IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Monday, May 23, 2011

PENDEDAHAN LAGI DARIPADA SHAZRYL, PENCACAI ANWAR SEMAKIN BERDEBAR!!!

Monday, May 23, 2011
Dijangkakan esok, Shazryl Eskay akan membuat satu lagi pendedahan penting berhubung peranan loqlaq Anwar Ibrahim. Persediaan sudah pun dibuat. Beberapa SMS sudah pun tiba di telefon penulis.

Pendedahan tersebut dikatakan turut membabitkan Utusan Malaysia, media yang paling dibenci oleh Anwar Ibrahim kerana telah menelanjangkannya dengan paparan video lucah yang dikaitkan dengannya dan sokongan berterusan Utusan Malaysia kepada pendedahan serta tembelang Anwar Ibrahim.

Seperti yang dikatakan oleh Eskay sebelum ini, pendedahan seterusnya adalah sesuatu yang jauh lebih penting berbanding video lucah yang membolehkan seluruh rakyat Malaysia dapat melihat betapa jantannya belalai Anwar... siap bengkok lagi pada kepala takuknya yang dikatakan oleh seorang blogger Pakatan Rakyat bertangan gemalai bahawa 'orang' tersebut tidak bersunat.

Blogger Sahabat Ruang Bicara Faizal menimbulkan persoalan menarik yang mungkin ada kaitan dengan pendedahan esok. Apatah lagi Raja Petra Kamaruddin dan FreeMalaysiaToday, juga telah pun membuat siaran awal berhubung perkara tersebut hasil pendedahan yang dilakukan oleh Wikileaks.

Nampaknya malam ini, semakin sibuklah para pencacai Anwar untuk memikirkan apa jawapan yang akan diberikan kepada pendedahan yang dibuat oleh Eskay itu. Boleh jadi juga mereka akan sekali lagi menggunakan alasan 'tisu terbang' untuk menyanggah pendedahan berkenaan seperti yang membabitkan video lucah Anwar.

Yang pastinya, konco-konco Anwar telah pun menghubungi pencacai-pencacai mereka untuk memberi tanda sedia dan jawapan balas sepantas mungkin bagi mengelakkan wujudnya persepsi terhadap Anwar Ibrahim.

Walau apa pun, kita nantikan pendedahan yang akan dilakukan esok!!!

1 comments

TOLONG TELAN AIR TANAH KALAU MAKAN KEK INI!!!!

Selepas Kluang Rail Coffee terbabit dalam penjualan kopi babi, satu lagi masalah yang sama melibatkan babi pula muncul. Dan kali ini melibatkan bahan ramuan Whole Egg Powder dan Whole Milk Power yang digunakan oleh syarikat Puratos Malaysia Sdn. Bhd.

Lebih mengejutkan apabila ramuan tersebut turut digunakan oleh rangkaian kedai kek terkenal dalam pembuatan kek mereka di mana pelanggan teramai mereka adalah orang Melayu-Islam.

Dari sehari ke sehari, umat Islam terancam dan diancam dengan makanan syubhah dan haram tanpa mereka sedari. Memandangkan umat Islam tidak akan makan sesuatu yang jelas menyerupai daging babi, namun mereka akan segera mengunyahnya jikalau bentuk daging babi itu berjaya dihilangkan dan kemudian dijenamakan dengan jenama yang hebat-hebat.

Sebabnya sangat mudah, umat Islam di negara ini sebenarnya tidak pernah mengambil berat tentang makanan yang akan menjadi darah daging mereka. Kalaupun mereka mengambil berat tentang makanan yang dikunyah dan ditelan, tetapi sumber pendapatan yang membolehkan makanan tersebut hadir di hadapan mereka juga, sangat jarang diusul periksa.

Maka tidak hairanlah masyarakat Islam di negara ini seringkali melihat kesilapan orang lain, atau menyalahkan orang lain, tetapi sangat sukar melihat atau menyedari kesalahan yang dilakukannya sendiri. Sama keadaannya seperti rambut Rosmah Mansor. Bersungguh-sungguhlah sebahagian puak mengutuk Rosmah kerana tidak menutup jambul dan kepala kembangnya tetapi mereka sendiri tidak pernah bising dengan ahli keluarga masing-masing.

Malahan ada sesetengah penceramah yang sangat gemar menjadikan jambul dan kepala kembang Rosmah Mansor sebagai sasaran, namun anak sendiri sedang mengandung tanpa ikatan perkahwinan atau mengandungkan anak orang lain!

Maka sebab itulah, Allah Taala meletakkan taharah sebagai asas beragama. Bagaimanapun antara perkara taharah yang kurang diberikan perhatian ialah sumber rezeki yang akan menjadi darah daging kita sepanjang hayat.

Tidak kurang yang berpendapat, asal duit semuanya halal belaka!!!

0 comments

ANWAR UGUT POLIS KALAU DEDAHKAN IDENTITI PELAKU VIDEO SEKS!!!

Kata Anwar, dia tidak akan lepaskan Najib Abdul Razak. Katanya lagi, Najib Abdul Razak 'sengaja mengenakannya' dengan video lucah yang dikaitkan dengan dirinya. Malah Anwar akhirnya terpaksa mengakui bahawa dia pernah bertemu dengan Shazryl Eskay, walaupun dia terpaksa juga mengundurkan masa dan persekitaran pertemuan berkenaan.

Namun yang paling menarik ialah, Anwar seolah-olah tahu bahana besar menantinya sekiranya polis mendedahkan identiti sebenar pelaku di dalam video berkenaan. Dan kerana itulah, Anwar segera memberi amaran kepada polis, polis akan mengambil risiko besar sekiranya mendedahkan identiti pelaku berkenaan.

Satu ugutan yang semua orang sangat faham, mengapa Anwar terpaksa berbuat begitu!

Seperti juga pencuri yang menjerit pencuri, Anwar cuba bermain putar belit lidah dengan menyatakan kempen anti-fitnah yang dilancarkan oleh Pakatan Rakyat adalah kerana politik yang dimainkan oleh UMNO-BN sudah keterlaluan. Anwar bagaimanapun, tidak pula merujuk kepada kegemarannya terhadap fitnah apabila secara berterusan mengaitkan kematian Altantuya Shiiribu dengan Najib Abdul Razak. Malah mahu seluruh rakyat Malaysia menerima fitnah itu sebagai satu fakta!

Semakin lama, Anwar nampaknya semakin tersepit dengan permainannya sendiri. Sangkaannya bahawa dia lebih hebat kerana ada BAPAK-BAPAK BAGAK ada di belakang, ternyata silap besar. Hanya kerana kekaguman pada diri sendiri, akhirnya Anwar yang mempunyai rating tinggi suatu ketika dahulu, perlahan-lahan turun dan mulai jadi seperti orang biasa!

Dan lebih memeritkan apabila di Turki, negara yang menjadi kegemaran Anwar Ibrahim untuk dirujuk sebagai negara adil dan telus, para pemimpin pembangkang terpaksa melepaskan jawatan apabila video skandal seks mereka terdedah. Begitu juga dengan Pengarah Urusan IMF, turut melepaskan jawatan, ditahan di dalam penjara sementara menunggu jaminan dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang mengatakan musuhnya berkonspirasi untuk menjatuhkannya dengan politik lucah, tidak bermoral dan sebagainya, sebagaimana yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim.

Menariknya, Najib Abdul Razak dan pihak berkuasa negara ini, masih lagi membiarkan Anwar lepas bebas, walhal dia sepatutnya dikurung di dalam penjara sehingga tarikh perbicaraannya selesai. Bukankah itu yang termaktub dalam undang-undang? Dan tidakkah itu yang ditunjukkan oleh Amerika Syarikat, negara kegemaran Anwar Ibrahim sendiri?

0 comments

UNTUNG JADI SETINGGAN, DAPAT TANAH PERCUMA!!!!

Kampung DBI tidak semena-mena masyhur dengan kisah ular sawa yang hendak dipersembahkan kepada Menteri Besar Perak, Zambry Abdul Kadir. Kecoh jugalah kisahnya kisah kampung setinggan yang terletak di DUN dan Parlimen penguasaan DAP.

ADUN Buntong dan Ahli Parlimen Ipoh Barat, kedua-duanya dari DAP sehingga masih belum menjejakkan kaki untuk mendengar rintihan penduduk setinggan tersebut.

Dan pada masa yang sama, penduduk perkampungan setinggan berkenaan mengharapkan kerajaan negeri akan menghadiahkan tanah kepada mereka terutama dengan janji-janji yang ditaburkan kepada mereka sebelum ini.

Menariknya, ketika setinggan-setinggan Melayu hanya mampu menduduki rumah pangsa kos rendah, setinggan-setinggan Kampung DBI pula bakal memperolehi tanah atau rumah teres. Malah, penduduk setinggan itu juga mengharapkan kerajaan menjual rumah teres tersebut kepada mereka dengan harga antara RM10,000 hingga RM15,000 dengan alasan mereka berpendapatan rendah, miskin dan kerja kontrak. Keputusan kerajaan negeri untuk membina rumah pangsa sebagai penempatan kepada penduduk setinggan tersebut ditentang oleh MIC dan akhirnya kerajaan negeri memutuskan untuk membina rumah teres.(RUJUK SINI)

Menariknya.......


0 comments

APA KAITAN KHALID DAN AGAMA BAHAI?

Sudah ada pihak yang mempersoalkan tentang agama yang dianuti dan akidah yang dipegang oleh Khalid Ibrahim. Sekalipun dia kelihatan seperti seorang yang beragama Islam, namun hubungannya dengan BAHAI WORLD FAITH menimbulkan tandatanya yang cukup besar.

Bahai merupakan serpihan daripada puak-puak Syiah Ismailiyyah yang dihukum sesat oleh Syiah sendiri. Pengasas kumpulan sesat tersebut adalah Bahaullah yang berasal dari Iran tetapi akhirnya dibuang negara dan menjadikan Haifa, Israel sebagai pusat kegiatan utama.

Antara intipati ajaran Bahai ialah penyatuan semua Tuhan, penyatuan semua agama, mempromosikan kehidupan yang lebih harmoni dan sebagainya. Sekali imbas, agama ini kelihatan begitu hampir dengan manusia.

Ketika tragedi tanah runtuh berlaku di Hulu Langat, Khalid Ibrahim sebenarnya sedang berada di Aspen untuk kursus yang dianjurkan oleh Aspen Institute. Aspen Institute mempromosikan agenda One World Religion atau Agama Satu Dunia dengan bantuan kumpulan The Club of Rome.

Bahai merupakan pendokong kuat agenda One World Religion, malah bergiat aktif dalam PBB mempromosikan agenda berkenaan semenjak 1945 lagi.

Apa sebenarnya yang dikursuskan oleh Khalid Ibrahim di Aspen Institute? Atas kapasiti apakah Khalid Ibrahim berada di Aspen?

Salah satu daripada helah licik grup Aspen Institute ialah menentang penggunaan tenaga nuklear sebagai alternatif kepada petroleum. Dalangnya adalah Robert O. Anderson, taukeh minyak dunia terkenal. Aspen Institute bekerjasama dengan beberapa entiti lain termasuklah Illuminati....

BACA SETERUSNYA DI SELANGOR DAILY


0 comments

JANJI TAK PINGGIR, TAPI AKHIRNYA SEPAK BUMIPUTERA!!!!

Nur Jazlan Mohammad menegaskan projek Bukit Bintang City Centre tidak akan meminggirkan Bumiputera. Kemelut tersebut muncul apabila Timbalan Pengerusi UMNO Pulau Pinang, Musa Syeikh Fazhil mendakwa, projek yang akan dibangunkan di atas tapak Penjara Pudu, lebih mementingkan syarikat dari China berbanding menggunakan khidmat Bumiputera.

