IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, September 11, 2010

LAMBAT SEDIKIT TAPI MASIH BERBALOI

Saturday, September 11, 2010
Seorang SAHABAT yang merupakan antara pengunjung tetap The Flying Kick telah menghantar e-mail dengan bahan yang sangat menarik tetapi tidak disentuh langsung oleh The Flying Kick. Berita tersebut sudah berusia 8 hari.

Maaf kepada Saudara Kamal Sanusi yang membangkitkan isu berkenaan dan keprihatinan saudara dalam masalah ini. Walaupun terlambat 8 hari (ni kes baru bukak e-mail ler), tapi saya siarkan bagi pengajaran dan teladan kepada kita agar menjauhi perkara haram dan syubhah daripada menjadi darah daging.

Terima kasih atas sumbangan Sdr. Kamal Sanusi...

(Disiarkan tanpa editing)

Salam Tuan

Terbaca berita di dalam The Star hari ini (3 Sept 2010) membuatkan
saya tertanya-tanya samada Sport TOTO dah mendapat sijil halal ker?
Dlm sibuk-sibuk JAKIM memeriksa hotel yang tiada sijil halal bagi
memastikan umat Islam dapat berbuka dengan makanan halal,
tertanya-tanya saya adakah halal menggunakan wang yg datang dari
sumber yg disahkan haram untuk memberi makan berbuka puasa kepada
anak-anak yatim Islam?

Kesihan saya kepada anak-anak yatim tersebut terpaksa menurut saja
arahan pentadbiran yang dungu salam cetek agama. Sepatutnya mereka
menolak dengan baik jemputan Sport TOTO tersebut sekalipun amat
memerlukan bantuan hari raya. Adakah pada mereka tu keadaan terdesak
hingga yg haram pun menjadi halal?

Sumbernya boleh didapati dari sini...

http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2010/9/3/central/6943790&sec=central

Friday September 3, 2010
Sports Toto brings gifts to children at hospital and welfare homes

In conjunction with the coming Hari Raya celebrations, Sports Toto
reached out to about 300 people on separate occasions to spread the
festive cheer.

An entourage of Sports Toto staff made a goodwill visit to the
paediatric wards of Hospital Tengku Ampuan Rahimah in Klang and
Hospital Sungai Buloh recently.

They had a light-hearted moment mingling with about 150 children in
both hospitals and handed duit raya and gift packs to them. The
children were visibly brightened up by the surprises despite being
unwell.
Festive cheer: A group photo of all the invited guests with their goodies.

Thereafter, a breaking of fast was held in collaboration with Bukit
Kiara Equestrian & Country Resort for about 150 underprivileged
children and single mothers from Persatuan Anak-Anak Yatim Dan Ibu
Tunggal Kg. Medan, PJ and Pertubuhan Rumah Anak Yatim Miskin Daerah
Kuala Langat, Banting.

Chartered buses were specially arranged to transport the invited
guests to the Country Resort.

They were treated to a rare and exciting experience of horse-drawn
carriage rides and poney rides around the scenic equestrian park, a
sumptuous dinner, duit raya and gift packs plus entertainment by
talented teen singer, Putri as well as some fun andgames with fabulous
prizes.
Easing the pain: Sports Toto staff giving a gift pack to a child
patient in Hospital Sungai Buloh.

The Raya charity programme has been listed in Sports Toto’s calendar
of charitable causes for many years as it is part of the company’s
tradition towards inculcating a sense of caring and sharing in the
community.

0 comments

MELAYU-ISLAM TOKSAH DUK JELES NOO... 1MALAYSIA NIH!!!

Penduduk dan penghuni kampung-kampung baru Cina di seluruh Malaysia telah diumpan berita gembira. Sebabnya kerajaan telah memberikan peruntukan sebanyak RM100 juta dalam satu pengumuman oleh Perdana Menteri 1Malaysia, Najib Abdul Razak tidak lama dahulu. Peruntukan tersebut diberikan dengan ALASAN memudahkan penduduk kampung-kampung baru Cina membayar premium tanah dan pajakan.

Perlu diingat, kampung-kampung baru Cina di seluruh Malaysia yang berjumlah 440 buah diwujudkan oleh Henry Gurney, pada pertengahan 1950-an, manakala pengarah operasinya pula adalah Leftenan Harold Rowdoon Briggs. Operasi yang diberi nama Rancangan Briggs ini mengumpulkan orang-orang Cina yang berhadapan dengan ancaman Min Yuen (pengintip dan talibarut PKM) di atas tanah-tanah Raja Melayu dan orang Melayu yang dirampas oleh British.

Kewujudan kampung-kampung baru berkenaan berjaya mengekang operasi Komunis di Tanah Melayu kerana sebarang bantuan sama ada makanan mahupun maklumat daripada orang Cina, berjaya dikekang oleh British. Bagaimanapun, pengganas komunis MELEPASKAN GERAM terhadap orang Melayu dengan menjarah, mengganas, membunuh dan menyeksa orang Melayu yang tidak mendapat sebarang pembelaan daripada British berbanding orang Cina.

Rancangan Malaysia Ke-10 bakal memberikan peruntukan tersebut kepada penduduk kampung-kampung baru sebagaimana yang dijanjikan oleh Perdana Menteri. Bagaimanapun, ia dipercepatkan dan mereka boleh menikmati kemudahan tersebut pada hujung tahun.

Dikatakan, para peniaga kecil-kecilan kaum Cina yang terdiri daripada penduduk Kampung Baru Cina boleh menggunakan RM100 juta tersebut sebagai kemudahan pinjaman mikro. Penduduk 440 buah kampung berjaya menikmati RM100 juta bagi meningkatkan perniagaan mereka.

Agak-agak penduduk BEBERAPA RIBU BUAH KAMPUNG MELAYU, dapat guna berapa RATUS JUTA RINGGIT pula untuk kemudahan pinjaman mikro sebagaimana yang diberikan kepada penduduk 440 buah KAMPUNG BARU CINA?

Untung! Untung!... Untung sungguh jadi orang Cina... biarpun minoriti, namun mereka menikmati 80% kemudahan dan kekayaan negara!

JOM KITA PAKAT-PAKAT JADI CINA...

4 comments

INGATKAN NIK AZIZ NAK KATA, TAKPA BAKAR QURAN

Menteri Besar Kelantan merangkap Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat turut mengutuk dan mengecam Pastor Terry Jones dari Gereja The Dove World Outreach Centre di Florida, Amerika Syarikat yang membuat rancangan untuk membakar al Quran bagi memperingati tragedi 11 September 2001 yang menyaksikan lebih 5000 orang terkorban tanpa melibatkan seorang pun Zionis terbunuh di menara berkembar Pusat Perdagangan Dunia New York. (MStar Online)

Mujur jugalah...

Duk risau jugalah... orang tua Mursyidul Am PAS nih, bukan boleh dibuat kira. Mungkin tak ramai kut yang bagi ulasan, tu pasai dia pun ikut arus sama. Kalau ramai-ramai duk bagi ulasan dan semuanya mendapat perhatian, orang tua ni mesti akan bagi ulasan mengikut kesesuaian promosi dan daya tarikan untuknya iaitu dengan menongkah arus.

"Kalau dia bakar al Quran, tak apalah sebab dia tu kafir. Yang kita duk susah hati ni, orang Islam yang bakar Quran."

Mungkin segitu ler ulasan menongkah arusnya, seperti dalam beberapa ulasan yang melibatkan kaum kafir yang melanggar fiqh dan adab Islam. Apa pun, mujurlah sebab orang tua ni tidak berkata begitu. Mungkin juga ramai yang menjangkakan, Nik Abdul Aziz akan menghalalkan perbuatan membakar al Quran namun apabila dia turut mengutuk sama, bererti kuranglah sedikit dosa orang ramai terhadapnya...

3 comments

UMNO TETAP BERLAGAK DAN SOMBONG

Para pemimpin utama UMNO seperti Nazri Aziz, Tengku Adnan, mahupun Najib Abdul Razak mungkin tahu dan faham tentang perjalanan sejarah sebagai satu qias kesimbungan hidup. Namun agak aneh apabila golongan pemimpin UMNO yang dicontohkan di atas seolah-olah buta dan perasaan hebat sangat.

UMNO menolak PERKASA dan perjuangannya!

Bunyinya seperti anjing menolak tulang untuk dikunyah!

Sesebuah pertubuhan diwujudkan hasil daripada perangkuman pelbagai pihak dan individu. Sejarah UMNO juga tidak berubah. UMNO diwujudkan hasil gabungan lebih 200 orang pemimpin Melayu dari pelbagai sudut perjuangan serta ideologi mereka yang mewakili 41 buah pertubuhan. UMNO tidak ditubuhkan menerusi idea perseorangan.

Namun apabila para pemimpin UMNO zaman UMNO berada di 'hujung umur' berlagak bagaikan pokkei yang cuba mengembangkan tengkuk apabila melihat ular tedung, tindakan mereka sebenarnya lebih mempercepatkan kehancuran UMNO. Malahan menuduh mereka sebagai agen musuh UMNO serta musuh di dalam selimut juga bukanlah keterlaluan lagi. (Baca DI SINI)

Ketika PAS merangkumkan kekuatannya daripada pelbagai persatuan dan pertubuhan yang berjubah Islam, ketika DAP mendapat kekuatan daripada keaktifan dan promosi NGO-NGO yang dilihat memperjuangkan hak asasi manusia, UMNO memilih jalan berundur semata-mata untuk MEMPERTAHANKAN PENDAPAT bahawa mereka masih kuat.

Satu tindakan yang SAH-SAH tidak matang!!!

Tindakan UMNO mengenepikan pengaruh PERKASA mahupun mana-mana NGO lain seperti PPIM, sememangnya tidak sukar untuk diteka. Tindakan penolakan tersebut akan menjadi lebih ketara jikalau pemimpin NGO terbabit seorang yang terkenal dan idealistik. Yang paling kuat melompat dari dalam UMNO adalah pemimpin bahagian yang mula akan menjalankan pelbagai jarum fitnah dan hasutan bagi memastikan jawatannya tidak lepas dari tangan setelah mendapat tahu ada pemimpin dari NGO yang lebih terkenal daripadanya.

Mungkin ada baiknya juga para pemimpin UMNO seperti Nazri Aziz dan Tengku Adnan Tengku Mansor memberikan ULASAN TERKINI tentang GPMS (Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung) yang dikatakan akan memainkan peranan yang lebih aktif dalam politik negara, terutama setelah melihat kepincangan parti-parti politik yang mewakili Melayu marhein. GPMS dikatakan akan mula campurtangan dan meletakkan calon-calon mereka yang berjenama BEBAS di beberapa kerusi di utara Semenanjung, terutama sekali Kedah.

Jiwa UMNO semakin mengecut kerana keperluan mereka untuk menjaga undi Cina. Dan seperti yang dikatakan oleh Ibrahim 'The Katak' Ali, kalau UMNO perlu sangat menjaga undi Cina, biarlah NGO seperti pertubuhan pimpinannya, PERKASA menjaga undi Melayu. Ungkapan tersebut sememangnya sudah lama dilaungkan oleh majoriti Melayu yang sakit mata dan sakit hati melihat kelaku para pemimpin UMNO YANG TIDAK SEDAR DIRI.

Bayangkan sekolah agama rakyat, dibantu tidak sampai tiga ratus ribu ringgit. Tapi sekolah vernakular terutama sekali sekolah Cina diberikan bantuan lebih RM1.5 bilion ringgit bagi memastikan sokongan mereka kepada BN, walhal sokongan tersebut tidak diperolehi pun....

UMNO akan mendapat nasib seperti Pak Kaduk - menang sorak kampung tergadai... ayamnya menang bersabung, baju seluarnya koyak rabak - jikalau para pemimpin UMNO yang berfikiran jumud dan hanya memikirkan tentang kepentingan diri seperti yang disebutkan di atas, dibiarkan berleluasa dan berhayat panjang di dalam UMNO.

