Friday, February 24, 2017

DAH MINTA MAAF DAN MENGAKU FITNAH KAT MAHKAMAH TAHUN 1997, MASIH LAGI KARANG CERITA KONONNYA GUAN ENG DIPENJARA SEBAB BELA BUDAK PEREMPUAN MELAYU!!!



Kalau sudah dasarnya pembohong, maka apa-apa sahaja yang keluar dari mulut mereka adalah pembohongan semata-mata. Dan orang seperti ini juga tidak berasa malu untuk mengaku sesuatu yang tidak mereka lakukan tetapi dikatakan sebagai salah satu perjuangan mereka, bahkan kerana perjuangan itulah mereka dikenakan tekanan dan hukuman.

Kaedah yang sama digunakan oleh Parti Komnunis Malaya yang mendakwa merekalah pejuang pembebasan Malaysia walaupun hakikatnya mereka hanya mahu menjajah dan menakluk menerusi pembunuhan beramai-ramai orang Melayu dan Cina yang tidak menyokong mereka.

Lim Kit Siang tahu rakyat Malaysia khasnya generasi muda Melayu-Bumiputera bukannya peduli dengan sejarah. Bahkan tidak pernah berminat untuk belajar dan mempelajari sejarah negara terutama sekali yang membabitkan kewujudan imigran di negara ini. Apa-apa sahaja yang disuapkan kepada mereka terutama yang bertentangan dengan fakta sedia ada, dianggap sebagai satu kebenaran bahkan dikatakan juga sebagai sisi yang cuba digelapkan oleh regim pemerintah.

Lim Kit Siang dan DAP bahkan Guan Eng berulang-ulang kali mendabik dada kononnya Guan Eng telah dipenjarakan selama 2 tahun kerana membela seorang remaja perempuan Melayu yang dianiayai oleh seorang pemimpin UMNO.

Sekaligus membuatkan Lim Guan Eng telah membuktikan yang dia bukanlah seorang RASIS bahkan tidak mengambil kira perbezaan agama dalam melaksanakan tanggungjawabnya membela nasib rakyat.

Propaganda yang telah dilajukan bertahun-tahun dan sentiasa diulang-ulang itu telah berjaya menerbitkan kepercayaan yang bukan sedikit kepada golongan muda yang buta sejarah.

Hakikatnya, KIT SIANG DAN GUAN ENG ADALAH PEMBOHONG BESAR!!!

Lim Guan Eng tidak pernah membela remaja perempuan berkenaan. Sebaliknya dia mempergunakan remaja perempuan itu dan neneknya untuk tujuan politik bagi membolehkan dia menjadi Ketua Menteri Melaka selepas bapanya memprojekkan diri sebagai bakal Ketua Menteri Pulau Pinang dengan Projek Tanjongnya.

Memandangkan waktu itu, media sosial tidak wujud atau terlalu kecil skopnya Guan Eng menggunakan dan mengedarkan bahan bercetak.

Dia telah mencetak fitnah dan pembohongan. Dia telah diseret ke mahkamah kerana mencetak dan mengedarkan fitnah tersebut. Perbicaraan telah dijalankan. Guan Eng dan pasukan peguamnya tidak menafikan mereka telah mencetak dan mengesarkan fitnah tersebut bagi tujuan pilihanraya umum.

Proses perundangan telah berjalan dan Lim guan eng telah diberikan peluang seluas-luasnya untuk membela diri. Tetapi disebabkan ia adalah fitnah, dan Fuan Eng serta pasukan guamannya tidak dapat menafikan perbuatannya, akhirnya Guan eng didapati bersalah di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1948 dan Akta Hasutan 1948.

Guan Eng telah diarahkan membayar denda sebanyak RM15,000 tetapi dia enggan. Ssebaliknya memilih hukuman penjara bertujuan untuk meraih simpati dan sentimen. Untuk menambahkan lagi drama lakonannya, Guan Eng kemudiannya memutuskan untuk membuat rayuan tetapi dia berulang-ulang kali mempersoalkan keputusan hakim di luar mahkamah bertujuan agar dia dikenakan hukuman penjara.

Hasilnya, dia dihantar ke penjara!



Lim Guan Eng, apatah lagi bapanya, langsung tidak menceritakan bagaimana mereka dan DAP telah disaman fitnah oleh orang yang dituduh merogol remaja perempuan itu. Kes saman fitnah itu SELESAI apabila DAP mengaku dalam mahkamah bahawa semua tuduhan yang dibuat, langsung tidak berasas dan hanya fitnah semata-mata.

Barangkali juga, Kit Siang sudah lupa bagaimana majalah TIME dan ASIAWEEK turut menarik balik artikel-artikel mereka dan menyiarkan permohonan maaf kepada orang yang dituduh oleh Lim Guan Eng dan DAP sebagai perogol remaja perempuan itu walaupun sebelum itu, kedua-dua majalah ternama tersebut berkali-kali mengulangi fitnah dan dakwaan DAP.

Kegilaan Lim Guan Eng untuk menjadi Ketua Menteri Melaka pertama dari bangsa Cina dan DAP khususnya, menjadikan isu ini sangat sensasi sebab mangsa fitnah sebenarnya pada waktu itu bukanlah budak perempuan itu tetapi Ketua Menteri Melaka. Lim Guan Eng tidak akan bersungguh-sungguh 'mengorbankan' dirinya jikalau individu yang mahu dijatuhkannya tidak mempunyai kedudukan dalam politik, apatah lagi mewakili Kerajaan yang memerintah.

Dan kerana itulah, HARAM TAK SEKALI Kit Siang apatah lagi Lim Guan Eng berani MENAMAKAN atau MENYEBUT NAMA orang yang didakwa sebagai perogol itu sekarang ini walaupun tetap berani memutarbelitkan cerita sebenar mengapa Guan Eng dipenjarakan selama 2 tahun.

Tahu sebab apa?

Sebab kedua-dua beranak itu tahu, MEREKA ADALAH PEMBOHONG dan MEREKA TAKUT KENA SAMAN LAGI!!!


Thursday, February 23, 2017

TITAH KDYMM SULTAN JOHOR KEPADA 'ORANG LUAR' YANG NYANYUK ITU, BOLEH MEMBUATKAN JANTUNGNYA MATI BATERI!!!



Tarikh 23 Februari 1950 akan kekal dalam lipatan sejarah sebagai membuktikan keperwiraan anak bangsa dalam mempertahankan negara ini walaupun terpaksa mempertaruhkan darah dan nyawa sendiri, bahkan keselamatan anak isteri. Serangan segerombolan pengganas komunis yang diketuai oleh seorang lelaki Melayu yang diiktiraf oleh pihak pembangkang sebagai perwira negara, telah mengorbankan 25 orang pejuang tanahair iaitu 19 anggota polis dan 6 orang ahli keluarga. Beberapa orang awam juga turut terkorban dalam serangan yang dilakukan oleh pengganas komunis ke atas Balai Polis Bukit Kepong.

Menariknya, golongan pro-komunis yang berselindung di sebalik parti-parti politik pembangkang di negara ini, melabelkan anggota-anggota polis dan keluarga mereka serta orang awam yang dibunuh komunis itu sebagai TALIBARUT PENJAJAH manakala pengganas-pengganas komunis itu pula adalah PEJUANG NEGARA.


Alasan mereka mudah, anggota-anggota polis kononnya bekerja dengan British dan mempertahankan kepentingan British manakala komunis-komunis itu pula berusha membebaskan negara ini daripada penjajahan.

Hakikatnya, apa pilihan yang ada untuk mempertahankan negara ini daripada serangan asing termasuklah komunis yang mahu menjajah negara ini dan menjadi sebahagian daripada koloni empayar Komunis China selain daripada pasukan keselamatan yang diwujudkan oleh British yang 7 tahun kemudian, menjadi asas kepada pembentukan angkatan keselamatan negara ini?

Hari ini, KDYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan dan Yang Dipertuan bagi negeri serta jajahan takluk Johor Darul Takzim merasmikan Galeri Darurat Bukit Kepong sempena ulang tahun ke-67 tragedi berdarah tersebut.


Dalam titah ucapan, baginda menekuni jerih payah anggota-anggota polis tersebut termasuklah ketua mereka, Allahyarham Sarjan Jamil Md. Shah yang mengungkapkan ayat yang cukup terkenal, "KAMI ORANG-ORANG POLIS TIDAK AKAN MENYERAH" dan itulah yang dilakukan oleh kesemua mereka biarpun akhirnya mereka mati dimamah peluru komunis.

Baginda juga berharap, sejarah hitam itu menjadi pembakar semangat dan sumber kekuatan kepada semua anggota polis untuk setia berkhidmat dan sedia berkorban demi mempertahankan maruah dan kedaulatan tanahair.

