IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, March 5, 2011

HASANUDDIN SALIM CALON PAS YANG TERSALAH MASUK CHANNEL!!!

Saturday, March 5, 2011
Perlu diakui, PAS sememangnya seringkali mengambil langkah yang membunuh mereka sendiri. Sekalipun pelbagai retorik dan slogan yang dihamburkan kepada PAS malah Nik Abdul Aziz sendiri, nyata apa yang dinyatakan tidak berakar tunjang. Berkata Nik Abdul Aziz, kononnya PAS memilih calon yang tawadduk, tak ada masalah, tidak merokok dan tidak tinggal solat berjemaah... namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Calon PAS di Kerdau, Hasanuddin Salim tidak menepati ciri-ciri yang telah ditetapkan oleh Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz Nik Mat. Sikapnya yang gemar mengasingkan diri daripada jemaah dan hanya berkumpul sesama sendiri semata-mata jelas menunjukkan bahawa Hasanuddin bukanlah seorang pemimpin yang diperlukan.

Di dalam ajaran Islam sendiri, 'rukun' sahsiah bagi membolehkan seseorang pemimpin dilantik adalah pemimpin yang disenangi dan diterima majoriti. Kalau pemimpin macam Hasanuddin yang hanya berani beraksi bersama-sama kumpulan 'syok sendirinya' sahaja, jadah apa dia perlu dipilih untuk mewakili Kerdau?

Cerita bab Islam macam air liur tersembur waktu dapat anak dara... tetapi dari segi perlaksanaan, hampehh....

Tu belum lagi kira macam mana dia memperolehi tanah dengan cara putar belit dengan menggunakan nama isterinya...

Agak malang bagi PAS kerana PAS tidak begitu berhati-hati sebagaimana yang mereka sendiri lafazkan. Sekadar menggunakan alasan agama untuk membenarkan perlakuan, tidak cukup untuk menghalalkan slogan dan retorik dalih agama.

Apatah lagi, PAS di Kerdau seolah-olah tidak bertanding, sebaliknya yang bertanding adalah Anwar Ibrahim dan PKR. PAS cuba membawa beberapa bintang ceramah mereka, tetapi PKR lebih mendominasi dengan kepentingan untuk menyelewengkan fakta perbicaraan liwat Anwar Ibrahim...

Kesian PAS... PAS hanya dijadikan sebagai selipar dan seluar dalam PKR semata-mata. Dan sekalipun calon PAS yang bertanding, PKR menerusi AMK sekadar seronok untuk menutup punggung tua Anwar, bukannya membela dan mempengaruhi pengundi untuk memilih PAS.

2 comments

PAS PERLU LEBIH MUHASABAH DIRI, BUKANNYA JADI TAK MUNASABAH!!!

Suka atau tidak, PAS di Kerdau berdasarkan pemerhatian penulis, adalah sebuah parti yang dipandang lekeh, bukan sahaja oleh orang UMNO bahkan oleh orang-orang PAS sendiri. Dalam sebuah jamuan selepas solat Isyak di sebuah masjid di salah sebuah Felcra dua malam sudah, sempatlah penulis berbual dengan beberapa orang jemaah yang kalau berdasarkan cakap-cakap dan semangat mereka, mereka adalah orang PAS. Apabila mereka ditanya oleh penulis, mengapa tidak pergi mendengar ceramah yang disampaikan oleh para penceramah dari pentas AMK tidak jauh dari masjid tersebut, mereka sekadar tersengih sambil menggeleng.

"AMK buat pentas kat simpang tu, sebenarnya bukan nak tolong PAS tapi nak musnahkan PAS."

Kata-kata jemaah yang berusia dalam lingkungan pertengahan lima puluhan itu tidak mengejutkan penulis. Sebabnya, penolakan yang ditunjukkan oleh ahli jemaah itu membuktikan bagaimana akar umbi PAS di seluruh negara sebenarnya sudah meluat sangat dengan gelagat dan tindakan semberono yang dilakukan oleh pimpinan tertinggi parti tersebut.

Terlalu banyak retorik. Terlalu menurut kehendak PKR. Terlalu mengagungkan Anwar Ibrahim. Tidak bersikap adil sekalipun menggesa UMNO berlaku adil dan sentiasa menyokong sekalipun kesalahan yang dilakukan melanggar akidah selagi berada di pihak PAS adalah antara alasan-alasan yang penulis kerap terima.

Mungkin penulis sudah tersalah masuk dalam jemaah yang membenci tindakan kepimpinan sekarang, maka penulis ketika selesai bersolat zohor secara berjemaah di sebuah masjid yang lain, sempat membuat tinjauan dengan bersembang politik bersama beberapa orang jemaah yang kelihatan seperti penyokong tegar PAS.

Pengalaman penulis berjaya mengesahkan mereka memang ahli PAS. Sebenarnya tidak jauh dari masjid berkenaan, ada satu markas atau bilik gerakan PAS yang juga berada di kawasan yang dianggap sebagai berdarah hijau, tidak jauh dari sebuah perkampungan Orang Asli di Jalan Temerloh-Jerantut.

Ketika ditanya, mereka jelas kecewa dengan apa yang dilakukan oleh kepimpinan PAS terutama dalam persengkokolan dengan DAP dan PKR. PAS bagi mereka terlalu menurut kata-kata DAP dan terlalu mengagungkan PKR sekalipun PKR sudah berkali-kali membuktikan mereka hanya kuat pada sembang dan temberang, tetapi dari segi lain, PKR muflis!

Paling menarik apabila jemaah yang penulis tanya itu merupakan pengundi di Kerdau. Penulis tidak perlu lagi bertanya parti apakah yang akan dipangkah oleh jemaah terbabit pada esok hari. Mereka sama ada akan membuat undi protes atau pun tidak keluar mengundi langsung kerana enggan bersubahat dengan para pemimpin PAS mencipta dosa dalam hukum yang mereka karang sendiri berdasarkan hukum al Quran. Itu adalah kepastiannya....

Hanya dari dua buah masjid, sememangnya sukar untuk dibuat petunjuk apa sebenarnya yang akan berlaku pada hari Ahad nanti. Pun begitu, melihat kepada situasi di sekitar Kerdau, sambutan hangat yang diberikan dalam ceramah-ceramah PAS tidak lebih daripada topeng semata-mata. Apakan tidak, kebanyakan yang datang adalah orang luar, bukannya penduduk tempatan. Kalau ada pun penduduk tempatan dan pengundi tempatan, jumlah mereka boleh dibilang.

Mungkin selepas PRK Kerdau ini nanti, PAS perlu melakukan bedah siasat yang lebih menyeluruh dan lebih terperinci seandainya benar PAS ingin menguasai Putrajaya. PAS tidak boleh terus hanyut dan percaya bulat-bulat dengan temberang PKR dan DAP lagi. PAS perlu menunjukkan kekuatan yang pernah mereka miliki tanpa perlu menggunakan kaedah lapuk menjatuhkan hukum seperti yang diamalkan sekarang!

Cuma persoalannya adakah Tuan Ibrahim Tuan Man mampu bercakap benar, atau terpaksa mencipta cerita yang indah-indah untuk mewujudkan suasana fantamorgana kepada kepimpinan utama PAS dalam usaha untuk mengelak daripada mengecilkan hati Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng?

Rasa-rasanya PAS lebih memilih Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng berbanding akar umbi PAS sendiri!!!

2 comments

PEMUDA UMNO HILANG TELURNYA DIMAKAN TUNGAU!!!!

Penulis tidak tahu apa yang berlaku di Manek Urai, Galas, Tenang mahupun Batu Sapi kerana penulis tidak terlibat sepenuh masa dengan kempen pilihanraya kecil di tempat-tempat tersebut. Tetapi di Kerdau, penulis melihat sendiri bagaimana longlainya Pemuda UMNO Malaysia. Kumpulan Pemuda UMNO yang penulis jumpa pun, hanyalah dari Selangor yang di dalamnya adalah Safarizul Mustafa yang juga Ketua Penerangan Pemuda UMNO Selangor yang dikerah untuk memujuk undi kaum Cina di pekan Kerdau dua hari lepas.

Penulis tidak ada sebarang komen tentang Safarizul dan kumpulannya yang kelihatan keletihan dan sangat lelah ketika penulis temui. Mereka telah menjalankan kerja dan peranan yang diberikan dengan penuh tanggungjawab dan sebaik mungkin sekalipun mereka sebenarnya telah DIKHIANATI oleh Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

Namun hakikatnya, Pemuda UMNO Malaysia secara keseluruhannya, kelihatan sangat meminggirkan diri daripada pilihanraya kecil Kerdau. Jangan tidak, Pemuda UMNO adalah membabitkan diri dalam satu perlawanan bolasepak atau futsal. Dan selebihnya Pemuda UMNO tidak ubah seperti budak jantan yang kulup anunya dan kemudian digigit tungau sehingga asyik tergaru-garu tanpa menghiraukan orang lain sedang memerhatikan mereka dan mentertawakan kelakuan bangang mereka!

Muka Ketua Pemuda UMNO ada terlekat di mana-mana tetapi kelibat Ketua Pemuda UMNO dan aktiviti Pemuda UMNO sendiri bagaikan mencari biji petai di dalam tahi!!!

Sepatutnya Pemuda UMNO malu dengan Gelombang Merah yang dipimpin oleh Dato' Hamidah Osman, ADUN Sungai Rapat yang juga merupakan Exco kerajaan negeri Perak dan Ketua Penerangan Wanita UMNO. Kumpulan Gelombang Merah Kak Midah begitu menonjol dan sangat aktif. Bersama-sama dengan Ketua Wanita Pahang, Datuk Rosni Zahari, mereka bergerak di serata tempat dan bukan setakat melakukan ceramah rumah ke rumah, sebaliknya turut mengatur pentas-pentas ceramah di seluruh Kerdau.

Apa sebenarnya yang cuba dilakukan oleh Pemuda UMNO Malaysia? Adakah mereka sebenarnya sedang kebingungan atau sebenarnya kerana ketua mereka tidak berjawatan dalam kabinet kerajaan, menjadikan telur mereka dihurungi tungau?

Yang sohehnya, hari ini adalah hari terakhir berkempen dan kelibat Pemuda UMNO masih sukar dikesan.... kehadiran Ketua mereka sekadar kehadiran olok-olok. Aktiviti yang dijalankan oleh Pemuda UMNO bagaikan pencuri getah buku... langsung tidak kelihatan!

Atau sebenarnya Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia sebenarnya telah pun dibubarkan?

Cuba cerita yang betul-betul....

3 comments

RAHIMI OTHMAN BERJAYA SEBAGAI PENCERAMAH UMNO!!!!

Malam tadi merupakan kali pertama penulis mendengar dan melihat Rahimi Othman menjadi penceramah bagi pihak UMNO. Dan ternyata, Rahimi Othman, anak muda yang berbadan kurus, dan tinggi lampai itu tidak mengecewakan langsung. Mungkin bagi orang yang kali pertama melihat baby-facenya akan berasa, Rahimi tentu akan mengalami tekanan yang bukan sedikit sebelum berucap, paling tidak pun terkencing-kencing dan terketar-ketar, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Rahimi kelihatan sangat enjoy dengan ceramah dan 'kerja barunya'.

Rahimi seperti tahu, dia adalah anak tempatan dan dengan menggunakan bahasa atau loghat daerahnya, dia berjaya mencuit hati para penonton yang terdiri daripada warga Felda tempatan, walaupun lebih kurang beberapa ratus meter dari tempatnya berceramah, Nurul Izzah sedang berucap bagi membantu calon PAS, Hasanuddin Salim.

Tinjauan mendapati, Nurul Izzah tidak berjaya menarik perhatian penduduk tempatan, sebaliknya diminati oleh orang dari luar Felda Jengka 22 berdasarkan jumlah penonton dan orang ramai yang memenuhi ruang di hadapan kawasan ceramahnya adalah orang luar.

Dan kerana tujuan tertentu, medan perlagaan antara Nurul Izzah dengan Rahimi Othman dan Ezam Mohd Noor terpaksa dipindahkan pada saat-saat akhir. Pun begitu, ia tidak mengecewakan dengan kehadiran penonton yang tidak berganjak sekalipun hujan mulai turun.

Banyak yang didedahkan oleh Rahimi tentang Anwar Ibrahim. Hanya kerana masa yang terhad akibat perancangan ceramah yang meleret-leret oleh penceramah yang tidak sepatutnya datang menyibuk seperti Adnan Seman, pengundi Felda Jengka 22 tetap gembira dengan penjelasan yang diberikan oleh Rahimi. Malah seorang pak cik ketawa tergolek-golek apabila Rahimi bercerita tentang kisah Anwar Ibrahim dan gelagat pembohongnya yang sangat sinonim dengannya.

"Bukan sahaja di luar, dalam mimpi pun, Anwar tetap nak bohong!"

Esok adalah hari terakhir kempen di Kerdau. Dan esok juga, Rahimi nampaknya begitu sibuk dengan pelbagai atur cara termasuklah ceramah yang bakal disampaikannya di Rumpun Makmur bersama-sama Rashid Rosdi yang akan mengisahkan tentunya tentang pembohongan Anwar.

