IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Tuesday, April 27, 2010

TENGOK MUKA MANGKUK NI BETUL-BETUL!

Tuesday, April 27, 2010
Perhatikan muka mangkuk ni dan camkan betul-betul!

Mangkuk ni bernama Gan Ping Sieu. Jawatannya ialah NAIB PRESIDEN MCA. Dia merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Mengkibol. Mengkibol merupakan daerah DUN yang terletak bersebelahan dengan Parlimen Sembrong. Ketika belum dipecahkan, Mengkibol dan Sembrong berada dalam daerah pilihanraya Kluang. (Butiran dan NOMBOR TELEFONNYA boleh diperolehi di sini).

Malah sewaktu zaman darurat, bandar Kluang sendiri adalah sarang serta 'pejabat' pengganas komunis sehingga kerajaan terpaksa mewujudkan beberapa kem tentera Melayu di sana!

Apa yang menarik tentang mangkuk nih?

Mangkuk ni kata, Barisan Nasional gagal mendapat undi Cina di Hulu Selangor kerana faktor PERKASA. Katanya lagi, PERKASA terlalu bersifat 'PERKAUMAN MENEBAL'. Malah katanya lagi, kekurangan sokongan masyarakat Cina itu adalah disebabkan tanggapan mereka bagi hubungan kerajaan dan badan-badan bukan kerajaan yang bersifat perkauman. (BLOG-LIST MALAYSIA)

Paling menarik apabila dia mengatakan, seandainya "Ibrahim Ali bertanding di kawasan bukan Melayu, belum tentu dia akan mendapat 10 peratus undi pun!"

Mangkuk ini bercakap seolah-olah Cina MCA, GERAKAN dan DAP tidak rasis. Dia bercakap seolah-olah pertubuhan-pertubuhan Cina tidak membuat sebarang tuntutan yang berasaskan Cina!

Sama ada mangkuk ini sedar atau tidak, dia memenangi Kerusi Parlimen Mengkibol kerana sokongan Melayu, memandangkan kaum Cina sekadar berada di pusat bandar Kluang dan barisan kedai Cina di pinggir bandar itu. Sebaliknya lebih banyak perkampungan Melayu di sekeliling bandar Kluang. Bahkan suatu masa dahulu, wujud sebuah perkampungan Melayu di tapak bandar baru Kluang yang bernama Kampung Haji Manan. Malangnya kampung tersebut telah dilenyapkan untuk 'diserahkan' kepada sebuah syarikat pembinaan.

Kampung Haji Manan yang 98% penduduknya Melayu telah ditukarkan menjadi bahagian baru Bandar Kluang dengan syarikat pembinaan berkenaan menguasai seratus peratus bangunan baru di bekas perkampungan berkenaan. Termasuk juga adalah Tanah Rezab Melayu yang menganjur sehingga ke jalan masuk Hospital Kluang dan Kem Sri Mahkota.

Mangkuk ini dan rakan sejawatnya yang berbangsa Melayu dan berparti UMNO dari kawasan sebelah wajar memberikan penjelasan terlebih dahulu, bagaimana syarikat pembinaan yang dikuasai seratus peratus bangsa Cina itu boleh mengambilalih perkampungan dan tanah rezab Melayu di sisi Bandar Kluang lama.

Dan sewajarnya juga mangkuk ini bertanya, apakah kerana hal tersebut, sokongan terhadapnya dari kalangan Melayu Mengkibol, perkampungan-perkampungan Melayu di sekitar Kluang, berkurangan? Tidakkah syarikat pembinaan berkenaan menerima bantuan kerajaan sehingga membolehkan mereka menjadi TAUKEH besar dengan pusat membeli belah mega di Kluang yang penduduknya hanya ramai pada hujung minggu?

Seandainya benar kata-katanya bahawa pertubuhan Melayu berbaur perkauman menebal, pastinya dia tidak menjadi Ahli Parlimen Mengkibol dan orang terkaya yang mempunyai rumah agam di Kluang, bukan Dato' berbangsa Cina!

Blog ini tidak menyokong Ibrahim Ali mahupun mengjazamkan perjuangan PERKASA, tetapi blog ini menentang sekeras-kerasnya manusia spesies yang tidak sedar diri dan lupa daratan! Sewajarnya sebagai ahli politik, mangkuk ini tidak membangkitkan isu perkauman dengan menjadikan Melayu dan pertubuhan-pertubuhan Melayu sebagai kambing hitam, sebaliknya melihat diri sendiri yang terpaksa menumpang Melayu dan Islam untuk berjawatan!

MCA sedang bertindak sebagai lintah lapar! DAP sedang berlagak sebagai TAIKO! PAS dan UMNO... tengah duk gelentel apa?

MELAYU TELAH LAMA MENERIMA CINA SEBAGAI SEBAHAGIAN DARIPADA MEREKA, MENGAPA CINA SUSAH BENAR HENDAK MENERIMA MELAYU SEBAGAI SEBAHAGIAN DARIPADA MEREKA WALAUPUN MEREKA MENDATANG, BUKANNYA DIDATANGI?

11 comments

PAKAI SERBAMAKNEKA PAS PUNYA, TAPI PAS JUGA YANG DISALAHKAN!

Setiausaha Agung PAS, Mustapha Ali terpaksa mengeluarkan kenyataan menafikan perbuatan sabotaj yang dilakukan oleh jentera pilihanraya PAS di Hulu Selangor selepas BIAWAK-BIAWAK PEMAKAN BANGKAI dan SYAITAN-SYAITAN BUTA tanpa berselindung menyalahkan pasukan PAS yang dihantar membantu Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil berkenaan. (Free Malaysia Today)

Ternyata penjilat-penjilat LOBANG JUBOR LIM KIT SIANG & SONS dan ANWAR IBRAHIM & Co, tetap menjadikan Pasukan Presiden PAS sebagai sasaran mudah. Mereka tidak dapat menerima kekalahan setelah diyakinkan bahawa Zaid Ibrahim akan menang di Hulu Selangor daripada pasukan Cina mereka.

Dan sememangnya kalau tiada Melayu dan India di Hulu Selangor, Pakatan Rakyat pasti akan menang besar. Malangnya, puak-puak ini terlalu memberi perhatian kepada masyarakat Cina dan India tetapi sangat kurang memberi perhatian dan memahami perasaan Melayu-Islam. Mereka akhirnya kalah biarpun peratusan yang keluar mengundi lebih rendah daripada jangkaan SPR sendiri!

Oleh kerana itu jugalah, PAS dihantar memasuki kubu kuat orang Melayu dengan label Islamnya. Apabila sokongan daripada Melayu-Islam, gagal diperolehi PAS untuk Zaid Ibrahim yang hanya kelihatan Melayu tetapi amalannya, orang putih berkulit sawo matang, PAS dituduh memasuki Felda untuk mengumpulkan ahli-ahli baru!

SIALNYA, dalam Pilihanraya Kecil itu, PKR terpaksa dan perlu bergantung sepenuhnya kepada PAS. PAS telah menurunkan ribuan tenaga kerja, termasuklah sukarelawan yang tidak mendapat sebarang kemudahan dan terpaksa menumpang tidur di masjid dan serata surau semata-mata atas nama perjuangan.

Seperti yang disebutkan sebelum ini, apabila Nasharuddin Mat Isa dilantik sebagai Pengarah Pilihanraya PAS di Hulu Selangor, bermakna usaha-usaha untuk memburuk-burukkan barisan utama PAS Pusat yang dilihat lebih cenderung MEMATUHI firman Allah Taala dan tunjuk ajar Nabi s.a.w sedang dilakukan. Apatah lagi muktamar PAS yang akan diadakan tidak berapa lama lagi dilihat sebagai medan untuk menjatuhkan kepimpinan sedia ada.

Setiausaha Agung PAS pasti sibuk menangkis serangan dari dalam. Pasukannya pula terlalu sibuk untuk mencantumkan semula serpihan-serpihan PAS yang berterabur mengikut ketua kabilah masing-masing. Sedangkan pada masa yang sama Anwar Ibrahim dan pasukan PKRnya berusaha merampas apa-apa sahaja yang ada di dalam PAS untuk melawan dan menakluk UMNO serta Barisan Nasional pula.

Hulu Selangor sepatutnya sudah menjadi medan kepada barisan kepimpinan dan pendokong PAS untuk melihat tujuan sebenar Anwar Ibrahim, PKR dan DAP berbaik-baik dan ingin bersekutu dengan PAS. Hanya syaitan-syaitan buta sahaja yang masih tersengih keseronokan didodoikan oleh bajingan-bajingan yang dikepalai oleh Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang anak beranak!


1 comments

SYAITAN BUTA DALAM PAS MENGAMUK SAKAN!

Bila cerita Presiden PAS dan Timbalan Presiden tidak hadir dalam majlis 'menenangkan' (memenangkan?) calon PKR, Zaid Ibrahim di Stadium Mini Kuala Kubu Baru, syaitan-syaitan yang mengaku mereka berjiwa PAS mula mengatur kecaman ke atas batang tubuh Hadi Awang. Mereka mempersoalkan tentang persefahaman, tentang ketaatan, tentang kesetiakawanan Presiden dan Timbalan Presiden kepada Pakatan Rakyat. Bagaimanapun, syaitan-syaitan yang sama tidak pula mempersoalkan Wan Azizah dan Syed Hussin yang merupakan Presiden dan Timbalan Presiden PKR tidak hadir di dalam majlis berkenaan.

Ketidakhadiran Hadi Awang dan berita tentang pemergiannya ke Maldives, begitu menyeronokkan mereka untuk menyerang Presiden PAS itu. Masing-masing seperti beranggapan, kerana itulah Zaid Ibrahim KAPUT di Hulu Selangor, sekalipun Hadi Awang dan Nasha berkampung selama berhari-hari di Hulu Selangor.

Geng-geng haramjadah inilah yang banyak memburukkan imej PAS. Geng-geng sialan inilah yang begitu bersungguh-sungguh menentang Hadi Awang dan segala idea pembaharuannya yang dilihat membelakangkan dan menjatuhkan imej TERRER Anwar Ibrahim. Malah geng-geng babun tak berotak inilah yang begitu bersungguh-sungguh membela Anwar Ibrahim sekalipun bertubuh dan berpakaian PAS. Pendek kata, mereka ini berbadan hijau tetapi berdarah LIBERAL dan SEKULAR TOTOK!

Anehnya, haramjadah-haramjadah ini jugalah yang tidak turun membantu jentera PAS di Hulu Selangor, sebaliknya sekadar berlagak di hadapan komputer sambil membuat analisa menggunakan Malaysiakini. Dan kerana itulah, masa pengiraan undi kelmarin, puak-puak sial inilah yang bersungguh-sungguh mempamerkan jumlah undi yang menyebelahi PKR tetapi apabila Malaysiakini membetulkan semula laporan, mereka mula mengendur dan akhirnya hanya melaporkan tentang keputusan akhir!

Sekarang, syaitan-syaitan buta ini mengamuk sakan kerana Hadi Awang berada di Maldives! KUNUNNYA Hadi Awang yang memang suka memancing, PI MELEPASKAN GIAN MEMANCINGNYA di Maldives! Tak payahlah dikaitkan dengan mana-mana blog, anda boleh surf dan dapatkan sendiri gambaran daripada puak-puak penjilat LOBANG JUBOR LIM KIT SIANG & SONS serta ANWAR IBRAHIM tetapi mengaku sebagai jemaah PAS!


0 comments

DEPA GUNA KONGSI GELAP PULAK DAH

Pakar forensik yang mewakili SPRM dalam inkues kematian Teoh Beng Hock, Dr. Peter Veneziz telah diugut dan ancaman keselamatan ke atas keluarganya dibuat menerusi e-mel oleh pihak yang tidak senang dengan keterangannya dalam inkues berkenaan. Sehubungan itu, pakar berkenaan telah membuat laporan polis di Balai Polis Shah Alam pada jam 11 malam tadi. (Malaysiakini)

Sebelum ini, Dr.Pornthip, pakar forensik yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat enggan datang ke Malaysia untuk memberikan keterangannya dalam inkues berkenaan dengan alasan, dia telah menerima tekanan dari Kerajaan Malaysia. Sekalipun jaminan keselamatan dan kebebasannya dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri, pakar dari Thailand itu tetap enggan.

