat pengaruh KOMUNIS di negara ini. Pada masa yang sama, cuba mempengaruhi generasi baru masyarakat Cina yang buta sejarah tentang kewujudan Kampung-Kampung Baru Cina di seluruh negara. Kampung-Kampung Baru tersebut dianggap sebagai penganiayaan kepada masyarakat Cina yang pada waktu itu, belum lagi bergelar RAKYAT TANAH MELAYU. Bahkan sebahagian daripada mereka telah pun pulang ke Tanah Tongsan apabila Persekutuan Tanah Melayu merdeka pada Ogos 1957.

Dengan menggunakan modal parti-parti Melayu berhaluan kiri pada zaman sebelum merdeka seperti PKMM, AWAS, GERAM, BATAS dan MATA, DAP cuba meyakinkan masyarakat umum bahawa negara ini TERHUTANG BUDI kepada AMCJA yang seratus peratusnya dianggotai oleh ahli-ahli PARTI KOMUNIS MALAYA di bawah pimpinan CHIN PENG, anak seorang pendatang yang sehingga kini tidak pernah menjadi RAKYAT TANAH MELAYU, jauh sekali menjadi RAKYAT MALAYSIA.

Maka secara mudah, bolehlah dibuat kesimpulan, ANTI-ISA bermakna menyokong KOMUNIS dan mengiktiraf KOMUNIS sebagai salah satu agen kemerdekaan negara dari British sekalipun hakikatnya Communist Malayan Party dan Min-Yuennya ingin mewujudkan sebuah Republik Rakyat Malaya yang bernaung di bawah Republik Rakyat China.

Mainan DAP ini jelas sangat merbahaya dan memerlukan tindakan agresif daripada pihak berkuasa, terutama sekali Kementerian Dalam Negeri. Rakyat di negara yang terdiri daripada pelbagai kaum, agama, budaya dan bahasa telah lama berjaya menjalinkan perpaduan dan semangat muhibbah di kalangan mereka, kecuali apabila wujudnya anasir-anasir subversif seperti DAP yang cuba menghasut agar rakyat saling bermusuhan sesama sendiri.

Analisakan sahaja peristiwa-peristiwa pergaduhan dan konflik kaum yang wujud dari zaman pra-merdeka sehingga pasca merdeka. Ketika darurat, berapa ramai penduduk Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak yang dibunuh oleh Komunis dalam usaha mereka untuk menjajah negara ini? Analisakan juga apa peranan yang dimainkan oleh Komunis dan kaum Sosialis di dalam DAP dan GERAKAN (pada waktu itu) sehingga tercetusnya Tragedi Berdarah 13 Mei 1969.

Menariknya, kesemua konflik-konflik berkenaan berjaya diselesaikan dan diamankan oleh I.S.A dengan contoh terbaik pada 1987 menerusi Operasi Lalang tatkala negara begitu hampir dengan konflik berdarah apabila orang Melayu sudah mula berkumpul di Stadium TPCA, Jalan Raja Muda, Kampung Bharu setelah Lee Kim Sai, pembesar MCA 'dibantu' Lim Kit Siang selain beberapa akhbar utama seperti THE STAR, SIN CHIEW JIT POH, THE SUNDAY STAR dan WATAN mempersoalkan Artikel 152 dan Artikel 153 secara berterus-terang setelah UMNO berhadapan dengan kemelut kepimpinan pada waktu itu. Agak aneh, HARAKAH dan The Rocket tidak pula diharamkan oleh kerajaan pada waktu itu.

106 ahli politik ditahan ISA bermula 27 Oktober 1987 termasuklah ahli-ahli politik dari UMNO sendiri. Hasilnya, ketegangan yang cuba dicetuskan oleh ahli-ahli politik pada waktu itu, mengendur dan negara kembali aman. Rakyat berjaya hidup bercampur-gaul tanpa prasangka dan permusuhan hebat seperti yang diinginkan oleh ahli-ahli politik di negara ini.Apa sebenarnya yang sedang dirancang oleh DAP? Jujurkah mereka membela keadilan ke atas rakyat negara ini, atau sebenarnya mereka mempunyai objektif lain yang akan digunakan untuk meneruskan matlamat penubuhan Parti Komunis Malaya hampir 75 tahun lampau?

