IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Monday, October 25, 2010

AIR DAH NAIK KE KEPALA YER, DIN? SABARLAH, PUDURAYA TENGAH RENOVATE!!!

Monday, October 25, 2010
Pemimpin PAS yang kini 'SEDANG DIPERTIKAIKAN', Salahuddin Ayob yang juga merupakan Ahli Parlimen Kubang Kerian menyarankan agar kerajaan menubuhkan satu badan yang menyelaraskan segala bentuk penyelesaian terhadap isu-isu yang timbul berkaitan agama Islam. (Harakah Daily)

Naib Presiden PAS ini barangkali sedang bermimpi agaknya. Atau boleh jadi juga air sudah naik sehingga ke paras telinga, menyebabkan dia memberikan cadangan yang memperlihatkan betapa dia sangat tidak prihatin terhadap beberapa agensi kerajaan khususnya yang menangani maslahat umat Islam di negara ini, meskipun dia merupakan salah seorang daripada penggubal undang-undang di Parlimen.

Malaysia sudah ada JAKIM. Malaysia juga memiliki IKIM, YADIM dan seribu satu macam singkatan nama yang mendapat peruntukan daripada kerajaan setiap tahun bagi membolehkan lulusan agama dapat makan gaji meskipun tiada kerja yang sesuai untuk mereka.

Namun yang paling soheh ialah, walau ditubuh apa-apa entiti sekalipun, sebenarnya mahukah orang-orang dan para pemimpin PAS akur dan patuh? Sedangkan mufti pun mereka berani hentam, sedangkan majlis fatwa pun boleh disanggah oleh Nik Abdul Aziz yang mungkin tidak fasih tentang ilmu falaq mahupun ilmu mantiq, apa jaminan para pemimpin PAS tidak akan memandai-mandai dalam persoalan agama?

Semenjak projek 'Kepimpinan Melalui Ulama' yang dilancarkan pada zaman Yusof Rawa menjadi Presiden PAS, para pemimpin parti berkenaan tidak pernah sesaat pun mahu akur dengan sebarang penjelasan pihak berkuasa agama. Bahkan mereka cuba mengautonomikan parti PAS dalam bidang agama, dengan kewujudan Dewan Ulama tetapi lebih senang mematuhi arahan Mursyidul Am meskipun pendapat-pendapat agama Mursyidul Am bertentangan sama sekali dengan keputusan Dewan Ulama malah sangat menyeleweng daripada apa yang telah ditetapkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Wahai Salahuddin Ayob, berhentilah daripada melamun... biarpun negara ini tidak menggunakan hukum syariah, namun hukum takzir yang dikuatkuasakan juga sebahagian daripada hukum Islam. Hukum syariat Islam tidak hanya potong tangan, pancung kepala mahupun rejam semata-mata.

Tolonglah berhenti daripada memperbodohkan rakyat negara ini dan memperlekehkan negara sendiri. Cubalah bawa-bawakan nasihat kepada para pemimpin PAS yang sangat melampau dalam tindakan dan pendapat-pendapat agama mereka. Terlebih penting, nasihatkan kepada para pendokong parti PAS agar menambahkan dan mencintai ilmu pengetahuan, kuat membaca dan mempelajari mantiq berbanding mendengar ceramah, memboikot bahan bacaan yang tidak kena dengan parti atau tidak mengampu pemimpin sendiri dan mereka-reka cerita seperti yang terdapat dalam BLOG USTAZ SAIFUL BAHRI yang sangat jelas kecetekan ilmu pengetahuannya dalam bidang-bidang pengajian Islam termasuklah Sahsiah.

11 comments

KAHKAHKAH... SAKITNYA HATI... APA BOLEH BUAT KALAU DAH HARAM...

Arahan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) supaya DAP dan PKR tidak mengibarkan bendera ketika penamaan calon nanti, membuatkan ramai penyokong PKR sakit hati dan sakit jiwa. Serta-merta juga mereka menamakan SPR sebagai 'Anjing UMNO/BN' kerana larangan tersebut.

Alasan yang diberikan oleh SPR ialah, DAP dan PKR tidak bertanding di Galas sebaliknya yang bertanding adalah UMNO/BN dan PAS. Hujah yang mendakwa PAS adalah sebahagian daripada perikatan Pakatan Rakyat, ditolak... sebabnya PAKATAN RAKYAT ADALAH PERTUBUHAN HARAM YANG TIDAK BERDAFTAR....

Maka atas alasan itulah, PKR dan DAP tidak boleh mengibarkan bendera mereka pada penamaan calon nanti. Ada peruntukan yang kalau dikuatkuasakan, parti yang bertanding boleh dibatalkan dan dalam kes Galas, kemenangan percuma akan diberikan kepada calon UMNO/BN.

Berbeza pula dengan Barisan Nasional. SPR MEMBENARKAN parti-parti komponen BN mengambil bahagian dan mengibarkan bendera parti masing-masing ketika penamaan calon esok kerana Barisan Nasional adalah PERTUBUHAN SAH dan BERDAFTAR.

Pastinya keputusan SPR ini akan membuatkan para penyokong Pakatan Rakyat marah. Namun itulah nasibnya kalau sudah bergelar HARAM... duk sibuk sangat dengan UMNO haram itu, haram ini, rupa-rupanya mereka terlebih besar HARAMNYA sampaikan nak kibarkan bendera kawan pun tak dibenarkan sebab pertubuhan PAKATAN RAKYAT tak berdaftar.

Cakap saja pandai tapi hakikatnya, undang-undang negara pun tak boleh nak patuhi. Kalau sudah undang-undang negara tak dipatuhi, macam manalah mereka boleh bersembang tahap tinggi sampai ke hukum Hudud dan Qisas? Kalau undang-undang sekular pun mereka gagal patuh, rasa-rasanya kalau negara ini mengamalkan hukuman syariah sepenuhnya, harus puak-puak ini pakat isytihar KELUAR DARI ISLAM beramai-ramai MACAM AYAH PIN!!!!

3 comments

KERAJAAN HADIAHKAN RM62.92 JUTA UNTUK MAKANAN TAK BERKUALITI... TAK BAIK KA KERAJAAN UMNO?

Masalah penyediaan makanan untuk para pesakit di hospital-hospital kerajaan sememangnya sudah mendapat kritikan dan kecaman yang sangat teruk. Mutu penyediaan makanan, bukan sahaja dikomplen oleh para pesakit, bahkan di kalangan kakitangan hospital sendiri, terutama jururawat, staffness dan doktor, termasuklah pakar pemakanan.

Hakikatnya, kerajaan telah membayar RM62.92 juta kepada para penyedia makanan berkenaan. Jumlah yang sangat besar dengan mutu makanan yang layaknya hanya untuk makanan tong sampah. Empat buah syarikat penyedia makanan telah menandatangani kontrak penyediaan makanan di tujuh buah hospital kerajaan.

FREE MALAYSIA TODAY ada laporan tentang masalah ini. Malah masalah ini juga telah diceritakan serta diluahkan di dalam sebuah blog iaitu daripada perspektif pesakit yang terpaksa menelan makanan berkenaan. (SUARA SI ABNORMAL)

Berdasarkan laporan yang telah dibuat, pemeriksaan telah dilakukan antara bulan Mei dan September 2009 di Hospital Sungai Buloh, Hospital Ampang, Hospital Selayang, Hospital Pulau Pinang dan Hospital Sultan Ismail. Hasilnya, RM42.29 juta telah diperuntukkan untuk makanan dan penyimpanan di hospital-hospital tersebut. Pada Jun 2009, sejumlah RM36.39 juta telah dibelanjakan.

Walau bagaimanapun, sehingga ke hari ini, mutu penyajian makanan untuk para pesakit, masih tidak berubah....

Dan mutu rendah penyediaan makanan yang dibiayai oleh kerajaan ini, bukan sahaja membabitkan hospital tetapi juga dalam angkatan tentera dan sekolah!!!

Apa sebenarnya yang berlaku? Daripada jumlah peruntukan yang dinyatakan, kerajaan telah pun membazirkan sejumlah besar duit rakyat untuk perkhidmatan yang tidak guna semata-mata atas alasan 'membantu bumiputera'.

Dalam hal ini, selayaknya kerajaan membuat pemantauan yang lebih ketat agar tidak berlaku kebolongan. Sewajarnya penguatkuasaan daripada kerajaan diperlukan untuk mendisiplinkan syarikat-syarikat penyaji makanan ini yang keterlaluan dalam mengaut keuntungan. Masakan dengan hanya berstatus syarikat bumiputera, apa-apa sahaja yang mereka lakukan tidak perlu dipantau dan diambil tindakan.

Wajar sangat kerajaan mengurangkan sikap prihatin dan kasihan belas yang keterlaluan dalam melayan syarikat-syarikat seperti ini yang memalukan nama Melayu, Islam dan Bumiputera!!!
6 comments

BUDAK NI DULU LAHIR DENGAN TAIK ATAU DENGAN AIR KENCING?

Semakin lama, semakin ketara pula kemiripan perangai Nurul Izzah ni dengan perangai bapanya. Saling tidak tumpah, baik daripada segi temberang dan putar belitnya, mahupun dari segi hujah-hujah kebangangannya. Langsung tidak mengikut jejak langkah sebelah ibunya yang lebih 'bangsawan dan elok' NASABNYA.

Kegilaan melampau angkatan YAKJUJ dan MAKJUJ yang dipimpin oleh si Dajjal bernama Anwar Ibrahim terhadap pilihanraya begitu ketara. Bermula dengan krisis Perak iaitu setelah Perak terlepas ke tangan Barisan Nasional, sehinggalah kegilaan Anwar untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia menerusi jalan belakang dan cerita GEMPAQ 16 SEPTEMBER yang tidak menjadi.

Dari semasa ke semasa, alunan lagu pilihanraya berkumandang di mana-mana sahaja ceramah puak-puak Melayu liberal ini. Nurul Izzah, anak sulung Anwar Ibrahim dan MP Lembah Pantai yang sedang bermasalah di konstituensinya sendiri selain sokongan terhadapnya yang menurun secara drastik meskipun dari kalangan ahli-ahli PKR Lembah Pantai sendiri, membuatkan Nurul Izzah cuba mencari jalan lain bagi mendapatkan semula kepopularitiannya.

Nurul Izzah mencabar Najib Abdul Razak agar membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihanraya umum dalam tempoh 30 hari bagi membuktikan ketelusan, 'memperbaiki' undang-undang yang tidak demokratik, memastikan kebebasan akhbar dan pilihanraya yang adil. (Malaysian Insider)

Keyakinan melampau bahawa sokongan rakyat terutama pengundi-pengundi muda kepada PKR dan Pakatan Rakyat telah membawa golongan Melayu Liberal ini ke tahap yang sangat membimbangkan. Desakan demi desakan dilakukan dan sekiranya tiada pilihanraya umum dalam tempoh terdekat ini, mungkinkah golongan liberal ini akan membuat kerosakan dengan mewujudkan ketidakstabilan dalam semua segi bagi membolehkan pilihanraya berlaku lebih awal?

Nurul Izzah dan bapanya telah pun membuktikan dengan memburuk-burukkan Malaysia di Indonesia dan luar negara. Selain bagi mendapatkan sokongan terhadap kebebasan asasinya iaitu meliwat, Anwar mengharapkan perbuatannya itu akan mendorong kerajaan Najib Abdul Razak membubarkan Parlimen, sekaligus membolehkan pilihanraya berlaku.

Biarpun dalam kenyataannya yang tersiar dalam Malaysian Insider, Nurul Izzah mencabar Najib agar mengotakan janjinya, namun hakikatnya, Nurul Izzah juga mengharapkan pilihanraya umum akan berlaku lebih cepat kerana begitu yakin Pakatan Rakyat, khususnya PKR dan DAP akan berjaya memperolehi lebih banyak kerusi bagi menguasai Putrajaya. Ianya tidak ada kena-mengena dengan apa yang dikatakan oleh Nurul Izzah, memandangkan PKR pun bukannya sebuah parti yang telus, jauh lebih rasis berbanding UMNO, jauh lebih rasuah dan penyeleweng berbanding UMNO yang sudah 64 tahun usianya, malah jauh lebih haramjadah berbanding Partai Komunis Malaya yang bercita-cita untuk merepublikkan Tanah Melayu dan menjadi sebahagian daripada Empayar Komunis China.