Berdasarkan keterangan awal Dr.Veneziz, Teoh Beng Hock semasa jatuh dari tingkat 14 ke beranda di tingkat 5 Wisma Massalam, masih dalam keadaan hidup dan bukan dibunuh sebagaimana yang didakwa oleh para pemimpin Pakatan Rakyat, khususnya kepimpinan utama DAP. Dengan kata lain, Teoh Beng Hock mati akibat kecederaan, bukannya dibunuh!

Ternyata, ada pihak yang sangat cuak dengan keterangan yang diberikan oleh pakar yang seringkali melakukan pemeriksaan luar bagi sains forensik Universiti Sains Malaysia dan dua lagi fakulti perubatan. Keinginan mereka untuk memperlihatkan bahawa Teoh Beng Hock dibunuh mengatasi segala-galanya.

Teoh Beng Hock ditemui mati selepas memberi keterangan sebagai saksi berhubung penyelewengan dana kerajaan negeri yang dilakukan oleh Exco DAP Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di tingkat 14 Wisma Massalam.

Ada sesuatu yang sangat menarik tentang hal ini. Rata-rata ahli forensik yang dipanggil sama ada sebagai saksi pembela mahupun saksi pendakwa akan memberi keterangan berdasarkan bukti-bukti saintifik, bukannya berdasarkan berapa banyak wang yang digunakan untuk membayar khidmat mereka. Profesionalisme saintis-saintis forensik ini seringkali dipertahankan dalam sebarang keadaan biarpun terdapat segelintir yang berm0tifkan upah.

Mungkin atas dasar itu jugalah Dr.Pornthip sebenarnya dilarang daripada memberikan keterangan yang dianggap tidak menyebelahi mereka, sekalipun pada peringkat awalnya, kenyataan 80% Teoh Beng Hock dibunuh sebelum dicampakkan ke beranda tingkat lima Wisma Massalam, menggembirakan pihak tertentu. Perlu diingat, Dr.Pornthip dan Dr. Veneziz telah melakukan pemeriksaan forensik bersama buat kali kedua.

Sebelum inkues, sudah terdapat ura-ura pembabitan kongsi gelap dalam kematian Teoh Beng Hock. Malah dilaporkan oleh beberapa blog, Teoh Beng Hock telah menerima ugutan dan berada dalam keadaan tertekan ketika menjadi saksi bagi pihak SPRM, terutama selepas komputer peribadinya disita oleh pihak berkuasa. Bagaimanapun, kisah kongsi gelap dan ugutan yang diterima oleh Teoh Beng Hock, digelapkan dengan isu kematiannya! Malah isu teman wanitanya mengandung, turut disensasikan, sekaligus menutup terus kebarangkalian berkenaan.

Apabila Dr.Veneziz menerima ugutan menerusi e-mel dan telefon, tidak dapat tidak, isu kongsi gelap atau geng-geng penjenayah tidak boleh ditolak sama sekali. Ketakutan mereka akan rahsia sebenar di sebalik kematian Teoh Beng Hock, menjadikan mereka cuba melakukan ugutan.

Anda sudah boleh mengagak, pihak manakah yang tergugat seandainya keterangan Dr.Veneziz berterusan tidak memihak kepada tuduhan bahawa Teoh Beng Hock dibunuh sebelum dicampak ke foyer tingkat lima Wisma Massalam?

0 comments

BERKONGSI KUASA ATAU MEMPERKUDAKAN MELAYU?

MCA dan GERAKAN akan membuat bedah siasat berhubung kejatuhan peratusan sokongan masyarakat Cina terhadap calon Barisan Nasional di Hulu Selangor. Pelbagai teori dan hipotesis akan diberikan selepas ini. Dan yang pastinya, kesalahan akan diletakkan kepada Melayu. Apa-apa sahaja yang berkaitan dengan Melayu akan dijadikan kambinghitam. Dalam hal ini, PERKASA contohnya.

Sejarah orang Cina berada dalam arus politik negara bermula apabila persatuan pemilik-pemilik lombong bersatu dan mewujudkan sebuah persatuan perniagaan yang digunakan untuk menyuarakan kepentingan kaum pendatang berbangsa Cina di Tanah Melayu. Sebahagian kecil daripada generasi kedua pula melihat Tanah Melayu wajar menjadi koloni Tanah Besar China yang baru sahaja ditakluk Parti Komunis China. Sebahagian yang lain pula melihat Tanah Melayu wajar dikuasai untuk ditukarkan menjadi satu lagi Taiwan di laluan utama perdagangan dunia.

Kerana itu KUOMINTANG Asia Tenggara wujud dan berpejabat di Singapura. Manakala MIN YUEN yang menelurkan komunis lahir di bandar-bandar dan pekan-pekan kecil di serata pantai barat Semenanjung dan pekan-pekan bermajoriti Cina di Sabah dan Sarawak. Apabila Min Yuen semakin bertambah melampau kerana menyerang kepentingan Inggeris dalam usaha mendesak Inggeris yang baru 'menang' Perang Dunia Kedua agar menyerahkan keseluruhan Tanah Melayu kepada mereka, Inggeris menggunakan Melayu untuk membentengi mereka. Min Yuen terpaksa lari dan berpejabat di dalam hutan.

Dan sekali lagi Melayu terus-terusan digunakan untuk mempertahankan negara ini, manakala gerila Min Yuen yang berhati komunis pekat meneruskan perjuangan mereka untuk menjajah negara ini dengan ketuanya, Chin Peng atas nama Parti Komunis Malaya.

Lebih 60 tahun kemudian, sejarah bagaikan berulang antara fraksi KUOMINTANG yang terbentuk di dalam MCA dan GERAKAN dengan fraksi MIN YUEN (Kuasa Rakyat) yang wujud di dalam DAP yang berselindung di sebalik fahaman Sosialis. Pertempuran antara fraksi Kuomintang dan Min Yuen tetap menggunakan Melayu untuk memudahkan hajat mereka. UMNO dan PAS dijadikan kuda atau dengan kata lain, menyerahkan batang leher mereka untuk dikudakan oleh parti-parti berasaskan dan memperjuangkan Cina di Tanah Melayu.

Dari sebuah bangsa terbuang di Tanah Melayu yang dihina oleh British sekalipun British adalah tuan mereka yang sebenar, dengan kerakyatan mereka sendiri adalah kerakyatan ratu berbanding Melayu yang dipanggil hamba raja, MCA yang merupakan parti pertama Cina di Malaysia, terus bergerak mengumpulkan kekuatan. PAP muncul tatkala penggabungan Singapura ke dalam Malaysia.

Sebenarnya Singapura dan Malaysia tidak layak dikatakan bergabung kerana Singapura adalah salah satu daerah kerajaan negeri Johor yang telah dirampas oleh Cina PAP menerusi tipu helah Inggeris. Dalam apa juga keadaan, si perampas itu yang wajar disingkirkan! Dan memandangkan geografi politik selepas Perang Dunia Kedua sudah berubah, maka Singapura terpaksa dibiarkan tanpa diusik. Sebaliknya apa yang boleh dilakukan ialah menghapuskan ancaman peninggalan PAP di seluruh Malaysia.

Fasa perjuangan Cina di seluruh Tanah Melayu sudah berubah. DAP pula mengambil giliran untuk mendapatkan apa yang mereka sangat hajati semenjak sebelum merdeka lagi, iaitu pengiktirafan ke atas keseluruhan kaum Cina di Tanah Melayu. Dari semenjak sebelum merdeka lagi, mereka inginkan hak keistimewaan Melayu sekalipun mereka adalah bangsa pendatang. Tragedi 13 Mei 1969 adalah kemuncaknya dan dasar kerajaan yang tegas dengan DEB, berjaya menyekat kehendak dan tuntutan mereka.

Kini, selepas Abdullah Ahmad Badawi dilantik sebagai Perdana Menteri, Cina mula menampakkan taring. Sekalipun, enam tahun kemudian, Abdullah Ahmad Badawi dijatuhkan, polisi memberi muka dan memanjakan kaum Cina diteruskan oleh pentadbiran Najib.

Hasilnya, Najib dan barisan kepimpinannya ditipu hidup-hidup. Biarpun MCA dan GERAKAN tidak menyumbang dalam kemenangan tipis Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum Ke-12, mereka tetap mendapat jawatan dan kedudukan penting. Mereka turut membuat tuntutan senada dengan DAP sekalipun, mereka dengan bangga mengakui berkongsi kuasa dengan UMNO.

Bedahlah apa yang patut. Siasatlah apa yang mampu. Hakikatnya Melayu akan dipersalahkan sekalipun yang tidak bekerja dan gagal mengekalkan dasar serta polisi adalah parti-parti Cina. Di sebalik wujudnya pelbagai parti di kalangan mereka, mereka sebenarnya bersatu apabila membuat keputusan. Bukit Gantang dan Hulu Selangor sudah memperlihatkan perangai sebenar masyarakat Cina.

Sibu pula adalah manifestasi ideologi mereka. Mereka akan bergabung. Mereka akan kelihatan seperti bertanding. Tetapi tuntutan dan kehendak mereka tetap satu iaitu menekan dan membuat pelbagai desakan kepada Kerajaan Pusat.

Dan percayalah, Kerajaan Pusat yang ditunjangi oleh UMNO akan menjadi lembik lutut dan menunaikan apa sahaja kehendak kaum Cina dengan harapan, kerusi tersebut kekal di bawah penguasaan Barisan Nasional.

PAS amacam? Tak mahu jadi PENCACAI DAP di Sibu Sarawak ka macam selalu yang dilakukan di seluruh Semenanjung?

3 comments

SAPA YANG BERLIKU SEBENARNYA, USTAZ AZIZAN?


Azizan Abdul Razak, Menteri Besar Kedah ketika mengulas kekalahan Pakatan Rakyat di Hulu Selangor memberitahu, Barisan Nasional sebenarnya menghadapi jalan yang berliku dan penuh kepayahan walaupun memenangi Kerusi Parlimen berkenaan. (Beritanya Di Sini)

Kepercayaannya itu disandarkan kepada 'janji-janji yang ditaburkan oleh Barisan Nasional' di Hulu Selangor. Malah kebanyakan blog-blog pro-Pakatan Rakyat serta portal-portal berita mereka menganggap janji-janji tersebut adalah Rasuah Politik yang memerlukan campurtangan SPRM kerana KUNUNNYA ia bertentangan dengan undang-undang sekalipun Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar Selangor melakukannya dengan bebas tanpa sebarang kritikan daripada kepimpinan Pakatan Rakyat serta blog-blog dan portal-portal berita yang pro mereka.

Lebih melucukan lagi ialah apabila Zaid Ibrahim yang sebelum keputusan diumumkan memberitahu para penyokongnya bahawa mereka menerima sebarang keputusan pilihanraya kecil berkenaan dengan dada terbuka. Bagaimanapun, dia kemudiannya menukar fikiran dan menuduh kekalahannya berpunca daripada rasuah yang berleluasa siang dan malam sekalipun partinya sendiri telah melakukan rasuah secara terang-terangan menerusi pemberian wang kepada ketua-ketua kampung dan JKKK Hulu Bernam, rasuah yang diatasnamakan bantuan kepada ibu tunggal dan warga emas dan sebagainya.

Barangkali Azizan terlupa atau buat-buat lupa, Kedah sebenarnya tidak bergerak ke mana-mana. Dengan menggunakan alasan, perbelanjaan berhemat, Azizan sebenarnya sekadar menyembunyikan kelemahan dan ketololannya dalam mentadbir Kedah. Sama seperti Kelantan, Kedah kelihatan berbangga kerana tiada projek terbiar di bawah Pakatan Rakyat atau lebih tepat lagi PAS.

Macam mana nak ada projek terbiar kalau Kedah dan Kelantan sememangnya tidak ada sebarang projek!

