IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Monday, February 11, 2013

SEJAK BILA PULA ANWAR IBRAHIM TUKAR BANGSA DARI INDIA PERANAKAN KEPADA KADAZAN-DUSUN?!!!

Monday, February 11, 2013

Memandangkan HUGUAN SIOU Kadazan-Dusun, merupakan salah seorang pemimpin tertinggi Barisan Nasional Sabah dan pernah menjadi Ketua Menteri dan sekarang ini Timbalan Ketua Menteri, manakala adiknya pula, Jeffrey Kitingan sudah pun melahirkan tentangan terhadap Pakatan Rakyat, Anwar Ibrahim dan PKR, maka mahu tidak mahu terpaksalah Anwar Ibrahim mengarahkan orang-orangnya agar melantik dirinya sebagai HUGUAN SIOU di Sabah.

HUGUAN SIOU merupakan kedudukan tertinggi seorang pemimpin dalam masyarakat Kadazan-Dusun. Gelaran tersebut diberikan oleh KADAZAN-DUSUN CULTURAL ASSOCIATION (KDCA) yang merupakan sebuah badan bukan politik yang terdiri daripada gabungan 40 komuniti etnik dari Sabah dan berdaftar dengan Akta Pertubuhan Malaysia.

Hanya KDCA yang berhak memberikan gelaran dan anugerah HUGUAN SIOU kepada mana-mana pemimpin dari kalangan mereka sendiri.

Justeru, timbul persoalan, bagaimana Anwar Ibrahim boleh dilantik sebagai HUGUAN SIOU tanpa melalui KDCA?


Tindakan yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim itu memang sangat jelas menghina etnik Kadazan-Dusun yang merupakan masyarakat majoriti di Sabah. Kebudayaan dan hak keistimewaan Kadazan-Dusun yang telah diiktiraf baik secara rasmi atau tidak rasmi oleh Kerajaan Sabah, Kerajaan Malaysia, mahupun rakyat Malaysia, nampaknya telah dicabuli dan dirobek-robekkan oleh Anwar Ibrahim serta orang-orangnya.

Apakah golongan pemimpin Kadazan-Dusun dari kalangan PKR dan Pakatan Rakyat Sabah sudah tidak ada sehinggakan seorang peranakan India dari Pulau Pinang terpaksa dilantik menjadi HUGUAN SIOU kepada masyarakat Kadazan-Dusun Sabah yang mana dia sendiri tidak tahu tentang kewujudan mereka?

Timbul persoalan, adakah masyarakat Kadazan Dusun boleh menerima penghinaan sebegini rupa daripada Anwar Ibrahim dan PKR dengan berlapang dada dan memaafkan seorang peliwat dan penoron tundun China Doll itu?

5 comments:

Anonymous said...

Anuar Brahim apa pun boleh jadi.
Tutuh depan memang ok.
Tutuh belakang ok.
Tutuh bini orang ok.
Tutuh jantan ok.
Islam dia ok.
Hindu dia ok.
Budha ok.
Krestian pun ok.
Yahudi dia ok.
Keling dia ok sebab keturunan Tok Nenek dia.
Cina ok.
Melayu memang ok.
Ini Kadazan Dusun pulak ok. Semua dia ok walaupun sakit tulang belakang.
Yang dia tak OK SUMPAH LAKNAT.
Yang paling Tak OK PERGI UMRAH DI TANAH SUCI.
Yang paling ditakuti dan PALING TAK OK TUNAIKAN IBADAH HAJI. Tak caya tanya Al Juburi sendiri.

Anonymous said...

Sambutan untuk Anuar di Sabah hambar, semalam di Keningau muah muah adalah dalam sekitar ratus orang itu pun diangkut dari pelbagai daerah dengan Bas Tung Ma huhu di bagi dengan duit lagi yang datang huhu..diorang kata BN rasuah, pakatan lagi terlebih rasuah, yang pergi berdemon pun dibagi rasuah..cakap tak serupa bikin...

Anonymous said...

Sambutan diKg Paginatan, Ranau pun tidak sebanyak yg di jangkakan.Ini menunjukkan bahawa PKR di Ranau dah menurun.Ibarat tin kosong tu dah kemek- tak kuat bunyi lagi.Saya percaya dan yakin BN masih ada harapan.

Anonymous said...

dia tu dah teruk sakit jiwanya,impiannya nak jd pm x pernah luput.sian

Anonymous said...

Untuk pengetahuan semua pd 1Feb 2013 Dtk Masidi dn Dtk Ewon berjalan kaki keliling Pekan Ranau dn sambil melawat pekedai2 sempena Tahun Baru Cina ni dan pd 6Feb,giliran PKR pula buat perkara yang sama cuma perbezaannya BN senyap ja manakala PKR asyik bersorak "refomasi".Orang ramai pun heran apa hal teriak2 seolah olah menunjukan keganasan macam nak makan orang hahaaaha...tu lah kata2 orang awam yg berada di pekan Ranau ketika itu.

Blog Archive

Labels