Nota: Komunis-komunis Melayu tidak pernah memanggil diri mereka sebagai komunis sebaliknya sebagai TENTERA RAKYAT MALAYA dan mengidolakan Datok Bahaman sebagai pemimpin agung mereka, sungguhpun Datok Bahaman bukanlah penganut fahaman komunis mahupun pemimpin Briged Ke-10. (Baca Sini)

8 comments

KEBUTAANPERUT TAHAP GABAN

Bila disebut yang mereka dari kalangan juhalaak, marah mereka menyakar-nyakar. Siap keluar hadis, keluar nas-nas yang mereka katakan qati'e, siap keluar ayat-ayat al Quran, bahkan pendapat-pendapat ulama muktabar untuk menyokong pendapat mereka.

Apalah yang seronoknya serangan peribadi dilakukan? Ini negara bersistem demokrasi. Bila disebut sistem demokrasi, pemilihan pemimpinnya tidak lagi didasarkan kepada ba'da al-ijtihad at-tam (diterapkan dengan pemilihan yang ketat) sebaliknya sekadar berpandukan kepada kepopularitian dan penerimaan para pengundi.

Pemilihan pemimpin bukan lagi tertakluk kepada AMANAT dan QUWWAH (berautoriti) atau 7 ciri-ciri lain seperti adil, berilmu yang membolehkan dia berijtihad, sihat inderawi (mata, telinga, mulut), sihat organ tubuh, wawasan yang membuatnyamampu memimpin rakyat dan mengelola semua kepentingan, berani dan bersifat pahlawan yang membolehkan dia melindungi wilayah negara dan melawan musuh dan nasab yang berasal daripada Quraisy.

Biarpun para pengikut PAS mencerca peribadi dan kerendahan kertas kelulusan calon UMNO/BN, Abdul Aziz Yusof yang merupakan Setiausaha Bahagian Gua Musang. Abdul Aziz Yusof tidak mempunyai kelulusan tinggi seperti calon PAS, Dr.Zulkifli Mohammad yang memiliki ijazah perubatan daripada Universiti Malaya.

Menariknya, Abdul Aziz Yusof berasal daripada keluarga biasa. Berbeza dengan Dr.Zulkefli yang berasal daripada golongan atasan memandangkan bapanya adalah bekas ADUN Guchil, biarpun dia cuba berpakaian dan berlagak seperti golongan biasa. Abdul Aziz adalah orang yang bekerja di belakang tabir untuk kemenangan Tengku Razaleigh Hamzah, DUN Nenggiri dan DUN Paloh buat UMNO/BN dalam Pilihanraya Umum Ke-12 lalu. Kecuali DUN Galas yang tumbang ke tangan PAS, Abdul Aziz Yusof diketahui seorang yang ligat dan cekap, terutama apabila dia sendiri berkhidmat di dalam KESEDAR.

Dr.Zulkefli pula merupakan pemangku YDP PAS Gua Musang. Dua kali dia menjadi calon melawan Tengku Razaleigh Hamzah, namun kedua-dua kalinya gagal. Maka mengambil BERKAH Wong Ho Leng, Pengerusi DAP Sarawak yang dua kali kalah di Sibu tetapi berjaya pada percubaan kali ketiga, PAS meletakkan Dr.Zulkefli dengan harapan para pengundi di DUN Galas akan memilih Dr.Zulkefli kerana dia lebih mudah diingati berbanding Abdul Aziz Yusof.

Perbandingan kelulusan antara kedua-dua calon sebenarnya tidak perlu dilakukan. Pastinya anda masih mengingati Pilihanraya Kecil Manek Urai yang menyaksikan PAS 'terpaksa' menampilkan Mohd Fauzi Abdullah yang hanya merupakan seorang peraih ikan sebagai calon. Media-media PAS hanya memperkatakan tentang kehebatan kelulusan empat orang adik-beradik Mohd Fauzi yang ada antara mereka merupakan pensyarah di UKM berbanding kelulusan Mohd Fauzi sendiri.

Begitu juga apabila kelayakan Mahfuz Omar sebagai Ahli Parlimen dipertikaikan, kebanyakan orang PAS lebih senang menutup mulut. Malah apabila kelulusan Nik Abdul Aziz yang kononnya berkelulusan ilmu hadis dan tafsir dari India dipertikaikan, kebanyakan para penyokong tegar Nik Abdul Aziz juga tidak berani menegakkan hujah mereka.

Dek kerana itulah, tidak selayaknya mereka untuk mempertikaikan Abdul Aziz Yusof dan dibanding-bandingkan dengan Dr.Zulkefli Mohammad memandangkan di dalam tubuh badan PAS, masih lagi terdapat ramai pemimpin yang tidak mempunyai 'kertas kelulusan' tetapi berlagak pandai dalam segala hal. Tak perlulah menjadi BUTA PERUT TAHAP GABAN semata-mata untuk memenangkan calon masing-masing!!!!

2 comments

HANG PI BELAJAR SEJARAH LA, ZAHID OIII... BUAT MALU SAJALAH....

Zahid Hamidi, Naib Presiden UMNO menceritakan tentang 6 orang 'ABU' di dalam UMNO. Pada masa yang sama, dia turut mengaitkan UMNO, kekuatan UMNO dan Melayu dengan sejarah penaklukan serta kejatuhan Melaka.

Sesuatu yang menarik apabila Zahid dalam ucapannya menceritakan bagaimana Kerajaan Melaka pada waktu itu ketinggalan dalam serba-serbi, bersenjatakan hanya keris, parang, kapak dan tombak berbanding Portugis yang menggunakan senjata api. Sekaligus menyebabkan Melaka kalah kepada Portugis.

Zahid sebenarnya PERLU MENGAMBIL SEMULA MATAPELAJARAN SEJARAH...

Menurut Relazione del primo viaggio intorno al-mondo (Report on the first voyage around the world) karangan Antonio Pigafetta, kekuatan Melaka pada waktu itu adalah 20,000 orang tentera yang terdiri daripada tentera tempatan selain tentera upahan dari Jawa, Parsi dan beberapa negeri Islam yang lain. Kelengkapan senjata Melaka adalah 3,000 artileri (meriam) dan 20 gajah perang serta senjata api seperti istinggar (senapang kuno yang berasal dari Turki) serta meriam-meriam kecil.

Manakala menurut Malacca History karangan Haji Buyong Adil yang memetik daripada Sejarah Melayu, kelengkapan pertahanan Melaka juga tidaklah sekuno seperti yang digambarkan oleh Zahid Hamidi.

Bagaimanapun, kekalahan sebenar Melaka bermula apabila Alburquerque mendapat bantuan daripada lima buah jong Cina dan beberapa buah kapal dagang India. Anak-anak kapal daripada kelima-lima buah jong yang berlabuh di Pelabuhan Melaka itulah yang memberikan maklumat penting tentang Melaka kepada penjarah-penjarah Portugis itu. Mereka yang memberitahu kepada Portugis tentang jumlah anggota tentera Melaka dan persenjataannya. Malahan mereka juga yang memecahkan rahsia tentang bekalan makanan yang sangat besar dari Jawa yang tersimpan di tengah-tengah kota Melaka.

Cina-Cina tersebut mempersoalkan kekuatan Portugis untuk berhadapan dengan tentera-tentera Melaka dan mengalahkan negeri Melayu itu kecuali dengan menyekat bekalan makanan yang datangnya dari Jawa daripada sampai ke Melaka.

Alburquerque kemudiannya meminjam beberapa buah jong besar daripada angkatan dagang China dan memberikan sebuah galleon besar serta tinggi kepada mereka sebagai tempat menonton aksi pertempuran antara Portugis dan Melaka.

Itu sejarahnya yang tercatat....

Barangkali Zahid Hamidi 'segan' hendak berterus-terang tentang sejarah penaklukan Melaka kerana ia membabitkan pengkhianatan pedagang-pedagang Cina dan India yang sebenarnya diberikan tempat serta kedudukan yang tinggi di dalam Kerajaan Melayu Melaka, terutama bermula dari zaman Sultan Mansur Syah.

Begitu juga dengan kerapuhan pertahanan darat Melaka apabila para penyokong Mundeliar yang tidak berpuas hati kerana Mundeliar dijatuhi hukuman bunuh oleh Sultan Mahmud Syah, membuka pintu kota sekaligus memudahkan pasukan Portugis yang mendarat di dua tempat menawan bahagian selatan dan utara Melaka dengan agak mudah sebelum menawan Jambatan Melaka yang terletak di tengah-tengah Kota Melaka, iaitu di kaki Bukit Melaka pada 25 Julai 1511.

Tidak sahaja pengkhianatan Mundeliar, saudagar dari India yang diberikan pangkat sebagai Syahbandar Pelabuhan Melaka, Melaka turut menerima pengkhianatan Nina Katu, sekutu kuat Mundeliar. Nina Katu bagaimanapun, dibunuh oleh Alburquerque selepas Melaka berjaya ditawan oleh Portugis.

Zahid mungkin seorang Melayu jati. Melayu jati maknanya, Melayu yang akan menjadi sangat rendah diri dan sentiasa menganggap orang lain jauh lebih baik berbanding mereka. Melayu jati juga bermaksud, golongan yang sanggup menerima kefahaman bangsa lain di dalam menanggapi bangsa Melayu...

Itulah sebabnya, sejarah Melaka pun, Zahid tidak tahu walaupun dia adalah seorang Menteri Pertahanan dan Naib Presiden UMNO. Kebimbangan dimarahi oleh Cina dan India kerana kejatuhan Melaka adalah disebabkan oleh puak-puak imigran itu, mungkin menyebabkan Zahid menjadi SYAITAN BISU yang hanya menyalahkan Sultan dan Ketua Bangsanya sendiri!!!!

20 comments

Sunday, October 24, 2010

NASIHAT PALO UWAN EKAULAH, JANG!!!!

Sunday, October 24, 2010
"DALAM TEMPOH BEBERAPA BULAN LAGI..." Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang. Maka semakin ramailah para pemimpin UMNO yang mula menunjukkan muka dengan harapan mereka akan menjadi calon atau tidak digugurkan daripada senarai calon mahupun jawatan yagn sedang disandang ketika ini.

Salah seorang daripada mereka adalah ENCIK Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Ketika Persidangan Agung UMNO 2010 yang baru sahaja selesai, Khairy cuba menampilkan sisi-sisi baiknya selaku seorang Ketua Pemuda UMNO menerusi ucapan yang berapi-api dan penuh semangat.

Malangnya, ucapan-ucapan tersebut seperti mencampakkan garam ke laut...

Konon-kononnya Pergerakan Pemuda UMNO mengharapkan budaya 'Cah Keting' tidak berlaku di DUN Galas yang bakal menyaksikan pertembungan Abdul Aziz Yusoff, Setiausaha Bahagian Gua Musang dengan Dr.Zulkefli Mohammad yang telah dua kali tumpas di tangan Tengku Razaleigh Hamzah di Parlimen Gua Musang.

Boleh jadi Khairy Jamaluddin sudah pun 'bertaubat' dan tidak lagi mengamalkan budaya Cah Keting atau potong trip yang merupakan kaedah wajibnya untuk naik ke jawatannya sekarang sewaktu bapa mertuanya masih lagi menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

Selepas gagal di Kuala Terengganu menerusi calon pilihannya akibat protes anti Khairy dan Dollah Badawi, Khairy agak kurang menonjol tetapi berjaya memperolehi jawatan Ketua Pemuda UMNO menerusi KELDAI-KELDAI RASUAH dalam Pergerakan Pemuda UMNO yang telah memenangkannya. Kali terakhir pembabitan Khairy dalam pilihanraya adalah di Hulu Selangor yang menyaksikan Khairy terpinggir dan tidak dipedulikan oleh sesiapa pun.