Walau apa pun alasan yang diberikan olehl Nur Jazlan, sebenarnya kemelut kontraktor Bumiputera mahupun peluang perniagaan kepada Bumiputera sudah terlalu lama berlarutan. Bahkan Pudu itu sendiri adalah bukti betapa Bumiputera akhirnya terpinggir dan Pudu menjadi pekan Cina sampai sekarang.

Pudu merupakan sebahagian daripada kawasan yang dipertanggungjawab kepada Penghulu Melayu Kuala Lumpur pada awal kewujudan Kuala Lumpur. Bagaimanapun, perubahan masa telah menyaksikan, tiada lagi Melayu yang tinggal di Pudu melainkan sebagai ahli bomba, anggota polis dan penagih dadah serta golongan yang tidak berumah. Mencari pemastautin Melayu di Pudu, ibarat mencari seorang China di Zambia!

Apakah jaminan yang boleh diberikan oleh UDA Holdings kepada Bumiputera sungguhpun UDA ditubuhkan untuk mengangkat martabat ekonomi Melayu di kawasan bandar? Semenjak UDA bertukar menjadi syarikat korporat, kebanyakan projek UDA terlalu banyak bersifat kapitalis. Tanggungjawab sosial UDA kepada Bumiputera juga nampaknya semakin kurang kerana membantu Bumiputera bererti UDA akan hilang profit besar.

Pada masa yang sama, Nur Jazlan sudah pun mengakui, UDA tidak lagi mampu memperjuangkan agenda Bumiputera sepertimana yang digariskan ketika UDA ditubuhkan. Secara tidak langsung, Nur Jazlan juga mengakui, Bumiputera boleh melihat UDA seperti syarikat-syarikat pemaju yang lain. Bezanya UDA dahulu bermula dengan modal daripada kerajaan, tetapi sekarang seperti yang dikatakan oleh Nur Jazlan tidak lagi menerima suntikan modal atau bank tanah. Manakala syarikat pemaju bukan Bumiputera yang begitu galak membina rumah bukan untuk Bumiputera pula, memang tidak menerima suntikan daripada kerajaan dan tidak menerima bank tanah, tetapi mereka sentiasa berpegang kepada agenda untuk memperbanyakkan hartanah bukan Bumiputera di merata-rata tempat khususnya di kawasan yang dikuasai oleh Bumiputera.


Jadi, secara tidak langsung, sekalipun Nur Jazlan menafikan dakwaan Musa Syeikh Fadhil, pada masa yang sama, Nur Jazlan juga menegaskan UDA tidak lagi terikat dengan Bumiputera!!!

Apa lagi yang boleh diharap daripada janji-janji Nur Jazlan dan UDA?

1 comments

ANWAR MATI AKAL, PERKASA PULA YANG DITUDUH!!!

Malu kerana dramanya telah dapat ditelah dari awal, Anwar Ibrahim menghalakan tuduhan konspirasi dan fitnah kepada PERKASA pula. Lebih menarik ialah apabila Anwar cuba melindungi kekantoian dia itu dengan telahan Wira PERKASA pada bulan Februari. Kata Anwar, dia musykil bagaimana PERKASA lebih tahu tentang kemalangan yang ingin diciptanya!

Pada 11 Februari, Wira PERKASA yang pada ketika itu diketuai oleh Armand telah membuat laporan polis yang mengatakan, Anwar Ibrahim akan mencipta satu kemalangan jalan raya untuk menyelamatkan dirinya daripada tuduhan liwat, seterusnya membolehkannya melarikan diri ke luar negara.

Ezam Mohd Noor, bekas orang kanan Anwar turut menggesa pihak berkuasa agar menarik semula pasport antarabangsa Anwar bagi mengelakkan dia melarikan diri ke luar negara.

Dan Anwar pula mencipta drama kononnya tayar kereta yang dinaiki oleh isterinya telah disabotaj oleh pihak tertentu sekalipun pemeriksaan jelas menunjukkan ia adalah kerosakan biasa akibat kurangnya penyelenggaraan.

Anwar masih lagi bermain-main dengan teori konspirasi dan teori fitnah. Anwar juga masih lagi bermain dengan teori tikam belakang dan teori 'langgar kawasan'. Sedangkan pada masa yang sama, semua orang tahu, drama yang diarahkan dan diskripkan oleh Anwar tidak menjadi. Hati pemandu peribadinya telah dibolak-balik oleh Allah Taala, sekaligus menyebabkan konspirasi Anwar sendiri, terbongkar.

Makhluk berlidah panjang dan berkote bengkok itu boleh bercakap berapa juta kali tentang konspirasi dan fitnah. Namun apa yang dipertontonkan oleh Allah Taala sekarang ialah, segala konspirasi dan fitnah yang dituduh kepada orang lain, semuanya berbalik kepada Anwar Ibrahim sendiri.

Kepada kaum pencacainya, tak payahlah memasukkan unsur-unsur pengkhayalan tentang konspirasi dan penghapusan Anwar dari muka bumi ini. Kalau benarlah wujud konspirasi seperti yang cuba mereka timbulkan, Anwar Ibrahim seharusnya sudah lama tiada lagi di Malaysia kalau tidak pun di dunia ini.

Ini adalah Malaysia, bukannya Amerika Syarikat! Terlalu banyak berkhayalkan Amerika Syarikat dan filem-filem mereka pun akhirnya akan menghasilkan fatamorgana yang bukan-bukan!!!!

0 comments

BAB SHAHRIZAT BUKAN MAIN NGUTUK, BAB RONNIE LIU TERUS HILANG TELUR!!!!

Bila Shahrizat Jalil kata, rumah anak-anak yatim yang terkena musibah tanah runtuh dan mengorbankan 16 orang penghuni serta kakitangannya, maka bersilatlah para juak-juak Pakatan Rakyat, menuduh dan memaki hamun Shahrizat Jalil sesedap rasa. Kata mereka, Shahrizat Jalil tidak prihatin kerana dalam keadaan sedih seperti itu, dia boleh mengeluarkan kenyataan sebegitu rupa. Walhal Shahrizat berada di tempat kejadian dan telah mengarahkan bantuan diberikan kepada mangsa. Kenyataan yang dikeluarkannya itu adalah bertujuan untuk menepis tuduhan bahawa Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak prihatin kepada rumah anak-anak yatim tersebut, sedangkan rumah berkenaan tidak pun berdaftar dengan JKM.

Atau dalam bahasa mudahnya, rumah anak-anak yatim At-Taqwa adalah rumah halimunan!

Pun begitu, statusnya tidak menghalang kerajaan daripada membantu dengan Shahrizat merupakan antara Menteri terawal yang menyalurkan bantuan, malah jauh lebih awal berbanding Kerajaan Negeri yang Menteri Besarnya masih lagi berada di Amerika Syarikat kerana berkursus dengan Aspens Institute yang mempunyai kaitan rapat dengan agama Bahai.

Agama Bahai berpusat di Haifa, Israel!!!

Dan sekarang, Ronnie Liu pula menyatakan bangunan malang itu tidak mempunyai CF. Sekaligus Ronnie Liu ingin memberitahu seluruh rakyat Malaysia bahawa kalau kerajaan negeri tak bantu pun tidak mengapa sebab rumah tersebut tidak ada sijil layak diduduki.

Mungkin kerana itulah, Ronnie Liu tak hingin nak datang ke Hulu Langat. Tak hingin juga nak membantu atau menyalurkan apa-apa bantuan. Bahkan bukan Ronnie Liu sahaja, sebaliknya hampir kesemua Exco kecuali Hasan Ali yang datang membantu mencatatkan nama bagi penyaluran bantuan daripada KDYMM Sultan Selangor kepada keluarga mangsa.

Hanya setelah tempat tersebut didatangi pembesar-pembesar negara seperti TPM, barulah kelihatan muka Elizabeth Wong, dan penghujung hari pula, barulah kelihatan Roziah serta Halimah Ali yang dilaporkan berlagak nak mampos macam dioranglah penguasa Selangor. Sampaikan ada yang berkata, "Bila masa pula nak bagi bantuan kecemasan kena minta izin Exco dulu?" Seolah-olah petugas-petugas UMNO yang datang lebih awal, bertungkus lumus dan berkuyup kesejukan berjam-jam lamanya sebelum kedatangan kedua-dua Exco betina itu, bukanlah orang Selangor dan perlu mendapatkan izin kedua-duanya sebelum melakukan sebarang tugas di Selangor!!!

Pencacai dan penjilat Pakatan Rakyat ada berani hentam Ronnie Liu yang cuba nak lepas tangan sebab yang mati itu bukanlah Teoh Beng Hock atau rumah yang runtuh itu, bukanlah rumah kebajikan Cina?

Rasa-rasanya, mereka tidak akan berani sebab kalau mereka berani bersuara, sudah pasti hujung bulan nanti, akan berkuranglah beberapa ratus ringgit daripada keseluruhan pendapatan gayung sana gayung sini!!! (RUJUK SINI)

0 comments

HARAKAH CUKUP MELAYU DAN ISLAM SEBAB IKLANKAN UBAT KEMALUAN DAN PERANGSANG SEKS!!!!

Memang payah bila seorang umat Islam yang bergelar “ustaz” cuba bermain politik. Dari memberikan keutamaannya kepada Islam, dengan mudah “ustaz” tersebut lebih cenderung untuk membuat kenyataan berasaskan pendirian politiknya berbanding Islam. Perkara tersebut sering berlaku pada beberapa individu bergelar “ustaz” di dalam PAS.

Ekoran dari mengutamakan politik berbanding kerasionalan sebagai umat Islam yang adil dalam memberikan hujah, ramai pemimpin PAS yang tewas dengan pujuk rayu “syaitan” yang kini menjadi sahabat akrabnya. Dan yang terbaru ialah Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat menunjukkan ke”bahlol”annya pada rakyat.

Baru-baru ini, Idris dilaporkan berkata bahawa Utusan Malaysia tidak layak mewakili bangsa Melayu kerana tidak menepati ciri-ciri Melayu dan jauh sekali dengan ajaran Islam. Dia berkata begitu sebagai respon kepada gesaan PERKASA untuk PAS sama-sama mempertahankan Utusan dari terus diserang oleh segelintir pihak yang tidak senang dengan agenda Melayu yang dibawa akhbar tersebut.

Pada saya, kenyataan Idris ini merupakan sebuah kenyataan “cari makan” oleh seorang ahli politik dengan menolak untuk berfikir secara rasional dan berasaskan fakta. Dia bercakap ikut “sedap mulut” mengikut konteksnya sebagai ahli politik PAS. Kononnya, mungkin dengan kenyataan tersebut, dia akan meraih undi dari perwakilan PAS pada Muktamar PAS, Jun ini.

Benarkah Utusan tidak bercirikan Melayu? Saya cabar Idris Ahmad, nyatakan sebuah akhbar selain Utusan yang begitu “ultra” dalam memperjuangkan soal hak dan kedaulatan Melayu di dalam negara. Ada? Saya tidak fikir Idris Ahmad mampu menjawab soalan saya kerana kenyataannya itu adalah salah dan terang-terang tidak betul pun!

Usah nafikan kenyataan ini. Pemimpin-pemimpin Melayu Pakatan Pembangkang sendiri turut membeli akhbar Utusan setiap hari. Baru-baru ini, Ustaz Harun Din Al-Hafiz, Timbalan Mursyidul Am PAS yang difitnah Suara Keadilan, turut mengaku bahawa beliau membaca Utusan. Malah ramai pemimpin Melayu PAS, PKR dan DAP yang lain turut membaca Utusan. Itu fakta “open secret” yang tidak dapat dinafikan!

Sudah sekian lama Utusan menjadi pilihan orang-orang Melayu di negara ini tanpa mengira sokongan politik. Sudah menjadi tradisi turun temurun, “ingat Utusan, ingat Melayu”, ungkapan itu sudah sinonim dengan kehidupan orang Melayu di negara ini. Bukankah dahulu Utusan Malaysia bernama “Utusan Melayu” sebelum ditukar kemudiannya? Apakah Utusan tidak cukup bercirikan Melayu?