Perlu diingat, UMNO tidak dibangunkan untuk para pemimpin seperti NAZRI AZIZ, TENGKU ADNAN, NAJIB ABDUL RAZAK, HISHAMUDDIN HUSSEIN, KHAIRY JAMALUDDIN yang kehidupan mereka adalah kebangsawanan dan mereka tidak pernah hidup bermandikan kesusahan, sebaliknya matlamat asal penubuhan parti berkenaan adalah memartabatkan Melayu di samping menyuburkan agama di dalam hati para ahlinya. Pemimpin-pemimpin yang bergolongan dan berorientasikan kebangsawanan seperti yang terdapat di dalam UMNO sekarang, wajar diterajang keluar dari kerusi kepimpinan. Bahkan mereka tidak wajar dibiarkan bergelar pemimpin kerana apa yang mereka lakukan hanyalah dalam ruang lingkup kebangsawanan mereka semata-mata.

Kita tidak perlulah membicarakan tentang PAS dalam hal ini kerana masing-masing semua sudah maklum benar bahawa NAZIR DAN PENGAWAS PAS adalah para pemimpin DAP. Kalau para pemimpin PAS bercakap tentang Islam, Islam tersebut harus 'DILULUSKAN' oleh DAP... jadi secara automatiknya, PAS yang tidak sedar tentang kekuatan mereka sendiri, TERTOLAK!!!!


2 comments

Friday, September 10, 2010

MINAL AIDZIN WAL FA IZIN... AIDUL FITR AL-MUBARAK

Friday, September 10, 2010
Salam...

Kepada sekalian pengunjung, rakan-taulan, para sahabat baik yang sekepala mahupun para sahabat yang berbeza pendapat, Selamat Menyambut Aidil Fitri...

Sepertimana yang dipesankan oleh Nabi s.a.w...

Semoga amal ibadah kita (sepanjang Ramadhan) diterima Allah Taala...

Kita mungkin berbeza pendapat, tetapi kita tetap di bawah Kerajaan-Nya yang menaungi langit dan bumi... maka sebagai hamba-Nya, seringkalilah kita terdorong kepada nafsu dan syahwat yang memperindahkan perkara-perkara yang buruk manakala yang benar dan baik, diperlihatkan seperti terlalu sukar...

Atas kesedaran itu, saya Cucu Tok Wan, mewakili rakan penulis, Awang bin Ali yang kini berada di Lenggong, menyusun jari memohon kemaafan bagi sebarang kekhilafan yang mungkin menimbulkan permusuhan sehingga terlupa bahawa kita berkongsi kalimah Thoiyyibbah yang satu...

Semoga Aidil Fitri ini membuka lembaran baru buat kita semua dalam melihat dan menilai Wajh-Wajh-Nya agar kita mahu berfikir tentang kebesaran dan keagungan-Nya...

Allahhu Akbar, Allahhu Akbar, Allahhu Akbar...
Walillah hilhamd...

1 comments

Thursday, September 9, 2010

HANTU LAPAR DI PULAU PINANG... BUKTI TAHALLUF PAS DENGAN DAP SANGAT BERKESAN

Thursday, September 9, 2010
Baru sahaja MENTERI PENERANGAN PAS bercakap besar tentang kehebatan TAHALLUF PAS dengan parti bukan Islam, terutama sekali DAP, ternyata apa yang berlaku di Pulau Pinang, lebih tepat lagi di hadapan Masjid Kapitan Kling dan Masjid Lebuh Acheh, bagaikan menampar PEMBOHONGAN dan PENDUSTAAN Idris Ahmad. Lebih mudah cakap, seolah-olah ALLAH TAALA ingin menunjukkan kepada umat Islam di Malaysia, betapa KUATNYA PENDUSTAAN penyamar-penyamar agama seperti Idris Ahmad dan kepimpinan PAS.

Blog Ibnu Hasyim, melaporkan dari Malaysiakini, Jawatankuasa Masjid Acheh dan Masjid Kapitan Kling di Georgetown, Pulau Pinang merayu bantuan Yang Dipertuan Agong supaya mengarahkan pihak berkuasa terbabit agar menghentikan 'pencabulan' sambutan Pesta Hantu Lapar yang mengganggu penduduk setempat. Ini adalah kerana Yang Dipertuan Agong adalah Ketua Agama Islam Pulau Pinang.

Mungkin bagi sesetengah SKEPTIK yang sudah pun menjangkakan perkara berkenaan, beranggapan ini hanyalah satu lagi berita lawak yang mengesahkan kebangangan TAHALLUF yang diperkenalkan oleh PAS terutama dalam Pakatan Rakyat. Kebangangan inilah yang sangt-sangat dibanggakan oleh para pemimpin PAS dan mencerminkannya sebagai 'kejayaan besar' mereka.

Tatkala para penjilat pro-musyrik dalam PAS bersungguh-sungguh menjilat Lim Guan Eng dan kepimpinan DAP negeri, bahkan meletakkan doa untuk Lim Guan Eng dan kawan-kawan kafirnya di dalam Khutbah Kedua dan kemudian menghalalkannya sekalipun ianya adalah BIDAAH DHOLALAH yang tidak pernah dilakukan oleh Nabi s.a.w, para Sahabat r,a dan Solaffusoleh sepanjang hari pertama Islam diredhai Allah Taala sebagai agama manusia sehinggalah sekarang, ternyata taktik kafirun di Pulau Pinang, Allah Taala nyatakan seperti mana Allah Taala menjelaskan bahawa Syaitan itu adalah MUSUH NYATA umat Adam.

Ketika orang-orang PAS begitu bersungguh-sungguh hendak mempercayai bahawa Lim Guan Eng dan barisan kepimpinan DAPnya yang menguasai Pulau Pinang tidak memusuhi Islam dan Melayu, apa yang berlaku di Pulau Pinang, seharusnya membuka mata dan minda serta menepuk iman serta taqwa mereka yang sebenar-benarnya.

Alasan apa yang boleh diberikan oleh pihak berkuasa tempatan yang sudah tentu dikuasai oleh DAP dalam pemberian permit yang bertujuan untuk mengganggu ibadat umat Islam di Masjid Kapitan Kling dan Masjid Acheh dengan konsert yang tidak ada kena-mengena dengan hantu lapar yang bertempiaran keluar apabila pintu pagar neraka dibuka.

Atau adakah tindakan menyajikan penyanyi-penyanyi perempuan genit yang pakaiannya sekadar alas kemaluan dan buah dada sebagai keseimbangan kepada Hannah Yeoh, Teo Nie Ching, Teresa Kok dan Elizabeth Wong yang pernah bertudung dan dipuji oleh PEMBANGSAT-PEMBANGSAT ISLAM yang mengganggotai parti PAS?

Apa pun, selamat hari raya dan semoga raya ini, Islam tidak dipluralismekan oleh anarki-anarki yang berjubah PAS dan berkemeja PKR!!!2 comments

BILA TAHALLUF SIYASI IDRIS AHMAD MENJADI TAQIYYAH POLITIK

Mungkin atas kapasitinya selaku Ketua Penerangan dan pada masa yang sama, Idris Ahmad juga sama seperti MASLAN AHMAD, Ketua Penerangan UMNO yang terpaksa mengeluarkan pelbagai kenyataan bagi memberitahu umum bahawa mereka MASIH BELUM MATI. Maka atas tanggungjawab tersebut, bolehlah kita fahami apa yang dimaksudkannya dalam kata-kata Idris Ahmad kepada Tun Mahathir seperti yang dilaporkan oleh Malaysian Insider.

Sama ada PAS bakal menggantikan UMNO atau PAS akan hanyut dengan mimpi-mimpi indahnya seperti mana penubuhan parti tersebut bermula pada 1951 sehingga sekarang, rasa-rasanya ramai yang tidak peduli. Baik UMNO mahupun PAS, sebenarnya bagi orang yang celik akal mahupun YANG CUKUP BERIMAN mengetahui bahawa kedua-duanya adalah entiti demokrasi Rom yang matlamat mereka hanyalah kuasa selama 5 tahun.

Namun apabila PAS dan UMNO mula memperkatakan tentang Islam yang sebenarnya BUKAN HAK mereka pun, ia sudah pun membabitkan maslahat awam yang perlu dipantau dan diperhatikan dengan teliti kerana KECENDERUNGAN ORANG POLITIK SEPERTI IDRIS AHMAD ADALAH MENYELEWENGKAN AKIDAH UMAT ISLAM DAN MENJAUHKAN GOLONGAN BERIMAN DARIPADA MENYEMBAH ALLAH TAALA.

Contoh terbaik adalah apabila Idris Ahmad cuba membandingkan kaedah PAS dan UMNO. UMNO menurut Idris Ahmad adalah MENIDAKKAN ISLAM. Sekalipun 53 tahun mentadbir negara, menurutnya UMNO GAGAL mempertahankan Islam. Dengan kata lain, Idris Ahmad, keluarganya dan seluruh pengikutnya BESAR KEMUNGKINAN adalah golongan penyamar Islam semata-mata memandangkan di negara ini tidak terdapat kebebasan beragama Islam. Bahkan SYIAR ISLAM TIDAK kedengaran langsung di Malaysia. Islam adalah satu entiti asing dan berdasarkan kepada kenyataan Idris Ahmad, besar kemungkinan penganut Islam di negara ini berstatus NATION OF ISLAM pimpinan Mohamed Elijah yang solatnya hanya pada hujung minggu dan solat yang dimaksudkan itu sama seperti mendengar khutbah Katolik.

Katanya lagi, kerjasama PAS di dalam Pakatan Rakyat adalah berbentuk 'TAHALLUF' (kerjasama politik) TANPA MENGGADAIKAN PRINSIP dan NILAI-NILAI ISLAM.

Satu kenyataan yang sebenarnya, SATU PENDUSTAAN BESAR yang membolehkan lidah Idris Ahmad digunting kerana menghina perintah Allah Taala agar umat Islam sentiasa bercakap benar.

Sama ada Idris Ahmad mengaku atau tidak, Islam di dalam PAS hanyalah komoditi untuk memperolehi undi dan sokongan Melayu-Islam. Selepas PAS dirampas oleh golongan konservatif yang dipengaruhi oleh golongan Wahabi dan Syiah serta golongan pengkagum Revolusi Islam Iran 1979, undang-undang dan hukum Islam yang digunapakai oleh para pemimpin PAS seringkali bertukar. Mungkin ada eloknya Idris Ahmad menilai pengetahuan terutama sekali PENGETAHUAN AGAMA yang ada di dadanya. Dia mungkin seorang yang faqih perihal helah politik, tetapi seorang yang jahil dalam memperakui kesilapan diri.

Dan buat kesekian kalinya, eloklah IDRIS AHMAD pi belajar lagi tentang MUHASABAH DIRI, bahkan mengetahui apa yang dimaksudkan dengan maksud perkataan TA'ABBUD yang merupakan intipati utama konsep hamba dan Khaliq serta MUTA'ABBAD BIHI.

Tak sepatutnya Idris Ahmad selaku Ketua Penerangan PAS memberikan IMEJ yang buruk, terutama terhadap Islam dengan menyebarkan budaya bercakap bohong dan berdusta atas nama politik. Sepatutnya Idris Ahmad membersihkan imej politik Islam dengan bercakap benar, sekalipun pahit dan tidak menyebelahi parti yang disertainya.

Setidak-tidaknya golongan yang sering mentakabburkan diri sebagai faqih agama seperti Idris Ahmad menepati 15 BAHAGIAN IBADAH ANGGOTA BADAN seperti keterangan Ibn Qayyim yang dinukilkan dan ditahkikkan oleh Syeikh Abdurrahman bin Hassan dalam Fathul Majid.