"Kenapa pula kita tak boleh serang Anwar? Anwar adalah Ketua Pakatan Rakyat dan PAS adalah pendokong utama Anwar Ibrahim!" kata Rahimi sambil disahut oleh sorakan para penonton tempatan di Jengka 22.

Syabas Rahimi... anda nampaknya berjaya membuktikan sesuatu, sekalipun tanpa sokongan daripada UMNO sendiri... walhal yang bertanding di Kerdau adalah calon dari UMNO, bukannya calon dari bekas PKR!!!!

2 comments

BLOGGER MEMANG PUNCHING-BAG UNTUK SI BAHLOL DALAM UMNO!!!!

Dalam keseronokan berceramah, mangkuk yang bernama Adnan Seman yang menjadi pembesar Pemuda UMNO Bandar Tun Razak ini, telah menjadikan BLOGGER sebagai bahan ceramahnya dengan menggelarkan BLOGGER sebagai GOBLOK!!!

Ternyata Pemuda UMNO juga tidak kurang hebatnya menampilkan SI BODOH, SI BAHLOL dan SI BENGONG sebagai penceramah yang cuba menunjuk pandai dan memandai-mandai. Dia mungkin tidak sedar bahawa ceramah itu turut dihadiri oleh beberapa orang BLOGGER yang bertujuan memberi publisiti kepada parti yang disertainya.

Sebenarnya budaya menggelar BLOGGER sebagai GOBLOK bukan perkara baru. Seringkali BLOGGER dianggap sebagai musuh oleh pihak-pihak tertentu terutama apabila BLOGGER berjaya mendedahkan tembelang, tipu helah dan permainan kotor pemimpin tertentu dalam cubaan meraih kuasa. Memandangkan BLOGGER sukar dikawal memandangkan kebanyakan BLOGGER bukan POLONG BERTUAN, maka dia membuat pukul rata bahawa semua BLOGGER adalah GOBLOK.

Tidak kiralah sama ada BLOGGER berkenaan datangnya dari Pro-UMNO mahupun Pro-Pakatan Rakyat, apa perlu diGOBLOKKAN pasukan BLOGGER dari media baru? Mengapa tak berani menggelarkan WARTAWAN sebagai HAIWAN? Adakah kerana memikirkan BLOGGER tidak bermajikan, maka sewenang-wenangnya HAIWAN POLITIK YANG LAPAR KUASA ini menggelarkan pihak lain yang tidak sebulu dengannya?

Sakit hati sebab bossnya selalu kena sesah dengan BLOGGER maka dia menjadikan BLOGGER sebagai musuh utama?

Berceramah menghentam PAS tetapi sejarah UMNO-PAS pun gagal sama sekali. PAS memang ditubuhkan pada 1951 tetapi pertandingan merebut jawatan Yang Dipertua UMNO antara Tunku Abdul Rahman dengan C.M Yusof dan Ahmad Fuad Hassan bukanlah punca utama penubuhan PAS. Pengaruh Hizbul Muslimin yang telah diharamkan oleh Inggeris telah meresap di dalam UMNO dan keputusan UMNO untuk menjadikan loteri kebajikan sebagai salah satu punca pendapatan bagi mendapatkan kemerdekaan itulah yang menyebabkan berlakunya Muktamar Ulama Ketiga di Bangunan Kelab UMNO, Bagan yang menyaksikan wujudnya sebuah parti yang bernama PAS.

Amat malang, orang muda itu seorang yang gemar menipu dan cuba menipu. Sepatutnya tidak perlulah nak diperbesar-besarkan tentang kekalahan Haji Ahmad Fuad Hassan yang hanya mendapat 7 undi berbanding Tunku Abdul Rahman yang mendapat 57 undi. Tak perlulah dia menggunakan taktik dan helah Anwar Ibrahim yang akan menipu dalam apa juga isu. Perpecahan PAS dari UMNO sepatutnya dijadikan alasan dalam ceramah untuk menunjukkan bagaimana UMNO telah berubah dan peka kepada kehendak umat Islam.

Yang lebih penting, tak perlulah dinaikkan isu kekalahan Haji Ahmad Fuad Hassan dalam kes perpecahan ini kerana ia hanyalah buah untuk membunuh UMNO kembali.

Maka bayangkanlah seorang penceramah UMNO yang menggoblokkan BLOGGER sedangkan dia sendiri bukan sahaja GOBLOK, bahkan TOLOL DAN BAHLOL sehingga menjejaskann parti yang disertainya sendiri.

Itu belum lagi spinning yang dilakukan terhadap angka rasuah Nik Abdul Aziz. Dari RM65 ribu menjadi RM650 ribu... ia bukanlah sesuatu yang boleh diterima dengan mudah, sebaliknya ia jelas menunjukkan ketidakpekaan seorang penceramah yang diberikan tanggungjawab untuk menaikkan nama parti yang diwakili dan merendahkan parti lawan.

Dan kalaupun nak merendahkan parti lawan, tidak perlulah menggunakan fakta-fakta pembohong seperti itu! Cakap sajalah yang benar dan tidak perlulah membesar-besarkan angka yang semua orang sudah tahu menerusi PEMBACAAN DI BLOG!!!

Untuk pengetahuan Adnan Seman lagi, gambar Nik Abdul Aziz yang menghulurkan rasuah kepada tiga Orang Asli di Galas itu sebenarnya adalah gambar yang berjaya dirakamkan oleh BLOGGER bukannya wartawan akhbar yang dibangga-banggakan! Bukan juga datangnya daripada wartawan media elektronik... gambar berkenaan datangnya daripada seorang BLOGGER!!!!

Mengapa agaknya Ketua Pemuda UMNO menyimpan dan membela orang-orang tongong seperti ini? Adakah Ketua Pemuda UMNO ingin menunjukkan dia lebih pandai dan lebih futuristik berbanding orang lain, dengan berpandukan kepada orang-orang bawahannya yang TONGONG-TONGONG dan BERAKAL LEMBIK seperti Adnan Seman yang berceramah di FELDA JENGKA 22 malam tadi?

Rasa-rasanya ramai yang boleh menjawab persoalan tersebut.

11 comments

BILA SI BUTA PERUT MASUK KE KAMPUNG!!!!

Masa dulu, kalau nak pergi ceramah saja, mesti naik kereta buruk... bukan setakat buruk, tetapi BURUK NAK MAMPUS! Konon-kononnya sebagai pejuanglah... konon-kononnya sebagai isyarat lebih dekat dengan rakyat marhaein. Dan konon-kononnya pejuang seperti mereka, tidak memerlukan kemewahan dan bukan kemewahan yang dicari.

Tetapi itu dulu... beberapa belas tahun lampau. Sekarang, sudah lain. Masuk ke kampung pun tunjuk hebat dengan MENATANG BERHARGA RM1 JUTA. Punyalah nak menunjuk-nunjuk parking pula betul-betul di hadapan jalan masuk ke lapangan ceramah.

Orang kampung tidak berasa kagum langsung dengan kereta mewah tersebut sebaliknya MELUAT. Dan ianya tidak setakat meluat kepada pemilik kereta berkenaan yang langsung tidak faham tentang hati budi, budaya dan resam penduduk luar bandar.

Agak aneh, mereka sangat terpelajar dengan taktik untuk mengambil hati tetapi apabila lama-kelamaan, mereka mula menunjukkan belang mereka yang sebenar. Amat malang kerana ia tidak memberi imej yang baik kepada parti yang mereka wakili, sebaliknya memberikan impresi yang sangat buruk seolah-olah kedatangan MENATANG BERHARGA RM1 JUTA itu menghina orang kampung yang ingin mendengar ceramah yang hendak disampaikan?

Dalam cerita hebat tentang perjuanganlah, semangatlah, apa balalah, akhirnya yang dipersembahkan kepada penduduk kampung adalah satu kebohongan yang nyata. Yang terpamer di mata orang kampung adalah sebuah kemewahan yang tidak mungkin dapat mereka kecapi. Orang yang datang berceramah itu sebenarnya adalah PEMBOHONG BESAR apabila bercerita tentang perjuangan, sekalipun yang datang bawa kereta mewah itu bukanlah dia, sebaliknya pengiringnya!!!

1 comments

KESIAN ANWAR!!! DAH TAKDAK MODAL, SEMUANYA DIKATAKAN UPAH!!!

Kalau anda dengar betul-betul, ada dua perkataan yang menjadi sinonim dengan lidah Anwar Ibrahim iaitu KONSPIRASI dan DIBAYAR UPAH. Setiap kali ada hujah yang tidak mampu dijawab oleh Anwar Ibrahim, inilah perkataan yang akan keluar dari mulut Anwar. Itu sahajalah yang mampu Anwar ucapkan setiap kali dia mati akal.

Dan dua malam sudah pun, sama jugalah... Anwar sekadar mampu berkata, Ummi Hafilda diupah dari RM500 dan naik RM600. Apa-apa sahaja yang tidak mampu dijawabnya, pasti akan dikatakan diupah dan konspirasi.

Anehnya, apa yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim dihadam oleh para pendengarnya dengan laungan REFORMASI dan KETUANAN RAKYAT....

Pernahkah mereka terfikir tentang konspirasi dan upah yang dikatakan oleh Anwar Ibrahim? Tidakkah mereka pernah terfikir, apakah mereka yang bersama-sama Anwar Ibrahim sekarang ini menerima upah atau sebaliknya untuk terus kekal bersama-samanya? Berapa dan apakah ganjaran yang telah diberikan kepada Saifuddin Nasution untuk kekal sebagai Setiausaha Agung PKR? Berapa pula yang diupah oleh Anwar Ibrahim kepada Kamaruddin Jaafar untuk menjadi ulat dan anai-anainya di dalam PAS?

Seperti kata Rahimi Othman, 30 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional yang cuba dipujuknya sebelum 16 September 2008 semuanya dijanjikan jawatan Menteri dan Timbalan Menteri, sekaligus akan menjadikan Malaysia sebagai pemilik Menteri terbanyak di dunia jikalau Gempar 16 September benar-benar berlaku.

Dan sekarang, sesiapa sahaja yang menentang Anwar Ibrahim akan dikatakan sebagai pengambil upah dan berkonspirasi untuk menjatuhkannya.

Belang Anwar tidak dapat lagi disembunyikan dengan ramainya penonton yang datang mendengar ceramahnya, sebab kebanyakan daripada mereka bukanlah orang tempatan yang mengeluarkan undi!!!

Malang sungguh PAS kerana masih lagi dipermain-mainkan oleh Anwar Ibrahim dan PKR...

3 comments

Friday, March 4, 2011

VIRUS BAHLOL TAK PUPUS SEBENARNYA!!!

Friday, March 4, 2011
Rupa-rupanya TERLALU BANYAK VIRUS BAHLOL yang melekat dalam tubuh badan UMNO. Kedatangan ke Kerdau atau lebih tepat lagi ke Pahang mendedahkan pendapat-pendapat bangang dan bahlol yang masih tidak dapat dihapuskan sekalipun mangkok-mangkok dalam politik berterusan mempamerkan diri mereka sebagai orang yang serba advance dan berfikiran jarak jauh.

Hakikatnya masih terdapat BAHLOL-BAHLOL di dalam politik yang sebenarnya langsung tidak bijak tetapi berjaya menyembunyikan diri mereka di sebalik topeng politik. Salah seorang daripada mereka adalah Exco Pelancongan Pahang.

Dia tidak percaya media baru dapat membantu UMNO dan Barisan Nasional. Dia masih beranggapan media baru merupakan barang mainan golongan remaja yang gila gadget dan suka mencuba teknologi baru.

Dalam dunia yang sudah berubah, dalam keadaan di mana revolusi rakyat tercetus tanpa membabitkan kertas dan senjata konvensional, masih ada lagi makhluk-makhluk dari zaman Jurrasic yang masih cuba berlagak yang mereka adalah pemimpin masa hadapan.

Besar kemungkinan Exco berkenaan tidak langsung mempunyai otak atau barangkali tahap pembelajaran dan persekitarannya pula hanyalah Gua Kota Gelanggi. Mungkin juga makhluk ini kalau dia nak makan ikan, dia akan ke sungai, menyelam atau menuba. Kalau nak rumah, dia akan ke hutan mencari balak yang boleh dibuat tiang seri, kemudian mencari buluh untuk dibuat dinding dan lantai. Untuk buat atap pula, dia perlu menanggung beberapa beban pelepah bertam yang akan dijalin dan kemudian disusun dan diikat pada rangka atap yang diperbuat daripada kayu kemahang.

Sama ada Exco berkenaan sekadar bergurau atau sebaliknya, yang sahihnya, dia bukanlah seorang pemimpin yang baik dan boleh membuat perancangan pada masa hadapan. Dia masih tidak tahu tentang teknologi penghapusan kertas. Barangkali sudah sampai masanya untuk pemimpin yang sebangang dan out-of-date ini dicantas keluar dan disuruh untuk menjadi budak pejabat sahaja.