BACA SETERUSNYA DI PERAK TODAY


0 comments

MACAM TAK CAYA, KEDAH AKAN DIRAMPAS OLEH UMNO!!!

Berita demi berita disiarkan. Tentang ketidakpuasan hati rakyat Kedah terhadap kerajaan OSTAT KITA. Tentang tersepitnya mereka yang dianggap penyokong Pakatan Rakyat sekiranya mendapatkan bantuan daripada kerajaan negeri dan dicop sebagai anjing UMNO sekiranya cuba mendapatkan bantuan para pembesar UMNO dalam beberapa keadaan.

Ahmad Bashah, Pengerusi Perhubungan Negeri pula menyatakan, sokongan pengundi Cina pasti akan berpaling kepada Barisan Nasional pada pilihanraya umum akan datang, berdasarkan trend terkini. Tidak pula dinyatakan, apakah trend terkini yang dimaksudkan. Atau ianya barangkali satu lagi retorik daripada UMNO Kedah yang masih kebuntuan memikirkan kaedah terbaik untuk mendapatkan kembali Kedah yang jatuh ke tangan PAS atau lebih tepat lagi Pakatan Rakyat pada Pilihanraya Umum Ke-12 lalu.

Baguslah kalau betul UMNO berkeyakinan untuk mendapatkan semula Kedah daripada PAS. Cuma masalahnya ialah, betul ke seperti yang dicanang-canangkan itu?

Terdapat banyak tempat yang UMNO-BN kalah, masih tidak disentuh atau didatangi oleh para pembesar UMNO negeri. Tumpuan yang keterlaluan pada sebelah utara Kedah, dilihat tidak mendatangkan hasil yang baik pada PRU 13 nanti. Sebahagian besar daripada kawasan di mana UMNO Kedah kelihatan sangat aktif, sebenarnya adalah kubu kuat UMNO sendiri.

UMNO Kedah seharusnya mencari jalan yang lebih efektif dan lebih 'keras' dalam menangani kelembapan dan kemandoman aktiviti. Barangkali juga sudah sampai masanya, Ketua-Ketua Bahagian di Kedah keluar dari sarang dan sarung masing-masing, sambil mula mendekati akar umbi secara lebih kerap.

Malahan Mukhriz Mahathir yang merupakan Timbalan Pengerusi Perhubungan Negeri juga, sewajarnya dapat menjalinkan hubungan yang lebih baik dengan warlord-warlord di Kedah. Seperti yang dicadangkan oleh seorang pemimpin UMNO Selangor, Mukhriz wajar mendekati Ketua-Ketua Bahagian di Kedah dalam usaha mendapatkan kerjasama dan kesungguhan mereka untuk memastikan UMNO Kedah berjaya pada PRU13 nanti.

Setidak-tidaknya bersama mereka untuk sama-sama makan tengah hari atau sama-sama melawat Bahagian. Melawat Bahagian bukan bermaksud melawat pejabat UMNO Bahagian, sebaliknya melawat penduduk di Bahagian dan memahami masalah akar umbi selain membelah hati mereka agar kembali menyokong UMNO.

Sehingga kini, ramai pengundi di Kedah yang belum melihat kesungguhan pemimpin-pemimpin UMNO Kedah untuk merampas semula negeri tersebut dari tangan PAS. Walaupun terlalu banyak retorik dan slogan yang dilaungkan, namun hakikatnya, keadaan masih sama. Masih di takuk tu juga!

Sekarang bukan masanya untuk berceramah mengumpulkan orang beribu seperti fahaman sesetengah pihak yang masih duduk di bawah tempurung berbulu. UMNO tidak akan mampu atau berjaya mengumpulkan ribuan pendengar ceramah yang setia seperti mana yang dilakukan oleh PAS, sebaliknya para pemimpin UMNO perlu turun ke bawah dan kalau perlu berlakon makan sambil bersila, itulah yang dilakukan.

Sehingga kini, UMNO dilihat sebagai elitis yang menyombong tidak bertempat. Itulah persepsi rakyat Malaysia, tak kiralah sama ada mereka berada di Kedah, di Selangor mahupun di Sabah!

0 comments

VIDEO SKANDAL SEKS: UMNO BERKONSPIRASI DAN BUAT FITNAH LAGI!!!!

UMNO sememangnya dilihat sebagai satu kuasa kejahatan yang paksinya adalah seks, fitnah dan konspirasi. Tidak sekelumit pun timbul perasaan kasihan di hati UMNO, sebaliknya UMNO sentiasa mencari jalan untuk mengaitkan Anwar Ibrahim dengan skandal seks yang memalukan.

Disebabkan itulah Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan merangkap Mursyidul Am PAS seringkali berkata, tanpa UMNO, dunia ini akan selamat.

Sebagai bukti kejahatan UMNO, satu lagi video skandal seks telah muncul dan kali ini UMNO telah mengeksport kemahiran mereka ke Turki untuk melaksanakan dan menjayakan konspirasi dan fitnah itu bersama-sama dengan Tayyip Erdogan, kawan baik Anwar Ibrahim sendiri.

Timbul pula pertanyaan, bagaimana Tayyip Erdogan boleh menerima konspirasi dan fitnah UMNO? Adakah Tayyip Erdogan ketika dilawati oleh Najib tempoh hari telah belajar bagaimana hendak membikin video panas itu dalam usaha untuk mengalahkan parti saingan utamanya?

Kenapalah agaknya Tayyip Erdogan tidak belajar daripada Anwar Ibrahim dan tidak mendengar kata? Sepatutnya Tayyip Erdogan berasa malu kerana telah menggunakan politik lucah, ugut dan tidak bermoral itu!

Habislah Tayyip Erdogan sebab tidak dapat masuk syurga kalau berdasarkan kepada 'fatwa' yang dikeluarkan oleh Nik Abdul Aziz Nik Mat....

Enam pemimpin kanan parti pembangkang Turki, Parti Pergerakan Nasionalis (MHP), semalam meletakkan jawatan ekoran skandal video peras ugut dan seks, sekali gus dijangka mempengaruhi keputusan pilihan raya umum negara ini pada 12 Jun ini.

Media Turki melaporkan, pemimpin kanan pembangkang itu dipaparkan dalam keadaan memalukan dalam rakaman video lucah itu, yang disiarkan melalui Internet.

Awal bulan ini empat yang lain yang juga merupakan pemimpin kanan parti itu telah meletakkan jawatan ekoran rakaman video hampir sama iaitu beberapa orang daripada mereka dipaparkan sedang mengadakan hubungan seks, dipercayai di sebuah rumah yang digunakan oleh anggota parti untuk mengadakan hubungan sulit.

Gelombong kedua peletakan jawatan pemimpin-pemimpin MHP itu mungkin memberi kelebihan kepada Perdana Menteri, Tayyip Erdogan yang memimpin Parti AK yang dijangka mengekalkan kuasa buat penggal ketiga dalam pilihan raya umum pada Jun ini.

Ketika ini, tinjauan pendapat meletakkan sokongan terhadap parti Tayyip berada sekitar 45 peratus.

Ekoran skandal itu, sokongan terhadap MHP juga dijangka merosot.

MHP dijangka tidak dapat meraih sokongan melebihi 10 peratus yang diperlukan bagi mengekalkan mereka dalam Parlimen, ekoran skandal tersebut.

Sokongan terhadap MHP ketika ini berada pada sekitar 10 hingga 15 peratus, kata tinjauan pendapat.

MHP ketika ini menguasai 70 daripada 550 kerusi di Parlimen Turki.

Antara mereka yang meletkkan jawatan ialah Timbalan Pengerusi MHP, Osman Cakir, Umit Safak dan Mehmet Ekici, serta Setiausaha Agung, Cihan Pacaci dan timbalannya Mehmet Taytak.

Mereka meletakkan jawatan sebagai anggota parti dan juga menarik diri daripada dicalonkan bertanding sebagai calon Parlimen mewakili parti itu.

Seorang lagi timbalan pengerusi MHP, Deniz Bolukbasi kemudian turut meletakkan jawatan.

"Saya telah meletakkan jawatan bagi mengelakkan konspirasi ini dan tuduhan palsu ini mengugat MHP pada pilihan raya akan datang,'' kata Bolukbasi dalam satu kenyataan.

Stesen televisyen CNN Turki melaporkan, pihak berkuasa telekomunikasi telah melancarkan siasatan berhubung video tersebut. - AP/Reuters (SUMBER)


0 comments

Sunday, May 22, 2011

SKANDAL BARU: SIAPA 'KIKI' DI SISI ANWAR IBRAHIM?

Sunday, May 22, 2011
Makin kuat pula desas-desus tentang seorang individu yang bernama 'Kiki' yang dikaitkan dengan pemimpin agung PKR. 'Kiki' sebenarnya adalah seorang lelaki tetapi khabarnya mempunyai tangan lentik seperti makhluk dalam gambar di atas.

Sehingga setakat ini, cerita tentang 'Kiki' hanya berlegar di kalangan orang tertentu sahaja. Bagaimanapun, sumber dari dalam PKR sendiri yang mendedahkan tentang 'Kiki' secara tidak sengaja. Tidak pula diketahui motif sebenar cerita tentang 'Kiki' tetapi daripada apa yang diketahui, dapatlah dibuat kesimpulan bahawa gerakan dari dalam PKR sendiri untuk menyingkirkan Anwar mula dibuat.

Barangkali kumpulan berkenaan sudah mulai bosan kerana parti mereka dikaitkan dengan gormal secara berterusan, maka keputusan diambil untuk membuat pendedahan tentang 'Kiki'. Pun begitu, memandangkan ianya datang daripada manusia PKR, maka berita ini perlu ditanggapi dengan penuh hati-hati.

Bagaimanapun, sumber yang sama turut menceritakan tentang seorang pembesar AMK Selangor dilaporkan sedang mengatur langkah 'memajukan' PKR di Selangor menerusi jalinan 'persahabatan' dengan juak-juak bekas pemimpin PKR terkenal di Selangor.

Ketika Khalid Ibrahim sedang bercuti di San Francisco, makin banyak pula cerita tentang PKR Selangor yang tidak begitu enak didengar. Tambah-tambah lagi cerita tentang skandal baru bernama 'Kiki' ini sedang cuba dikaitkan dengan Ketua Umum PKR.

Harap-harap tak betullah cerita ini memandangkan kisah video seks dan DNA Lelaki Y pun sudah cukup untuk memeningkan kepala ekoran keengganan Anwar Ibrahim secara sukarela sama ada mengakui perbuatan dan kesalahannya, mahupun kesungguhan Anwar Ibrahim cuba menggerakkan kekacauan di seluruh Malaysia bagi melindungi kes melibatkan kemaluannya!!!

1 comments

HAK BUKAN ISLAM DIPERSOALKAN!!!!

Apabila hak-hak warganegara bukan Islam dipersoalkan, bahkan sejarah bagaimana kaum bukan Bumiputera diperkatakan, pastinya ramai yang akan melenting. DAP tentunya akan menggerakkan serangan secara terus-menerus dan lebih berstrategi, terutama sekali untuk memastikan bahawa hal ini tidak diperkatakan dan mereka lebih mudah menanam doktrin ke dalam pemikiran generasi baru bukan Bumiputera.

Bekas Yang Dipertua YADIM dan juga bekas Naib Presiden PAS, Nakhaie Ahmad menyatakan, negara sewajarnya menilai semula layanan terhadap golongan bukan Bumiputera berdasarkan persetujuan kontrak sosial dan menegaskan kerajaan terlalu berlembut serta terlalu bermurah hati kepada masyarakat berkenaan.