Apa relevannya Hishamuddin Rais, pendokong gerakan Komunisme dan Sosialisme Karl-Marx yang melarikan diri dari Malaysia pada 1974, malahan pernah dipenjarakan di beberapa buah negara kerana fahamannya sebelum bermastautin di London, menjadi panelis Anti-ISA di KOMTAR Walk itu? Bagaimana pula dengan janjinya sewaktu dibenarkan pulang menerusi campurtangan Anwar Ibrahim sekitar 1995 lalu?

Lebih daripada itu, apa relevannya usaha-usaha pencegahan anasir Komunis pada zaman darurat dengan ANTI-ISA?

Ternyata DAP sudah tersasar daripada matlamat asalnya yang mendokong ISA untuk mengamankan negara. Mungkin pemimpin-pemimpin baru di dalam DAP sudah terlebih memilih atau cenderung kepada Sosialisme Karl-Marx yang akhirnya bertukar kepada komunisme menyebabkan parti berkenaan tidak ubah seperti alat untuk menaburkan dogma-dogma komunis dalam bentuk baru.

Kalau tidak, jadah apa mereka terpaksa bergantung kepada Hishamuddin Rais sebagai panelis Anti ISA sedangkan matlamat dan cara hidupnya sudah cukup untuk menerangkan siapakah dia yang sebenarnya.

Hanya yang buta sejarah sahaja yang akan mengkagumi Parti Komunis Malaya, anggota-anggota PKM dan kumpulan-kumpulan Sosialis selain anasir-anasir Atheis yang berwujud dalam bentuk ahli-ahli politik!!!!

Gambar-gambar disedut dari PISAU.NET

4 comments

ANTARA BAPA DAN BAPAK... JANGAN JADI KEPALA BAPAK, SUDAH!!!!

Sesungguhnya tidak dapat dinafikan perhatian besar yang diberikan oleh kerajaan kepada WARGA FELDA mengatasi perhatian yang diberikan kepada kelompok masyarakat bukan FELDA. Mungkin kerana itulah, ada sebahagian warga FELDA yang tidak tahu bersyukur dan beranggapan mereka telah diperas oleh kerajaan walaupun hakikatnya, kenikmatan yang mereka perolehi jauh lebih besar mengatasi berbanding masyarakat yang lain.

Mazlan Aliman menjadi pengerusi untuk ANAK (Persatuan Anak-Anak FELDA Kebangsaan) dan BAPA (Badan Bertindak Bagi Warga FELCRA) yang kunun-kununnya untuk membela warga FELDA dan FELCRA yang dikatakan tertindas. Bagaimanapun, apa yang berlaku ialah, BAPA dan ANAK ditubuhkan bertujuan untuk menambahkan pengaruh PAS, DAP dan PKR di dalam FELDA dan FELCRA. Matlamatnya tidak pernah lari daripada tujuan berkenaan.

Dan menyedari manipulasi dan kerja jahat yang diwujudkan oleh Mazlan Aliman dan pasukan penghasutnya, kerajaan dengan persetujuan Najib Abdul Razak menubuhkan BIRO ADUAN PENEROKA KEBANGSAAN (BAPAK). Tujuan penubuhan BAPAK adalah untuk menerima sebarang pengaduan atau perasaan tidak puas hati di kalangan warga peneroka. Sekaligus pada masa yang sama, memberikan alternatif kepada warga peneroka yang sebelum ini DIPERBODOH-BODOHKAN dan DIDAJALKAN oleh Mazlan Aliman bagi tujuan perjawatannya di dalam PAS.

BAPAK adalah idea Pengerusi GWGF, Tan Sri Rozali Ismail dan dianggotai oleh 317 sukarelawan yang bersedia menerima aduan serta cadangan yang dikemukakan oleh warga FELDA tentang sesuatu isu. BAPAK juga ditubuhkan untuk menyelesaikan sebarang isu dalam tempoh paling minimum iaitu antara SEMINGGU dan DUA MINGGU HARI BEKERJA.