Bayangkanlah, UMNO hampir hilang negara ini menerusi pembabitan media baru, sedangkan Exco berkenaan masih tidak tahu dan tidak sedar pun!!!

Betapa jahilnya dia!!!!

1 comments

AHMAD MASLAN GOMOL FUZIAH SALEH!!! JAHAT SUNGGUH TIMB. MENTERI NIH!!!!

Dengan hanya berkain pelikat dan berselipar sahaja, Ahmad Maslan membelasah Fuziah Saleh yang tidak ditemani oleh lakinya di Rumpun Makmur. Kejadian yang memalukan itu berlaku tidak lama selepas ceramah Ummi Hafilda membelasah Anwar Ibrahim secara berdepan-depan dan tidak berselindung.

Dan sama keadaannya seperti Ummi Hafilda dan Anwar Ibrahim yang langsung tidak memihak kepada 'projected PM' itu, Fuziah Saleh cuba bermain-main dengan isu agama, yang menyindir Wanita UMNO yang datang tidak bersuami sebagai melanggar hukum agama.

Maka berkatalah Ahmad Maslan, di mana sebenarnya laki Fuziah Saleh dan 'laki mana' yang menemankan dia untuk berceramah di Rumpun Makmur.

Kesian Fuziah... dia mungkin terlupa yang dia adalah seorang wanita, bukannya jantan. Dia mungkin tersalah sebut dan sebutannya itu pula didengar oleh Ahmad Maslan. Dan Ahmad Maslan dengan hanya berselipar dan berkain pelikat, segera membalas memandangkan jarak antara kedua-dua tempat ceramah tersebut tidak jauh antara satu sama lain.

Paling menarik apabila Ahmad Maslan memecahkan 'tradisi' berceramah dengan mundar-mandir bagaikan seorang selebriti yang sedang membuat persembahan dan tidak hanya berdiri tegak bagaikan patung kayu.

Nampaknya kelibat PKR dan tokoh-tokoh pembesar mereka yang dihadap secara berhadap-hadapan, memperlihatkan kebohongan yang telah mereka lakukan selama 13 tahun, kian terungkap. Kain mulai terselak. Dan celah kelengkang sudah boleh dilihat sama ada berbulu atau licin.

Bravo Ahmad Maslan!

Para pemimpin UMNO seharusnya belajar tentang kaedah serangan yang baru dan tidak lagi bergantung kepada cara berpolitik yang diamalkan sekarang yang ternyata sudah jauh ketinggalan zaman!

2 comments

PAS KERDAU SUDAH BAGI AMARAN AWAL KEPADA ANWAR IBRAHIM!!!!

Beberapa jam sebelum Anwar Ibrahim datang ke Rumpun Makmur untuk memberikan ceramah dan bertembung suara dengan Ummi Hafilda Mohd Ali yang hanya dipisahkan jarak sejauh 15 meter, sudah ada amaran daripada pihak tertentu agar Anwar Ibrahim tidak datang dan dimalukan. Antara pihak berkenaan termasuklah yang menamakan diri mereka sebagai PAS Kerdau.

Hal tersebut terbukti dalam Twitter dari 'grup' berkenaan yang meminta Anwar Ibrahim tidak datang ke Kerdau dan memalukan mereka. Dan ternyata, apa yang dibimbangi menjadi kenyataan. Anwar Ibrahim tidak sahaja dimalukan di Rumpun Makmur sehingga terpaksa memendekkan ucapannya yang biasanya boleh menjangkau tujuh hari tujuh malam tanpa berhenti-henti menjadi tidak lebih dari setengah jam.

Dalam usaha Anwar untuk lari ke Jengka 22 bagi mengelak pertembungan dengan Ummi Hafilda, Anwar menerima malu yang lebih besar apabila bukan sahaja diejek, bahkan dibaling dengan tongkeng ayam oleh penduduk Jengka 22.

Kemunculan TWITTER PASKERDAU sememangnya ada asas berdasarkan apa yang berlaku malam tadi. Siapakah sebenarnya yang berada di belakang PASKERDAU? Benarkah PASKERDAU benar-benar PAS atau satu entiti lain yang sebenarnya sedang memberi isyarat besar kepada Anwar Ibrahim dan PKR di mana-mana pilihanraya kecil atau lebih tepat lagi dalam arus politik negara?

Dan berdasarkan kepada petunjuk semalam, PKR dan Anwar Ibrahim sudah tidak relevan lagi biarpun pada masa yang sama, Anwar masih mampu mengumpul crowd, tetapi apabila berlaku pertembungan secara langsung dan hujahnya dipatah-patahkan dengan Anwar sendiri tidak berani menghuraikan secara lanjut setiap isu yang diutarakannya, sudah cukup untuk membuatkan Anwar hilang peminatnya.

Ternyata, benarlah seperti yang dikatakan oleh Rahimi Othman, Anwar Ibrahim pantang kalau diprovokasi. Kalau hujahnya berjaya dipatahkan, Anwar biasanya akan gugup dan mula berfikir untuk melarikan diri. Benar juga seperti kata Rashid Rosdi, Anwar akan lebih cepat marah apabila isu yang dibangkitkan terhadapnya adalah benar dan dia mula akan mencari jalan untuk berpusing dan menyeronot dalam apa juga lubang yang ada sebelum memulakan serangan baru yang langsung tidak berkaitan dengan isu terbabit.

Dan anda boleh buktikan menerusi TWITTERnya dengan bertanyakan tentang isu semalam.... kalau anda tidak kena blok selepas mengeluarkan pertanyaan tersebut, anda sudah boleh dikira sangat beruntung.

0 comments

BUAT KALI PERTAMA ANWAR DIMALUKAN BERHADAP-HADAPAN

Bila Kak Midah, ADUN Gunung Rapat yang turut datang membantu kempen pilihanraya kecil Kerdau menyatakan, 'Anwar dah kecut... dah kecut atas bawah....' dan pada masa yang sama, di kem sebelah terletak lebih kurang 15 meter dari Bilik Gerakan Barisan Nasional Rumpun Makmur 'merungut' yang Anwar bukanlah calon yang bertanding, sekaligus memberi isyarat agar Anwar Ibrahim tidak diserang dan tembelangnya didedahkan di hadapannya sendiri, ia sebenarnya sudah cukup untuk memberi gambaran yang sebenar tentang situasi Anwar Ibrahim.

Siapa yang sangka, malam tadi menjadi sejarah apabila buat kali pertamanya, Anwar Ibrahim berhadapan dengan musuh utamanya, Ummi Hafilda di suatu tempat, dan pada masa yang sama. Siapa sangka, kedatangan Kak Midah dan Ummi Hafilda di Rumpun Makmur, membawa satu pembaharuan terhadap kempen-kempen Anwar Ibrahim semenjak dia dipecat dari Kerajaan dan UMNO.

Bahang sememangnya sudah terasa semenjak dari awal lagi. Lebih kurang 3 ribu orang berkumpul di kedua-dua belah kem untuk mendengar hujah Ummi Hafilda dan Anwar Ibrahim yang berlaku serentak. Agak malang bagi Anwar Ibrahim, kebanyakan yang mendengar cerita Anwar Ibrahim adalah orang luar, bukannya orang Rumpun Makmur. Sedangkan yang mendengar hujah Ummi Hafilda pula kebanyakannya adalah orang tempatan.

Pelbagai hujah yang diperdengarkan oleh Ummi Hafilda. Sedangkan Anwar Ibrahim pula, walaupun berjanji akan menjawab setiap hujah Ummi Hafilda yang dikatakannya sebagai fitnah, tidak melakukannya sebagaimana yang dijanjikan. Bahkan, Anwar langsung tidak menyentuh walau satu isu pun yang ditimbulkan oleh Ummi Hafilda. Bak kata Blogger GAP, buat kali pertama dalam tempoh 10 tahun, dia mendengar ceramah Anwar Ibrahim yang terus melaju dengan gear 5, tidak lagi bermukadimah seperti biasa.

Bagi mereka yang berada di tempat ceramah, anda pastinya akan dapat mendengar suara menggeletar Anwar Ibrahim. Pastinya juga Anwar seperti budak yang baru belajar nak berceramah, tidak sebagaimana kebiasaan. Hujah-hujah Anwar tidak lagi mantap. Dia bagaikan terganggu dengan ucapan Ummi Hafilda yang memperincikan kronologi peristiwa 1997.

Dan berbeza daripada janjinya sebelum itu, Anwar langsung tidak menjawab mahupun menyentuh apa yang dikatakannya sebagai fitnah. Sebaliknya Anwar lebih sibuk bercerita tentang gejolak di Mesir, di Libya dan Asia Tengah. Langsung tak ada kena-mengena dengan apa yang berlaku di Kerdau!

Anwar cuba berceramah tentang rasuah dan penyalahgunaan. Cerita tentang pembaziran kerajaan yang membayar subsidi kepada syarikat pembekal tenaga IPP, namun apabila Ummi Hafilda menyatakan secara lantang bahawa Anwar Ibrahim adalah pembohong dan bapa rasuah malah sebagai pelakon yang kalau P.Ramlee masih hidup pun akan angkat kaki dan tangan, surrender kepada Anwar Ibrahim yang memiliki kebolehan dan bakat berlakon yang lebih besar.

Namun yang paling SADIS apabila Ummi Hafilda memberitahu para pendengar ceramah di kedua-dua belah kem bahawa Anwar Ibrahim berasal dari keluarga papa-kedana yang kemudian menjadi super kaya-raya apabila Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

Dan seperti sebelumnya, Anwar tetap tidak menjawab persoalan tersebut.

Begitu juga apabila Ummi Hafilda menceritakan tentang hubungan asmara dana Anwar dengan Shamsidar Taharin serta rasuah RM100k oleh abangnya, Azmin Ali agar menutup mulut, Anwar juga langsung tidak menjawab.

Sememangnya malam tadi, segala-galanya tidak menjadi buat Anwar Ibrahim. Segala-galanya majal dan mendajalkannya.

Dan seperti yang dikatakan oleh Blogger GAP yang bersama-sama penulis di tempat ceramah, buat kali pertama, Anwar Ibrahim hilang suara. Anwar Ibrahim yang datang, bukanlah Anwar Ibrahim yang biasa.

Provokasi yang dilakukan oleh Ummi Hafilda, benar-benar merimaskan Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim memendekkan ceramahnya dan berlalu menuju ke Jengka 22 ketika Ummi Hafilda masih lagi seronok menceritakan tembelang Anwar Ibrahim dalam sejarah hidupnya.

Anwar terburu-buru ke Jengka 22. Ternyata, nasib majalnya masih berterusan. Di Jengka 22, Anwar bukan sahaja disambut oleh anak muda Jengka 22 dengan demonstrasi yang menghalaunya, bahkan Anwar Ibrahim turut dibaling dengan tongkeng ayam. Tidak cukup setakat itu, Anwar juga disambut dengan laungan "Anwar Peliwat! Anwar Peliwat!"

Ummi Hafilda bersumpah lagi, Anwar pula sekadar berceramah yang entah apa-apa. Ummi Hafilda begitu bersemangat, sedangkan Anwar pula cuba buat-buat bersemangat, meskipun nadanya kedengaran longlai dan hujahnya pula tidak langsung menggambarkan kualiti manusia yang memprojekkan dirinya sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Mungkin Anwar Ibrahim langsung tidak menyangka, nasibnya malam tadi, semalang itu. Sudahlah KALAH APABILA BERHADAPAN DENGAN UMMI HAFILDA, bahkan disambut dengan cara yang paling menghinakan di Jengka 22. Apa yang mampu dilakukan oleh Anwar Ibrahim hanyalah perkataan 'REFORMASI! REFORMASI! REFORMASI!' ungkapan yang suatu ketika dahulu sangat keramat, tetapi sekarang dianggap sebagai ungkapan paling malang bagi sesiapa yang mengucapkannya.

Barangkali kalau Wan Azizah dan Nurul Izzah ada semalam, mereka juga pasti akan merah muka dan merah biji mata seperti Anwar Ibrahim. Anwar Ibrahim yang sangat sensitif apabila diprovokasi dan menjadi gabra beruk, sepanjang masa kelihatan cuba menahan kemarahan dan nada suaranya tidak lantang, tidak berkeyakinan dan tidak bersemangat. Nadanya terkeleweh bagaikan punggung pompuan tua.

Kesian Anwar Ibrahim!

7 comments

RAHIMI AKAN BUKTIKAN DIA BUKAN TROJAN HORSE!!!

Sesi beramahmesra dengan Rahimi Othman dan Rashid Rosdi di One Station, Temerloh mengungkap banyak cerita-cerita sisi dalam Anwar Ibrahim dan inner-circlenya. Bagaimanapun, banyak bahagian yang tidak dapat didedahkan kerana ia akan berlawanan dengan kes liwat yang sedang dibicarakan melibatkan Anwar Ibrahim di mahkamah sekarang ini.

Pun begitu, satu perkara yang sangat jelas, kedatangan Rahimi Othman yang tidak mendapat sokongan banyak pihak dalam UMNO, sebenarnya menggambarkan satu lagi permainan baru yang sedang wujud dalam manifestasi UMNO sama ada suka atau sebaliknya.

