IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, September 25, 2010

PESANAN BUAT ORANG MELAYU TENTANG MUNAFIKNYA PAS DAN PKR

Saturday, September 25, 2010
Pilihanraya yang bakal berlangsung nanti, besar ertinya kepada seluruh umat islam di Malaysia. Sekalipun penulis adalah seorang ahli PAS lebih dari 25 tahun, penulis masih sangsi dan kurang berkeyakinan bahawa PAS boleh mengambilalih kedudukan UMNO sebagai pelindung bangsa Melayu dan Islam.

Mengapa penulis berkata begitu? UMNO yang memerintah Malaysia selama 53 tahun telah membuktikan kemampuannya menjaga kepentingan bangsa Melayu dan Islam dengan baik. Apa yang orang Melayu warisi sekarang, kemajuan dan pembangunan, zahir dan batin adalah hasil perjuangan UMNO.

PAS sebaliknya banyak bercakap, mengkritik dan tidak memperlihatkan kewibawaannya sebagai parti politik Islam yang bertanggungjawab. Saya tidak hairan kalau majoriti orang Melayu masih tetap menolak PAS dan memilih UMNO kerana rata-rata pemimpin PAS miskin ilmu pengetahuan dan kebijaksanaan untuk meningkatkan syiar Islam. Hingga sekarang pun, tidak ada satu projek ekonomi yang besar dan berkesan dari alangan PAS untuk membuktikan bahawa ia mampu dan berjaya melaksanakan pelbagai projek ekonomi, sosial, pendidikan dan lain-lain untuk meyainkan orang ramai PAS bukanlah sebuah parti politik yang banyak bercakap.

Malah sekalipun PAS diberikan peluang mentadbir Kedah dan Kelantan, PAS langsung tidak menampakkan bukti sebenar keupayaan mereka sekalipun para pemimpin PAS cukup kaya dengan sijil, diploma, ijazah dan sarjana seperti yang dipamerkan kepada barisan pemimpin muda, namun secara amalinya, para pemimpin PAS berfikiran jumud. Sehingga kini, PAS Kedah langsung tidak berdaya maju dalam meneruskan kecemerlangan ekonomi Kedah sewaktu diperintah UMNO dan BN.

Sebagai ahli PAS, saya menentang cadanganMursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz hang hendak memberi peluang kepada bukan Melayu dan bukan Islam sebagai Perdana Menteri. Saya minta Nik Abdul Aziz jangan terlalu gopoh mengeluarkan kenyataan yang boleh dianggap oleh majoriti orang Melayu PAS tidak mempunyai maruah dan kewibawaan hingga sanggup menyerahkan jawatan PM kepada orang bukan Melayu dan bukan Islam.

Sebagai seorang ahli PAS yang menyanjung tinggi ketokohan Nik Abdul Aziz sebagai seorang ulama, maka sekarang saya rasa sungguh kecewa dengan kenyataannya yang melukan perasaan orang Melayu dan Islam.

Mengapakah para pemimpin PAS yang bergelar ulama sanggup mengelirukan orang Melayu mengenai perjuangan Islam dan sanggup mencaci dan memaki hamun sesama muslim hanya kerana berlainan parti politik? Dulu saya hormati Dr. Haron Din dan Ismail Kamus sebagai ulama tetapi setelah mendengar ucapan-ucapan politik mereka yang dangkat dan menyesatkan, saya hanya menggeleng dan menyeru agar tidak mengundikan undi yang berharga kepada calon-calon PAS, PKR, DAP dan PSRM kerana perjuangan Pakatan Rakyat ini hanya merugikan orang Melayu dan generasi Islam akan datang.

Sekalipun PAS bercakap tentang perjuangan islam dan mahu menegakkan kerajaan Islam namun hakikatnya ia sekadar omongan kosong. Malah PAS sekali digertak oleh DAP, akan segera memberitahu bahawa cita-cita untuk menubuhkan Negara Islam sudah lama digugurkan dan Negara Islam bukanlah matlamat utama PAS lagi.

PAS gagal menubuhkan kerajaan Islam sebenar di Kelantan meskipun diberi peluang mentadbir negeri itu selama 20 tahun sekalipun tidak ditekan oleh mana-mana pihak. PAS tidak akan selama-lamanya menubuhkan kerajaan Islam sekalipun melabelkan negeri itu sebagai Negeri Serambi Mekah. Sebabnya ialah para pemimpin PAS Kelantan sekadar pandai memberikan label tetapi tidak pandai langsung bekerja. Lebih daripada itu, tindak-tanduk para pemimpin PAS tidak berjiwa Islam dan tidak serius untuk menubuhkan kerajaan islam.

Kini PAS sudah diperangkap oleh DAP dan nampaknya PAS juga telah menerima konsep politik DAP iaitu Malaysian Malaysia yang bermakna tidak ada lagi hak keistimewaan orang Melayu di Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat memenangi Putrajaya. PAS dan PKR tidak berani menentang kemahuan DAP kerana kepimpinan Melayu dalam PAS dan PKR sangat lemah dan terpaksa menurut rentak DAP yang sememangnya tidak mahu mengekalkan hak istimewa orang Melayu itu dalam perjuangan politik mereka.

Oleh itu, orang Melayu jangan terlalu taksub dengan PAS atau PKR. Kedua-dua parti itu tidak dapat menjamin masa hadapan yang cerah bagi orang Melayu dan Islam. PKR misalnya hanya berjuang untuk membebaskan Anwar daripada perbicaraan kes liwatnya. Segala-galanya berpusat dan berkisar tentang Anwar Ibrahim yang bercita-cita besar untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai orang Islam, saya tidak mahu bersubahat dengan PKR dan juga PAS yang menyokong Anwar Ibrahim. Anwar dipecat kerana mengamalkan homoseksual sebagai cara hidupnya dan sehingga sekarang, dia tidak berani bersumpah secara Islam di khalayak ramai untuk membersihkan dirinya daripada tuduhan tersebut. Saya ngeri mengingatkan kemusnahan dan penghapusan kaum Luth seperti yang diterangkan di dalam Al Quran. Saya tidak mahu bersubahat dengan pemimpin homoseksual kerana takutkan kemurkaan Allah.

Sekalipun saya ahli PAS namun saya tidak yakin PAS boleh menjadi pemimpin dan pelindung bangsa Melayu dan Islam seperti UMNO. Apatah lagi dengan kerenah dan tingkah laku beberapa orang pemimpin kanan PAS seperti Mahfuz Omar, Khalid Samad, Zulkefly Ahmad dan Lo'Lo' Ghazali (sekadar beberapa nama), membuatkan keyakinan Negara Islam yang dilaung-laungkan, sekadar tinggal laungan sebelum dijerkah oleh DAP.

Pandangan saya ini mungkin tidak sukai oleh PAS dan mungkin saya dipecat dari parti itu. Saya sanggup dipecat tetapi tidak sanggup membohongi dan menipu bangsa saya dan umat Islam seperti yang diperjuangkan oleh para pemimpin PAS sekarang. Biarlah saya dianggap sebagai ahli PAS 'murtad' kerana saya tidak mahu menjadi taksub terhadap perjuangan yang boleh menghancurkan masa hadapan orang Islam dan Melayu.

Saya tidak rela menjadi pengkhianat bangsa Melayu dan Islam dan oleh itu saya menyeru sekali lagi kepada saudara-saudara seIslam dan sebangsa saya agar tidak sekali-kali memilih PAS dan PKR untuk menerajui kerajaan kelak.

Nota: Penulis adalah Haji Kamsan Haji Buyong. Artikelnya tersiar di risalah KAHWIN MUTA'AH PEMBANGKANG: Siapa Alatkan Siapa? dari muka surat 61-64. Risalah berkenaan dikendalikan oleh Yahya Ismail. ISBN 983-40238-4-7 dan dicetak oleh Hain Nak Grafic Printing. Penambahan dan penyuntingan dilakukan untuk disesuaikan dengan blog ini.

2 comments

OSTAT AZIZAN LEGA, BOLEH URUT DADA

Setelah teruk dihentam kerana kelemahan, penyelewengan dan menjadikan Kulim Hi-Tech Park sebagai harta pusaka tok nenek yang boleh difaraid dengan sesuka hati, akhirnya khabar gembira muncul juga. Berita berkenaan mampu membuatkan Ostat Azizan yang sememangnya TAK TAHU APA-APA tentang Kulim Hi-Tech Park, mengurut dada dan bernafas lega. Setidak-tidaknya berita berkenaan dapat mengurangkan sedikit tekanan terhadap orang-orangnya yang BANGANG tetapi diletakkan untuk menerajui KHTP.

BERNAMA melaporkan sebuah syarikat dari Jerman yang menjalankan usahasama dengan sebuah syarikat tempatan untuk mengeluarkan wafer, melibatkan pelaburan awal bernilai RM214 juta.

Sepanjang 2 tahun PAS dan PKR mengambilalih pentadbiran negeri daripada UMNO dan Barisan Nasional, TIADA SATU pelaburan pun yang berjaya dibawa masuk ke KHTP, sebaliknya pelabur-pelabur sedia ada telah meninggalkan KHTP untuk menyertai bekas CEO KHTP yang dihalau bagi membolehkan SI BANGANG dari PAS mengambilalih pentadbiran. Kebanyakan pelabur-pelabur besar yang meninggalkan KHTP, kini bermukim di Senai, Johor.

Exco Kedah, Amiruddin Hamzah yang juga merupakan Pengerusi KHTP sebelum ini bercakap besar tentang pelaburan berbilion-bilion masuk ke KHTP, namun sehingga setakat ini, ia sekadar wujud dalam CAKAP GAH sahaja, manakala pelaburan baru yang masuk adalah hasil yang dibuat oleh pengurusan KHTP sebelum ini.

Butiran tentang hal ini ada di KEDAH TIMES.

Pelaburan baru yang mampu mewujudkan 6000 peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dan sekitarnya, merupakan EPP (Projek Kemasukan Pertama) Pihak Berkuasa Perlaksanaan Koridor Utara (NCIA).

"Kedua-dua MoU merupakan EPP pertama di bawah kluster Eletrik & Elektronik (E&E) yang dilaksanakan di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang diterajui PEMANDU (Unit Pengurusan Prestasi dan Penyampaian)," kata Nor Mohamed Yakcop.

Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan PEMANDU dianggap sebagai cerita dongengan yang penuh PENIPUAN oleh Mahfuz Omar, Dr.Zulkefly Ahmad dan beberapa orang pemimpin kanan PAS yang lain. (Harakah Daily)

Anak sulung Anwar Ibrahim yang mencabar Tun Mahathir untuk berdebat turut meragui dan memperolok-olokkan ETP. (Blog Nurul Izzah)

Agak menarik apabila, penyertaan pertama tersebut 'hinggap' di KHTP dan bukannya di Senai, Johor. Mungkin untuk memberikan gambaran kepada rakyat bahawa kepimpinan negeri yang diterajui oleh Ostat Azizan tidak menjalankan tugas dengan berkesan dan hanya terpaksa bergantung kepada ceramah-ceramah politik semata-mata berbanding mencari pelaburan dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat Kedah.

Kita nak dengar jugalah, apa lagi cerita kembang dada daripada PAS. PAS dan para penyokong mereka selalunya tidak segan silu mengakui sesuatu kejayaan pentadbiran itu sebagai kejayaan mereka, sekalipun mereka tidak terlibat sama sekali dan sekadar ambil nama sahaja.... perangai Anwar Ibrahim yang sudah mula melekat di badan PAS!

0 comments

PEMUDA UMNO BOHONG... MANA ADA DUIT EHSAN, DUIT KUDA

Mana ada duit ehsan datangnya dari duit lumba kuda? Pembohong betullah Ketua Penerangan UMNO, Reezal Marican nih! Pembohong jugalah PISAU.Net! Duit kuda tu untuk 1o% orang miskin tegar bukan Islam! Reezal Marican dan PISAU.Net sengaja nak mensabotaj program wang ehsan untuk warga emas!!!

Jahat sungguh!

Tapi kan...

Lim Guan Eng sendiri yang kata, wang ehsan langsung tidak menggunakan duit judi. Isu ini sengaja diada-adakan dan duit judi hanya digunakan oleh UMNO yang jahil. Wei Aik, ADUN Komtar pula duit ehsan itu adalah lebihan daripada perbelanjaan negeri daripada peruntukan. Exco Agama, Abdul Malik Abul Kassim pula memberi jaminan yang wang judi bukanlah sebahagian daripada wang ehsan.

