IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Saturday, January 22, 2011

PERKAUMAN.........sapa pencetus sebenarnya?

Saturday, January 22, 2011
UMNO dan BN dikatakan pencetus sebenarnya...ye ker?

Sapa yg riuh satu Malaya..yg keris dihunus dalam majlis rasmi UMNO sebagai maksud membunuh kaum lain?

Sapa yg gitu riuh 1 Malaya..persoalkan jawatan MB, dan PM,kenapa mesti Melayu?

Sapa yg gitu riuh 1 Malaya..persoalkan keputusan Sultan?

Sapa yg gitu riuh 1 Malaya..persoalkan pasal KETUANAN MELAYU?

Sapa yg gitu riuh 1 Malaya..mengatakan mereka 2nd Class citizen? Sapakah yg merasa dirinya sedemikian?

Sapa yg gitu riuh persoalkan Perlembagaan Persekutuan mengenai sosial kontrak?

Sapa yg gitu riuh persoalkan isu azan dimasjid2 dan surau2 sampai nak buat petition di Kinrara dan Pucong?
tanpa mengira sensiviti org2 Melayu langsung????
_______________
Tapi..sikit je disebut perkataan "pendatang" pehh melompat..sensitif sangat konon?
Sebut sikit pasal PARIA...sensitif sangat konon?

Awatnya hampa ni pendatang lagi ke? masih terasa sebagai pendatang lagi ka? masih terasa hampa tu kasta PARIA ke?

Bila kena kes2 brsangkut ngan puak2 India atau Cina..riuh 1 Malaya, kekejaman kerajaan dan polis..
tapi bila kena anak2 Melayu, bangsa Melayu..ishhh diam le pulak??? Kalau kerana keadilan, kalau kerana tidak ada perasaan perkauman..pejuangkanlah sama rata ma.

Kes kematian TBH pun dijadikan isu perkauman..tapi kata tak rasis!!

_________

BN cuma ingatkan kes 13 Mei agar ianya jgn berlaku lagi..kerana umum tahu sapa dalangnya dan puncanya..

Sebab tu dingatkan lagi dan lagi..bukannya kerana perkauman ma.

Kerana lazimnya...kalau dah buat sekali, jika ada peluang mereka akan cuba lagi!! Tak percaya ..tanya le Karpal Singh peguambela Anwar Ibrahim.

-aa

3 comments

PAS MESTI TENTANG GILA SYARAT BARU NIH!!!

Ada besar kemungkinan, SPR akan menggubal akta baru bagi calon-calon pilihanraya sama ada pilihanraya kecil mahupun pilihanraya umum. Tujuannya adalah untuk memastikan, tidak banyak masa yang terbuang dan tidak banyak peruntukan dibazirkan begitu sahaja untuk mengadakan pilihanraya kecil.

Syarat-syarat berkenaan adalah, calon-calon bagi setiap parti yang bertanding, perlulah mengemukakan bukti kesihatan dan laporan perubatan diri masing-masing. Mana-mana calon yang berpenyakit seperti kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, buah pinggang, barah atau penyakit hati, DIHARAMKAN sama sekali daripada menjadi calon. Pindaan kecil pula mensyaratkan, calon-calon nanti, tidak boleh berperut boroi atau menghadapi masalah obesiti.

Calon-calon juga tidak boleh dari kalangan mereka yang SANGAT KUAT BERSEKSUAL. Atau dengan kata lain, diharamkan sama sekali calon-calon dari kalangan mereka yang mengamalkan poligami atau terlibat secara langsung dengan jenayah seksual seperti rogol, cabul, dan liwat.

SPR akan membuat sendiri pemeriksaan kesihatan bagi setiap calon untuk memastikan mereka tidak menipu.

Setidak-tidaknya peraturan ini akan dapat mengurangkan aliran wang seperti sekarang, apabila terlalu kerap pilihanraya kecil dilangsungkan. Dan hampir kesemua pilihanraya kecil tersebut dilangsungkan akibat kematian berasbabkan penyakit-penyakit yang disebut di atas!!!

0 comments

DAP AKAN GUNA ISU PERKAUMAN UNTUK JAMIN KEMENANGAN PAS

Nah kau!!! Benci sangat dengan Assobiyyah yer... Allah Taala bayar cash wooo!!!

DAP akan bawa isu Interlok untuk menawan hati para pengundi India yang sebelum ini kuat menyokong PKR tetapi mula meninggalkan PKR sebagai Ketua Umumnya sangat PARIAH, sama ada dalam tindak tanduknya, apatah lagi cakapnya!!!