Apa yang dinyatakan oleh Nakhaie Ahmad bahawa tindakan kerajaan atau lebih tepat lagi UMNO dalam usaha mendapatkan undi dan sokongan kaum bukan Bumiputera, terpaksa menjadi terlalu lembut dan bermurah hati termasuklah dalam hal hak awam mereka. Hak awam telah diberikan kepada golongan imigran termasuklah hak untuk mengundi, melibatkan diri dalam politik, menjawat jawatan awam, terbabit dalam ketenteraan dan sebagainya. Sedangkan hampir semua negara di dunia ini tidak mengambil sikap seperti kerajaan Bumiputera Malaysia.

Benarlah seperti yang dikatakan oleh Nakhaie Ahmad bahawa amalan yang dibuat oleh penguasa Bumiputera-Islam di negara ini adalah berdasarkan kepada amalan agama Islam. Dia memberikan contoh apabila Nabi s.a.w membuat perjanjian dengan kaum Yahudi di Madinah, hak-hak awam telah diberikan kepada golongan tersebut tetapi sebagai balasan mereka perlu 'membayarnya' semula dengan tanggungjawab. Mereka perlu bertanggungjawab dan bersetuju untuk mempertahankan negara ini dan dan bukannya menghina perjanjian yang telah dipersetujui.

Pencabulan perjanjian yang telah dibuat memerlukan tindakan susulan terhadap golongan terbabit. Malangnya, Malaysia terlalu berlembut dan akhirnya menganggap masalah tersebut sebagai masalah remeh sehinggalah ada di kalangan pemimpin dari golongan imigran yang tidak segan-silu mempersoalkan tentang keistimewaan umat Islam dan kaum Bumiputera selain mempersoalkan tentang Bahasa Kebangsaan.

Antara tindakan yang perlu dibuat ialah, kaum imigran yang telah melanggar sosial kontrak perlu disingkirkan dari negara ini. Bahkan kerajaan perlu mengambil pendekatan yang lebih tegas dalam usaha menjaga kepentingan kaum Bumiputera dan umat Islam di negara ini.

Maka timbullah pertanyaan, siapa dari kalangan pemimpin-pemimpin PAS yang akan menyanggah Nakhaie Ahmad apabila bekas pemimpin PAS itu menyatakan, negara Islam tidak akan membenarkan golongan bukan Islam menjadi menteri atau memegang jawatan-jawatan utama di negara ini. Apakah PAS selepas ini akan terus-menerus menekankan bahawa Malaysia bukanlah negara Islam dalam usaha untuk menghalalkan persetubuhan dengan DAP?

Dan yang terlebih penting, adakah PAS akan mendiamkan isu Negara Islam yang sudah sekian lama diperjuangkannya semata-mata kerana 'rahsia' negara Islam sudah dibocorkan oleh Nakhaie Ahmad? Adakah PAS akan menggunakan alasan Malaysia tidak akan menggunakan al Quran dan Sunnah sebagai medium undang-undang yang sebenar bagi membolehkan Lim Kit Siang menjadi Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri dalam usaha meraih sokongan DAP atau sebenarnya PAS akan menerangkan dengan sejelas-jelasnya bahawa di dalam al Quran, tertera jelas ayat yang menegah umat Islam menaikkan seseorang pemimpin yang bukan beragama Islam?

UMNO mengambil jalan tengah dan bila-bila masa sahaja boleh ke kiri atau ke kanan. PAS pula macam tersepit ekoran permainan politik mereka sendiri.

BACA DI SINI

0 comments

JAHAT SUNGGUH MULUT ZAID IBRAHIM!!!!

Zaid Ibrahim, seorang lagi bekas kawan baik Anwar Ibrahim mencabar Anwar agar mendedahkan siapakah pelaku sebenar di dalam video seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia itu. Ini adalah berikutan keengganan pihak polis untuk membuat pendedahan berhubung pelaku berkenaan.

Anwar dalam temuramahnya dengan Yahoo! News memberitahu, dia tahu siapa pelaku tersebut. Namun enggan menerangkan secara panjang lebar identiti sebenar 'lelaki' berkenaan.

Jahat sungguh mulut Zaid Ibrahim!

Zaid Ibrahim sewajarnya mengamalkan budaya budak-budak PKR. Iaitu angguk dan telan bulat-bulat apa sahaja yang dituturkan oleh Anwar Ibrahim. Kalau Anwar Ibrahim kata, langit itu berwarna hijau, terima sahaja dan jangan sesekali cabar Anwar untuk buktikan sebab Anwar tidak akan membuktikan kata-katanya, sebaliknya akan mengatakan itu semua adalah KONSPIRASI dan FITNAH UMNO-BN sahaja!

0 comments

ANWAR SUSAH HATI KALAU LEBIH RAMAI PELABUR AMERIKA DATANG KE MALAYSIA!!!

Anwar Ibrahim memperkecil-kecilkan usaha Najib Abdul Razak menarik pelaburan dari Amerika Syarikat. Katanya, usaha Najib mencanangkan Malaysia sebagai destinasi utama pelaburan kepada masyarakat korporat di Amerika Syarikat baru-baru ini adalah berasaskan 'khayalan' Perdana Menteri semata-mata.

Dan seperti biasa, Anwar Ibrahim membuat perbandingan dengan Filipina, Indonesia dan Thailand dari segi menarik pelaburan asing langsung (FDI) tetapi tidak pula memberikan data-data tentang jumlah sebenar pelaburan asing di Malaysia berbanding ketiga-tiga negara kegemarannya.

Menariknya Anwar Ibrahim ini ialah, sensitif sungguh dia kalau Amerika Syarikat memberikan perhatian dan kerjasama kepada Najib Abdul Razak. Kecil sungguh hatinya apabila Dewan Perniagaan Amerika Syarikat makan malam dengan Najib Abdul Razak. Walhal dia mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan entiti-entiti yang berkuasa di Amerika Syarikat.

Apa pula yang disumbangkan oleh Anwar Ibrahim dalam menarik pelaburan asing? Tidakkah Anwar Ibrahim sebenarnya diberikan ruang yang sangat luas untuk menarik pelaburan asing sehinggakan Amerika Syarikat bagaikan negara kedua buatnya. Sebaliknya apa yang dilakukan oleh Anwar di Amerika Syarikat ialah memprojekkan dirinya sebagai bakal Perdana Menteri dan bantuan daripada beberapa entiti di sana ditagih untuk tujuan tersebut.

Dan pada setiap masa, Anwar sentiasa berusaha untuk memastikan negara ini tidak aman. Anwar membangkitkan sentimen kebencian di kalangan rakyat untuk memastikan cita-citanya menjadi Perdana Menteri tidak berakhir.

Hal ini diterangkan dengan panjang lebar di SELANGOR DAILY.

Seharusnya dalam keadaan ini, Anwar Ibrahim seandainya ikhlas kepada rakyat Malaysia, membantu Najib Abdul Razak mendapatkan pelaburan dari Amerika Syarikat. Namun apa yang berlaku ialah, Anwar mencari jalan untuk memperkecil-kecilkan usaha tersebut dan menyifatkannya sebagai khayalan semata-mata.

Timbul juga pertanyaan, sepanjang Anwar Ibrahim berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, sebanyak manakah FDI telah dibawa masuk oleh Anwar Ibrahim? Atau seperti biasa dia akan mengaku kerja orang lain sebagai kerjanya seperti mana dia tanpa segan silu mengakui bahawa Universiti Islam Antarabangsa dan Bank Islam Malaysia tidak akan wujud kalau bukan kerana usahanya?

0 comments

UMNO SEMEMANGNYA BERDEPAN MASALAH BESAR UNTUK PRU13!!!

Pilihanraya Umum Ke-13 sudah semakin tiba. Bahangnya sudah semakin dekat. Begitu juga dengan pemilihan pucuk pimpinan yang baru. Para pemimpin yang berpoket tebal sudah mengatur strategi agar nama mereka dijulang dan mendapat pencalonan tertinggi. Dan memandangkan kaedah pemilihan kali ini lebih 'marhein' dan berpaksikan kepada akar umbi, maka perbelanjaan kali ini terpaksa melibatkan tukang-tukang propaganda yang seringkali mendabik dada, merekalah yang paling hebat dan mereka jugalah yang cukup berpengaruh!

Sekalipun kalau dilihat trend sekarang, UMNO sebenarnya tidak berhadapan dengan masalah besar seperti pada tahun 2008 sama ada untuk merampas atau pun mempertahankan kemenangan, namun pada masa yang sama, UMNO sebenarnya sedang berhadapan dengan ancaman yang sangat besar.

Ancaman itu bukan datangnya daripada Anwar Ibrahim, jauh sekali DAP mahupun rakan-rakan komponen Barisan Nasional di Semenanjung yang sehingga kini masih lena tidur diulit tangan-tangan gundek. Sebaliknya ancaman yang sedang dihadapi tetapi tidak diatasi oleh UMNO sekarang adalah kerosakan yang sedang berlaku dari dalam.

Masalah itu lebih menjadi lebih parah di negeri-negeri di mana UMNO 'terpaksa' menjadi pembangkang seperti Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan SELANGOR. Biarpun kegembiraan kerana ramai ahli-ahli PKR masuk UMNO semula di samping perpindahan keahlian dari PAS ke UMNO, namun situasi itu menimbulkan masalah baru yang jauh lebih besar dan lebih sengit berbanding persaingan UMNO dengan PAS mahupun PKR, sama ada disedari mahupun tidak.

Keagresifan pihak-pihak tertentu yang cuba mengintai kedudukan dan peluang di dalam atau menggunakan UMNO, telah menyebabkan timbulnya puak-puak yang tersendiri. Ditokok pula dengan PENGHANTARAN TROJAN HORSE yang diberikan peluang untuk mengakses apa-apa sahaja yang berkaitan dengan UMNO, akan membunuh parti itu secara perlahan-lahan.

Sebenarnya untung nasib UMNO sekarang, bergantung kepada ahli-ahli marheinnya. Jikalau ahli-ahli marhein tidak ambil peduli dengan apa yang sedang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin tertentu, hayat UMNO pastinya semakin pendek. Bukan tidak ada pemimpin UMNO yang telah dikenalpasti menjadi mangkuk dan hamlau yang ingin memusnahkan UMNO demi perut dan kocek mereka, tetapi setakat ini, tidak banyak tindakan yang dilakukan oleh warga marhein UMNO. Majoriti daripada mereka, sekadar menerima sahaja keputusan. Siapa yang datang dulu, siapa yang berjaya tunjukkan mereka bagus sekalipun berpura-pura, orang itulah yang akan dinaikkan sebagai pemimpin.

Itu resam Melayu tulen. Resam yang seringkali membuatkan Melayu menjadi malang hanya kerana tersalah memimpin pemimpin yang lemah tetapi pandai berpura-pura dan berlakon serba pandai.

Selagi masalah ini tidak diselesaikan, selagi itulah UMNO akan membarah. Selagi dibiarkan anasir-anasir dalaman yang meruntuhkan tanpa sebarang gerakan kewaspadaan, selagi itulah UMNO akan terus melemah. Dan ianya terletak di tangan ahli-ahli UMNO sebenarnya yang mampu berfikir dan menilai sendiri setiap pemimpin UMNO yang cuba mengatur kedudukan mereka dalam hierarki organisasi.

Ahli-ahli UMNO tidak boleh sama sekali terpengaruh dengan pemimpin yang acap kali ke hadapan apabila adanya kamera televisyen dan mikrofon wartawan, sebaliknya memerhatikan dengan teliti, pemimpin mana yang sebenarnya boleh bekerja.

Dan salah satu perkara penting yang perlu dinilai ialah, apabila seseorang pemimpin mula melantik orang-orangnya sendiri memegang jawatan penting dalam organisasi negeri, maka faham-fahamlah bahawa pemimpin berkenaan sewajarnya perlu dihumban kembali ke bawah agar dia sedar, manusia perlu memijak tanah untuk berjalan, bukannya terapung-apung di udara dilambung pujian dan angan-angan daripada para kaum propaganda yang sedang melihat segala-galanya sebagai DUIT dan KEUNTUNGAN!!!!