BAPAK yang beroperasi di Plaza SunwayMas di Seksyen 9 di Shah Alam, menerima aduan 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu melalui pelbagai kaedah termasuk faksimile, e-mel, SMS, portal atau talian bebas tol 1-800-88-4943. (MALAYSIAKINI)

Apa lagi helah Mazlan Aliman dan pasukan penghasutnya dalam isu FELDA dan FELCRA. Sekalipun ANAK dan BAPA adalah pemangkin kepada penubuhan BAPAK, namun sedikit berbeza memandangkan BAPAK dilihat lebih luhur untuk memperjuangkan kebajikan para peneroka FELDA.

Apatah lagi, sepanjang sejarah penubuhan FELDA, terlalu sedikit yang DIHALAU keluar dari FELDA dan digugurkan daripada senarai peneroka biarpun mereka telah melanggar perjanjian dengan FELDA sewaktu menyatakan persetujuan untuk menjadi peserta tanah rancangan.

Isu penanaman semula di FELDA Sg. Koyan 3 pula nampaknya tidak lagi berani dituturkan atau didakyahkan apabila CERITA SEBENAR tentang kemelut di Tanah Rancangan yang rata-rata disertai oleh bekas-bekas perajurit negara itu, didedahkan oleh peneroka sendiri. Sekalipun Mazlan Aliman dan pasukan penghasutnya berusaha untuk memutarbelitkan fakta sebenar, namun cerita aksyen peneroka-peneroka terbabit yang berharap memperolehi laba besar apabila menolak penyerahan kepada FELDA untuk mengambilalih proses penanaman semula, mula diterangkan oleh peneroka-peneroka FELDA Sg. Koyan 2 dan 3 sendiri.

Kini, BAPAK sudah muncul untuk MENGKEPALABAPAKKAN Mazlan Aliman yang sebelum ini bercakap besar bahawa warga FELDA dan FELCRA hanya mempunyai ANAK dan BAPA untuk mendapatkan pembelaan.

Apa-apa pun, nampak gayanya rakyat Malaysia yang bukan warga FELDA boleh telan air liur sajalah... entah sampai bila agaknya, akan muncul EMAK atau IBU untuk membela warga bukan FELDA pula... itu pun, masih juga ada lagi segelintir warga FELDA yang tidak sedar-sedar diri. Sudahlah diberikan tanah, tapak rumah, kemudahan pinjaman, malahan untuk anak yang malas ke sekolah pun, kerajaan sediakan semuanya. Itu belum lagi cerita tentang kegiatan-kegiatan ekonomi yang membabitkan warga FELDA secara EKSKLUSIF yang tidak boleh disertai oleh bukan warga FELDA...

Sampai macam tu sekali kerajaan manjakan mereka!!!!

1 comments

ROSMAH MANSOR WAJAR JADI MENTERI PENUH

Serangan ke atas Najib Abdul Razak, barisan kabinet, UMNO dan Barisan Nasional tidak lagi boleh dilakukan secara terus atau langsung kerana serangan-serangan berkenaan dilihat seperti melibas kembali pihak yang menyerang. Sehubungan itu, pihak penyerang perlu mencari titik kelemahan pada Najib Abdul Razak, barisan kabinet, UMNO dan Barisan Nasional. Titik kelemahan tersebut adalah ROSMAH MANSOR.

Tiada sesiapa pun di negara ini yang tidak tahu dan tidak perasan tentang hasrat besar ROSMAH MANSOR. Keterujaannya dalam apa yang disebutnya sebagai 'menyokong suami' dilihat lebih kepada penonjolan diri. Sebut sahaja hari apa berita tentang dirinya yang tidak DISIARKAN OLEH BULETIN UTAMA TV3, melainkan setiap malam, pasti ada berita 'menarik' atau lebih tepat lagi SEGMEN untuk Rosmah Mansor diperuntukkan. Adakalanya, berita tentang ROSMAH MANSOR lebih penting berbanding berita Najib Abdul Razak sendiri. Begitu juga dengan media-media elektronik dan cetak lain di bawah Media Prima Berhad.