Sekarang, selepas ada bukti yang Kerajaan Negeri Pulau Pinang minta 'sedekah' daripada Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang untuk tujuan kebajikan dan membasmi kemiskinan, alih-alih Guan Eng kata, duit tu untuk golongan bukan Islam pula. Sedangkan tidak tertera pula dalam surat berkenaan, RM500,000 yang diberikan oleh Kelab Lumba Kuda untuk golongan bukan Islam.

Agaknya ilham tu baru turun kat Lim Guan Eng. Tu sebab jawapan yang diberikannya masih tidak kemas. Malah Guan Eng main 'bantai' apa sahaja, asalkan dapat menjawab dan jawapannya itu dirasakan dapat diterima. Kalau tidak oleh keseluruhan Melayu, setidak-tidaknya LEMBU-LEMBU di dalam PKR dan PAS Pulau Pinang.

Cuma yang agak BEST ialah, Guan Eng kata, penjimatan sebanyak RM20 juta, Wei Aik pula kata RM10 juta.... kalau tanya setiap Exco, harus jawapannya ialah setiap seorang satu jawapan yang berlainan...(Baca DI SINI)

Udahlah rambut belah tepi, jawapan dan penjelasan yang diberikan pula asyik nak mengereng jer ler Cina totok yang berasal dari Melaka nih!

0 comments

KATANYA PKR LAGI BAIK DARI UMNO?

Kecoh! Kecoh! Kecoh!

Sekalipun cuba diselindungkan, kekecohan dan sikap enggan menerima kenyataan yang merupakan intipati dan teras penting kepada kewujudan PKR dipamerkan dengan penuh kebebasan. Parti Keadilan Rakyat yang terhasil daripada sikap enggan menerima kenyataan bahawa Anwar Ibrahim adalah seorang peliwat, tidak mampu keluar daripada kekangan berkenaan.

Itulah yang berlaku apabila pemilihan PKR diadakan. Kekecohan berlaku di seluruh negara. Sekalipun para penyokong dan pemimpin PKR beranggapan tindakan PKR mengadakan pemilihan itu sebagai suatu pembaharuan atau reforms, namun hakikatnya ia sebenarnya adalah manifestasi kepada lapar dan serakah terhadap kuasa, meskipun sekadar menjadi Ketua Cabang. Dengan kata lain, pekung dan kudis di dalam UMNO telah bertukar menjadi barah dan pekung bernanah di dalam PKR.

Satu contoh 'DEMOKRASI TERPIMPIN' ala PKR yang sangat ketara membabitkan ADUN Bukit Selambau, S.Manikumar yang juga merupakan Exco Kedah. Manikumar terpaksa membuat laporan polis kerana berasakan keselamatan diri dan keluarganya terancam ekoran penawaran dirinya sebagai calon Timbalan Ketua Cabang Merbok dimaki hamun, cubaan menyerang serta diugut dan dihamburkan kata-kata kesat.

Menurutnya, mesyuarat yang diadakan di sebuah dewan di Bedong telah dihentikan oleh pengawas pemilihan apabila terdapat unsur-unsur penyelewengan, sekaligus menyebabkan berlakunya kekecohan. Ini menyebabkan sebahagian daripada perwakilan pemilihan tidak berpuas hati dan mereka mula bertindak ganas untuk menyerang Manikumar selain mengugutdan menghamburkan kata-kata kesat. (Malaysiakini)

Pemilihan PKR Merbok dan Jerai telah ditangguhkan ekoran berlakunya penyelewengan. Saiful Izham Ramli adalah calon tunggal bagi jawatan Ketua Cabang PKR Merbok apabila penyandangnya, Abdul Rashid Din menarik diri. Manakala Timbalan Ketua pula, Manikumar akan berhadapan dengan Naib Ketua Cabang, Mukhtar Ismail.

Di Selangor, kekecohan juga tidak berkurangan. Contoh terbaik ialah pemilihan Ketua Cabang PKR di Gombak apabila calon yang menentang Azmin Ali, kesayangan Anwar Ibrahim iaitu Abu Bakar Ninggal, seorang penerbit yang terkenal dengan penerbitan Siri Tok Awang Ngah pada pertengahan 90-an lalu, mengeluh tentang perangai ahli-ahli PKR.

Belum apa-apa lagi sudah minta macam-macam. Itu yang dikatakan oleh Abu Bakar Ninggal. Menurutnya dia terpaksa membiayai 300 hingga 400 orang penyokongnya, sekaligus memaksanya menyediakan wang sebanyak RM10,000 hingga RM20,000. (Free Malaysia Today)

Bagaimana para pemimpin PKR menyatakan parti tersebut JAUH LEBIH BAIK berbanding UMNO sedangkan parti yang berusia 11 tahun itu juga sedang mengalami masalah yang sama. Masakan para pemimpin PKR tidak sedar, masalah itulah yang menenatkan UMNO dan hampir membuatkan parti yang berusia 64 tahun itu dikafankan ketika Pilihanraya Umum Ke-12?


0 comments

MAHFUZ KATA, TUN MAHATHIR RAJA LAWAK ASTRO

Sakit hati kerana Tun Mahathir menyatakan tanggapan majoriti rakyat Malaysia bahawa Melayu di dalam PKR dan PAS akan menggadaikan Melayu dan Islam kepada Cina dan India DAP, membuatkan Mahfuz Omar menyalak, bersaing-saing dengan beberapa orang rakan sepenyalaknya yang lain seperti Nizar Jamaluddin yang cukup terkenal dengan otak berbintang tiga dan lidah yang dipegang oleh Ngeh-Nga Bersaudara.

Kata Mahfuz Omar yang juga terkenal sebagai Mr. Bean kerana KEBODOHAN dan KEBEBALAN melampaunya dalam setiap kenyataan yang dikeluarkan, terutama dalam bidang EKONOMI dan KEWANGAN yang tidak difahami, MENGGELARKAN Tun Mahathir sebagai RAJA LAWAK ASTRO.

Malah Mahfuz Omar juga menganggap Tun Mahathir tidak ubah dan hanya setaraf dengan pelawak-pelawak seperti M.Zain, Ibrahim Din dan 'ahli mesyuarat tingkap lain' yang sudah tiada. (Harakah Daily)

Mahfuz tetap berpendapat selama 53 tahun UMNO memerintah, orang Melayu masih tertinggal jauh di belakang dalam bidang ekonomi kerana kegagalan UMNO membidak-bidakkan kek ekonomi seperti KERAJAAN KOMUNIS membahagi-bahagikan harta kekayaan negara. Bagi Mahfuz cara terbaik untuk membantu Melayu adalah seperti yang dilakukan oleh PAS iaitu dengan MELEMBUTKAN TENGKUK dan MENGHILANGKAN KEIMANAN agar dapat diterima oleh orang kafir,seperti yang dilakukan di Pulau Pinang dan Perak sewaktu Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar selama 11 bulan.

DENGAN PENUH KEBODOHAN tetapi bongkak, Mahfuz cuba mengaitkan permintaan Fuad Zarkashi agar kerajaan mendedahkan data sebenar kedudukan ekonomi Melayu di negara ini. Apa yang dilakukan oleh Fuad Zarkashi ialah perbandingan antara kedudukan dan data sebenar ekonomi Melayu berbanding Cina dan India, sedangkan Mahfuz pula BERPANDANGAN bahawa itu adalah penipuan yang cuba kerajaan lakukan.

Siapa sebenarnya Raja Lawak antara Mahathir dan Mahfuz? Rasa-rasanya semenjak Mahfuz jadi Ketua Pemuda PAS lagi, ramai orang mentertawakannya terutama dari kalangan orang PAS sendiri.... Sudah terlalu lama Mahfuz menyandang gelaran Pak Lawak, takkan Mahfuz nak melorotkan gelaran tu dan menyarung ke leher orang lain pula?

3 comments

MEREKA MEMANG INDIA TULEN!!!

12 orang OKU yang 'berkunjung' ke Majlis Daerah Kuala Langat, hanya inginkan penjelasan tentang pembunuhan 6 ekor anjing milik suspek utama pembunuhan kejam Datuk Sosilawati. Bagaimanapun, mereka telah diganggu dan dihina dengan perkataan 'rasis' oleh sekumpulan lelaki Melayu. Dan apabila mereka ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat, keadaan semakin teruk memaksa anggota polis campur tangan. (Free Malaysia Today)

Main-main tu.... yang dipersalahkan adalah sekumpulan Melayu yang telah dicabar untuk BERTARUNG sebelum itu. Yang digunakan adalah OKU. Tidak pula disebutkan tentang pembabitan seorang ahli politik Selayang yang cuba melakukan provokasi terhadap sekumpulan orang Melayu yang mereka jumpa di MDKL.

Kumpulan India itu mengaku mereka dari Independent Living and Training Centre dan The Malaysia Animal-Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association. Mereka diketuai oleh Koordinator ILTC Francis Siva.

Kumpulan tersebut bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Melayu yang telah 'mengganggu' mereka.

Beberapa buah blog telah pun memaparkan cerita tentang siapa yang mencabar siapa sebenarnya semalam.


1 comments

Friday, September 24, 2010

MAYAT DALAM GUNI... DIBUNUH SAMSENG INDIA?

Friday, September 24, 2010

GOMBAK: Misteri pembunuh kejam seorang lelaki yang disumbat di dalam guni sebelum mayatnya dicampak ke tepi jalan berhampiran Taman Perindustrian Ehsan Jaya, di sini, terbongkar selepas polis memberkas tujuh lelaki termasuk dua warga Indonesia kerana disyaki membunuh mangsa terbabit.

Suspek dipercayai anggota kumpulan gengster membunuh mangsa beramai-ramai menggunakan parang sebelum mayat mangsa dimasukkan ke dalam guni dan dibuang di kawasan pembuangan sampah pada 30 Ogos lalu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah yang dihubungi berkata, semua suspek ditahan dalam serbuan berasingan di Batu Caves, Selayang, Subang Jaya dan Klang bermula jam 11.45 malam kelmarin sehingga 6 pagi semalam.


“Hasil siasatan lanjut, semua suspek mengaku membunuh mangsa dan seorang daripada mereka membawa polis ke tempat mangsa dibunuh.


“Suspek sama turut menunjukkan tempat mereka membuang dua parang yang digunakan untuk menetak mangsa,” katanya. Beliau berkata, suspek pertama berusia 22 tahun ditangkap di sebuah pangsapuri di Jalan A/2D, Taman Seri Murni, Selayang, Batu Caves, pada pukul 11.45 malam kelmarin.


Pada pukul 12.30 tengah malam pula, katanya, seorang lagi suspek berusia 40 tahun diberkas di sebuah rumah di Taman Selayang Bahagia, Batu Caves.


“Susulan itu, kami memberkas lima lagi suspek. Antaranya ialah suspek berusia 23 tahun di Taman Selayang Jaya pada pukul 1.45 pagi semalam.


“Ia diikuti tangkapan seorang lagi suspek berusia 24 tahun di Plaza Tol Seafield, USJ5, Subang Jaya, pada pukul 5.30 pagi dan rakannya berusia 23 tahun di sebuah rumah di Jalan Yusuh Shahbudin Off Jalan Raja, Taman Sentosa, Klang, pada pukul 6 pagi,” katanya.


Beliau berkata, hasil siasatan, semua suspek yang menganggotai satu kumpulan penjenayah itu dipercayai terbabit kes pembunuhan seorang lelaki, Borhan Sulong, 20-an yang dibunuh dengan kejam di Taman Perindustrian Ehsan Jaya.


Selain itu, katanya, suspek sama juga dipercayai terbabit kes samun sebuah lori kargo di stesen minyak Shell di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2), pada Rabu lalu.


Pada 30 Ogos lalu, seorang kontraktor sampah berasa curiga lalu menghubungi polis apabila menemui satu guni yang kelihatan seperti berisi mayat ketika memeriksa sampah Taman Perindustrian Ehsan Jaya, di sini.