Biarpun nasihat dan ingatannya baik, namun hakikatnya, Khairy umpama bapa lembu yang syok melihat punggung anaknya sendiri... Adalah lebih baik, Khairy menutup mulut dan belajar bagaimana hendak berada dalam arus politik tanahair daripada Anthony Loke yang mengetuai DAPSY mahupun Nasruddin Tantawi daripada Dewan Pemuda PAS Pusat. Atau kalau susah-susah sangat, Khairy elok berkawan dan bertukar-tukar fikiran dengan Shamsul Iskandar 'Al-Ketoki' Mohd Akin yang mengetuai AMK memandangkan kedua-duanya mempunyai IQ yang hampir serupa!!!!

Khairy nasihat supaya elakkan budaya CAH KETING? Gila ke haper? Awat, peluang dah tertutup ke haper untukmu Khairy?

Memang benarlah, pasukan Pemuda UMNO yang beria-ia memberi undi kepada Khairy untuk mengangkatnya sebagai Ketua Pemuda UMNO sememangnya bahlol-bahlol yang dilahirkan di dalam tahi!!! MOGA-MOGA tahun hadapan, mereka semua akan tercampak dan dihinakan!!!!3 comments

BABI PANGGANG LIM GUAN ENG NI MASIH LAGI NAK MENIPU

Kalau zaman Tun Mahathir masih lagi jadi Perdana Menteri, hujah-hujah dan ceramah Mat Sabu memang bagus. Malah jauh lebih bagus berbanding ceramah Lim Kit Siang dan lebih berfakta berbanding ceramah serta kempen Nik Abdul Aziz. Setiap kali dia berceramah dan berkempen, dia akan mengeluarkan fakta, data dan statistik yang sangat tepat, dalam usaha membangkang rancangan kerajaan. Dalam satu keadaan yang lain, Mat Sabu juga menembak pemimpin-pemimpin UMNO tertentu dengan data dan fakta yang sangat meyakinkan.

Kata orang, Mat Sabu sememangnya dibela oleh Dr.Mahathir. Sebab itu, dia boleh dapat banyak fakta-fakta yang tepat sebagaimana fakta-fakta dan nombor-nombor yang berkaitan dengan Projek Lebuhraya Utara Selatan serta pengagihan PINK-FORM yang dipelopori serta dikuasai oleh Anwar Ibrahim serta kawan-kawannya seperti Kamaruddin Jaafar, Ahli Parlimen Tumpat yang juga merupakan Setiausaha Agung PAS sebelum diambilalih oleh Mustafa Ali.

Dan dalam usaha untuk menyelamatkan Dr.Mahathir, Mat Sabu pada ketika itu menyasarkan serangan yang bersungguh-sungguh terhadap Anwar Ibrahim yang dituduhnya mengamalkan gaya hidup di luar tabie, baik sebagai manusia, apatah lagi selaku seorang Islam. Dia juga merupakan orang pertama yang menggelarkan Anwar Ibrahim sebagai Al-Juburi. Dia juga yang mengatakan, berbanding Dr.Mahathir, Anwar jauh lebih merbahaya memandangkan keupayaannya untuk menyamar dan mengamalkan ilmu sesumpah....

Ternyata, dia betul dalam hal Anwar Ibrahim suka buntut jantan (berdasarkan keputusan mahkamah) dan menyebat sesiapa sahaja hatta isteri orang demi kepuasan kemaluannya (berdasarkan pengakuan mangsa-mangsa di hadapan Taib Azamuddin, Imam Besar Masjid Negara pada ketika itu dan dirakamkan di dalam CD) sehingga akhirnya Dr.Mahathir terpaksa memecat Anwar Ibrahim yang diberikan laluan kemas di dalam UMNO bermula pada tahun 1982 sehingga hampir-hampir menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 1998.

Kata oranglah dan dululah...

Bagaimanapun, apabila Dr.Mahathir bersara daripada jawatan Perdana Menteri, Mat Sabu macam hilang punca. Ceramah-ceramahnya tidak lagi memperkatakan tentang angka, tidak lagi menyebut tentang statistik tetapi lebih banyak merengek dan merapik. Seolah-olah fail-fail tertentu sudah tertahan daripada sampai ke tangannya!!!!

Kini Mat Sabu yang pernah menjadi Ahli Parlimen Kuala Kedah sekadar menjadi BABI PANGGANG kepada Lim Guan Eng. Apatah lagi dia juga merupakan antara dalang dalam penubuhan MAJLIS SYURA yang ditubuhkan oleh DAP Pulau Pinang yang sangat jelas, penubuhannya tidak lain dan tidak bukan selain daripada menyanggah kuasa KDYMM Yang Dipertuan Agong selaku Ketua Agama Islam di Pulau Pinang. (Baca PISAU.NET)

"Sebenarnya PR tidak pernah mempertikaikan apa yang termaktub dalam perkara 153 yang menyentuh hak dan keistimewaan orang Melayu sepertimana yang didakwa oleh Presiden Umno dalam perhimpunan agung mereka baru-baru ini.

"Namun begitu apa yang kita pertikaikan ialah cara kerajaan untuk menguasai pemerintahan haruslah dengan cara demokrasi yang asli dan tulen iaitu dengan cara suara rakyat. Pilihan raya yang bersih dan telus.

"Ini yang kita perjuangkan supaya adanya keadilan dalam melaksanakan amanah termasuklah dalam memilih kerajaan yang memerintah, bukannya dengan memperalatkan agensi dan organisasi yang ada sebagai 'yes man' dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai pemerintah," tegasnya lagi. (Harakah Daily)


Apa yang Mat Sabu hendak berbohong sebenarnya? Semenjak bila pula Pakatan Rakyat tiba-tiba berhenti daripada memperkatakan dan mempertikaikan Perlembagaan Malaysia? Bagaimana dengan pertikaian yang dibuat oleh Ngar Kor Meng bagi peruntukan untuk masjid-masijd serta sekolah-sekolah agama berbanding rumah-rumah ibadat lain, walhal perkara berkenaan sudah terlalu jelas di dalam Perlembagaan? Bagaimana pula dengan Teresa Kok yang mempertikaikan tentang Bahasa Kebangsaan dan tulisan jawi sedangkan dia sendiri begitu sibuk memperkenalkan tulisan cina, bahasa Cina dan agama Kristian Cina walhal tindakan sebegitu sudah cukup untuk dilabelkan sebagai mempertikaikan Perlembagaan Malaysia?

Bagaimana pula dengan hujah daripada sebilangan pemimpin PAS dan Anwar Ibrahim yang menyatakan tiada hak Melayu dan Islam, sebaliknya semuanya mempunyai hak yang sama. Malah dikatakan, pemimpin tertinggi PAS sendiri juga sudah berjanji, sekiranya menang, Perlembagaan Malaysia akan dipinda dan Melayu akan dibuang sebaliknya digantikan dengan Islam.

Sebenarnya terlalu banyak pertikaian terutama yang membabitkan hak keistimewaan Melayu, raja-raja Melayu, agama Islam dan Bahasa Kebangsaan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat secara bersilih ganti, sama ada yang bersifat serangan konvensional, mahupun yang bersifat psikologi.

Apa perlu Mat Sabu menekankan tentang KEMULIAAN pemimpin Pakatan Rakyat dan berbohong tentang sikap mereka? Apa perlu menggunakan kaedah terus menipu, menipu dan menipu agar suatu hari nanti penipuan tersebut diterima ramai, seperti mana penipuan tentang takrif ASSOBIYYAH yang dipelopori oleh Nik Abdul Aziz?

Kalau ya pun hendak mempromosikan GEROMBOLAN syaitan yang disertainya, malulah sedikit dengan agama Islam yang menjadi anutannya. Tak perlulah berbohong terang-terangan sebegitu rupa. IBLIS LAKNATULLAH sendiri pun tidak pernah menipu secara terang-terangan, sebaliknya melakukan tipu daya yang sangat halus untuk memperdayakan manusia.

Malangnya PEMIMPIN-PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT JAUH LEBIH HINA daripada IBLIS LAKNATULLAH kerana mereka menipu secara terang-terangan!!!!

Semuanya kerana takut hilang kuasa dan kerana telah menjadi BABI PANGGANG LIM GUAN ENG.... cepat-cepat mengucap dan bertaubat nasuha, Bang Mat!!! Jauh sangat dah lari tuh!!!!

4 comments

WAHAI MELAYU.... BELAJAR MACAM MANA CINA SALING TOLONG SESAMA MEREKA

HARAKAHDAILY melaporkan, lebih 1000 orang penduduk Bandar Tasik Puteri, Rawang mengadakan tunjuk perasaan dan seterusnya menyertai dialog bagi membolehkan laluan dibina untuk kawasan perumahan mereka dihubungkan dengan Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor yang bakal disiapkan tahun hadapan. Jangan dipertikaikan jumlah berkenaan kerana wartawan Harakah Daily biasanya terdiri daripada mereka yang mengalami sakit mata dan pandangan keliru. Itulah sebabnya kadang-kadang jumlahnya 30 orang tetapi dilaporkan 300 orang dalam beberapa kes, terutama yang melibatkan laporan tentang Anwar Ibrahim dan beberapa tokoh pemimpin PAS.

Ahli Parlimen Selayang William Leong merupakan sebahagian daripada tentera-tentera yang memastikan hak orang Cina di Selangor, bukan sahaja terjaga, sebaliknya perlu sentiasa dipupuk dan dibelai manja. William Leong terkenal apabila dia menjadi Ahli Parlimen PKR yang berada di saf hadapan dewan solat utama Masjid Selayang atas alasan memberi bantuan. Selain William Leong, seorang lagi wakil rakyat bukan Islam yang terkenal dengan keberaniannya berada di dewan solat utama adalah Teoh Nie Ching yang mendapat pembelaan daripada puak-puak PAS menerusi hujah ambil sekerat dan buang sekerat mereka!!!

Majlis dialog tersebut dilaporkan dibuat antara AP Land Berhad, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), pemegang konsesi lebuhraya Binapuri dan William Leong.

Sesuatu yang menarik apabila AP Land diwakili oleh 'PENGARAH'nya, Datuk Nordin Razak. Namun berdasarkan kepada senarai Lembaga Pengarah AP Land yang BERPENGERUSI EKSEKUTIFKAN anak lelaki Low Yow Chuan iaitu Low Gee Tat @ Gene Low, nama Nordin Razak tidak tersenarai langsung dalam Lembaga Pengarah syarikat berkenaan. Satu-satunya nama Melayu dalam Lembaga Pengarah syarikat berkenaan adalah Azlan Hussin yang berstatus Pengarah Bukan Eksekutif Bebas yang menganggotai Audit Committee. (Rujuk Sini)

Bandar Tasik Puteri di Rawang dibangunkan oleh Asia Pacific Land atau AP Land. AP Land merupakan salah satu daripada entiti Low Yat Group Berhad. Low Yat Group terkenal kerana telah membina Menara Low Yat yang terkenal sebagai premis perniagaan berasaskan IT dan komputer. Selain itu, Low Yat Group juga terkenal kerana penbinaan BB Park di Kuala Lumpur dan Hotel The Grace di Sydney.

Bandar Tasik Puteri semenjak dari awal lagi berhadapan dengan masalah apabila kurang mendapat sambutan ekoran masalah jalan, sekaligus menjadikan hartanah di Bandar Tasik Puteri jatuh. Sama ada susur keluar ke Lebuhraya Utara Selatan mahupun ke Kuala Selangor, Bandar Tasik Puteri telah menjadi pelaburan AP Land yang merugikan.

Perhatikan bagaimana nama-nama Cina yang terlibat dalam menaikkan nilai hartanah Bandar Tasik Puteri, terutama nama William Leong. Mereka bekerjasama dan begitu bersepadu untuk membuat tuntutan demi keuntungan besar pelaburan mereka. William Leong merupakan salah seorang yang terlibat dalam keengganan setinggan Cina di Kampung Sungai Terentang yang menduduki secara haram tanah TNB agar berpindah sekalipun mahkamah telah menganugerahkan puluhan juta ringgit sebagai pampasan yang perlu dibayar oleh TNB kepada mereka.

Apakah tanah-tanah Melayu yang akan diambil untuk dijadikan jalan bagi menaikkan nilai Bandar Tasik Puteri akan menyebabkan William Leong berdemonstrasi atau bersatu menuntut pampasan puluhan juta ringgit seperti yang diterima oleh penduduk Kampung Sungai Terentang?