Justeru itu, saranan daripada Sekretariat Pakatan Rakyat Perak menerusi Pengerusinya, Khalil Idham agar ROSMAH MANSOR diberikan jawatan 'MENTERI' agar tidak mengganggu urusan pentadbiran negara, perlu dipandang BERAT dan PENUH PERHATIAN.

Khalil Idham Lim mengulas tentang usaha ROSMAH MANSOR yang dilihat melangkui bidang kerjayanya selaku ISTERI PERDANA MENTERI atau istilahnya, FIRST LADY dengan mengenepikan peranan Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran dengan meletakkan dirinya dalam perundingan dengan Asian University For Women, Bangladesh untuk penempatan pelajar-pelajar wanita yang tidak berkemampuan.

BERITA PENUH BACA DI SINI.

Mungkin bagi pengkagum-pengkagum ROSMAH MANSOR akan beranggapan, tiada salahnya peranan yang dimainkan olehnya namun apabila diteliti, ternyata wanita berbadan gempal dan rendah ini, mempunyai selera yang sangat besar terutama pembabitan dalam pentadbiran negara. Sebelum ini pun, ROSMAH MANSOR kerap mengatasi Shahrizat Abdul Jalil dalam beberapa majlis yang melibatkan Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Maka sudah sewajarnya rombakan kabinet yang akan datang ini, nama ROSMAH MANSOR disertakan sebagai Menteri Penuh.... mungkin juga boleh dibuat lantikan Senator ke atasnya bagi membolehkan dia bersuara di Dewan Negara atau mewakili suaminya di Dewan berkenaan.

8 comments

KESIAN KAU DIN, HASRAT TAK KESAMPAIAN, MATI SEBELUM TEGANG...


KUALA LUMPUR, 21 Nov — Ahli-ahli fuqaha berselisih pendapat berhubung hasrat pemimpin kanan PAS yang mahu membawa isu kekeliruan Malaysia menetapkan tarikh sambutan Hari Raya Aidiladha — yang berbeza dua hari berbanding dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi, ke Parlimen esok.

Laporan kelmarin menyebut bahawa Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub akan mengemukakan usul tergempar di Dewan Rakyat berkaitan dengan isu tarikh Aidiladha yang berbeza dua hari dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata usul tersebut dikemukakan kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia minggu lalu dan mahu ia dibincangkan apabila ia bersidang semula esok.

Tarikh sambutan Aidiladha di Malaysia diumumkan awal bulan ini manakala Arab Saudi minggu lalu dengan tarikh wukuf Isnin lalu dan disusuli Hari Raya Korban hari berikutnya. Malaysia menyambut Aidiladha Rabu lalu.

Dalam usul tersebut, beliau mendakwa sambutan Aidiladha di Malaysia kelmarin, “sangat pelik, menimbulkan banyak keraguan, kekeliruan dan masalah kepada umat Islam di negara ini.”

Menurut pakar usul fiqh dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Datuk Prof Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid, langkah Salahuddin itu sebenarnya lebih banyak mengundang kekeliruan di kalangan rakyat, khususnya umat Islam.

“Kalau saya boleh jumpa kawan saya itu (Salahuddin), saya harap supaya tidak dibawa ke Parlimen.

“Benda-benda semacam ini lebih baik dibawa ke forum yang lebih menjurus (khusus) supaya diselesaikan oleh orang yang benar-benar mahir, bukan Ahli Parlimen.

“Di Parlimen itu, ada orang Islam, ada orang bukan Islam, ada yang faham dan ada yang kurang faham... jadi isu ini akan digunakan oleh pihak tertentu untuk menuduh orang Islam tidak akan bersatu sampai bila-bila.

“Saya tak faham politik, saya tak faham (cara berfikir) ahli politik, saya yang bukan ahli politik, fikir lebih baik tak bawa (ke Parlimen) kerana itu lebih mengelirukan,” ujar Mahmood Zuhdi ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Nada yang sama turut disuarakan oleh penyarah kanan Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, Dr Luqman Abdullah.