Kebimbangan awal bahawa penggunaan Rahimi Othman dalam kempen dan ceramah di Kerdau nyata tidak berasas. Bertemu dengan anak muda tersebut dan melihat semangatnya untuk mendedahkan bukti hubungan Anwar Ibrahim dengan Zionis dan Amerika serta Yahudi bersama-sama bahan bukti yang berjaya 'dicurinya' sudah cukup untuk menunjukkan apa yang 13 tahun dahulu digunakan oleh geng-geng Anwar Ibrahim kini sudah kembali kepada UMNO. UMNO menggunakan senjata yang menikam mereka dari hujung tahun 1998 sehingga sekarang biarpun sangat lembab dan tidak beridea kreatif langsung.

Tanpa diketahui, sebenarnya banyak pembocoran tentang Anwar dan kerjasamanya dengan Amerika Syarikat, Yahudi dan Zionis dilakukan oleh Rahimi Othman dan beberapa orang rakannya yang kini masih lagi berada di dalam PKR. Pembocoran diserahkan kepada pihak psy-war UMNO dan didedahkan semenjak 2008 dahulu tanpa sumber berkenaan didedahkan.

Justeru membawa Rahimi yang jauh lebih fasih untuk menceritakan tentang cita-cita Anwar Ibrahim untuk menyahudikan negara ini dan menjadikan Zionis sebagai penjajah negara ini, merupakan satu tindakan bijak.

Yang tidak bijaknya ialah berdasarkan pengamatan penulis, UMNO tidak mengambil berat pun tentang Rahimi. Mungkin UMNO berpendapat, mereka mempunyai lebih banyak maklumat tentang Anwar Ibrahim dan modus operandinya yang berselindung di sebalik nama REFORMASI tetapi sebenarnya didalangi oleh Zionis. Namun itu pun boleh juga menjadi persoalan, memandangkan kempen dan ceramah UMNO tidak pernah mendedahkan tentang kerjasama erat Anwar Ibrahim itu secara terperinci untuk menjadikan Zionis sebagai tuan Malaysia di hadapan orang kampung.

Kehadiran Rahimi dan ceramahnya tentang kerjasama Anwar dengan Zionis adalah satu langkah yang bijak. Tetapi lebih bijak lagi, kalau UMNO menggunakan orang seperti Rahimi sebagai attacker Anwar dan Pakatan Rakyat tanpa perlu memandikan mereka dengan jawatan seperti yang kerap diamalkan sebelum ini kepada beberapa bekas PKR seperti Lokman Adam!!!

1 comments

Thursday, March 3, 2011

PAS Kelantan Sedang Mendekati Kekufuran dan Kekafiran!!!

Thursday, March 3, 2011

Isu arak dan judi hangat di Sidang Dewan Negeri Kelantan
03/03/2011 3:29pm
KOTA BHARU 3 Mac – Isu arak dan judi yang didakwa masih tidak diharamkan sepenuhnya di Kelantan menjadi perdebatan hangat antara seorang Exco kerajaan dan ketua pembangkang pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan............." utusan

Mana mungkin ada arak dan judi..ishh takkan PAS dah halalkan arak dan judi di Kelantan, fitnah ni..fitnah semata2..


Kabornya utk lain2 kaum..ishh lain2 kaum kat Malaysia umumnya ada agama, dan takkan agama kaum2 lain ni menghalalkan arak dan judi.


Aku yakin brpuluh2 tahun PAS telah tarbiah rakyat Kelantan ..pastinya yg muslim dan yg bukan sangat2 membencikan arak dan judi..


P/s Terkonang satu masa dulu..bila BN luluskan permit arak atau judi, maka bertempiklah sekeliannya dan canang seluruh negara dimasjid2 dan disurau2 bahwa UMNO halalkan arak dan judi..


PAS amalkanlah Islam usahlah amalkan amalan sekular UMNO nanti jadi kapir..


-aa

3 comments

MUSLIMAT DAN AN-NISA' TERPAKSA MENYAMAR UMNO DI JENGKA 22

Tanpa alasan yang kukuh dan tanpa terdesak untuk memenangkan calon PAS, Hasanuddin Salim, Muslimah dan An-Nisa' telah masuk ke FELDA 22 dan menyamar sebagai jentera sokongan UMNO dalam usaha untuk memalukan UMNO dan menjatuhkan integriti calon UMNO, Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Jengka 22 dianggap sebagai kubu kuat UMNO dan kesukaran untuk PAS menembusi kubu berkenaan memaksa jentera wanita PAS, Muslimat dan puteri PAS, An-Nisa' terpaksa bergerak bagaikan 'semut hitam di atas batu hitam pada malam yang gelap gelita tanpa sebiji bintang di langit' bagi menjayakan misi, cari, tangkap dan musnah.

Sama seperti pelacur-pelacur Belanda pada Perang Dunia Kedua yang menyelinap masuk ke dalam angkatan tentera Nazi Jerman, Muslimah dan An-Nisa' nampaknya sudah mula menceburkan diri dalam politik yang lebih serius, daring dan lebih berani.

Syabaslah kepada si perancang dan pemberi idea yang sangat bernas ini!!!

4 comments

ANWAR MALU? BIAR BETUL?

Anwar Ibrahim merungut yang dia malu kerana KEMALUAN dan DUBUR diperiksa. Memang menghairankan sangat-sangat apabila Anwar Ibrahim menuturkan perkataan 'malu' kerana sepanjang sejarahnya, Anwar Ibrahim tidak pernah berasa malu sedikit pun.

Malu sangatkah Anwar apabila mencantas Shuhaimi Kamaruddin sebagai Ketua Pemuda UMNO? Malu sangatkah Anwar apabila menerajang Ghaffar Baba sebagai Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri? Namun yang paling tak best sekali, masa meliwat, Anwar tak berasa malu ke? Bukankah ketiga-tiga orang hakim Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Anwar Ibrahim MEMANG MELIWAT Azizan Abu Bakar tetapi dibebaskan kerana 'konflik tarikh'.

Memang betullah seperti yang dicakapkan oleh bekas pembantunya, Anwar Ibrahim dalam tempoh tidak sampai millisecond boleh berubah seperti ketika dia mengutuk PAS sebagai pengecut, bodoh, bahlol, tongong dan cikai namun ketika sedang mengutuk, OSTAT KITA, Azizan Abdul Razak muncul, Anwar Ibrahim dengan puji pujanya jadi chameleon macam pintu automatik.

Dan sekarang, Anwar Ibrahim cerita tentang malu? Anwar malu? Mungkin langit jadi tanah, tanah jadi langit, mungkinlah pada waktu itu Anwar cakap pasal malu, barulah kita boleh percaya!!!!

0 comments

BIARKAN UMMI DAN ANWAR BERTEKAK DEPAN-DEPAN... KITA TONTON SAJA!!!!

Ceramah yang membabitkan Ummi Hafilda adik Azmin Ali yang SANGAT DIGERAMKAN dan merangsangkan kejantanan SEJUMLAH BLOGGER di Rumpun Makmor, Kuala Krau sebenarnya serentak dengan ceramah yang bakal menampilkan Anwar Ibrahim. Buat kali pertama kali dalam sejarah, 'perdebatan langsung' antara Ummi Hafilda dan Anwar Ibrahim berlaku di pentas ceramah.

Bilik Gerakan Barisan Nasional dan bilik gerakan Pakatan Rakyat di Rumpun Makmur dipisahkan oleh sebatang jalan yang jaraknya tidak sampai pun 20 meter. Setakat kalau kentut tu, bukan setakat boleh dengar, bau pun boleh dihidu dengan sejelas-jelasnya.

Walaupun kedua-duanya akan dipisahkan oleh pentas, namun secara hakikatnya, sesiapa yang datang untuk mendengar ceramah kedua-duanya, tidak akan perlu bersusah payah dan berlari-lari ke sana ke mari... apa yang anda perlu lakukan ialah, duduk saja di tepi jalan dan dengarlah kedua-duanya bertekak dan berhujah dengan sebebas-bebasnya.

Malam ini di jam 9 malam Rumpun Makmur... atau lebih tepat lagi di Felcra Rumpun Makmur... tidak jauh dari masjid, tidak jauh dari Rumah Kedah.... Ummi Hafilda akan berentap dengan Anwar Ibrahim secara langsung... jangan lupa untuk bawa nasi bekal sebab kedua-duanya mempunyai potensi untuk berucap berjam-jam lamanya, terutama sekali Anwar Ibrahim yang memecah rekod sejarah dunia dengan memberi ucapan pembentangan bajet selama 5 jam non-stop!!!!

4 comments

PKR BALAS DENDAM TERHADAP PAS DI KERDAU?

Mungkin apabila didedahkan, ada ler propagandis PAS yang akan mengeluarkan kenyataan bahawa poster pilihanraya calon PAS Kerdau, Hasanuddin Salim adalah sabotaj dan fitnah puak lawan. Namun ia seharusnya menjadi PENGAJARAN kepada semua pihak agar lebih berhati-hati dan lebih sensitif terutama yang membabitkan protokol dan prosedur.

Namun ada juga besar kemungkinan propaganda Pakatan Rakyat yang 'mendermakan' poster kempen untuk Hasanuddin Salim ini mempunyai cita-cita yang lebih besar iaitu MEREPUBLIKKAN negara ini. Dan poster kempen ini sebenarnya menggambarkan hasrat mereka yang sebenarnya.

Agak malang, calon PAS menjadi kambinghitam puak-puak REPUBLIK di dalam Pakatan Rakyat.

Bagi yang kurang mengetahui, crest atau jata negeri yang digunakan dalam poster kempen calon PAS Kerdau adalah jata yang khas digunakan oleh Sultan dan Istana Pahang. Selain jata berwarna kuning, KDYMM Sultan Pahang dan Istana Pahang juga menggunakan jata berwarna putih. Manakala warna hitam pula adalah warna rasmi yang dinisbatkan kepada Sultan Pahang yang suatu ketika dahulu bertaraf Bendahara.

Jata rasmi yang digunakan oleh kerajaan negeri adalah berwarna hitam putih.

Penggunaan jata rasmi adalah salah dari segi peraturan pilihanraya dan peraturan amalan kerajaan negeri.

Kita tunggu apa yang bakal dijawab oleh pihak Pakatan Rakyat... siapa sebenarnya yang berada di belakang kekecohan penggunaan jata ini?

Tidak mungkin PAS sebab PAS sentiasa menjunjung kedaulatan Sultan dan sangat jarang merungut tentang institusi kesultanan. Yang sering dan cenderung untuk menghapuskan kesultanan Melayu di Malaysia adalah PKR dan DAP... dan dalam hal ini, berkemungkinan besar juga DAP tidak masuk campur memandangkan DAP tidak terbabit berkempen secara aktif di Kerdau!

3 comments

MENYEBAI PUNCA LOMPAT PARTI

170 tangga 'berdarah hijau pekat' di Felda 25 bertambah hari ini apabila bekas Ketua Cawangan UMNO Felda Jengka 25 selama 4 penggal berturut-turut dan pernah menjadi pembantu khas kepada bekas ADUN Kerdau, Allahyarham Datuk Abdullah Kia bersama 11 orang kawannya menyertai PAS.

Sudah tentu fenomena tersebut dianggap rahmat kepada PAS terutama pada saat-saat PAS memerlukan suntikan istimewa untuk bertanding di Kerdau.

Apa sebenarnya punca Muzammil Mualip menyertai PAS? (Harakah Daily)

Pertanyaan tersebut telah membawa Team TFK ke FELDA Jengka 25 untuk mencari jawapan sebenar. Dan cerita ini sebenarnya kedengarannya sangat melucukan tetapi ia bukanlah sesuatu yang asing.

Maklumat yang diperolehi mengatakan antara puncanya Muzammil marah kepada UMNO ialah kegagalan memperolehi projek meracun di ladang Felda. Sekalipun dia adalah Ketua UMNO Cawangan, projek berkenaan telah diserahkan kepada orang lain. Sebabnya, dia masuk tender berkenaan dengan keadaan tanpa 'senjata'. Tidak mempunyai lori, tidak mempunyai pekerja, tidak mempunyai penyembur dan sebagainya. Sedangkan saingannya pula lebih genuine.

Itu sahaja jawapan yang berjaya kami perolehi daripada beberapa orang yang menjadi sumber maklumat....

Betul atau tidak maklumat ini, ia hanyalah satu permainan persepsi... apatah lagi, apabila menjadi seorang pengikut ahli politik, dan apabila ahli politik berkenaan meninggal dunia, biasanya para pengikutnya menjadi hantu tidak bertuan yang terawang-awang. Pemimpin yang menggantikan pemimpin yang sudah meninggal itu pula mempunyai pengikut-pengikut atau kumpulan pengampu dan pembodeknya yang tersendiri.