Seringkali UMNO dilabelkan sebagai RASIS, perkauman dan Assobiyyah.... nampaknya kali ini kemenangan PAS pula cuba diraih dengan menggunakan isu PARIAH bagi membangkitkan kemarahan masyarakat India terhadap Kerajaan Malaysia, atau lebih tepat lagi UMNO-BN.

MIC sudah tentu tidak akan membantu UMNO-BN sebab mereka sendiri marah dengan perkataan PARIAH dalam novelINTERLOK dan mahukan novel tersebut diharamkan. Pengundi berbangsa India pula berjumlah lebih 1,700 orang...

Apa yang bakal dibangkitkan oleh DAP di Tenang menggunakan INTERLOK sudah pasti dapat dijangka. Mereka akan menjadi tok dalang bagi satu lagi pertumpahan darah dan perbalahan kaum. Berbeza dari 13 Mei 1969 di mana mereka terlibat secara langsung, natijah daripada 13 Mei yang hampir membuatkan parti mereka diharamkan dan tokoh-tokoh penting mereka dicampakkan keluar serta dilucutkan kerakyatan, membuatkan mereka lebih selesa sebagai tok dalang dan tukang wayang serta penghasut. Mereka sanggup mengeluarkan wang, sanggup mengeluarkan prasarana dan sebagainya, tetapi mereka tidak akan tampil ke hadapan. Orang yang bakal mereka gunakan adalah Melayu dari PAS dan Melayu dari PKR.

Golongan yang kemaruk sangat nak menang, pastinya akan menggunakan apa-apa sahaja kaedah yang dianggap menyebelahi mereka... dan PAS yang telah terbukti cukup kemaruk dan sanggup menggunakan apa-apa sahaja kaedah sekalipun bertentangan dengan ajaran Islam, akan menyahut seruan PAS dengan penuh keimanan dan istiqomah...

0 comments

PAS extremist????? ye ker..........

Ni citer lama..citer dah basi.

Dulu..sungguh dizaman kafir mengafir, zaman ketagihan utk dirikan Daulah Islamiyyah..

Sehingga berlakunya tragedi AlMaunah di Sauk satu masa dulu..ianya brpunca trpengaruh ngan ceramah2 brkenaan Daulah Islamiyyah..ada citer2 ketika tu, seruan2 yg mana menyeru jika gagal berkuasa melalui pilihanraya maka tiada jalan lain melainkan ngan kekerasan. Dan spt biasa bila terjadinya peristiwa di Sauk, PAS gitu keras menafikan geng2 AlMaunah tidak ada kena mengena ngan PAS.. PAS spt biasa innocent dan tak bersalah, dan spt biasa juga desas desus mengatakan ianya adalah kerja UMNO. SEPERTI BIASA!!!!!!!!!!!!!!

Satu masa dulu..darah Tun M pun dikatakan halal.

Tetapi setelah dakapan manja Lim Kit Siang, Karpal Singh...senyum mesra Teresa Kok, Teo AYAM the Gersang, Lenggok mesra Liza Wong...akhirnya janggut2 mereka menjadi lembut dan mesra.

Sekarang semua ok...Tak OK jika ianya dari UMNO, selain dari UMNO semua ok..orait..yesss!!!

PAS tunggang DAP..atau DAP tunggang PAS??? he he...cuba teka?

Sebenarnya..yg tunggang PAS dan DAP ialah Bung Anwar, maklumlah bab2 tunggang ni keja biasa ma??

Bayangkan Karpal yg mengaku Singh is The King..pun leh lembut dan jadi pembela pada Anwar sedangkan dulu dia le salah seorang yg mendakwa Anwar kaki tunggang org..
______________________

PAS bukan extreme lagi dah...PAS sekarang dah sekular..dah mendokong Perlembagaan Lord Reid (salah satu punca kufurnya UMNO)...PAS sekarang lebih mesra kapir melebehi mesra sesama Islam..PAS sekarang leh peluk cium org2 kapir penuh rasa kasih sayang melebehi sesama Islam.

APA yg perlu diwar2kan..ialah kecuaian, kelembapan, kelemahan PAS memerintah Kedah, Kelantan...dan lembabnya prestasi mereka sebagai ahli Parlimen dan DUN. Ishhh jgn kata kerajaan tak de langsung data2 ni!!!!!!!!

Bayangkan banjir besar yg melanda Kedah baru2 ni....puncanya ialah projek landasan Keretapi Berkembar...tak tahu menahu langsung pasal limpahan sungai dan empangan dari Thailand..