Era pentadbiran gaya Abdullah Badawi yang lembab, kurang berinovatif, berfikiran singkat dengan memberi alasan ketiadaan kewangan dan lebih mementingkan perut sendiri, sudah mula berlalu. Azizan sepatutnya tidak mengulangi TRAGEDI BESAR itu di Kedah. Sedangkan UMNO sendiri pun tidak berbangga dengan kehadiran Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri dan dasar-dasarnya menerima kritikan keras daripada ahli-ahli UMNO, mengapa pula PAS begitu mudah menerimapakai dasar-dasar dan polisi-polisi yang serba melembapkan itu?

Duit buat duit, bukan selamatkan duit dengan tak payah berbelanja!

Walau apa pun pemikiran yang ada, mahu tidak mahu ekonomi pasaran bebas terpaksa dijadikan sebagai pemangkin kepada kemajuan dan kemakmuran rakyat. Mahu tidak mahu, pentadbir dan kerajaan perlu mencairkan sebahagian aset untuk mewujudkan aliran tunai domestik agar aktiviti ekonomi dapat berjalan dengan lancar. Dasar sosialis ala-India dan Burma, tidak terpakai di negara ini. Suka atau tidak suka, orang Melayu-Islam perlu melabur wang mereka dalam bentuk Amanah Saham dan kalau mampu membeli bon-bon terbitan kerajaan daripada menyimpan wang mereka di bawah bantal atau membazirkan wang untuk membeli barang-barang kemas atau kereta baru.

Azizan seharusnya mencari jalan terbaik untuk memajukan Kedah melebihi daripada apa yang telah dilakukan oleh pentadbiran dahulu. Memanjangkan lidah untuk menghentam polisi kerajaan pusat, hanya akan membunuh kredibiliti PAS Kedah sendiri memandangkan PAS Kedah sangat tandus dengan sebarang rancangan pembaharuan seperti yang mereka laung-laungkan di dalam manifesto pilihanraya dahulu.

Dengan majoriti yang tidak seberapa dan bila-bila masa sahaja boleh ranap, inilah masa yang terbaik untuk Azizan buktikan PAS Kedah memang wajar dan layak untuk mentadbir Kedah seandainya pilihanraya negeri tidak dapat dielakkan. Azizan tidak perlu meniru Nik Aziz yang sudah tua segala-galanya!

Sebabnya, Azizan mempunyai kebolehan dan kelulusan yang jauh mengatasi Nik Aziz yang terpaksa mendewakan dirinya dengan fatwa yang bukan-bukan!

1 comments

PUNYALAH TAK MALU MENATANG DAP NIH!

Satu-satunya Melayu yang ada dalam barisan kepimpinan utama DAP Pusat, Tunku Abdul Aziz yang turut bergelar Senator meminta kerajaan agar memberikan kebebasan sepenuhnya kepada media.

Abdul Aziz berkata begitu sebagai reaksi kepada Joshua Wong, penerbit rancangan Editor's Time di NTV7 yang meletak jawatan kerana menganggap majikannya keterlaluan dalam menerima aduan dan tekanan daripada penonton, khususnya Rosmah Mansur, isteri Perdana Menteri.

Sama ada Tunku Abdul Aziz ini bebal atau memang sengaja buat-buat bangang, tentunya dia tahu bahawa NTV7 adalah milik penuh Media Prima Berhad. Manakala Media Prima Berhad pula adalah anak syarikat daripada cabang korporat UMNO Malaysia. Dengan kata lain, mana-mana syarikat penyiaran dan penerbitan yang berada di bawah Media Prima Berhad tertakluk kepada polisi dan dasar syarikat korporat terbabit.

Mana mungkin Media Prima Berhad melakukan sesuatu yang mengancam 'induknya' iaitu UMNO dan Barisan Nasional. Meminta NTV7, TV8, TV3, TV9, Hot FM, Fly FM dan NSTP membuka ruang yang lebih banyak untuk kakitangan pembangkang atau suara pembangkang seolah-olah meliberalkan akhbar ROCKET terbitan DAP ataupun menjadikan HARAKAH dan SUARA KEADILAN seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Mengapa Lim Kit Siang yang jauh lebih bijak tidak menyuarakannya dan mengapa Tunku Abdul Aziz, Melayu DAP ini pula yang bersuara? Apakah Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Karpal Singh dan Tan Seng Giaw ingin membuktikan bahawa Melayu secara keseluruhannya adalah semberono dan gemar merengek untuk sebarang peluang sekalipun di atas hak orang lain?

Mana ada kebebasan media di seluruh dunia ini. Kebebasan sebenarnya tidak wujud. Setiap wartawan yang bekerja dengan mana-mana penerbitan akhbar atau stesen penyiaran tertakluk kepada polisi dan dasar majikan mereka. Tunku Abdul Aziz dan mereka yang cuba menimbulkan perkara kebebasan media ini wajar menunjukkan contoh terbaik badan yang mengamalkannya. Penulisan di blog sendiri pun, banyak tertakluk kepada dasar dan polisi keselamatan negara, apatah lagi media fizikal seperti akhbar, majalah, radio dan televisyen.

Tiada tindakan keras dari pihak kerajaan ke atas penulisan-penulisan blog dan portal-portal berita bukan bermakna ia adalah kebebasan, sebaliknya KERAJAAN YANG LEMAH dan lebih banyak memberi AMARAN, AMARAN KERAS DAN SAYA BAGI AMARAN berbanding tindakan yang lebih pro-aktif bagi menjayakan polisi yang telah digubal di Dewan Rakyat!

Masalah Joshua Wong ialah dia tidak mampu menahan tekanan yang dikatakannya campurtangan luar. Seorang penerbit berpengalaman seperti Joshua Wong sudah pasti tahu konsekuens apabila berkerjaya dalam dunia penerbitan dan penyiaran. Di sebuah negara seperti Malaysia, campurtangan dan pemerhatian kerajaan terhadap media, pasti akan lebih ketat, apatah lagi penerbitan dan penyiaran memerlukan permit yang sudah tentu melalui sessi pemeriksaan dan isi borang.

Tunku Abdul Aziz sepatutnya meneropong ke seberang Tambak Johor untuk melihat sendiri apa yang dilakukan oleh kerajaan PAP di sana. Bukankah DAP adalah taik-taik tinggalan PAP, malah niat awal penubuhan DAP adalah menyatukan Singapura dengan Malaysia? Malah sewajarnya Tunku Abdul Aziz membaca sendiri apa yang tertulis di dalam ROCKET sebelum bercerita tentang kebebasan.

Kebebasan media bukan bermakna bercerita yang bersifat mengampu dan seronok-seronok tentang kita semata-mata! Kebebasan bermakna, berita tentang pihak lawan turut dimuatkan sekalipun perspektifnya terlalu berbeza, manakala kongkongan media pula bermaksud, pemberitaan sekadar berlegar-legar di sekeliling polisi, seperti yang diamalkan oleh ROCKET, SUARA KEADILAN dan HARAKAH.

2 comments

Monday, April 26, 2010

MABUK BEER DAP, PAS PERLU KEMBALI KE ADAM!

Monday, April 26, 2010
Dalam perjuangan, kalah dan menang adalah lumrah. Apatah lagi memperjuangkan kebenaran dan mengalahkan kebatilan. Malah di dalam Islam sendiri, perjuangan melawan hawa nafsu adalah jihad sebesar-besarnya. Tidak ada lagi jihad fisabillah yang lebih besar selepas Perang Uhud, melainkan jihad melawan hawa nafsu.

Dan hawa nafsu punya kehendak kalau hendak diulas, harus blog ini menjadi kitab agama yang kemudian dilemparkan macam kain buruk!

Begitu jugalah dengan PAS. Sebagai orang Melayu, sebagai orang Islam, sedikit sebanyak perasaan cinta dan tertarik tertakluk kepada dua parti siasah Melayu-Islam terbesar di Ibu Pertiwi ini. PAS dan UMNO... bak kata pasangan yang bercerai... rindu-rindu sayang....

Awal kejadian UMNO, rata-rata pengaruh yang wujud adalah pengaruh golongan bangsawan yang tatacara hidup mereka lebih orang putih dari orang putih. Corak berpakaian pula, adalah kot dan bertali leher sekalipun matahari hanya tiga jengkal dari ubun-ubun. Penyatuan Melayu, sama ada dari golongan kiri, kanan mahupun liberal di dalam UMNO berjaya mendesak British memansuhkan Malayan Union.

Ternyata perjuangan dan penyatuan Melayu hanya sekadar Malayan Union. Biarpun pada zaman darurat, Melayu tetap bersatu tetapi penyatuan tersebut bersifat sangat relai. Biro Agama UMNO akhirnya memecahkan diri dan kemudian bersatu dengan Persatuan Ulama Kedah untuk mewujudkan Persatuan Ulama Se-Malaya yang kemudian bertukar menjadi Partai Islam Se-Tanah Melayu/Malaya.

Punca perpecahannya cukup mudah... loteri kebajikan yang dicadangkan oleh Kaum Ibu Selama, Perak yang ditentang oleh tokoh-tokoh agama di dalam UMNO. Memandangkan kuasa digunakan sewenang-wenangnya untuk menghalalkan yang haram, akhirnya Biro Agama UMNO terpisah menjadi entiti yang berlainan.

Dan selepas itu, semakin rengganglah kedua-duanya.

Pun begitu, PAS dan UMNO ibarat ulama dan umara'. Dari dahulu lagi proses ini tidak berubah. Tokoh-tokoh pimpinan di dalam PAS sentiasa menjalankan peranan ulama mereka dengan menasihati/mengecam/mengkritik/mengutuk kepimpinan UMNO yang mentadbir. PAS masuk ke dalam sistem demokrasi berpilihanraya kerana ia adalah badan siasah dan suara penentangan perlu ada di dalam Parlimen.

Soal menang, tidak timbul kepada PAS pada zaman itu kerana mereka sedar, tanggungjawab lebih besar menanti mereka iaitu mengawasi pemerintah. Bahkan kekalahan demi kekalahan sudah hazam di dalam roh perjuangan. Dan kerana kekalahan itulah, para pemimpin PAS berjalan di bumi dengan penuh rendah diri.

Bagi pemimpin-pemimpin PAS yang bercita-cita untuk berada di barisan umara', mereka akan menyeberangi masuk ke UMNO. Begitu juga sebaliknya dari pihak PAS. 'Kerjasama' ini sebenarnya terjalin dengan cara yang sangat halus dan terselindung daripada pandangan pemimpin-pemimpin kaum pendatang bagi mengelakkan pertembungan kuasa.

Dan suatu ketika, Tun Mahathir pernah meluahkan perasaannya apabila PAS kalah dalam pilihanraya kerana sebagai ketua kerajaan, Mahathir mahukan ketua pembangkangnya adalah pimpinan Islam dan berbangsa Melayu!

Namun perubahan berlaku apabila kepimpinan jahanam menyerap masuk ke dalam PAS. Sama ada mereka ini musuh yang menyamar atau sememangnya tentera-tentera syaitan yang diutus khas untuk memadamkan api dakwah dan keseimbangan kuasa, PAS dirasuk kesedapan memegang kuasa. Pimpinan PAS tidak lagi berdakwah, sebaliknya mereka berdakyah untuk menduduki kerusi empuk di Putrajaya di bawah pimpinan Anwar Ibrahim, si musang coriang yang boleh bertukar warna dan bulu mengikut keadaan.

Kini lompang pengkritik dasar kerajaan yang berjiwa dan ber roh Islam sudah tiada. Yang ada hanyalah kalangan yang sedang gila kuasa dan berusaha merebut tempat-tempat istimewa di Putrajaya dengan apa cara sekalipun, termasuklah melakukan perbuatan haram yang didalilkan halal.

Nik Aziz contohnya, sentiasa berusaha mencari dalil dan nas dengan cara putar belit dan berbohong bagi membenarkan kemungkaran di dalam Pakatan Rakyat. Buatlah apa sahaja, hatta memaki dan mencela Allah Taala dan Nabi Muhammad s.a.w sekalipun, Nik Aziz pasti ada cara untuk menghalalkan perbuatan berkenaan.

PAS sudah mabuk dengan kemenangan sehingga mereka terlupa, kekalahan itu sebenarnya adalah kaedah menginsafkan diri yang 'diutuskan' Allah Taala ke dalam dada kepimpinan yang berjuang atas nama Islam.