“Kalau kita di Malaysia, kita ikut ketetapan kerajaan Malaysia, ia bukan masalah politik atau apa (sebagainya), kita tak nampak unsur yang mengacaunya (mengelirukan).

“Kalau masyarakat sudah boleh menerima ketetapan Majlis Raja-Raja Melayu, tidak timbul kekeliruan itu (seperti yang dianggap Salahuddin,” kata beliau.

Seorang lagi ahli fuqaha Wan Ji Wan Hussin pula berpendapat, inisiatif Salahuddin membawa isu tersebut ke Parlimen adalah wajar kerana perbahasan akan memangkin semua pihak berwajib, khususnya ulama untuk membuat satu ketetapan baru untuk kepentingan umat.

“Pada saya, Parlimen perlu mencetuskan sesuatu yang besar kerana Parlimen akan memangkin perkara yang dianggap kontroversi atau mengelirukan ini dibincangkan oleh mereka yang berkelayakan seperti ulama dan ahli fuqaha.” kata beliau.

“Macam isu kalimah Allah, yang sesetengah kita tidak bersetuju (penganut) bukan Islam menyebutnya (Allah).

“Kalau nak kira Parlimen tidak layak berbincang tetapi dengan tercetusnya isu itu di Parlimen akhirnya menjadi perhatian agamawan sehingga kita menemui keketapan baru iaitu harus bagi masyarakat bukan Islam menyebut kalimah Allah,” kata beliau.

Beliau menjelaskan, tiada masalah jika isu itu dibincangkan di Dewan Rakyat kerana Malaysia ada persamaan dengan negara-negara jiran seperti Thailand, Singapura dan Indonesia.

“Lagi pun, Parlimen mempunyai hak membincangkan sesuai yang menjadi kepentingan awam,” kata beliau.

Oleh itu katanya, beliau yakin bahawa usul tergempar Salahuddin itu tidak akan mengelirukan sesiapa kerana perbahasan di Parlimen akan menarik perhatian agamawan dan ilmuan untuk memainkan peranan masing-masing.

Pun begitu, Mahmood Zuhdi yang juga Timbalan Dekan di Institut Pemikiran Ketamadunan Islam Antarabangsa memberitahu, penentuan tarikh Aidiladha di tanah air tidak wajar mengikut hari dan waktu wukuf di Arafah.

Jelas Mahmood Zuhdi, sudah memadai sekiranya ahli falak Islam tempatan menggunakan kaedah “ar-rukyah” (melihat anak bulan) dan “al-hisab” (kiraan hari dalam sebulan) untuk menentukan tarikh Hari Raya Aidiladha.

Ini kerana penetapan Aidiladha di Malaysia, mestilah mengikut al-matla” (waktu timbul) di Malaysia, bukannya mengikut al-matla” di Arab Saudi.

“Sembahyang Asar sekarang pun tidak sama waktunya dengan Mekah (Arab Saudi), ertinya tidak semua waktu itu sama di seluruh dunia ini, ia dipanggil perbezaan matla.

“Dahulu pun, kita pernah ada amalan (iaitu) kita akan berhari raya sehari selepas hari wukuf, tetapi amalan itu ternyata tidak memberi kesan yang baik kerana Arab Saudi terlampau lewat mengisytiharkan ketetapannya (tarikh Hari Raya Aidiladha),” katanya lagi.

Ujar Mahmood Zuhdi lagi, sepatutnya ketetapan Hari Raya Aidiladha yang diisytiharkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu tidak mengelirukan mana-mana pihak.

Ini kerana katanya, persidangan fiqh sedunia di Istanbul telah pun menetapkan bahawa penentuan waktu dan masa berhubung ibadat umat Islam berdasarkan al-hisab dan al-rukyah.

Luqman turut sependapat dengan Mahmood Zuhdi iaitu penentuan tarikh Hari Raya Aidiladha di Malaysia tidak perlu terikat dengan ketetapan di Arab Saudi.

“Kita ikut kita punya kawasan (Malaysia) sebab puasa pun kita ikut waktu tempatan, sembahyang pun kita tidak ikut Arab Saudi.