Kenaikan harga minyak..kerana brpunca dari UMNO, padahal satu dunia tahu bahwa harga minyak dunia meningkat...

Apa jenis pemerintah yg kita mahu..yg pandai menyalahkan UMNO tanpa memahami senario yg sebenarnya, apakah kita mahu pemerintah yg begitu sempit pemikirannya?

-aa

1 comments

KERANA PARIAH, INTERLOK NAK DIHARAMKAN, TAPI THAIPUSAM SAMBUT BESAR-BESARAN

Sememangnya pemimpin MIC yang sedang kebengongan dan kebangangan, cuba menjadikan novel INTERLOK karya Datuk Abdullah Hussein sebagai cara untuk menaikkan nama dan menonjolkan kehebatan mereka di kalangan kaum India khususnya.

Konon-kononnya dengan menentang dan mendesak kerajaan agar mengharapkan novel berkenaan yang dianggap sensitif kepada kaum India kerana di dalamnya terkandung perkataan PARIAH, maka mereka sudah pun berjuang untuk masyarakat India di negara ini.

Kerana perkataan PARIAH, novel tersebut hendak diharamkan tetapi sama ada mereka sedar atau tidak, THAIPUSAM yang mengundang sejuta manusia di Batu Caves tu sebenarnya disambut oleh golongan mana. Di India sendiri, golongan manakah yang menyembah Dewa Muruga atau Subramaniam?

Anda boleh lihat dan cari sendiri di Internet, apakah sebenarnya Thaipusam dan bagaimanakah perayaan tersebut mula disambut terutama di Malaysia. Bandingkan Thaipusam dengan Pongal dan mengapa masyarakat India di Malaysia, ramai yang tidak menyambut Pongal. Golongan mana yang menyambut Pongal dan layakkah majoriti masyarakat India di Malaysia menyambut Pongal yang kalau di India disambut oleh golongan petani atau lebih tepat lagi pesawah?

Barangkali para pemimpin MIC yang sedang mencari tapak untuk popular itu, mahu mengharamkan Internet juga kut pasal dalam Internet cukup banyak memperkatakan tentang PARIAH atau golongan yang tidak boleh disentuh, bahkan bayang mereka juga tidak dibenarkan menyentuh bayang golongan kasta yang lebih tinggi.

Barangkali juga kalau rahsia Thaipusam dan golongan mana yang menyambutnya sudah diketahui ramai, pemimpin-pemimpin MIC yang sedang kebangangan itu, barangkali juga akan melarang dan mendesak kerajaan untuk mengharamkan Thaipusam. Almaklumlah, tentu mereka tidak mahu dikaitkan sama sekali dengan PARIAH dan sebarang sambutan keagamaan atau adat membabitkan PARIAH, sudah tentu akan cuba diselindungkan, seperti mana mereka cuba untuk menghapuskan INTERLOK!!!

0 comments

PAS ekstrim, ishh tidak .....2

Usah dikabor PAS ni ekstrim...pada org2 Cina, silap besor!!

PAS ni memang ekstrim tapi bukan pada org2 cina tapi pada org2 islam yg bukan segolongan dengannya..ni amat berbahaya pada ummat. Sebab tu nabi saw melarang mengamalkan assobiyah.

Jenayah dan salah laku dari pihak mereka..mereka tutup serapat2nya. Usah dijawab, usah diperkara jika isu2 ni diketengahkan.Anggap tiada apa2 yg berlaku.

Bila ditanya..apa sebab PAS diterajang keluar dari BN dulu, cuma dia kabor ..sakit hati bebenor, sedih bebenor..tapi cuba tanya pasal apa kena terajang??
Dalam UMNO/BN..kalau yg kena terajang pasal ada kes..contohnya Anwar Ibrahim. Yg berhenti sendiri kalau tak puas hati pasal isu dalaman- tu ramai ler, termasuk le Tun M.
So kena terajang..apa hal? cuba citer sikit..anak cucu nak dengar supaya leh le anak cucu buat pengajaran..

Mahu dia citernya...pasti dan pasti tidak!!!

Ni lah bahyanya..kesalahanya ditutup rapat kerana Allah swt, dan kesalahan org lain dibuka dan dihebah2kan kerana Allah swt..

Mereka berbohong atas nama Allah swt!!!

anwar mereka kabor AlJuburi..lagi sekali atas nama agama (maklum ler amar ma'aruf nahi mungkar).
Bila keadaan berubah..ada kepentingan dunia mereka..Anwar di"sucikan" atas nama agama juga.
Masa tuduh AlJuburi..tak tanya pun ada 4 saksi ke, mana leh tuduh tanpa bukti, dsb.