Kalau usaha PNB untuk mendirikan Menara Warisan 100 tingkat di Bukit Stadium mendapat tentangan yang sangat kuat daripada puak-puak bermata sepet ini, termasuklah sebahagian daripada Melayu-Melayu yang berfikiran liberal sekalipun PNB menggunakan dana mereka sendiri, apakah ada pemimpin Melayu yang akan mewujudkan tentangan sekuat mereka dalam pembinaan jalan dan susur keluar dari Bandar Tasik Puteri ke lebuhraya yang sedang dalam pembinaan itu?

Rasa-rasanya ramai Melayu yang akan mengatakan, itu adalah untuk kemudahan dan kemajuan.....

Aminnnnnnn....


0 comments

PAS MENIPU TENTANG JASA CHEK HASHIM DI GALAS... PEROMPAK BESAR RUPA-RUPANYA!!!!

Sehingga setakat ini, PAS Kelantan terpaksa menggunakan dan membesar-besarkan nama orang yang sudah mati untuk mengingatkan para pengundi di GALAS tentang betapa hebatnya individu tersebut dalam memberikan jasanya kepada para penduduk dan pengundi di kawasan tersebut. Bagaimanapun, PAS tidak pernah bercakap benar, terutama BETAPA BESARNYA ROMPAKAN yang telah dibuat oleh si mati sepanjang bergelar ADUN Galas dan sebelumnya. Chek Hashim Sulaima dua kali dicalonkan di DUN tersebut.

Semoga Allah Taala mengampuninya dan mengampunkan juga orang yang telah dianiayai oleh Chek Hashim Sulaima serta para pemimpin PAS yang berselindung di sebalik kebenaran untuk membenarkan kemungkaran atas nama Islam....

Blog GALAS UNTUK BN ada ceritanya...


Setelah tiga bulan berkampong di Galas, PAS masih tiada modal untuk digunakan buat berkempen. Blogger Pisau.net melihat PAS berkempen bermodalkan orang mati. (Baca di sini dan sini). Dua kali Harakah melaporkan mengenai jasa Allahyarham Chek Hashim. (Baca Harakah di sini dan sini)

Sepanjang Allahyarham menjadi wakil rakyat sejak Mac 2008, keadaanya begitu gering. Pada bulan Julai 2008, beliau sudah mula menjalani rawatan intensif di China. Bila pula beliau sempat membawa kononnya pembangunan pesat tiga tahun kebelakangan ini?

Urusan kawasan tidak dikendalikan olehnya tetapi oleh ahli PAS yang lain. Sayang sekali, orang yang menjalankan tugasan wakil rakyat untuk Allahyarham tidak dihargai PAS untuk diberi peluang jadi calon.

Tujuan PAS menyebut nama Allahyarham pastilah untuk mengekalkan lanjakan dari kemenangan Allahyarham di Galas untuk menyokong undian lebihan 300 yang diperolehi Dr Zulkefli ke atas Tengku Razaleigh di kawasan kubu kuat UMNO di Galas pada PRU 2008.

Sungguhkah begitu banyak jasa Allahyarham hingga menjadi suatu daya tarikkan untuk pengundi memberi undi kepada calon PAS, Dr Zulkefli? Yakinkah penduduk di Kampong Sungai Tekar dan Kampong Sungai Ketil akan jasa Allayarham?

Pendedahan ini mungkin menimbulkan kemarahan sesetangah pihak kerana Allahyarham sudah tiada lagi. Tetapi yang benar walaupun pahit, harus diketahui ramai.Pembohongan yang cuba dilakukan PAS tidak harus dibiarkan berleluasa.

Pada tahun 1986, Allahyarham adalah seorang yang telah meneroka satu kawasan tanah seluas 300 ekar di Kampung Sg. Tekar dan Sg. Ketil, Lepan Tupai.

Difahamkan dari orang-orang kampung, Allahyarham terlibat sendiri yang menjual pokok-pokok balak yang dibersihkan. Untuk mengaburi tindakan salah memotong balak secara haram, setiap peneroka dijanjikan 6 ekar setiap seorang. Janjinya hanyalah janji.

Apa yang terjadi adalah Allahyarham cuba menukar nama tanah kepada nama beliau tetapi gagal. Kemudian, beliau telah menjual tanah tersebut kepada taukeh-taukeh Cina dengan alasan untuk dibangunkan sebagai projek Ladang Rakyat.Pada tahun 2008, peneroka-peneroka baru menyedari tanah yang telah diterokai bersama oleh mereka sebelum ini telah ditukar hak milik kepada enam individu dipercayai ahli PAS dan proksi Allahyarham ADUN Galas tersebut. Antara inndividu yang terlibat menjadi proksi yang dapat kami perolehi adalah berikut:
  • Suji bin Yahya (No. KP 641113-03-5489)
  • Mohamad @ Isa bin Ismail (atau digelar sebagai Isa Kerepek) (No. KP 710726-03-5461)
  • Tuan Alias bin Tuan Yaacob (No. KP 640906-03-6137)
  • Che Omar bin Che Ngah (No. KPT 550719-03-5359) yang merupakan Penghulu Ladang Mentara

Mereka dipercayai telah menjual tanah tersebut kepada beberapa taukeh Cina untuk diri sendiri. Tanah selebihnya yang telah dijual oleh Allahyarham itu sendiri;

Setelah dijual taukeh-taukeh Cina telah meneres bukit untuk kegiatan pertanian sayur. Kerja-kerja tersebut sedang giat dijalankan. Ini telah menimbulkan keresahan dan tidak puashati di kalangan peneroka asal tanah..Keadaan tanah tersebut dapat dilihat dalam gambar-gambar berikut:1 comments

BETOI PUNYA LIDAH BERCABANG... DUK NAMPAK CARIK KAIN ORANG SAJA!!!!

Cemburu, dengki, hasad mahupun takut bersaing... mungkin atas faktor-faktor itulah, Nasruddin Hassan Tantawi, si Ketua Pemuda PAS Pusat menyindir kumpulan ulama muda UMNO yang katanya, patut memberi nasihat, bukannya mengipas. Isu berkenaan berkaitan dengan Fathul Bari Mat Jahya yang dilihat menempelak cara dan gaya menegur pihak pembangkang terhadap golongan pemerintah yang bersalahan dan bertentangan dengan ajaran sebenar Islam.

Kebetulan pula Fathul Bari mengaitkan Rosmah Mansur yang menjadi sasaran kecaman, bukan sahaja dari kalangan kaum pembangkang, bahkan dari kalangan penyokong dan simpatisan UMNO sekalipun. Disebabkan itulah, ada sebuah blog yang mengaitkan Fathul Bari dengan ANJING yang difirmankan oleh Allah Taala di dalam al Quran. Tidak kurang juga ada yang menyindir dengan 'KITAB JAWI' yang barangkali penulis blog berkenaan tidak menemui kitab yang 'bukan jawi' tentang adab-adab terhadap golongan pemerintah, atau juga sengaja menyembunyikan kebenaran seperti mana yang kerap mereka lakukan selagi ianya tidak berpihak kepada PAS.

Orang berparti macam Nasruddin Tantawi tidak seharusnya nampak kain carik lawan politiknya sahaja. Fathul Bari sekadar bercakap tentang adab menegur pemimpin, bukannya membela kerosakan dan kemaksiatan di dalam IFF di Monaco. Namun Nasruddin Tantawi pula, sudah berapa kali membela individu tertentu, terutama Anwar Ibrahim yang telah pun DISAHKAN melakukan serta mengamalkan gaya hidup HOMOSEKSUAL?

Mengapa Nasruddin Tantawi tidak menasihati Anwar Ibrahim, sebaliknya bersama-sama Anwar Ibrahim menipu, memperdaya, malah membela perbuatan Anwar Ibrahim dengan meletakkan perkataan FITNAH dan KONSPIRASI ke atas tubuh badan Anwar Ibrahim sedangkan orang berkenaan telah pun dibuktikan melakukan perbuatan tersebut oleh mahkamah?

Begitu juga, apabila Dewan Ulama PAS memberikan nasihat agar kalimah Allah tidak lagi diperdebatkan, malah Dr.Harun Din Al-Hafiz, Timbalan Mursyidul Am sendiri menyatakan, barangsiapa yang menganggap kalimah Allah boleh dikongsi dengan penganut-penganut agama lain, imannya boleh tergelincir dan menyebabkan kekufuran, apa yang dilakukan oleh sebilangan pemimpin-pemimpin PAS yang lebih glamour seperti Khalid Samad, malah Nik Abdul Aziz Nik Mat si Mursyidul Am PAS sendiri?

Ada ke, barisan hadapan pemimpin PAS mengikut nasihat Dewan Ulama dalam hal maslahat kalimah Allah?

Begitu juga apabila Dewan Ulama memperkatakan tentang perpaduan umat Islam, apa yang dibuat dan reaksi yang ditunjukkan oleh sebahagian besar pemimpin PAS? Adakah mereka mengikut nasihat tersebut atau PAS berpecah-pecah dengan para pengikut Nik Abdul Aziz YANG SANGAT MEMBENCI PERPADUAN UMAT ISLAM-MELAYU menyerang kelompok perpaduan termasuklah ulama dari Dewan Ulama PAS seperti Harun Din kerana isu perpaduan?

Adakah Nasruddin Tantawi mengingatkan bahawa tugas ulama adalah menasihat, bukannya tukang kipas kepada Dewan Ulama PAS? Atau adakah Nasruddin Tantawi juga sama seperti kebanyakan pemimpin politik yang lain, lebih senang dengan golongan syaitan-syaitan bisu yang tidak menegur sebarang kemungkaran tetapi memberi pujian dan mencari-cari dalil untuk menyokong kemaksiatan?

Cakap jangan sampai jadi lidah bercabang wahai Tantawi... anda sedang diperhati dan dinilai!!!!

4 comments

Saturday, October 23, 2010

MAJLIS ULAMA UMNO... BUNUH DIRI KE?

Saturday, October 23, 2010
Ada dua usul yang agak menarik untuk dinilai dan diperhalusi. Syor yang pertama datangnya daripada wakil ulama muda iaitu penubuhan Majlis Ulama UMNO manakala syor kedua pula datangnya daripada Shafie Apdal, Naib Presiden UMNO merangkap Pengerusi UMNO Negeri Kedah.

Berdasarkan sejarah, penubuhan UMNO pada 1946 turut seiring dengan penubuhan Biro Agama yang terdiri daripada bekas-bekas pejuang kemerdekaan golongan agama yang telah diharamkan oleh British terutama yang berasal dari Hizbul Muslimin. Suara dan pengaruh Biro Agama agak setara dengan kepimpinan utama UMNO yang pada ketika itu dipimpin oleh Tunku Abdul Rahman Putra.

Beberapa tindakan yang dilihat sebagai syubhat dan terlalu mengikut nasihat British sekalipun atas sebab Kemerdekaan Tanah Melayu, menyebabkan berlakunya pertembungan kuasa yang dahsyat di dalam UMNO. Tuan Haji Ahmad Fuad, Tuan Haji Abdullah Fahim (datuk Dollah Badawi) dan Tuan Haji Fathullah Suhaimi yang berada dalam Biro Agama telah bangun menentang apabila cadangan Kesatuan Melayu Kedah agar UMNO mewujudkan LOTERI KEBAJIKAN mendapat sokongan daripada Perikatan Melayu Perak Cawangan Selama. LOTERI KEBAJIKAN tersebut kekal bermula dari 1940-an sehinggalah Tun Dr.Mahathir Mohammad memansuhkannya pada penghujung 1980-an.

Dari awal kewujudan lagi, UMNO telah meminggirkan golongan bijakpandai agama kecuali pada zaman Dr.Mahathir yang memberikan ruang kepada mereka untuk bertanding dan menjadi calon pilihanraya serta wakil rakyat.