“Kalau diminta kita ikut Hari Arafah, sebenarnya Arab Saudi sendiri pernah mengubah hari (mengerjakan) wukufnya.

“Kalau diminta berpuasa mengikut Hari Arafah seperti yang hadis kata sekali pun, ada pendapat ulama berkata tuntutan itu di Arafah, bukan di tempat lain.

“Ertinya, dalam menetapkan isu Aidiladha ini sebenarnya masih bersifat dzon (sangkaan) tak kiralah kita nak ikut cara al-hisab atau ar-rukyah atau ikut (perbuatan) Arab Saudi,” ujarnya lagi.

Wan Ji pula memberikan pendapat yang berbeza dengan Mahmood Zuhdi dan Luqman dalam soal menetapkan tarikh Hari Raya Aidiadha.

“Kenapa mesti dirujuk Arab Saudi? Isunya sekarang Nabi Muhammad s.a.w menyebut puasa Arafah, Nabi tak sebut puasa pada 9 Zulhijjah.

“Apabila sebut puasa Arafah, ia perlu dirujuk pada Arab Saudi, tidak patut menggunakan kaedah al-hisab dan al-rukyah kerana kedua-dua kaedah tersebut digunakan ketika nak menentukan hari berpuasa pada 1 Ramadan dan Aidilfitri pada 1 Syawal sahaja,” ujar Wan Ji.

Kata pengasas Sekolah Pemikiran Asy-Syatibi — sebuah pertubuhan bukan kerajaan — itu lagi, pendapat tersebut berdasarkan hadis riwayat Imam Muslim.

“Puasa hari Arafah, aku (Nabi Muhammad s.a.w) berharap agar Allah kifarat dosa selama setahun sebelum dan setahun selepas...,” ujarnya memetik hadis ke-1979 dari kitab Sahih Muslim.

Tambah Wan Ji lagi, pendapatnya itu sebagaimana dipetik daripada Naib Presiden Majlis Fatwa dan Kajian Eropah Dr Faisal Maulawi.

“Faisal sendiri mengatakan, perbezaan pendapat itu mungkin berlaku pada melihat anak bulan Ramadan dan anak bulan Aidilfitri, tetapi jumhur (majoriti) ulama bahawasanya semua orang Islam itu berpuasa dan berbuka puasa dengan cara melihat anak bulan berdasarkan pada negeri masing-masing.

“Ada pun nisbah pada Aidiladha, tidak harus berlaku seperti itu dan tidak dilihat (menggunakan) pada al-hisab serta tidak juga melihat pada anak bulan pada negeri-negeri tertentu dalam menentukan anak bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah), tetapi perlu dilihat pada berlakunya jamaah haji secara perbuatan.

“Maka hari Arafah itu adalah hari para haji mengerjakan wukuf secara perbuatan dan tidak ada pengajaran dengan melihat anak bulan pada seluruh negara lain dengan kiraan hisab untuk menentukan Aidiladha,” ujarnya lagi.

Bagaimana pun, Wan Ji berkata Pengerusi Himpunan Ulama Muslim Sedunia Dr Yusof al-Qaradawi sendiri sebenarnya tidaklah menolak pendapat ulama yang menggunakan kaedah al-hisab dan al-rukyah dalam menentukan tarikh Aidiladha.

“Al-Qaradawi sendiri bersetuju dengan pendapat Prof Maulawi ini, cumanya al-Qaradawi mengambil sikap yang lebih toleransi dengan pendapat segelintir ulama yang bersetuju menggunakan al-rukyah dan al-hisab kerana tidak ada ijmak (kesepakatan) dalam perdebatan ini.

“Maulawi sendiri menyebut jumhur (majoriti) ulama, bukannya kesepakatan (ijmak) ulama dalam perkara ini, apabila disebut majoriti ertinya wujud minoritilah,” ujarnya.

Bagi Wan Ji, Yusof berpendapat demikian mungkin bertujuan untuk mengelak pepecahan di kalangan umat Islam dalam mengamalkan ibadat Islam kerana Islam mengajar perpaduan umat, bukannya pepecahan umat.