Dan kerana itulah, PAS perlu kembali ke jalan sebenar. Perlu kembali menjalankan peranan sebagai ulama, bukannya sibuk nak jadi umara!

Tapi mampukah, sedangkan para pemimpin PAS sudah mampu makan di sebelah tin beer sambil bergelak tawa tanpa sebarang perasaan jijik atau pun memberi teladan kepada para pengikut agar tidak berkompromi dengan arak walau apa cara sekalipun?

5 comments

MENANG TAPI KALAH... SAMPAI BILA NAK BERUBAH?

Ramai yang datang tapi pilihan mereka bukan BN (dari blog UMNO Bagan Pinang)

Keadaan di Hulu Selangor seakan-akan sama dengan 'kejadian ngeri' yang berlaku di Bukit Gantang. Tekaan penulis bahawa Barisan Nasional dan kepimpinan utamanya akan dipermain-mainkan oleh pengundi berbangsa Cina, terbukti benar.

Sekalipun Barisan Nasional menerusi P.Kamalanathan berjaya merampas kerusi Parlimen Hulu Selangor dan mengatasi kekalahan tipis 198 undi pada pilihanraya umum ke-12 lalu, undi dari peti-peti undi Cina, nyata tidak meningkat, bahkan menurun secara drastik.

Antara 75% hingga 80% undi kaum Cina di Hulu Selangor berpindah kepada Zaid Ibrahim yang mewakili PKR. Sekalipun LAMBAKAN DANA untuk masyarakat tersebut mengatasi lambakan dana terhadap kaum Melayu yang merupakan penduduk majoriti berdasarkan peratusan, nyata lambakan berkenaan tidak mampu menarik perhatian dan sokongan mereka pun.

Mungkin terpukau dengan sambutan hangat yang diberikan serta janji-janji yang ditaburkan untuk mereka, kepimpinan Barisan Nasional, khususnya UMNO alpa dengan kepintaran serta tipu daya mereka. Sekolah-sekolah aliran Cina dijanjikan berjuta-juta ringgit, mesin dialisis, bantuan itu ini dan sebagainya berjaya dibawa turun untuk mereka. Namun hakikatnya, Barisan Nasional bukan lagi pilihan kaum Cina. Fokus utama mereka adalah untuk melihat kerajaan terdesak dan tertekan kerana itu lebih menguntungkan.

Sedangkan masyarakat Melayu yang menjadi tunggak utama kerajaan Barisan Nasional, akan terbiar sekalipun mereka inilah yang memberi kemenangan mutlak setiap kali Barisan Nasional berjaya di sesuatu kawasan, baik Parlimen atau DUN. Pembangunan dan prasarana akan lebih dijaga di kawasan-kawasan Cina berbanding kawasan-kawasan Melayu. Melayu hanya menang sorak tapi kampung mereka tergadai.

Nasib yang sama, mengiringi PAS. Sekalipun dalam Pakatan Rakyat, PAS adalah yang paling lengkap dan paling kuat, tetapi PAS jugalah yang menjadi mangsa dan kuli untuk semua kerja-kerja Pakatan Rakyat. PKR yang tidak mempunyai kekuatan akar umbi, akan bertindak sebagai TANDEY, manakala DAP pula akan bertindak sebagai TAUKEH!

Apabila calon-calon Pakatan Rakyat turun bertanding, PAS lah yang akan menjadi kepala kerja dan kuli batak. Bila menang, PAS yang paling kuat bersorak tapi kuat sorak sajalah yang mereka dapat, sedangkan laba daripada kemenangan tersebut tidak. Bila kalah, PAS jugalah yang akan dipersalahkan sekalipun jentera PKR dan DAP tak bergerak langsung. Makna kata, dalam apa-apa keadaan sekalipun, yang berdarah dan luka adalah PAS. PKR dan DAP berjaya main selamat... seperti yang dilakukan oleh MCA, MIC dan GERAKAN dalam Barisan Nasional. PPP dan Kayveas?... mereka lebih berminat dengan jawatan dan politik sesama sendiri!

Sibu, DAP dan SUPP akan menjadi jagoan pakatan masing-masing. Sibu, tempatnya masyarakat Cina menjadi pengundi majoriti. Di Sibu, PKR, UMNO dan PAS tidak berpengaruh. Kemeriahan tidak akan terasa kerana Melayu-Melayu kurang terlibat. Politik orang Cina tidak sama dengan Melayu. Melayu berpolitik dengan meriah, Cina pula berpolitik dengan bijak. Melayu berpolitik dengan mulut ternganga, Cina berpolitik dengan perut berisi!

Politik di Malaysia sudah masuk ke fasa baru. Di Sabah dan Sarawak, politik masih lagi mementingkan pembangunan kerana kedua-dua negeri tersebut, biarpun telah ditawan oleh BN semenjak sekian lama, isu-isu pembangunan masih lagi menjadi tunjang kempen politik. Malah pembangunan jugalah yang diminta oleh masyarakat tempatan. Berbeza dengan di Semenanjung, politik di sini sudah dianggap untuk melihat kerajaan baru pula bekerja.

Dan untuk itu, Melayu akan diharapkan. Bagi merealisasikan perkara berkenaan, Melayu perlu dipecah-pecahkan. Anehnya, Melayu dilihat cukup bersedia untuk melakukan ujikaji dan dijadikan bahan eksperimen. Sedangkan orang Cina pula, menggunakan undi penentu mereka untuk mendapatkan apa yang perlu buat kepada masyarakat mereka. Sehingga kini, Cina dilihat lebih berjaya sekalipun pada masa yang sama, para pemimpin mereka sentiasa melaungkan, orang Cina berjaya tanpa bantuan kerajaan... satu pembohongan yang sangat nyata!

Cuma anehnya, ada segelintir MELAYU BANGANG yang turut senada dengan pemimpin-pemimpin kaum Cina itu tanpa sedikit pun menyentuh bagaimana masyarakat Cina memperdayakan semua pihak dalam memperolehi apa yang perlu untuk masyarakat mereka menerusi undi pilihanraya!

Sampai bila Melayu hendak berubah?

8 comments

DEPA TAK JADI MATI LA!!!

Tiga orang ADUN Selangor yang dilaporkan tenat atau meninggal dunia, sebenarnya masih sihat dan sedang sihat. ADUN-ADUN terbabit, Dr. Mohd Nasir Hashim ADUN Kota Damansara (PSM), ADUN Sungai Burong, Shamsuddin Lias (Barisan Nasional) dan ADUN Damansara Utama, Dr.Cheah Wing Yin (DAP).

Shamsuddin Lias kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab menyebarkan berita palsu tentang dirinya. Menurutnya dia dalam keadaan sihat, tidak sakit tenat atau sudah meninggal dunia seperti berita yang disebarkan. Malah dia turut berada di Hulu Selangor untuk membantu Barisan Nasional berkempen.

Dr.Mohd Nasir juga telah disahkan sihat dan tidak terbabit dalam kemalangan jalan raya. Manakala Dr.Cheah yang terlibat dalam kemalangan pada 13 Mac lalu, semakin stabil dan akan dipindahkan ke wad biasa.

Nampaknya tak jadilah pilihanraya kecil lagi di Selangor ini sekalipun semakin ramai yang minta wakil rakyat mereka mati sama ada secara sindiran mahupun, MEMANG BENAR-BENAR HENDAK WAKIL RAKYAT MEREKA MATI!

Walaupun gerombolan penjahat di Selangor terus bercerita tentang kebaikan mereka mentadbir Selangor sepanjang dua tahun, rakyat Selangor rata-ratanya cukup kecewa dengan prestasi yang ditunjukkan. Terlalu banyak kebejatan yang berlaku di Selangor. Selangor hanya wujud dengan perkara-perkara retorik, politik berlebihan dan kemudian memuji diri sendiri sedangkan pada masa yang sama, kroni-kroni pentadbiran sedang mengeruk perbendaharaan Selangor dengan sepantas mungkin.

Selangor dan Kedah mempunyai nasib yang seakan-akan sama. Bagaimanapun, sedikit baik untuk Selangor berbanding Kedah, kawalan ke atas kerusi ADUN masih jauh untuk dijangkau oleh Barisan Nasional, sedangkan di Kedah pula, bila-bila masa sahaja DUN akan dibubarkan dan pilihanraya negeri akan diumumkan oleh Menteri Besarnya, Azizan Abdul Razak.

Tinggalkan Selangor sebentar, kita bergerak ke Kedah. Ada banyak isu panas yang sedang dimainkan di Kedah. Ada pesta dan perayaan yang akan berlangsung di sana. Lebih mujur lagi, di Kedah, kaum penikam belakang dan pengkhianat bukan majoriti. Saudara-mara mereka pula lebih menyokong Barisan Nasional berbanding Pakatan Rakyat!

Tak gitu Dato' Nawawi?

0 comments

RASUAH KEPALA HOTAK KAU LAH, ZAID OIII!!!

Kata Zaid, dia kalah kerana permainan kotor BN. Zaid kata lagi, Kerajaan Pusat terutama Perdana Menteri telah menghabiskan RM64 juta untuk menang majoriti 1725 undi di Hulu Selangor. Kata Zaid, gerombolan penjahatnya kalah kerana permainan kotor Kerajaan Pusat yang didominasi oleh UMNO. (BACA DI SINI)

Tapi cakap Zaid ada juga betulnya. Kerajaan Pusat janji itu ini dan kemudian segera melakukannya untuk membuktikan Kerajaan Pusat Barisan Nasional tidak berbohong. Sedangkan Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat pula tak rasuah sebab depa cuma berjanji dan janji-janji depa tidak satu pun dipenuhi semenjak menang Pilihanraya Umum Ke-12 dulu. Jadi oleh kerana hanya janji, dosa Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat tidaklah 'sebesar' Kerajaan Pusat yang berjanji dan kemudian buat serta selesaikan!

Apa yang Khalid Ibrahim tak janjikan. Malah sanggup merasuah ketua kampung dan JKKK di Hulu Bernam semata-mata nak menangkan Zaid Ibrahim. Khalid Ibrahim sanggup 'cipta' Tawas dan bantuan untuk ibu tunggal walaupun sebelum Pilihanraya Kecil Hulu Selangor, benda-benda tu tak wujud langsung.

Yang tu bukan namanya rasuah? Tu belum lagi cerita bohong tentang air percuma yang sebenarnya tidak percuma pun kerana tarif air akan naik dan Kerajaan Negeri Selangor sembunyikan kenaikan berkenaan. Khalid Ibrahim cuba rasuah penduduk Felda Sungai Buaya dengan pelbagai projek yang hanya bersifat ISTANA PASIR, itu bukan namanya rasuah? Khalid Ibrahim serta-merta keluarkan geran pemilikan tanah untuk kampung-kampung Melayu dan Orang Asli, itu bukannya rasuah?

Apa benda lah si Zaid ni sembangkan? Kau kalah sebab kau memang layak kalah! Itu sahaja jawapannya! Tak usahlah dok cong cerita pasal rasuah kau kalah...

Kau dan gerombolan penjahat kau fikir, para pengundi di Hulu Selangor tak ada otak sampaikan tak boleh berfikir yang mana satu kebaikan, yang mana satu keburukan, yang mana betul, yang mana pembohong?

Yang sohehnya, kau dan gerombolan kau tak payahlah lagi bercakap pasal Hulu Selangor sebab sekalipun 80% pengundi Cina berpindah undi kepada kau, keputusan akhirnya tetap di tangan Melayu!

7 comments

Sunday, April 25, 2010

ADUN DAMANSARA UTAMA: JADI KE TAK JADI 'QOLLU'?

Sunday, April 25, 2010
Dr.Cheah Wing Yin, ADUN Damansara Utama yang terlibat dalam kemalangan dilaporkan berada di dalam keadaan tenat. Bagaimanapun, berdasarkan laporan daripada blog peribadinya, Cheah dikatakan berada di dalam keadaan stabil sekalipun pelawat tidak dibenarkan melawatnya. (BLOG CHEAH)

ADUN Damansara Utama itu patah kedua-dua belah kakinya dan jari kelingkingnya dalam kemalangan yang berlaku di Tol Batu Tiga dalam kejadian pukul 10 pagi tadi. Kenderaan pacuan empat roda yang dipandu oleh Cheah dikatakan rosak ketika memasuki lorong SMARTAG di plaza tol tersebut. Dia keluar dari kenderaannya dan ketika itulah sebuah kenderaan pacuan empat roda dari arah Kelang ke Kuala Lumpur melanggar kenderaan pacuan empat roda Cheah dan Cheah sendiri. Pemandu kenderaan pacuan empat roda berkenaan dikatakan tidak sempat mengelak.