Polis yang membuat pemeriksaan menemui mayat seorang lelaki dibunuh kejam dengan kesan tetakan di kepala, muka, badan dan lengan. (MyMetro)


3 comments

MANA ANWAR? GUAN ENG PERLUKAN NASIHAT ANDA


Pendedahan demi pendedahan dibuat. Cadangan Lim Guan Eng untuk menaikkan harga air di Pulau Pinang dengan alasan untuk mengelakkan pembaziran, mempunyai terlalu banyak muslihat dan pembohongan. Beberapa buah blog telah pun mendedahkan masalah sebenar yang menyebabkan Lim Guan Eng terpaksa menaikkan harga air di Pulau Pinang terutama apabila keuntungan syarikat air Pulau Pinang menurun dengan penuh drastik di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

Anda boleh baca di Blog Dr. Novandri

Anda juga boleh baca di Blog Pejuang Bangsa

Sudah sampai masanya untuk Pakatan Rakyat membuktikan KECERDIKAN dan BETAPA BERPANDANGAN JAUHNYA Anwar Ibrahim yang mengetuai pakatan yang tidak pernah didaftarkan itu, tetapi masih diberikan peluang mentadbir Pulau Pinang, Selangor dan suatu masa, Perak.

Ketika krisis harga minyak hampir tiga tahun lalu, Anwar Ibrahim dan sekutu-sekutunya yang pada ketika itu belum lagi BERJENAMA Pakatan Rakyat, telah pun mengumumkan satu doktrin yang sangat menarik, 'HARI INI MEMBENTUK KERAJAAN, ESOK HARGA MINYAK TURUN.'

Harga petroleum tidak ditentukan oleh permintaan dalam Malaysia semata-mata, sebaliknya harga bagi satu tong minyak berdasarkan harga global. Kalau harga yang telah ditentukan oleh dunia pun, Anwar Ibrahim boleh turunkan untuk pengguna di seluruh Malaysia dalam tempoh 24 jam sahaja, apa sangatlah harga air di Pulau Pinang yang sebenarnya tidak dipengaruhi oleh apa-apa pun, malah harga air mentah yang dibeli dari Kedah tidak pernah naik semenjak berdekad-dekad lalu, tentulah tidak sukar untuk Anwar Ibrahim menasihatkan Guan Eng bagaimana hendak menurunkan harga air atau paling tidak pun mengekalkan harga sedia ada selain mengekalkan keuntungan yang diperolehi oleh PBA sebelum Pakatan Rakyat mengambilalih Pulau Pinang daripada Barisan Nasional.

Sudah sampai masanya rakyat Malaysia diperlihatkan bukti kebijaksanaan Anwar Ibrahim menurunkan harga. Sekalipun ianya bukanlah PETROLEUM sebaliknya AIR, setidak-tidaknya keyakinan mendalam terhadap Anwar dalam semua hal, boleh dibuktikan menerusi usaha dan nasihatnya kepada Guan Eng terutama dalam mengembalikan keuntungan PBA yang 'hilang' lebih daripada 50%.

Mat Sabu yang menjadi salah seorang pengarah PBA, tetapi tidak pernah kedengaran suara mahupun usaha untuk mengekalkan harga air di Pulau Pinang, mungkin boleh menjadi penghubung dan posmen bagi mendapatkan nasihat Anwar Ibrahim.... jangan lupa untuk buat siaran secara langsung di televisyen seperti mana yang sangat diusahakan ketika Anwar Ibrahim cuba TUNJUK PANDAI untuk turunkan harga minyak dahulu.

0 comments

PATUTLAH GUAN ENG GELABAH SEMACAM....

Apabila Blog PISAU.NET diberikan perhatian luar biasa kerana mendesak agar Kerajaan Negeri Pulau Pinang memberikan jawapan berhubung wang ehsan yang diberikan kepada warga tua, apa yang diharapkan adalah bahan bukti, setidak-tidaknya surat sokongan mahupun sebarang dokumen hitam putih yang lain.

Ternyata pertanyaan dan desakan yang dimulakan oleh PISAU.Net mendapat perhatian luar biasa apabila Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Reezal Marican 'campurtangan'.

Jawapan biasa dan standard yang boleh diberikan oleh kepimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah TOHMAHAN dan FITNAH sekalipun ianya bukan tuduhan atau dakwaan. Lim Guan Eng yang terpaksa mengambil masa untuk menjawab atau menjelaskan perkara berkenaan, seolah-olah terkedu kerana helahnya untuk 'KELIHATAN BANKRAP ASALKAN GOLONGAN MISKIN DAPAT DIBANTU' tidak menjadi sebaliknya dibuktikan bahawa dia sanggup melakukan apa-apa sahaja asalkan kekal POPULAR di kalangan para pengundi di Pulau Pinang. Yang banyak menjawab adalah Ng Wei Aik dan Exco Agama Islam, Abdul Malik Abul Kassim.

PISAU.Net yang dituduh sebagai blogger upahan UMNO, hari ini menjelaskan tentang punca sebenar dia membuat tuntutan dan desakan agar Kerajaan Negeri Pulau Pinang memberikan penjelasan tentang sumber wang ehsan menerusi artikel terbarunya, Guan Eng: Lain Ditanya Lain Dijawab, Terdedah Tembelang, Terpecah Temberang

Sepucuk surat membuktikan modus operandi Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Maka satu lagi PENJELASAN diperlukan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang memandangkan Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang adalah kelab perjudian berlesen....2 comments

BAB KALAU NAK BUKTIKAN MELAYU RASIS, MEREKA CUKUP HEBAT

Ahli-Ahli Parlimen dijangka membentang usul 'tergempar' di Parlimen apabila Dewan mula bersidang pada 11 Oktober seandainya kerajaan gagal bertindak terhadap 2 orang pengetua yang dituduh menuturkan perkataan rasis kepada para pelajar mereka. (Malaysiakini)

Semakin menjadi-jadi pula belang Pakatan Rakyat yang diketuai oleh DAP itu. Sekalipun kes perkauman yang melibatkan kaum bukan Melayu jauh lebih banyak terutama dalam bidang ekonomi dan sosial yang lain, para pemimpin Pakatan Rakyat hanya nampak dua orang pengetua itu sahaja. Manakala soal yang lain, ORANG MELAYU perlu memaafkan dan perlu faham bahawa kaum-kaum pendatang di Malaysia ini KURANG FAHAM Bahasa Malaysia.

Kes terbaru, tiga orang anak Cina yang menyimbah cat merah ke atas sebuah surau. Dua orang Melayu yang melakukan vandalisme terhadap sebuah gereja, sudah pun dijatuhi hukuman penjara selama lima tahun. Manakala ketiga-tiga orang anak Cina itu, sedang dibicarakan dan ada usaha-usaha agar kes mereka digugurkan, manakala masyarakat Melayu yang berhadapan dengan kerenah bangang mereka, memaafkan, apatah lagi Melayu di kawasan berkenaan telah pun dirasuah dengan wang, pembersihan surau itu semula, dan berbuka puasa yang ditaja oleh masyarakat bukan Melayu di kawasan terbabit.

Mengapa agaknya para pemimpin Pakatan Rakyat tidak mahu mengusulkan agar ketiga-tiga anak Cina itu dikenakan tindakan undang-undang secepat mungkin. Mengapa mereka tidak mahu membuat usul tergempar di Parlimen? Mengapa hanya berasa tidak senang hati dengan sikap 'rasis' kedua-dua pengetua yang dimaksudkan sekalipun salah seorang daripada mereka, sememangnya telah disahkan, telah difitnah oleh peguam dan bapa kepada salah seorang pelajar yang diketahui sangat memusuhi Melayu dan Islam menerusi pertubuhan yang disertainya, Hindraf.

Bagaimana dengan pemula kepada kes berkenaan iaitu Khalid Samad, Anwar Ibrahim, Mahfuz Omar dan sekalian yang menyokong KALIMAH ALLAH dibenarkan guna oleh gereja, penerbitan makalah dan majalah mereka serta umat Kristian secara keseluruhannya di Malaysia? Bagaimana pula dengan gereja dan pembesar Kristian yang melanggar arahan KDN agar penerbitan mereka tidak menggunakan kalimah Allah?

Bagaimana pula dengan orang bukan Islam yang melemparkan daging, tulang dan kepala babi ke dalam kawasan masjid dan surau?

Mengapa perkataan 'RASIS' hanya dikenakan kepada Melayu? Bagaimana pula dengan Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Tony Pua, Jeffrey Oii, Teresa Kok, Gobalakrishnan dan sejumlah besar pemimpin Pakatan Rakyat yang jelas cuba menimbulkan kemarahan orang Melayu apabila mereka DENGAN SENGAJA mengusik Perkara 153 sekalipun mereka sangat tahu tentang natijahnya?

Tun Mahathir sebenarnya tidak perlu menyuarakan tentang kebimbangan kehilangan kuasa dan suara Melayu, kerana tanpa dia bersuara pun, orang Melayu dan rakyat Malaysia amnya sudah dapat melihat bagaimana Melayu kehilangan segala-galanya. Itu belum lagi Pakatan Rakyat memerintah negara ini. Keadaan sekarang ini berlaku ketika mereka baru sahaja menjadi pembangkang dalam satu saf.

Maka bayangkanlah keadaannya apabila mereka benar-benar menjadi pemerintah... Melayu bukan sahaja kehilangan suara dan kuasa, bahkan mereka akan kehilangan agama dan identiti agama serta bangsa mereka.

0 comments

INDIA CABAR MELAYU BERPERANG DI KUALA LANGAT

D.P Vijendran dan Ravi Nekoo mendakwa anak guam mereka iaitu SUSPEK UTAMA pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati dan tiga pengiringnya tidak bersalah. Sebaliknya yang bersalah adalah polis kerana memukul, menyiksa dan memaksa kedua-dua sspek adik beradik itu menandatangani pengakuan bersalah.

Yang jelas, kedua-dua peguambela tersebut telah pun membuat konklusi sebelum perbicaraan dimulakan.

Mungkin kerana itulah, sekumpulan lelaki India yang disokong oleh beberapa ekor Melayu yang bersimpati telah melakukan tunjuk perasaan di hadapan IPD Kuala Langat meminta agar suspek-suspek berkenaan dibebaskan. Malah kekecohan turut berlaku apabila beberapa orang pemuda dan lelaki India mencabar agar MELAYU memukul mereka.

Biarpun cabaran berkenaan tidak dijawab, namun ia tetap juga menimbulkan kekecohan sehingga memaksa polis meleraikan mereka semua.

Dikatakan, kumpulan lelaki-lelaki India tersebut sebelum itu telah ke MDKL untuk membantah pembunuhan anjing-anjing milik suspek utama yang bertindak ganas dan membahayakan keselamatan orang ramai. Di sana lagi, mereka sudah cuba mencetuskan PEPERANGAN antara Melayu dan India. Mungkin kerana tidak dijawab dan bangga dengan keadaan itu kerana MELAYU TAKUT dengan India, mereka berarak pula ke hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat yang selama 5 tahun tidak mengambil tindakan untuk menghentikan KEJAHATAN dan KEZALIMAN suspek utama dalam beberapa kes jenayah.

MUJURLAH ORANG MELAYU MASIH BERSABAR dan PIHAK PENGUATKUASA UNDANG-UNDANG SEPERTI POLIS MASIH MENJALANKAN TUGAS MEREKA DENGAN ADIL....

Baca laporan dari blog PENGUNDI SETIA SUNGAI RAPAT

Baca juga laporan dari blog GERAKAN TIMUR

8 comments

NURUL IZZAH NAK BERDEBAT DENGAN TUN MAHATHIR

Ni baru best.... bapa dia dahulu, sentiasa berusaha untuk menyalak dan bersilat tetapi di belakang, tidak berani berhadap-hadapan. Malah ketika bapanya dahulu dibuang dari UMNO pun, bapanya sekadar menyalak tentang benda-benda yang tak berkaitan tentang perbuatan seks luar tabie yang menjadi amalannya. Apabila dibawa balik persoalan tentang seks luar tabie, yang menjadi zikir dan ratib di mulutnya serta mulut para penyokongnya ialah kes itu adalah FITNAH. Tiada bukti untuk menafikan kes berkenaan sebaliknya cuma ditekankan tentang FITNAH, FITNAH dan FITNAH dengan harapan rakyat Malaysia tidak akan meminta bukti sebaliknya cukup dengan mempercayai doktrin FITNAH semata-mata.