Galeri Darurat Bukit Kepong diharap menjadi satu mercu tanda sejarah dan sebagai ingatan kepada generasi akan datang tentang perjuangan dan pengorbanan yang telah dicurahkan oleh anggota keselamatan pada masa dahulu. Apatah lagi, kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dan kerajaan terhadap pasukan Polis Diraja Malaysia amat tinggi dan mereka sentiasa dihormati serta dianggap sebagai tulang belakang kepada ketenteraman tanahair.

Selain itu, baginda turut bertitah dan mengucapkan syabas kepada Peguam Negara serta pasukannya yang telah berjaya menemui bukti-bukti baru yang amat penting dalam kes TUNTUTAN PULAU BATU PUTIH selain telah menfailkan semakan semula penghakiman kepada Mahkamah Keadilan Dunia (ICJ). Pulau Batu Putih walaupun bersaiz kecil, namun setiap inci tanah Negeri Johor wajib dipertahankan kerana itu adalah lambang kedaulatan negeri Johor dan menjadi sebahagian daripada kedaulatan negara Malaysia, titah baginda. 

Baginda turut menegur ramai pemimpin politik yang mula memainkan pelbagai isu sekaligus menggambarkan PRU sudah semakin hampir. Baginda memberi amaran kepada orang politik dari luar Johor supaya tidak sesekali mencampuri urusan negeri Johor selain jangan cuba mengelirukan rakyat Johor apatah lagi memecah belahkan perpaduan rakyat Johor.

Titah baginda, rakyat Johor tidak memerlukan ORANG LUAR untuk mengajar apa yang patut dibuat oleh rakyat Johor, mahupun menakut-nakutkan mereka dengan cerita-cerita dongeng yang direka-reka.

"Mungkin ORANG LUAR ini telah lupa yang zamannya telah berlalu. Dahulu dia sering menyindir orang Melayu sebagai bangsa yang mudah lupa. Namun hari ini, dia sendiri menunjukkan sifat pelupanya. Dulu dia kata pembangkang itu musuh ketat tetapi sekarang sudah boleh duduk semeja dan menjadi kawan rapat. Dulu dia kata media Barat suka buat cerita, tetapi sekarang, cerita media Barat dikatakannya fakta," titah baginda lagi.


Secara sinis, baginda bertitah, ORANG LUAR itu mungkin bukan seorang pelupa, tetapi besar kemungkinan telah diserang PENYAKIT NYANYUK akibat faktor usia.

"Nasihat saya kepadanya, cukup-cukuplah. Dunia ini ada siang dan malam. Bukan boleh siang berterusan. Jangan sibuk jaga tepi kain orang. Lebih baik betulkan kain sendiri yang telah reput dan koyak."

Baginda turut bertitah, sekarang, di bawah pentadbiran Menteri Besar yang baru, Kerajaan Negeri Johor mempunyai lebihan hasil berbilion ringgit, berbanding dua Menteri Besar terdahulu yang pernah menyebabkan Negeri Johor tidak mampu untuk membayar gaji kakitangan. Kejayaan yang dicapai hari ini adalah kerana adanya hubungan baik antara baginda dengan Menteri Besar, tidak seperti dua Menteri Besar terdahulu yang bersikap angkuhd an sombong dan hanya mengikut telunjuk Kerajaan Pusat.

 Ada yang panas telinga ni... ada juga yang terbakar punggung...

ORANG LUAR?

Rasa-rasanya ORANG LUAR yang dimaksudkan oleh KDYMM Sultan Johor itu mudah ditelah!


LAKONAN NAIF GUAN ENG DIBERIKAN KERETA BURUK UNTUK KE ISTANA NEGARA, AMAT MEMUALKAN!!!



Protes senyap Lim Guan Eng terhadap Mahathir dalam isu Proton dan pada masa yang sama, turut mengambil kesempatan untuk menghentam Jabatan Kerja Raya serta untuk membuktikan dia telah dianiaya serta dibuli hanya semata-mata kerana dia adalah seorang Cina yang datang menghadiri Mesyuarat Raja-Raja Melayu.

Isu Proton kembali hangat apabila Mahathir yang bimbangkan kehilangan kepentingan syarikat-syarikat kroninya di dalam Proton apabila pemilik Proton, Syed Mokhtar mengambil keputusan untuk menjual 51% kepentingan kepada syarikat asing berkata, pemilikan asing di dalam Proton akan membuatkan industri automotif Malaysia tidak akan maju.

Bagaimanapun, kenyataan Mahathir itu dibidas kerana selama lebih 30 tahun, Proton tidak pernah menguntungkan. Tidak juga dapat menembusi pasaran antarabangsa dan di Malaysia, biarpun diberikan perlindungan berat oleh kerajaan, Proton tidak pernah mengalami pertumbuhan yang memberangsangkan, bahkan terpaksa menerima suntikan modal daripada Kerajaan hampir setiap tahun.

Bahkan ketika Proton sudah pun menjadi milik DRB-HICOM, tahun lepas sahaja Kerajaan terpaksa memberikan pinjaman mudah sebanyak RM1.6 bilion kepada Proton.

Keluhan Lim Guan Eng, dia terpaksa memegang handle pintu belakang Proton Perdana yang disewa dari Jabatan Kerja Raya untuk perjalanan dari Lapangan Terbang ke Istana Negara, walaupun sebenarnya tidak lebih daripada sebuah lakonan, namun ianya memberi impak kepada Proton itu sendiri.

Proton Perdana adalah salah sebuah kenderaan 'mewah' yang dikeluarkan oleh Proton. JKR adalah salah sebuah agensi Kerajaan Pusat.

Pelakon dan penipu seperti Lim Guan Eng mempunyai pelbagai dalih dan daya untuk merealisasikan matlamatnya. Memperlihatkan kedaifan dan kenaifannya, mengeluh dan merungut bagi membuktikan dia telah dianiayai, merupakan kaedah yang paling mudah untuk mendapat simpati.

Seorang Ketua Menteri dari sebuah negeri pembangkang, yang setiap masa mencari salah dan memperlekehkan Kerajaan Pusat, tiba-tiba mahu membantu sebuah agensi Kerajaan Pusat mencari sedikit pendapatan dengan nilai RM200 sehari, telah diberikan sebuah kereta buruk yang layak dijadikan tukun tiruan semata-mata.

Kereta buruk itu pula seperti bom jangka yang pada bila-bila masa sahaja boleh meragut nyawanya. Tetapi Ketua Menteri yang diketahui sukakan kemewahan menerusi pemilihan dan pemilikan kenderaan mewah tidak lama selepas menjawat jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang, bahkan sekarang sedang berhadapan dengan masalah undang-undang kerana rasuah dan penyalahgunaan kuasa semata-mata untuk mendapatkan sebuah rumah banglo, seperti diberikan kesedaran untuk memilih kenderaan yang dia sendiri tidak suka bagi satu perjalanan singkat.

Begitulah perangai seorang PELAKON DAN PENIPU seperti Lim Guan Eng!

Di sebalik gaya hidup mewahnya, selain berpusat sepertimana peranan isterinya yang menguasai semua bidang hartanah di Pulau Pinang menerusi jawatan yang dianugerahkan dan dilantik, Lim Guan Eng masih tidak malu-malu untuk terus berlakon daif dan dianiayai KONONNYA DIA ADALAH SEORANG CINA...

Bahaya daripada persepsi yang dimainkan oleh Lim Guan Eng ialah, dia mahu menunjukkan orang Melayu sentiasa menganiayai orang Cina sepertinya walaupun Cina tersebut mempunyai jawatan dan kuasa bergelar Ketua Menteri.




MAKIN MEROYANLAH PENTAKSUB MAHATHIR APABILA KABINET LANTIK SIDEK HASSAN SEBAGAI KEPALA PASUKAN PETUGAS KHAS SIASAT JUDI FOREX BNM!!!



Kabinet hari ini melantik bekas ketua setiausaha negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan sebagai pengerusi pasukan petugas khas untuk menjalankan siasatan awal berkenaan kerugian oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sekitar 1990-an.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan hari ini, berkata terma rujukan Pasukan Petugas Khas itu adalah untuk menjalankan siasatan awal berkaitan kerugian BNM dalam aktiviti spekulasi urus niaga mata wang asing.

Selain itu, ia juga bagi menyiasat sejauh mana terdapat tindakan menyembunyikan (cover up) maklumat kerugian tersebut dan mengkaji kalau ada perbuatan memberi kenyataan mengelirukan mengenainya pada mesyuarat Parlimen.

Pasukan tersebut akan mengemukakan syor kepada kerajaan mengenai tindakan susulan termasuk penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja, jika perlu, berdasarkan hasil siasatan itu nanti.

“Penetapan terma rujukan yang spesifik adalah penting sebagai langkah permulaan bagi mendapatkan fakta-fakta berkaitan termasuk menganalisis semua penyata Rasmi Mesyuarat Parlimen pada masa itu, minit-minit Mesyuarat Jemaah Menteri terdahulu, Laporan Ketua Audit Negara, dokumen-dokumen BNM dan sebagainya,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, siasatan berkenaan akan dijalankan secara telus, bebas dan adil.