Tidak perlulah Idris Ahmad mengambilalih tugas IBLIS LAKNATULLAH untuk menyesatkan umat Islam daripada titian sirratulmustaqim menerusi lisannya selaku KETUA PENERANGAN PAS.

2 comments

Ramadhan 1431 H berlalu

hari ini ialah hari ke 30..berlalulah satu perjuangan atau latihan mendidik hawa nafsu, segala keistimewaan dan peluang yg diperuntukkan akan diangkat atau ditutup. Masa utk latihan telah berakhir..

Kita akan melangkah masuk kemedan perjuangan yg sebenar!! Di mulai ngan 1 syawal, yg mana kuih muih dan lauk pauk akan disajikan..kemudian dituruti ngan rumah2 terbuka..
Nafsu yg sebulan dididik ada dalam 2 keadaan..tak sabor2 nak lepaskan geram!! Tapi pada2 yob!!
Takut terkejut lak perut tu..simpati ler sikit!! enjin baru keluar workshop tak leh kuda lebih2!!

Dalam ramadhan, pahala yg dikumpul jgn dipersia2kan..semua pahala trgantung kena bayor processing fee dulu ma..jgn lupa, bayor zakat fitrah!! kalau tidak, pahala melebehi 1000 bulan tak dapat nak cash kan..!! rugi bebenor yob oiii!!

Golongan2 yg mana dikatakan tak dapat apa2 munafaat dari keberkatan ramadhan..walaupun rasa tak trlibat , istighfar juga2 ler, mana tahu dalam tak sedar atau tak ingat ada buat atau cakap atau tulis sesuatu yg bawa kita trjerumus dalam golongan sedemikian!! dan maap juga dipinta kalau apa2 yg ditulis leh luka perasaan sesama kita..cakap2 politik je ma!!

SO Selamat Aidil Fitri..malam raya malam pulun pahala, so pulun yob!! Pagi Raya...grand forgiveness!! Jgn ketinggalan!!

-awang bin ali

0 comments

Wednesday, September 8, 2010

Salah siapa?

Wednesday, September 8, 2010
Aku tertarik dengan komen En Kamal Sanusi yg mana beliau mencadangkan bahawa pempin2 Melayu dari UMNO, yg mengikis % ekuiti bumiputera- merekalah yg layak dipersalahkan.

Pendatang2 yg minta tidak lah bersalah, so tak yah salahkan mereka.

Well, kalau permintaan mereka tak salah, so tak salah juga ler Najib memberi..benda yg betul, kena ler beri. Kalau tak beri tu, tu baru leh dikatakan bersalah!!

Tapi dari segi pemikiran dan kefahaman En Kamal Sanusi, aku rasa ianya selari dgn pempin2 melayu UMNO..kerana pendatang sentiasa tak bersalah, walau apa pun kata dan dakwaan mereka..

Pak Lah minta maap, kononnya seorg wanita cina telah dibogelkan, Pak Lah segera minta maap dan arahkan siasatan segera dijalankan..top priority..riuh 1 Malaysia!! Setelah siasatan, rupa2nya tu adalah standard pemeriksaan polis pada tahanan lokap dan yg bestnya pompuan tu adalah pompuan Melayu!! sonyap sunyi je lepas tu, mereka yg membuak2 marah pada kerajaan sehingga memaksa Pak Lah minta maap, sonyap je..siapa yg brtanggungjawab sehingga gambar tahanan trsebut trlepas ke media pun sonyap je..suratkhabar yg sensasi kes tersebut sehingga mencemar imej kerajaan dan polis..pun sonyap.
Dan pompuan melayu tiada sapa pun yg bela!! kerana dia Melayu, maka dia layak lah dipersalahkan!! tul tak En Kamal Sanusi!

Hisyam..minta maap atas satu budaya yg diamalkan dalam UMNO..pendatang2 bekas komunis menyebarkan kononnya tu adalah sumpah Melayu utk bunuh org2 Cina jadi org2 Cina dalam ketakutan..salah pempin melayu lagi, bukannya salah org yg sensasikan satu adat budaya melayu dan memfitnahkannya..

Kerana rasa brsalah..Hisyam minta maap!!

Malah baru2 ni pembela pendatang komunis ni lagi sekali sensasikan peristiwa menghunus keris dan mencium keris ni dalam satu ritual sebagai satu ancaman pada kaum cina komunis!! Tapi perbuatan hasutan dan brunsur fitnah ni datang dari pihak pembela komunis maka dia tidaklah brsalah!!

Najib minta ahli UMNO P Pinang..minta maap..kerana brsalah dan mencuit hati org2 cina komunis kerana mendakwa mereka ni pendatang!! Ahli UMNO ni enggan kerana alasannya tu adalah fakta sejarah!! Tapi ia telah diambil tindakan tata tertib!! Aku tak pasti Najib minta maap bagi pihaknya atau tidak..sepatutnya kena ler, pasal apa2 hal yg bersalah ialah Pempin UMNO..
Tul tak?

Seorg pembantu Najib ( jika salah leh betulkan sendiri) telah diminta brsara kerana bersalah dalam ucapannya tentang sejarah tentang ehwal org2 Cina ni sebagai pendatang!! Salah melayu lagi..walaupun fakta sejarah yg dikatakan tu bersalah!!

Pengetua sekolah diambil tindakan segera..kerana bersalah.
Inspektor polis diambil tindakan segera ..kerana bersalah.
Kedua2nya bersalah kerana menggores perasaan komunis Cina ini.. Melayu lah yg brsalah!!
__
Menyalahkan UMNO..tu adalah perkara biasa. Salahkan pempin2 UMNO adalah satu perkara biasa dan ianya dianggap bijaksana.
Tengku Abd Rahman, almarhum. disalahkan kerana 13 Mei dan pemisahan Singapore..
Tun Razak, almarhum, disalahkan kerana jalinkan hubungan ngan negera Cina.
Tun Hussein Onn, almarhum, disalahkan kerana berlembut ngan permintaan2 komunis Cina.
UMNO dan Tun Hussein Onn, disalahkan kerana PAS dipisahkan dari UMNO/BN.
Tun Mader, disalahkan kerana penangkapan Anwar diatas kesalahan menyalahkan guna kuasa dan meliwat, ..pehh tangkap penjenayah negara pun pempin dan UMNO disalahkan.
Mata Lebam anwar..akibat berkat doa semua semayang2 hajat seluruh negara..Tun M dan UMNO disalahkan.
Ekonomi merundum..mata wang jatuh..Pempin2 UMNO dan UMNO disalahkan.
Tambatan mata wang..Mader disalahkan juga kerana menyalahi law of economic yg sepatutnya neutrally will bounce back once it touches the ground. Cuma mader kata, dalam mana ground tu, puak2 bijak pandai ni tak mampu pula nak jawab!
Putra Jaya dibina..mahligai air mata.. Mader disalahkan, tapi kini masing2 brcita2 ke PUTRAJAYA!!
Gitu juga Proton, Pandang ketimur, samakan waktu semenanjung dan sabah serawak, KLCC, Litar F1, Bakun, Perwaja...Mader disalahkan..walaupun sekarang ni ramai yg menikmati projek2 mega tersebut!!
Hudud gagal dilaksanakan diKelantan..Tun M dan UMNO disalahkan.

Saiful report polis diliwat..pempin2 UMNO disalahkan.
Anwar lari ke kedutaan Turki..pempin2 UMNO disalahkan,

Enjin pesawat hilang, submarine takleh selam, Attantuya dibunuh..pempin UMNO dan UMNO disalahkan.

Macam2...

Dan seronoknya pihak yg salahkan pempin2 UMNO dan UMNO rasa bijak, alim, dan adil..well, tell me about it!!

Even dalam pemerintahan mereka dalam negeri, kawasan DUN maupun Parlimen..segala masalah yg timbul..salah sapa? salah UMNO dan pempin UMNO..pehh senang keja yob!!

Budak under age, memandu tanpa lesen, pada waktu pagi..tertembak mati oleh polis..salah UMNO dan pempin2nya.
TBH yg kejap 80% suspek dibunuh, kemudian 20 % pula ..pun salah sapa? salah UMNO dan pempin2nya..mereka yg menuduh walaupun siasatan lum pun selesai, rasa tak bersalah..tapi rasa bijak dan jadi wira masyarakat!!
Pesalah2 trafik tak bayau saman..pun pempin2 UMNO dan UMNO disalahkan!!pehhh

Trbaru..Namewee..salah UMNO dan pempin2nya kerana ada org macam Namewee!! Namewee, camner yob? Namewee tak salah..oooo gitu!! dia tersentuh je dan dia luahkan perasaannya, tu je!! salah ke?

Sekarang ni, cina2 komunis gitu lantang mengkritik Perlembagaan dan buat macam2 yg menghiris hati dan perasaan org2 Melayu..sapa nak disalahkan, well UMNO dan pempin2nya ler..kerana tak tegas, dan hanya berani bagi amaran.
Dan semua menunggu kerajaan ambik tindakan tegas..ada ler lagi peluang salahkan pempin2 UMNO dan UMNO kerana bertegas!!
__
In this matter, En Kamal Sanusi, 100% I do agree and it does reflect his wisdom!!
___
Tanggapan bila ada je komen atau kritik komunis cina, maka org tu adalah ahli UMNO..ni silap ler sikit Encik..ahli UMNO cuma ada 3 juta je kabornya..Takkan org2 Melayu ada ramai tu je..tolak ahli PKR dan PAS.
__
Pergi beraya umah pempin2..aku memang ada keinginan, dan memang brcita2..aku cemburu melihat org2 India dan cina gitu juga bangsa2 lain meraikan pempin2 Melayu Islam, Agong dan Sultan2..aku ni Melayu beragama Islam, tak tahu menghargai pempin2 melayu Islam yg telah Allah swt kurniakan kepada negara dan rakyat negara ini..wujudnya mereka utk dicemuh dan dipersalahkan..maklum ler sapa yg layak dipersalahkan melainkan mereka!!

So rakyat Malaysia..rai lah pempin2 Melayu yg beragama Islam kamu..mudah2an Allah swt maapkan salah kita yg rajin salahkan mereka!!
__
Cium tangan..amalan yg aku tak gemari, malah aku tak suka anak2 sedara dan rakan2 aku disuruh bapa mereka salam dan cium tangan mereka..bab ni aku setuju ngan En Kamal Sanusi..

Cuma rakan aku bantah..katanya, ia adalah satu adab kesopanan yg wajar dipraktikkan khusus pada org2 yg dewasa, tua, dan dihormati..so aku ngalah ler. Maklum ler zaman aku dibesarkan zaman komunis brmaharaja lela, jadi kurang ler sikit bab adab sopan ni..macam komunis2 cina hari ni lah..masuk ke masjid tanpa adab sopan walaupun dah brtahun jadi rakyat Malaysia..dan standard ler, isu ni UMNO ler layak dipersalahkan!! kerana UMNO ni jahil, dan perkara2 kecil heboh bebenor..pada hal yg kuat komplen bukannya ahli UMNO pun he he..untung ada UMNO, selamat ler puak2 kaki komplen ni trmasuk ler aku..he he..
___
Jumpa org2 kenamaan, berpangkat utk projek? salah ke? aku leh agak yg En Kamal Sanusi kita ni adalah golongan makan gaji..most probably dibawah tadbir kerajaan UMNO..salah satu agensi kerajaan mungkin!!
Bagi usahawan, kontraktor..know who adalah penting..networking adalah penting!! Takkan business harap projek jatuh dari langit..apa citer ni yob, citer Doraemon ke?

Salahkah minta bantuan pempin2 yg kita telah sokong dan beri undi kita? bukankah masa berkempen dulu sipempin janji langit dan bumi? salah ke tuntut janji2 manisnya? dan bukankah pempin2 yg telah dibayau gaji yg mahal dari khazanah negara utk lunaskan janji2nya?