Cheah dikejarkan ke Pusat Perubatan Sunway.

Sedikit latar belakang Dr. Cheah:

Dia adalah pakar psikiatri di Pusat Perubatan Sunway. Lulusan jurusan perubatan dari Universiti Malaya pada 1979, Universiti Melbourne pada 1988 dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti of Bath, United Kingdom pada 1999.

Dari tahun 1986 hingga 1992, Cheah menjadi pensyarah Fakulti Perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia. Dia juga bekas Presiden Persatuan Pengamal-Pengamal Perubatan Persendirian (Selangor/Kuala Lumpur) sehingga tahun 2000 dan bekas Presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia pada tahun 1990-an.

Anak kelahiran Kuala Lumpur, atau lebih tepat lagi di Jalan Bukit Bintang ini, membesar di kawasan sesak di belakang pasar lama Bukit Bintang (Jalan Imbi). Babanya, seorang formen kilang, merupakan penyokong tegar Lim Kit Siang dan Karpal Singh.

Cheah mengumumkan penyertaannya ke dalam DAP pada 14 Julai 2007.

Seandainya ADUN Damansara Utama ini tidak dapat meneruskan hidup, satu lagi pilihanraya kecil akan berlangsung di Damansara Utama yang penduduk majoritinya berbangsa Cina. Damansara Utama merupakan LUBUK HITAM DAP. Yang pastinya kalau berlaku pilihanraya kecil dan Barisan Nasional memilih MCA atau GERAKAN sebagai calonnya, MEREKA AKAN DITELAN HIDUP-HIDUP di daerah ini!

Hulu Selangor telah membuktikan KETIDAKBERKESANAN MCA dan GERAKAN memujuk pengundi-pengundi berbangsa Cina untuk menyokong Barisan Nasional!

Pada Pilihanraya Umum Ke-12 lalu, Dr.Cheah Win Yin memperolehi 24,881 undi mengalahkan calon Barisan Nasional, Victor Gu Chian Peow yang mendapat undi sebanyak 9.526 undi.


3 comments

UPDATE: KEPUTUSAN TIDAK RASMI

Calon Barisan Nasional, P.Kamalanathan telah memenangi Pilihanraya Kecil P.094 Hulu Selangor dengan majoriti 1683 undi.

0 comments

MALAYSIAKINI PENIPU DAN MEMBELIT LAPORAN!

APA SUDAH JADI?

MALAYSIAKINI dilaporkan menipu untuk membenarkan cerita tentang PENGUNDI HANTU, SPR bias kepada BN dan UMNO dan segala entiti kerajaan berat sebelah!

Sekalipun memulakan laporan dan pengiraan undi dari peti-peti undi Cina, Malaysiakini tetap dianggap menipu menerusi data-data yang dipamerkan di lamannya.


Terkini Hulu Selangor

Kami sedang up date yang terkini untuk Pilihanraya Hulu Selangor.

BN : 18677

PKR : 17126
7:50 BN 24,649 PKR 22,986 Majoriti 1,683

Update:
Desas-desus semakin kuat, ada pihak yang cuba mencetuskan kekecohan seandainya PKR kalah memandangkan ada usaha untuk mengumpulkan lebih ramai penyokong Pakatan Rakyat di Kuala Kubu Bharu. Sebelum ini, beberapa blog melaporkan kekecohan bakal dicetuskan... laporan palsu Malaysiakini akan dijadikan sebagai pencetus kekacauan!


0 comments

DAH START MAIN PENGUNDI HANTU DAHHHH....

Dia start dahhhh..

Anwar Ibrahim memetik Harakah Daily berkata, bas-bas yang membawa pengundi hantu berada di kawasan IKBN PERTAK. Berdasarkan laporan tersebut, banyak sungguh bas dan kereta-kereta yang membawa pengundi hantu di Hulu Selangor. Malah dengan bangganya, dia memberitahu KUNUNNYA AMK telah berjaya menahan bas-bas berkenaan.

Polis bagaimanapun menolak TEORI Anwar Ibrahim dan Harakah Daily tentang kewujudan pengundi hantu dengan fakta yang lebih meyakinkan berbanding Anwar yang hidup dalam MIMPI dan IGAUAN.

Apa sudah jadi, Anwar? Anda sudah dapat berasakan kekalahan sedang menghampiri parti yang anda sendiri pun tidak menganggotainya sekalipun menjadi Penasihat Umum? Anda terpaksa gunakan helah PENGUNDI HANTU untuk meyakinkan para pelabur dan penyokong-penyokong anda?

Masa parti hang menang, tak timbul pun bas-bas yang mengangkut pengundi-pengundi hantu. Malah cerita tentang pengundi hantu pun sengap sunyi. Tapi bila dah mula rasa nak kalah, mulalah cerita tentang pengundi hantu keluar di Harakah Daily, portal-portal berita dan blog-blog pro-Pakatan Rakyat. Apakah kerusi-kerusi DUN dan Parlimen Kuala Terengganu serta Bukit Gantang yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat, pengundi hantu berjaya ditangkal dengan AIR LIUR KAROMAH NIK AZIZ?

Cerita pengundi hantu, sama basinya dengan cerita Reformasi yang dilaung-laungkan. Ia sama taraf dengan cerita PERUBAHAN KERAJAAN 16 SEPTEMBER. Malah ia sama bohong dengan cerita Zaid Ibrahim tidak lagi minum arak atau bukti forensik dan klinikal hang tak meliwat takdak!

Eloklah disimpan sahaja TEORI PENGUNDI HANTU untuk menyedapkan hati sendiri... banyak sangat faktor yang menunjukkan anda sebenarnya lebih banyak menipu untuk menyedapkan hati sendiri berbanding mencari kelemahan sebenar kerajaan sedia ada demi kesejahteraan rakyat majoriti!0 comments

CHEGU BARD KENA TAHAN PASAL SERANGAN BERPARANG

Pemimpin PKR yang terkenal dan dikatakan bakal merampas jawatan Samsul Iskandar Mohd Akin a.k.a Samsul Kencing, Badrul Hisham Shahrin dan empat orang juak-juaknya telah ditahan oleh polis berhubung satu pergaduhan yang tercetus di Felda Sungai Buaya tengah hari tadi. (FREE MALAYSIA TODAY)

Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard telah ditahan sebaik-baik sahaja dia membuat laporan polis bahawa dia telah diserang dengan parang tatkala dia melawat pusat pengundian di Felda Sungai Buaya.

Polis mengesahkan penangkapan tersebut dan mereka akan disiasat di bawah Seksyen 147.

Alahai Chegu Bard oiii... yang hang pi menyibuk melawat tempat mengundi tu pasai apa? Hang bukannya calon yang bertanding pun. Memang takdak kena-mengena dengan hang pun. Malah masa untuk berkempen pun dah tamat pukul 11.59 tengah malam tadi. Apa lagi yang hang pi buat kat kampung orang.

Nak kata padan muka hang, keterlaluan la sangat... tapi berdasarkan perangai dan kelaku puak-puak PKR, memang sapa-sapa pun yang dengar akan naik hangat. Sudahlah masuk kampung orang, berlagak macam samseng dan membodoh-bodohkan orang kampung yang tak suka dengan PKR.

Menang belum tentu tapi rekod jenayah sudah terpalit kat hang. Sama ada hang diserang atau pun diprovokasi, yang penting, hang masuk ke kampung itu dengan alasan meninjau pusat undian yang TIDAK ADA KENA-MENGENA langsung dengan kerja hang. Patutnya hang duk di belakang jubor Anwar Ibrahim, gosok apa yang patut.

Mujur sangatlah...

Ni soheh, puak-puak PKR duk salahkan polis la pasai yang kena tahan adalah Chegu Bard dan kengkawannya selepas depa buat laporan polis. Musti polis akan dikatakan berat sebelah... macam biasa yang duk dibuat oleh pemimpin-pemimpin PKR yang lain.

9 comments

MUJUR POLIS TETAP POLIS, BUKAN ANWAR!

Mujur jugalah PDRM tidak dimansuhkan sebagaimana yang dituntut oleh kebanyakan para pemimpin Pakatan Rakyat! Mujur jugalah kuasa polis tidak dikurangkan dan polis tidak dihadkan untuk menjaga kesesakan lalu lintas setaraf dengan Unit Amal PAS yang bergerak bagaikan toyol penyedut darah.

Sekali pun mungkin ada beberapa kes penyalahgunaan kuasa dan rasuah yang berlaku di dalam PDRM, ia bolehlah disifatkan sebagai kes-kes terpencil yang tidak merosakkan negara ini sebagaimana yang dilakukan oleh sebilangan besar kepimpinan Pakatan Rakyat.

Kebelakangan ini kita dapat menyaksikan bagaimana para pemimpin Pakatan Rakyat menjadikan polis sebagai sasaran mudah untuk mengecam kerajaan. Apa-apa sahaja yang berlaku, semuanya disalahkan kepada polis. Kugan mati dalam tahanan, polis juga yang disalahkan, bukannya jenayah yang dilakukan. Begitu juga dengan 6 anak India yang mati ditembak kerana melakukan jenayah dan menyerang polis, mereka tidak disalahkan, sebaliknya yang disalahkan adalah polis yang menjaga ketenteraman.

Bayangkanlah kalau Teoh Beng Hock mati di dalam tahanan polis. Sudah tentu tak cukup tangan dan mulut Musa Hassan terpaksa memberikan jawapan kepada pemimpin-pemimpin tertinggi PKR dan DAP. Berbeza pula apabila beberapa orang pemimpin PKR MEMBUNUH orang Melayu kerana kecuaian memandu, mereka tidak pula menyalahkan parti masing-masing, sebaliknya cuba menyalahkan mangsa yang sudah mati dan koma!

Hulu Selangor menyaksikan kecekapan polis Malaysia menangani pemuka-pemuka politik yang BANGANG tahap ekstrim. Tanpa polis, huru-hara dan pertumpahan darah sudah pasti akan berlaku. Sekalipun terdapat yang cedera dan berdarah kerana provokasi berlebihan, kehadiran polis sudah cukup untuk menjadikan suasana di Hulu Selangor AMAN DI DALAM KEKECOHAN.

Daerah Hulu Selangor yang pada zaman darurat merupakan kawasan hitam angkaran keganasan puak-puak komunis bersenjata, cuba diganggu-gugat oleh puak-puak berhati komunis yang bersenjatakan politik dan amalan demokrasi. Hanya kehadiran polis dan Askar Melayu Diraja di kawasan tersebut berjaya membendung subversif-subversif ini daripada terus bermaharajalela.

Salah satu cubaan untuk mencetuskan satu lagi kewujudan 13 Mei 1969 dengan usaha menaikkan kemarahan orang Cina di Hulu Selangor menerusi poster gergasi Teoh Beng Hock, berjaya dipatahkan oleh Polis Diraja Malaysia dengan pantas dan cekap. Sekalipun puak-puak berhati komunis itu tidak berpuas hati dan cuba menggunakan saluran politik yang dilihat boleh menghalalkan kewujudan mereka, penduduk di Hulu Selangor nampaknya lebih menyokong niat sebenar Polis Diraja Malaysia dalam mengekalkan keamanan di kawasan yang pernah digazetkan sebagai kawasan hitam itu.

Kepada pihak pengurusan tertinggi Polis Diraja Malaysia, sekalung penghargaan buat anda sekalian kerana menjaga keselamatan dan ketenteraman kami di negara ini. Biarpun pelbagai tohmahan dilemparkan kepada anda oleh gerombolan Anwar Ibrahim, kami semua tahu bahawa polis sentiasa sedia membantu dan berkhidmat sebagaimana cogankata PDRM.

Sekali lagi, syabas dan terima kasih!

0 comments

KALAU NAMANYA PEMBANGKANG... MEMANG BANGANG!