Ahli Pasukan Petugas Khas yang lain akan diumumkan dalam masa terdekat yang terdiri dalam kalangan yang berpengalaman, memiliki kepakaran tertentu untuk membantu melaksanakan tugas-tugas penemuan dan penzahiran dokumen bagi mendapatkan fakta-fakta sebenar berkaitan urus niaga mata wang asing BNM ketika itu.

Mohd Sidek berkhidmat dengan perkhidmatan awam selama 38 tahun termasuk 6 tahun sebagai KSN.

Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Ekonomi) dalam Pentadbiran Awam daripada Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan daripada New Hampshire College, Amerika Syarikat.



Wednesday, February 22, 2017

SETELAH SEKIAN LAMA, PEMBOHONGAN MAHATHIR TENTANG MALAYSIA SEBAGAI HARIMAU ASIA, TERDEDAH!!!



Mahathir tidak malu dan meniru sikap Lim Guan Eng yang suka mendabik dada apabila mengakui di bawah pentadbirannya selama 22 tahun, Malaysia telah dikenali sebagai salah sebuah Negara Harimau Asia.

Dek kerana tidak banyak ketelusan, terutama membabitkan maklumat tentang kedudukan ekonomi negara, bahkan perbandingan dengan ekonomi negara-negara jiran juga tidak banyak diketahui pada zaman pentadbiran Mahathir, maka ramailah yang terpedaya dengan pembohongan tersebut.

Ramai juga yang hidup dengan SINDROM KOREA UTARA di bawah pentadbiran Mahathir sehingga percaya Mahathir telah berjaya memakmurkan negara ini - hujah yang masih terpakai oleh pentaksub Mahathir sehingga kini. 

Hakikatnya, Malaysia di bawah Mahathir tidak pernah menjadi salah sebuah daripada Harimau Asia. 

Harimau Asia ketika itu dirujuk kepada Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong dan Singapura berikutan kadar pertumbuhan ekonomi yang berkekalan tinggi daripada Malaysia ketika pentadbiran Dr Mahathir selama 22 tahun.

Malaysia bagaimanapun, hanya bergelar sebagai ANAK HARIMAU bersama Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam bukannya Harimau Asia.

Sejak Program Transformasi Ekonomi Najib dilancarkan, Malaysia merekodkan pertumbuhan ekonomi lebih tinggi setiap tahun bermula 2011 hingga 2016 berbanding empat negara Harimau Asia ini. Pada 2017, Malaysia diunjurkan akan mencatatkan pertumbuhan ekonomi yang lebih tinggi dari sebelumnya.

Kejayaan pertumbuhan ekonomi selama 6 tahun yang mengatasi empat negara Harimau Asia ini tidak pernah dicapai Dr Mahathir biarpun mentadbir negara selama 22 tahun.

Perlu diingat, separuh kedua 2014 dan seterusnya, Malaysia telah berhadapan dengan kejatuhan harga minyak, gas dan komoditi yang boleh menjejaskan ekonomi negara ini lebih teruk berbanding negara-negara Asia lain (selain Brunei). 

Harga komoditi mulai pulih semenjak suku tahun yang terakhir.

Suka atau tidak, tanpa perlu mendabik dada sebaliknya cukup dengan menelusuri fakta serta data yang disediakan oleh Bank Dunia mahupun badan-badan berintegriti lain bertaraf antarabangsa, tidak hairanlah mengapa Mahathir begitu dengki dan berhasad dengan Najib Abdul Razak. Apatah lagi, Najib Abdul Razak sedikit demi sedikit menguis budaya melonggokkan kekayaan negara kepada sekelompok manusia sahaja berbanding Mahathir yang menjadikannya sebagai BUDAYA YANG BERAKAR UMBI dan menjadi barah yang sekarang ini sedang mula dibersihkan.


DAP AKAN BERGABUNG DENGAN CAP BUNGA DEMI ELAK TINDAKAN PENGHARAMAN OLEH ROS?



Semakin kuat tiupan desas-desus yang mengatakan, Lim Kit Siang sedang berusaha menyelamatkan DAP buat kali terakhir daripada diharamkan oleh Pendaftar Pertubuhan setelah isu pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Tertinggi (CEC) parti itu sehingga kini masih belum disahkan dan masih berlarutan, meskipun PRU-14 semakin hampir.

Kononnya, terdapat cadangan agar DAP dibubarkan dan kemudian mengambilalih Cap Bunga pimpinan Mahathir menerusi penggabungan - kaedah yang paling digemari oleh Mahathir sepertimana ketika dia cuba mengawal sektor perbankan negara pada penghujung 90-an. Selain menyelamatkan DAP sebagai sebuah parti, Lim  Kit Siang juga sangat berharap, dia boleh menggunakan PENGALAMAN SERTA KELICIKAN MAHATHIR mempergunakan hakim dan mahkamah bagi membebaskan Lim Guan Eng daripada hukuman sepertimana yang Mahathir lakukan ketika memecat sebilangan besar hakim serta Ketua Hakim Negara pada penghujung 80-an.

DAP sendiri sedang berhadapan dengan masalah dalaman yang sangat kronik. Beberapa fraksi dalam DAP, tidak lagi berselindung menunjukkan kebencian serta penentangan terhadap penguasaan Keluarga Lim di dalam DAP.

Di Perak, Nga Kor Ming dan sepupunya, Ngeh Kor Ham melaksanakan 'pembunuhan' pengaruh Dinasti Lim secara perlahan-lahan dan berhati-hati tetapi sangat berkesan.

Anak-anak mendiang Karpal Singh yang merupakan sekutu kuat Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng juga, telah menyatakan rasa tidak puas hati mereka berhubung tindakan Lim Kit Siang berbaik-baik dengan Mahathir.

DAP Sabah telah berpecah teruk, manakala DAP Johor terus bergelut antara fraksi melibatkan Dr Boo Cheng Hau ADUN Skudai yang sangat dibenci oleh Anak-Beranak Lim dengan Liew Chin Tong yang merupakan penjilat tegar Lim Guan Eng - setaraf dengan Zainuddin Maidin dan Kadir Jasin kepada Mahathir.

Gabungan antara DAP-Cap Bunga pastinya akan menjadi sangat menarik memandangkan Mahathir sudah beberapa kali mengiktiraf DAP sebagai sebuah parti Cina yang sangat kuat, malah jauh lebih baik berbanding MCA, GERAKAN mahupun SUPP di Sarawak.

Selepas PAS terus berdolak dalih dan membuatkan DAP berputih mata, bahkan telah menelanjangkan banyak rahsia Lim Guan Eng di Pulau Pinang, apa lagi yang ada pada DAP atau lebih tepat lagi Lim Kit Siang dalam usaha menawan Putrajaya melainkan menggabungkan diri mereka dengan Cap Bunga, bahkan PAN dan PKR menjadi satu Barisan!!!

Maka tidak hairanlah mengapa desas-desus DAP akan dibubarkan dan bergabung dengan Cap Bunga begitu kuat kedengarannya di kalangan orang politik, termasuklah orang DAP sendiri!


BANYAK SANGAT TENGOK VCD MENYEBABKAN RAMAI NETIZEN BAYANGKAN MALAYSIA DIBOMNUKLEARKAN KOREA UTARA!!!



Wah!

Sembang pasal 'sayangkan negara', 'selamatkan Malaysia', 'kita adalah pejuang negara', bukan main hebat. Berdegar-degar dalam setiap posting dan reaksi mereka di media sosial. Malah apabila kita mempersoalkan motif sebenar mereka mengecam pentadbiran negara, alasan yang mereka berikan ialah kerana mereka sayangkan negara ini, kerana mereka sangat patriotik.

Hakikatnya merekalah si kitul yang pada bila-bila masa sahaja akan lebih sanggup memusnahkan malah seronok terkinja-kinja apabila dilihat ada kuasa luar yang mengancam negara ini.


Begitulah dalam isu Malaysia dengan Korea Utara!

Yang mengaku menjadi rakyat Malaysia itu rupa-rupanya tidak tahu dan tidak pernah ambil tahu tentang peranan Malaysia sebagai mediator atau orang tengah atau pendamai. Mereka tidak tahu bagaimana Malaysia merupakan negara pertama dari dunia demokrasi yang menjalinkan hubungan diplomatik dengan China yang berkuasakan komunis. Mereka juga tidak tahu bahawa Malaysia merdeka melalui jalan rundingan bukannya melalui jalan pertumpahan darah setelah kekerasan dan provokasi hanya mendatangkan kerugian yang lebih besar berbanding revolusi.