Hari ini, Puteri Reformasi Nurul Izzah melakukan sesuatu yang mungkin diharapkan dapat mengembalikan KEKECUTAN bapanya apabila berhadap-hadapan dengan mengajak Tun Mahathir BERDEBAT. Tajuk perdebatan sudah tentulah tentang ucapan Tun Mahathir yang memperingatkan orang Melayu bahawa mereka akan kehilangan kuasa dan suara jikalau Pakatan Rakyat dibenarkan memenangi Pilihanraya Umum Ke-13 nanti.

"Tidak bertanggungjawab dan berusaha mengucar-ngacirkan negara!" Itu kata Nurul Izzah apabila diminta mengulas. (Malaysian Digest)

Anak Anwar Ibrahim yang tidak pernah hidup susah dari segi kewangan itu, beranggapan 'Politics of Hope and Liberation' merupakan ancaman utama kepada minda Melayu yang takut kehilangan identiti serta pembangunan ekonomi.

Maka eloklah juga Nurul Izzah yang mewakili generasi Melayu golongan muda yang tidak pernah hidup susah menyuarakan rancangan mereka untuk menjaga Melayu dan Islam di negara ini. Atau barangkali mereka beranggapan, Melayu selama-lamanya tidak akan jatuh selagi mereka mahu berusaha bertanding secara 'ADIL' dengan kaum-kaum lain di Malaysia dalam segala segi.

Ramai yang ingin melihat konsep 'KEADILAN' yang diperjuangkan oleh golongan muda yang kehidupan senang mereka terhasil daripada TONGKAT DEB untuk Melayu yang dinikmati oleh datuk nenek atau mak bapa mereka. Produk terbaik DEB itu sendiri adalah Nurul Izzah. Bapanya, Anwar Ibrahim hanyalah anak kepada seorang pembantu perubatan yang kemudian menjadi wakil rakyat. Manakala datuknya adalah India totok pencari botol kosong yang merayau ke sana ke mari serata kampung sebelum berkahwin dengan neneknya.

Bagaimanapun, Anwar Ibrahim yang melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya atas kapasiti Melayu dan hak keistimewaan Melayu, bukan kerana kelulusan dan kebolehannya, akhirnya berjaya menjadi antara ahli politik TERKAYA di Malaysia, terutama menerusi jawatannya sebelum dilucutkan iaitu Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang cukup terkenal dengan skandal PINK-FORM untuk membentuk rangkaian sekutu dari kalangan korporat Melayu yang menikmati hasil DEB untuk diri mereka sendiri.

Nurul Izzah perlu mendapatkan lebih banyak data-data untuk membersihkan bapa dan keluarganya daripada tuduhannya bahawa DEB dan hak keistimewaan Melayu hanya untuk segelintir Melayu sahaja memandangkan contoh berkenaan sangat rapat dengan ahli keluarganya, daripada datuk, bapa-bapa saudara, sehinggalah dirinya sendiri...

Apa pun, sebelum Izzah berdebat dengan Tun Mahathir, mungkinkah ada Melayu daripada UMNO yang mahu menyahut perdebatan tersebut terlebih dahulu? Ada ke?

Rasa-rasanya, masing-masing sedang menyorokkan telur dan berlindung di belakang 'kesibukan' masing-masing....

17 comments

MANUSIA JENIS NI LAYAK JADI ANJING SAJA!!!!

Beberapa pihak yang memperjuangkan hak asasi haiwan mengecam tindakan pihak berkuasa Malaysia yang membunuh sembilan ekor anjing milik suspek utama pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati dan tiga orang pengiringnya. Sembilan ekor anjing tersebut telah disuntik dengan dos pelalian tinggi dan kemudian ditanam di bekas tapak pelupusan sampah.

Enam ekor Rottweiler, dua ekor Dalmation dan seekor bulldog dilaporkan oleh pihak berkuasa, bertindak ganas dan mula membunuh haiwan-haiwan ternakan di Ladang Gadong milik suspek utama kerana kelaparan. Bagaimanapun, para pencinta anjing berpandangan, pembunuhan keenam-enam ekor anjing tersebut terlalu melampau hanya dengan beralasan, haiwan-haiwan berkenaan kelaparan.

Anda boleh baca laporan sepenuhnya di Free Malaysia Today.

Dalam apa-apa keadaan sekalipun, hak asasi haiwan berada di belakang hak asasi manusia. Dalam sebarang usaha-usaha menyelamat, yang diselamatkan adalah nyawa manusia terlebih dahulu. Manakala haiwan hanya menyusul setelah manusia habis diselamatkan.

Berbeza dengan golongan pencinta haiwan, mereka meletakkan taraf dan hak asasi haiwan sama dan setaraf dengan manusia. Oleh kerana itu, sebarang pembunuhan atau hukuman yang dijatuhi ke atas haiwan perlu melalui proses-proses dan prosedur yang dilalui oleh manusia.

Agak aneh kerana golongan pencinta haiwan ini, termasuklah Ronnie Liu dan A.Sivanesan daripada DAP tidak memberikan sebarang reaksi yang bersifat simpatis kepada mangsa-mangsa pembunuhan kejam pemilik anjing-anjing berkenaan, sebaliknya mula bersuara tentang 'hak asasi' dan kekejaman pihak berkuasa membunuh haiwan berkenaan.

Sepatutnya mereka juga mempersoalkan kaedah pihak berkuasa terutama PERHILITAN yang akan mengambil tindakan membunuh haiwan ganas seperti harimau dan buaya yang didapati membunuh manusia. Kalau hendak dikirakan, haiwan-haiwan berkenaan tidak wajar dibunuh, apatah lagi haiwan-haiwan berkenaan adalah spesies terancam. Tambahan pula haiwan-haiwan seperti itu membunuh kerana kelaparan dan faktor makanan!

Barangkali juga, golongan pencinta haiwan seperti Ronnie Liu dan Sivanesan serta sebilangan yang kelihatan berwajah dan bernama Melayu mencari jalan penyelesaian untuk mengurangkan bilangan anjing-anjing dan kucing-kucing terbiar di tepi jalan yang bertukar sifat menjadi haiwan tidak bertuan. Bagaimana hendak menghapuskan haiwan-haiwan tersebut dan 'menyelamatkan' haiwan-haiwan itu daripada menjadi mangsa perlanggaran sehingga berkecai tubuh badannya.

Dan barangkali juga Ronnie Liu yang kebetulan Exco Kerajaan Tempatan di Selangor telah pun memberikan jawapan mengapa tikus-tikus dibiakkan dengan banyaknya di serata Selangor atas alasan HAK ASASI HAIWAN.

3 comments

MAHFUZ OMAR LEBIH BIJAK BERBANDING PEMIMPIN UMNO

Mahfuz Omar sekali lagi 'menggunakan' data ekonomi untuk menghentam parti politik yang dimusuhinya, UMNO. Menurutnya, berdasarkan kepada data ekonomi tersebut, orang Melayu akan kehilangan suara dan kuasa jikalau UMNO terus berkuasa. (Harakah Daily)

Pandai juga Mahfuz gunakan data ekonomi sebagai bahan berjenaka. Pandai pula Mahfuz Omar mengaitkan data ekonomi tentang kuasa dan suara Melayu.

Bercakap tentang kuasa dan suara Melayu, apa yang Mahfuz tahu? Kuasa dan suara Melayu tidak wujud di negara ini. Yang ada hanyalah suara India dan Cina. Melayu hanya menjadi pelaksana dan sesekali menjadi anjing yang menjelirkan lidah mengharap tulang dan sisa makanan daripada tuan-tuan mereka, tokeh-tokeh Cina bermata sepet. Malah Melayu-Melayu yang menjadi orang politik seperti Mahfuz Omar pula, menjadi barua yang akan membekalkan dan mengekalkan kuasa ketuanan kaum imigran di negara ini. Kuasa dan suara Melayu seringkali dipadamkan dengan kepandaian dan kepetahan orang-orang politik seperti Mahfuz apabila mereka berhujah.

Dan kerana itulah, apabila kelihatan sedikit kebangkitan Melayu, sama ada menerusi suara mahupun menerusi andil perniagaan, akan muncullah cerita seperti Artikel 153 tidak memperkatakan tentang diskaun hartanah, ekuiti 30% untuk bumiputera-Melayu dan sebagainya. Malah dari kalangan Mahfuz Omar sendiri yang mengatakan, tidak ada keadilan seandainya Artikel 153 diteruskan. Dan untuk meyakinkan dikatakan pula bahawa KEBANGSAAN itu adalah RASIS. RASIS adalah ASSOBIYYAH.

Mahfuz sendiri terlibat dalam penentangan terhadap Melayu dan kefahaman tentang Melayu. Katanya, memperkatakan sesuatu yang berlegar-legar di sekeliling batang tubuh Melayu adalah perkauman melampau. Apabila Nik Abdul Aziz memperkuatkan tafsiran KEBANGSAAN=ASSOBIYYAH, Mahfuz juga adalah antara penyokong Nik Abdul Aziz.

Anehnya, sekarang Mahfuz sedang berusaha menyedarkan Melayu di seluruh Malaysia bahawa kepercayaan terhadap UMNO akan mengundurkan suara dan kuasa Melayu. Sesuatu yang pasti ialah, ramai yang mempercayai kata-kata Mahfuz itu memandangkan generasi teramai yang akan mengundi pada Pilihanraya Umum Ke-13 dan seterus-seterusnya adalah generasi yang tidak pernah hidup susah sebelum tahun 1984. Atau golongan yang sudah tersedia segala prasarana yang tidak dapat melihat keseronokan orang kampung melihat tiang-tiang kabel elektrik didirikan atau menerima peningkatan gaji dan upah melebihi 400% dalam tempoh yang sangat singkat sehingga membolehkan setiap rumah mempunyai setidak-tidaknya sebuah kereta.

Ramai yang ingin melihat bagaimana UMNO tackle isu ini kerana sehingga ke hari ini, UMNO masih tidak sedar bahawa generasi pengundi yang teramai nanti adalah generasi yang tidak terhutang budi langsung dengan UMNO atau generasi yang tidak lagi taat membuta tuli sebaliknya melihat manfaat yang diberikan kepada marhein.

Mahfuz setidak-tidaknya tahu, cara terbaik untuk mendapatkan perhatian adalah bermain-main dengan emosi golongan generasi yang lahir selepas 1981-1984. UMNO? Masih lagi berkisar tentang anak-anak bangsawan yang ingin dimasukkan ke dalam UMNO dan ditolak naik sebagai pemimpin, walhal mereka langsung tidak berkeupayaan untuk memimpin, seperti Nazri Tan Sri Abdul Aziz, Hishamuddin Tun Hussein Onn dan Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

2 comments

Biar mati anak, Jgn mati adat..salah faham!

Aku selama ni difahamkan..bahwa kata2 ni adalah tidak betul.."BIOR MATA ANAK, JGN MATI ADAT"..

Aku difahamkan..bahwa org2 Melayu ni gitu mementingkan adat istiadat..yg mana adat2 ni dikaitkan ngan kepercayaan2 yg karut, tahyul, kurafat..dan ianya membantutkan perkembangan dan kemajuan org2 Melayu..

Tapi setelah aku dengar satu fikir dari seseorg..mmm..
_________

Katanya..kata2 trsebut dikeluarkan ketika semasa perjuangan org2 Melayu menentang penjajah Belanda dan Portugis!!
Adat ketika tu dirujuk kepada agama ( spt mana yg kita laungkan hari ni--Islam cara hidup)..cara dan etika kehidupan diri sendiri, keluarga dan masyarakat ketika tu dipanggil adat istiadat Melayu..begitu sekali sebati agama dalam kehidupan org2 Melayu sehingga ianya telah menjadi intipati adat istiadat kehidupan bangsa Melayu.

Jgn mati adat...jgn adat ni musnah oleh kerana penjajah2 ini, dan biarlah anak2 kita mati dimedan pertempuran mempertahankan agama!!
__
Kita telah hilang permata2 kegemilangan tamadun kita dan tiada usaha mengkaji asal usul kata2 pepatah Melayu dan kisah2 disebaliknya..dari mana dan bagaimana wujudnya dan lahirnya kata2 hikmah org2 Melayu dahulu kala.

Melayu2 kita kini rasa semuanya tu kuno..ramai melayu peleceh bangsanya sendiri tanpa mengetahui bangsanya pernah menguasai nusantara ini dan pernah memiliki beberapa empayar!!