Semuanya bergantung kepada ahli-ahli marhein UMNO yang perlu mengembangkan saiz otak mereka demi menyelamatkan negara daripada jatuh ke tangan orang-orang yang tidak bertanggungjawab tetapi mengatasnamakan UMNO dalam kejahatan yang mereka lakukan!

KECUALILAH KALAU MEREKA SUDAH TIDAK BERMINAT MENJADI PARTI PEMERINTAH LAGI!!! MASA TU KALAU NAK LANTIK KHAIRY JAMALUDDIN SEBAGAI PRESIDEN UMNO PUN, TAK MENGAPA DAH!!! TARAK SAPA PUN AKAN PEDULI SEPERTIMANA TARAK SAPA PUN NAK BISING MAT SABU NAK JADI TIMBALAN PRESIDEN PAS!!!

2 comments

ANWAR KIAN TERDESAK, BANTUAN ZIONIS PUJAAN AKAN DIMINTA UNTUK PRU13Rahimi Osman, bekas Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim telah pun mengeluarkan atau lebih tepat lagi mendedahkan dokumen yang menunjukkan kegiatan Anwar Ibrahim dengan NED, sebuah pertubuhan Zionis yang diwujudkan untuk menjajah dan menjadikan pemimpin-pemimpin tertentu sebagai boneka Zionis.

Saksikan sendiri klip video yang disiarkan oleh AIDC. Laporan seterusnya akan menyusul....

0 comments

Saturday, May 21, 2011

ASAL TANAH RUNTUH SAJA, BERBUNYILAH SKRIP LAMA!!!

Saturday, May 21, 2011
Mungkin anda tidak perasan, tetapi setiap kali berlakunya runtuhan yang memakan korban, maka menteri yang berkaitan akan mengeluarkan kenyataan yang sentiasa sama, tidak kiralah siapa pun menteri yang JKR berada di bawahnya.

Kali ini Shaziman Mansor pula bersuara. JKR akan diminta meneliti dan mengkaji kawasan tragedi tanah runtuh melibatkan Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa.

Menariknya, Shaziman berkata, kawasan tersebut telah beberapa kali mengalami kejadian tanah runtuh tetapi tidak dilaporkan.

Dalam kejadian kira-kira 2.30 petang tadi, seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan rumah anak-anak yatim itu tertimbus dalam kejadian itu.

Setakat 9 malam ini, lima mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala sembilan lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewasa berusia 22 tahun, kata polis.

Penghuni yang cedera berusia antara 11 dan 17 tahun manakala lelaki dewasa itu dipercayai pekerja di rumah anak yatim berkenaan.

Ketika tragedi Highland Tower yang mengorbankan 48 orang pada 11 September 1993, pelbagai cadangan, undang-undang yang melibatkan pembinaan di cerun, pembalakan, pembersihan tanah dan sebagainya dibuat.

Tetapi ianya sekadar bertahan selama beberapa tahun sahaja sebelum kesemua peraturan berkenaan terbuang begitu sahaja apabila lebih banyak binaan dibuat di cerun-cerun bukit, penggondolan bukit tidak terkawal, pembalakan dan sebagainya.

Dan sekarang, satu lagi tragedi berlaku. Skrip lama dikeluarkan dan selepas ini, akan keluarlah pelbagai arahan dan undang-undang... dan selepas itu berlaku lagi ulangan tragedi, lagi sekali skrip yang sama dibaca... dan ianya berulang dan terus berulang....

0 comments

TANAH RUNTUH DI HULU LANGAT... BERITA TERKINI!!!

Ketika artikel ini ditulis, hujan masih lagi turun dengan lebatnya di Rumah Persatuan Anak Yatim At-Taqwa, FELCRA Semungkis Batu 14 Hulu Langat Selangor. Kerja-kerja menyelamat masih lagi dijalankan. Seramai 20 hingga 30 orang anak-anak yatim yang berlindung di rumah tersebut terperangkap dalam runtuhan rumah akibat tanah runtuh.

Kawasan berkenaan tidak lagi boleh dimasuki kerana jalan masuk telah ditutup oleh pihak berkuasa. Jalan ke Hulu Langat pula sesak teruk.

Berdasarkan laporan terkini, 3 mayat telah dikeluarkan dan dihantar ke Hospital Ampang untuk bedah siasat manakala 14 lagi masih dicari. Tiga yang terselamat tetapi cedera, telah dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan lanjut.

Adakah ini satu lagi petunjuk Allah Taala untuk solat hajat dan munajat yang dibuat oleh para pemimpin PAS? Sekitar 1998, tidak jauh dari kawasan tersebut iaitu Empangan Semenyih, airnya hampir kekeringan akibat kemarau panjang dan catuan air terpaksa dilakukan oleh kerajaan untuk mengatasi masalah bekalan air. Hanya selepas 'orang berkenaan' dibicarakan dan disumbat ke dalam penjara, paras air di Empangan Semenyih kembali normal sehingga kini!!!!

0 comments

MUSIM BELI BELA SUDAH PUN BERMULA!!!!

Perang sudah pun bermula apabila Najib Abdul Razak dan Muhyiddin Yassin mengingatkan kepada para pemimpin dan ahli-ahli UMNO agar menyelesaikan masalah di dalam parti secepat mungkin. Penterjemahan yang salah memang sengaja dibuat, memandangkan musim pemilihan telah pun tiba. Ramai yang mengintai-ngintai peluang untuk menjawat jawatan-jawatan penting di dalam UMNO selain peluang untuk menjadi calon pilihanraya.

Maka tidak hairanlah apabila perang saraf telah dimulakan terutama daripada makhluk-makhluk belaan untuk memastikan taukeh-taukeh besar mereka tidak dijejaskan oleh sesiapa pun. Promosi perlu diberikan dengan walau apa cara sekalipun tetapi sebarang promosi yang perlu diberikan ialah untuk menunjukkan boss-boss berkenaan baik-baik belaka, hebat, super-hero, tidak bengkok, lurus bendul, belum azan dah terpacak kat tangga masjid dan seangkatan dengannya, walaupun sebelum tempoh tersebut, kalau boleh tak mahu tengok orang lain, kalau boleh tak mahu hulur salam pun.

Maka makhluk-makhluk belaan pun dipilih dan dibela. Walaupun belaan tidaklah setara mana, tetapi atas dasar dan atas nama belaan, maka khadam-khadam yang mata mereka sentiasa nampak ringgit, akan melakukan sedaya mungkin dan sebaik mungkin untuk menggambarkan boss mereka adalah yang terbaik dalam segala-galanya.

Itulah juga yang sedang berlaku di dalam PAS. Apa-apa sahaja yang berlaku dalam UMNO, ia menjadi klon dan kembar di dalam PAS. Pemilihan jawatan penting di dalam PAS akan berlangsung tidak lama lagi. Calon-calon yang layak untuk bertanding, juga sudah diumumkan. Sekalipun ada keluar masuk dan tidak mahu bertanding, tetapi perang saraf telah pun diatur dengan sebaik-baik mungkin.

Ini bukan lagi zaman para pemimpin mengelak daripada menanggung tanggungjawab. Sebaliknya ini zaman pemimpin mencari tanggungjawab. Tak kiralah sama ada pemimpin tersebut pakai songkok tinggi, mahupun serban berbakul beratnya tujuh lapan kilo. Tidak ada jawatan di dalam parti bermakna, tidak boleh bekerja.

Dan memandangkan sekarang zaman Internet dan media-media sosial atau media-media baru mengambilalih tempat media-media tradisional dalam membuat promosi, ramailah yang sedang kekenyangan dan tiba-tiba sahaja mampu menjadi penulis! Malah ramai juga yang mendabik dada bahawa mereka sajalah yang boleh buat kerja menulis, membuat promosi dan memastikan kemenangan calon-calon tertentu.

Bukan lagi perkara rahsia, para pemimpin membela penulis-penulis upahan. Dari zaman promosi menggunakan kertas sehinggalah propaganda menggunakan talian internet, para pemimpin pencari jawatan dan para penulis upahan yang mempunyai seribu satu macam proposal bagaikan cekam dengan cagu. Saling busuk membusukkan!

Dan kerana itulah juga, pemimpin-pemimpin yang sebelum ini memberikan gambaran akan melepaskan jawatan, tidak mahu lagi bertanding, tidak lagi diterima akar umbi, tiba-tiba sahaja berubah fikiran. Yang kedekut, sudah mula mengeluarkan duit dan membahagi-bahagikan kepada kumpulan-kumpulan tertentu. Kumpulan-kumpulan tersebut akan segera menyerang kumpulan lain, agar duit tidak dikongsi beramai-ramai. Yang sebelum ini, asyik cerita tentang jihad, fasal fisabillah, fasal agama... sekarang, sudah pandai cerita tentang lobi hotel, cerita tentang nak buat itu ini, cerita tentang orang itu ini pengkhianat dan tikam belakang...

Walau zaman berubah semacam mana sekalipun, kaedahnya tidak pernah berubah. Cuma tempoh beli bela sahaja yang sudah berubah... kalau sebelum menang, asyik mencari orang untuk dibeli dan dibela tapi bila dah menang, sibuk lari untuk elak daripada muflis!!!

0 comments

MAT SABU BOLEH PAKAI BALIK SARUNG LUTUNG KESARUNG!!!

Salah seorang daripada 6 orang yang disahkan layak bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden PAS, telah pun mengesahkan akan bertanding jawatan nombor dua itu. Nasharuddin Mat Isa yang merupakan penyandang jawatan tersebut, sebelum ini telah pun mengesahkan yang dia akan mempertahankan jawatannya.

6 orang layak bertanding jawatan berkenaan iaitu Mat Sabu, Nasharuddin, Tuan Ibrahim Tuan Man, OSTAT KITA Azizan Abdul Razak, Husam Musa dan Salahuddin Ayob.

Salahuddin Ayob telah menarik diri daripada pertandingan tersebut, sekaligus menjadikan tumpuan sekarang kepada lima orang. Tuan Ibrahim Tuan Man juga dikatakan kurang berminat untuk menandingi jawatan berkenaan. Husam Musa sekalipun membayangkan tidak lagi berminat untuk menandingi jawatan berkenaan, namun seperti yang diketahui, pendirian Husam selalunya tidak jelas dalam hal ini. Dia mungkin menarik diri tetapi dia kekal menjadi playmaker utama di belakang tabir.

Katanya, pencalonan yang diterima oleh Mat Sabu amat memberangsangkan. Justeru itulah, Mat Sabu ingin mencuba nasib sekali lagi selepas dia kalah dalam pemilihan pada tahun 2009 untuk jawatan yang sama.

Barangkali kerana Mat Sabu mempunyai perancangan yang lebih baik berbanding Nasharuddin Mat Isa, maka dia pun menawarkan diri. Apatah lagi, Mat Sabu tidak perlu berpenat lelah untuk mempertahankan kerusi DUN atau Parlimen. Mat Sabu mempunyai masa yang panjang dan ruang yang lebih untuk kerja-kerja parti.

Cuma masalahnya, pemikiran Mat Sabu dalam menanggapi sesuatu, agak menyukarkan PAS untuk mempertahankan imej elit ulama pada parti tersebut. Ulama yang seringkali cuba dikaitkan dengan Mat Sabu, hanya akan digelak-gelakkan kerana Mat Sabu, sama seperti Mahfuz Omar sekalipun taraf pendidikannya sedikit tinggi, tidaklah sealim mana pun! Mat Sabu hanya terkenal kerana kokoknya. Namun selepas kehilangan jawatan selaku Ahli Parlimen Kuala Kedah, Mat Sabu hilang kokok. Kalau ada pun kokoknya, sekadar suara sajalah sedangkan isinya memang tak boleh diharap langsung. Tidak ada lagi hujah-hujah berdasarkan fakta, angka dan perangkaan seperti yang dilakukannya pada zaman Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri dahulu.