Bukan main lagi seronok mereka apabila Korea Utara menunjukkan sikap keras terhadap pentadbiran Malaysia apabila pentadbiran Malaysia enggan tunduk kepada desakannya agar mayat abang tiri Presiden Korea Utara dipulangkan kepada mereka tanpa sebarang bedah siasat dan siasatan ke atas jenayah pembunuhannya.

Kesimpulan mudah yang mereka buat, apatah lagi sikap sembrono yang ditunjukkan, menunjukkan kewajaran Malaysia untuk menguatkuasakan undang-undang kewarganegaraan. Status kewarganegaraan perlu disaring kembali dan perlu menjalani ujian paling ketat dan paling tegas memandangkan terlalu ramai yang mengaku sebagai rakyat Malaysia tetapi sangat bersedia untuk berpindah ke negara lain apabila negara ini dilihat terancam.


Paling menyakitkan hati ialah apabila ada pula yang menyarankan agar orang Melayu-Bumiputera segera mempertahankan negara ini jikalau diserang oleh Korea Utara!

Satu perkara yang pihak berkenaan tidak tahu atau barangkali buat-buat tidak tahu ialah, MAJORITI ANGGOTA KESELAMATAN ADALAH ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA, terutama yang berpangkat rendah dan akan dihantar ke barisan hadapan!!!


LUKAKAN HATI RAKYAT MALAYSIA KONON.... SEBENARNYA LUKAKAN HATI KELUARGA MAHATHIR YANG TELAH SEDUT SETIAP KEUNTUNGAN PROTON SELAMA INI!!!



Mungkin masa dia berkuasa dahulu, cakapnya akan ditanggapi dan dipropagandakan sebagai bersifat SANGAT PATRIOTIK!

Main-main ke kalau seorang yang hebat seperti Mahathir melahirkan kerisauannya berhubung sebuah syarikat yang kerapkali dikaitkan sebagai syarikat negara, bahkan menjadi lambang kejayaan industri automotif negara, apabila syarikat berkenaan bakal menjadi milik negara asing.

Tetapi dahululah...

Sekarang, kaedah yang Mahathir gunakan, sudah tidak terpakai. Generasi sekarang bukannya generasi bongok yang menelan bulat-bulat apa yang keluar dari mulut pemimpin terutama sekali apabila lebih banyak rahsia yang selama ini terpendam, sudah pun diketahui.

Kebimbangan yang dilahirkan oleh Mahathir berhubung nasib Proton, dilihat tidak lebih daripada kebimbangannya berhubung keberadaan dan survival syarikat kroni yang menyedut keuntungan Proton selama syarikat itu wujud.

Seperkara yang tidak dikatakan oleh Mahathir ialah, Proton bukan lagi syarikat negara, sebaliknya dimiliki oleh Syed Mokhtar Al-Bukhari menerusi syarikatnya, DRB-HICOM. Mahathir sendiri yang mahukan Proton dimiliki oleh DRB-HICOM. Kemudian, Mahathir sendiri yang mendesak agar kerajaan memberikan geran dan pinjaman mudah yang bernilai berbilion-bilion ringgit untuk syarikat tersebut.

Di dalam blognya, Mahathir kata, dia kecewa Proton akan dijual kepada syarikat asing, sekaligus menyebabkan pembekal barangan (vendors) kepada Proton akan hilang mata pencarian. Mahathir cuba membuat manipulasi kononnya, dia boleh terima Proton mempunyai rakan strategik tetapi kecewa kerana pegangan ke atas syarikat tersebut dijual kepada syarikat asing.

Walhal, seperti yang diketahui, Proton tidak dijual sepenuhnya kepada syarikat asing sebagaimana yang didakwa oleh Mahathir. Malah antara syarat yang diberikan oleh Kerajaan ketika menghulurkan pinjaman mudah sebanyak RM1.6 bilion kepada Proton yang dimiliki oleh DRB-HICOM ialah, mencari rakan strategik bagi memulikan Proton yang telah dirosakkan dengan teruk oleh Mahathir.

Semenjak sepuluh tahun lalu, Proton berusaha mencari rakan strategik. Tujuannya ialah untuk membolehkan Proton menembusi pasaran antarabangsa secara lebih tuntas selain membawa masuk kepakaran automotif yang lebih baik berbanding sekarang.

Barangkali ramai yang tidak tahu bagaimana Mahathir sentiasa mencari jalan menggagalkan kerjasama dengan syarikat asing menerusi pelbagai syarat dan pandangan tidak masuk akal menyebabkan syarikat-syarikat besar termasuklah Volkswagen (2007) terpaksa melupakan Proton. 

Dan bukan juga rahsia, Mahathir sebenarnya tidak pernah berniat untuk mempertingkatkan industri automotif atau memajukan Proton sebaliknya berusaha melindungi syarikat-syarikat kroninya yang telah lama menghisap keuntungan dari Proton. Antara syarikat tersebut adalah Yasmin Jurumuda Sdn. Bhd. yang dimiliki oelh anak saudaranya, Rahmat Abu Bakar yang diberikan konsesi lumayan bermula dari tertubuhnya Proton.

Tulisan Mahathir kononnya vendor dan pembekal komponen akan tutup kedai, selain ramai pekerja yang akan kehilangan pekerjaan dan kapasiti kejuruteraan Malaysia yang akan merosot, adalah cubaan untuk menyelamatkan kedudukan syarikat-syarikat kroninya yang bakal ditendang atau keuntungan mudah mereka dikerat. Kebimbangannya konon, Malaysia akan kekal sebagai negara dunia ketiga tidak ubah seperti sebuah propaganda gagal.

Setelah lebih 30 tahun, Proton masih bergantung sepenuhnya kepada bantuan kerajaan. Selama lebih 30 tahun juga, Proton tidak memberikan sebarang impak kepada bidang kejuruteraan bertaraf global. Malah selama lebih 30 tahun juga, Proton masih gagal menembusi pasaran antarabangsa. Kalau ada pun, hanya sedikit di sana sini  yang dijual dengan harga di bawah pasaran berbanding harga yang ditawarkan di dalam negara. Tanpa pembelian lokal, Proton barangkali sekarang ini sudah boleh mengira keuntungan daripada jualan besi buruk, sama seperti Perwaja yang juga rosak di tangan Mahathir!

Dan kalaulah tidak dibantu oleh kerajaan, pastinya syarikat-syarikat kroni Mahathir seperti Jurumuda juga sudah lama tutup kedai.

Hakikatnya, kebimbangan Mahathir sebenarnya ialah, kehilangan besar kepada keluarga Mahatir sendiri apabila Proton dipegang oleh syarikat asing. Sudah pastilah, pembekal sedia ada yang tidak kompetitif dan hanya MENTEKEDAGHAH kerana sifat kroninya, akan digantikan dengan syarikat-syarikat baharu yang lebih baik. Inilah sebenarnya yang amat dibimbangi oleh Mahathir.

Ironinya, Mahathir cuba menyalahkan Najib Abdul Razak walaupun Proton adalah milik DRB-HICOM sepenuhnya. Kalau pemiliknya, Syed Mokhtar Al-Bukhari membuat keputusan untuk menjual Proton sepenuhnya, apa kena-mengena dengan Najib pula?

Untung betul sesiapa yang menjadi kroni Mahathir... walaupun negara lingkup dan wang negara diculalangkitkan, mereka tetap terbela dan tidak mengalami kerugian!!!


Tuesday, February 21, 2017

DIJADIKAN SEBAGAI KUDA TUA OLEH MAHATHIR, KADIR JASIN TIDAK SANGKA AKAN DIBALUN BERAMAI-RAMAI DALAM MEDIA SOSIAL!!!



Sebagai orang yang pernah mengetuai sebuah organisasi media yang bersifat gergasi di Malaysia, nama Kadir Jasin memang terkenal. Namun, pengalaman luas dalam bidang kewartawanan dan pengendalian syarikat media gergasi, tidak memaksumkan dia bahkan tidak membebaskan dia daripada kesilapan besar yang tidak membolehkan dia disentuh.

Sebaliknya berhadapan dengan generasi baru yang lebih canggih sedangkan Kadir Jasin sendiri berada dalam kepompong tahun 80-an, menjadikan dia tidak ubah seperti badut tua yang akhirnya menjadi bahan jenaka di kalangan pengguna-pengguna media sosial generasi baru.


Apa yang dilakukan oleh Kadir Jasin adalah normal bagi bekas taikun media yang makan gaji. Namun yang menjadi tidak biasa ialah apabila seorang bekas taikun sepertinya gagal mengelak daripada serangan bertali arus generasi media sosial yang amat terdedah kepada maklumat-maklumat terkini termasuklah maklumat-maklumat yang pada zaman Kadir, ianya akan dikategorikan sebagai rahsia dan taboo.