Kuno2 melayu dulu..pernah menguasai dan memiliki empayar yg luas, menguasai kuasa ekonomi selama ratusan tahun!!

Bijak2 melayu hari ni..menjadi penjilat2 dan pak angguk pada pendatang2 penjajah!!

Bijak2 melayu hari ni..rasa tanpa pendatang2 penjajah ni, melayu akan mati kebulur, negara akan musnah!!

Bijak2 melayu hari ni..melukut ditepi gantang2 milik si kapir2 ni, dan minta sedekah undi mereka dan berharap org2 kapir ni lah akan mertabatkan agama dan bangsanya!! walaupun kepala diluku, dipijak, dan disepak.. mereka sanggup merayu pada Allah swt utk dapatkan royalti tapi utk brkuasa dan laksanakan Islam merayu ngan manusia!!

Hari ni..biar mati adat, jgn mati parti dan pangkat!!

-aa

3 comments

Melayu hilang kuasa..

Tun M telah sampaikan fikirnya..

Ada segelintir melayu akan tersenyum sinis..
Ada segelintir melayu akan berkata..ishh tak mungkin, kita masih kuat..
Ada segelintir melayu akan berkata..haaa padan muka..ni semua salah UMNO
Ada segelintir melayu akan berkata..mujur aku bukan melayu, aku ni bangsa Islam!!
Ada segelintir melayu akan berkata..ahhh tu usaha trdesak Tun M utk dapatkan kembali sokongan org2 Melayu pada UMNO.

Melayu..ramai dah selesa!! dan tak ramai yg peka ngan keadaan sekeliling..lagi pun ramai yg makan gaji, baginya apa2 yg berlaku tidak ubah apa2 pun akan kehidupannya ( dia rasa).

PAS sebelum ni cuba meyakinkan yg PAS akan terus membela melayu dan tetap memelihara hak2 keistimewaan org2 Melayu..UMNO lah yg telah rosakkan Melayu. PKR dan DAP juga cuba memahamkan salah faham melayu pada hak2 keistimewaan dan perlembagaan..yg mana salah faham ni adalah brpunca dari UMNO.

Tun M yg telah banyak jasanya dan yg begitu luas pengalamannya tentang segala rentak dan tari politik tanah air, lebih mengenali DAP, MCA, GERAKAN..telah suarakan kerisauannya.
Adalah satu kesilapan dan kebodohan kita, tidak ambilnya sebagai satu nasihat dan panduan..

Pada aku, walaupun Tun M tidak brkata apa2 pun..apa yg berlaku sekarang ni begitu jelas dan terang.

Melayu bukannya akan hilang kuasa bila pembangkang memerintah..tapi SEKARANG ni pun melayu dah mula luntur kuasanya walaupun UMNO menerajui tampuk pemerintahan!! Berkuasa tapi tak berkuasa!!

Kenakalan, kebongkakan, kedegilan, pempin2 pembangkang memperkotak-katikkan, mempermain2kan, menjadikan gurau senda akan sistem pentadbiran, kata2 PM, pihak2 berkuasa spt PDRM, SPRM, SPR, tentera, sultan2 dan yg diPertuan Agong, perlembagaan,agama..walaupun amaran demi amaran diberi dan diperingatkan..mereka tahu semua amaran2 tu kosong dan tidak bertenaga dan tiada "roh"nya.

KDN, majlis2 agama, mahkamah, PDRM, SPRM, SPR menjadi takut2 dan terlalu brhati2..seolah2 benar apa yg digambarkan oleh pempin2 pembangkang!! rakyat jadi bertambah benci dan marah atas sikap kementerian dan badan2 trsebut.
Tiada apa2 tindakan atau tindakan "manja" dan penuh "kasih sayang" badan2 ni juga membuatkan rakyat bertambah meluat..TIADA KETEGASAN, TIADA KEDAULATAN UNDANG2 LAGI!!
Sikap "lembut" ni juga mengambarkan seolah2 badan ni membenarkan segala tohmahan yg telah dilemparkan kepada mereka!!

Ataupun..bukan kerana "berlembut", "berhati2"..tapi kemungkinan badan2 ni juga mungkin telah dikuasai dan dikongkong oleh pempin2 pembangkang!! Mereka akan terus sabotaj yg mana usaha ni akan terus melemahkan kerajaan dan imej kerajaan akan terus mencalar..Imej kerajaan ni adalah lemah dan tidak layak dan tak mampu lagi memerintah negara ni akan diyakini oleh rakyat!!

Lihat bagaimana "tegas"nya speaker2 dewan negeri2 yg dikuasai oleh pembangkang!! dan lihat betapa tegas pula speaker2 dewan negara dan negeri2 yg dikuasai oleh kerajaan!! Bezanya spt langit dan bumi!!

Jgn jadi spt kisah Anakku Sazali.." Ini semua salah bapak!! Apa Sazali lakukan semua bapak benarkan!! Jika bapak lakukan ni 20 tahun yg lalu, Sazali mungkin tidak jadi begini.."(bila bapak sazali bagi penampor)..(lebih kurangler skripnya, he he)

Jgn terantuk baru tengadah..Sediakan payung sebelum hujan..sayang anak tangan2kan!!

semua sistem hanya berjaya bila ada peraturan..ada penguatkuasaan dan ada ketaatan!!
Jalanraya, contohnya, semua bebas bawa keta atau kenderaan suka hati abah mereka..langgar segala peraturan..huru hara ler jadinya.

Islam agama yg syumul ni, keadilan yg sempurna pun jadi tak berguna langsung..jika tiada pengawasan, penguatkuasaan, dan tiada ketaatan!!

Jgn kerana nila setitik, susu sebelanga rosak binasa!! Hang Tuah buat keputusan membunuh Jebat, walaupun sahabat karibnya, agar selamat Kesultanan Melaka..Selamatnya Kesultanan Melaka, selamat juga rakyat Melaka..runtuhnya kesultanan Melaka, sehingga hari ni melaka tidak bersultan..empayar yg luas jadi seciput je!! Kedaulatan hilang, dan pastinya tidak kembali buat selama2nya.

Sekali runtuhnya kedaulatan melayu..maka runtuhlah buat selama2nya!! Buatlah keputusan yg betul dan berani!!

Tun M, walaupun ditekan dari segenap arah dalam negara dan luar negara walaupun dari kem2 UMNO sendiri!! Beliau telah buat keputusan yg berani..(walaupun keberangkalian kejayaannya diragui oleh pakar2)..pecat Anwar!! tambatkan RM..cekup Anwar ( desakan trlalu kuat sehingga membabitkan istitusi raja-menyebabkan Anwar dikeluarkan dari ISA- pada aku selayaknya Anwar diISAkan kerana usaha memperjudikan dan mengkhianati negara ni-juga kedaulatan Islam dan bangsa)..cuma Tun M tidak setegas Hang Tuah!! Tun M tidak ada Tun Perak bersama2nya..Anwar bebas dan terus mengamok membunuh (merosakkan) minda dan jiwa rakyat!! dan semakin bebas mengamok bila Tun Lah beri kebebasan yg sempurna pada Anwar!

so apa kita nak buat????

-aa

2 comments

Thursday, September 23, 2010

USAHA MEMBUNUH MUKHRIZ MAHATHIR SEDANG GIAT DIUSAHAKAN

Thursday, September 23, 2010
Ramai yang melihat Mukhriz Mahathir sebagai pengganti bapanya, bekas Perdana Menteri keempat yang telah membangunkan negara ini dalam masa yang sangat singkat, sekaligus membuatkan terlalu ramai rakyat negara ini, khususnya orang Melayu masih lagi dalam keadaan seperti terkena renjatan elektrik. Manakala golongan muda yang lahir pada pertengahan 1980-an pula, tidak dapat membayangkan keadaan negara sebelum tahun 1984 iaitu permulaan kepada Projek Lebuhraya Utara-Selatan dan kereta Proton Saga serta Jambatan Pulau Pinang. Malah banyak generasi muda yang tidak dapat menerima hakikat bahawa 'tangga gaji minimum' yang dinaikkan dari RM180 pada penghujung 1981 menjadi RM450 pada awal 1984 dan RM700 pada awal 1988, melonjakkan kedudukan Melayu daripada masyarakat marhein, papa kedana kepada masyarakat golongan pertengahan.

Bagaimanapun, legasi yang telah diusahakan oleh Mahathir Mohammad dan barisan kepimpinannya, menjadi beku dan mengundur dengan naiknya Abdullah Badawi sebagai penggantinya.

Mukhriz Mahathir sebenarnya mempunyai sejuta harapan yang digalaskan ke bahunya oleh sebilangan besar rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu. Bagaimanapun, anak bandar yang hidup lebih teratur dan jauh lebih senang berbanding bapanya dalam sistem kehidupan sosial moden, masih belum menampakkan jatidirinya sebagai penggalas perjuangan orang kampung dan marhein.

Biarpun dua minggu sekali, Mukhriz Mahathir yang juga Timbalan Menteri MITI pulang untuk melawat kawasan, ramai yang menyifatkan Mukhriz masih tidak dapat mengadaptasi 'cara hidup' barunya di kawasan Jerlun yang cukup terkenal dengan PEKAT WARNA DARAH HIJAU penduduknya.

Nama Mukhriz naik untuk menggantikan Shafie Afdal selain dua nama yang lain iaitu Jamil Khir dan Mahdzir Khalid, bekas MB Kedah. Berbanding nama kedua pembesar Kedah itu, nama Mukhriz lebih dekat dengan akar umbi. Pun begitu, berbanding akar umbi, Mukhriz tidak popular di kalangan pembuat dasar dan penentu sebenar kepimpinan di Kedah iaitu Ketua-Ketua Bahagian serta juak-juak mereka.

Cerita tentang usaha untuk menghapuskan Mukhriz Mahathir dari persada politik Kedah, sedang bertiup kencang. Malah, usaha-usaha untuk memadamkan pengaruh Tun Mahathir juga sedang giat dilaksanakan. Setakat ini, akar umbi masih tidak berganjak namun pembuat dasar dan penentu kepimpinan UMNO Kedah sudah pun melakukan usaha peminggiran Mukhriz secara tersusun.

Apa yang berlaku sekarang adalah ulangan peristiwa Sanusi Junid dilantik menjadi Menteri Besar menggantikan Othman Arop yang dilihat sangat bermasalah, terutama dengan pembangunan Shahab Perdana yang mempunyai kaitan rapat dengan anak lelakinya.

Kebetulan pula Sanusi Junid adalah sekutu utama Mahathir sewaktu Mahathir berkuasa sebagai Perdana Menteri dahulu. Bagaimana Sanusi Junid 'disingkirkan' daripada menjadi Ketua Bahagian di Langkawi oleh Tok Bakar yang sangat MENJILAT ANWAR IBRAHIM pada ketika itu, berjaya menghuru-harakan Kedah, sekaligus turut menggugat kedudukan Mahathir selaku Perdana Menteri sehinggalah Anwar Ibrahim dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Kini, anak lelaki Mahathir sendiri yang mewarisi ulangan 'TRAGEDI' berkenaan.... Mukhriz perlu lebih berhati-hati dan perlu belajar bagaimana ORANG KEDAH MEMBUNUH dengan SENI gelak tawa dan pujian melambung. Sebabnya, usaha-usaha untuk memusnahkan Mukhriz Mahathir telah pun bermula dan sedang dipergiatkan!!!

3 comments

SHAMSUL ISKANDAR AKIN TUNJUK BERANI

Ketua AMK yang menawarkan diri untuk bertanding Naib Presiden, Shamsul Iskandar Mohd Akin mencemuh pihak polis kerana tidak mengikut lunas dan berdasarkan undang-undang apabila memanggilnya untuk memberikan keterangan berhubung kata-katanya yang terhambur mengaitkan kepimpinan tertinggi polis dalam pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati dan tiga orang pengiringnya.

Datuk Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Selangor sebelum ini meminta Shamsul Iskandar segera memberikan keterangan berhubung dakwaannya itu atau pihak polis akan mendapatkan waran tangkap setelah Shamsul tidak dapat dihubungi manakala telefonnya pula telah dimatikan.