Biro Agama UMNO yang wujud sekarang ini sebenarnya dibarisi oleh nama-nama yang agak besar dan ketokohan mereka dalam keilmuwan Islam tidak boleh dinafikan. Bagaimanapun, hampir kesemua daripada mereka TELAH BERTUKAR MENJADI SYAITAN-SYAITAN BISU apabila berhadapan dengan kemungkaran yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO. Bahkan ada sebahagian daripada memilih untuk mencari jalan untuk melakukan pembelaan sekalipun kemungkaran tersebut begitu jelas dan sangat ketara dengan pelbagai alasan.

Persoalan utama kini ialah, adakah Majlis Ulama UMNO nanti juga akan mengalami nasib yang serupa dengan Biro Agama UMNO yang fungsinya sekarang ini hanyalah jadi tukang baca doa dan imam solat semata-mata? Mampukah nanti Majlis Ulama UMNO menegakkan amar makruf nahi mungkar di dalam UMNO?

Terlebih penting, TIDAK TAKUTKAH pemimpin-pemimpin utama UMNO seandainya Majlis Ulama UMNO yang bakal ditubuhkan nanti akan bertukar menjadi PAS kedua, memandangkan PAS sebenarnya adalah hasil daripada ijtihad ulama-ulama UMNO pada penghujung 1940-an lalu.

Menukar imej dengan menjadikan masjid sebagai pangkalan operasi atau Command-Centre, bukanlah sesuatu yang mudah. Apatah lagi sudah terlalu lama, para pembesar UMNO 'kelihatan' menjauhkan diri daripada masjid. Berbeza dengan para pemimpin PAS yang mempromosikan diri mereka di surau-surau dan masjid-masjid dengan memberi tazkirah, mengadakan kelas agama, menjadi imam, menguasai AJK Masjid dan Surau serta apa-apa sahaja yang berkaitan dengan masjid dan surau, para pemimpin UMNO pula sekadar ke masjid untuk bersolat. Malah terlalu ramai sebenarnya yang hanya ke masjid pada hari Jumaat sahaja.

Lantaran ini usul yang dicadangkan oleh Shafie Apdal agar UMNO membuat pendaftaran pengundi di kawasan masjid adalah sesuatu yang baik. Jangan terlepas masuk ke dalam kawasan masjid seperti yang dilakukan oleh PAS, cukup sekadar di halaman masjid. Apatah lagi, kebanyakan masjid-masjid baru mempunyai premis perniagaan yang memudahkan tujuan berkenaan.

Hendak lebih mudah lagi, WAJIBKAN KETUA-KETUA BAHAGIAN DAN CAWANGAN untuk menjadi orang masjid, malah menyewa premis perniagaan masjid sebagai pusat operasi dan pusat kebajikan...

Yang menjadi masalahnya, BERAPA RAMAI Ketua-Ketua Bahagian dan Cawangan UMNO yang TIDAK TAKUT DENGAN MASJID memandangkan kebanyakan daripada mereka melihat MASJID SEBAGAI BANGUNAN BERPUAKA YANG PENUH DENGAN IFRIT GANAS!!!

Tak percaya, cuba kira berapa biji kepala orang UMNO pada waktu solat subuh di masjid dan surau di tempat anda... anda mungkin akan mati terbeliak kalau terpandang Ketua Bahagian atau Ketua Cawangan anda sedang beriktikaf di masjid atau surau sementara menunggu masuknya waktu solat Subuh....

Tidak keterlaluanlah kalau dikatakan, cadangan Shafie Apdal itu memang cantik, tapi TAK RELEVAN untuk UMNO... lainlah kalau cadangan tersebut datangnya daripada Naib Presiden PAS untuk YDP Kawasan dan Markas....

4 comments

OSTAT OIII... HANG TEMBAK SAPA SEBENARNYA?

Ostat kita ni, dia kalau tak bersuara, jauh lebih baik berbanding dia dipaksa bercakap dan diberikan peluang bercakap. Sebabnya, bila dia tidak bercakap, dia tidak akan bercakap yang bukan-bukan. Dalam banyak perkara, dah elok-elok orang tak tahu, bila dia bukak mulut saja, macam boomerang, patah balik ke tengkuk dia sendiri. Kalau tak pi ke tengkuk dia pun, ke tengkuk SETPOL dia.

Ketika berucap pada majlis ceramah sempena ijtima' Kepimpinan PAS Terengganu di Kampung tanjung, Batu Rakit malam tadi, OSTAT kita sembang deraih bila mendabik dada yang UMNO Kedah la ni dalam ketakutan sebab Kedah di bawah pentadbiran PAS sudah boleh diisytiharkan sebagai negeri sifar rasuah. (Harakah Daily)

Dan untuk menambahkan lagi sembang deraihnya, OSTAT kita segera memberitahu bahawa hutang negeri Kedah kepada Kerajaan Pusat berjumlah RM1.8 bilion adalah hutang air yang tidak pernah dibayar oleh UMNO/BN Kedah kepada Pusat.

Bagaimanapun, OSTAT kita tidak pula menceritakan tentang suasana dan iklim pelaburan di Kedah sepanjang PAS memerintah tanpa pembabitan kerajaan pusat menerusi MIDA dan MITI. OSTAT kita juga tidak menceritakan bagaimana pentadbiran PAS giat memasukkan kaum kerabat ke dalam GLC sebagai CEO sungguhpun tidak berkelayakan seperti ADUN Kubang Rotan.

Tidakkah itu rasuah juga namanya? Atau ia sekadar satu penyelewengan kuasa? Atau ianya sekadar satu imbuhan?

PAS Kedah di bawah OSTAT kita seringkali menyatakan bahawa pentadbiran lalu adalah perasuah dan pengamal rasuah. Malangnya sudah hampir tiga tahun mentadbir Kedah, tidak ada satu kes pun yang dilaporkan kepada SPRM mahupun kepada polis atau dibentangkan kepada awam. Sebaliknya cakap-cakap tentang rasuah dan pengamalannya sekadar dibuat dalam ceramah-ceramah dan sembang-sembang kosong.

Kalau benar pentadbiran lalu ada rasuah yang diamalkan, OSTAT kita patutnya buat aduan kepada SPRM. Percayalah, seluruh rakyat Kedah akan menyokong OSTAT kita jikalau laporan dibuat untuk membuktikan pentadbiran UMNO/BN yang lalu merupakan pengamal rasuah. Malah PAS di bawah OSTAT kita juga akan berjaya memegang Kedah dalam tempoh yang panjang tanpa perlu sembang deraih seperti yang duk ada la nih!!!!

Dari mula kempen di Kedah lagi, OSTAT kita duk sembang tentang rasuah dan penyelewengan kuasa, tetapi tak ada satu pun usaha dibuat untuk membuktikannya. Adakah sebenarnya OSTAT kita dan gerombolan PAS sebenarnya sedang bekerjasama dengan gerombolan perasuah di dalam UMNO seperti orang putih duk kata, hang garu belakang, aku garu belakang hang... (bukan hang tutuh belakang aku, aku tutuh belakang hang, nooo... hat tu, telah dicopmohor oleh 'orang tu' saja).

Lebih menarik apabila dalam laporan Harakah Daily itu, OSTAT kita kata, rakyat sudah semakin celik dan tidak mudah digula-gulakan lagi. OSTAT kita ni sebenarnya cakap kat UMNO atau kat geng dalam PAS sendiri yang duk mula bertepung tawar, melangir keris, duk sukat akar bahar atau pun duk menghidupkan api dalam sekam untuk menikam OSTAT kita dari belakang?

Atau OSTAT kita sebenarnya bercakap kepada Mahfuz Omar yang BODOHNYA TAHAP BUDAK TERENCAT AKAL LAHIR TAK CUKUP BULAN memandangkan semakin kuat khabar-khabar angin yang mendakwa Mahfuz sedang berusaha untuk merampas kerusi empuk Menteri Besar Kedah daripada OSTAT kita.

Kadang-kadang cakap orang politik ni bukannya boleh pakai selapis... kena tengok berlapis-lapis, seperti mana kadangkala jahilnya depa pun berlapis-lapis juga (murakkab)....

2 comments

2013... WAJIB LULUS SUBJEK SEJARAH? SEJARAH YANG MANA AGAKNYA?

Muhyiddin Yassin yang bercakap atas kapasiti selaku Menteri Pelajaran berbanding Timbalan Presiden UMNO di dalam ucapan penggulungan di Dewan Merdeka PWTC, telah pun membuat pengumuman. Menurutnya, bermula dari tahun 2013, mata pelajaran SEJARAH akan menjadi matapelajaran WAJIB LULUS untuk peperiksaan sekolah.

Pengumuman ini sebenarnya sudah lama ditunggu-tunggu. Namun pada masa yang sama, sebenarnya terlalu banyak perkara yang membabitkan sejarah yang memerlukan perubahan besar dan pembetulan. Contohnya, pembentukan Malaysia tidak boleh didasarkan kepada pembentukan Empayar Kesultanan Melayu Melaka kerana sebelum kewujudan Melaka, sudah terdapat empayar-empayar lain termasuklah Langkasuka, Kembayat Negara, Chermin mahupun Empayar Melayu Gelanggi yang telah membentuk asas kepada kewujudan Malaysia.

Pembukaan Pulau Pinang tidak boleh didasarkan kepada kedatangan Francis Light pada 1786, sebaliknya pembukaan Pulau Pinang didasarkan kepada kewujudan perkampungan Melayu dan kepentingan pulau tersebut sebagai kawasan pendaratan nelayan di kalangan orang Melayu mahupun pelayar-pelayar yang mencari bekalan air bersih dan makanan.

Begitu juga dengan kewujudan bandar-bandar besar di Malaysia. Dalam kebanyakan buku teks sejarah, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Seremban, Ipoh, Kuching mahupun Kota Kinabalu mencatatkan tokoh-tokoh berbangsa Cina yang memajukan bandar-bandar berkenaan, walhal bandar-bandar telah pun maju jauh lebih lama sebelum kedatangan imigran-imigran Cina ke Tanah Melayu atas faktor ekonomi dan sebagai pelarian daripada revolusi kebudayaan serta keruntuhan kerajaan Manchu.

Buku-buku teks mata pelajaran sejarah juga perlu keluar daripada had yang telah 'ditetapkan' oleh penulis-penulis yang sangat ORIENTALIS berbanding memperincikan sejarah negara ini secara jujur. Malah, mampukah Kementerian Pelajaran menangani masalah AWAL MULA KEMERDEKAAN NEGARA ini tanpa perlu terlalu berat sebelah kepada UMNO dan pihak istana.

Begitu juga dengan penentangan orang Melayu terutama berketurunan Banjar dengan parang panjang mereka di Teluk Intan dan Batu Pahat terhadap kaum komunis yang telah menzalimi orang Melayu selepas tentera Jepun keluar dari Tanah Melayu. Adakah Kementerian Pelajaran mampu menceritakan kebenaran tanpa rasa takut AKAN KEMARAHAN KAUM CINA yang pada ketika itu majoritinya penyokong PKM yang cuba menjajah negara ini dan menjadikan Tanah Melayu sebagai sebahagian daripada Empayar Komunis China?

Begitu juga dengan para pemimpin Melayu daripada pelbagai cabang politik yang turut memperjuangkan kemerdekaan biarpun tidak disukai oleh Inggeris dan pihak pendokong kolonial di dalam institusi Melayu, adakah mereka akan mendapat tempat dalam matapelajaran SEJARAH yang diwajibkan pada 2013 nanti?

Begitu juga halnya dengan Melayu Raya atau Malaysia, cadangan Presiden Macapagal Filipina yang mahu mewujudkan sebuah negara Melayu besar meliputi dari sempadan Segenting Kra sehinggalah santak ke sempadan Lautan Hindi, kemudian ke sempadan pulau besar Australia dan merangkumi kepulauan Filipina yang terdapat dalam tulisan Pigafetta - penulis Ferdinand Magellan yang memperincikan tentang pelayaran mengelilingi dunia, Henry The Black atau Panglima Awang dan Melayu Filipina yang masih tidak beragama.