Untuk menunjukkan keberkesanannya selaku 'kuda tua' yang boleh diharapkan Mahathir, Kadir cuba bermain dengan isu yang dipopularkan oleh Mahathir iaitu CHINA MENJAJAH MALAYSIA menerusi pelaburan-pelaburan giat yang dijalankan ke atas negara ini. Kadir memberi contoh bagaimana China yang lebih berminat dan sentiasa mengamalkan budaya perniagaan monopoli dan konsep 'China First' telah menyebabkan Mahathir bimbang, syarikat-syarikat dan pekerja-pekerja China akan memonopoli projek-projek yang menggunakan dana China di negara ini.

Kadir cuba menggunakan papantanda pejabat projek pemuliharaan di Pulau Pinang yang merupakan cawangan Bank of China yang keseluruhannya dalam Bahasa Melayu.

Menurutnya, sikap monopoli China tidak memberikan sebarang keuntungan kepada Malaysia.. Alasannya, arkitek Amerika Syarikat yang diupah adalah rakyat China manakala kontraktornya pula adalah syarikat yang diperbadankan di Malaysia merupakan anak syarikat kepada Syarikat China State Construction Engineering Corporation.

Jadi, kata Kadir Jasin, itu adalah bukti-bukti kukuh yang Chinca menguasai segala-galanya sedangkan Malaysia pula tidak akan mendapat apa-apa.


Cuma sesuatu yang tidak disebut oleh Kadir Jasin ialah, walaupun projek tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Bank of China, syarikat-syarikat tempatan yang menjadi syarikat-syarikat sokongan akan memperolehi keuntungan dan manfaat. Ramai orang akan mendapat kerja.

Malah, syarikat pemaju China yang diperbadankan di Malaysia itu wajib membayar cukai pendapatan kepada negara ini. Mereka juga perlu membeli material pembinaan - pasir, paku, bata, cat dan sebagainya - daripada pembekal-pembekal tempatan yang mendapat manfaat besar.


GST juga akan dikutip daripada aktiviti ekonomi projek ini. Inilah caranya bagaimana pelaburan sebegitu membantu menjana pertumbuhan ekonomi dan peluang pekerjaan.

Sekiranya projek tersebut tidak wujud, keseluruhan manfaat ekonomi kepada kerajaan, orang ramai yang bekerja di projek tersebut, pembekal material, syarikat-syarikat tempatan yang menjadi sebahagian daripada projek ini, tidak akan mendapat apa-apa.


Mungkin Kadir Jasin tidak melihat perkara sebegini atau sebenarnya sengaja menutup mata kerana kepentingan tertentu terutama apabila projek-projek yang dahulunya menjadi sebahagian daripada projek-projek kaum kroni, hilang tiba-tiba di bawah pentadbiran Najib Abdul Razak.

Begitu jugalah dengan kes atau isu 1MDB.

1MDB sudah pun disiasat oleh special task force yang mengandungi Ketua Audit, Peguam Negara dan SPRM. Hasil siasatan task force tersebut kemudiannya diserahkan kepada PAC di mana di dalam PAC mengandungi Ahli-ahli Parlimen DAP termasuklah Tony Pua.


Justeru, dalam isu Forex melibatkan BNM, proses yang sama juga harus dilakukan memandangkan hanya segelintir orang sahaja yang faham tentang mereka yagn terlibat atau apa yang telah berlaku. Apatah lagi, ini bukanlah isu pertama yang melibatkan Mahathir, yang akan disiasat.

Pada 2011, Najib telah mengadakan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat Projek IC yang mana ramai mendakwa Mahathir terlibat sebagai dalangnya.

Justeru, agak menghairankan apabila puak pentaksub Mahathir termasuklah Kadir Jasin yang terpaksa membodohkan dirinya dengan isu syarikat dari China semata-mata untuk menutup isu Forex BNM dan mengkritik 'special task force' yang akan mengumpulkan segala maklumat tentang kerugian perjudian Forex BNM yang dikatakan berjumlah lebih USD10 bilion, selain turut memberi kesan kepada Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dan ekonomi Malaysia sendiri.


KUNUN BELA MELAYU DAN ISLAM, LIM GUAN ENG KECILKAN PERUNTUKAN UNTUK HAL EHWAL ISLAM PULAU PINANG!!!



Sembang DAP bukan main...

Lim Kit Siang bukannya anti Melayu... Lim Guan Eng pembela Melayu dan Islam... Islam terbela di Pulau Pinang... Lim Guan Eng adalah satu-satunya Ketua Menteri Pulau Pinang yang begitu ambil berat tentang kebajikan dan hal ehwal umat Islam dengan menaikkan peruntukan.

Ramai yang percaya dengan doktrin-doktrin itu. 

Ramai juga yang memuji-muji Lim Guan Eng dan mengeji Kerajaan Pusat walaupun tanpa mereka sedar, peruntukan untuk umat dan hal ehwal Islam di Pulau Pinang, bukan datangnya daripada kantung Kerajaan Negeri Pulau Pinang, sebaliknya dari Perbendaharaan Kerajaan Pusat yang kemudiannya digunakan oleh Lim Guan Eng untuk CREDIT CLAIMING.

Sememangnya bagi yang tidak mencermati tipu daya Lim Guan Eng dan DAP, akan terjebak dan terperangkap dengan angka-angka yang digunakan oleh Lim Guan Eng dan DAP bagi tujuan tersebut.

Angka-angka itulah yang disiarkan oleh media organisasi mereka, ROCKET kononnya peruntukan untuk Hal Ehwal Islam di negeri tersebut. (BACA DI SINI)

Memanipulasikan sikap sebahagian besar rakyat Malaysia terutama orang Melayu yang sangat gemar berpolitik tetapi tidak gemar mengkaji, bahkan hanya membuat kesimpulan daripada tajuk yang dibaca, DAP melihat kaedah yang mereka lakukan sekarang adalah cara yang paling mudah untuk melakukan penipuan. 

Itulah yang berlaku dalam angka-angka yang dihidangkan oleh DAP menerusi media rasmi mereka. 

Sedikit sahaja kajian mendalam berhubung angka-angka yang disiarkan oleh media rasmi DAP itu, kita sudah boleh mengesan bahawa peratusan bajet keseluruhan negeri, kita akan dapati peratusan peruntukan telah jatuh mendadah dan tidak setara dengan perbelanjaan untuk perkara-perkara lain.

Pada tahun 2008, peratusannya adalah 9.03%. Bagaimanapun, peratusan pada tahun 2015 adalah 6.55%.

Bahkan semenjak kemenangan besar DAP pada PRU-13 dan semenjak PAS hilang suara mereka dalam Kerajaan Pulau Pinang akibat perpecahan dengan DAP, jumlah peruntukan untuk Hal Ehwal Islam di Pulau Pinang sama ada menjadi statik atau jatuh. 

Dalam Bajet Pulau Pinang 2017, peratusan tersebut telah diturunkan lebih banyak menjadi RM49.37 juta walaupun perbelanjaan untuk pengurusan tahunan Pulau Pinang telah meningkat menjadi RM1.35 bilion. Atau dalam bentuk peratusan, peruntukan untuk Hal Ehwal Islam hanyalah 3.66% daripada jumlah keseluruhan peruntukan. (RUJUK SINI)

Kalau ada yang masih mengatakan, Kerajaan Lim Guan Eng masih baik kerana tidak memotong terus peruntukan untuk umat dan hal ehwal Islam di Pulau Pinang, mereka sebenarnya sama ada berotak singkat atau terlalu dungu untuk memikirkan bahawa Hal Ehwal Islam di Pulau Pinang, hanya dianggap oleh Lim Guan Eng sebagai peminta sedekah walaupun bajetnya datang dari Kerajaan Pusat yang disalurkan kepada Kerajaan Negeri.

Semenjak tahun 2008, peratusan yang digunakan oleh Kerajaan Negeri untuk hal ehwal Islam berbanding perbelanjaan pengurusan negeri telah jatuh 60% iaitu dari 9% menjadi 3.66% pada tahun 2015 - berbanding perbelanjaan tahunan negeri Pulau Pinang yang telah meningkat 5 kali ganda semenjak tahun 2008.

Sepatutnya angka-angka itu sudah cukup untuk membuktikan bagaimana DAP dan Lim Guan Eng cuba melakukan 'pembersihan' secara beransur-ansur ke atas apa-apa sahaja yang berkaitan dengan Islam dan umatnya di Pulau Pinang, tetapi pada masa yang sama, memperkasakan apa-apa sahaja yang boleh dilihat sebagai penguasaan atau saingan kepada hal ehwal Islam dan umatnya di negeri itu. 


Monday, February 20, 2017

SEGALA BENDA BOCOR DI MALAYSIA, TERBAHARU KLIP CCTV PEMBUNUHAN JONG NAM PULAK BOCOR KEPADA PIHAK ASING!!!