“Oleh kerana tidak ada kesepakatan ulama, lebih baik berlapang dada seperti Dr Yusof al-Qaradawi kerana pepecahan di kalangan umat itu lebih besar mafsadahnya (keburukan) berbanding menajamkan perselisihan pendapat di kalangan ulama dalam perkara ini (menentukan tarikh Aidiladha),” ujar Wan Ji.

DARI MALAYSIAN INSIDER


3 comments

Saturday, November 20, 2010

TRAGEDI 13 MEI... TUGAS UNTUK PERKASA

Saturday, November 20, 2010
Najib Abdul Razak sudah pun membuat keputusan. 13 Mei saban tahun TIDAK AKAN disambut sebagai Hari Muhibbah, Hari Perpaduan, Hari Asimilasi, Hari Tolak Ansur atau sebarang hari yang ada kaitan dengan kemuafakatan. Sebabnya 13 Mei adalah HARI SENSITIF untuk Lim Kit Siang dan Cina-Cina sespesiesnya!!!

Kalau kerajaan sendiri sudah tidak sanggup atau takut kerana ia akan menimbulkan perasaan kurang senang golongan yang pernah mencetuskan tragedi tersebut, mungkin hari berkenaan boleh dianjurkan oleh NGO-NGO. Apatah lagi, di negara ini 13 Mei 1969 bukanlah satu-satunya hari persengketaan antara kaum. Malah kalau dibandingkan dengan kekerasan Bintang Tiga ketika Jepun meninggalkan negara ini dan sementara menunggu kedatangan British, jumlah Melayu dan Cina yang mati sia-sia jauh lebih besar.

Di Sungai Manik sahaja, berapa ramai Cina yang mati ditimpas. Berapa ramai pula Melayu yang mati direndam dalam parit tali air. Dan berapa ramai pula komunis yang lari ke Langkap sebelum mereka membunuh ramai Melayu di sana untuk membalas dendam kekalahan mereka di Sungai Manik dan Teluk Anson (Teluk Intan).

Inilah masanya PERKASA nak tunjuk hebat. Inilah juga masanya PERKASA hendak menunjukkan dan membuktikan bahawa kewujudan mereka bukan setakat melaung-laung kosong di tepi jalan dengan pembesar suara bagaikan anjing jantan menyalak mencari anjing betina untuk ditutuh juburnya dari belakang. Inilah masanya, PERKASA tidak perlu lagi mencari alasan, mengapa demonstrasi yang mereka gerakkan, tidak pernah lebih 50 orang dengan para demonstrator berbadan gedabak dan kalau dikejar FRU pun, baru melangkah setapak dua, harus lidah terjelir sampai ke tanah sebab terlalu senak dan sesak nafas.

PERKASA boleh buktikan relevannya mereka dalam arus perdana. PERKASA boleh gabungkan NGO-NGO bangsa lain dan menjadi penggerak kepada muhibbah dan perpaduan yang diinginkan oleh rakyat jelata, tetapi sangat DIBENCI oleh ahli-ahli politik, khususnya dari parti pembangkang. Gabungkan NGO-NGO yang berteraskan kepelbagaian kaum seperti mana BARISAN NASIONAL menggabungkan parti-parti dari pelbagai kaum dalam satu wadah.

Gabungan NGO-NGO yang diketuai oleh PERKASA itu bolehlah menjayakan 13 Mei sebagai hari muhibbah atau hari perpaduan. PERKASA bolehlah buktikan pada masa itu bahawa kewujudannya untuk mempertahankan hak-hak Melayu bermakna PERKASA juga mempertahankan hak-hak kaum lain yang berkongsi hidup, bermastautin dan meninggal dunia di negara ini.

Dan pada hari sambutan berkenaan, eloklah juga PERKASA membuat konvensyen sepertimana yang dibuat oleh Pakatan Rakyat dan bakal dibuat oleh Barisan Nasional. Cuma bezanya, semua yang hadir adalah NGO-NGO yang mendesak agar kerosakan, kekacauan, ketegangan dan konflik yang dicetuskan oleh orang politik, dijadikan iktibar agar perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang mencintai negara ini, bertambah subur. Segala masalah pada zaman silam, dijadikan sebagai pelajaran dan iktibar yang berguna untuk generasi masa hadapan.