Terlalu banyak sebenarnya subjek-subjek di dalam matapelajaran SEJARAH yang hendak diwajibkan, perlu diperbetulkan semula, terutama sekali tentang kedatangan kaum imigran, tentang betapa mudahnya mereka boleh kehilangan kerakyatan dengan hanya mempersoalkan empat perkara 'pantang,' tentang kemurahan raja-raja Melayu menganugerahkan kerakyatan sekaligus menjadikan kaum imigran sebagai majoriti dalam tempoh tidak sampai 24 jam dan betapa baik budinya orang Melayu sehingga sanggup melupakan teras mereka iaitu tulisan jawi semata-mata untuk bersama-sama kaum imigran.

Sejarah yang manakah bakal diajarkan kepada para pelajar nanti?

1 comments

ROSMAH MANSUR MEMANG KENA MINTA MAAF KEPADA UMAT ISLAM DAN BERTAUBAT!!!!

Umpama berlaku PEREBUTAN KUASA dan CUBAAN MELAKUKAN RAMPASAN KUASA, kemelut yang dimunculkan oleh isteri Perdana Menteri Malaysia, Rosmah Mansur sebenarnya lebih banyak menarik perhatian para penentang UMNO dan Barisan Nasional serta Kerajaan Malaysia. Rosmah Mansur merupakan LUBANG PALING MUDAH untuk melakukan serangan.

Meskipun, Rosmah Mansur mempunyai pasukan yang akan membelanya walau atas apa yang dilakukannya, hakikatnya, serangan bertali arus terutama daripada pihak yang masih DI ATAS PAGAR akan melemahkan UMNO dan Barisan Nasional, seumpama kebencian hampir seluruh rakyat Malaysia terhadap Khairy Jamaluddin dan puak-puak yang berada di belakangnya dalam tindakan mereka merompak, menjarah dan mencuri harta negara, mengakibatkan UMNO dan Barisan Nasional kehilangan terlalu banyak kerusi sehinggakan pada suatu peringkat, begitu mudah diperkotak-katikkan oleh Anwar Ibrahim menerusi GEMPAQ 16 SEPTEMBER.

Polemik terbaru yang dicipta oleh Rosmah mahupun tercipta menerusi pembabitannya, ialah Islamic Fashion Festival yang turut membabitkan pereka-pereka fesyen daripada Malaysia serta beberapa nama tokoh Malaysia yang lain.

Ketika berlangsungnya IFF di Kuala Lumpur dan Jakarta, tidak banyak komplen dan rungutan yang disiarkan mahupun dikeluarkan. Namun IFF yang diadakan di Monaco telah menarik perhatian ramai berikutan nama Islam diinjak-injak untuk fesyen berpakaian bermusim yang sebenarnya hanya digunakan sebagai daya tarikan, sedangkan fesyen yang diperagakan, tidak langsung mencerminkan keislaman. Malah tetamu kehormat yang dijemput datang turut, tidak mengenakan pakaian yang berfesyenkan Islam.... yang perempuannya tidak bertudung, berpakaian ketat menampakkan isi-isi dan spare tyre menggelambir pada tubuhnya manakala si lelaki pula bangga dengan kot dan bow-tie yang pakaian tersebut terhasil daripada fesyen Zionis!

Seperkara yang kurang menjadi perhatian para pembela Rosmah Mansur ialah bahaya dan ancaman TASYABBUH yang menjadi antara faktor pengikisan iman dan taqwa. Apatah lagi dengan pengaruh fesyen bertudung NUN atau BIARAWATI yang semakin popular di kalangan wanita Islam, terutama sekali wanita Melayu yang mendapat ilham daripada SINETRON-SINETRON INDONESIA yang merupakan agen perosak akidah dengan kemasukan pelbagai elemen PLURALISME dan LIBERALISME di dalamnya.

Menariknya, SINETRON-SINETRON INDONESIA ini begitu galak disiarkan oleh rangkaian-rangkaian televisyen di Malaysia!!!!

Sama ada ketika IFF yang berlangsung di Kuala Lumpur dan Jakarta, ia berbeza sama sekali dengan yang berlaku di Monaco, ia sebenarnya lebih kepada penghinaan kepada Islam. Islam telah menggariskan dan memberi panduan kepada gaya dan tatacara berpakaian yang jauh lebih baik daripada fesyen jalan kucing (catwalk) di runaway.

Seperti kata Dr.Asri Zainul Abidin, mantan Mufti Perlis, seharusnya IFF mempunyai panel syariah yang dapat mengutarakan pandangan dan panduan kepada para pereka fesyen untuk menghasilkan karya mereka. Kerosakan yang dilakukan oleh IFF di Monaco tidak dapat ditutup dan diselindungi dengan 'kejayaan' di Kuala Lumpur dan Jakarta. Malah selaku penaung dan pengasas, Rosmah Mansur sepatutnya mempunyai penasihat agama atau penasihat syariah tentang fesyen wanita Islam.... atau barangkali Rosmah berasa terlalu pandai sehingga dia sendiri gagal mematuhi fesyen Islam?

Benar seperti kata ulama muda UMNO, Fathul Bahri Mat Jahya bahawa adab menegur pemimpin adalah dengan menarik tangan dan menegurnya di tempat tersembunyi. Malah umat Islam tidak boleh memalukan pemimpin di hadapan khalayak ramai memandangkan pemimpin berkenaan boleh menyebabkan kerosakan yang lebih besar kepada masyarakat.

Masalahnya, ulama muda UMNO itu terlupa barangkali bahawa negara ini adalah PENGANUT DEMOKRASI ROM. Maka pemimpin mahupun isteri pemimpin seperti Rosmah Mansur mempunyai tanggungjawab untuk memastikan kepatuhan mereka dalam perkara membabitkan adab dan akidah tidak mempengaruhi pola pengundi dalam demokrasi rom.

Tiada gunanya kita melaung-laungkan tentang kemurnian akidah, tentang pelurusan amalan, bahkan tentang penyelewengan yang begitu banyak di dalam badan sahsiah lain di negara ini, khususnya PAS jikalau kita sendiri tidak mampu menepis KEMUDARATAN yang didatangkan daripada kelompok yang kita sokong.

Berkata benarlah walaupun pahit....

Mungkin artikel ini tidak akan menyenangkan hati banyak pihak, terutama yang berasakan tindakan mengecam Rosmah Mansur adalah keterlaluan. Namun perlu diingatkan, di dalam sejarah Islam, campurtangan daripada pihak kedua seperti isteri dan ibu serta jariah telah menyebabkan kejatuhan banyak khalifah Islam. Antaranya termasuklah Syaidina Hasan bin Ali r.a, Yazid bin Muawiyyah dan Umar bin Abdul Aziz.

Nama-nama tokoh Islam di atas adalah mangsa campurtangan langsung apabila dibunuh menerusi racun oleh pihak kedua yang berasakan mereka mempunyai kepentingan dalam pentadbiran negara iaitu ibu, isteri dan jariah. Dan tidak kurang juga yang dibunuh dengan kejam oleh jariah-jariah mereka seperti Khalifah Al-Hadi dari Dinasti Abbasiyyah.

Apakah Rosmah Mansur sebenarnya adalah JARIAH yang diciptakan Allah Taala untuk menghancurkan Najib Abdul Razak dan seterusnya penguasaan UMNO ke atas Malaysia?

Mungkin keterlaluan... tetapi perancangan Allah Taala, jauh lebih baik daripada perancangan manusia dan kita tidak akan memahami misteri perancangan Allah Taala sehinggalah kesannya dapat dilihat dan dirasai....

4 comments

1Malaysia Punya Fasal, Melayu Yang Merana!!!!

Satu persoalan timbul apabila ada yg berkata isu perlembagaan dan isu hak Melayu giat diperkatakan atas maksud menarik undi bukan Melayu.
Apakah ini yg difahami oleh pempin2 Melayu? dan apakah ini yg menjadi cita2 dan keinginan bukan Melayu?

Apabila mereka menerima tawaran kerakyatan rakyat Malaysia maka ianya bermakna mereka menerima pakai dan bersetuju ngan apa2 yg termaktub dalam Perlembagaan kerana itu adalah syarat kerakyatan.

Sepatutnya apa2 yg termaktub dalam perlembagaan adalah sesuatu yg perlu dipelihara oleh setiap rakyat Malaysia, sepatutnya ia menjadi tanggungjawab setiap rakyat Malaysia dan bukan semata2 tanggungjawab org2 Melayu sahaja.

Tapi malangnya..kenyataan2 bahwa ada pempin2 yg cuba menjadikan isu2 Perlembagaan ianya dikatakan leh menarik sokongan dan undi bukan Melayu. Seolah2 menggambarkan itulah hasrat setiap rakyat Malaysia yg bukan Melayu. Apakah mereka tidak redha Ketuanan Melayu yakni Sultan2 Melayu yg telah anugerah kerakyatan kepada mereka, adakah mereka telah dipaksa utk jadi rakyat Malaysia..apakah mereka tidak diberi peluang untuk menolak dari jadi rakyat Malaysia? Jika mereka menerima ngan rela tanpa paksaan mengapa mereka cuba khianati Perlembagaan.

Mudah saja, lepaskan kerakyatan Malaysia maka terlepaslah mereka dari ikatan Perlembagaan ini.
__
Rakyat Malaysia vs Bangsa Malaysia..

Melihatkan senario dan percakapan2 dari kalangan org kebanyakan, bijak pandai, pempin2 politik, pempin2 masyarakat dari sejak aku kecil sehingga hari ni..aku rasa kita hanya perlu pejuangkan "RAKYAT MALAYSIA" bukannya "BANGSA MALAYSIA".

Kesungguhan mereka mahu dikenali sebagai bangsa Cina, bangsa India begitu istiqamah dan berterusan..mereka berusaha menjadi bahasa mereka sebagai bahasa utama dan perantaraan, mahukan adat budaya mereka sentiasa diketengahkan walaupun banyak dari adat budaya mereka tidak diamalkan lagi dari benua asal mereka lagi atau jika diamalkan tidaklah begitu bersungguh2 sptmana diamalkan disini.

Mereka mahu dikenali sebagai MALAYSIAN CHINESE, MALAYSIAN INDIAN..mereka tak mahu dikenali sebagai MALAYSIAN spt SINGAPOREAN, atau INDONESIAN..MALAYSIAN MALAY tak jadi , kerana MALAYSIAN tu sendiri adalah MALAY..

Jadi batalkan saja lah hasrat 1 BANGSA MALAYSIA..dan elok kita usahakan 1 RAKYAT MALAYSIA..kerana apa yg dikekalkan ialah 1 Rakyat Malaysia tapi berbilang bangsa, berbilang agama, berbilang bahasa, berbilang budaya..

Mujurlah, negara ni dinamakan MALAYSIA..bukan MELAYU atau MALAY..pelik bunyinya MALAY chinese, MALAY Indian..
Tapi kalau dinamakan MELAYU atau MALAY akan negara ni, segala kekeliruan hari ni tidak akan wujud..kerana ianya jelas dan terang!!
Atau dikekalkan sebagai MALAYA..MALAYA chinese, malaya Indian-tak jadi.

Mm apakah hikmahnya..dinamakan MALAYSIA!!

-aa

1 comments

Berpecahlah Wahai Melayu... Tolonglah Berpecah!!!

UMNO satu masa dahulu adalah satu ketumbukan yg padu dan bersatu..ngan kekuatan padu inilah berjaya menundukkan kerajaan penjajah British, melumpuhkan komunis dizaman darurat..

Pada awalnya..ketumbukan yg satu ni, yg kukuh diruntuhkan oleh pemisahan dari satu golongan yg kemudiannya dinamakan PAS..akibatnya peristiwa 13 May 1969 berlaku..bukannya org Melayu jadi lemah kerana tidak mempunyai kekuatan ekonomi atau kuasa politik tapi dilemahkan kerana perpecahan. Perpecahan Melayu yg pertama...perpecahan yg puncanya kerana tak puas hati!!

Kemudian perpecahan melalui penubuhan s46..dan spt biasa setiap kali perpecahan akan merugikan org2 Melayu tu sendiri..

Dan sesuatu hakikat yg kita tak dapat nafikan..ianya adalah berpunca oleh org2 Melayu sendiri..