Jgn ler jadi pempin2 yg janjikan langit dan bumi dan sekelian isi2nya..tapi bila menang, dah bawa keta Camry kesana ke mari, ada driver..duduk umah besor!! Bila penyokong2 dan rakyat jelata mari mohon bantuan ni..disuruhnya semayang hajat, suruhnya brsabor maklum ler ujian Tuhan..atau pun salahkan UMNO kerana tak bagi peruntukan yg cukup..lepas tu jgn lupa, yeob..nak keluar pejabat atau rumah tu masukkan sikit derma jihad utk kempen parti!! Maklum ler parti kita ni tak ler kaya macam parti UMNO..

Bila ada pempin2 ditekan utk berikan projek (makna kena keja lebih ler pempin oiii fikir ler sikit) jangan ler pula kabor!! ishhh kita tak mahu parti kita jadi macam parti UMNO, parti berasaskan wang dan projek!!

Woiiii yob oiii...buat apa ler masuk parti yg kita je kena keluar duit..bila masa nak bagi faedahnya?
Ayam kalau bela dan besar..ada gak telur bagi hasil pada tuannya!! dah 53 tahun lebih, ahli je asyik kena kutip duit bagi kat pempin2..haaiiiii bila ler nak makan hasil dari pempin lak!!

Salah ke guna kabel menteri,sultan2..sedangkan komunis2 cina ni bukan main lagi guna mereka.
Apa guna mereka kita jadikan menteri tapi tak de apa2 faedah pada kita?

Takkan hanya tampal gambar2 mereka didinding..kalau rajin leh bubuh colok..mudah2an dapat berkat..maklumler ulamak waris ambiya'..pehhhh!
__
Tapi tu ler..aku ni katogeri melayu bodoh..dan malas..
Mana nak sama ngan En Kamal Sanusi dan abangnya Anwar!!

Tapi abang Anwar tu Khalid lantik supaya jadi penasihat ekonomi..tapi pasal apa politik siKhalid tu pula di"nasihat"kan..oppps aku yg bodoh ni mana ler nak faham!! En Kamal Sanusi, tentu lebih arif..

En Kamal Sanusi tak berminat nak brsaing di persada usahawan dan kontraktor ke? Tringin gak nak tengok contoh melayu yg pandai lagi rajin brjaya..mana ler tahu usahawan2 dan kontraktor2 melayu ni leh belajor serba sikit..ambik pengetahuan.!!
__
Semoga aku semakin jelas, betapa bodohnya dan malas melayu aku ni..

Salam aidilfitri..bior ler berbalah, biorler brselisih..tapi kita tetap brsedara!!

-awang bin ali

3 comments

NAK DENGAR PENYELESAIAN PAKATAN RAKYAT

Seperkara yang pasti ialah, rakyat Malaysia akan berhadapan dengan KRISIS TEPUNG dan gandum yang kritikal dalam tempoh yang sangat terdekat ini. Sebabnya, Russia negara pengeluar gandum terbesar di dunia telah menghentikan pengeksportan gandumnya kerana krisis makanan dan faktor bencana alam. Begitu juga dengan beberapa negara pengeluar gandum yang lain seperti China yang sedang berhadapan dengan krisis kemanusiaan dan kemusnahan kawasan ladang gandum akibat bencana alam.

Bagi rakyat Malaysia, satu persediaan yang PERLU dilakukan ialah, PENINGKATAN HARGA TEPUNG dan makanan berasaskan tepung yang lain. Tak payahlah nak sembang deras sama ada anda berkapasiti seorang AHLI PEMBANGKANG mahupun KERAJAAN kerana peningkatan harga tepung dan makanan berasaskan tepung TIDAK MUNGKIN dapat dielakkan.

Sepertimana juga harga petroleum dunia, harga makanan yang keterlaluan akan menimbulkan kesan dari segi sosio yang sangat teruk. Mungkin Malaysia tidak akan mengalami masalah seperti Indonesia di mana defisit harga makanan berbanding upah kerja berjurang besar. Namun yang pastinya, harga makanan akan menjadi buah bagi orang-orang politik untuk mendapatkan sokongan.

Sama seperti Anwar Ibrahim cuba nak tunjuk pandai dalam mengekang kenaikan harga minyak, begitu jugalah bagi sesiapa pun yang mengeluarkan cadangan untuk mengekalkan harga tepung pada paras sedia ada atau menurunkannya.

Pada masa yang sama, orang tengah seperti pemborong yang kebanyakannya bermata sepet dan kurang tahu bercakap dalam Bahasa Kebangsaan, akan mula menyorok tepung bagi membolehkan harganya jauh lebih tinggi daripada yang sepatutnya dengan alasan, TEPUNG SUSAH DIPEROLEHI.

Pada ketika itu, kita akan melihat kesepakatan orang politik dengan orang tengah dan pemborong dalam usaha menekan rakyat. Sekalipun mungkin akan kedengaran tentangan daripada PAS dan segelintir PKR, namun tentangan mereka sekadar topeng untuk membela golongan pemborong... SEPERTI YANG BIASA MEREKA LAKUKAN.

Sehingga ke hari ini, belum lagi kedengaran amaran atau peringatan daripada orang-orang politik apatah lagi KERAJAAN... mungkin dari satu segi, mereka tidak mahu menimbulkan PANIK di kalangan rakyat, namun setidak-tidaknya rakyat perlu disedarkan tentang KEMUNGKINAN kenaikan harga tepung yang mungkin akan menimbulkan konflik dan krisis yang besar nanti!

Pakatan Rakyat bila lagi nak jadi PEMBELA DAN PENGANGKAT MARTABAT RAKYAT MARHAEIN seperti yang kerap dilaung-laungkan? Takkan setakat nak jadi PAK LAWAK TAK BERBAYAR MACAM YANG DUK BUAT SEKARANG NI?

1 comments

ISLAM..ada apa2 komen atau tak setuju?

Allah swt cipta manusia dan beza2kan ikut brbagai2 kaum, brbagai2 kedudukan, berbagai2 tahap kepandaian, berbagai2 bahasa!! Tu sebagai tanda2 kebesaranNya..dan Allah swt beritahu agar kita berkenal-kenalan.

Tapi dalam semua kepelbagaian tu..Allah swt satukan kesemuanya dalam satu agama yakni agama Islam, Allah swt istiharkan bahwa Islamlah agama disisiNya, maka batallah segala agama2 langit yg lain.
Allah swt mertabatkan bahasa Arab sebagai bahasa kebangsaaan Islam, bahasa rasmi Islam..yakni segala amal ibadat hendaklah brbahasa arab. Allah swt mertabatkan bangsa Arab Quraish ngan melantik nabi dan rasul yg terakhir dari bangsa Arab Quraish yg mana ketika itu satu bangsa yg paling dipandang hina!! Allah swt telah kuburkan harapan dan angan2 kaum yahudi yg berangan2 dan berharap2 agar nabi dan rasul akhir zaman adalah dari kalangan mereka.
Allah swt telah mertabatkan Madinah dan Mekah sebagai pusat Islam.. tak kira kat mana negara Islam didaulatkan dan dizaman mana sekali pun!!
Nabi saw telah istiharkan bahwa khalifah org2 Islam mestilah dari bangsa Arab Quraish, ikut hadis yg diriwayatkan oleh Abu Bakr ra.
Allah swt telah daulatkan bahasa Arab sebagai bahasa AQ, dan bahasa kebangsaan Syurga!!

Setuju atau tak setuju..tu ler hakikatnya!!

Org2 Melayu peluk Islam..kena ikut peraturan dan ketetapan Allah swt, tinggalkan kepercayaannya, tinggalkan amalan2 yg lain, tinggalkan sesetengah adab budayanya jika ianya brtentangan ngan Islam..agar diterima sebagai org2 Islam. nak jadi hamba Allah swt.

Org2 Cina peluk Islam..kena ikut peraturan dan ketetapan Allah swt, tinggalkan kepercayaannya, tinggalkan amalan2 yg lain, tinggalkan sesetengah adab budayanya..agar diterima sebagai org2 Islam...tak caya tanya Ann Wang Seng, ada gambar beliau siap pakai jubah dan ketayap lagi tu!!sanggup pakai pakaian org2 Arab kerana mahu disabitkan ngan Islam!! apa salahnya pakai je seluar katuk dan T'shirt pagoda je..kebebasan ma!! (ada peraturan rupa2nya ye)

Org2 India peluk Islam..kena ikut peraturan dan ketetapan Allah swt, tinggalkan kepercayaannya, tinggalkan amalan2 yg lain, tinggalkan sesetengah adab budayanya..agar diterima sebagai org2 Islam dan hamba Allah swt.

Org2 Yahudi dan nasrani peluk Islam..kena ikut peraturan dan ketetapan Allah swt, tinggalkan kepercayaannya, tinggalkan amalan2 yg lain, tinggalkan sesetengah adab budayanya..agar diterima sebagai org2 Islam.

Org2 Afrika, Eropah, Amerika dsb..pun kena ikut tertib yg sama. Jika mahu dikaitkan atau dikenal pastikan sebagai org2 Islam.
__
Kepada tahap yg lebih baik..ada dikalangan mereka terus menerus brusaha menjadi mirip2 Arab, berpakaian Arab, brbahsa Arab dan nama2 mereka pun diarabkan..kerana mahu diiktiraf sebagai ummat Nabi Muhammad saw!!

__
Tak der sapa2 ke nak komen atau nak protes kerana "ketuanan Arab Quraish" yakni kekhalifahan hanya dari bangsa Arab Quraish, ada sapa2 nak komen nak kekalkan bahasa sendiri dalam solat dsb, baca AQ dalam bahsa sendiri maklum ler Allah swt utk semua, dan Maha memahami semua bahasa..tak de sapa2 nak komen hak2 keistimewaan org2 Arab dan bahasanya dalam Islam..tak rasis ke? Tak de sapa2 nak komen bahawa Islam amalkan assobiyah, yakni utamakan bahasa Arab dan budaya Arab keatas sekelian bahasa dan budaya? ada sapa2 nak komen bahwa ISlam tak bagi manusia kebebasan yakni tak amalkan bahasa mereka dan budaya mereka sendiri? tak de kebebasan hak asasi? Ada sapa2 nak bantah kerana haramkan tanah haram dari dimasuki oleh org2 kapir? apakah org2 arab di mekah tak faham pasal Islam, dan bagaimana org2 kapir nak mendekati Islam jika tak dibenarkan masuk ke tanah haram? apakah Mekah dan kaabah tu milik org2 Arab sahaja?

tapi semua maklum..tu syarat jadi Islam? terima Islam, tu lah syaratnya? sejauh mana hayati syarat2nya sejauh tu lah keislamannya, kesetiaannya, komitmennya..
__
Kerakyatan malaysia..syarat penerimaan sebagai rakyat Malaysia kena terima apa saja dalam Perlembagaan Persekutuan..semada suka atau tidak, setuju atau tidak..tu syarat2nya?
Sejauh mana penghayatan dalam penerimaan kerakyatan tersebut..sejauh tu ler kesetiaannya dan komitmennya.

Jadi apakah mereka yg diberi kerakyatan benar2 mahu jadi rakyat Malaysia..sedangkan tak leh bertutur dalam bahasa Melayu walaupun lahir dan hidup lebih 50 tahun dalam Malaysia..takpayah ler tanya adaptasi dan pemahaman adab budaya org2 Melayu.

Dalam Islam ..golongan ni leh dikatakan kafir atau munafik atau fasiq..atau pun murtad!! yakni bukan sebenar2 org2 Islam.