Ia samalah seperti yang sedang berlaku di Perak sekarang ini apabila yang mengelilingi Menteri Besar sekarang, menjadi TERSANGAT-SANGATLAH HEBATNYA apabila Zambry Abdul Kadir dilantik sebagai menteri besar Perak dan mereka pula dilantik sebagai tukang-tukang punahsihat Zambry!!!

5 comments

Hentam ler Labu..

1,086 penjawat awam bankrap, ramai dibelenggu hutang
02/03/2011 3:17pm


PUTRAJAYA 1 Mac. - Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong hari ini mendedahkan ramai penjawat awam di negara ini dibelenggu masalah keterhutangan yang serius yang mungkin membawa kepada kebankrapan.

Beliau berkata, pada tahun 2009 sahaja, Jabatan Insolvensi Malaysia melaporkan seramai 1,086 penjawat awam diisytiharkan bankrap di mana 72.74 peratus daripadanya adalah lelaki.-utusan

_____________________


Aku dah agak ianya akan dijadikan isu oleh PAKATAN..


Dan spt biasa..perkara ni diletakkan pada bahu seseorang.


Ni sesuatu yg sangat2 jahat kerana memperdayakan orang ramai...khususnya diri penghutang trsebut. Mereka yg tak mahu ngaku kelemahan dan kesilapan diri sendiri, biarkan diri mereka ditipu bulat2 dan merelakannya..mungkin ngan ini terasa lapang dada mereka, ngan meletakkan pada bahu orang lain.


Mereka yg tidak disedarkan akan kesilapan dan kelemahan mereka..akan terus melakukan kesalahan yg sama berulang kali dan tidak le serik2. Jika kelompok ni disuburkan ianya akan melumpuhkan negara dan seluruh sistem negara tersebut..


Maklum ler diri sendiri tak brsalah..orang yg lain yg salah. Usahlah kita terikut2 perasaan, khuatiri kita kan ikuti jejak langkah Iblis..


Semoga Allah swt sentiasa perlihatkan kita akan kesalahan kita, agar ngan ini memberi kekuatan pada kita terus menerus baiki diri kita dan kehidupan kita.


-aa

1 comments

Kekayaan siKapir vs Kekayaan siMuslim..

Barat sengaja mendedahkan kekayaan yg dimiliki oleh pempin2 Islam dunia ni lebih2 lagi bila ada krisis spt Mesir, tunisia, Libya..sebagai satu alat utk menyemarakkan lagi kebangkitan rakyat versi Barat!!
Ianya digambarkan sebagai satu kesalahan..atau pempin2 trsebut memperolehi kekayaan trsebut hasil rompakan keatas rakyat atau pun atas hasil perahan dan penindasan pada rakyat!!
Barat sekali2 tidak akan dedahkan purata perbelanjaan org2 Arab di negara2 Barat..kerana ni akan mendatangkan kemarahan org2 Arab dan akan menyebabkan kemorosotan dalam industri2 perlancongan mereka ( leh dikatakan dalam hiburan, judi dan seks).
Barat juga tak akan dedahkan berapa banyak kekayaan yg telah mereka kaut dari org2 Arab dan negara2 Arab melalui pemerasan dan penindasan atas nama perikemanusiaan dan hak asasi serta demokrasi..projek2 mega..oil & gas industri..IT & multi media...persenjataan..
Barat yg kononnya dilihat sebagai "the savior" oleh pencinta2 demokrasi, kebebasan dan hak asasi..sebenarnya adalah penindas yg sebenar2nya pada dunia Arab, bukannya Gaddafi, Hosni Mubarak, Saddam Hussein dll..mereka ni semua hanya lakon layar sahaja!!


Ada tak sesapa ada info..berapa kekayaan yg Soros berjaya kaut dari kejatuhan ekonomi dalam rantau Asia?


Satu masa dulu strategi yg sama dilakukan oleh Barisan Alternatif..kabor ler harta2 yg dimiliki oleh pempin2 UMNO..(yg herannya tak nak pulak cari dan war2kan harta kekayaan pempin2 BN yg lain dari MCA, MIC- mungkin takut kut)

Heran jugak macam mana informasi terbuka hanya pempin2 UMNO sahaja..semada satu fitnah ( tak mungkin fitnah, kerana parti yg berasaskan AQ dan sunnah takkan berani menyebarkan fitnah)..

So tak tahu le..


Bila senarai org2 terkaya di malaysia diwar2kan..tak de pula nama pempin2 UMNO ni, ..depa jawab ler pulak, pempin2 UMNO ni pakai proksi..dan peliknya juga nama2 proksi2 tak tersenarai ler pulak.


Tapi spt biasa..kalau berlaku Pilihanraya kelak..atau apa2 jenis rusuhan spt reformasi..pasti keluar kembali senarai2 org2 yg terkaya di Malaysia ni..dan lagi sekali nama2 dalam senarai tersebut ialah pastinya pempin2 UMNO..


Mungkin ianya satu jenayah pempin2 UMNO utk miliki kekayaan..gitu juga pempin2 ARAB yg dah tak seiring ngan BARAT.


Kekayaan pempin2 UMNO akan di "terima" dan "bless" jika mereka berubah arah kepada PKR, atau PAS..


Gitu juga pempin2 ARAB..selagi relevan, selagi tu ler ada "blessing"..


Dan ..pempin2 kapir terus menerus mengaut kekayaan tanpa sapa pun risau dan perkara, ambil ler!!

-aa

1 comments

UMNO MASIH GAGAL DAN MASIH BERLAGAK DI KERDAU!!!!

Mungkin apa yang bakal diperkatakan ini adalah sesuatu yang sangat tidak menyenangkan telinga-telinga WARLORD UMNO Pahang, terutama sekali Menteri Besarnya yang merupakan Pengarah Pilihanraya Kecil DUN Kerdau. Namun inilah hakikatnya, biarpun ramai pekerja UMNO Kerdau sangat yakin mereka akan memperolehi majoriti yang besar dalam pilihanraya kecil ini.

UMNO memang hebat! UMNO memang superb! Itu perlu diakui dan ianya tidak boleh dinafikan!

Sebutkan sahaja pada ketika ini, apa yang UMNO tidak boleh adakan, semua tidak mustahil. Bahkan kalau disuruh 'mencipta' angin pun, soheh akan ada cerdik pandai UMNO yang berperut gendut, berbadan bonsai dan bercakap mengalahkan Firaun mabuk minum todi yang akan berusaha mewujudkannya, walaupun hanya dengan sebuah janji!

Itulah hakikatnya....

Jalan di hadapan Command Centre berturap baru. Jadahnya jalan Temerloh-Jerantut itu berturap ketika kempen pilihanraya kecil Kerdau. Siapa agaknya yang mempunyai otak ciput dengan idea kaput yang sudah bercendawan lapuk dengan mengutarakan idea menurap jalanraya pada ketika kempen pilihanraya sedang rancak dijalankan?

Orang kampung di sepanjang jalan terutama di hadapan Command Centre itu bukannya SEBANGANG seperti yang difikirkan oleh perancang berotak ciput dan beridea kaput. Penurapan jalan seperti itu, dengan otak bahlol akan mengatakan ia adalah kemudahan untuk penduduk di kawasan tersebut. Namun projek mee segera tersebut, adalah sangat menyusahkan. Kawasan yang tidak sepatutnya menjadi sesak trafik, tiba-tiba sahaja menyukarkan perjalanan.

Anehnya, Command Centre Barisan Nasional yang terletak di padang Masjid Ubudiyah, hanya menghimpunkan orang-orang besar UMNO yang gila mempamerkan kereta mewah mereka bersama para pemandu yang diupah. Ramainya yang berkitaran di sekitar Command Centre tersebut seperti penyamun-penyamun yang sedang lapar dan melihat setiap batu di sekitar tempat itu, adalah ketul-ketul duit yang turun dari langit.

Entah aktiviti apa yang dilakukan oleh UMNO-BN dengan Command Centre yang bagaikan Command Centre permainan video popular awal tahun 2000 dahulu, Red Alert, hanya puak-puak pak lawak dan badut-badut yang berkitar di tempat itu sahaja yang tahu.

Sayang, UMNO yang ada banyak duit, membazirkan duit untuk pilihanraya kecil Kerdau dengan mempamerkan kehebatan mereka, tetapi hasil kerja yang serba melawakkan!!!

Ramai bekas-bekas PKR yang datang membantu. Tetapi puak-puak yang cukup lasak dengan kerja-kerja ground, underground mahupun tok dalang, bagaikan sang pengemis yang berkudis berdener di atas kepalanya. Mereka tidak dihargai dan mereka TIDAK DIPERLUKAN langsung!!!

UMNO masih berlagak yang mereka mempunyai jentera yang sangat hebat walaupun jumlah penonton ceramah mereka, kalau tak ada budak-budak pekerja sendiri, pasukan keselamatan dan orang luar, jumlahnya mungkin tak lebih daripada 10 orang.

Calon DUN Kerdau yang mewakil UMNO-BN memang hebat! Bagaimanapun, kehebatan calon berkenaan tidak mampu disaingi oleh jentera-jentera yang sepatutnya membantu. Agak malang kerana yang datang, hanya untuk 'makan angin' dan menyesakkan lagi kawasan ini.

Walhal, UMNO sedang berperang dengan Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PAS-PKR-DAP. Mereka ada kumpulan yang sangat mahir dengan modus-operandi Pakatan. Malangnya, akibat kesombongan dan ketololan serta takut jawatan mereka dirampas, kumpulan bekas PKR dan PAS ini dibiarkan begitu sahaja.

UMNO kalah besar pada Mac 2008. Mereka kembali disokong oleh majoriti Melayu kerana beberapa faktor yang antara lain adalah kerana DAP. Bagaimanapun, golongan ini sangat mudah lupa diri dan sentiasa juga terlupa bahawa mereka terus dan sedang diperhatikan dengan teliti oleh mata ketiga.

Tidak menghairankan kalaupun Syed Ibrahim menang di Kerdau dengan majoriti 200 undi memandangkan 'kehebatan ketololan' yang dipertontonkan oleh UMNO terutama dengan projek-projek yang sepatutnya dibuat selepas PRK bukannya semasa PRK seperti menurap jalan!!!

Dan memang sewajarnya juga, akar umbi UMNO perlu menolak para pemimpin yang masih lagi berfikiran jumud dan dari zaman Neolitik itu ke dalam tong taik kerana mereka masih gagal hidup pada alaf baru dan mereka masih gagal mentafsirkan pandangan-pandangan serta pemikiran-pemikiran baru yang serba terdedah dan serba terbuka!

Mungkin jentera dari Perak dan Kedah sahaja yang boleh menimba pengalaman kerana mereka melakukan kerja ground secara teratur terutama apabila mereka diletakkan nun jauh dari pusat bandar dan jauh dari command centre yang tidak ubah seperti funfair tempat tembak gula-gula untuk dapat sebotol air berperisa buatan belakang rumah.

Satu persoalan, mengapa agaknya command centre UMNO-BN tidak dioptimumkan? Mengapa dibiarkan jadi seperti gajah putih?

3 comments

Kisah Iblis Dalam Bentuk Anwar Ibrahim!!!

Iblis sebelum dilaknat dikenali sebagai Azazil..


Dikatakan beliau telah beribadat dimuka bumi selama 1000 tahun..dikatakan tiada permukaan bumi tidak pernah jadi tempat ia bersujud..


Kemudian dia dinaikkan mertabatnya..dinaikkan ke langit pertama..beribadatlah pula ia beribu tahun disitu..


Seterusnya dan seterusnya..hingga ia naik ke langit 7, dan jadi Tuan Guru pada para malaikat.


Sangat2 lah ia dihormati oleh para malaikat..dari segi waraknya dan ilmunya. TUAN GURU!!


Kemudian dengar kabor berita...ada yg akan dihumban dari syurga dan dilaknati..maka khuatirlah sekelian malaikat dan bersegeralah ngadap kepada Tuan Guru agar didoakan selamat dari ujian trsebut...maka ngan selambanya TUAN GURU berdoa agar sekelian malaikat selamat..tiadalah ia brdoa utk dirinya, kerana yakin dia akan selamat kerana ilmu dan ibadat2nya.


Bila Allah swt kabor nak diciptaNya manusia dan tabalkan sebagai wakilNya/khalifahNya diatas muka bumi..maka protes lah sekeliannya.


Para malaikat kabor..tidakkah kami ni sentiasa sujud padaMu, sedangkan manusia ni akan zalim menzalimi dan menumpahkan darah..


Allah swt kabor Dia Maha Mengetahui.. maka diajarnya Adam as akan nama2.


kemudian malaikat pun ditanya akan nama2..tiada lah yg mengetahui..sedarlah para malaikat lantas brkata..Maha Suci Engkau, tiada kami mengetahui sesuatu melainkan apa2 yg Engkau telah beritahu..ngan lain perkataan, segala ilmu mereka, ibadat mereka adalah kurnia Allah swt semata2..


Tuan Guru telah melihat Adam as dicipta, dibelek2nya..tiada apa2 yg istimewa melainkan tanah semata2..


Bila diperintahkanNya..sujud pada Adam as, para malaikat sujud kecuali Tuan Guru..kabornya dia lebih mulia dari Adam as, kerana ia dicipta dari api sedangkan Adam as dari tanah..