Perpecahan ini walaupun berjaya dicantumkan kembali..tapi kesannya tetap masih ada, UMNO sedikit sebanyak menjadi lemah!! Ada dari kalangan s46 telah kembali pada UMNO, ada yg kembali tapi hati masih berjauhan..ada yg tidak kembali tapi aktif menentang, ada yg tak kembali dan menyisihkan diri dari menentang maupun menyokong..hati melayu, walaupun mulut mengukirkan senyuman dan bermaafan tapi dihati masih tersimpan bara2 api. Bab ni biasanya..Melayu tidak mudah lupa!!

Sedikit sebanyak UMNO menjadi kuat kembali, nampak gah dan perkasa..sehingga kembali bergolak dan kembali berpecah kerana "kegerunan" Anwar..

walaupun ada usaha2 utk kembalikan mereka2 ni kepangkuan UMNO..tapi keberhasilan secara total spt mana berlakunya keatas s46 lum lagi berjaya.

Kesan perpecahan ni benar2 meruntuhkan kekuatan org2 Melayu dan kekuatan UMNO tu sendiri..sehingga ada pempin2 tertinggi trpaksa tunduk dan meminta maaf walaupun tiada apa kesalahan yg dilakukan.Imej UMNO benar2 trcalar dan dicemuh, dibuat lawak, disindir, diperli oleh bangsa Melayu sendiri..gambaran diberikan seolah2 UMNO perlukan ihsan dari bukan Melayu sendiri!! Malah agama Islam pun mula dipermain2kan..

Ni lah cabaran Najib sebenar!! bukannya halal hub, bukannya masalah ekonomi, bukannya Islam hadhari dan bukannya 1 Malaysia, bukannya satu trasformasi, bukannya KPI atau sebagainya tapi penyatuan dan mengukuhkan UMNO tu sendiri!! Membina kembali maruah dan harga diri..disanjung, dan dihormati!!

Ngan penyatuan ini barulah apa saja yg dicapai akan dicapai..angan2 utk brsaing ngan yg terkuat akan tercapai..barulah trkunci rapat apa yg trmaktub dalam perlembagaan..

So apa Najib nak buat?


-aa


0 comments

MAT SABU JADI BABI PANGGANG GUAN ENG!!!!

Cina Melaka yang berjaya menjadi Ketua Menteri di Pulau Pinang, Lim Guan Eng MEMBUAT JANJI yang sekali imbas kelihatan seperti TERSANGATLAH BERMURAH HATI dengan rakyat Pulau Pinang, khususnya orang Melayu. Apatah lagi dengan promosi yang dilakukan oleh BABI-BABI PANGGANG seperti Mat Sabu yang turut hadir dalam majlis makan malam anjuran DAP untuk mengutip derma bagi membeli sebuah Wisma DAP di Pulau Pinang. (Penjual Ubat)

Kali ini, Lim Guan Eng dengan BERMURAH HATI telah menurunkan bayaran bagi LESEN PENJAJA dan NELAYAN sebanyak 50%. TUAN BESAR LIM GUAN ENG sekali lagi telah memecah tradisi dan mempamerkan kebaikan dan kemurahan hatinya di hadapan rakyat pelbagai kaum yang hadir dalam majlis makan malam untuk mengutip derma itu.

Namun sesuatu yang perlu dilihat ialah, berapa ramai Melayu yang menjadi nelayan di Pulau Pinang dapat menikmati KEMURAHAN HATI Lim Guan Eng itu? Kebanyakan daripada mereka bekerja dengan taukeh-taukeh Cina yang memiliki bot, sampan dan peralatan menangkap ikan. Kalau ada pun Melayu-Melayu yang memiliki lesen dan bot, kebanyakan daripada mereka terpaksa meninggalkan bidang pekerjaan berkenaan ekoran mereka sendiri telah dihalau dan dipindahkan dari bahagian pulau ke tanah besar di Seberang Perai. Ditambah pula dengan taktik lanun dan samseng yang digunakan oleh beberapa pihak untuk menakut-nakutkan nelayan Melayu yang berdikari seperti peristiwa pembuangan enjin bot dan peralatan menangkap ikan ke dalam laut. (Operation Island Shield)

Begitu juga dengan lesen penjaja... berapa ramai orang Melayu dan penjaja Melayu yang masih ada lagi di Pulau Pinang selepas lesen mereka enggan diperbaharui oleh pihak berkuasa. Peristiwa penjaja-penjaja Melayu dihalau dengan alasan berniaga tanpa lesen meskipun sebenarnya lesen mereka tidak diperbaharui oleh pihak berkuasa, masih segar dalam ingatan setiap orang yang mencintai kebenaran di Tanah Melayu ini.

Peristiwa ADUN Komtar yang turun sendiri menghalau orang Melayu daripada berniaga pada bulan Ramadan dan penutupan bazar Ramadhan yang sudah berdekad-dekad wujud, pastinya tidak boleh dilupakan. Begitu juga dengan pertambahan bilangan penjaja Cina yang mendapat layanan istimewa daripada KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG dengan penutupan jalan untuk membolehkan mereka berniaga secara bebas, manakala orang Melayu dihalau dan diancam dengan tindakan undang-undang.

Semakin jelas, diskaun 50% ke atas lesen penjaja dan nelayan sebenarnya merupakan salah satu daripada taktik Lim Guan Eng untuk MENCINAKAN PULAU PINANG dengan menghapuskan saki-baki Melayu di pulau tersebut. (Baca Di Sini)

Dengan menggerakkan BABI-BABI PANGGANG seperti Mat Sabu dan Exco Melayunya, Lim Guan Eng akan memastikan bahawa dari kalangan PAS dan Melayu PKR, sokongan sepenuhnya diberikan ke atas tindakannya menerusi hasutan dan tipu daya BABI-BABI PANGGANG Lim Guan Eng. Mereka hanya akan menepuk dahi apabila Pulau Pinang mewajibkan penggunaan passport dan visa bagi Melayu yang ingin menaiki feri mahupun ketika menggunakan Jambatan Pulau Pinang untuk ke Tanjung.

4 comments

Janji Najib Bukan Boleh Pakai... Dia Orang Politik!!!

Aku terbaca..bahwa org2 Melayu usah risau tentang hak mereka kerana ianya trjamin malah dikunci rapat..walaupun memiliki 2/3 majoriti dalam Parlimen tetap mustahil utk ubah Perlembagaan atau gugat hak2 keistimewaan org2 Melayu..kerana ianya mesti melalui persetujuan Raja2 Melayu..

mmm Melayu mudah lupa..

Bukankah MALAYAN UNION dahulu hampir2 ditandatangani oleh raja2 Melayu? Jika rakyat tanah Melayu tidak bangkit menentang hanya akur sahaja..bukankah ia akan dilaksanakan..apa yg Raja2 Melayu pertahankan hak2 org2 Melayu?

Gitu juga apakah Raja2 Melayu akan menentang jika usul pemindaan perlembagaan diusulkan oleh Parlimen yg kononnya usul tersebut dikatakan mewakili majoriti rakyat!!

Kita terlupa dari sejarah, apakah raja2 mana2 negara mampu menghalang revolusi yg dibangkitkan oleh rakyat spt France, Russia, Cina..Raja France sendiri tergolek, gitu juga Czar of Russia, gitu juga Emperor of China..Raja2 ketika tu mempunyai kekuatan tenteranya sendiri, dan seolah2 memiliki kuasa yg besor akhirnya trsungkur rebah pada kebangkitan rakyat.

Org2 Melayu tak seharusnya rasa lega, rasa selesa dan aman ngan kata2 Najib, PM Malaysia..kata2 Najib hanya kata2 politik saja yg harap2 dapat melegakan keadaan..kata2 Najib hanya jadi kenyataan jika seluruh org2 Melayu juga berikrar dan briltizam utk kunci serapat2nya, sekuat2nya, serapi2nya, sekemas2nya akan hak org2 Melayu dalam perlembagaan...dan terus mengecam sesapa yg bangkitkan isu2 trsebut atau bersuara tentangnya.

Bagaimana pun aku bersyukur keatas hadrat Illahi kerana mengilhamkan dan mengkehendakki tersuratnya atau termaktubnya hak2 keistimewaan agama, bangsa dan bahasa serta adat istiadat org2 Melayu dalam perlembagaan..aku tak leh bayangkan bagaimana keadaan aku dan agama aku, serta bangsa aku jika ianya tidak termaktub,..tidak tertera dalam perlembagaan.

Bayangkan PAS yg kononnya berlandaskan AlQuran dan sunnah..sesuatu yg muktamad dan kan jelas..pun leh di "adjust" diubah suai, diterjemah ikut keperluan kesesuain partinya ...apa lagi sekadar satu perlembagaan yg dicipta dan disusun oleh manusia2 biasa yg serba serbi lemah!!

Lihat saja diPenang, diPerak ( semasa PAKATAN merintah), di Selangor..brmacam2 usaha dilakukan sedangkan Perlembagaan belum pun dipinda ataupun diubah. Titah Sultan mereka tak hiraukan, kehendak agama tidak dihiraukan juga..apa lagi bangsa ni. Apa Sultan leh buat? Sultan pun terpaksa akur bila keputusan Sultan dicabar dimahkamah yg mana mahkamah satu institusi yg lebih bawah dari keputusan Sultan dan titah Sultan!! Sultan pun kena turut dan akur yg polis kena buat siasatan trlebih dahulu kerana gunakan gambar Sultan dalam kempen/ceramah politik yg mana Sultan tak boleh ambil apa2 tindakan pun..

So apa Sultan leh buat? jika usul pindaan terhadap perlembagaan dibentangkan!! tidakkah keengganan Sultan akan mengheret Sultan2 ni kemahkamah..malah Sultan akan didakwa kerana menentang hasrat rakyat..(biasa le, apa2 tindakan kerajaan dikatakan dari akar umbi/dari rakyat.

Lagipun kata2 Najib hanya kerana dia berkata dihadapan UMNO dan sebagai Presiden UMNO..mungkin esok lusa ia akan berkata lain pula dihadapan bukan UMNO dan sebagai PERDANA MENTERI MALAYSIA..

Org Melayu tak leh leka..tak leh ambik ringan..Najib hanya manusia biasa..kata2 Najib hanya kata2 manusia yg mana dia sendiri tiada kekuatan dan kuasa utk menjamin apa yg telah dikatakannya..

Jgn tidur!!!!!!!!! nyenyak dibuai mimpi..didunia apa2 pun leh terjadi walaupun diluar akal fikiran kita sendiri. Nak tidur, tidurlah..tapi tidurlah sekadarnya, tidur2 ayam org kata..


-aa

2 comments

FOBIA SANGAT DENGAN MENARA WARISAN, KENAPA?

Apabila Najib Abdul Razak mengumumkan tentang pembinaan Menara Warisan yang berketinggian 100 tingkat, pelbagai pendapat dikeluarkan. Bagi mereka yang melihat dari sudut perkembangan dan kemajuan serta penjanaan ekonomi, akan menyokong rancangan berkenaan. Namun bagi mereka yang TERLEKAT dengan stigma perkauman yang menebal dan keengganan untuk menerima kehadiran kaum Bumiputera di dalam dunia perniagaan yang dianggap milik kaum tertentu, maka pembinaan menara berkenaan dianggap sebagai satu ancaman. Manakala bagi kepala-kepala yang otak mereka hanya ingin menunjukkan penentangan walau apapun yang berlaku, pembinaan menara berkenaan dijadikan alasan sebagai punca kepada kesesakan yang sangat teruk di kawasan sekitar Bukit Stadium.

Sesuatu yang menarik ialah apabila tentangan berterusan dengan beralasankan kebangangan yang terlampau. PNB telah mengesahkan bahawa pembinaan berkenaan tidak akan menggunakan dana kerajaan mahupun menggunakan wang pelaburan yang tersimpan di dalam PNB sebaliknya menggunakan modal mereka sendiri hasil daripada keuntungan perniagaan. Malah Najib Abdul Razak juga telah mengesahkan bahawa kerajaan Malaysia tidak mengeluarkan walau satu sen pun untuk pembinaan menara tersebut!!!

Maka masing-masing pun berkokoklah dan menyatakan kebimbangan bahawa dana untuk pembinaan bangunan itu akan memberi kesan buruk kepada para pelabur di PNB yang rata-ratanya adalah Bumiputera. Begitu jelas, congak golongan ini terlalu ringkas dan tidak menggunakan akal fikiran yang jitu.