KUALA KUBU BARU: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kecewa dengan sikap pihak pembangkang yang mengingkari larangan supaya tidak mendirikan barung panas berhampiran pusat mengundi.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata pihaknya akan mengambil tindakan segera dengan merobohkan barung panas berkenaan kerana melanggari Akta Kesalahan Pilihan Raya.

"Nampaknya parti pembangkang masih lagi tidak mengikut arahan, masih lagi mendirikan barung panas.

"Mereka tidak mengikut disiplin, kita akan ambil tindakan segera dengan merobohkannya," katanya ketika ditemui selepas membuat tinjauan di pusat mengundi Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Khing Ming di sini sebentar tadi.

Sejak awal pagi tadi, penyokong pembangkang mendirikan barung panas sebagai kaunter semakan pengundi di luar kawasan pusat mengundi berkenaan dengan jarak kurang 100 meter.

Penyokong pembangkang juga masih lagi meraih undi dengan memegang bendera parti dan poster calon pembangkang.

Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor hari ini menyaksikan saingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN), P. Kamalanathan menentang calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim.

Selain itu Abdul Aziz berkata, beliau juga menerima beberapa laporan berhubung kesalahan berkenaan yang dilakukan pembangkang di beberapa pusat mengundi lain.

"Saya ada menerima laporan di tempat lain pun ada, ada yang sudah kita robohkan semalam.

"Tapi semuanya dilakukan pihak pembangkang, tak ada satu pun daripada pihak BN," katanya.

Bagaimanapun beliau bimbang, perbuatan pembangkang itu akan mengundang tindakan penyokong BN mengikut perkara yang sama bagi menunjukkan kekuatan mereka.

"Sekarang ini BN tak ada lagi, tapi kita bimbang lepas ini ada pula sebab nak berlawan (dengan pembangkang)," katanya. (MSTAR)


2 comments

Saturday, April 24, 2010

SAKIT HATI BILA SI KAFIR MENURUT SI ISLAM... PERANGAI SAPA?

Saturday, April 24, 2010
Tinggal tidak beberapa jam sahaja lagi untuk berkempen. Bagaimanapun, blog-blog politik terus panas dengan isu Pilihanraya Kecil Hulu Selangor. Mujur jugalah, blog-blog politik tidak tertakluk dengan undang-undang SPR.

Menjelang tengah malam, isu perkauman mula dimainkan oleh PKR dan PAS. Para pemimpin PAS dan PKR terpaksa mengakui bahawa Melayu adalah majoriti di Hulu Selangor. Memperolehi 75% undi Melayu bererti kemenangan sudah berada di dalam tangan.

Disebabkan itu, cerita tentang 'Anak Hindu' dan 'Hindu Proksi UMNO' dimainkan dengan bebas terutama di tempat-tempat ceramah Melayu. Walaupun sebelum ini mereka memperkatakan tentang kebebasan kaum, kesamarataan dan keadilan, namun nampaknya kata-kata itu sekadar retorik belaka. Hakikatnya, mereka tidak mampu pun untuk keluar daripada kepompong perkauman termasuklah dari kalangan mereka yang gah mengaku sebagai orang PAS.

Meletakkan Zaid Ibrahim sebagai calon di Hulu Selangor dilihat sebagai usaha untuk meraih simpati Melayu sebanyak-banyaknya. Apabila Barisan Nasional memilih P.Kamalanathan, PKR dan PAS berasakan ia pertandingan yang berat sebelah. Sangka mereka, Zaid Ibrahim akan memperolehi kelebihan. Bagaimanapun, situasi semasa menunjukkan sebaliknya. Bahkan para penyokong BN nampaknya tidak memperdulikan ras dan bangsa P.Kamalanathan sebaliknya menerima calon dari MIC itu dengan tangan terbuka, meskipun pada peringkat awal mereka mendesak agar calon untuk kerusi tersebut dikembalikan kepada UMNO.

Berbeza dengan Pakatan Rakyat yang mula berasa bahang sebenar pertandingan tanpa kelibat Abdullah Ahmad Badawi yang banyak memberi kelebihan kepada mereka. Akhirnya kata-kata, 'Daripada pilih India MIC, lebih baik pilih Zaid sebab Zaid Melayu dan Islam', mula kedengaran dan cuba disebarkan. Usaha membangkitkan semangat Melayu dilakukan sebagai usaha terdesak.

Selama ini PAS begitu senang hati menuduh UMNO akur dengan India dan Cina, namun apabila kepimpinan UMNO mengajar PAS bahawa bekerjasama dengan si kafir bermakna kita yang menjadi kepala, bukannya kita berkongsi dan menjadi pak turut, PAS hilang rentak. PKR hanyut entah ke mana. Ramai anggota PKR dan PAS yang sedar, kedua-dua parti tersebut sebenarnya adalah ANJING DAN BARUA DAP dalam melingkupkan negara menerusi idea 'Malaysian Malaysia' mereka. Malah DAP sendiri tidak mampu bertahan dengan idea mereka sendiri, sebaliknya terpaksa kembali menjadi PARTI SUPERIOR CINA YANG SANGAT PEKAT KECINAANNYA.

Melayu PAS dan PKR pastinya sakit hati apabila Kamalanathan bukan seperti R.Sivarasa atau Gobalakrishnan yang cukup PEKAT KEINDIAANNYA, sebaliknya 'Kamalanathan menjadi separuh Melayu' di samping meneladani budaya pendatang India yang tahu dek untung! Idea mereka bahawa S.Sammy Vellu dan P.Palanivel akan terloncat, lantas menikam UMNO, tidak menjadi kerana baik Sammy mahupun Palanivel sedar, survival parti mereka adalah menerusi kemenangan P.Kamalanathan dan penerimaan Melayu terhadap wakil rakyat dari MIC. MIC tidak boleh berdiri sendiri tanpa Melayu.

Pemilihan penduduk Hulu Selangor adalah antara Zaid Ibrahim yang merupakan Melayu berbudaya barat dengan Kamalanathan yang berbangsa India tetapi berbudaya Malaysia. Sayang, Zaid mempunyai kelebihan sebagai Melayu tetapi gerak langkah dan tingkahlakunya menunjukkan dia terpaksa berlakon untuk menjadi Melayu dengan songkok putih di atas kepala. Nampak sangat canggung dan tidak selesanya dia apabila keluar dari budaya barat yang sudah menjadi darah dagingnya.

PAS sekali dimalukan di dalam Pilihanraya Kecil Hulu Selangor ini. Sikap Mursyidul Am yang berdolak-dalik dan gemar mengubah sesuatu hukum di samping membodohkan segala sistem yang tidak kena dengan seleranya, pasti akan terpahat kukuh di benak Melayu-Melayu Baru yang tidak lagi terperangkap dengan nostalgia kemerdekaan negara menerusi UMNO dan perbalahan tiket loteri kebajikan masyarakat yang menyaksikan PAS wujud pada 1951 dari rusuk UMNO.

Apa-apa pun, banyak perkara yang menanti geng-geng Perpaduan PAS selepas berakhirnya Pilihanraya Kecil Hulu Selangor malam esok. Pastinya, geng-geng PAS-REFORM dan Erdogan menunggu masa dengan 'kapak kecil' untuk menakek kepala Nasharuddin Mat Isa, Mustafa Ali dan Haji Hadi Awang.

1 comments

BELA PENEROKA KUNUNNNN...

Bapak segala PENJAHAT kat Tanah Melayu ni, Anwar Ibrahim ketika berucap kepada pendengarnya di Felda Sungai Tengi memberitahu KUNUNNYA kalau Pakatan Rakyat menang di Hulu Selangor, kemudian di Sibu dan seterusnya berjaya menguasai Putrajaya, nasib para peneroka akan dibela.

Apa sebenarnya yang dimaksudkan oleh Anwar, pembelaan? Sama ka seperti yang dikatakannya, 'Selamatkan Malaysia'? Bela daripada siapa? Selamatkan daripada siapa? Yang duk nampak sekarang ni, bela daripada pemangsa-pemangsa rakus seperti Anwar Ibrahim, Khalid Ibrahim dan Zaid Ibrahim! Selamatkan Malaysia daripada KEJAHATAN anak-anak Ibrahim itu!

Pakatan Rakyat mentadbir Selangor selama dua tahun. Sepanjang dua tahun, tak ada satu benda pun yang dibuat untuk rakyat Selangor, sebaliknya para pemimpin Pakatan Rakyat lebih sibuk membahagi-bahagikan harta kekayaan Selangor sesama mereka. Di peringkat Pusat pula, Pakatan Rakyat lebih bekerja kuat untuk menyelamatkan Anwar daripada dihumban kembali ke penjara.

Kenaikan cukai pintu dan cukai tanah, sedangkan tiada perubahan yang pro-rakyat dilakukan oleh Pakatan Rakyat, dianggap sesuatu yang wajar. Pertambahan dan percambahan rumah-rumah urut, spa-spa, pusat-pusat perjudian, taiko-taiko dadah sintetik, pemerdagangan manusia termasuklah berjual beli pendatang asing dan sebagainya, semakin menjadi-jadi di Selangor. Tidak berkurang walau sedikit pun biarpun para pemimpin Pakatan Rakyat sibuk mencanangkan KUNUNNYA Selangor lebih baik di bawah pentadbiran mereka.

Sekarang, KEPALA PENJAHAT sibuk nak mengaku nak jadi pembela peneroka Felda pulak? Apa yang dibuatnya dari tahun 1982 sehingga sekarang? Tak ada apa-apa. Apa yang Khalid Ibrahim buat untuk peneroka Felda di Hulu Selangor sebelum pilihanraya kecil ini? Tahukah Zaid Ibrahim kewujudan gugusan felda di Hulu Selangor sebelum dia dicalonkan?

Sembang boleh sembanglah, tapi dua tahun peluang diberikan, tidak ada satu pun yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat seperti mana yang dibangga-banggakan oleh mereka. TAWAS tidak pernah wujud kecuali pada pilihanraya Hulu Selangor dengan poster dan papan pemidang besar di tepi jalan dan di sekitar Kuala Kubu Bharu.

Atau sebenarnya KEPALA PENJAHAT DAN PENYANGAK anak-beranak Ibrahim ini sudah nampak DUIT BESAR dalam Felda yang boleh mereka sapu untuk aktiviti parti mereka?

1 comments

CABAR ORANG TERER, SENDIRI TERCABAR, LARI TAK CUKUP PINTU

Anwar Ibrahim mencabar Najib Abdul Razak berdebat di Hulu Selangor. Kain-kain rentang sudah dinaikkan untuk menunjukkan betapa KECUTNYA Najib Abdul Razak kerana semua orang tahu, cabaran tersebut tidak akan disahut atau diendahkan oleh Najib Abdul Razak.

Orang yang sihat akal fikiran pasti tahu, Anwar Ibrahim sebenarnya sudah mati akal bagaimana hendak menaikkan imejnya semula. Salah satu senjata yang ada padanya ialah, kepetahan dia berbahasa, berdebat dan BERBOHONG atau dalam bahasa sekarang, MANIPULASI.

'Kekasih' Anwar, si Azmin Ali sudah memanjangkan cerita tersebut (Malaysiakini) untuk menyeronokkan para penyokong Anwar di Hulu Selangor. Bukan sahaja Azmin, tetapi juga Zaid Ibrahim pun nak bertekak juga dengan disaksikan oleh para penyokong dan ketua-ketua yang dijilatnya.

Berdebat adalah acara kegemaran Anwar Ibrahim. Soal betul atau tidak, fakta yang dihujahnya, bolehlah ditolak ke tepi. Kalau suruh dia bercakap, lagi ramai penonton, lagi penting acara berkenaan contohnya pembentangan bajet tahunan, lagilah panjang dia nak bersyarah sambil MEMBACAKAN dan MENGKAKATUAKAN skrip di tangannya, kunun-kununnya macamlah dia tu pandai. Tapi kalau disuruh bekerja, Anwar Ibrahim tidak akan teringin pun. Anwar akan bagi macam-macam alasan, macam alasan yang dibaginya ketika menjadi Pengerusi Jawatankuasa Anti Rasuah UMNO suatu ketika dahulu.