Klip video CCTV KLIA yang memperlihatkan detik-detik terakhir Kim Jong Nam, abang tiri kepada Presiden Korea Utara, Kim Jong Un telah disiarkan oleh beberapa stesen televisyen luar negara. Sekaligus menimbulkan persoalan tentang bagaimana stesen-stesen televisyen luar negara tersebut boleh memperolehi rakaman CCTV KLIA kecuali melainkan ketirisan dalaman. 

Kerana itu, pihak polis mula campur tangan untuk menyiasat berhubung pembocoran rakaman berkenaan. 

Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar berkata, tindakan akan diambil terhadap mereka yang telah membocorkan rakaman tersebut.

Klip video berkenaan turut tular di Facebook setelah disiarkan oleh sebuah stesen televisyen Jepun.

Ketua Polis Selangor, Abdul Samah Mat pula berkata, polis akan menyiasat perkara tersebut sebelum mengambil sebarang tindakan. 

Penyiaran klip video tersebut telah mengganggu siasatan yang sedang dijalankan oleh polis Malaysia. 

Klip berkenaan yang berlangsung selama 2 minit 33 saat mula tular di media-media sosial malam tadi 

Ahad lepas, Jong Nam dilaporkan berada di KLIA2 untuk menaiki pesawat ke Macau apabila tiba-tiba dirapati dua orang wanita yang kemudian menyerkup mukanya dengan sehelai kain, dipercayai mengandungi cecair beracun. 

Jong Nam menggunakan nama Kim Chol pada pasportnya, meninggal dunia ketika dikejarkan ke Hospital Putrajaya. 

HAI LER KHALID SAMAD... BAJET PERMATA DAN PERMATA KAU SURUH HAPUSKAN, SEKOLAH VERNAKULAR YANG TIDAK ADA PERUNTUKAN KERAJAAN, KAU LANGSUNG TAK BERANI SENTUH, KAN?!!!



Khalid Samad memberikan cadangan yang sangat 'BERNAS' iaitu hapuskan Biro Tata Negara, JASA, Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta PERMATA. Selain itu, Khalid Samad yang merupakan salah seorang anggota yang menandatangani kenyataan berkenaan mewakili PAN selain Saifuddin Nasution bagi pihak PKR dan Liew Chin Tong bagi pihak DAP turut mencadangkan pemansuhan jawatan Duta-Duta Khas dan Penasihat-Penasihat bertaraf menteri.

Semua itu menurut mereka telah menyebabkan kewangan negara membengkak dan satu pembaziran besar apabila Kerajaan terpaksa memberikan peruntukan besar sedangkan fungsi semua entiti tersebut bertindih dengan beberapa entiti lain.

Bagus, bukan tak bagus cadangan Khalid Samad dan geng-geng pembangkangnya dari PKR dan DAP yang menggelarkan diri mereka sebagai HARAPAN.

Paling ketara ialah apabila Khalid Samad memberikan cadangan agar PERMATA dihapuskan. Dan menurutnya, bajet untuk PERMATA wajar diagih-agihkan kepada pendidikan pra-sekolah yang telah pun sedia ada di bawah Kementerian Pelajaran.

Barangkali Khalid Samad tidak pernah tahu bahkan anak-anak dan cucu-cucunya tidak pernah ke pra-sekolah di sekolah-sekolah kerajaan. Justeru dia tidak tahu apa yang diperkatakan dan apa yang ditandatanganinya.


Penjelasan membabitkan PERMATA telah dibuat secara panjang lebar kepada wakil-wakil DAP yang membuat lawatan ke PERMATA tidak lama dahulu. Wakil-wakil tersebut berpuas hati dengan hasil lawatan dan pembentangan tentang keseluruhan operasi PERMATA.

Antara mereka termasuklah Yeo Bee Yin, ADUN DAP bagi Damansara Utama yang diundang melawat PERMATA selepas melahirkan hasrat mahu mendapatkan gambaran penuh berkaitan program berkenaan.

Perbelanjaan untuk gaji serta manfaat kepada kakitangan awam, menimbulkan polemik apabila pelbagai pihak MENERUSKAN DESAKAN TONY PUA dan DAP sendiri agar kerajaan mengurangkan kebergantungan kepada kakitangan awam terutama sekali kakitangan awam peringkat rendah.

Kerajaan telah berulangkali menyatakan, belum ada sebarang cadangan untuk akur kepada cadangan Tony Pua dan DAP.



Tony Pua tidak lama dahulu, menerusi siaran akhbar berbahasa Cina mengatakan, sekiranya DAP berjaya menguasai Putrajaya, 80% kakitangan awam akan dipecat. Dia kemudiannya memperbaharui cadangannya dengan meminta kerajaan mempertimbangkan agar kakitangan awam yang kurang efektif dengan merehatkan atau 'PETISEJUKKAN' mereka di rumah berbanding membenarkan mereka datang ke pejabat sebelum memecat mereka.

HARAPAN boleh mengusik di sana sini kononnya sebagai cadangan langkah penjimatan dan pengurangan bengkak kewangan negara. Tetapi mereka juga terlupa, Kerajaan yang dipimpin oleh Najib Abdul Razak itu jugalah yang 'telah membazirkan' ratusan juta bahkan berbilion Ringgit kepada sekolah-sekolah vernakular yang tidak sepatutnya wujud di negara ini.

Perlembagaan Malaysia jelas menyatakan, sebarang sekolah-sekolah vernakular mahupun sekolah-sekolah mubaligh dan persendirian, tidak berhak mendapat sebarang peruntukan daripada kerajaan, malah sekolah-sekolah berkenaan perlulah dikelolakan oleh badan masing-masing. Manakala sekolah-sekolah agama rakyat (SAR) pula berhak mendapat peruntukan berdasarkan kedudukan Islam sebagai agama rasmi di negara ini.

Mengapa agaknya HARAPAN langsung tidak berani menyentuh tentang bajet, peruntukan mahupun pemberian oleh kerajaan kepada sekolah-sekolah vernakular serta mubaligh walaupun jelas ianya bertentangan dengan PERLEMBAGAAN MALAYSIA?

SAYANG BINI PUNYA FASAL, MAHFUZ TAK BERANI LOMPAT KELUAR PAS WALAUPUN DISURUH PRESIDEN!!!



Mahfuz Omar tak payah sebenarnya memberikan pelbagai alasan mengapa dia masih 'bertahan' di dalam PAS. Walaupun Nik Amar, bahkan Presiden PAS sendiri menyuruh Mahfuz keluar PAS dan kemudian menyertai mana-mana parti yang dicintainya seperti PKR, DAP, PAN apatah lagi Cap Bunga, Mahfuz Omar masih cuba berselindung dengan alasan, dia mencintai PAS dan jemaah PAS selain dia hanya mengkritik PAS demi kebaikan.

Hakikatnya, bukan rahsia lagi TAKLIQ TALAK TIGA yang melibatkan Ahli-Ahli Parlimen dan ADUN-ADUN PAS yang telah diberi kepercayaan sebagai calon dan kemudian menang, termasuklah Mahfuz Omar.

Beberapa orang bekas pemimpin PAS yang merupakan ADUN dan Ahli Parlimen yang kini telah berhijrah ke dalam PAN, menggunakan ijtihad sendiri menerusi penebusan atau membayar kafarah dengan membuat kenduri memberi makan orang ramai bagi mengelakkan talak tiga terjatuh ke atas pasangan masing-masing.

Tetapi Mahfuz Omar tidak seberani Dzulkifli Ahmad. Tidak setegar Khalid Samad, bahkan tidak senaif Dr. Mariah. Mahfuz di sebalik kelantangan dan garang, sebenarnya adalah seorang pengecut dan masih takut dengan konsekuens daripada tindakannya.

Maka disebabkan itulah, Mahfuz meraban-raban mengeluarkan kenyataan. Sentiasa menyebelahi DAP, PKR dan Cap Bunga, sambil sesekali mempamerkan diri seolah-olah dia adalah seorang PAN sejati, bukannya PAS lagi.

Orang PAS tahu, bahkan pengundi PAS di Pokok Sena juga tahu, hati dan jiwa Mahfuz bukan lagi bersama-sama PAS selepas dia kehilangan semua jawatan dan penghormatan yang diterimanya selama ini. Mahfuz ingin bersama kawan-kawannya yang lain di dalam PAN, PAN, DAP dan PKR. Mahfuz ingin mendapat penghormatan yang lebih besar di dalam Cap Bunga setelah dia menjadi sangat rapat dengan Mukhriz Mahathir dan Dr. Mahathir sendiri walaupun sebelum Mahathir dan anaknya keluar dan dikeluarkan dari UMNO, maki hamun dan sumpah seranahnya terhadap Mukhriz dan Dr. Mahathir mengalahkan mulut jalang tak dapat pelanggan. Mahfuz mahu menjadi arkitek yang mencantumkan dan menyatukan semua parti-parti tersebut di bawah tangannya.