Alim dalam bahasa bermaksud bijak pandai...

0 comments

KALI INI ANWAR BETUL!!!

Untuk kali ini, penulis terpaksa bersetuju dengan pendapat Anwar Ibrahim yang mengatakan, rakyat negara ini akan melalui zaman 2008 apabila terpaksa membayar lebih 30% berbanding harga asal untuk makanan kesan daripada kenaikan harga minyak berbanding kenaikan kadar upah dan gaji.

Keputusan kerajaan untuk menarik balik subsidi diesel dan petrol RON95 atau dalam bahasa sedapnya, menyelaraskan semula subsidi, mahu tidak mahu akan memberi kesan yang sangat besar kepada harga makanan di negara ini.

Ketika kerajaan memilih untuk tidak popular sekalipun PRU semakin hampir, ada kegusaran yang lebih besar berbanding kejatuhan dan tumpasnya Barisan Nasional, khususnya UMNO disebabkan kenaikan kadar inflasi secara menegak ini.

Dalam tempoh yang singkat, beberapa syarikat pengeluar makanan khususnya susu bayi telah mengumumkan peningkatan harga untuk produk-produk mereka. Diikuti dengan kenaikan harga barangan dapur dan sebagainya, 1 Jun nanti akan menyaksikan gelombang kenaikan harga semua benda secara pukal dan secara tidak terkawal.

Apa yang berlaku di negara ini ialah, kerajaan tersangat tunduk kepada kemahuan pemborong dan orang tengah atau lebih tepat lagi dikenali sebagai kapitalis. Tindakan tidak populis kepada para pengundi dan rakyat Malaysia, biasanya bertukar menjadi popular di kalangan kapitalis. Sudah tentulah keputusan kerajaan untuk menaikkan harga minyak akan disambut dengan gembira. Ini adalah masanya untuk kaum kapitalis mengaut keuntungan berlipat-lipat kali ganda.

Walaupun kerajaan telah menubuhkan satu lagi suruhanjaya untuk mengatasi masalah pemopolian atau kartel di kalangan pengeluar serta pemborong, apakah jaminan sebenarnya yang boleh diberikan oleh kerajaan bahawa harga barang akan kekal berada pada paras sekarang atau lebih rendah lagi. Apakah kerajaan akan lebih mengambil kira tentang akaun negara berbanding mengeluarkan sebahagiannya untuk memastikan rakyat berada dalam keadaan lebih selesa menerusi pemaksaan pengekalan harga?

Rasa-rasanya amat sukar untuk kerajaan berbuat begitu. Ketika peringatan diberikan tentang kesan inflasi akibat kenaikan harga minyak apabila harga getah dan kelapa sawit turut melambung tempoh hari, tidak banyak yang kerajaan lakukan melainkan terpaksa menurut kehendak pengeluar minyak dan produk berasaskan getah untuk menaikkan harga.

Apabila harga gula 'terpaksa' dinaikkan atas pelbagai sebab dan faktor, ada di kalangan pemimpin kerajaan yang membuat saranan yang barangkali hanya sesuai untuk ahli keluarga, iaitu kurangkan pengambilan gula untuk kehidupan lebih sihat. Bagaimana pula dengan harga beras yang turut dijangka akan naik? Adakah kerajaan akan mengarahkan rakyat kurang memakan nasi, sebaliknya memakan ubi dan keledek seperti saranan salah seorang pemimpin utama UMNO suatu ketika dahulu? Bagaimana pula dengan kenaikan barangan lain termasuklah kos pengangkutan? Apakah kerajaan akan mengarahkan rakyat agar mengurangkan pengangkutan dan memilih untuk berjalan kaki atau menunggang kerbau ke mana-mana?

Tidak ada negara di dunia ini yang dapat mengekang kenaikan harga barangan ekoran perdagangan dunia saling berkait antara satu negara dengan satu negara yang lain. Namun kerajaan juga sebenarnya mempunyai opsyen iaitu melakukan kawalan harga dan penguatkuasaan yang tegas terhadap sebarang tindakan menaikkan harga sewenang-wenangnya selain mengeluarkan sebahagian daripada simpanan kerajaan untuk memberikan subsidi atau dalam banyak keadaan kerajaan akan mengeluarkan simpanan bagi mengambilalih syarikat-syarikat pemonopoli seperti pengeluar tepung, gula dan beras utama negara.

Dan bagaimana pula dengan kenaikan kadar elektrik yang tidak boleh ditolak atau dihentikan ekoran alasan kenaikan harga bahanapi, gas dan arang batu?

UMNO sebenarnya berhadapan dengan risiko tidak popular dan kemudian kehilangan sokongan yang sangat besar. Bukan kerana Anwar Ibrahim tetapi kerana pendapat yang pernah dikeluarkan oleh salah seorang pemimpin UMNO yang sekarang ini adalah Ketua salah satu sayap UMNO, "Biarlah naik sekali... rakyat cuma marah sekali."

Dan kerana rakyat marah sekali itulah, mujur UMNO-BN tak hilang Putrajaya ke tangan Lim Guan Eng!!!

1 comments

GUNA BAHASA KEBANGSAAN SEMATA-MATA NAK TARIK MELAYU... ITULAH DAP!!!

Selepas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mengakui, DAP masih gagal menarik keahlian Melayu secara beramai-ramai, DAP melancarkan satu portal baru yang digelar Rocketkini yang ditulis dalam Bahasa Kebangsaan. Portal tersebut diharap akan mudah menembusi kelompok Melayu sekaligus menarik Melayu untuk menjadi ahli pencacai Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang seumur hidup, sepertimana yang dilakukan oleh mentor Lim Kit Siang di seberang tambak!

Perkara itu diumumkan oleh seseorang yang mengaku anak Khir Johari (gambar di atas).

Menurutnya Rocketkini.com akan mempunyai forum, perbincangan dan acara-acara yang dikendalikan dalam Bahasa Melayu.

Rupa-rupanya kepentingan Bahasa Melayu kepada DAP hanyalah untuk menarik Melayu menganggotai parti tersebut. Dengan mengambil pendekatan dan pemikiran bahawa Melayu bangang Bahasa Inggeris, DAP nampaknya terpaksa berundur dan menggunakan pendekatan Bahasa Melayu konon-kononnya kerana kepentingan bahasa tersebut dalam mendapatkan sokongan Melayu.

Sebelum ini, beberapa orang pemimpin DAP menolak kepentingan Bahasa Kebangsaan sebagai alat integrasi nasional setelah laporan yang mengatakan kebanyakan pelajar-pelajar sekolah Cina gagal berbahasa kebangsaan dengan fasih sama ada menulis mahupun bertutur. Kata mereka, semuanya salah UMNO.

Namun akhirnya DAP sendiri yang terpaksa menggunakan bahasa kebangsaan dalam usaha menarik ahli-ahli baru dari kalangan orang Melayu. Mengapa tidak terus menggunakan Bahasa Inggeris, ditambah pula DAP tidak pernah peduli pun dengan bahasa kebangsaan?

Nampaknya DAP terpaksa menelan kahak sendiri dalam isu kepentingan bahasa kebangsaan atau lebih tepat lagi Bahasa Melayu...

Dan apabila DAP berjaya memperolehi sokongan Melayu, apakah nanti yang bakal ditekankan oleh DAP ialah kepentingan Bahasa Cina, Bahasa Tamil, Bahasa Fuchow dan sebagainya untuk digandingkan dengan Bahasa Melayu dengan alasan rakyat negara ini terdiri daripada pelbagai kaum?

Adakah itu yang menjadi tumpuan utama DAP, apatah lagi kebanyakan pemimpin DAP bertutur dalam Bahasa Melayu seperti itik cuba bercakap bahasa angsa?

4 comments

SIAPA SEBENARNYA YANG TAK MAHU BANK MUAMALAT DIGABUNGKAN DENGAN BANK ISLAM?

Dua orang pemimpin PAS yang mengeluarkan kenyataan yang serba melawakkan tentang ura-ura penggabungan dua buah bank Islam, sebenarnya mengeluarkan kenyataan bagi pihak tuan-tuan besar mereka yang cuba menimbulkan persepsi buruk terutama sekali terhadap Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, salah seorang usahawan Melayu yang paling berjaya dan banyak membantu mewujudkan jutawan-jutawan Melayu yang lain.

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary sebenarnya menjadi sasaran serangan baru oleh puak-puak Pakatan Rakyat terutama sekali di Selangor. Serangan pertama yang dilakukan adalah ke atas Alam Flora Sdn. Bhd yang merupakan antara entiti penting yang mempunyai kepentingan Syed Mokhtar Al-Bukhary di dalamnya.

Satu pertemuan akan dibuat untuk mendapatkan penjelasan lebih terperinci berhubung penggabungan Bank Muamalat dan Bank Islam Berhad dalam tempoh terdekat.

Walau bagaimanapun, serangan ke atas Mokhtar Al-Bukhary sebenarnya mempunyai kepentingan politik dan perniagaan oleh pihak-pihak tertentu yang tidak senang dengan penguasaan yang dibuat oleh Syed Mokhtar Al-Bukhary terutama tentang kejayaannya menguasai kepentingan dalam Lembaga Pelabuhan Pulau Pinang.

Matlamat kerajaan untuk mewujudkan sistem perbankan Islam yang lebih bersepadu dan lebih efisien rupa-rupanya tidak disenangi oleh pihak lain. Dan dua orang pemimpin PAS yang berjaya dikeledaikan oleh pihak-pihak berkenaan. Kedua-dua orang pemimpin PAS itulah juga yang memanjangkan mulut tuan mereka yang bermata sepet yang sebelum ini hanya bercakap menerusi wartawan Malaysian Insider dan MStar Online.

Misi menimbulkan persepsi buruk terhadap apa-apa sahaja yang menyentuh tentang orang Melayu dan Islam, kini semakin berjaya. Hasilnya ialah, Lim Kit Siang tidak perlu lagi menyuarakan kebimbangan saudagar-saudagar bank Cina seperti ketika Kwong Yik Bank diambialih oleh saham-saham Melayu, ketika Maybank diumumkan milik Melayu dan ketika Public Bank juga hampir diambilalih oleh Melayu atau ketika Maybank menelan Southern Bank.... Sebaliknya suara Cina itu boleh disuarakan menerusi pemimpin-pemimpin PAS kerana itu lebih efisien apatah lagi bank-bank berkenaan menjalankan sistem perbankan Islam.

Artikel ini akan bersambung...

1 comments

BANYAK NI PUN, AMK DAH TERKESOT TELUR DALAM PERUT?

Kalau nak diikut-ikutkan, yang datang tidaklah seramai mana. Lagipun kalau AMK yang biasanya boleh berkumpul dalam jumlah puluhan ribu, rasa-rasanya jumlah yang datang membela Utusan Malaysia, pasti akan lari bercempera bagaikan kambing takut hujan.

Malangnya itu, tidak berlaku. Sebaliknya Shamsul Iskandar Mohd Akin, mengambil tindakan 'bijak' dengan membuat demonstrasi di hadapan Kedutaan Australia dan KLCC bagi mengelakkan jumlah yang dimusuhinya yang sebenarnya tidaklah seramai mana.

Maka haruslah dipuji akan tindakan Shamsul Iskandar Mohd Akin yang sangat bijak itu, walaupun sebenarnya ia juga menjelaskan bahawa AMK dan Ketua mereka sebenarnya, tidaklah bertelur mana pun, walaupun sebelum ini menyalak bagaikan anjing tidak bergigi.