Tuan Guru dilaknat oleh Allah swt dan dihumban keluar dari syurga..


Kerana benci pada Adam as kerana brpendapat Adam lah punca dia dilaknat..bersumpah akan menyesatkan anak cucu Adam as sehingga kiamat..sesekali tidak pernah ia merasa dan trfikir bahwa itu sama adalah salah dirinya sendiri..dia dibakar oleh api dendam kesumat yg berpanjangan..


Walaupun datang keinginannya utk brtobat..tapi kerana syarat tobatnya, api dendamnya yg membara membakar menghalang dirinya dari brtobat..


Ditipunya pada yg bersimpati padanya..kabornya dia tak nak sujud kerana ilmunya katakan adalah salah sujud pada Adam as yakni makhluk..tiada yg layak disujud melainkan Allah swt, dan dia bertindak kerana ilmunya..ada juga yg brsimpati.


Ditipunya juga..peristiwa dia dilaknat adalah kerana takdir Allah swt, kerana tanpanya, bagaimana nak uji manusia ( Maha Suci Allah swt perlukan pembantu dan Maha Suci Allah swt menzalimi mana2 makhlukNya termasuklah Tuan Guru)


Itu ler kisah serba sikit tentang Tuan Guru..ilmunya dan ibadatnya hangus dibakar oleh api dendam kesumat dan takabburnya..sehingga menghalang dia dari melihat apa yg haq dan apa yg batil..ilmu dan ibadatnya menjadikan ia bertambah takabbur dan bukannya bertambah tawadduk.


Dia tahu dia bersalah kerana engkar..tapi kesalahannya diletakkan pada bahu org lain yg tak tahu menahu pun kisahnya.

___________

Semoga Allah swt pelihara kita semua..pelihara dari tertipu ngan ilmu2 dan ibadat2 kita sendiri..tertipu ngan keadaan diri sendiri..tertipu kerana darjat dan kedudukan.


Mudah2an kisah Tuan Guru dijadikan sempadan pada kita semua..


-aa

10 comments

Wednesday, March 2, 2011

PAS BARU TAHU, DAKWAH PERLU BERHEMAH!!!!

Wednesday, March 2, 2011
Kalau didengar daripada kata-kata Abdul Hadi Awang, sememangnya dia memimpin sebuah pertubuhan yang sangat molek dan murni sifatnya. Apakan tidak, PAS bukan sahaja perlu mendekati orang kafir, bahkan perlu berdakwah mengajak umat Islam yang tidak beramal dengan amalan Islam agar mematuhi perintah Allah Taala selain mengajak orang bukan Islam mengesakan Allah Taala. (HARAKAH DAILY)

Dalam bahasa yang lebih mudah, Abdul Hadi Awang cuba memperkenalkan PAS sebagai badan dakwah yang bijaksana dan berhemah.

Malangnya apa yang dituturkan oleh Abdul Hadi Awang sebenarnya palsu dan plastik semata-mata. Ahli-ahli dan para pemimpin PAS sebenarnya bukan sahaja tidak berhemah, bahkan mereka semua jauh daripada bijaksana ketika menjalankan peranan sebagai pendakwah. Diringkaskan cerita, apa yang ditunjukkan oleh para pemimpin dan ahli PAS sekarang ialah, mereka tidak berdakwah, sebaliknya menjatuhkan hukum dengan sewenang-wenang mengikut pedal perut masing-masing.

Dakwah bagi mereka semua ialah menukar kepimpinan UMNO kepada Pakatan Rakyat. Dan dalam Pakatan Rakyat pula, PAS adalah pak turut yang boleh disekeh-sekeh oleh Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang tanpa perlu membayar sebarang cukai, tol mahupun zakat.

Tengok sahajalah bagaimana PAS begitu mementingkan dan membesarkan Lim Guan Eng. Lim Guan Eng bagi mereka langsung tidak mempunyai cacat cela. Langsung tidak mempunyai sebarang susuk kelemahan, bahkan bagi mereka Lim Guan Eng sangat jujur dan ikhlas dengan Islam dan umatnya, sekalipun cerita tentang Lim Guan Eng meningkah arahan yang disampaikan oleh Mufti Pulau Pinang daripada KDYMM Yang Dipertuan Agong menerusi Abdul Malik Kassim tentang istilah-istilah yang tidak dibenarkan guna selain umat Islam begitu meluas penyebarannya.

Adakah itu yang dimaksudkan oleh Abdul Hadi Awang sebagai dakwah yang berhemah? Adakah kata-kata Abdul Hadi Awang sendiri pada awal 1980-an bahawa UMNO mengamalkan politik suku dan agama suku, lantas menjadikan UMNO wajar diperangi manakala orang yang memerangi UMNO sekiranya mati, maka matinya adalah syahid, masih digunapakai sehingga sekarang, berhemah sangatkah dakwah sebegitu? Perlu diingat, Abdul Hadi Awang tidak pernah menarik kembali 'Amanatnya' itu sehingga kini.

Begitu juga dengan 'dakwah' Nik Abdul Aziz Nik Mat yang Islam UMNO adalah Islam plastik, adakah ianya juga adalah dakwah berhemah? Bahkan Nizar Jamaluddin dalam kempennya di Tenang dan berulang di Rumpun Makmur Kuala Krau mengharamkan syariekan undi untuk UMNO, adakah ianya berhemah atau ianya adalah dakwah berkhemah?

Cakap tak serupa bikin. Dalam usaha untuk mengatakan dan mewujudkan persepsi bahawa PAS adalah sebuah badan dakwah, maka teori-teori retorik tentang betapa hebatnya PAS dengan dakwah Islamiyyah diperkenalkan. Namun pada masa yang sama, PAS menerusi amalan para pemimpin dan ahli-ahlinya memperlihatkan mereka adalah kelompok yang bukan sahaja jahil, bahkan sebahagian besarnya adalah MUNAFIK 'HARBI'!!!!

2 comments

Benci Amerika, Kunun....

"...........AS juga berkata, aset Gaddafi dan keluarganya bernilai kira-kira AS$30 bilion (RM93 bilion) di AS telah dibekukan.............."-utusan


Ni keluarga Gaddafi..kabornya beliau sangat keras dan garang ngan USA, tapi leh ada harta gitu banyak sekali di sana.


Aku percaya yg Iran, kabornya musuh USA #1..tapi kalau apa2 berlaku pastinya kita akan dikaborkan banyak mana harta Iran di USA.


bagaimana juga sekelian keluarga2 kaya Arab dari setiap negara..


Mungkin tu dikaborkan sebagai strategi ekonomi atau investment..tapi dah kabornya ianya musuh Islam, buat apa kayakan mereka lagi.


Pempin2 Arab harus ambik iktibar apa yg berlaku pada Saddam Hussein, Hosni Mubarak, dan tak lama lagi Gaddafi..masa mereka masih diperlukan dan ada kebaikan pada USA, US anggap mereka lah sahabat baik..sedara seibu sebapa ibaratnya. Mengalu2kan investment dari keluarga2 ni di USA, UK dan dinegara2 Eropah..


Bila mereka2 ni yakni pempin2 Arab sudah tak relevan dan menjejaskan dunia USA..maka mereka ni akan dibakul sampahkan, harta2 dibekukan..dan yg bestnya akan mengheret mereka ke mahkamah atas nama keadilan, hak asasi dsb.


Hj Hadi, Nik Aziz dan sekelian ahli2 PAS juga elok ambik iktibar...PAS akan dikudakan utk mencapai maksud mereka..dan bila tak diperlukan akan dihumban spt sampah atau akan diseret ke mahkamah..


Apa yg berlaku pada UMNO juga patut jadi iktibar pada PAS..bila UMNO nampak spt lemah..MCA, GERAKAN, PPP, MIC sama2 menekan dan brcakap ngan bahasa yg sama ngan DAP.


KAPIR tetap KAPIR..pasal tu kita diperintah brkasih sayang sesama ISLAM dan brtegas ngan org2 kapir.


Bukan kerana berkasih sayang ngan kapir tapi bertegas ngan org2 Islam..


AMALKAN ISLAM..pasti sejahtera!!


PAS ..walaupun kecil sedikit dari UMNO, walaupun tewas tiap kali pilihanraya umum..tapi sekurang2nya leh berbangga yg mereka bebas dan tak payah nak tunduk kepalanya utk diinjak2 oleh org2 kapir..tapi tu dulu.


Kini..kerana tetap nak dongak walaupun dipijak2, tu ler meracau dan meraban..sampai lupa abis AQ dan sunnah..malah nak Islamkan pulak perkara2 yg baru yg mana leh senangkan hati pemijak2nya.


Dulu mulia..kini telah hina! Tu baru didunia..


-aa4 comments

Dalang Sebenar Menyerlah!!

"...................Katanya, Washington sedang berunding dengan rakan-rakan dalam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) serta sekutu lain mengenai tindakan ketenteraan ke atas Libya.
AS yang menempatkan Armada Keenamnya di Itali berkata, tentera laut dan udaranya digerakkan lebih hampir dengan Libya sementara pelbagai pelan luar jangka sedang dirangka.
AS juga berkata, aset Gaddafi dan keluarganya bernilai kira-kira AS$30 bilion (RM93 bilion) di AS telah dibekukan.
Perdana Menteri Britain, David Cameron berkata, kerajaannya akan berusaha untuk menguatkuasakan zon 'larangan terbang' di Libya bagi melindungi rakyatnya daripada serangan udara tentera Gaddafi..................." utusan.


Akhirnya dalang sebenar rusuhan2 di tanah2 Arab menyerlah..tak sabar atas hasil rusuhan, mereka pula nak masuk campur tangan.


Libya akan jadi Iraq kelak...yg mana pengeluaran minyak, dan pentadbiran akan dikuasai oleh mereka!!


Yg sioknya..alasan2 mereka gitu mulia dan terpuji!!


Org2 kapir..mana ada kebaikan dalam diri mereka, jika ianya ada dah pasti Allah swt kurniakan hidayatNya yg khusus utk memeluk Islam..


Org2 kapir tidak akan senang ngan orang2 Islam..tu dah dikabor dalam AQ. Tapi ulamak2 yg ngaku ulamak, yg ngaku ikuti AQ dan sunnah..tapi meletakkan org2 kapir lebih utama dari org2 Islam sendiri. Kononnya orang2 kapir ni lebih faham Islam..


ORANG KAPIR LEBIH FAHAM ISLAM..ishhh bila cakap tu, fikir le kembali..


-aa

3 comments

BARU KHALID SEDAR, UNDI MELAYU PENTING DI SELANGOR

Akhirnya Pakatan DAP-PKR menyedari bahawa mereka akan tumbang pada PRU13 nanti dengan petunjuk sedia ada. Pakatan DAP-PKR tidak mendapat sokongan daripada majoriti Melayu sekaligus seperti menunjuk jalan kepada gabungan berkenaan bersama-sama PAS untuk meninggalkan Pejabat Menteri Besar untuk digantikan oleh UMNO.

Dek kerana itulah, Pejabat Menteri Besar 'terpaksa' meluluskan pemilikan tanah seluas 10,000 hektar kepada orang Melayu di beberapa buah kawasan bagi memastikan undi Melayu kepada PKR khususnya tidak lari.

Pelbagai kemelut yang melanda PKR semenjak kebelakangan ini dengan Anwar Ibrahim sudah kian hampir kehilangan jawatannya selaku Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia selain jawatan selaku Ahli Parlimen, dan kemelut cantas-mencantas serta penipuan dalam pemilihan jawatan-jawatan utama dalam pimpinan pusat, menyaksikan berbondong-bondong ahli akar umbi PKR serta penggerak-penggerak utama mereka keluar parti. Sebahagian besar yang keluar parti adalah ahli-ahli Melayu dan India.

Khalid Ibrahim selaku pembesar PKR di Selangor, terpaksa melakukan sesuatu. Kalau sebelum ini, pelbagai dalih diberikan untuk menghalalkan penyerahan tanah kepada bukan Melayu, kali ini, Khalid Ibrahim bertindak sebaliknya. Melayu menjadi sasaran dan harapannya ialah agar Melayu yang menerima pemilikan tanah daripada Kerajaan DAP-PKR Selangor akan berasa terhutang budi, sekaligus membolehkan Teresa Kok dan Khalid Ibrahim berkuasa sepenggal lagi.

Susah sangat ke nak buat helah agar terus berkuasa?

2 comments

BANGANG KE HAPER CINA PKR NIH?

ADUN Simpang Pulai, Chang Ming Kai mempersoalkan kemasukan pengundi-pengundi POS secara besar-besaran di kawasan-kawasan DUN UMNO di Perak dengan tujuan untuk menjatuhkan kredibiliti SPR dan ingin menuduh bahawa UMNO Perak sedang mengecoh bagi memastikan kemenangan pada PRU13 nanti.

Barangkali ADUN Simpang Pulai yang kerjanya mengusung seorang anak dara Melayu ke sana ke mari, buta perut kalau tidak pun memang makhluk yang tidak tahu diuntung.