Dakwaan itu dinafikan oleh Shamsul Iskandar bahkan dia menganggap Datuk Khalid sebagai mengarut apabila mengatakan telefonnya tidak dapat dihubungi. (BACA SETERUSNYA DI SINI)

Paling menarik apabila Shamsul Iskandar mengatakan dia tidak pernah menuduh sebaliknya menimbulkan persoalan. Shamsul Iskandar barangkali telah membaca kemelut Lim Guan Eng yang tidak faham BAHASA MALAYSIA apabila blog PISAU.NET inginkan penjelasan berhubung wang ehsan yang menurut sumber ditaja oleh sindiket judi dan maksiat Pulau Pinang, tetapi kemudiannya dituduh Blog berkenaan sebagai menfitnah Kerajaan Negeri.

Sama ada persoalan atau menuduh, Shamsul Iskandar tidak seharusnya mengistimewakan dirinya daripada undang-undang. Ada baiknya jikalau Shamsul Iskandar menunjukkan teladan yang baik kepada seluruh rakyat Malaysia tentang konsep Rukunegara yang KUNUN-KUNUNNYA dijunjung dan dijulang oleh AMK. Mendaulatkan undang-undang mungkin akan menjadi daya tarikan baru buat PKR dan AMK khususnya, bahkan ia boleh menjadi promosi kepada Shamsul sendiri yang bercita-cita besar untuk menjadi Ketua Menteri Melaka serta Naib Presiden PKR.

Apa perlu Shamsul Iskandar Mohd Akin MENGADAPTASI sistem dan perangai Ahli-Ahli Parlimen Indonesia yang SANGAT BEBAL tentang undang-undang TETAPI mahukan rakyat agar mendewakan mereka, sepertimana yang dilakukan oleh SUKARNO 'Sang Penakluk Yang Gagal' terhadap seluruh penduduk kepulauan untuk menerima Jawa sebagai tuan mereka. Seharusnya Shamsul Iskandar Mohd Akin sedar, biarpun Indonesia dan sebahagian kepimpinannya menjadi mentor dan idola kepada Anwar Ibrahim serta Nurul Izzah, hakikatnya Indonesia yang berjaya 'Merdeka' 10 tahun lebih awal dari Malaysia, negara tersebut masih lagi kebebalan dalam segala hal termasuklah tahap pendidikan yang sangat rendah, meskipun mempunyai aset yang kukuh iaitu penduduknya yang ramai.....

2 comments

BICARA TAK MAHU, ASYIK NAK MENGELAK SAJALAH

Bahlol-bahlol yang menjilat telur Anwar Ibrahim sudah mula main gila. Saman Anwar terhadap Saiful Azlan Bukhari yang akan didengar pada 10 Januari tahun hadapan, dijadikan sebagai usaha untuk membebaskan PEMBOHONG 16 SEPTEMBER terrsebut daripada tuduhan liwat yang masih belum dimulakan lagi.

Mungkin memikirkan sudah tidak ada cara lain untuk memberikan alasan, BAHLOL-BAHLOL berkenaan mencabar Mahkamah Malaysia agar memenangkan Anwar Ibrahim menerusi samannya agar tidak digelar Mahkamah Kanggaroo.

Lawaknya, dia meliwat orang, dia pula menyaman orang yang diliwatnya dengan alasan, pertuduhan itu memalukan dan mengaibkannya...

Kalau tak mahu aib dan tak mahu malu, mengapa berusaha sedaya mungkin untuk lari daripada dibicarakan? Bentangkanlah fakta dan bukti... masih ramai golongan yang tertipu dek lakonan sakit tulang belakang, ancaman arsenik, disuntik virus AIDS, dilancap untuk mendapatkan air maninya sebelum disapu ke tilam bersama-sama lendir Samsidar Taharin pada tahun 1997, sememangnya tengah menunggu untuk Anwar Ibrahim membuktikan bahawa dia BUKAN SEORANG PELIWAT atau PENGGEMAR JUBOR JANTAN.
Bicara liwat Anwar terhadap bekas budak pembancuh kopinya yang bergaji lumayan, masih belum dimulakan biarpun sudah ditunda berpuluh-puluh kali. Cubaan Anwar dan pasukan peguambelanya untuk mengganggu perjalanan kes tersebut dengan pelbagai campurtangan dan usaha, termasuklah saman sana saman sini, sudah sampai ke peringkat tertinggi RASA MELUAT dan MUAK. Sudah ramai yang mengeluh mengenangkan Mahkamah yang sentiasa membenarkan apa-apa sahaja permohonan Anwar untuk menangguhkan kes ini.

Sepatutnya Saiful Azlan Bukhari yang mendakwa Anwar sudah boleh MENYAMAN Anwar yang sedang berusaha untuk melarikan diri dengan jalan belakang, bukan dengan cara membuktikan dia tidak bersalah. Para penyokong Anwar pula beranggapan, tuduhan Saiful Azlan adalah SUATU FITNAH walhal pasukan pendakwa dikatakan mempunyai bukti dan fakta berbanding pasukan peguambela Anwar Ibrahim. Malah Anwar Ibrahim sendiri pun tidak mempunyai alibi untuk mempertahankan dirinya, ditambah pula dengan USAHA PEMBOHONGANNYA melarikan diri ke KEDUTAAN TURKI dengan alasan, diancam pembunuh upahan, menampakkan usaha terdesaknya untuk cuba mengelak daripada dibicarakan atas tuduhan liwat.

Kepada para penjilat dan pembahlol Anwar Ibrahim, tak perlulah campurtangan dan memperkatakan tentang harapan serta fantasi palsu pemimpin kesayangan anda itu. Minta dan desaklah PEMBOHONG 16 SEPT itu agar berhadapan dengan undang-undang. Kalau benar dia tidak bersalah, mengapa dia terus berhelah dan berhelah sambil mencari-cari jalan untuk menunda-nunda kes ini, sambil kemudian mencari hujah untuk menggugurkan pertuduhan SEKS JUBOR JANTAN itu dengan hujah yang sangat lemah dan tidak relevan langsung.

Ada ka... Saiful ada hubungan dengan DPP, kes dia kena liwat dengan Anwar digugurkan. Lainlah kalau DPP tu jantan macam Anwar Ibrahim atau berbulu berjanggut macam Hishamuddin Rais. Ini perempuan...

9 comments

KHAIRY JAMALUDDIN MAKIN TERTEKAN... MANA NAK SOROK MUKA?

Legasi Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin Abu Bakar nampaknya semakin goyah. Ketiadaan bapa mertua sebagai Perdana Menteri dan Presiden UMNO nampaknya begitu meninggalkan kesan kepada si pengganggur yang ada wang berpuluh juta ringgit di dalam akaun itu. Cubaan untuk menggunakan ibunya yang merupakan pemimpin kecil kaum wanita UMNO juga nampak sekadar menambahramaikan orang yang menggelarnya sebagai Anak Omak.

Ketua-Ketua Pemuda UMNO yang dahulunya menjadi sebahagian daripada pengundi dan pemilih Khairy Jamaluddin untuk menjawat jawatan Ketua Pemuda UMNO, kini beransur-ansur meninggalkannya. Bahkan ada yang sudah pun meninggalkan UMNO tanpa banyak publisiti.

Salah seorang daripada mereka adalah Suhaimi Mohd Ghazali yang dilaporkan telah menyerahkan surat perletakan jawatan Ketua Pemuda UMNO Selangor sebelum raya. Suhaimi Mohd Ghazali dikecam dan dikutuk kerana 'memulaukan' majlis sambutan hari raya bersama-sama Perdana Menteri yang didatangi berpuluh ribu rakyat Selangor di Shah Alam.

Sebelum ini pun, Suhaimi Mohd Ghazali dikatakan telah meletak jawatan bagaimanapun, pada 21 Julai 2010, Suhaimi menafikan perletakan jawatannya. (Malaysiakini)

Sebuah BLOG pula mengaitkan Suhaimi Mohd Ghazali sebagai terlibat dalam sindiket mencuri pasir, terutama di DUN Sepang. (Baca Di SINI)

BLOG PAPAGOMO pula memperkatakan tentang Taupik Hussain yang dilaporkan telah 'menghilangkan diri'. Tugas-tugasnya sekarang dipangku oleh Timbalannya, Azha Mustapha.

Segala-galanya bermula apabila Norza Zakaria, yang pernah menjadi Ketua Pemuda UMNO Wangsa Maju berhadapan dengan masalah. Norza Zakaria merupakan sekutu paling rapat dengan Khairy Jamaluddin.

Alasan Taupiq bahawa kemenangannya hanya bermajoritikan 2 undi menyebabkan dia tidak bernafsu untuk meneruskan tugasnya, adalah alasan yang sebenarnya tidak layak keluar dari mulut mereka yang menawarkan diri untuk berkhidmat kepada masyarakat. Sewajarnya Taupiq cepat-cepat meletakkan jawatan terutama apabila beberapa program melibatkan Pemuda UMNO Wangsa Maju dengan masyarakat setempat tidak dapat dijalankan dengan sempurna.

Sebelum ini, dalam satu temubualnya, Khairy Jamaluddin seperti sedang cuba menarik perhatian ahli-ahli Pemuda UMNO apabila membayangkan yang dia 'SEDANG MENIMBANGKAN KEPUTUSAN' untuk tidak mempertahankan jawatan Ketua Pemudanya. (MStar Online)

KETUA PEMUDA UMNO KEDAH apa cerita plak? Dengarnya, masih MANDOM, KEMASAI dan PEKNGA?... APA NAMA KETUA PEMUDA UMNO HAH, ADA SAPA-SAPA TAU?

1 comments

SEJARAH? ORANG KEDAH MANA TAHU PASAI SEJARAH...

ADUN Tanjong Dawai merangkap Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan serta Kebudayaan, Dr. Hamdan Mohamed Khalib berkata sejarah tempatan memainkan peranan penting membentuk para pelajar agar mereka mampu menjadi warganegara yang mempunyai jati diri yang tinggi (Warta Darul Aman)

Satu lagi cakap-cakap kosong yang diwarisi daripada Zaman Kelam Kedah semenjak negeri tersebut diketuai oleh kaki-kaki bingung yang tidak menghiraukan nilai-nilai sejarah yang terdapat di negeri berkenaan.

Jati diri jadah apa kalau pentadbiran Kedah, baik sewaktu UMNO menjadi teraju sehinggalah PAS mengambilalih teraju kepimpinan, sejarah yang dijaga ialah kempen, ceramah politik, sembang bodoh dan kembang diri bangang.

Kedah adalah negeri yang tertua di Kedah. Malah Kesultanan Kedah juga dikatakan sebagai Kesultanan tertua di dunia. Kedah juga menjadi pusat penyebaran Islam sama ada ketika era Syiah berkuasa, mahupun setelah diambilalih oleh Sunnah Wal Jamaah menerusi Syeikh Abdullah Al-Yamani yang berjaya 'mensunnah wal jamaahkan' Sultan Muzzaffar Syah I yang sebelum itu menganut fahaman Syiah Imamiyyah. Peranan mubaligh Kedah bagaimanapun, dirampas oleh Samudera-Pasai dan negeri di utara Sumatera itu akhirnya dianggap sebagai negeri pertama menganut Islam di Nusantara.

Sejarah Kedah banyak terbuang dan tidak dihiraukan. Malah kesan-kesan sejarah yang terdapat di Kedah sekarang pun bersifat sebagai HIDUP SEGAN MATI TAK MAHU. Kalau dibandingkan Kedah dengan Melaka, pastinya membandingkan warna hitam dan putih. Namun kecekapan pengurusan dan pentadbiran Melaka untuk menjadikan sejarah secoet mereka itu berjaya menjanakan pendapatan utama untuk negeri. Sedangkan bagi Kedah.... alahai, tak abis-abis tentang Lembah Bujang dan Muzium Arkeologinya... walhal berapa banyak kawasan di sekitar seperti Bukit Meriam yang menjadi tapak pentadbiran pertama kerajaan Islam Kedah, terabai dan langsung tidak dipedulikan. Begitu juga dengan kehilangan Perak Utara yang suatu ketika berada di dalam jajahan Kedah, seperti mana Kedah kehilangan Gangga Negara yang terletak di Kuala Sungai Dinding sehinggalah ke Bruas.


Perangai tidak sayangkan tempat-tempat bersejarah di Kedah, sangat ketara. Contoh yang paling baik adalah Terusan Wan Mat Saman. Terusan yang dibina dengan menggunakan kederat manusia, cangkul dan pungkis dan dijajar dengan menggunakan teknologi jamung dan cancang, merupakan terusan terpanjang di dunia yang menggunakan kederat manusia. Terusan dari kaki Gunung Jerai sehingga ke Sungai Kedah mengambil masa 10 tahun untuk disiapkan.