Sebenarnya tiada apa-apa yang perlu dirisaukan oleh AMK dan Shamsul Iskandar pun. Jumlah penyokong Utusan Malaysia di Jalan Chan Sow Lin sebenarnya hanya terdiri daripada gabungan beberapa kerat Pemuda UMNO Selangor, lebih tepat lagi Pemuda UMNO Ampang dan PERKASA serta sebuah NGO yang lain.

Walaupun sebenarnya jumlah yang datang sepatutnya lebih ramai daripada yang ada semalam, terutama apabila sebilangan Pemuda Ampang yang dikatakan telah menempah beberapa buah bas untuk ke sana, tetapi setelah menerima SMS yang mengatakan AMK membatalkan niat untuk berdemontrasi di hadapan pejabat Utusan Malaysia, mereka juga turut membatalkan penyertaan masing-masing dalam himpunan aman itu.

Ada khabar-khabar angin yang mengatakan 30 biji telur tembelang telah dibawa salah seorang peserta yang sangat terkenal di Ampang, tetapi tinggal di Shah Alam untuk 'dihadiahkan' kepada Shamsul Iskandar Mohd Akin. Sekalipun dia juga turut serta, ternyata dia begitu kecewa kerana hajatnya untuk menghadiahkan 30 biji telur tembelang yang katanya, mewakili setiap satu kerusi DUN Selangor yang sepatutnya dimenangi oleh UMNO kepada Shamsul Iskandar Mohd Akin tidak kesampaian.

Cehhhhh Sam Pendek... kau cakap saja berdegar-degar, tetapi penakut rupa-rupanya. Bikin malu orang Melaka sajalah kau. Itulah kau, kau orang Melaka, jangan buat fasal di Selangor... kalau nak buat fasal juga, kau kena jumpa 'penguasa-penguasa' di Selangor dan kena minta izin dulu... kalau tidak, sampai bila-bila pun, kau akan terus dilanda sindrom ketakutan.

1 comments

Friday, May 20, 2011

KEPALA HOTAK BABI BERULATLAH, ANWAR!!!!

Friday, May 20, 2011


Anda dengar dan tengok bahasa tubuh Anwar Ibrahim! Sombong, angkuh dan memang kuat pembohong!

Apa masalah mangkuk ni dengan OSTAT KITA? MACAM HARAMJADAH.... awat, dah habis segala makhluk di dunia ini yang hang nak jadikan sebab dan punca, sampaikan OSTAT KITA pun dia nak herdik dan nak tunjuk yang dia lebih pandai dan lebih berkuasa.

Woi babi berulat kepala!

Setidak-tidaknya OSTAT KITA tu, kelulusannya jauh lebih tinggi dari hang. Hang tak lulus universiti. Ijazah pun ijazah am. Kertas ekonomi STP pun kantoi!!! Sedangkan OSTAT KITA ada kelulusan sarjana.

Hang cuma mat jenin yang berangan nak duduk di kerusi Perdana Menteri. OSTAT KITA dah pun duduk di kerusi Menteri Besar. OSTAT KITA sekurang-kurangnya jaga negeri Kedah. Hang jaga apa, jaga kote bengkok hang pun, hang terbabas!!!

Konon-kononnya nak tunjuk hebatlah yang OSTAT KITA sampai kena menyembah dia!!!

Babi berulat kepala punya Anwar Ibrahim!!!

Kalaupun OSTAT KITA pi jumpa dia dan terangkan masalah, itu adalah kerana OSTAT KITA hormatkan dia sebagai Ketua Umum PKR, walhal perkara itu cukup kalau OSTAT KITA buat keputusan sendiri saja. Nak terajang keluar PKR dari barisan Exco Kedah pun, apa masalahnya. PAS adalah majoriti di Kedah. Dan kalau OSTAT KITA buat gila, pi bercantum dengan UMNO Kedah, Anwar nak kata apa?

Memang babi berulat kepala macam Anwar Ibrahim, jenis yang kalau jumpa, terajang telurnya dua tiga kali, kemudian baru tanya, hang ni Anwar Ibrahim ka?

0 comments

SHAMSUL PENDEK TERCIRIT DAN DEMAM SEJUK!!!

Kerana kononnya AMK akan 'join' sekali demo di hadapan pejabat Utusan Melayu Jalan Chan Sow Lin, maka ramailah budak-budak UMNO, Perkasa dan grup-grup lain turun sekali. Dari Ampang sahaja, dengarnya sudah sewa beberapa buah bas.

Namun menjelang pagi tadi, satu SMS telah tersebar yang AMK pimpinan Shamsul Pendek membatalkan niat mereka untuk berhimpun sama dengan alasan nak demo untuk Lynas, ramai jugalah yang membatalkan niat mereka ke Jalan Chan Sow Lin.

Rupa-rupanya cerita tentang ramai yang nak datang, tetapi bukan untuk sokongan kepada AMK, sebaliknya untuk berkonfrontasi dengan AMK sudah sampai ke telinga Shamsul Pendek. Ketua AMK yang berjalan mengepak tetapi sangat penakut itu, cepat-cepat membuat keputusan untuk lari.

Macam biasa... dan ini bukan kali pertama pun, Shamsul Pendek lari.

Ketika demonstrasi di Jalan Tunku Abdul Rahman, bila nampak kamera, maka mengepaklah si pendek ini berjalan di sebelah Anwar Ibrahim, seolah-olah dia adalah seorang pendekar. Tetapi apabila nampak FRU mula berbaris dan mengetuk-ngetuk perisai dengan cota, aleh-aleh ayam pendek ni yang terlebih dahulu lari lintang pukang. Belum kena sembur dengan air longkang lagi, dia dah pergi minum teh dengan beberapa orang pengampunya dalam AMK.

Bila semuanya dah selesai, maka dia pun mula mengeluarkan kenyataan, seolah-olah dia berada di tempat demonstrasi.... perangai yang sama dengan Anwar Ibrahim.... Orang lain yang berarak dan makan asap beracun sambil minum air longkang FRU masa Demonstrasi Bersih, bila dah nak sampai ke pintu Istana Negara, Anwar pun sampai, rampas memorandum dari tangan Abdul Hadi Awang dan berlagak seolah-olah dialah kepala perarakan tersebut.

Itulah perangai PKR... macam anjing tak bergigi. Menyalak kuat sungguh. Kalau orang takut dan terkejut, dia akan terus menyalak dan menyalak. Tapi kalau kena baling batu, ekor pun terkepit ke celah kangkang dan mulalah bagi macam-macam alasan.


GAMBAR-GAMBAR DEMONSTRASI DI HADAPAN PEJABAT UTUSAN MELAYU JALAN CHAN SOW LIN AKAN DISIARKAN PADA MALAM INI.

0 comments

AJAK DAP MASUK BN? NORDIN KARDIN NI SILAP MANDI BUNGA KUT?

Kut yer pun nak menimbulkan muhibbah dan persefahaman antara kaum di Malaysia, takkanlah bekas VC UUM ni minta DAP duduk dalam Barisan Nasional? Takkanlah DAP nak menggantikan MCA pulak? Lagipun mahu ker MCA yang dah tua dan renta tu nak bergabung dengan DAP yang lebih agresif, apatah lagi calon-calon pilihanraya DAP semuanya muda-muda dan cantik-cantik belaka?

Apa sudah jadi dengan bekas-bekas tangan Pak Lah nih? Lain sungguh pemikiran mereka... terlalu advance. Masalahnya advance yang tidak diperlukan.

Baik DAP mahupun PAS, kedua-duanya wajar berada di luar kerajaan dan bertindak sebagai pembangkang yang menjadi pengimbang. Kalau dah semua kerajaan, siapa pula yang nak menegur kerajaan sedia ada? Nak harapkan orang dalam kerajaan nak tegur dan bangkang kerajaan?

Pastinya ramai yang masih ingat apa yang berlaku pada tahun 2004-2008 apabila kerajaan mempunyai majoriti yang terlalu besar. Suara pembangkang langsung tidak wujud dan rakyat terpaksa menerima kesan inflasi yang sangat teruk apabila kerajaan yang dipimpin oleh Abdullah Badawi sewenang-wenangnya menaikkan harga minyak.

Menarik semua parti politik untuk bergabung dalam Barisan Nasional dan membentuk sistem satu parti, akan menjadi satu malapetaka kepada negara ini.

Yang menjadi masalah sekarang ini ialah, para pemimpin pembangkang tidak tahu apa fungsi sebenar mereka. Pembangkang lebih seronok nak memburu kerusi pemerintah, dan akhirnya terpaksa menggunakan pelbagai isu yang boleh menaikkan mereka ke persada pemerintahan. Disebabkan itulah, para pemimpin pembangkang terpaksa mencipta pelbagai isu yang sebenarnya tidak ada kena-mengena langsung dengan rakyat. Contohnya seperti kes Anwar Ibrahim yang sudah-sudah tentu merupakan masalah peribadi Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia itu tetapi dijadikan sebagai masalah seluruh rakyat Malaysia.

Dengan kata lain, syahwat dia yang sedap, seluruh rakyat Malaysia perlu menjilat-jilat kemaluannya untuk membersihkan lendir yang melekat pada kulitnya!

Tapi tak tahulah kalau-kalau ramai yang berpendapat negara ini wajar menggunakan sistem satu parti seperti di China... kalau ikutkan sistem syura Islam pun, ada banyak 'parti-parti' termasuklah pembangkang di dalamnya, takkanlah sistem demokrasi rom yang sangat dibangga-banggakan dan dihadam sepenuhnya, harus satu parti?

Kena mandi bunga lagi ler bekas VC UUM ini... pastikan kali ini tidak ada bunga tahi ayam!!!!

3 comments

NIK ABDUL AZIZ SUKA KALAU BUAT DEMONSTRASI SELALU!!!!

Apabila 500 orang penduduk Orang Asli dari 40 buah kampung di Hulu Kelantan mengadakan demonstrasi di pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang untuk membantah projek Ladang Rakyat oleh kerajaan PAS Kelantan yang mereka dakwa mengakibatkan penduduk di kawasan berkenaan hilang punca pendapatan.

Sesuatu yang pasti ialah, demonstrasi bukanlah satu kesalahan menurut kata Nik Abdul Aziz. Malahan ia merupakan satu 'tuntutan' dalam agama. Kalau orang bersembahyang pun dikatakan demonstrasi kepada Tuhan, kalau jemaah yang sedang mengerjakan ibadat haji pun dikatakan demonstrasi kepada Tuhan, apa sangatlah demonstrasi Orang Asli kepada kerajaan dan Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang.

Malahan sepatutnya seluruh penduduk Gua Musang turun berdemonstrasi kerana IA BUKANLAH KESALAHAN. Lagi ganas demonstrasi itu, lagilah bagus sebabnya ianya menunjukkan kenikmatan rohaniah atau dzauq dan fana yang hanya dirasai oleh segelintir manusia yang diberikan keistimewaan oleh Allah Taala ketika beramal!

Rakyat Kelantan sebenarnya seharusnya berterima kasih kepada Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar kerana telah mengajar mereka bagaimana hendak menunjuk perasaan dan mengatasi sebarang masalah dengan hanya BERDEMONSTRASI.

Tidak sepatutnya ada pembesar PAS Kelantan yang tidak berpuas hati dengan kumpulan Orang Asli tersebut dengan menyatakan kerajaan PAS tidak pernah merampas tanah, sebaliknya penduduk itulah yang telah meneroka tanah kerajaan secara haram.

Apa pasal lidah sudah terbelit? Suatu ketika, dikatakan tanah adalah hak Allah Taala dan semua orang bebas meneroka manakala tugas kerajaan ialah memberikan tanah tersebut kepada si peneroka. Sekarang sudah tukar hukum pula?

Mujurlah ada hukum daripada Nik Abdul Aziz yang membenarkan demonstrasi!

0 comments

TAHU PULAK NEGARA INI ADA UNDANG-UNDANG!!!