So pada aku..mereka ni bukanlah sebenar2 rakyat Malaysia..tak layak nikmati hak2 sebagai rakyat Malaysia dan tak layak utk laungkan 1 Malaysia..layak hanya sebagai pendatang yg sentiasa kena renew statusnya.

atau pun cakap ler ngan terang2..satu bahasa kata mendokong Perlembagaan Persekutuan dan satu bahasa lagi persoalkan dan mahu ianya diperjelaskan dan diterjermahkan dalam bentuk bahasa yg lain.

cakap terang2..nak batalkan atau nak patuh Perlembagaan Persekutuan..setuju atau tidak??

kalau setuju..teruskan lah kerakyatan anda, dan buktikan kesetiaan dan komitmen padanya.
kalau tak setuju..lepaskan kerakyatan anda..dan aku pasti, 2 juta org2 Indon ( yg dapat dikesan)yg bekerja di Malaysia dan entah beberapa juta lagi Indon yg tak dapat dikesan sanggup beli ngan diri dan harta mereka!! org2 bangla dan Pakistan, mymaar, Aceh..semua tunggu green light.

mana yg tak brminat jadi rakyat Malaysia lagi dan rasa Malaysia ni zalim, kejam, rasis dsb..leh ler memohon utk hijrah mana2 negara yg sesuai ngan cita rasa masing2..SILA!!

..Apa kata?

3 comments

30 % Equity..apa masalahnya? tips..

Apa masalahnya wahai sedara2ku org2 Malaysia..Jika benar mempunyai semangat kemalaysiaan, takkan salah beri peluang sekadar 30%.

Jika benar2 ada persaudaraan kemalaysiaan..bukan 30% je, malah lebih dari itu lagi..

Org2 cina kononnya jika ikut En Kamal Sanusi, adalah sangat arif dalam perniagaan dan menguasai ekonomi..malah kalau org2 cina tutup kedai, mati kebulur ler org2 Melayu. so apa nak bimbang 30% equity pada org2 Melayu??

Jgn risau..bak kata En Kamal Sanusi, org2 Melayu ni bodoh dan malas belaka kecuali dia dan Abg Anwarnya..so sampai kiamat ler org2 Melayu takkan capai 30 %. Kalau bagi free pun, share secara percuma ..tak yah bayor..esok lusa dia gadaikan juga pada org2 cina. Maklum ler org2 Melayu tak tahu apa nak buat ngan "share" ni.

Ataupun..saja nak guna isu 30% utk tekan kerajaan dan org2 Melayu, kut?

30 % pun tak leh nak bagi, ada hati nak mintak hak2 keistimewaan org2 Melayu..mungkin ada diantaranya brcita2 nak jadi yg dipertuan Agong ler pulak..pehh, macam2 ler. Jika dah ada niat nak menjajah dan telah pun berjaya menjajah selama 14 hari..selama tu ler keinginan tu membuak2!!

Tips..utk menjajah..layan je, 30% ke,malah offer banyak lagi!!Perjuangkan dan pertahankan hak keistimewaan- Org2 Melayu ni jenis tak leh trhutang budi, nescaya body dan maruah pun dia akan gadaikan..tak caya tanya Kamal Sanusi dan idolnya Abg Anwar..

org2 Melayu cukup brbangga dan besar hati kalau bukan Melayu leh cakap Melayu, tulis Melayu..brpakaian Melayu..malah sekarang ni leh bagi ceramah agama, walaupun kapir dalam masjid dan surau..pehh happy bebenor mereka!! so gunalah kesempatan atas prangai org2 Melayu ni..ishh dah 53 tahun merdeka takkan tak kenal lagi sapa Melayu ni?
kalau ada kenduri kendara, bersegeralah..lepas tu bagi sekupang dua, pehh besor hati mereka..lepas tu kalut sikit2 kat dapur..brsalaman ngan hadirin..gerenti yob!! silap2 ada yg mai cium tangan tu dan cium pipi tu, apakah ni wali2 Allah swt!!

Gunakan kesopanan dan kesusilaan org2 Melayu utk tundukkan org2 Melayu..org2 Melayu ni tak kisah harta dan pangkat...dia sanggup duduk menumpang dan hidup ala kadar..Jgn sentuh bab2 agama dan hak keistimewaan..malah pertahankan!! Melayu bukannya tahu sangat apa hak mereka, lagi pun..
Tak caya ..cuba keluarkan statement bubuh Lim Kit siang atau Lim Guan eng..pehh, ko tengok pasti Melayu2 ni sanjung macam nak rak!!

tak caya juga tanya veteran2 british..tanya ngan Lee Kuan Yew!!

-Tips dah bagi, usahakanlah..aku gerenti kali ni PRU 13, akan menang besar..malah tak perlukan PKR maupun PAS!! cukuplah MCA, MIC, DAP, GERAKAN saja..cuma letak seorg dua calon brbangsa Melayu atas tiket MCA, DAP dsb, tunjukkan yg MCA, GERAKAN, DAP ni prihatin malah brlaku adil pada Melayu..macam British buat, letakkan 2,3 org Melayu dalam pentadbirannya..UMNO, PAS, PKR tak leh buat apa2..silap2 mereka tu ramai2 join GERAKAN, atau DAP..malah mereka lah yg kempen sungguh2 waktu pilihanraya nanti!! macam PAS berkempen utk DAP..sekor DAP pun tak der, tapi muslimah2 PASnya dan jantan2nya begitu brsungguh2 kat pondok panas DAP, dan bawa gambar calon DAP dan kibar2kan bendera DAP!!

Ulamak2 PAS dah dakwah DAP..amalah beranggapan keadilan yg diperjuangkan oleh DAP adalah sama je ngan keadilan dalam Islam, gunakan fatwa ni sungguh2. Guna ayat2 AQ dan hadis dalam kempen!!belajar ler 1, 2 hadis dan 1,2 ayat AQ dah ler..ulang je yg tu..tu pun para muslimahnya menangis2 brurai air mata terharu!! dan jantan2nya akan bertakbir brgema seluruh bandar dan kampung!!

- good luck, tow key!!

2 comments

MALAYSIA atau MALAY SAJA??

MALAYSIA atau MALAY SAJA?
HIDUP MALAYSIA atau HIDUP MALAY SAJA!!

tajuk artikel Nurul dalam posting Lim Kit Siang..isi kandungannya menyatakan tentang artikel 153 dan sebagainya dan pencapaian org2 Melayu..

Soalan tersebut dan kenyataan ..MALAYSIA atau MALAY SAJA?, HIDUP MALAYSIA atau HIDUP MALAY SAJA..ianya sudah cukup utk provakasi..isi kandungannya tak penting.

Kenapa ianya ditulis dalam bahasa English?..kerana tujuannya utk menarik perhatian bukan melayu. Ia menggambarkan bahwa selama ni usaha kerajaan seolah2 lebih kepada MELAYU SAJA bukan utk MALAYSIA!!

Wahai Kerajaan..are u ok with this idea? Macam mana pegawai2 kerajaan dan bagaimana ahli2 UMNO..ok ke? betul ke? Tak rasis ke, soalan dan kenyataan trsebut? tidakkah ia akan membuat org2 bukan Melayu mula trfikir dan buat andaian masing2? tidakkah ianya satu elemen hasutan?

Apakah hanya ada laporan polis baru leh siasat?

Nurul citer pencapaian org2 Melayu..tapi tak citer pencapaian bukan Melayu, apa citer? Nurul citer tentang kronism dan nepotism, tapi terlepas pandang ke apa yg berlaku dalam PKR dan pemilihan jawatan dalam PKR?

Apakata kalau sesapa buat artikel mengenai MALAYSIA atau MALAY-SIA!! (MELAYU-MATI) dan ditulis dalam bahasa Melayu..kemudian dipublishkan dan diedarkan..dan isi kandungannya mengenai strategi2 perniagaan dan peluang2 perniagaan yg menekan org2 Melayu, pengisian2 jawatan dan kenaikan pangkat disektor swasta..perbezaan gaji antara Melayu dan Cina walaupun pada gred dan pangkat yg sama..dan penguasaan ekonomi dan kawasan2 strategik dalam bandar, pekan, dan pusat2 bandar..networking2 yg established worldwide, dan peluang yg didedahkan kepada rakan melayu se Malaysia..arah tuju org2 Cina yg semakin jelas yakni setelah berjaya menguasai ekonomi kearah penguasaan kuasa politik..cubaan mertabatkan bahasa Cina sebagai bahasa pengantara..

aku comfirm..penulis artikel akan disumbat kedalam penjara!! kerana rasis!! walaupun penulis cuma buat satu analisis..sama je macam Nurul Izzah..

Maklum ler demokrasi..bebas!! jika Nurul Izzah leh tulis artikel sedemikian, leh buruk2an kerajaan diluar negara, leh bocorkan maklumat ketenteraan pada luar negara..so apa ada hal ma? Kecuali ramai kakitangan penguatkuasa dan undang2 ialah ahli2 atau penyokong PR.

..Camner LABU?

1 comments

Tuesday, September 7, 2010

Golongan yg anti-artikel 153

Tuesday, September 7, 2010
Golongan2 ni adalah golongan yg kecewa!!

Satu golongan yg mana mewarisi perjuangan Chin Peng..walaupun telah diberi kerakyatan dan kebebasan, tapi kecewa utk menjajah negara ni terus membakar jiwa dan semangat mereka..ni dari kaum cina.

Kaum Cina yg tidak trlibat atau bencikan komunis..tidak ada apa2 masalah.

Dari kaum Melayu, rasa kecewa kerana tidak dapat capai apa yg dicita2kan..satu bendera ngan Chin Peng..kecewa ni juga kerana ditewaskan. Walaupun dapat kebebasan, kemakmuran dan keharmonian terus menyengat tubuh badan mereka!!

Satu golongan lagi kecewa dari persaingan dalam politik UMNO dan BN..ditumpaskan..jadi cuba mencari2 kesempatan dari isu2 sensitif utk menarik perhatian dan cuba menaguk diair keruh!!

memang betul artikel trsebut dilarang diperdebatkan atau diperbincangkan secara terbuka atau dipersoalkan..kerana semua tu hanya mengundang masalah dan perselisihan faham.!!

Org2 cina jika benar nak jajaj Malaysia ni mudah je..belajarlah dari strategi British, British mampu memerintah 400 tahun.
Cuma bezanya..apa2 hal British leh balik kampung!! Kamu wahai org2 cina, Tanah Besar Cina nak ke terima korang? Kat sini juga ler kampung korang!!

..MALAY SAJA..

8 comments

ORANG PAKISTAN SIBUK MAIN BANJIR, ORANG SELANGOR SIBUK TAKDAK AIR!!!

1.2 juta orang akan berhadapan dengan masalah bekalan air yang sangat serius berikutan penutupan pusat rawatan air Semenyih pada pukul 1.40 subuh semalam akibat dicemari air lecek tempat buangan sampah. Kawasan yang dijangka menerima KESAN BURUK KETIADAAN AIR adalah Hulu Langat, Sepang, Petaling dan Kuala Langat.

Dalam satu berita yang berkaitan, Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air berpendapat peningkatan permintaan tidak boleh dipenuhi dengan jalan penyelesaian yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Selangor pimpinan Khalid Ibrahim iaitu mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW) kerana ia memerlukan pelaburan dan modal yang tinggi serta berterusan.

Oleh kerana itu, Kerajaan Pusat berpendapat Projek Rawatan Air Langat 2 perlu dipercepatkan. Kerajaan Negeri Selangor menjangkakan negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya hanya akan mengalami defisit air pada 2019, manakala Kerajaan Pusat menjangkakan bahawa pada 2012, penduduk Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menghadapi krisis air yang teruk.

Kerajaan Pakatan Rakyat bagaimanapun, BERKERAS dan BERTEGAS agar projek tersebut hanya dilaksanakan pada 2019. Alasannya ialah, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor MEMERINTAHKAN Kerajaan Pusat mengambil langkah tertentu seperti mengurangkan kadar kehilangan air tidak bernilai (NRW) dan Sistem Penuaian Air Hujan (SPAH).