Keaktifan SPR mendaftar pengundi baru selain wakil-wakil dari parti politik, termasuklah PKR sendiri, barangkali tidak ingin disebutkan oleh Chan Ming Kai mengapa ia menjadi faktor penyumbang kepada peningkatan berkenaan? Mengapa hanya undi pos yang dipersoalkan terutama di kawasan-kawasan yang membabitkan kawasan kem tentera? Mengapa tidak dipersoalkan jumlah pengundi meningkat mendadak di beberapa DUN dan Parlimen yang dikuasai oleh DAP dan PAS seperti Taiping serta Pasir Panjang? Mengapa pula hanya nampak undi pos dan tidak nampak undi yang bukan bersifat pos?

Sehingga Oktober 2010, jumlah pengundi baru yang berusia 21 tahun ke atas yang belum didaftarkan di seluruh Malaysia berjumlah 11,162,546 orang. (RUJUK) Apakah angka tersebut tidak memberikan kesan secara langsung kepada pertambahan pengundi di semua kawasan dan tidak hanya di kawasan-kawasan yang didakwa ingin dimiliki oleh UMNO atau kawasan-kawasan terpilih semata-mata selepas pendaftaran giat dijalankan oleh SPR dan turut sama membabitkan wakil-wakil parti politik?

Apakah Chan Ming Kai yang mewakili suara-suara wakil rakyat Pakatan yang lain, mulai resah memandangkan mereka semakin hampir tersungkur di Perak kerana penolakan rakyat terhadap Pakatan Rakyat yang tidak banyak bekerja, melainkan beretorik sepanjang masa?

Yang sahihnya para pemimpin Pakatan di Perak memang benar-benar rusuh dengan jumlah penambahan pengundi baru dan pengundi Pos kerana peluang untuk mereka menjarah Perak seperti hampir tertutup rapat!!!

5 comments

BESAR SUNGGUH CITA-CITA LIM KIT SIANG!!!!

Apabila Lim Kit Siang menyiarkan artikel Madhawi al-Rasheed di BLOGnya, ia sebenarnya mencerminkan kehendak dan impian musuh Islam yang sebenar terhadap entiti yang ada kena-mengena dengan Islam. Cerita tentang kemusnahan Arab Saudi atau lebih tepat lagi Masjidil Haram, Masjidil Nabawi dan Kaabah sudah lama dimainkan oleh musuh-musuh Islam, terutama sekali Zionis dan pelampau kulit putih.

Dan Lim Kit Siang cuba menguji sensitiviti umat Islam, khususnya di negara ini dengan berasbabkan kebangkitan rakyat, kebebasan bersuara dan ledakan teknologi. Penekanan terhadap desakan yang dilakukan oleh Facebook, blog dan sebagainya, sudah cukup untuk memberikan petanda bahawa orang yang dijadikan sehabat dan sekutu oleh PAS dan Melayu PKR ini sebenarnya cukup teringin untuk melihat perubahan kepada Arab Saudi, negara di mana tiga tumpuan suci umat Islam di seluruh dunia berada.

Sekalipun mungkin wujud perbezaan pendapat dan pendekatan di dalam negara Arab Saudi sendiri, terutama sekali apabila berlaku ledakan tenaga kerja yang tidak mendapat kerja sama ada dalam sektor kerajaan mahupun swasta dan ditekan pula oleh situasi kos sara hidup yang meningkat, mengharapkan Arab Saudi huru-hara dan terlibat dalam kancah apa yang dikenali sebagai tuntutan dan pembaharuan, adalah sesuatu yang tidak kena pada tempatnya.

Sebenci mana pun kepada keluarga Saud, keluarga yang paling berpengaruh di dunia kerana penguasaan mereka ke atas emas hitam, sebarang ketidakstabilan yang berlaku di negara tersebut, akan menyebabkan umat Islam di seluruh dunia akan bermasalah.

Iran sudah lama melaung-laungkan agar Makkah dan Madinah dibebaskan daripada cengkaman keluarga Saud. Kaum Ismailiyyah iaitu cabang daripada kaum Imamiyyah, salah satu mazhab paling berpengaruh dalam Syiah juga mendesak agar Makkah dan Madinah dijadikan sebagai tanah umat Islam yang tidak perlu lagi berada di bawah jagaan Saud.

Amerika Syarikat sentiasa mengintai peluang untuk menguasai negara tersebut secara langsung, meskipun kini menjadi berhala yang disembah oleh sebilangan besar pembesar Saud. Zionis turut mengintai peluang yang sama.

Semua faktor-faktor tersebut memerlukan tindakan yang bijak. Dan apabila seorang kafir seperti Lim Kit Siang melahirkan harapan untuk melihat Arab Saudi yang lebih demokratik, telus dan pemerintahnya sekarang digulingkan oleh rakyat Arab Saudi, motif utamanya sudah tentulah sama seperti cita-cita Zionis yang tidak mahu Makkah dan Madinah menjadi tempat penyatu umat Islam. Masjid berkubah hijau di Madinah sudah lama menjadi idaman untuk dihancurkan. Manakala makam mulia yang terletak di bawah kubah hijau itu juga, sudah lama cuba dibongkar dan jenazah mulia yang berada di dalam makam tersebut, sudah lama ingin dinaikkan dan dijadikan sebagai bahan pameran.

Jangan anggap ringan 'saranan' Lim Kit Siang... dan jangan pandang dari sudut reformasi semata-mata kerana sebagai umat Islam, reformasi yang hendak dijalankan perlulah tidak melepasi had yang dibenarkan. Merepublikkan sesebuah negara, bukanlah ajaran Islam!!!

Dan para imam muktabar, tidak juga pernah menulis waimma satu ayat pun untuk menghapuskan raja yang memerintah sekalipun raja berkenaan sangat kejam dan zalim selagi amal agama dibenarkan dan kemudahan menjalankan urusan agama disediakan!!!!

Berhati-hatilah dengan nasihat dan kata semangat daripada kaum kafir yang di hati mereka sentiasa memusuhi Allah Taala dan Rasul-Nya, sekalipun pada lisan, mereka berkata mereka sangat menghormati agama Islam.2 comments

SEMBANG APA DZULKEFLY AHMAD? BAHASA ARAB TAK PENTING YER?

Dek kerana sudah malu calon PAS di Kerdau dan Merlimau kurang cerdik dalam bab agama, maka Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor terpaksa mengeluarkan pendapat yang sangat janggal dan dangkal. Menurut Dzulkefly Ahmad, Bahasa Arab tidak penting untuk seorang pemimpin. (MALAYSIAN INSTINCT)

Benarkah seperti yang didakwa oleh Dzulkefly Ahmad atau kenyataan tersebut merupakan satu lagi pembohongan dan pendongkolan seorang pemimpin PAS yang sebenarnya sudah tidak dapat mencari idea untuk diberikan kepada si penanya?

Bagaimana seorang pemimpin PAS yang mendakwa Islam sebagai junjungan mereka dan al Quran sebagai panduan kalau tidak mementingkan Bahasa Arab? Sedangkan Al Quran itu datangnya dalam Bahasa Arab. Bahkan hadis-hadis Nabi s.a.w sendiri pun dalam Bahasa Arab. Begitu juga dengan kitab-kitab muktabar karangan ulama-ulama salaf mahupun kalaf, semuanya berbahasa Arab.

Dari mana pula sumber hukum PAS kalau bukan dengan kefasihan dan penguasaan Bahasa Arab? Sedangkan suatu ketika Nik Abdul Aziz pernah 'menfatwakan' bahawa orang yang paling layak diangkat sebagai pemimpin adalah ulama. Ulama apa kalau bahasa Arab pun, gagal?

Kalau Allah Taala sendiri memberitahu bahawa al Quran itu diturunkan dalam Bahasa Arab dan ungkapan tersebut diulang beberapa kali dalam surah-surah yang berlainan termasuklah Surah Ha Mim Sajdah, bagaimana pula Dzulkefly Ahmad menganggap seorang pemimpin yang baik tidak memerlukan penguasaan Bahasa Arab yang baik, terutama apabila pemimpin berkenaan menjadikan al Quran dan al Hadis sebagai sumber hukumnya?

Atau adakah kerana calon UMNO di Kerdau mempunyai penguasaan yang lebih baik dalam Bahasa Arab berbanding pemimpin PAS, maka Dzulkefly beranggapan bahawa Bahasa Arab tidak penting lagi. Sebabnya hanya satu... UMNO... kalau PAS, mungkin Dzulkefly akan mengatakan bahawa Bahasa Arab adalah penting untuk pemimpin....

Dasar lidah bercabang-cabang... bahkan membuktikan juga tentang hatinya yang bercabang-cabang, bukannya satu kepada Islam dan umatnya!

4 comments

Jangan Berdusta Politik Itu Agama!!!!

Agama ialah satu cara hidup yg mempunyai prinsip2 yg mana membawa manusia ketahap kesempurnaan.

Didalamnya terkandung satu keyakinan..keyakinan yg betul yakni kita kabornya iman. Terkandung didalamnya pengamalan yg kita kabor amalan2 agama.. Keyakinan yg salah akan rosakkan amalan, amalan yg rosak akan merosakkan manusia dan membantut manusia trsebut mencapai kesempurnaan.

Agama memberi panduan pada manusia agar tempoh masa kehidupannya yg sementara didunia ni memberi munafaat yg terbaik dan sempurna pada dirinya, keluarganya, dan masyarakat disekelilingnya..munafaat2 ni dikaborkan sebagai pahala ataupun ganjaran2 yg baik. Kesudahan yg baik menanti pada manusia yg beragama.

Mereka yg beragama akan hidup dalam kemuliaan, kebaikan, dan penuh bermakna tak kira apa bangsanya, professionnya, latar belakangnya..kaya atau miskinnya...brpangkat atau tidak..berkuasa atau tidak..kuat atau lemah. Dalam apa suasana dan keadaannya berada atau tercampak..dia umpama raja dan merdeka!!

Agama dan politik...agama tidak perlukan politik atau kuasa politik utk menentukan jatuh atau bangunnya agama..makmur atau merosotnya agama.

Agama dan politik..politik perlukan agama utk terus makmur atau terlungkup menyembah bumi.

Tiada satu kuasa kerajaan pun didalam dunia ni dari sejak Adam as sehingga kiamat yg berkuasa majukan atau hancurkan agama..

Tapi sudah beribu2 kuasa kerajaan telah musnah..beribu2 kaum dan bangsa telah musnah..tamaddun manusia telah musnah bila musnahnya dalam agama.. ni kita leh lihat dalam sejarah.

Kerajaan Firaun, Namrud, ROm dan Parsi telah musnah kerana agama..walaupun telah ribuan tahun menguasai manusia. Dimusnahkan oleh manusia2 yg kerdil yg didalam diri mereka ada agama.

Agama bebas dari segala sesuatu termasuk lah kuasa politik dalam menentukan jatuh dan bangunnya..ianya hanya bergantung pada manusia sejauh mana ia menghargai dan mengamalkan agama.

Sebab tu tiap hujung tamadun manusia..Allah swt utuskan nabi2Nya menyeru manusia padaNya, taatiNya dan jauhi larangan2Nya. Allah swt tidak hantar kerajaan yg amat berkuasa atas maksud ini.. ..leh dikatakan keseluruhan nabi2Nya hanya berbekalkan iman dan taqwa...bukan berbekalkan bala tentera yg besar atau kekayaan yg melimpah ruah.

Sulaiman as mewarisi kerajaan bapanya Daud as dan diluaskan lagi oleh Allah swt sehingga menguasai sekelian makhluk yakni binatang2 didarat dan dilaut, jin, angin dsb..Tetapi tetap yg mengekang sekelian kekuasaan ini ialah kerana agama yg ada didalam diri Sulaiman as.

Kewafatan Sulaiman as, wafat jugalah agama dalam dirinya..kini kerajaannya yg besar hanya diturunkan sebagai satu hikayat, ianya tidak kekal. Jika keutuhan agama adalah brsebabkan kuasa kerajaan/kuasa politik maka sudah tentu kekalnya kerajaan Sulaiman sehingga hari ni..tapi apa yg berlaku adalah sebaliknya.. Kerajaan Sulaiman as telah lupus dan hilang, seolah2 tidak pernah wujud.
Agama mati brsama wafatnya Sulaiman as..gitu juga kerajaannya.

Agama Islam..ternyata tersebarnya keseluruh dunia kerana hasil usaha pengorbanan nabi saw dan para sahabat ra. Agama Islam masih kekal hingga ke hari ni kerana masih ada orang yg mengamalkannya..kerajaan2 yg kononnya memelihara agama Islam satu demi satu telah jatuh dan luput ditelan oleh zaman. Dari kerajaan khulafak arrasyidin, Umaiyyah, Abbasiyah, Ottomaniah dll..satu demi satu telah jatuh dan musnah sedangkan Islam masih kekal hingga kehari ini.