Tetapi takliq talak tiga yang dilafazkannya membuatkan Mahfuz terpaksa mengambil langkah yang lebih ortodoks iaitu buat hal dan menimbulkan kemarahan kepimpinan utama PAS sebelum akhirnya dirujuk ke Bahagian Tatatertib dan kemudian dipecat dari parti.

Itulah yang sedang dicari dan diburu oleh Mahfuz Omar.

Kata orang di Pokok Sena, Mahfuz Omar tak mahu isterinya yang cantik, tertalak tiga yang menyebabkan dia tidak boleh rujuk semula, melainkan isteri cantiknya berkahwin dengan orang lain dan kemudian diceraikan.

Isteri yang mana satu, tidak pula dikhabarkan... tetapi yang pasti, Mahfuz Omar sangat sayangkan isterinya!

Jadi, dia masih kekal di dalam PAS walaupun segala perbuatannya bertentangan dengan PAS dan menimbulkan kemarahan kepimpinan utama PAS.

Kalau PAS berterusan buat tak reti kepada Mahfuz Omar dan membiarkan Mahfuz Omar dengan tindakan ortodoksnya, besar kemungkinan Ahli Parlimen Pokok Sena itu boleh mengalami kekejungan otak yang sangat parah.

Apa pun, Mahfuz masih mempunyai peluang untuk berpindah ke mana-mana parti iaitu selepas Dewan Rakyat diisytiharkan bubar. Tempoh sementara menantikan tarikh pilihanraya merupakan tempoh paling afdal untuk Mahfuz berpindah parti.

Itu pun kalau dia sudah mendapat jaminan yang dia kekal sebagai calon di mana-mana kerusi Parlimen atau DUN. Kalau tidak, terpaksalah Mahfuz menahan diri dan menjeruk hati di dalam PAS sambil mempamerkan gelagat dan mengeluarkan kenyataan yang membolehkan dia dipecat!


NGA KOR MING TUNJUK PERMUSUHAN DENGAN LIM GUAN ENG... CABAR PAS TERUS DEDAH KELAKU JAHAT GUAN ENG DI PULAU PINANG!!!



Malang bertimpa-timpa untuk DAP dan Lim Guan Eng!

Setelah amukan dan ugutannya terhadap PAS bukan sahaja tidak menjadi, bahkan PAS bukan sahaja mengejek, malah menakutkan DAP kembali dengan pelbagai pendedahan terutama yang membabitkan sikap pembuli dan tuan besar DAP dalam Pakatan Rakyat, kini pembohongan dan helah yang digunakan oleh Lim Guan Eng dalam pentadbiran Pulau Pinang untuk menunjukkan pentadbiran DAP adalah prihatin, pula didedahkan.

Sebelum ini, ramai golongan yang berotak singkat memuji-muja Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang paling hebat dan paling prihatin dengan rakyat. Apa-apa sahaja yang diisytiharkan oleh Lim Guan Eng, walaupun sekadar pengisytiharan tetapi tidak pernah dikotakan, dianggap sebagai satu 'keajaiban' dunia politik, bukannya retorik orang politik yang mahu meraih undi dan sokongan.

Terbaharu ialah apabila pendedahan tentang pembohongan Lim Guan Eng membabitkan pemotongan GST dan cukai ke atas rumah kos rendah dan sebagainya dibuat, golongan yang memuji-muji Lim Guan Eng dan DAP Pulau Pinang seperti baru tersedar yang mereka sebenarnya telah dibohongi selama ini.



Seperti yang didedahkan oleh Lim Sian See, salah seorang Facebooker tersohor yang merupakan musuh utama Tony Pua secara peribadi, tindakan Kerajaan DAP Pulau Pinang yang kononnya menyerap cukai pintu untuk semua pemilik harta serta cukai barang dan perkhidmatan (GST) bagi mengurangkan beban rakyat adalah satu pembohongan semata-mata.

Ini adalah kerana DAP terlebih dahulu telah menaikkan kadar cukai pintu sebanyak 14.29 peratus atau RM83.40 tiga bulan sebelum GST dilaksanakan.

Seperti yang didedahkan, penduduk Pulau Pinang pada tahun 2014 hanya membayar cukai pintu berjumlah RM583.80. Bagaimanapun, pada tahun 2015, tiga bulan sebelum perlaksanaan GST, cukai pintu itu telah dinaikkan kepada RM667.20.

Di sebalik pengumuman pemotongan cukai pintu enam peratus untuk kesemua  jenis hartanah, penduduk bagaimanapun, masih perlu membayar sebanyak RM627.60 iaitu jumlah yang lebih tinggi berbanding jumlah cukai yang perlu dibayar pada tahun 2014.

Permainan 'naik-dan-potong' ini sebenarnya amat menarik. Ini adalah kerana Lim Guan Eng tahu, rakyat pasti akan marah apabila dikenakan kenaikan cukai. Jadi, mengambil kesempatan sebelum GST dilaksanakan, Lim Guan Eng mahu memindahkan kemarahan tersebut kepada Kerajaan Pusat yang diketuai oleh Najib Abdul Razak.

Caranya yang mudah ialah, naikkan kadar cukai terlebih dahulu sebanyak RM83.40 yang langsung tiada kena-mengena dengan GST dan kemudian memberikan pengurangan sebanyak RM39.60 kononnya Kerajaan Negeri menyerap GST yang dikenakan oleh Kerajaan Pusat kepada penduduk.

Hakikatnya, CUKAI PINTU SEPENUHNYA DIKECUALIKAN DARIPADA GST. Jadi, sebarang kenaikan cukai pintu adalah keputusan Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Resit-resit cukai pintu kediaman di Seberang Jaya yang dimuat naik, jelas menunjukakn perbezaan jumlah yang perlu dibayar penduduk dalam tempoh empat tahun bermula tahun 2014.

Ironinya, pembohongan Lim Guan Eng terlalu mudah tetapi amat berkesan dalam usaha Lim Guan Eng memindahkan kemarahan dan rasa tidak puas hati rakyat kepada Kerajaan Pusat dan pentadbiran Najib Abdul Razak.


Dan lebih ironi, adakah rakyat terlalu bodoh untuk mengetahui bahawa SEMUA CUKAI PINTU ADALAH DIKECUALI SEPENUHNYA DARIPADA GST sehinggakan pembohongan Lim Guan Eng kononnya, pemotongan selepas kenaikan yang dibuatnya, untuk menyerap GST?

Dan tidak hairanlah mengapa SETERUSNYA DI PERAK, Nga Kor Ming cuba mengalihkan kemarahan kepada PAS dan RUU355, bukannya membela Lim Guan Eng dan pembohongan yang dibuatnya!


TRAGEDI 8 BUDAK BASIKAL MAUT... LANGSUNG TIDAK ADA SUARA DAP, PKR MAHUPUN NGO PEJUANG HAK ASASI!!!



Isu tragedi yang mengorbankan 8 orang budak berbasikal di Johor Bahru terus menjadi hangat di media-media sosial. Pelbagai spekulasi, teori dan kesimpulan dibuat.

Pada masa yang sama, dua buah negeri telah menguatkuasakan undang-undang 'berkurung' serta-merta ke atas kanak-kanak bawah umur.

Bermula dengan Johor, menguatkuasakan serta-merta larangan kanak-kanak bawah umur berada di tempat awam bermula jam 10 malam. Kanak-kanak tersebut akan dibawa ke balai polis, dan ibu bapa serta kanak-kanak tersebut diwajibkan menjalani sesi kaunseling selama dua bulan bahkan ancaman penjara kepada ibu bapa sekiranya berulang.

Perlis mengikuti tindakan ini dengan menguatkuasakan larangan yang sama bahkan ancaman yang sama.

Larangan dan penguatkuasaan ini sebenarnya sudah lama wujud. Di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur, 'SESEKALI' pihak berkuasa menguatkuasakan undang-undang kecil tersebut. Beratur remaja bawah umur di Balai Polis Dang Wangi dan ibu bapa terpaksa datang untuk mengambil anak masing-masing dengan sedikit kaunseling.

Bagaimanapun, usaha tersebut mendapat tentangan juga. Pihak polis pula yang dipersalahkan kerana 'menangkap' remaja bawah umur. Akta Kanak-Kanak dan Orang Muda jadi sandaran hujah untuk menyalahkan pihak polis.

Di Melaka juga penguatkuasaan pernah dilakukan secara bermusim. Juga mendapat tentangan orang ramai, bahkan turut melibatkan campurtangan orang politik apabila ada anak orang politik yang ditahan oleh pihak berkuasa.

Ada undang-undang yang akan mensabitkan ibu bapa serta penjaga remaja bawah umur terutama yang membabitkan pengabaian. Bahkan hukuman penjara 2 tahun dan denda jika sabit kesalahan, turut termaktub dalam undang-undang berkenaan.