Krisis air di Selangor sebenarnya sudah lama bermula. Mungkin ramai yang tidak berasa terseksa kerana kepantasan SYABAS menyelesaikan masalah air di Lembah Kelang, khususnya di daerah Hulu Langat, Petaling, Kuala Langat dan Sepang. Pencemaran bekalan air mentah ke loji rawatan air di Semenyih sudah berkali-kali berlaku.

Ketika Selangor di bawah Barisan Nasional dahulu, ada perancangan untuk menutup loji rawatan air di Semenyih memandangkan kos yang terlalu tinggi untuk melakukan rawatan air. Sebaliknya air mentah diperolehi dari Pahang menerusi Projek Langat.

Bagaimanapun, selepas Pakatan Rakyat mengambilalih, kerajaan yang KUNUN-KUNUNNYA SANGAT PRIHATIN kepada rakyat itu, telah MEMBATALKAN PROJEK berkenaan. Sebaliknya tindakan dan desakan yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor seperti yang didedahkan, menunjukkan SELERA pentadbiran Selangor dari Pakatan Rakyat untuk memastikan projek pemantauan dan penyelenggaraan menerusi kadar kehilangan air bernilai (NRW) bagi kaum kerabat dan kroni....

Hanya kerana keuntungan itulah, penduduk Selangor perlu berhadapan dengan KRISIS air yang teruk....

Terima kasih PAKATAN RAKYAT!!!!

0 comments

Soalan yg dah tahu jawabnya, tapi saja..

Malaysia or Malaysaja? Part 2: Clarifying and reconciling the Constitution


By NURUL IZZAH ANWAR

Since I wrote my 31 August 2010 article, titled “The Ultimate Malaysian Debate: Malaysia or Malaysaja?”, which called for a constructive engagement with Perkasa, and with the stated purpose to seek clarification and not challenge or repeal the constitution, my invitation to Perkasa has not only been rejected but countless accusations and police reports were made against me.

I believe as a democracy, that all opinions made related to the article — which I hope was not lost in translation — is accepted and responded to with thanks.

With that, I invite everyone to read the full article again. (see: http://www.mysinchew.com/node/44287 )

I stand by that article and will remain a Malaysian Patriot forever.

I also recommend that the Malaysian Constitution be read in conjunction with the Articles mentioned. For brevity, the fantastic MyConstitution brochures produced by the Malaysian Bar Council are also very helpful.

Part 2: Clarifying and Reconciling the Constitution

In the interest of framing the context of my concerns for the state of our nation, I have written this sequel.

I wish to continue in the path of constructive engagement with all concerned Malaysians.

I again reaffirm that I only seek clarifications and not to challenge or ask to repeal our constitution.

I have decided to make a list of issues concerning “Malay Rights”, that needs to be clarified and reconciled between the mixed government policy signals over the years in relation to Article 153, Article 152, Article 89 and the NEP.

The main contention for clarification is that, how do we reconcile between the need for change to meet current circumstances facing the nation today and the constitution — the raison d’etre of my proposed debate with Perkasa for a better Malaysia?

The list, where all the information is available as a matter of public record, is as follows:

Part XII, General and Miscellaneous — Article 153 — Reservation of quotas in respect of services, permits, etc., for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak.

Article 153 contains a quota mechanism in the form of Article 153 (2)… the Yang di-Pertuan Agong shall exercise his functions under this Constitution and federal law… to ensure the reservation for Malays and natives of any of the States of Sabah and Sarawak of such proportion as he may deem reasonable for:

•dan seterusnya...

Hidup Malaysia! (or Hidup Malaysaja!?)

(Note: Bersih’s Joint Communiqué for Election Reforms provides an illuminating argument on the subject. Please support and promote new Voter Registration.)

[Nurul Izzah Anwar is the MP for Lembah Pantai.]

Notes:
[1] The Star, 7 May 2010, High Court: It’s constitutional to teach Maths, Science in English and 8 May 2010, Court: It’s OK to teach Science and Maths in English, Both by M. Mageswari

[2] The Malaysian Insider, 21 July 2010, How poor are we, really? By Sheridan Mahavera.

[3] Straits Times, Singapore 9 November 2006, KL Reveals How Bumi Share Is Calculated — Move follows dispute over claim that Malays own only 18.9% of business equity By Malaysia Correspondent Carolyn Hong

__

Tak der mana2 ahli UMNO yg gagah perkasa lagi bijaksana mampu menjawab?Kalau tak de, bior ler aku menjawab..belajarlah terima hakikat, MALAYSIA tu maknanya Tanah Melayu.Malaysia atau MALAY SAJA...MALAY SAJA, apa dorang nak buat?Hidup MALAYSIA atau HIDUP MALAY SAJA..HIDUP MALAY SAJA, so what, ada apa2 masalah ke?

__

Artikelnya panjang lebar, bla..bla..bla..semata2 nak main2kan perkataan MALAYSIA ATAU MALAY SAJA.

HIDUP MALAYSIA atau HIDUP MALAY SAJA..relevan ke?Apakah selama ni MALAY SAJA pun..org2 cina mati kebulur ke? Tak nak kah, citer bilangan jutawan dan juta-jutawan org2 cina.Yg sakit hati sangat ngan org2 Melayu ni apa halnya?

Terima le je hakikat...tiap projek yg Melayu dapat, 80 % dari keuntungan projek sapa dapat?

Jgn risau..org2 Melayu yg kuat shopping!! Gomen bagi ler banyak mana elaun atau bonus pada kakitangan awam yg majoritinya melayu--mereka akan leburkan semua tu pada kedai2.

kakitangan kerajaan ramai melayu mudah je..org2 cina tak brminat, lagi pun dah 50 tahun lebih duduk diMalaysia tapi tak tahu cakap melayu ngan fasih..Cakap je ler..bukan MALAYSIA ATAU MALAY SAJA..TAPI u mau CINASIA ATAU CINA SAHAJA!!!

Cakap je terus terang!! biar org semua faham!!

___

Sebenarnya tak da apa2 isu pun..

Kerana brbilang kaum, dan brbilang2 keupayaan..nak tak nak, org2 Melayu perlukan org2 cina utk tembusi pasaran local atau pun oversea..gitu juga org2 Cina perlukan org2 Melayu..Tak da apa2 pun nak dibincangkan atau nak "review" kembali perlembagaan..perlembagaan prsekutuan adalah aku-janji dan dipersetujui..terima je ler.Betul ler...dah disebut dlm perlembagaan perkara trsebut tak leh dibincang dan disebut gitu2..

Tapi mereka bernasib baik kerna kerajaan kita adalah kerajaan yg hanya mampu beri AMARAN dan NASIHAT!!!
_
MALAYSIA ATAU MALAY SAJA..terang2 ianya provokatif..tulisan2 seterusnya semata2 nak citer ianya cuma artikel yg mengajak rakyat brfikir dari segi rasional!!

Naper tak nak tulis...MALAYSIA..atau MALAY-SIA sia dalam bahsa cina apa namanya?

Atau kenapa takkempen terang2 seluruh Malaysia..MALAY SAJA atau CINA SAJA!!

0 comments

GERAKAN KATA SUSAH NAK TAWAN PULAU PINANG... IYER KER?

GERAKAN dalam satu kenyataan, seolah-olah telah memberikan jaminan bahawa pada PRU-13 Pulau Pinang akan kekal berada di bawah DAP. Menurut Setiausaha Agung GERAKAN, Teng Chaw Yeong, BARISAN NASIONAL bakal berhadapan dengan pelbagai jenis sentimen, isu sosio-ekonomik dan perkauman yang sedang melanda negara ini. (Free Malaysia Today)

Kenyataan ini sebenarnya menguatkan lagi tanggapan umum bahawa GERAKAN sebenarnya bekerjasama secara sulit dengan DAP untuk mengekalkan Pulau Pinang di bawah DAP. Bukti yang paling jelas, GERAKAN sama ada di Pulau Pinang mahupun di seluruh Malaysia, langsung tidak bernafsu untuk membuktikan bahawa mereka adalah sebuah parti politik di negara ini. Sebabnya, berbanding DAP, UMNO, PAS, PKR, MCA dan MIC, GERAKAN adalah parti yang paling tercorot dalam proses mendaftar pengundi baru.

Sebenarnya GERAKAN yang kehilangan tampuk pentadbiran di Pulau Pinang, tidak layak langsung membicarakan tentang kemelut dan senario yang berlaku di pulau terbabit. Sepanjang dua tahun selepas kehilangan kuasa, GERAKAN bagaikan sebuah parti politik yang telah pupus langsung. Kebanyakan pemimpinnya tidak pun menjalankan tanggungjawab mereka, sebaliknya mencari jalan untuk mendapatkan sokongan kaum Cina dengan mengutuk, mencerca, menghina dan melampirkan fakta palsu tentang orang Melayu dan Islam.

Agak menarik kerana sehingga kini, GERAKAN dan para pemimpinnya sentiasa mencari alasan untuk menghalalkan kemalasan mereka. Para pemimpin GERAKAN hanya akan aktif dan mula menampilkan diri apabila pilihanraya semakin hampir nanti, bagi menonjolkan nama dan pada masa yang sama, seolah-olah ingin MEMASTIKAN KEMENANGAN DAP di Pulau Pinang!!!!

3 comments

PERKASA TAK TAMBAH UNDI MELAYU... HEHEHE... KHAIRY JAMALUDDIN BUAT LAWAK!!!

Kata Khairy yang sebelum ini MENCABAR UNTUK KELUAR UMNO, kewujudan PERKASA sebenarnya tidak menambahkan undi Melayu kepada UMNO, sebaliknya menyebabkan UMNO dan Barisan Nasional kehilangan undi dari kaum Cina dan India. (MalaysiaKini)

Khairy Jamaluddin, sama seperti MENTORnya, Anwar Ibrahim adalah SPESIES yang sememangnya dijadikan Allah Taala sebagai PENGHIBUR dan sebagai BAHAN GELAK TAWA rakyat jelata. Apatah lagi dengan hujah dan lelucon mereka yang pastinya akan kekal dalam lipatan sejarah berbanding ahli-ahli politik yang lain di negara ini, hatta Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng sekalipun!!!

Satu perkara yang Khairy Jamaluddin terlupa, BN mengalami kemerosotan sokongan yang teruk apabila dia dan abang iparnya, MENCULANG-LANGKITKAN harta dan rakyat seperti harta pusaka tok nenek masing-masing. Kebencian terhadap Kamaluddin Abdullah yang meneruskan kesinambungan dan kesan-kesan PENGANIAYAAN KEJAM terhadap pengusaha-pengusaha bas mini MELAYU di Kuala Lumpur menerusi pengambilan RAPID daripada Intrakota dan kemudian dijual kepada Kerajaan Malaysia dengan harga 'yang sangat menarik'.

Bagi para penyokong Anwar Ibrahim yang kelam mata dan buta otak, Anwar Ibrahim adalah orang penting dalam MELUPUSKAN permit bas-bas mini yang dimiliki oleh ribuan MELAYU di Kuala Lumpur untuk DIKUMPULKAN di dalam sebuah konsortium YANG BERNAMA INTRAKOTA. Proksinya, Tan Sri Yahya Ahmad yang mengetuai konsortium berkenaan bagaimanapun terbunuh dalam satu kemalangan helikopter tragis bersama-sama isterinya.


Khairy boleh berbohong dan cuba menipu fakta. Hakikatnya PERKASA wujud ketika golongan muda mula MENGUTUK dan MENCERCA bapa mertua. PERKASA wujud dalam bentuk MENGAMBIL KESEMPATAN oleh ahli politik bergelar Ibrahim Ali dan geng-gengnya.

Apa yang berlaku sebelum kewujudan PERKASA ialah Abdullah Badawi bapa mertua si Khairy, Khairy sendiri dan abang iparnya, Kamaluddin Abdullah menjadi figur yang paling dibenci oleh rakyat Malaysia kerana keserakahan dan ketamakan mereka. Malah Tun Mahathir telah menyerang kepimpinan tertinggi UMNO itu secara berterus-terang.