Terusan yang menggunakan teknologi dan kepandaian ORANG MELAYU itu mula dibina pada 13 Ogos 1885 dan berjaya disiapkan pada 12 Julai 1896. Wan Mohamad Saman yang menjadi jurutera dan perancang projek berkenaan adalah Menteri Besar Kedah yang berkhidmat di bawah mahkota Sultan Abdul Hamid Halim Syah, nenda kepada Sultan Kedah sekarang. Wan Mohamad Saman sendiri merupakan moyang kepada Tun Dr. Mahathir bin Mohammad Iskandar, mantan Perdana Menteri Malaysia keempat menerusi ibunya, Wan Tempawan binti Wan Hanafi.

Tidak ramai lagi yang tahu tentang Terusan Wan Mat Saman sekalipun, terusan berkenaan diperkatakan di dalam buku-buku sejarah terutama teks sekolah. Sebabnya, Terusan Wan Mat Saman dengan longkang-longkang yang terdapat di sekitar Alor Setar, saling tidak ubah dan tidak tumpah.

Terusan Wan Mat Saman menjadi tempat pembuangan sampah dan kotoran daripada kawasan perumahan dan industri. Kawasan terusan yang paling teruk tercemar adalah di KM5 di Tandop apabila terusan yang bersejarah itu dipenuhi dengan sampah sarap dan pokok kemeling.

Melaka telah memperuntukkan dana yang agak besar untuk membersihkan Sungai Melaka yang dianggap mempunyai signifikan penting dalam sejarah negeri berkenaan. Sungai Melaka kini menjadi produk pelancongan utama di Melaka.

Kedah?

Kedah masih melahu... bodoh para pemimpin Kedah ini, seolah-olah saling diwarisi. Kalau bersembang, merekalah gah. Sembang depa boleh didengar sampai di balik gunung. Tapi kalau depa buat kerja, semut pun kita boleh nampak, puak-puak ni pulak macam jin... ada tapi tak tahu duk tang mana dan apa yang depa duk buat.

Kalau benar para pemimpin negeri Kedah mempunyai otak, mereka seharusnya menggunakan apa-apa sahaja tempat, bahan dan nilai sejarah yang SANGAT BANYAK di Kedah untuk menjanakan pendapatan buat negeri tua itu. Tidak guna bersembang deras tentang 600% perolehan daripada Kumpulan Ladang Kedah atau pendapatan meningkat 205% kerana pembalakan yang kemudian menyaksikan banjir melanda penduduk kampung yang menjadi penyokong tegar parti pemerintah Kedah juga.

Lebih baik kerajaan Kedah yang diketuai oleh OSTAT Azizan menumpukan perhatian kepada sumber pendapatan yang lebih menjamin berbanding pembalakan iaitu pelancongan. Pelancongan yang duk ada di Kedah la nih, adalah hasil kerja kerajaan terdahulu. Ostat Azizan pernah menyuarakan untuk membuka semula Terusan Wan Mat Saman... mungkin tidak keseluruhan kerana dana yang sangat besar diperlukan, sekurang-kurangnya di bahagian Alor Setar sehingga ke Sungai Kedah, terusan bersejarah tersebut boleh dibuka untuk tujuan pelancongan.

Masalahnya, barisan Exco Kedah dan OSTAT Azizan sendiri ADA OTAK KE TIDAK? Kalau berdasarkan kepada SETPOL Ostat Azizan, nampak sangat, langsung TAK BEROTAK!!!!0 comments

KESIAN MALIK KASIM.... DIA PUN HAFAL SKRIP YANG SAMA

Exco Agama Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim mengulangi DIALOG daripada skrip yang digunakan oleh ADUN Komtar Ng Wei Aik untuk menafikan wang ehsan yang diberikan kepada warga tua bersumberkan judi.

Tidak lama dahulu, Abdul Malik adalah orang yang paling lantang - sekalipun suaranya tidak selantang mana pun - menafikan BIDAAH DHOLALAH yang dilakukan oleh khatib dalam khutbah kedua Jumaat di Pulau Pinang. Malah menurutnya, kejadian mendoakan Lim Guan Eng dan barisan kepimpinan negeri Pulau Pinang di dalam khutbah tidak berlaku dan tidak mungkin berlaku.

Bagaimanapun, apabila terbukti, ianya memang dilakukan dan si pelakunya adalah abang kepada Ketua Penerangan PAS Pusat dan adik kepada Mufti Pulau Pinang, Abdul Malik terus kehilangan suara dan hilang muka. Malahan cuma sesekali sahaja dia berbunyi, itu pun bukan untuk menegakkan pendapat awalnya sebaliknya untuk mengatakan tak salah mendoakan Lim Guan Eng 'dari arah belakang'. Apabila khatib Zakaria Ahmad mengakui, perbuatannya itu keterlaluan dan tidak kena pada tempat serta masa, Abdul Malik tidak lagi mahu menafi, mengulas atau pun menyentuh tentang khutbah berkenaan melainkan berkata, ianya diterangkan dalam risalah yang diedarkan kepada rakyat Pulau Pinang.

Keadaan yang sama nampaknya bakal berlaku dalam kes ini. Sekalipun, PISAU.NET tidak menuduh sebaliknya menimbulkan pertanyaan, kerajaan Lim Guan Eng nampaknya begitu terkesan dan TENSION. Pertanyaan bagi Lim Guan Eng dan rakan-rakan Exconya adalah tuduhan. Pertanyaan itu tidak dijawab, sebaliknya Lim Guan Eng dan rakan-rakan Exconya pula memutar belitkan kenyataan.

Contoh terbaik ialah, cubaan untuk memulangkan tuduhan judi kepada Kerajaan Pusat. Sememangnya lesen-lesen judi dikeluarkan oleh kerajaan pusat. Namun premis-premis perjudian pula terletak di bawah juridiksi PBT. Manakala sindiket-sindiket serta kuasa-kuasa judi tidak berlesen pula, tidak tertakluk kepada mana-mana pihak, melainkan membela beberapa pihak di dalam pentadbiran utama bagi memudahkan operasi mereka.

Keadaan itu NAMPAK seperti berlaku di Pulau Pinang berikutan PERTUMBUHAN PESAT pusat-pusat judi haram, pusat-pusat maksiat, kemasukan perempuan-perempuan dari China untuk melacur dan kepesatan perniagaan dadah sintetik di Pulau Pinang semenjak Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri. Biarpun dari semasa ke semasa PDRM menjalankan operasi menyerbu, membanteras dan menyita premis berkenaan, namun ianya tetap wujud dengan JAYANYA.

Tidakkah ianya menjadi penanda aras akan KEMUNGKINAN wujudnya pembabitan sindiket berkenaan dalam merancu perjalanan pentadbiran negeri menerusi sokongan dan sumbangan kewangan kepada parti pentadbir di Pulau Pinang?

Itu sebenarnya yang perlu dijawab oleh Lim Guan Eng dan pasukan pentadbirnya, bukan melalut kepada jawapan-jawapan yang tidak berkaitan atau menuduh UMNO menfitnah atau menohmah padahal rakyat Pulau Pinang dapat melihat sendiri BETAPA PESATNYA pertumbuhan pusat-pusat maksiat di negeri mereka.

0 comments

MCA KEDAH MEMANG NGOK!!! YANG PANDAI OSTAT KITA SAJA....

Chong Itt Chew, Pengerusi MCA Kedah pandai-pandai sajalah kata ekonomi negeri Kedah menguncup! Pembohong besar sungguh la... Chong Itt Chew tak tau ka, Kedah la ni cukup bagus, maju, indeks keseluruhan 'blue chips' negeri dalam 'bullish trend'.

Ni semua taktik dengki dengan kerajaan Pakatan Rakyat Kedah ler tuh. Nak buktikan yang Ostat kita tu mempunyai barisan Exco yang tak pandai buat kerja tapi pandai bagi alasan. Walhal MCA Kedah sendiri yang dah tak dapat sokongan daripada orang Cina yang beralih kepada DAP dan PKR. (Harakah Daily)

Apalah MCA Kedah nih? Sudahlah daftar pemilih baru pun, MCA Kedah tak aktif, ada hati pulak nak kacau 'keamanan, kesejahteraan dan kesentosaan' kerajaan negeri!!!

Takkanlah MCA Kedah tak tahu, pendapatan negeri meningkat 205% berbanding pendapatan yang diperolehi pada zaman Barisan Nasional jadi pentadbir negeri. Manakala PKNK pula kekal menjadi penjana pendapatan utama negeri. Kumpulan Ladang Kedah dapat buat keuntungan 600% dan berjaya memberikan pendapatan RM1500 kepada para penoreh getah yang bernaung di bawah Kumpulan Ladang Kedah...

Main-main ka tuh? Mana ada pentadbiran negeri lain yang boleh menaikkan 'indeks' menjadi 600% dan 205% untuk GLC . Chinese Chamber and Commerce pun tak boleh buat macam tu. Zionist Chamber and Commerce pun tak sepandai Ostat kita menaikkan keuntungan beratus peratus dalam tempoh dua tahun saja. Walaupun semuanya itu dalam bentuk angka digital dan angka lisan, tapi setidak-tidaknya, nampaklah juga gah berbanding masa UMNO perintah dulu yang meratibkan kemiskinan Kedah...

Patutnya Pengerusi MCA Kedah tu tak berbunyi langsung tentang penguncupan ekonomi Kedah. Apalah yang diketahui oleh peniaga-peniaga Cina yang menjadi penanda aras aktiviti ekonomi yang digunapakai oleh Pengerusi MCA Kedah itu. Patutnya tengoklah para pembesar PAS Kedah yang dalam tempoh dua tahun sahaja sudah berubah secara penampilan, mahupun gaya.

Kalau dulu para pembesar PAS tak kiralah pembesar kampung, mahupun pembesar negeri duduk di rumah kampung... la ni, dah pakat duduk di rumah taman perumahan dahhhh... dulu pakai van buruk pi ceramah, la ni dah start pakai SUV sebagai kemudahan dan supaya lebih cekap untuk sampai ke tempat ceramah...

Tu kan penanda aras paling penting yang dapat menunjukkan kemajuan ekonomi Kedah?

0 comments

'PROJEK' KHALID-RAHIMAH DIRAKAM KAMERA PENGINTIP?

Berita yang sampai kepada kami mengatakan kamera pengintip yang diletakkan di dalam pejabat Khalid Ibrahim seperti yang heboh diperkatakan sebelum ini diletakkan oleh orang-orang dalam sendiri.

Difahamkan ianya untuk kerja-kerja pengintipan hubungan antara Khalid Ibrahim dan pegawai istimewanya iaitu Rahimah. Ada sumber yang mengatakan, ada masanya Rahimah memasuki bilik Khalid hingga berjam-jam lamanya. Mungkin banyak perkara yang dibincangkan.

Kami difahamkan ,bertitik tolak dari situlah ianya telah menimbulkan syak wasangka tidak baik di kalangan orang-orang lain. Bagi mengetahui apa yang terjadi setiap kali Rahimah memasuki bilik Khalid, lalu ada seseorang telah memberanikan dirinya memasang kamera pengintip di dalam bilik Khalid.

Difahamkan juga, semasa Khalid menjumpai kamera tersebut gambar Khalid dan Rahimah telah pun dirakam oleh kamera itu. Sebelum Khalid membuat sidang media bagi mengumumkan penemuan kamera tersebut dikatakan kandungan rakaman kamera tersebut telah dipadamkan.

Atas sebab itulah Khalid tidak mahu membuat laporan polis dan seterusnya bagi membolehkan polis menyiasat pencerobohan pejabat beliau. Khalid bimbang, apabila jadi kes polis segalanya akan disiasat habis-habisan dan sudah pasti akan terdedah satu hari nanti.

Selama ini pantang ada kes, sekecil-kecil kes pun maka berduyun-duyunlah puak-puak PKR akan ke Balai Polis bagi membuat laporan. Tetapi apabila kes pencerobohan pejabat MB terjadi, mereka tidak mahu membuat laporan polis. Pelik atau tidak ?