Elok juga Najib tak layan kegilaan Anwar untuk berdebat dan bersembang deras. Elok juga Najib tunjukkan prestasi bekerja, bukannya bercakap, berdebat dan berbohong dalam ucapan macam yang Anwar dan anak-anak didiknya selalu buat. Anwar sendiri pun tak pernah tunjuk teladan. Masa Zahrain tuding terus kat batang hidung dia di Parlimen, pasai apa dia lari dan pi mengadu kat BAPAK-BAPAK ZIONIS dia di Amerika nuh? Kenapa Anwar tak jawab di Dewan Rakyat? Kat situ pun, rakyat boleh dengar dan tengok.

Kenapa Anwar tak pangkas Zul Nordin masa di Dewan Rakyat? Mengapa Anwar diam saja bila Wee Choo Keong mengata tentang kelemahan kepimpinannya dalam PKR di Dewan Rakyat? Kenapa bila kena tang dia, dia lari? Kenapa sibuk nak berdebat kat khalayak awam?

Nak menunjuk-nunjuk?

Boleh jalanlah Anwar dengan ISU APCO kau tuh! Dasar perompak hakcipta orang lain kemudian mengaku sendiri punya!

3 comments

NIK AZIZ MAKIN SAKIT

Jibrail mana yang tersalah hantar ilham kat Nik Aziz nih? Atau sebenarnya media tersalah petik kata-kata Nik Aziz? Atau barangkali ini juga satu lagi spinning UMNO dan Barisan Nasional?

Semua pengikut PAS percaya bahawa umpat keji terhadap pemimpin dibenarkan. Itu yang Nik Aziz ajar dahulu. Semua pengikut PAS percaya dan beriman sungguh-sungguh dengan ajaran Nik Aziz bahawa menyerang peribadi pemimpin yang teruk dibenarkan oleh agama. Bukan setakat pemimpin itu sahaja diserang peribadinya, orang di sekelilingnya juga boleh diserang kerana orang yang paling rapat, contohnya anak dan isteri pemimpin itu adalah cerminan daya kepimpinan pemimpin tersebut.

Lagipun itulah yang dilakukan oleh PAS sebelum ini. Nik Aziz tak marah pun masa Ketua Pemuda PAS serang peribadi calon Barisan Nasional sampai runtuh rumahtangga kawan tuh. Nik Aziz tak marah pun masa calon BN diserang dengan fitnah gambar superimpose dia tengah berfoya-foya dengan pelacur Thailand. Nik Aziz tak keluarkan apa-apa fatwa pun masa puak-puak PAS sebarkan surat kononnya Tun Mahathir minta bantuan Israel walaupun nama Tun Mahathir tersalah eja di dalam surat berkenaan. Malah Nik Aziz sampai ke hari ini pun tak marah kat para pengikut PAS termasuklah di dalam dunia blog apabila Rosmah Mansur si ayam serama diserang kerana sekejap pakai tudung, sekejap tudung hilang.

Aleh-aleh di Hulu Selangor, Nik Aziz kata, serang peribadi calon pemimpin adalah kerja bodoh dan kerja orang takdak modal. Semenjak bila pula fatwa dan pegangan ini bertukar lagi? Nik Aziz ni dah terlupa makan ubat ke apa? Apakah semenjak dia diserang bertalu-talu oleh Kickdefella membuatkan Nik Aziz terjumpa dalil dalam kitab yang mengatakan, peribadi pemimpin tidak boleh diserang? Ke mana pula tercampak habis fatwa, pandangan Al-Ghazali, Al-Mawardi, Ibn Taimiyyah dan segala macam imam muktabar lain yang sering dijaja ke sana ke mari?

Sudah tukar ka?

Apa dah jadi dengan PAS dan Mursyidul Amnya? Semenjak berkawan dengan DAP dan mengisytiharkan sanggup berkawan dengan syaitan sekalipun, PAS nampak cikai sungguh-sungguh. Habis segala perjuangan, jihad fisabillah, kukuhnya sandaran dan harapan kepada Allah Taala, keyakinan terhadap kebenaran al Quran dan kasih sayang kepada saudara seagama dikorbankan semata-mata untuk kuasa.

Ternyata kuasa untuk memerintah dan mendapatkan kerusi pentadbiran menjadi tersangat penting kepada Nik Aziz dan PAS sehingga dalam perkara-perkara kufur pun mereka sanggup bertoleransi. Kalau dulu, UMNO tak boleh itu ini kerana dibimbangi tergelincir akidah, sekarang PAS pula yang buat. Kalau dahulu tak boleh langsung bertolak ansur dengan arak sampaikan kalau menang, kilang arak di Selangor akan ditutup, sekarang sudah jadi terbalik pula.

Dalam majlis-majlis makan malam anjuran Barisan Nasional yang dihadiri oleh pemimpin-pemimpin tertinggi mereka di Hulu Selangor, susah sungguh nak tengok cina-cina atau india-india yang datang disediakan dan meminum arak tapi dalam majlis yang dihadiri oleh Nik Aziz sendiri, tin-tin arak khususnya beer begitu banyak. Nik Aziz makan, depa minum dengan selamba. Lagi besar serban yang dipakai oleh Nik Aziz, lagi banyak depa minum dan sangat selamba.

Kenapa Nik Aziz begitu bertolak ansur dengan arak, kali ini? Sudah tidak wujudkah perkataan SYUBHAH ketika makan malam bersama arak itu? Atau Nik Aziz sebenarnya tidak nampak tin-tin arak yang diatur di atas meja makan atau menyangka ia hanyalah air lemonade biasa?

Atau memang benar, Nik Aziz mendapat ilham yang salah... itu pasallah Nik Aziz langgar habis segala pantang larang dan adab seorang ulama Islam terutama yang membabitkan perkara SYUBHAH... SYUBHAH dah bertukar menjadi HARUS....

Dan Nik Aziz HARUS makin sakit!

0 comments

KEBAJIKAN KEPALA BUTTTTTTTTTTTTTT...!!!!!!!!

Pencapaian terbaik kerajaan PR Selangor selama 2 tahun memerintah Selangor dapat dilihat berdasarkan program-program kebajikan kepada rakyat. Antaranya :-

1. Pemberian 20 meter padu pertama air secara percuma
2. Tabung Warisan Anak Selangor
3. Skim Mesra Usia Emas
4. Hadiah dermasiswa kepada anak-anak Selangor yang masuk IPT
5. Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang
6. Berjaya membawa pelaburan sebanyak RM 6.76 billion pada tahun 2009 (pelaburan kedua tertinggi di Malaysia)
7. Menaikkan elaun guru-guru KAFA RM 1000 sebulan.
8. Berjaya menyiapkan dan menyerahkan 5,655 unit rumah yang terbengkalai semasa BN memerintah.
9. Tiada lagi kontrak runding terus untuk projek-projek kerajaan negeri.
10. Tidak membenarkan Adun & EXCO menganggotai jawatankuasa tender untuk kontrak majlis tempatan.
11. Balai raya dan dewan dibenarkan digunakan oleh semua pihak tanpa mengira fahaman parti, bangsa dan agama.
12. Memberi hak milik tanah kepada 100,00 penduduk di Kuala Selangor dan melanjutkan pajakan 99 tahun kepada 183 keluarga di Sekinchan dengan bayaran hanya RM 1 sekaki persegi.
13. Memperuntukkan dana RM 50 juta untuk skim micro-kredit (al Qardhu Hasan) bagi mengatasi masalah Along.
14. Memperuntukkan RM 20 billion untuk tempoh 10 tahun bagi menaik tarafkan sungai-sungai di Selangor.
15, Mengazetkan 321.7 hejtar hutan Kota Damansara sebagai Hutan Simpan Kekal.
16. Melantik Ahli-ahli Majlis tempatan dari kalangan mereka yang ada berkelayakan dan profesional.
17. Mewujudkan pendengaran Awam SELCAT bagi membuat siasatan terhadap tingkahlaku pentadbiran terdahulu yang menyalahgunakan harta rakyat untuk kepentingan tertentu dan banyak lagi. (
CINA ISLAM YANG TETAP BERHATI KAUDU)

KEBAJIKAN KEPALA BUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT....

PUNYALAH BESAR PUNYA PEMBOHONG... TAK PERNAH ADA DAN BERLAKU DALAM SEJARAH 2 TAHUN PAKATAN RAKYAT MEMERINTAH SELANGOR BENDA-BENDA YANG DISEBUTKAN DI ATAS. YANG ADA CUMA DALAM CERITA, PERLAKSANAAN TARAK LANGSUNG....

NAK PEMBOHONG ORANG KAMPUNG PUN AGAK-AGAK LA... LA NI, ORANG KAMPUNG DATANG BANDAR BUKAN NAIK KERETAPI LAGI!

BANGLA DAN VIETNAM TONGKANG PUN BOLEH BUAT SENARAI MACAM YANG PAKATAN RAKYAT BUAT KEMUDIAN DUK CANANG SERATA NEGERI SELANGOR!

TABUNG WARISAN ANAK SELANGOR? AIR PERCUMA? SKIM MESRA USIA EMAS?
BARU TERFIKIR NAK BUAT KA?

PAKATAN RAKYAT... DARI PEMIMPIN SAMPAILAH KE PENYOKONG, SEMUANYA MUNAFIK!!!!2 comments

DEPA MINTA SANGAT 13 MEI BERULANG


HARAKAHDAILY cuba menjadi agen untuk menyemarakkan kemarahan kaum Cina, sekaligus mengulangi kembali peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Penyiaran berita tentang poster gergasi Teoh Beng Hock yang KUNUN-KUNUNNYA dinaikkan oleh penduduk setempat, disensasikan dengan tujuan untuk menunjukkan kepada pembaca bahawa kerajaan Barisan Nasional adalah kejam, manakala entiti kerajaan seperti SPRM dan Polis Diraja Malaysia pula tidak mengambil langkah yang adil untuk menyelesaikan perkara berkenaan. (BACA DI SINI)

Sememangnya Teoh Beng Hock, saksi SPRM yang ditemui mati di bangunan yang menempatkan ibu pejabat SPRM Selangor, menjadi isu dan bahan untuk berkempen yang cukup efektif. Baik Melayu-Melayu di dalam PKR mahupun PAS apatah lagi Cina di dalam DAP, cukup gemar memainkan isu berkenaan dan selagi boleh cuba mengaitkan dengan mana-mana individu di dalam kerajaan.

Teoh Beng Hock ditemui mati selepas memberi keterangan sebagai SAKSI SPRM dan menyerahkan beberapa bukti penyelewengan ADUN dan EXCO Selangor dari DAP!

Agak aneh kerana HarakahDaily apatah lagi para pemimpin pembangkang sedikit pun tidak mengambil kira tentang seorang PELAJAR MELAYU YANG TELAH DILANGGAR sehingga koma oleh seorang pemimpin DAP yang dipercayai memandu dalam keadaan mabuk. Mereka juga tidak pernah memperkatakan tentang seorang ANGGOTA TENTERA MELAYU yang dilanggar oleh kereta Tian Chua di Mersing sehingga mati dan tangannya terputus. Sebaliknya mereka lebih sibuk untuk bertanya tentang keadilan buat Teoh Beng Hock biarpun inkues sedang dijalankan untuk menentukan punca kematiannya.

Tak adil apa ke bendanya lagi? Sedangkan untuk PELAJAR MELAYU dan ASKAR MELAYU itu, tak ada pun sebarang inkues. Malah sehingga kini, Tian Chua dan ADUN/MP DAP itu bebas berkeliaran ke sana ke mari tanpa rasa bersalah sedikit pun!

Mengapa orang Melayu atau pemimpin UMNO tidak menaikkan poster mayat ASKAR MELAYU yang putus tangan AKIBAT dilanggar oleh MERCEDEZ BENZ Tian Chua? Mengapa tidak dinaikkan poster, bunting mahupun pemidang tentang PELAJAR MELAYU yang koma dilanggar oleh ADUN/MP DAP itu?

Malah mengapa tiada inisiatif daripada Barisan Nasional Selangor khususnya untuk menaikkan pemidang tentang KEKEJAMAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT PIMPINAN KHALID IBRAHIM yang begitu sampai hati menghalau ibu-ibu tunggal dan janda-janda miskin dari sebuah rumah pangsa hampir setahun nan lalu?