Apa malu sangat hendak mengakui bahawa sokongan terhadap UMNO dan kebencian terhadap parti yang berusia 64 itu menebal angkara dirinya sendiri? Apa perlu Khairy menyalahkan orang lain sedangkan memang jelas, kaitan perangai dan kehadirannya di dalam UMNO, terutama kemenangan penuh 'rasuahnya' dalam pemilihan Ketua Pemuda UMNO, menjarakkan lagi golongan muda dari UMNO.

Kesian sungguhlah budak nih!!! Barangkali mak bapa dia dulu tak pernah mengajar dia tentang maksud MUHASABAH diri.... itu pasallah, bila dia nampak salah jer, dia akan kona pi ke tempat lain!

2 comments

Apa kerajaan leh buat dan nak buat?

Satu senario..kisah nyonya yg kononnya dah duduk DiMalaysia sejak merdeka yg file complaints pada pegawai polis..

Ada ribu2 seperti nyonya ni..diserata negeri dalam Malaysia!! seolah2 baru ada di malaysia kurang dari 2,3 bulan..
Yg seronoknya..hampir semua jabatan kerajaan tahu hal ni, tapi dah 50 tahun lebih merdeka, apa yg perlu dibuat? agar setiap rakyat malaysia fasih dalam brbahasa Melayu..

Betul ke mereka ni rakyat Malaysia atau pendatang asing yg guna i/c rakyat malaysia?
___
Gitu juga sering keluar laporan2 akhbar berkenaan tempat2 hiburan dan umah urut yg diserbu..ramai2 wanita2 brbangsa asing ditangkap..ramai juga mereka dari tanah Besar cina atau brbangsa cina!!
Tu pendatang2 pompuannya..kat mana pendatang2 Cina lelakinya?

kalau lelaki, pendatang2 asing yg ditangkap adalah ramai dari golongan pakistan, bangla, nepal, indon, dll..cina tak de pulak!!

Mungkin dalam 1, 2 tahun lagi..penduduk majoriti diMalaysia ialah bangsa Cina, yg mana mereka ni bukannya dilahirkan tapi diberikan I/C.

Sebab tu jgn hairan jika mereka tak faham pasal "ketuanan melayu", "bahasa melayu", dan lain2 adat resam org2 Melayu!! maklum ler memang sebenarnya bukan rakyat Malaysia pun..

..aku agak je ler

4 comments

Lawak dibulan Ramadhan

Zaid lahirkan kekecewaan, rela 'dikuburkan' ahli PKR
KUALA LUMPUR 6 Sept. -

"Pelik sungguh tabiat dan tindakan mereka ini. Semasa saya diterima masuk setahun dahulu saya digelar wira, seorang yang berani dan berprinsip, pejuang politik yang tidak mementingkan jawatan dan kedudukan.
"Dua belas bulan kemudian saya sudah menjadi orang yang tidak setia, pengacau dan akan menjual parti kepada UMNO," tegasnya dalam satu kenyataan yang disiarkan menerusi blognya hari ini.
Zaid dilihat terpanggil mengeluarkan kenyataan itu kerana mendakwa terdapat serangan peribadi terhadapnya dari dalam PKR sejak beliau mengumumkan hasrat bertanding jawatan tersebut minggu lalu.
"Blogger itu diminta menulis yang saya akan membayar RM20,000 kepada cabang yang mencalonkan saya dan menulis bahawa saya kononnya orang suruhan Tun Daim Zainuddin untuk menghancurkan PKR," jelasnya.
Dalam kenyataan itu juga, Zaid sempat berkempen dengan meminta sokongan para perwakilan terhadap gandingan Anwar Ibrahim-Zaid Ibrahim sambil mengatakan perjuangannya dalam politik adalah untuk membentuk sebuah negara yang lebih adil.
Zaid berkata: "Kalau nasib saya seperti Pak Ghafar (Allahyarham Tun Ghafar Baba) pun saya rela. Dalam perjuangan politik saya, sifirnya mudah. Kalau benar saya sokong, kalau palsu saya bantah."
-sedutan dari utusan.

Ha ha ha..cam ni punya lawak pun ada!! Ni lah jenis2 pempin Melayu kita..pehhh.
Ahli politik tetap ahli politik..walau apa pun latarbelakang mereka, semada lawyer, ulamak, engineer..bila masuk je politik, maka mereka adalah ahli politik..

- ramai pak pander la ni!!

- selamat Raya

1 comments

Anwar jadi kempen manager Azmin

HA HA HA..
HA HA HA..

Aku tak tahu nak kata apa ..melainkan ketawa!! macam ni pun ada..Mungkin En Kamal Sanusi, penyokong setia Abg Anwar leh tolong terangkan..lawak ini.

KUALA LUMPUR 6 Sept. - Tindakan calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengurus kempennya untuk pemilihan November ini, dipersoalkan oleh bekas Exco kanan parti itu-utusan.

Tapi ni mungkin fitnah!!

-Selamat Raya, maap na!

1 comments

Lepas puas bagi AMARAN..NASIHAT pulak!!

PUTRAJAYA 6 Sept. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan rakyat negara ini agar tidak mempersoalkan perkara-perkara yang sudah disepakati oleh para pengasas negara khususnya Perlembagaan Persekutuan yang berdasarkan kontrak sosial di antara kaum.
Perdana Menteri juga meminta rakyat untuk sentiasa mengelakkan diri daripada bertindak atau mengeluarkan tutur kata yang boleh mengguris perasaan kaum-kaum lain.
Beliau menegaskan perkara itu merupakan aspek penting dalam menjiwai gagasan 1Malaysia dan dapat menyumbang kepada pengukuhan perpaduan nasional.
Najib yakin jika perkara-perkara itu dijiwai, ia mampu meredakan 'suhu panas' yang melanda negara sejak akhir-akhir ini.
''Kita semua selalu sebut tonggak negara ini adalah perpaduan nasional dan kestabilan politik dan ini akan terancam kalau kita tidak dapat menguruskan perhubungan kaum dengan begitu baik.
''Sebab itu gagasan 1Malaysia amat perlu difahami, dihayati serta diamalkan dan sehubungan itu saya harap para penjawat awam dapat menjiwai konsep 1Malaysia dalam apa saja perkara yang kita lakukan," katanya.
''Ingatlah bahawa menjadi tanggungjawab kita memelihara negara untuk anak-anak dan cucu-cucu kita, jangan yang elok menjadi retak dan jangan yang sudah bersambung menjadi putus.
''Dalam menyambut Aidilfitri dengan konsep rumah terbuka yang unik di Malaysia, kita bukan sahaja hendak 'membuka' rumah tetapi lebih penting membuka hati dan minda kita," katanya.
-sedutan dari utusan.

Dah 53 tahun merdeka, perlu lagi ke beri peringatan!!
Takkan ikut jejak langkah Menteri KDN yakni AMARAN demi AMARAN!!

Org senior macam Lim Kit Siang, perlu ke bagi peringatan?
Nurul ahli Parlimen, perlu ke beri peringatan?
majlis Peguam, Ketuanya..perlu ke beri peringatan?

kalau rakyat yg biasa ni, ok ler..pasal kurang arif tentang perlembagaan..malah hampir 3/4 rakyat malaysia tak tahu.
Aku rasa kakitangan kerajaan pun ramai tak tahu..

Aku baru je tahu pasal artikel tentang hak keistismewaan trsebut tahun lepas..dan umur aku dah masuk kedalam era 50'an.

Org2 politik, peguam, dan kononnya bijak pandai mereka leh terjemahkan "perkataan2" tertentu yg boleh bawa brmacam2 kefahaman..

Perbalahan dan persengketaan dalam Islam pun kerana permainan2 "perkataan" dari hadis dan AQ..tafsir ikut berbagai gaya dan kefahaman.

eloklah cegah sebelum parah..

- selamat raya, maap zahir & batin


0 comments

Monday, September 6, 2010

Membaca doa vs Berdoa.

Monday, September 6, 2010
Diriwayatkan..doa adalah senjata org2 mukmin..Doa adalah otak ibadat..dan berbagai2 lagi.

Tapi sejauh manakah kita telah asahkan dan tajamkan doa2 kita..sejauh mana telah gunakan dalam perjuangan menghadapi pahit getir hidup ini?

Dah beberapa banyak doa kita hafal dan doa apakah yg menjadi lazim kepada kita?

Umumnya kita letakkan golongan2 tertentu saja yg mustajab doa2nya..makbul doa2nya..golongan pertama kita letakkan alim ulamak, ustaz2 dan seterusnya.
Golongan2 yg mustajab doanya, golongan ni biasanya telah latih diri mereka ngan sentiasa berdoa yakni sentiasa mengasah doa2nya..selalu semayang hajat dalam apa2 urusan mereka..baik urusan dunia maupun akhirat.

Golongan2 biasa yg dikenali sebagai org2 awam mendambakan golongan2 yg disangka mustajab ni..walaupun ada sedikit brbeza pendapat, golongan2 awam sentiasa memberi laluan pada golongan2 yg mustajab-khuatir jika golongan2 mustajab ni enggan doakan mereka!! Jika diludah muka pun, sanggup terima!!

Nabi saw telah diutuskan..dan mengajar pada ummat ni, bahwa Allah swt Maha Mendengar, Allah swt Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang..ummat diajar agar terus berdoa tanpa perlukan sesapa utk doakan mereka. Doa2 org lain hanya sebagai "bonus" atau bantuan pada doa2nya. Ummat diajar "independent"/berdikari tidak mengharap pada sesapa walaupun dalam bab brdoa! Malah Nabi saw beritahu tip2 utk mustajabkan doa, ajar doa2 yg diberkati yg disukai oleh Allah swt, malah Allah swt sendiri telah ajar doa2 tertentu..umum maupun yg khusus..doa para ambiya' trdahulu dan org2 yg soleh..doa2 ni hanyalah panduan kita, yg mana kita perlu sendiri mencari "duduk" kita dalam berdoa.

Kini, kerana keadaan berterusan sedemikian..kita hampir2 menjadi seperti penganut2 agama lain, yg mana hanya "father" atau "tok sami"..apa2 hajat kita ajukan pada golongan2 elit dalam agama ngan upahnya..ada upah utk semayang hajat dsb. Bila trcapainya hajat, maka tersebarlah betapa mustajab doa sipolan, maka brduyun2 org2 awam ni datang mengunjung..ada hajat utk mudahkan jodoh, mudahkan rezki, mudah utk dapatkan kerja, lariskan perniagaan, sembuh dari penyakit yg dideritai dsb. Ada sampai golongan2 ni seolah2 "disembah"..dianggap wali2 Allah swt, mulut mereka masin..dsb. Mengapa perlu kita hinakan diri kita sedangkan Allah swt yg disembahNya yg dipohon hajat2nya tu adalah Allah swt yg sama kita sembah!!

mana Allah swt kita?
__
Bangunlah..asah doa memasing..satu masa nanti kita keseorangan, yg mana tiada siapa yg leh bantu kita utk doakan kita maupun melindungi kita ngan doa2nya. Sentiasa lah berdoa!!

Nabi saw..dari bangun tidur sehingga tidur kembali..penuh diisi ngan doa2. Melihat wajah dicermin, menyikat rambut, menyikat janggutnya, mencelakkan matanya, makan, minum, brjalan, menaiki kenderaan ..apa saja..penuh diisi ngan doa.

Jgn risau makbul atau tidak..yg pasti..Dia mendengar..mendengar suara kita, rintihan kita, aduan kita, kemarahan kita, kekecewaan kita..

Brdoalah lagi dan lagi..sehingga kita rasa hubungan kita nganNya menjadi akrab..akrab sebagai kawan..akrab sebagai sahabat ..lama kelamaan akrab ibarat kekasih.