Sumber: Selangor Daily di bawah tajuk asal, 'Kamera Rakam Aksi Khalid-Rahimah'


3 comments

Wednesday, September 22, 2010

GILA DAH ZAID IBRAHIM NIH... TU LA SAPA SURUH TAWARKAN DIRI LAWAN AZMIN!!!

Wednesday, September 22, 2010
Zaid Ibrahim sudah gila! Zaid Ibrahim sudah tidak siuman! Zaid Ibrahim sudah sewel!

Itu ler bahananya menentang kekasih hati Ketua Umum PKR. Kalau tidak, Zaid tidak akan segila itu!

Ada ka patut Zaid Ibrahim mengesyorkan agar Ahli Parlimen PKR menyokong Barisan Nasional sekiranya usul yang dicadangkan oleh Ahli Parlimen di Dewan Rakyat memberikan faedah kepada rakyat. Ada ka patut, Zaid Ibrahim suruh Ahli-Ahli Parlimen PKR menunjukkan kematangan depa. (Baca Di Sini)

Isyyy... memang gila sudahlah si Zaid Ibrahim ni.

Takkanlah dia tak tahu di Malaysia ni, kalau jadi pembangkang, kena bangkang apa sahaja. Kalau jadi pemerintah pula, kena perintah saja. Apa yang keluar dari pembangkang sekalipun memberi kebaikan kepada rakyat, tak boleh diikuti.

Ni dasar politik mana pulak yang nak diperkenalkan oleh Zaid Ibrahim kepada rakyat negara ini? Betullah depa kata, Zaid Ibrahim sudah gila. Kalau tak gila, takkanlah dia suruh pembangkang sokong kerajaan kalau projek untuk kebaikan rakyat.

Kuat juga daulat Azmin Ali nih... isyyyy... kesian Zaid Ibrahim....

4 comments

KHALID IBRAHIM GAGAL DALAM SAMAN BANK ISLAM

Cubaan Khalid Ibrahim untuk menggunakan taktik Anwar Ibrahim tidak menjadi. Sebaliknya hajatnya untuk menyingkirkan hakim yang menghakimi kes saman sivilnya terhadap Bank Islam Malaysia Berhad tidak kesampaian.

Khalid telah diarahkan oleh Mahkamah Tinggi untuk membayar semula RM66.67 juta kepada bank berkenaan pada Ogos tahun lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rohani Yusuf mengumumkan keputusannya untuk tidak menyingkirkan diri di dalam kamar dan di hadapan peguam-peguam kedua-dua belah pihak. Keputusan bertulisnya akan diperolehi esok (23 September). (SETERUSNYA DI MalaysianInsider)

3 comments

PERJUANGAN NUJ SEPERTI CERITA KOMIK

NUJ adalah singkatan kepada National Union of Journalists atau dalam Bahasa Malaysianya, Kesatuan Wartawan Kebangsaan. Mungkin kerana terlalu mengagungkan Bahasa Inggeris mengatasi Bahasa Malaysia, terjemahan bagi perkataan Journalist ditukarkan kepada Wartawan walhal, Journalist bukanlah wartawan sekalipun bidang kerjanya masih berada dalam skop yang seakan-akan sama.

Bagaimanapun, itu bukanlah menjadi soal sepertimana persoalan PEKEMBAR yang dicadangkan oleh Pendita Zaaba digantikan dengan perkataan UMNO yang terhasil daripada pemikiran pemimpin UMNO berfikiran kolonial.

Apabila Presiden NUJ, Hata Wahari berkata perjuangan NUJ adalah untuk membebaskan akhbar daripada tuan-tuan politik, Hata Wahari sebenarnya telah pun mendedahkan dirinya kepada fantasi dalam dunia realism yang sangat teruk.

Menurut Hata Wahari yang pernah berbelas tahun bekerja dengan Utusan Malaysia, NUJ Malaysia akan melaksanakan tanggungjawab untuk mempertahankan etika kewartawanan dan melaksanakan tanggungjawab tanpa memihak atau cenderung kepada mana-mana pihak atau parti politik baik Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat. (Malaysiakini)

Secara realitinya, tiada sebarang kebebasan di dalam penulisan di Malaysia mahupun di dunia ini. Setiap penulisan terutama yang membabitkan akhbar pastinya mempunyai agenda yang tersendiri. Sembang dan cakap bahawa akhbar adalah untuk rakyat, merupakan PEMBOHONGAN dan PENDUSTAAN paling nyata daripada orang yang mempunyai cita-cita politik.

Kebebasan akhbar seperti yang berlaku di Indonesia, tidak menampakkan sebarang kebaikan, melainkan menyebabkan masyarakat Indonesia semakin mengundur. Malah akhbar-akhbar yang bebas di Indonesia tetap tidak dapat meningkatkan tahap minimum gaji penduduk dan rakyatnya selain memasukkan pelbagai elemen yang memusuhi Islam dan umatnya secara langsung seperti penerbitan Playboy serta beberapa penerbitan yang mempunyai kaitan dengan Islam Liberal dan Moderat.

Dalam keadaan di Malaysia, setiap penerbitan mempunyai pendana dan pembekal kewangannya. Setiap pendana dan pembiaya penerbitan terutama akhbar mempunyai motif yang tersendiri. Apatah lagi dengan mengadaptasi kaedah kapitalis, parti-parti politik yang mempunyai dana besar, berjaya membeli saham syarikat-syarikat penerbitan seperitmana yang dilakukan oleh UMNO terhadap TV3 menerusi STMB dan kemudiannya MRCB dan akhir sekali MPB yang menguasai semua televisyen percuma swasta dan akhbar-akhbar besar iaitu NSTP, Harian Metro, NST manakala Utusan Malaysia kekal menjadi milik penuh UMNO.

Kaedah serupa digunakan oleh parti-parti komponen BN yang lain seperti MIC dan MCA yang turut mempunyai akhbar-akhbar mereka yang tersendiri.

Dan akhbar-akhbar berkenaan mempunyai permit untuk jualan terbuka, tidak seperti akhbar-akhbar tabloid parti-parti pembangkang yang hanya dihadkan kepada pembacaan ahli-ahlinya sahaja. Parti-parti pembangkang seperti PAS, sekalipun sudah lama berada di persada politik negara, masih lagi melihat akhbar sebagai satu cara untuk meminta sedekah dan derma. Akhbar dan penerbitan tidak dianggap sebagai satu perniagaan besar yang mempunyai pelbagai serampang untuk menjadikan PAS sebagai bukan sahaja organisasi politik, bahkan turut menjadi induk utama, seperti yang berlaku kepada UMNO. Apatah lagi, seandainya hendak dibandingkan, PAS sebenarnya mempunyai petty cash yang jauh lebih besar berbanding UMNO kerana KERAJINAN mereka mengadakan ceramah dan mengutip derma berbanding UMNO yang terpaksa menunggu borang ditandatangani dan permohonan diluluskan!

Apa yang dikatakan oleh Hata Wahari sebenarnya adalah bayangan fantasi yang tidak akan berkesudahan. PEMBOHONG besarlah kalau dikatakan akhbar-akhbar di negara ini akan menyampaikan maklumat yang bebas untuk masyarakat tanpa berpihak kepada mana-mana parti politik.

Alangkan penulisan blog yang tidak berbayar, tidak ditaja, tidak dipedulikan oleh mana-mana tuan politik pun, mempunyai kecenderungan masing-masing, bagaimana Hata Wahari boleh berangan-angan sejauh itu? Tak gunalah pengalamannya selama berbelas-belas tahun dalam dunia kewartawanan dengan MAKAN GAJI kalau benda semudah dan sekecil itu pun, cuba dinafikan...

0 comments

SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN DICARI POLIS!!!! HABISLAH KAU... HABISLAH!!!!

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, polis akan mengeluarkan waran tangkap ke atas Ketua AMK yang sedang sibuk berkempen untuk dipilih sebagai calon Naib Presiden PKR sekiranya, Shamsul Iskandar Mohd Akin masih gagal dihubungi oleh pihak polis.

Shamsul Iskandar Mohd Akin diperlukan oleh Polis Selangor untuk membantu siasatan berhubung dakwaannya bahawa kepimpinan tertinggi polis terlibat berkonspirasi membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya ketika ditemubual oleh TV Selangor.

Eh, ke mana lak perginya Shamsul Iskandar Mohd Akin tu? Hari tu garang sangat bunyinya ketika mengulas tentang tragedi tersebut sampaikan nak saman Datuk Khalid Abu Bakar kerana menyifatkan Ketua Polis Selangor itu bercakap mengarut tentangnya. Takkanlah Shamsul Iskandar Mohd Akin pun lari ke Kedutaan Turki macam yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim suatu ketika dahulu apabila perbuatan meliwatnya dilaporkan ke balai polis.

Ketua AMK tu pernah dilawak-lawakkan suatu ketika dahulu apabila ketakutan setelah dikepung oleh beberapa orang anak muda yang marah dengannya dalam satu kejadian di Melaka.

ADA SAPA-SAPA TAHU MANA PERGINYA SI SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN NIH?

4 comments

GOBALAKRISHNAN PANAS JUBOQ

Kalau dengar sembang orang-orang besar dalam PKR terutama apabila mereka sembang di media, PKR adalah sebuah parti yang bukan bersifat perkauman. Manakala ahli-ahlinya pula telah ditarbiah agar memandang semua orang sebagai sama. Dan kerana itulah para pemimpin PKR, terutama pemimpin generasi muda yang tidak pernah hidup susah sebagai majoriti orang Melayu seperti Nurul Izzah, Nik Nazmi, Yusmadi dan beberapa orang yang lain, mempersoalkan tentang kewujudan Perkara 153 yang menurut mereka wajar didebat dan dibahaskan.

Hakikatnya, apa yang disuarakan dan digambarkan itu bertentangan sama sekali dengan yang berlaku pada akar umbi. Contoh terbaik adalah di Padang Serai. Umum mengetahui Padang Serai mempunyai kaitan dengan sangat dengan Gobalakrishnan, salah seorang penjilat Anwar paling tegar dan pelakon yang sanggup melakukan apa-apa sahaja aksi yang disuruh oleh Anwar.

Pemilihan PKR yang menggunakan sistem undi beramai-ramai, menyaksikan Gobalakrishnan seram-sejuk mengenangkan peluangnya untuk menjadi Ketua Cabang Padang Serai sangat malap. Sebabnya, permainan perkauman sedang berleluasa dalam PKR Padang Serai.

Rata-rata orang Melayu yang menjadi ahli PKR Padang Serai sangat tidak berpuas hati dengan Gobalakrishnan yang seperti membiakkan kumpulan samseng India. Apatah lagi dengan kelakuan Gobalakrishnan sendiri yang cuba berlagak seperti Padayappa lakonan Rajinikanth, sedangkan hakikatnya dia tidak ubah seperti ketua gangster, terutama dengan peristiwa pintu pejabat MPKulim diterajang olehnya. Malah dikatakan juga, antara punca sebenar Radzhi Salleh, ADUN Lunas keluar dari PKR adalah kerana perangai Gobalakrishnan jugalah.

Apa yang berlaku kini, wujud persaingan tiga penjuru di Padang Serai untuk jawatan Ketua Cabang. Berdasarkan peluang, peluang calon Melayu sebagai Ketua Cabang lebih cerah. Dua kem dalam PKR Padang Serai yang mewakili India dan Melayu saling bertungkus lumus mencaci sesama sendiri. Sekalipun ahli-ahli PKR dari bangsa India merupakan minoriti di Padang Serai, namun keketaraan dan keagresifan mereka, membolehkan mereka memegang PKR.

Kejadian yang baru berlaku di Paya Lebar membabitkan remaja-remaja samseng India dan penduduk berbangsa Melayu, semakin membuka mata banyak pihak. Kuasa yang diberikan kepada Gobalakrishnan telah membiakkan lebih banyak kumpulan samseng di Padang Serai, Lunas dan Kulim.

Cabang PKR Padang Serai sebenarnya pernah bergolak pada bulan April lalu apabila AJK Padang Serai memboikot arahan Jawatankuasa Pemilihan agar mereka bermesyuarat semula. Kekecohan berlaku akibat perebutan jawatan.

Oleh kerana itu, UMNO Padang Serai pada masa yang sama, bolehlah menarik nafas lega kerana lawan mereka juga menghadapi masalah yang sama, iaitu GILA PANGKAT DAN JAWATAN....

3 comments

Blog Archive

Labels