Setidak-tidaknya, PERKASA bolehlah juga menerangkan jenis-jenis songkok yang sering digunakan oleh orang Melayu, khususnya SONGKOK TINGGI... sebabnya songkok itu sendiri adalah asimilasi bangsa lain di dalam budaya Melayu yang telah diterima pakai sebagai budaya sendiri...

2 comments

RUPA-RUPANYA TUN MAHATHIR ADALAH IDOLA KIT SIANG

Apabila Tun Dr. Mahathir mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan Najib Abdul Razak menghadapi kesukaran untuk memperolehi 2/3 majoriti dalam Parlimen dalam Pilihanraya Umum Ke-13 nanti sekalipun 1 atau 2 buah negeri akan berjaya ditakluki kembali, maka ramailah yang menganggap Tun Dr. Mahathir sedang bermain dengan reversed psychology sekalipun sebahagian pula pemimpin terutama dari pihak pembangkang yang beranggapan Mahathir sudah nyanyuk, Mahathir sudah diserang Alzhemier kalau tidak pun mengalami kesan terencat akal yang sangat hebat akibat penyakit Parkinson.

Alasannya, PR kata mereka sedang berada dalam keadaan yang sangat kuat dan mendapat sokongan ramai. Walaupun berita-berita yang disiarkan semua menyiat-nyiat kelemahan ketiga-tiga parti yang membentuk Pakatan Rakyat, namun itu semua hanyalah mainan media UMNO. Kata mereka lagi, apa yang berlaku di dalam Pakatan Rakyat adalah bertentangan dengan apa yang disiarkan oleh media-media UMNO.

Itu kata merekalah....

Hari ini, Lim Kit Siang pula bermain permainan yang sama dengan Tun Mahathir. Bagaimanapun, sedikit 'lebih baik' berbanding Tun Mahathir, APEK PUAKA itu mengingatkan Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional agar kedua-dua belah pihak tidak terlalu yakin dengan apa yang mereka canang-canangkan.

Katanya, Pakatan Rakyat tidak boleh begitu yakin mereka akan dapat menawan Putrajaya dan menghalau UMNO-BN dari takhta kekuasaan selagi masalah yang berlaku dalam ketiga-tiga parti komponen haram itu tidak diselesaikan segera. APEK PUAKA tentu sekali merujuk kepada kekacauan yang sedang tercetus di dalam PKR akibat perebutan jawatan. Begitu juga dengan kemelut yang melanda partinya sendiri.

Selain mengakui Pakatan Rakyat sedang kehilangan sokongan daripada orang ramai, APEK PUAKA menggesa agar para pemimpin PR tidak berkhayal yang pakatan haram mereka adalah 'invincible' dan usaha mereka menggulingkan Barisan Nasional sudah tidak dapat disekat lagi. (MALAYSIAN INSIDER)

Barangkali ada pemimpin Pakatan Rakyat terutama dari PKR dan PAS yang akan mengeluarkan kenyataan bahawa ingatan yang diberikan oleh APEK PUAKA adalah pendapat peribadinya semata-mata.

Setelah pelbagai usaha baik secara baik, mahupun secara menjahanamkan negara dilakukan oleh para pemimpin Pakatan Rakyat, khususnya Anwar Ibrahim di dalam usaha menggulingkan Barisan Nasional, apatah lagi dengan keyakinan demi keyakinan bahawa Pakatan Rakyat khususnya PKR adalah sebuah parti terkuat di Malaysia, kata-kata APEK PUAKA bolehlah dianggap sebagai satu pembohongan, pendustaan, PENGKHIANATAN dan PENDURHAKAAN kepada PAKATAN RAKYAT!!!!

Siapa sangka, Lim Kit Siang pun berkongsi pendapat dengan Tun Mahathir... hebat! Hebat!

1 comments

Blog Archive

Labels