Bila sampai tahap ni..kita bukan lagi membaca doa, tapi berdoa.
Bila sampai tahap ni..semayang yg kita dirikan penuh ngan bisikan2,aduan2, rindu dendam yg membuak2..
Nabi saw bila dirikan semayang..para sahabat ra leh dengar hati baginda saw mengelegak spt air yg sedang mendidih..aku tak leh bayangkan macam mana keadaannya, dan halnya.
Abu Bakr ra bila dirikan semayang..mereka yg hampir ngannya leh bau daging terbakar!!

Walaupun cara mereka dirikan semayang sama je ngan kita dirikan..bacaan2 sama je ngan kita baca..bilangan rakaat juga sama saja..tapi mereka benar2 "mengadap" Allah swt dan berbicara ngan Nya..

Nabi saw beritahu mahfumnya..sejuk mataku dalam semayang..
Seorg alim beritahu ..keletihanku hilang dalam semayang..
Abu Hurairah dalam kelaparan yg amat sangat..Nabi saw perintahnya dirikan semayang..

Utk capai "hal" ni, keadaan ni...latihlah, asahlah, ujilah doa2 kita setiap hari. sehingga kita benar2 "meminta2" dan "mengharap2"..berbisik2..berkata2..
__
Manusia leh ambik harta kita, leh ubah perlembagaan, leh jatuhkan kerajaan, leh buat apa yg mereka mahu..tapi "hakikat" doa kita tiada sapa leh ambik, malah tenang bertakhta dalam hati.

Hanya sekali tadah..musuh2 Allah swt pasti akan tersembam makan tanah!!

Ni lah rahsia kekuatan kita..nilah rahsia kekayaan kita..ni lah khazanah kita..kita mesti capai dan sempurnakan ayat AQ ni dalam diri kita.."BERDOALAH PADA AKU, NESCAYA AKU PERKENANKAN"

Tapi..kuatkah kita? Kalau dah tahu tak kuat, kuatkan lah..asahlah.. Jgn pandang siapa diri kita, berapa banyak dosa kita, betapa kurangnya pahala dan amalan kita..
Dia Maha Berkuasa..Dia leh perkenankan doa sesapa pun, dan tiadalah ada dosa yg leh halangNya, tiada pahala atau amalan yg leh menundukkanNya..Dia lah Allah!!

Berlatihlah..sehingga hilang sangsi dalam diri..hilang sandaran bila berdoa..hilang harapan dalam berdoa..aku berdoa kerana aku adalah hambaMu yg penuh dosa, kekotoran lagi hina!! Jika kerana dosa dan kehinaan aku, aku berpaling dariMu, maka aku lah yg rugi..
Jika kerana amalku jadi sandaran pada doa2ku, apakah amalan yg leh menyamai kemurahan dan kasih sayangMu padaku..

Aku berdoa kerana Aku..

..jgn lupa, berlatihlah!!

0 comments

BILA MUSA HASSAN KATA, KDN CAMPUR TANGAN URUSAN POLIS....

Ini bukanlah kali pertama Musa Hassan mendedahkan tentang campurtangan orang tertentu dalam kerajaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Penjelasannya di sidang media yang dibuat ketika seminggu lagi Musa Hassan bakal menamatkan perkhidmatannya selaku Ketua Polis Negara, bukanlah sesuatu yang mengejutkan.

Pada Ogos 1997, terdapat campurtangan jelas daripada orang kedua berkuasa di Malaysia di dalam PDRM bagi menyelamatkan maruah dan dirinya. Nama-nama seperti Pengarah Cawangan Khas (PCK) Dato' Mohd Said dan Timbalannya, Dato Amir bin Junus turut muncul bagi menunjukkan bagaimana siasatan dan penahanan Ummi Hafilda Ali dan Azizan Abu Bakar dilakukan. Penahanan dan siasatan tersebut dibuat berpandukan sepucuk surat yang ditulis oleh Ummi. Dan di dalam surat berkenaan Ummi Hafilda, adik perempuan kepada Azmin Ali telah menuduh Anwar terlibat dalam salah laku seks.

Memandangkan prosedur polis ialah, siasatan dan penangkapan hanya boleh dilakukan oleh CID, Cawangan Khas (SB) tidak ada kuasa atau prosedur untuk membuat penyiasatan dan menahan orang. Dato Mohd Said telah menasihati orang kedua berkuasa di Malaysa itu untuk membuat laporan polis terlebih dahulu bagi membolehkan CID melakukan siasatan.

Pada masa yang sama, Dato Mohd Said telah berjanji akan melantik seorang pegawai yang berkaliber untuk menyiasat kes Ummi Hafilda. Pegawai yang dimaksudkan itu adalah SAC Musa Hassan. Dan pada 15 Ogos 1997, SAC Musa Hassan bertemu dengan orang kedua berkuasa di Malaysia itu.

17 Ogos 1997, arahan telah dikeluarkan kepada Dato Mohd Said Awang untuk menahan Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar yang dikatakan menjadi mangsa seks salah laku orang kedua berkuasa di Malaysia itu. Cawangan Khas telah mengesan Ummi dan Azizan di rumah Dr. Restina di Bangsar. Arahan kepada Musa Hassan adalah menahan Ummi dan Azizan. Cerita selanjutnya boleh dibaca DI SINI.

Pendedahan ini dibuat oleh SAC Musa Hassan dalam perbicaraan liwat Anwar Ibrahim pada 1998 hingga 1999 yang menyaksikan Anwar Ibrahim disabitkan dengan kesalahan rasuah penyalahgunaan kuasa oleh Hakim Ariffin Jaka.

Apabila pendedahan dibuat oleh Musa Hassan, ianya adalah tindakan yang sangat berani biarpun ia dilakukan pada penghujung kerjayanya selaku Ketua Polis Negara. Seharusnya kes-kes seperti itu segera diseret ke mahkamah seperti mana yang dilakukan terhadap Anwar Ibrahim.

Campurtangan politik di dalam kepolisian negara, sememangnya tidak boleh dinafikan lagi oleh mana-mana pembesar negara. Beberapa kes yang melibatkan kroni pembesar dan polis sememangnya menarik perhatian awam. Oleh kerana itulah, pendedahan yang dibuat oleh Musa Hassan perlu melampaui kuasa Perdana Menteri bagi membersihkan PDRM daripada unsur-unsur orang politik yang berkepentingan.

Satu kes yang paling menarik ialah apabila seorang ahli politik memaki, mencaci dan memarahi anggota-anggota polis di sebuah balai di Brickfields, Kuala Lumpur kerana menahan anaknya yang disyaki terbabit dalam kes pembunuhan seorang pelajar. Anak lelaki ahli politik terkenal itu akhirnya dibebaskan dan tidak didakwa langsung!!!!


3 comments

RUPA-RUPANYA MAJLIS PEGUAM JADI DALANGNYA

KUALA LUMPUR, 6 Sept – Majlis Peguam menegaskan tindakan Kelab Belia Graduan 1Malaysia (KBGM) membuat laporan polis semalam mengenai Kempen Perlembagaanku mendakwa kononnya ia satu usaha untuk meminda Perlembagaan Persekutuan adalah tidak berasas sama sekali, dibuat ekoran kurangnya pemahaman berkenaan kempen itu.

Justeru kata beliau, Presidennya Ragunath Kesavan, kempen itu bertujuan meningkatkan kesedaran tentang Perlembagaan Persekutuan di kalangan rakyat, bukannya mahu meminda dokumen asas undang-undang itu.

“Ia langsung tidak menjadi matlamat Majlis Peguam untuk cuba membuat pindaan terhadap Perlembagaan.

“Kempen ini tidak bersifat kepartian dan kami mengambil segala usaha untuk menjalin usaha sama dengan semua pihak yang mahu bekerjasama dengan kami,” kata Ragunath (gambar) dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Menurut beliau, setakat ini aktiviti-aktiviti kempen itu telah dihadiri dan disokong oleh banyak pihak termasuk seorang menteri dan seorang timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, seorang ketua menteri, dua menteri besar, ahli-ahli Parlimen termasuklah Yang di-Pertua Dewan Rakyat dan Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat.

“Nampaknya kebimbangan utama KBGM adalah bahawa Buku Panduan Rakyat telah memaklumkan rakyat Malaysia yang Perlembagaan menyatakan bahawa ia boleh dipinda oleh ahli-ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat Malaysia.

“Ini sememangnya ada dinyatakan dalam Perlembagaan.

“Dalam pengetahuan kami, Parlimen telah meminda Perlembagaan lebih 40 kali dalam masa 53 tahun yang lalu dengan lebih kurang 650 pindaan individu,” kata beliau.

Adalah dilaporkan bahawa KBGM telah menyuarakan kebimbangannya bahawa buku-buku panduan yang dikeluarkan oleh kempen itu mungkin bersifat menghasut.

“Kami percaya bahawa kebimbangan KBGM tentang Kempen itu adalah tersasar, dan timbul akibat kurangnya pemahaman dan ilmu berkenaan Kempen itu dan juga Perlembagaan Persekutuan (Perlembagaan),” katanya.

Kelab itu membuat laporan polis kononnya wujud penyebaran risalah dan buku berbaur hasutan terhadap institusi perlembagaan negara ini.

Setiausaha Agung kelab itu, Ezaruddin Abdul Rahman berkata risalah tersebut yang dinamakan “Perlembagaanku”, mendakwa rakyat berhak meminda perlembagaan negara jika memilih anggota Parlimen yang mampu berbuat demikian.

“Kami difahamkan risalah itu diedarkan di beberapa institusi pengajian di sekitar Lembah Klang dan beberapa kolej di Kedah melalui kempen mereka.

“Kita percaya ia dibiayai NGO (badan bukan kerajaan) asing bersifat antikerajaan,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan itu di Balai Polis Serdang di sini.

Secara amnya, menurut Ragunath, pindaan Perlembagaan memerlukan sokongan dua pertiga ahli-ahli Parlimen.

“Namun demikian, terdapat beberapa peruntukan dalam Perlembagaan seperti yang berkaitan dengan kedudukan istimewa orang Melayu, yang hanya dapat dipinda dengan kebenaran Majlis Raja-raja,” katanya.

Ragunath memberitahu, dakwaan KBGM bahawa kempen ini dibiayai oleh pertubuhan bukan kerajaan asing antikerajaan adalah tidak berasas sama sekali.

“Kempen PerlembagaanKu adalah kempen yang tidak mengaut keuntungan. Ia dibiayai oleh Badan Peguam Malaysia dan telah menerima sumbangan daripada pelbagai pihak, termasuklah kerajaan persekutuan, kerajaan-kerajaan negeri, badan politik dan bukan politik serta rakyat Malaysia,” katanya.

Kempen PerlembagaanKu bertujuan untuk memaklumkan rakyat tentang apa yang dinyatakan dalam Perlembagaan.

“Ia menggalakkan orang ramai untuk membaca Perlembagaan dengan sendiri dan mempelajari tentang apa yang terkandung dan tidak terkandung dalam Perlembagaan.

“Dalam hal ini, kami percaya bahawa kebimbangan KBGM dapat diatasi dengan ilmu pengetahuan berkenaan dengan Perlembagaan. Kami menjemput KBGM untuk mengadakan perbincangan dan sedia bekerjasama dengannya untuk bersama-sama ‘Merakyatkan Perlembagaan’,” katanya. (Malaysian Insider)


Sememangnya Majlis Peguam telah menimbulkan pelbagai keraguan di kalangan rakyat Malaysia dalam beberapa siri tindak-tanduk mereka yang kelihatan menentang Perlembagaan Persekutuan. Contoh terbaik ialah tentang Inter-Faith Council dan kempen memudahkan kes murtad di kalangan umat Islam.

Bagaimana Majlis Peguam hendak mendidik rakyat Malaysia tentang Perlembagaan Persekutuan jikalau mereka sendiri yang begitu arif dengan undang-undang, bersifat seperti penjahat yang bergerak di dalam gelap?

1 comments

Blog Archive

Labels