Dan mengapa HARAKAHDAILY tak pernah sedikit pun berasa simpati terhadap MELAYU-ISLAM yang menjadi mangsa kepada kecuaian pemimpin PKR dan DAP? Mengapa hanya Teoh Beng Hock?

Siapa yang bayar siaran artikel itu di dalam HARAKAHDAILY?

5 comments

Friday, April 23, 2010

APA SUDAH JADI, APEK?

Friday, April 23, 2010
Lim Kit Siang barangkali terlupa bahawa partinya, DAP bukanlah parti perkauman sebaliknya menganggap di Malaysia, tidak terdapat sebarang kaum melainkan satu bangsa sahaja iaitu Bangsa Malaysia. Lim Kit Siang mengetuai desakan untuk menyamaratakan segala benda dan menghapuskan hak keistimewaan Melayu yang dianggapnya SANGAT RASIS dan EKSTRIM.

Laporan Malaysiakini bahawa Zaid Ibrahim sedang ketinggalan di belakang P.Kamalanathan. Lim Kit Siang segera menyeru kaum Cina agar memberikan undi kepada Zaid Ibrahim. Menurutnya, dengan 85% orang Cina di Hulu Selangor menyokong Zaid Ibrahim, calon dari PKR itu pasti akan menang.

Lim Kit Siang juga mengingatkan orang Cina di Hulu Selangor bagaimana masyarakat Cina di Kuala Sepetang berjaya dipujuk untuk memberikan undi kepada Nizar Jamaluddin sekaligus menyaksikan si LAMBAI MEROYAN itu menang selesa menentang calon proksi Khairy Jamaluddin di Bukit Gantang. (Malaysia Kini)

Ternyata, Lim Kit Siang dan sesiapa sahaja yang tidak mahu bercakap tentang kaum, adalah hipokrit dan munafik! Apabila berasakan kelebihan tidak berpihak kepada mereka, segera mereka menyatakan bahawa menyebut tentang kaum dan mengharapkan kemenangan politik kaum adalah sesuatu yang sangat ekstrim.

Lim Kit Siang sendiri tidak yakin dengan wawasan partinya. Mengapa pula dia mengharapkan undi daripada masyarakat Cina kalau benar Pakatan Rakyat tidak mengira bangsa dan kaum. Jangan sebut tentang Cina, India apatah lagi Melayu kerana itu adalah RASIS. Katakan sahaja bahawa Zaid Ibrahim memerlukan sokongan 85% penduduk Hulu Selangor tanpa menyentuh mana-mana kaum.

Bukankah ahli-ahli PAS sendiri pun takut menyebut tentang bangsa mereka. Mereka paling takut kalau mereka dikatakan Melayu kerana kata mereka, yang dipandang oleh Allah Taala adalah Islam, bukannya Melayu. Dan pada masa yang sama, mereka terlupa bahawa Allah Taala sendiri telah memberi cop mohor tentang bangsa dengan firman-Nya di dalam al-Quran. Bagaimana mereka boleh terlupa dan SECARA TAK SENGAJA menolak pengertian firman-Nya itu?

Sampai bila-bila Lim Kit Siang akan kekal sebagai Cina, bukannya Malaysian first sebagaimana yang diimpikan oleh ahli-ahli PAS.


0 comments

KHALID IBRAHIM YANG TERLEBIH 'MABUK'

Nak tergelak pun ada. Nak menangis pun ada. Nak gelak pasai, Khalid Ibrahim terang-terang cuba MEMBODOHKAN keseluruhan pengundi di Hulu Selangor terutama sekali di Felda Sungai Buaya. Nak menangis pasai, ada jugak yang bukan main suka dan seronok bila Khalid Ibrahim 'mengugut' Kerajaan Persekutuan.

Menteri Besar Selangor dari Pakatan Rakyat itu menggunakan helah korporat untuk merampas tanah berkenaan dengan meminta para peneroka Felda Sungai Buaya tidak menandatangani sebarang perjanjian dengan Kerajaan Persekutuan kerana 'dibimbangi' perjanjian tersebut akan memudaratkan mereka (TV Selangor)

Anehnya pada masa yang sama, Khalid Ibrahim mengancam akan merampas tanah berkenaan seandainya Kerajaan Persekutuan gagal membangunkan secara keseluruhan tanah berkenaan yang telah terbengkalai selama 15 tahun. Difahamkan, terdapat beberapa halangan terutama daripada para peneroka yang tidak bersetuju untuk pembangunan tanah tersebut memandangkan jumlah pampasan yang dijanjikan tidak dipersetujui.

Sama ada terfikir dek akal atau sebaliknya, tanpa sebarang persetujuan peneroka, sudah tentulah mana-mana kerajaan tidak mampu membangunkan tempat berkenaan. Apa yang Khalid cuba lakukan sebenarnya ialah merampas tanah tersebut untuk dibangunkan oleh entiti-entiti yang sudah tentu mempunyai kaitan dengan kroninya.

Khalid Ibrahim telah pun melakukannya dengan merampas tanah anak yatim dan golongan miskin YBK dengan alasan cukai tidak berbayar. Meskipun cukai tanah tersebut cuba dibayar oleh Yayasan Melaka, Khalid Ibrahim tetap menolak pembayaran berkenaan bagi MENGHALALKANNYA merampas tanah berkenaan.

Itulah juga cuba dilakukan oleh Khalid Ibrahim di Felda Sungai Buaya. Sekalipun Felda Sungai Buaya terletak di dalam bidang kuasa Persekutuan memandangkan Felda sendiri adalah agensi persekutuan, Khalid Ibrahim sudah pasti tahu apa yang perlu dilakukan untuk merampas tanah berkenaan.

Pedulikan dengan segala peruntukan dalam perlembagaan berkenaan tanah... undang-undang boleh dimanipulasi!

Itu sebenarnya yang cuba dibuktikan oleh PKR dan Anwar Ibrahim telah membuktikannya dengan menunda-nunda kes berjuburnya sebanyak 30 kali!

Maka bersedialah orang-orang Felda untuk anda kehilangan tanah dan wang pampasan bernilai jutaan ringgit. Anda hanya akan kenyang dengan mimpi-mimpi indah kaum korporat seperti Khalid Ibrahim dan Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat!

0 comments

Islam- dipolitikkan atau diamalkan dalam berpolitik

satu masa dulu..bila PAS didakwa guna agama utk keuntungan politik, PAS trkebil2 nak jawab.

Kemudian..dapat ilham ( sejak menjak brsahabat ngan syaitan)..Tok Guru Mursyidul Am PAS, brkata.."tak guna agama, nak guna apa lagi? Ni ler puak2 yg suku agama suku politik"..mahfumnya, perkataan2 tok guru.

Maka brsorak ler sekelian ahli2 PAS, rasa lega dan terasa mulia dan halal ler perjuangan mereka dengan cara gunakan ayat2 AQ dan hadis utk memburuk2kan sedara seIslam mereka..dan guna sesuka hati dan tafsir sesuka hati mereka..malah ada wakil DAP yg guna AQ secara caca marba disambut ngan takbir dan direstui oleh TG Mursyidul Am.
____
Benarlah..tapi ni ler org2 alim pandai brkias, bila dikenakan dikiri dikiasnya kekanan..bila dikiaskan kekanan, dikiasnya kekiri.
Tetap dia je yg betul....lagi besar dan lagi banyak lilit serbannya, lagi kuat ler belitnya.
___
Memang benar kena guna agama, tapi maksud guna agama ialah amalkan agama dalam brpolitik dan tidak ikut rentak yahudi dan nasrani. Tetap dan istiqamah dalam menerapkan nilai2 murni akhlak baginda saw dalam brpolitik.
Maksud brpolitik baginda saw dan sekelian ambiya' tidaklah brcita2 untuk merampas kerajaan sesapa, kuasa sesapa, dan harta sesapa..tapi semata2 manusia/kaumnya memeluk Islam dan amalkan Islam.

Ibrahim as tidak brhajat pada kerajaan Namrud, bila Namrud musnah, tidak pula Ibrahim as ambil alih kerusinya.
Gitu juga Musa as, tidak ambik alih kerajaan Mesir setelah Firaun musnah, walaupun dia adalah Prince of Egypt.

Nabi saw..tidak ambik alih kuasa mekah( negeri kampung halamanya sendiri tempat tumpah darahnya, dan amatlah ia mencintainy-malah keturunannya lah yg selama ni penjaga pada Kaabah)..Tapi bila jatuhnya Mekah pada tangan2 org2 mukmin, Nabi saw serahkan tampuk pemerintahan Mekah pada Abu Sufian (Abu Sufian kemudian memeluk Islam atas akhlak dan ihsan baginda saw)

Ni lah politik yg dibawa oleh baginda saw dan para sahabatnya.
Brpolitik utk Islam bukan utk brkuasa. Perolehinya nabi saw dan para sahabat ra akan kuasa (jadi gabenor dan raja adalah kerana dilantik oleh khalifah atau rakyat setempat) Tidak sekali-kali mereka brcita2 utk memiliki dan merebut kerusi dari sesapa.
Sesungguhnya kerajaan yg disediakan olehNya adalah lebih luas dan kekal selama2nya. Ni lah rebutan mereka.
___
Kita dengor..serahkan tanggungjawab pada yg bukan ahlinya.

Jika ulamak2 ni sedor bahwa mereka bukan ahli dalam pentadbiran/kewangan/dsb..walaupun menang elok lah serahkan pada yg ahli.
Usahlah dibandingkan ngan kebijaksanaan nabi saw( ibarat jauhnya langit dan bumi, walaupun alim mana pun kita- kita hanya brcita2 ingin menurutinya sebaik mungkin je..tapi kena akui akan perkara2 yg kita tidak ahli dan cekap, dan serahkan pada yg ahli)

Nabi saw, pun dalam gitu sentiasa delegate keja pada mereka yg ahli..spt perang khandak. Nabi saw, ngan jujur ngaku jika bidang2 trtentu yg dia tidak ahli.
__
Yg pastinya..Islam mengajak ummatnya brihsan/brkasih sayang/brlapang dada/brtolak ansur ngan org2 Islam dan berkeras ngan org2 kapir. Berkeras ngan org2 kapir tidaklah sampai menzalimi mereka, malah berkeras agar org2 kapir ambik keputusan adalah lebih baik masuk Islam. ..semata2 kerana melihat gitu sekali kasih sayangnya org2 Islam sesama mereka.

Kita ada faktor sedemikian..utk jadi melayu dan menikmati segala kemudahan dan keistimewaan melayu, salah satu syaratnya masuk Islam. Walaupun Islam pada lakonan sekali pun (ramai gak spesis ni, semata2 nak dapat peluang kawin)

Keistimewaan yg diperuntukkan dalam perlembagaan ni sepatutnya digunakan sepenuhnya yg mana satu masa nanti kemungkinan 90 % rakyat M'sia ialah org2 Islam. Nilah yg ditakuti oleh ahli2 DAP, MIC, MCA, GERAKAN..bukan pasal melayu sangat atau sebagainya, tapi Islamnya org2 mereka.

Pisau dah ditangan..tapi tak reti nak guna, dan bior org ambik dan ruduk kat perut sendiri.

PAS patutnya terus menerus menekan UMNO kepada kesempurnaan akhlak2 Islam, melalui dakwah dan politik..(tapi bukan berebut kuasa) Dan senjata PAS bukan caci maki, fitnah, cerca mencerca, lekeh memperlekehkan..tapi senjata PAS sepatutnya ialah AQ dan akhlak AQ.

Bak mahfumnya hadis.."Kami takluki madinah ngan AQ yakni ngan akhlak2 AQ". PAS dapat menakluk UMNO dan Malaysia umumnya ngan AQ dan akhlak2 AQ.

Bukannya ngan brsekongkol ngan syaitan ( prtolongan syaitan pun sanggup terima semata2 nak bungkuskan UMNO) dan brsekongkol ngan org2 kapir.

Tiada senjata yg trlebih baik melainkan AQ dan akhlak2 AQ.

.......aku yg masih trkeliru

1 comments

Blog Archive

Labels