Namun apabila berlaku tragedi seperti beberapa hari lepas, masyarakat umumnya menyalahkan pihak lain, termasuklah pemandu dan pihak berkuasa, bahkan remaja-remaja yang menjadi mangsa tragedi. Tiada mana-mana pihak yang mencuit ibu bapa remaja-remaja tersebut. Malah ada media yang memberikan laporan, membela ibu bapa remaja-remaja tersebut dengan cerita-cerita sedih.

Ironinya, dalam beberapa isu yang melibatkan 'kaum', DAP dan PKR adalah pihak yang paling ke hadapan dan paling lantang menyuarakan keadilan. Dalam satu isu membabitkan seorang remaja Melayu yang mencuri kereta keluarganya dan kemudian mati ditembak oleh seorang anggota polis setelah enggan berhenti bahkan memecut laju untuk melarikan diri, tekanan dan kecaman telah dibuat terhadap PDRM, terutama apabila DAP dan PKR pada waktu itu sedang memperjuangkan isu kezaliman polis yang dikatakan telah 'membunuh' tahanan di lokap.

Namun dalam isu yang membabitkan seorang pemandu wanita berusia 22 tahun melanggar mati dan membunuh sekurang-kurangnya 8 orang (setakat ini kerana beberapa orang mangsa lain masih koma dan di Unit Rawatan Rapi), DAP dan PKR langsung tidak ada bunyi.

Begitu juga dengan NGO-NGO hak asasi manusia yang sebelum ini cukup hebat bersuara dan sangat lantang memperjuangkan pelbagai isu yang boleh dilihat menentang pihak berkuasa. Dalam isu ini, langsung tidak ada reaksi. Berbeza benar dengan isu yang membabitkan bas pesiaran jatuh gaung dan kemudian membunuh beberapa orang pelancong Taiwan di Genting Highland tidak lama dahulu.

Pihak berkuasa dan penguatkuasa undang-undang seharusnya memperkasakan undang-undang larangan dan 'perintah berkurung' terhadap remaja-remaja bawah umur tanpa bermusim atau berjadual.

Benar seperti titah KDYMM Sultan Johor, biarlah anak-anak menangis daripada kita menangis kemudian hari!


Sunday, February 19, 2017

KES PEMBUNUHAN ABANG TIRI PRESIDEN KOREA SELATAN: 4 SUSPEK DITAHAN, 7 LAGI DIBURU!!!



BERIKUT ialah fakta kes mengenai kematian Kim Jong-nam, abang pemimpin tertinggi Korea Utara Kim Jong-Un mengikut rekod rasmi polis.

Maklumat ini diberikan Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Ahad.


Fakta kes:

- Pada 13 Februari 2017, kira-kira pukul 9 pagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2), seorang lelaki Korea mendekati pegawai perhubungan pelanggan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan memberitahu bahawa dua wanita tidak dikenali telah menyapu mukanya dengan cecair dan dia berasa pening.

- Pegawai polis yang bertugas telah membawa lelaki itu ke Menara Medical Clinic di aras 2 KLIA2.

- Selepas memeriksa keadaannya, mereka mengambil keputusan untuk membawa lelaki itu ke Hospital Putrajaya.

- Ketika hadir di hospital pada kira-kira pukul 11 pagi, doktor yang bertugas mengesahkan dia mati.

- Berdasarkan dokumen peribadi iaitu pasport, mangsa dikenali sebagai "Kim Chol" dengan pasport bernombor 836410070, berumur 47 tahun.

- Dia tiba di Malaysia pada 6 Februari dari Macau menggunakan pesawat AirAsia AK8321.

- Dia dijadualkan meninggalkan negara ini pada 13 Februari ke Macau pada pukul 10.50 pagi dengan pesawat AirAsia.




Fakta siasatan:

Sehingga kini empat suspek telah ditahan:


1) Doan Thi Huong, 28, (Vietnam)
- Pekerja pusat hiburan.
- Tiba di Malaysia pada 4 Februari 2017
- Dijadual tinggalkan negara pada 23 Februari
- 7 hari reman (16-22 Februari)


2) Muhammad Farid Jalaluddin, 26, (Malaysia)
- Pekerja katering
- 7 hari reman (16-22 Februari)


3) Siti Aisyah, 25, (Indonesia)
- Pekerja spa
- Tiba di Malaysia 2 Februari 2017 dari Batam
- 7 hari reman (16-22 Februari)

4) Ri Jong Chol, 47, (Korea Utara)
- Pekerja IT di Cheras
- 7 hari reman (18-24 Februari)


Berdasarkan perkembangan siasatan, empat suspek telah dikenalpasti iaitu:

1. Rhi Ji Hyon, 33, tiba di Malaysia pada 4 Februari 2017

2. Hong Song Hac, 34, tiba pada 31 Januari 2017

3. O Jong Gil, 55, tiba pada 7 Februari 2017


4. Ri Jae Nam, 57, tiba pada 1 Februari 2017


Polis juga masih mencari tiga lagi individu bagi membantu siasatan iaitu:

1) Ri Ji U, 30, Korea Utara. Dia menggunakan nama samaran "James"

2) -sedang dikenal pasti-

3) -sedang dikenal pasti-


Poses siasatan:

- Bedah siasat telah dilakukan pada 15 Februari di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

- Punca kematian masih belum diketahui, polis masih menunggu laporan toksikologi dan patologi.

- Polis ingin mendapatkan kerjasama orang awam di Malaysia dan siapa juga yang mempunyai maklumat berkaitan supaya menghubungi polis atau kedutaan bagi melengkapkan siasatan.

ZAINUDDIN MAIDIN, FOSIL DINOSAUR YANG KORBANKAN DIRINYA SEBAGAI BANGANG SEMATA-MATA KASIH SAYANGNYA KEPADA MAHATHIR!!!



Siapa yang tidak kenal Zainuddin Maidin, wartawan mesin taip yang kemudiannya diangkat sebagai Ketua Pengarang Kumpulan Utusan dan selepas itu menjadi Ahli Parlimen sebelum dilantik sebagai Menteri Penerangan pada zaman Abdullah Badawi.

Dan Zainuddin Maidin merupakan Menteri Penerangan paling 'bangang', paling teruk, paling tidak berpengetahuan dan paling jumud sehinggakan dia gagal mengawal dan menguasai sektor penerangan serta komunikasi yang menyaksikan imej Abdullah Badawi merudum teruk. Lebih teruk lagi ialah apabila Zainuddin Maidin menafikan kepentingan dan keberkesanan media sosial sehinggakan dia berasa pelik dan menyalahkan AL-JAZEERA dan agensi-agensi berita asing yang kononnya gagal mendapat maklumat lanjut daripada kerajaan Malaysia sebaliknya gemar melakukan fitnah.


Dua hari sudah, apabila viral tragedi yang mengorbankan 8 orang kanak-kanak berbasikal di Johor Bahru, Zainuddin Maidin dengan penuh yakin, bertindak dan mengeluarkan kenyataan seperti manusia tidak bertuhan dan beragama apabila mengaitkan tragedi tersebut dengan Perdana Menteri Malaysia, Najib Abdul Razak.

Kebangangan yang diwarisi dari zaman dia menjadi Menteri Penerangan, rupa-rupanya tidak hilang, bahkan semakin bertambah.


Berhadapan dengan generasi baru yang lebih canggih dan lebih bermaklumat berbanding mantan Menteri Penerangan sendiri, Zainuddin Maidin bukan sahaja dikecam menerusi Facebook tetapi turut mendapat kecaman di Twitter.

Zainuddin Maidin masih cuba mempertahankan kejahilannya sambil berbangga-bangga kononnya hujahnya tidak dapat ditentang.

Dan apa yang selama ini, tidak atau cuba untuk tidak diperkatakan, terkeluar juga.

Tidak sedikit yang membangkitkan tragedi berdarah yang mengorbankan ramai orang Melayu hanya selepas 4 tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri dalam usahanya untuk menyekat perkembangan dan pengaruh PAS yang mulai menular di kalangan orang Melayu, khususnya golongan muda yang terpelajar.


Tragedi Memali yang mengorbankan orang Melayu di sebuah perkampungan kecil merupakan tragedi berdarah pertama yang mendapat liputan secara meluas oleh media. Mahathir bagaimanapun, berjaya mengelak daripada dipersalahkan, bahkan menyalahkan Musa Hitam yang merupakan Menteri Dalam Negeri pada masa itu.

Manakala Jalil Ibrahim pula merupakan mangsa pembunuhan yang kemudian menyaksikan wang negara hilang berbilion-bilion ringgit dalam Skandal BMF-Carrian yang sehingga ke hari ini cuba disembunyikan oleh Mahathir, tetapi nampaknya sudah tidak berjaya.

Hanya kerana mahu memadankan muka Najib, Zainuddin Maidin melakukan kesilapan yang paling bodoh sehingga memaksa dia mengaku DIA MASIH ORANG UMNO walaupun umum mengetahui, siapa tuan dan kiblatnya!


top