Kalau kita pergi ke mana-mana di negeri-negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat, banner atau pemidang seperti di atas adalah perkara biasa. Malah ketika negeri-negeri tersebut bukan dikuasai oleh Pakatan Rakyat pun, pemidang-pemidang milik mereka bersepah-sepah dan ada di mana-mana. Biarpun sebarang pemidang yang hendak digantung, ditampal mahupun ditayangkan kepada awam memerlukan permit dari PBT, tetapi Pakatan Rakyat biasanya 'tidak terlibat' dengan undang-undang kecil ini.

Namun keadaan menjadi sebaliknya apabila Pakatan Rakyat menguasai negeri. Mereka menguatkuasakan undang-undang tersebut dan mana-mana pihak yang tidak memperolehi permit, segala banner atau pemidang akan dicabut atau dimusnahkan. Anehnya, perkara yang serupa tidak dilakukan kepada banner atau pemidang Pakatan Rakyat sekalipun memang sah-sah ianya tidak berpermit!!!

Itulah yang sedang berlaku di kawasan MPAJ. Anda boleh melihat pelbagai jenis banner tentang Pakatan Rakyat sehinggakan ada yang menutup papan tanda jalan. Namun mana-mana banner UMNO, ia akan dimusnahkan dengan secepat mungkin.

Lawatan Menteri Besar Selangor yang dijangka akan dibuat di Ampang, turut menaikkan pemidang-pemidang di serata tempat bagi mengalu-alukan dan menguar-uarkan kedatangan Menteri Besar. Pelbagai saiz boleh dilihat dan ianya bersepah di sana-sini.

Usaha pihak UMNO Ampang untuk menaikkan banner dan pemidang pula dihalang oleh MPAJ atau lebih tepat lagi Pakatan Rakyat Ampang dengan menggunakan PBT tersebut yang juga dikuasai oleh orang Pakatan Rakyat.

Hebat betul double standard Pakatan Rakyat. Bila kena kat orang lain, semuanya kena ikut undang-undang. Tapi bagi mereka, tiada sebarang undang-undang yang boleh dikuatkuasakan. Kalau dikuatkuasakan juga bererti itu adalah tindakan zalim dan tidak berhati perut. Malah kononnya tidak bertamadun!

2 comments

SYUKUR, AKHIRNYA KHAIRY JAMALUDDIN SUDAH INSAF!!!!

Siapa kata Khairy Jamaluddin tidak peka dan tidak prihatin dengan nasib rakyat Malaysia terutama sekali apabila kerajaan berura-ura menaikkan harga petrol RON95? Barangkali setelah lama menjadi Ketua Pemuda, walaupun Khairy sebenarnya lebih banyak mengatur strategi untuk dirinya berbanding untuk UMNO dan rakyat Malaysia, menantu bekas Perdana Menteri Kelima itu akhirnya melihat masalah yang bakal melanda rakyat.

Cuma agak aneh, Khairy Jamaluddin sekadar menyuarakan kebimbangan tentang kenaikan harga RON95 dan bukannya kenaikan harga diesel, sungguhpun yang paling memberikan kesan buruk kepada keseluruhan rakyat terutama sekali golongan berpendapatan rendah adalah kenaikan harga diesel.

Naiknya harga diesel, bererti semua barangan makanan dan perkhidmatan akan meningkat sekurang-kurangnya 8% daripada harga sedia ada sekalipun kenaikan tersebut hanyalah RM0.10 bagi seliter.

Seruan Khairy Jamaluddin agar kerajaan tidak menaikkan harga RON95, seolah-olah seruan Anwar Ibrahim kepada Shamsul Iskandar Mohd Akin agar sering memakai kasut tumit tinggi supaya tidak kelihatan pendek sepanjang masa!!!

Orang yang berpendidikan dari Oxford ini cuba mengaitkan harga barang makanan dengan RON95. Tak tahu pula, kebanyakan lori di negara ini menggunakan RON95. Ditambah pula dengan penerangan teknikalnya berhubung laporan Perbadanan Produktiviti Negara dan Asian Development Bank begitu jelas menunjukkan Ketua Pemuda UMNO yang sangat malang ini, tidak tahu bahawa RON95 hanya digunakan oleh kereta persendirian, bukannya lori yang menjadi nadi utama industri pengangkutan bagi sokongan kepada industri makanan!

Cuma yang agak menarik ialah, ketika bapa mertuanya menaikkan harga petrol dari RM1.92 seliter kepada RM2.70 seliter iaitu peningkatan sebanyak 40.6% dan harga diesel dari RM1.58 menjadi RM2.58 seliter iaitu peningkatan sebanyak 63.2% pada Jun 2008, tidak pula Khairy bersuara memberikan fakta-fakta serta saranan seperti yang dibuatnya sekarang.

Malah ketika penjelasan bahawa sepatutnya rakyat perlu membayar petrol pada harga RM3.15 seliter dan diesel RM2.88 seliter kecuali setelah kerajaan memberi subsidi RM0.30 untuk petrol dan diesel, Khairy Jamaluddin juga tidak bersuara. Sebaliknya bersungguh-sungguh pula dia mempertahankan keputusan kerajaan bapa mertuanya itu.

Dan sekarang, dia cuba mengajar pula bagaimana hendak menurunkan harga RON95?

Tapi apa-apa pun, terima kasihlah kepada Khairy kerana masih lagi mempunyai perasaan prihatin sungguhpun keprihatinannya itu adalah kerana Perdana Menteri Malaysia sekarang bernama Najib Abdul Razak, bukannya Abdullah Badawi.

1 comments

Perniagaan dan Kekayaan..

Mahfum hadis..."Berniagalah kamu kerana sembilan persepuluh punca rezeki adalah di dalam perniagaan."
Hadis ni selalu diwar2kan dalam usaha mencari "downline" dan menggalakkan org2 melayu utk libatkan diri dalam perniagaan atau "melabur"dalam perniagaan yg disyorkan..
Tapi......kenapa banyak yg bermasalah?
Hadis tak mungkin silap..jadi dimanakah silapnya?
Pada pemerhatian aku..silapnya ialah kefahaman. Kita tersalah faham bahwa perniagaan leh bawa kekayaan!! Yg leh datangkan kekayaan ialah Allah swt..dan jalan2nya ialah amal dalam perniagaan trsebut.
dikaborkan mahfumnya..mereka yg tidak dilalaikan ngan perniagaannya dalam mentaati perintah2 Allah swt akan masuk kesyurga tanpa hisab....satu anugerah dan janji yg sangat besar sekali!!!
Juga..melebihkan timbangan juga satu amal yg dialu2kan dlm perniagaan..ni adalah muamalat yg menunjukkan akhlak dan budi pekerti yg mulia..melebehi timbangan juga adalah satu sedekah, yg mana sedekah pula akan digandakan oleh Allah swt akan balasannya didunia dan disediakan ganjaran yg besar diakhirat kelak.
Meringankan pembeli..yakni menjual pada kemampuan pembeli kerana sangat2 memerlukan pada harga yg rendah atas kemampuan pembeli..satu kebaikan yg sangat besar!!
Senyuman..kata2 yg manis..ni juga satu amalan.
Berbanding ngan keja makan gaji..masa dan tenaga adalah milik majikan, harta2 pejabat/kilang adalah milik majikan..terlalu banyak perkara yg mana leh menyusahkan diri kita diakhirat kelak.
Jika brniaga sendiri..harta dan masa adalah bawah jagaan sendiri!!
Dan ..kabornya nabi saw dan para sahabat yg utama bila brniaga tidak brhutang ngan sesapa, brniaga ngan apa yg ada!! Kerana amalan dan akhlak yg utamakan kepuasan pelanggan kerana Allah swt..menyebabkan perniagaan mereka maju..Jujur dan amanah juga menjadi ciri2 mereka.
Kini..kononnya kita brusaha "buy last other than Malay" atau utamakan peniaga2 Melayu tapi peniaga2 Melayu tidak amalkan sifat2 sedemikian. Aku percaya jika org2 Melayu amalkan agama dalam perniagaan bukan saja org2 Melayu akan datang malah org2 lain juga akan brlumba2 dan suka utk brniaga ngan org2 Melayu dan menjadi pelanggan.
kata2.."tak menipu tak leh dalam berniaga", patutnya langsung tidak pernah wujud dalam pemikiran org2 Melayu.


Bila trlebih timbangan, segera dikurangkan dan memastikan tepat2 timbangan trsebut..
Yg paling angin sekali... "tak de duit kecik ke, bang?" ngan muka masam dan tension..kita yg jadi pelanggan pulak rasa bersalah..
Kita tak perlu brsaing atau brmusuh..tapi belajarlah dan hayatilah cara2 nabi saw brniaga, para sahabat berniaga dan mereka2 yg trdahulu ngan kita..
Kata2 bahwa Melayu ni tak pandai brniaga..kata2 negatif ni pun tak betul, walaupun ianya telah trpahat kukuh dalam diri kita..bayangkan sebelum kedatangan org2 cina, org2 putih, org2 lain keTanah Melayu..selama beribu tahun sebagai empayar yg disegani dan dihormati, sapakah yg jalankan perniagaan ketika itu?
Jika niat kita nak berniaga pasal nak kaya..tukarlah niat trsebut!! Niatlah utk beramal dan nak buat kebajikan semata2..yg kayakan kita ialah Allah swt, yg tetapkan hati2 org utk brurus niaga ngan kita ialah Allah swt..nak datangkan keuntungan pun Allah swt..so sukakanlah Allah swt ngan menjaga amal2 dalam perniagaan.
Gitu juga kata2.."kalau tak de kabel","kalau tak de org dalam"," kalau tak bagi sikit "processing fee", komisen ", "kalau bukan kroni"..maka susahlah!! ianya satu tekanan pada peniaga2, kerana peniaga pada rasminya kena ada hubungan baik ngan semua golongan..pembeli, pembekal, pekerja, dll.
Padahal hakikatnya..org brniaga kena mesra dan berkawan ngan semua orang..bagi hadiah pada org lain kerana Allah swt juga digalakkan..ianya merapatkan siratulrahim. Jika niat bagi hadiah, dan berkawan kerana nak dapatkan projek dsb, ubahlah niat trsebut!!
Jika berhutang..walaupun atas bantuan TEKUN, PUNB, MARA, dll..hendaklah niat utk bayor..bukan niat, ahh duit kerajaan adalah duit rakyat yakni duit kita. Dikaborkan sesapa yg brhutang ngan niat utk bayor balik, nescaya Allah swt akan bantu dia bayor kembali. Tapi jika niat nak belasah, maka tiada jalan baginya utk bayor!!
Tak jaga semayang, tak bayor zakat, tak jaga amalan2 yg lain..tak jaga kebersihan ngan sangkaan ahhh org2 Melayu mesti tolong kita..ni adalah fahaman yg silap. Jika servis kita kurang baik dsb..tentu org2 melayu dan org2 Islam yg lain tentu cari peniaga bukan Islam.
Betulkan cara kita berniaga...nescaya kita akan kembali kuasai ekonomi kita. Kerajaan hanya leh bantu..tapi yg nak berjayakan kita menguasai ekonomi ialah kita sendiri. Tak kira le apa jua bantuan, grant dan macam2 subsidi semuanya ibarat mencurah air didaun keladi..jika kita tak ambil sikap sebenar org2 Islam berniaga!!
Org2 kapir tak pandang..zikir kita yg riban2, semayang malam, semayang brjemaah, dahi hitam bekas sujud, dsb..tapi memandang pad akhlak kita. Jika kita berebutkan kekayaan bagaikan anjing berebut tulang, apa istimewanya kita disisi Allah swt dan dimata org2 kapir!! malah dikalangan org2 Islam pun hina..
sekadar..citer2 je. Semoga ada faedahnya..
-aa

0 comments

Blog Archive

Labels