Pembinaan kompleks Berjaya Times Square yang menjadi tumpuan warga kota tetapi tidak menempatkan para peniaga bumiputera di bangunan tersebut sekalipun jumlah kedatangan pengunjung Melayu hampir sama ramai dengan kaum lain, tidak pula dipersoalkan. Mengapa pula Menara Warisan menjadi sasaran mudah untuk ditentang jikalau Berjaya Times Square yang pasti dana pembinaannya adalah sebahagian besarnya bersumberkan daripada modal-modal pelabur di dalam saham syarikat korporat tersebut.

Tidakkah PNB juga menggunakan hukum yang sama dalam perniagaannya? Malah pembinaan Menara Warisan merupakan salah satu daripada pelaburan terbesar PNB. Adakah selama ini para penentang Menara Warisan yang beralasankan kepada ketakutan akan hilangnya dana awam di dalam entiti tersebut tidak tahu bahawa sebarang pembayaran dividen, premium mahupun bonus adalah berdasarkan kepada keuntungan pelaburan PNB?

Apa alasan yang paling kukuh untuk mengelakkan PNB melabur dalam projek sebesar Menara Warisan? Mengapa disekat pelaburan berkenaan walaupun PNB telah memberikan jaminan, dana awam tidak akan diusik. Malahan Menara Warisan akan menjanakan pendapatannya yang tersendiri, malahan mewujudkan lebih 6000 peluang pekerjaan selain platform untuk Bumiputera menerobos kawasan kebal perniagaan di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Mengapa alasan terdapat banyak premis kosong yang boleh disewa untuk menidakkan pembinaan menara berkenaan? Mengapa tidak diberikan alasan tersebut kepada syarikat-syarikat Ah Chong yang membina menara dan bangunan? Mengapa alasan premis kosong hanya diberikan kepada Melayu-Bumiputera?

Apakah golongan ini hanya menganggap Melayu-Bumiputera status mereka hanyalah layak untuk menyewa premis-premis milik kaum imigran di tengah-tengah Kuala Lumpur, bukannya membina bangunan mereka sendiri?

Tentang alasan kesesakan jalan raya, pembinaan menara berkenaan pasti akan disusuli dengan pembinaan jalan serta susur keluar masuk ke kawasan berkenaan. Mustahil PNB akan membina bangunan seperti taikun-taikun Cina membina bangunan di Jalan Imbi tanpa mengambil kira tentang laluan pengguna. Sebesar-besar dan setinggi-tinggi KLCC, tidak pula kesesakan teruk berlaku di Jalan Ampang kecuali di Jalan Pinang yang kesesakannya sudah berlaku semenjak tapak KLCC masih lagi sebagai Kelab Lumba Kuda Kuala Lumpur/Selangor.

Sememangnya, sesuatu yang sangat melawakkan... Cina-Cina yang mengotorkan alam sekitar dan memusnahkan hutan di Cameron Highland, tidak pula mereka tentang, malahan pencerobohan hutan di sekitar Bukit Tinggi, juga tidak menelurkan sebarang bantahan, tetapi pembinaan Menara Warisan dianggap mencemarkan alam sekitar.... (Free Malaysia Today)

Anwar Ibrahim... lihatlah kesan tindakan anda menurunkan gred kelulusan peperiksaan utama semata-mata untuk memberikan nama baik kepada anda sewaktu anda menjadi Menteri Pelajaran/Pendidikan dahulu... hasilnya adalah kewujudan generasi BANGANG yang tidak dapat berfikir secara wajar dan tidak faham situasi sebaliknya membuat penentangan sekalipun mereka sendiri tidak faham apa yang mereka tentang....

2 comments

Friday, October 22, 2010

LUPA KE, FITNAH ADALAH HAK EKSKLUSIF PEMIMPIN PAS!!!!

Friday, October 22, 2010
Entah siapa yang mulakan, cerita tentang calon PAS di DUN Galas, Dr.Zulkefli Mohamad pernah ditangkap khalwat dan pasangan khalwatnya kemudian menjadi isterinya, tersebar dengan cepat dan pantas. Paling menarik apabila pasangan khalwatnya itu dinamakan sebagai Ramelah Mat Jusoh walhal isterinya yang sebenar adalah Zainab Jalar, manakala Ramelah adalah ibu kandungnya.

Apa yang pasti ialah, kalaupun BENAR ZULKEFLI PERNAH DITANGKAP KHALWAT pada zaman sebelum dia 'bertaubat', tuduhan itu gugur kerana nama pasangannya dikelirukan dengan nama ibunya. Malah penafian Zulkefli terhadap tuduhan tersebut, terus menutup peluang khalwat yang boleh digunakan untuk menjatuhkannya atau mencalarkan imejnya dalam perebutan di Galas sebagaimana yang dilakukan oleh Nasruddin Tantawi di Permatang Pasir terhadap calon UMNO. Kaedah itu juga pernah digunakan oleh Salahuddin Ayob dan Mahfuz Omar dalam perebutan kerusi di Kuala Terengganu selain Nasruddin Tantawi sekali lagi menggunakan taktik yang sama di Bukit Gantang bagi memenangkan Nizar Jamaluddin.

Sebenarnya kaedah fitnah tidak diperlukan dalam perlumbaan kuasa ini memandangkan PERLUMBAAN KUASA DAN PILIHANRAYA ITU SENDIRI ADALAH FITNAH BESAR!!!

Dek kerana itulah, dalam Demokrasi Rom, apa-apa sahaja dibenarkan untuk digunakan bagi menjatuhkan lawan. Kalau berketayap, berserban, berjanggut macam kambing randuk yang dikatakan mengikut sunnah, berbini ramai kerana kemaluan jantannya gatal nak rasa daging mentah berbulu berlainan spesies, bila sudah masuk dalam angkatan Demokrasi Rom, kalau perlu menyamar sebagai JUNDULLAH mahupun Allah Taala pun, menyamarlah... itu pun kalau tidak dipanah petir atau ditimpa musibah yang lainlah...

Kerana itulah ramai pemimpin PAS yang cuba untuk kelihatan seperti orang alim yang baru turun dari syurga. Sebab itu jugalah, Nik Abdul Aziz digambarkan sebagai makhluk suci sekalipun lisannya seperti punggung lembu yang terkena cirit-birit.

Jadi, buat apalah fitnah calon PAS untuk DUN Galas itu. Sepatutnya orang sekular seperti UMNO tidak terbabit dengan fitnah-fitnah murahan seperti itu. Fitnah-fitnah murahan seperti itu telah menjadi HAK MILIK EKSKLUSIF pemimpin-pemimpin PAS yang berotak tahi lembu dan tersembunyi di dalam serban serta kopiah mereka!!!

Kepada orang sekular, anda tidak dibenarkan melakukan fitnah atau serangan peribadi kepada calon PAS... kalau para pemimpin PAS melakukan fitnah dan serangan peribadi terhadap calon UMNO nanti, itu adalah sebab hak melakukan fitnah dan serangan peribadi adalah milik mereka. Lagipun, mereka adalah makhluk suci yang kulit tubuh mereka diperbuat daripada yaqut dan setiap patah perkataan yang keluar dari mulut mereka umpama lo'lo' dan marjan dari laut yang paling dalam.

Ingat baik-baik tuh!!! Jauhilah perbuatan fitnah dan serangan peribadi wahai sekalian UMAT SEKULAR!!!!

5 comments

USAHA HAPUSKAN MELAYU SEMAKIN BERJAYA DI PULAU PINANG


DAP yang diketuai oleh Lim Guan Eng di Pulau Pinang sampai mati pun tidak akan mengaku yang mereka sedang dalam perlaksanaan MENGHALAU MELAYU secara terang-terangan mahupun secara bermuslihat.

Atas nama pembangunan, Melayu dikeluarkan dari 60 buah perkampungan tradisional mereka. Manakala perkampungan-perkampungan Cina seperti Tan Kongsi, Yeoh Kongsi dan Cheah Kongsi tidak diusik langsung, bahkan dimasukkan di dalam program Tapak Warisan Dunia UNESCO. Tanah-tanah yang diduduki oleh Melayu di bahagian pulau biasanya adalah tanah wakaf.

Dengan menggunakan helah dan tipu muslihat kapitalis kejam, Lim Guan Eng menubuhkan SSI, sebuah syarikat GLC yang ditubuhkan untuk merompak dan menghapuskan sedikit demi sedikit tanah hak milik wakaf dan tanah Melayu secara sistematik di Pulau Pinang. (Pisau.Net)

Keinginan Melayu yang cuba mendapatkan 'pengalaman baru' berkerajaan baru yang terdiri daripada DAP, akhirnya membuahkan hasil yang sangat besar. Melayu Pulau Pinang sekadar wujud dalam lipatan sejarah dan tidak lama lagi, Melayu Pulau Pinang hanya ada dalam cerita-cerita mitos seperti mana kisah Francis Light MEMBUKA Pulau Pinang pada tahun 1786 walaupun sebenarnya ketika Francis Light dan anak-anak kapalnya mendarat di tapak yang sekarang ini dikenali sebagai Fort Cornwallis atau Padang Kota Lama, atau lebih tepat lagi di Tanjung Penaga, setelah mendapat kebenaran daripada 33 orang pemimpin Melayu yang diketuai oleh Datuk Jannatun.

Hampir 7000 orang Melayu daripada 60 buah perkampungan besar kemungkinan akan kehilangan rumah mereka termasuk juga tanah memandangkan hak milik tanah tersebut telah bertukar. Malah kerajaan DAP juga telah membuka tanah yang telah digazetkan seperti lot sawah padi di Sungai Burung dan sebahagian daripada Taman Negeri atas alasan pembangunan.

Berbeza dengan GERAKAN yang berada di dalam BN, Melayu sebelum DAP berkuasa, jauh lebih mudah dalam serba-serbi sehingga mewujudkan Melayu PEMALAS dan BERPANGKU TANGAN. Golongan inilah yang mengharapkan DAP akan menjadi 'jauh lebih baik' daripada GERAKAN. Malangnya keadaan jadi sebaliknya dan Melayu Pulau Pinang hanya boleh berbangga dengan lenggok kepala dan cakap besar mereka sahaja.

Penguasaan dan pemilikan tanah di kalangan Melayu hanya sekadar 1.16% di kawasan Timur Laut, 15.07% di Balik Pulau, 44.2% di Seberang Perai, 23.5% di Seberang Perai Tengah dan 18.09% di Seberang Perai Selatan. Atau lebih mudah, berbanding keseluruhan pemilikan dan penguasaan tanah, Melayu Pulau Pinang sekadar menguasai 20.41% di Pulau Pinang dan Seberang Perai. (MySinChew)

Dan sekarang ini, DAP giat memperkenalkan Pulau Pinang sebagai SARANG CINA. Dalam program pelancongan, kebanyakan tempat bersejarah di Pulau Pinang mempunyai kaitan yang sangat rapat dengan Cina dan British. TIDAK ADA SATU pun reliks mahupun bangunan bersejarah Melayu yang ada dalam program pelancongan dan sejarah Pulau Pinang.

Anda boleh lihat sendiri dalam CARI Malay Forum. Maka semakin terserlahlah niat sebenar Cina DAP yang diketuai oleh Lim Guan Eng tentang program, Singapore in the making di Pulau Pinang.

Perkara ini sudah lama diperkatakan, malangnya BABI-BABI PANGGANG yang berwajah Melayu dan diberikan kuasa sebagai Exco kerana beragama Islam yang menjadi sekutu DAP terus berbohong dan menipu rakyat Pulau Pinang, khususnya orang Melayu-Islam agar DAP kekal berkuasa di tanah pajakan Kedah yang bernilai RM10,000 setahun, jumlah harga pajakan yang sama sewaktu Abdullah Mukarram Syah Kedah memajakkan Pulau Pinang dan Seberang Perai kepada British hampir 300 tahun lalu!!!!

Antara mereka termasuklah SI BAHALOL MAT SABU yang habuan bagi membela si kafir khianat itu ialah dilantik sebagai Pengarah dalam Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang.

3 comments

Blog Archive

Labels