IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Thursday, January 17, 2013

SULTAN KEDAH MURKA MB... PENGIKUT PAS TAK SURUH SULTAN KEDAH LETAK JAWATAN KE?

Thursday, January 17, 2013

Difahamkan, Pejabat Menteri Besar Kedah telah menerima sepucuk surat amaran dari DYMM Sultan Kedah berhubung beberapa tindakan Kerajaan Negeri Kedah yang dipimpin oleh Azizan Abdul Razak yang dilihat memperkecil-kecilkan kuasa Sultan.

Antara tindakan keterlaluan pentadbiran PAS Kedah ialah memandai-mandai melantik YDP PBT dari kalangan orang politik dan bukannya Pegawai Daerah. Kes ini berlaku di Kubang Pasu apabila Pentadbiran PAS Kedah melantik ADUN Kuala Ketil, Md Zuki Yusof sebagai YDP Kubang Pasu menggantikan seorang lagi ADUN PAS yang juga Exco Kedah, Phahrolrazi Zawawi.

Alasan yang diberikan oleh Azizan Abdul Razak ketika melantik ADUN Kuala Ketil sebagai YDP Kubang Pasu ialah, penduduk Kubang Pasu tidak mahu Pegawai Daerah menjadi Yang Dipertua Majlis.

Kontroversi perlantikan YDP Kubang Pasu berlarutan apabila orang PAS cuba menunjuk besar kepala mereka apabila SUK Kedah, Rasli Basir menukar Ahmad Fisol Mohd Nor yang merupakan Pegawai Daerah Kubang Pasu merangkap YDP Kubang Pasu ke Kuala Muda. Pengikut PAS telah membuat demonstrasi memaksa Rasli Basir meletakkan jawatan SUK tanpa menyedari bahawa Rasli Basir berada di bawah bidang kuasa DYMM Sultan Kedah dan bukannya di bawah Kerajaan Negeri.

Secara tradisi, YDP Majlis adalah Pegawai Daerah di Kedah. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan segala keperluan rakyat disalurkan secara lebih baik, berbanding YDP dilantik dari kalangan orang politik. Pegawai Daerah merupakan pegawai kerajaan yang berkhidmat terus... SAMBUNG BACAAN DI KEDAHAN69ERS.COM

0 comments:

Blog Archive

Labels