Islam masih kekal kerana masih ada yg mengamalnya...makin sedikit yg amalkannya makin lemahlah Islam. Walaupun ada macam2 jenis kerajaan, kekayaan yg melimpah2..sedikit tak dapat bantu Islam utk makmur, jika manusia enggan amalkan Islam.

Gitu juga parti2 politik didalam dunia ni..sekali2 tidak mampu utk bangunkan Islam ngan kuasa politiknya, gunalah segala kekuatan yg ada..pasti dan pasti tiada lah mampu.

Kerana agama bukan ditegakkan ngan kuasa politik..agama ditegakkan ngan semayang, dan semayang ialah tiang2 agama..hadis nabi saw jelas tentang perkara ini..mahfumnya..sesapa yg dirikan semayang dia telah tegakkan agama, sesapa yg tinggalkan semayang ia telah runtuhkan agama...

Dan secara simboliknya..utk tegakkan semayang, azan dilaungkan..dan doa selepas azan dilaungkan ialah mahfumnya.." azan adalah seruan atau dakwah yg sempurna"..

Utk gerakkan manusia tegakkan agama ialah pastikan manusia dirikan semayang..dan utk usahakan manusia semayang, usaha dakwah kena digerakkan..

Hudud, sistem ekonomi Islam, atau apa2 sistem kita ingin Islamkan..malah negara Islam..hanya leh ditegakkan dan diletakkan pada tempat sewajarnya jika tiang2 agama ni kukuh dan tegap..

Politik tidak ubah manusia..malah kerakusan politik leh hancurkan manusia dan kehidupannya.

Hanya agama saja menjanjikan perubahan manusia..bukannya politik.

Pembahuruan2 yg dituntut oleh penduduk2 mesir, tunisia, libya dan mana2 negara jadi satu impian sahaja..dan mungkin leh jadi satu "nightmare" saja..

Pembahuruan politik sebenarnya ada pada setiap manusia..bukan pada kerajaan mana2 pun. Ianya hanya leh diterokai dan dimunafaat sepenuhnya apabila manusia trsebut amalkan agama..

Jadi jgn letakkan harapan dan usaha yg salah..kehidupan kita singkat, dan usahlah buat kesilapan yg kita akan kesali buat selama2nya. Dan usahlah menipu manusia, yg parti kita dan kuasa politik leh suburkan dan jaminkan agama dalam diri manusia..usah beri harapan yg sia2.

-aa

0 comments

Berpolitik Tidak Bermaksud Berbohong Macam PAS!!!!

bob kabor dia bukannya nak brpolitik dan tak pandai pun..niatnya nak brdakwah.
Ni masalahnya keliru antara dakwah ngan politik..

Setiap amal ada peraturan dan adab2nya..serta rukun2nya..sebab tu ianya dinamakan amal ibadat atau perbuatan tu ngan namanya yg khusus..
semayang, posa, umrah, haji dll..

Tak leh kabor semayang tu pun politik..
posa tu pun politik..
dakwah tu brpolitik..

Jika amal2 posa, semayang, zakat dsb bebas dari pihak2, golongan2 dan parti2 trtentu..gitu juga brdakwah.

Brpolitik ni..ianya jelas semada utk kepentingan diri sendiri, partinya atau golongannya dalam memiliki kuasa..

dakwah ialah prbuatan yg khusus menyeru manusia kepada Allah swt, dan amal2 soleh yg membawa kepada kebaikan dunia dan kebaikan akhirat dan keredhaanNya.

dakwah yg diamalkan oleh nabi saw dan sekelian nabi2 sebelumnya..ianya telah dijelaskan sejelas2nya dalam AQ bahwa mereka ni tidak mencari apa2 keuntungan dunia, harta dan pangkat, kerusi pemerintahan, negara, apa2 saja yg berbentuk duniawi dan tidak meminta2.

Hari ni..berhibur sambil brdakwah, pada hal ianya jelas mahukan WANG!! dan populariti..bukan free ma!! JANGAN LUPA BELI YANG ORIGINAL LAGI tu..

Bersukan sambil brdakwah..

Berpolitik sambil berdakwah..

Macam2..
________________
Tapi ada gak kabor..semua tu dilakukan atas niat..jika niat prbuatan tu utk dakwah maka jadilah ianya dakwah..pehh mudah bebenor yob.

Niat dakwah..tapi mencari dan meminta2 sesuatu pada makhluk!!
__________
Utk cari keikhlasan..biarlah niat tu jelas dan terang!! tak usahlah nak menipu diri sendiri..

Nak kuasa,kabor je ler...nak harta, kabor je ler..nak pangkat, kabor je ler..nak bini lagi satu, kabor je ler.

Tak yah ler nak selindung2 atas nama Allah swt, atas nama sunnah, atas nama Islam..

Belajar dan usahalah bebaskan diri dari sifat2 munafik..

-aa

4 comments

Tuesday, March 1, 2011

TINGGAL LAGI EMPAT HARI... PAS MASIH DUK CARI TANDUK!!!

Tuesday, March 1, 2011
Dengan berbaki empat hari lagi, dan penulis sendiri sudah TERSEKAT DI 'SUATU TEMPAT' SELAMA EMPAT HARI TANPA BERGERAK, apa yang berlaku di Kerdau dan Merlimau nampaknya menunjukkan PAS semakin tenggelam punca. PAS semenjak ditubuhkan pada 1951, masih gagal menjadi trend-setter sebaliknya masih lagi terikut-ikut dengan rentak UMNO. PAS yang terlalu berpengalaman berbanding DAP dan PKR, masih lagi berfikiran anak-anak spastik yang perlu dipakaikan lampin pakai buang kerana gagal menguruskan diri sendiri.

Gimik-gimik murahan seperti poster, bunting, pemidang, serangan dan provokasi, nampaknya tidak banyak membantu PAS, sebaliknya yang dilihat oleh umum adalah PAS semakin terdesak sehingga terpaksa menggunakan taktik menagih simpati murahan sama ada di Kerdau mahupun di Merlimau.

Calon PAS di Merlimau, Yuhaizat Abdullah ternyata yang paling teruk kena bantai. Dia bukan sahaja dibantai kerana cakap bohongnya berhubung keahliannya dalam Gerakan 4B, bahkan dia juga dibantai kerana tidak bercakap benar dengan Diploma Tasawwurnya yang diperolehi dari ILHAM, latar belakangnya sebagai 'ahli perniagaan' selain menumpang di kuarter guru memandangkan isterinya adalah seorang guru pra sekolah.

Paling malang sekali apabila PAS yang sering bercakap besar kerana kemenangan besar PKR dan DAP pada PRU12, nyata tidak selayaknya bersikap seperti itu. Tanpa DAP dan PKR, ternyata PAS hanyalah sebuah parti politik yang tidak menunjukkan sebarang perkembangan baik pun dalam arus politik negara. Gimik-gimik dan kontroversi agama yang seringkali digunakan sebagai daya tarikan terhadap PAS, ternyata telah memakan diri.

Anak-anak setan upahan dan taksuban PAS di dalam mana-mana media sekalipun, gagal menjawab apabila ditanya. Walaupun mereka kelihatan sangat hebat apabila bertanya, namun apabila persoalan yang sama dibalikkan kepada mereka, ternyata mereka terpaksa menjawabnya dengan jalan berpusing-pusing dan terbelit-belit.

Contoh terbaik ialah apabila anak-anak setan upahan dan taksuban PAS cuba memutarbelitkan peristiwa Walkabout TPM di Kedai Kopi Joo Mee di No.J946 Pekan Chin Chin, Merlimau. Sewaktu Muhyiddin mengeluarkan duit untuk membayar harga minumannya, jurufoto blogger PAS telah merakamkan gambar tersebut dan menyatakan bahawa Muhyiddin Yassin, sang TPM sedang mengamalkan rasuah politik.

Ia seperti cuba membalas dendam dengan satu peristiwa di Galas apabila Nik Abdul Aziz yang gambarnya sedang memberikan duit kepada tiga Orang Asli, tersebar secara meluas. Biarpun Nik Abdul Aziz dan para propagandanya cuba menggambarkan peristiwa tersebut sebagai pemberian zakat, namun memandangkan situasi pilihanraya, pemberian Nik Abdul Aziz lebih ketara sebagai satu rasuah kepada tiga Orang Asli itu agar mengundi PAS setelah PAS dituduh 'cuba membunuh' kaum Asli di Galas dan Gua Musang menerusi penerokaan dan penjarahan hutan yang dipajak kepada warga asing dan penduduk luar.

PAS di Melaka benar-benar dalam keadaan yang sangat terdesak sehingga pembayaran yang cuba dilakukan oleh Muhyiddin bagi minumannya pun cuba digambarkan sebagai rasuah pilihanraya.

"TPM bayau makan minumnya di Chin Chin supaya halal dan dia tak ambil kesempatan. Bukan macam Nik Aziz... naik haji pun nak free... nak orang sponsor... itu rasuah namanya dan tak ikut sunnah Nabi. Sah ke hajinya?" kata seorang sahabat.

Keadaan di Kerdau juga nampaknya tidak memihak langsung kepada PAS sekalipun PAS menurunkan calonnya yang sangat berpengalaman berbanding calon UMNO-BN. Kewibawaan calon UMNO-BN, ternyata bukan setakat menenggelami kewibawaan calon PAS, bahkan Pesuruhjaya PAS Pahang Tuan Ibrahim Tuan Man pun bagaikan askar Jerman yang kalah bertempur dengan askar Amerika di medan perang.

Kalau hendak dikatakan PAS masih mencari-cari rentak terbaik, tempoh 4 hari yang berbaki bukanlah tempoh yang sesuai untuk berbuat begitu. Sepatutnya dalam keadaan PAS yang tertinggal jauh di Kerdau dan Merlimau, PAS sudah dapat menunjukkan kematangannya dalam meranjau arus politik negara kerana PAS bukanlah sebuah parti baru. Bahkan PAS sendiri seringkali mempamerkan mereka adalah yang terbaik sebagai pilihan rakyat Malaysia, sedangkan apa yang berlaku di Kerdau dan Merlimau memperlihatkan susuk kelemahan PAS yang sangat ketara.

Lebih mudah cakap, PAS bagaikan orang yang sedang menanti sambil terjengah-jengah ke kepala jalan dan berkata, 'Bilakah agaknya kereta ni nak sampai?' walaupun hati kecilnya berkata, "Takkan sampainya kereta yang ditunggu tuh."

4 comments

KARPAL SINGH YANG TERKAPAI-KAPAI!!!!

Keputusan Ketua Hakim Negara untuk mengenepikan sebarang permohonan penangguhan perbicaraan secara sewenang-wenangnya telah pun menunjukkan hasil. Setidak-tidaknya, keputusan berkenaan telah membuatkan Karpal Singh dan pasukan pembela Anwar Ibrahim berada dalam keadaan yang sangat tertekan. Sekalipun cuba dibantu oleh Majlis Peguam dengan menaikkan kadar yuran perkhidmatan antara 200% hingga 400% dalam usaha mendesak Ketua Hakim Negara mengenepikan keputusan berkenaan, ternyata tidak berhasil.

Usaha membela Anwar Ibrahim dan membebaskan identiti Lelaki Y daripada terkena ke tubuh badan Anwar Ibrahim, nampaknya menghadapi jalan buntu. Usaha Karpal untuk menangguhkan sidang perbicaraan bagi meredakan kehangatan dan bahang akibat penemuan DNA Lelaki Y pada dubur Saiful Bukhari yang mempunyai persamaan dengan DNA yang diperolehi daripada tuala Good Morning, berus gigi, sikat dan botol air mineral yang digunakan oleh Anwar Ibrahim ketika di dalam lokap juga nampaknya turut terhalang.

Antara usaha terakhir Karpal Singh untuk menghentikan seketika perbicaraan yang sedang dilangsung dengan melakukan perbicaraan di dalam perbicaraan telah ditolak oleh Hakim Datuk Aziah Ali, sekaligus membuatkan Karpal Singh tidak ada cara lain melainkan untuk membuat rayuan terhadap kes tersebut. Dan sementara menantikan kes berkenaan, Karpal Singh masih terpaksa membela Anwar Ibrahim dalam perbicaraan yang sedang dilangsungkan sekarang.

Rakaman CCTV di Kondo tempat Saiful diliwat, sudah pun dipertontonkan. Daripada siaran berkenaan, memang jelas Anwar berada di tempat kejadian bersama mangsa sepertimana yang dilaporkan oleh mangsa kepada pihak polis. Sungguhpun anak Anwar, Nurul Izzah cuba berbohong dalam satu temuramah tergempar bersama media, ternyata pembohongan itu tidak dapat menutup kebenaran.

Dan hasilnya ialah, Anwar hilang semangat untuk berkempen di Kerdau dan Merlimau. Sungguhpun dia hadir dan cuba berkempen, cakap-cakap temberangnya sudah loyok dan longlai. Barangkali dia sudah mula tercium taiknya sendiri di dalam sel penjara di Sungai Buloh...

Simpati kepada Karpal Singh yang masih berusaha untuk 'membebaskan' dirinya daripada dibicarakan kerana kes liwat pertama Anwar dahulu....

4 comments

Blog Archive

Labels