IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Sunday, January 27, 2013

NAIKKAN CUKAI KORPORAT UNTUK PELAJAR KEPARAT BELAJAR PERCUMA, KATA BAWANI SOSIALIS!!!

Sunday, January 27, 2013

Baru belajar undang-undang tetapi pelajar berfahaman sosialis tegar cuba nak mengajar tentang percukaian negara. Katanya, kerajaan seharusnya menaikkan cukai korporat dan hasil daripada peningkatan cukai korporat tersebut, boleh digunakan untuk pengajian percuma di institusi pengajian tinggi.

Sekali dengar dan didengar pula oleh golongan yang akal pendek mengalahkan kambing dibaling kapak, memanglah menarik. Pasti yang segera mengangguk dan membenarkan apa yang dikatakan oleh K.Bawani, pelajar jurusan Undang-Undang di UUM yang terkenal kerana telah mendapat restu daripada Nik Aziz setelah bertengkar dengan Syarifah Zohra dalam satu sebuah forum.

Kepala hotak dia!

Itu yang harus dikatakan kepada K.Bawani dan golongan yang mempunyai satu fikiran dengannya.

Dia ingat cukai korporat itu harta mak bapak dia atau tok nenek dia yang didatangkan dari India ke?

Kerajaan telah mengenakan cukai korporat pada kadar 26%. Jumlah berkenaan agak tinggi bagi sebuah negara yang memerlukan modal bagi mengejar status negara maju berpendapatan tinggi. Apa yang si sosialis itu faham ialah, syarikat-syarikat korporat di negara ini, boleh dipergunakan sesuka hati dia sepertimana yang sering dipaparkan dalam filem-filem Tamil, Telegu, Malayalam atau Hindi kut?

Apa dia fikir, tidak ada tempat lain untuk berpindah?

Kalau cukai sudah ditinggikan, bermakna syarikat korporat tersebut mempunyai peluang untuk memindahkan semua operasi mereka ke negara lain yang menawarkan insentif yang lebih baik. Syarikat korporat bermakna, terdapat puluhan ribu mulut yang bergantung kepada syarikat tersebut untuk hidup.

Apabila syarikat-syarikat tersebut berpindah operasi, bagaimana pula dengan tenaga kerja yang melopong di sini? Masakan mereka akan ikut berpindah sekali ke negara asing?

Budak hingusan tu faham atau tidak apa yang sedang berlaku di seluruh dunia sekarang ini?

Kalau nak belajar secara percuma, belajar betul-betul dan rajin-rajin ler. Jadi pelajar cemerlang, bukan pelajar KEPARAT yang lebih pandai bercakap tetapi CGPA di bawah 3.0. Kalau dah dapat PTPTN tu, bayar balik. Kalau tak mahu bayar, belajar rajin-rajin dan dapatkan ijazah kelas pertama agar pinjaman ditukarkan menjadi biasiswa.

Yang dia sibuk sangat dengan hasil Petronas tu pasai apa? Apakah Petronas tu, kerjanya hanya untuk bagi pelajar-pelajar KEPARAT sepertinya untuk hidup bergoyang kaki?

Lagi banyak kemudahan belajar, nampaknya lagi benak otak budak-budak yang tidak pernah berasa hidup susah. Jenis yang tak tahu bersyukur dan jenis yang tak sedar diri!!!

Kalau dah nak senang sangat, pi tukar kerakyatan ler... tukar balik jadi Rakyat India. Mungkin di India sana, boleh dapat pendidikan percuma sepertimana yang diceramahkannya. Apatah lagi, India merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem Sosialis berparlimen.

Ideal sangat tu, kan?

5 comments:

Anonymous said...

Kalau cukai korperat dinaikkan .... silap silap hari bulan ... pelabur lari......

Anonymous said...

amma spore pong 20%- org lagi mau turun u mAu naik- abang spore ada suruh naik ka

lu konek ada patah ka tak leh keje ammma

Anonymous said...

Itulah adalah prinsip komunis. Kata Karl Marx : Negara itu bermula dengan feudal, Kapitalis, sosialis dan komunis.

Sosialis mengekalkan struktur pemerintahan tapi duit di bagi sama rata kepada rakyat.

Komunis rampas semua jadi kerajaan dan kononnya hasil negara di beri sama rata kepada rakyat.

Sosialis sama bahaya dengan komunis.

Anonymous said...

Dai.. minaci..
Lu punya mulut atas kasi diam la.
lu punya mulut bawah kasi buka,kasi sama itu olang tua Pas lu jumpa itu hari.
lu punya mulut sama itu olang tua punya mulut,manyak busuk punya.
Lu cakap sama itu Pas punya orang yang kasi takbir sama lu.
Itu orang pas ha banyak makan babi.
Pas harbi babi.
Lu biawak sudah makan ka?
Mulut macam biawak la lu.
Itu tuak ada cukup minum ka minachi pundek?

mhg said...

listen..listen..listen..kalu cukai korporat naik..adakah golongan korporat tuh akan bersetuju dan patuh..?..menteri sekaum dengan bawani..s.subramaniam minta supaya korporat melaksanakan gaji minimum pun..golongan korporat nih bising bagaikan keparat..nih naikkan cukai korporat..adoi..bawani nih mau jadi aparat kot..listen aaa..listen..

Blog Archive

Labels