Ni lah bahayanya PAS..nama agama, nama Allah swt hanya satu permainan...bahan politik semata2.
________________

Kehancuran sistem beraja di France, Kemboja, Russia dan beberapa negara dahulu yg mana lahirnya sekularim dan sistem demokrasi...
Ianya berpunca golongan2 yg beragama menguasai istana..memaksa raja menuruti kehendak2 duniawi mereka atas nama agama dan Tuhan.
Rakyat akan diliwat sewenang2nya..atas nama agama dan Tuhan.
__________
Lihat PAS..apa kisah KOHILAL, yg tak terjawab hingga kini. Duit derma jihad..tak terjawab hingga kini..Tabung memali..dan macam2.
Apakah ahli2 PAS akan bising..pasti tidak..kerana atas nama agama dan Tuhan. Ulamak tak leh dipersoalkan, ulamak adalah waris ambiya'..

Atas dalil ulamak waris ambiya'..segolongan ni benar2 exploitkan kenyataan ni atas kepentingan dunia mereka dan sorokkan segala salah laku dan jenayah yg dilakukan..

ni lah bahayanya PAS..
_______________
tak caya tanya ahli2 UMNO Kelantan..berani kata apa2 pada NIk Aziz? Ishhh tok guru kita tu...
Dalam Islam..tiada siapa yg leh kabor dia ada imuniti dari segala jenis hukum dan undang2.

Usahlah bila salah..ngan muka seposen dia kabor....ishhh mana ada manusia sempurna..
tapi org lain, apakah dia akan berlapang dada sedemikian..doa pecah perut lagi ada le.

Ni lah bahaya PAS..bahaya pada ummat, bahaya pada negara!!

PAS hanya munafaat pada ummat..jika ia kembali pada maksud ia ditubuhkan, yakni amar ma'aruf nahi mungkar..tanpa mengira bulu, darjat, parti, maupun kaum.
Arak ialah haram, babi ialah haram, judi ialah haram, rasuah ialah haram, zina ialah haram..dll.
Yg haram tetap haram..tiada apa2 kebaikan pada org2 islam maupun sekelian manusia walaupun bukan Islam.
PAS kena tarbiah pada org2 Islam dan bukan Islam demi kebaikan ummah dinegara ini..agar membenci arak, judi, zina,dadah, babi walaupun diberi secara percuma sekali pun oleh kerajaan.

-aa

2 comments

Interlok...perbincangan

pada pandangan aku..

Perbincangan ni tak perlu mana2 Melayu hadir sebagai panel..sebagai pemerhati,ok.

Biar ahli2 PANEL ialah dari kalangan mereka juga, kerana mereka lebih faham pasal PARIA ni..dan jika boleh kita minta wakil2 dari India tanah India, profesor lulusan havard tersebut..ahli2 korporat dari India spt Birla Group, tata Group..

Tajuk perbincangan...apakah dalam novel INTERLOK tu satu rekaan/fitnah atau satu kebenaran!!

Sebaik2nya bapak2 menteri tak perlu masuk campur kerana ni adalah isu para cendiakawan sejarah.
Kita nak tengok ahli2 sejarawan, ilmuan, dan cendiakawan kita handle perkara2 spt ini.

-aa

0 comments

20 RIBU IRINGI CALON PAS... JANGAN MAIN-MAIN WOOO!!!!

Bagi mereka yang berada di Tenang dan mengikuti perjalanan proses pencalonan tadi, pastinya tajuk-tajuk yang dimainkan oleh puak-puak Pakatan Rakyat di dalam blog dan portal berita mereka tentang 20 ribu orang yang mengiringi calon PAS, Normala Sudirman, membuatkan masing-masing gelak besar. Gelak bukan sebab gembira tapi gelak kerana lawak yang dibuat oleh wartawan Harakah Daily, benar-benar bodoh dan membodohkan.

Besar benarlah pekan Tenang tu... banyak sangatlah jalan di sekitar tenang untuk menampung arus kedatangan puluhan ribu manusia yang berdarah hijau dan biru tua? Kalau kaedah congakan rambang Harakah Daily kepada pengiring PAS adalah 20 ribu, macam mana pula dengan pengiring calon UMNO-BN? 100 ribu ke 300 ribu mungkin?

Makin lama, sudah semakin teruk mesin propaganda PAS dilanda penyakit bohong. Konon-kononnya dengan memaparkan angka yang besar, menunjukkan PAS sedang disokong oleh rakyat Malaysia, walhal yang sebenarnya ialah angka tersebut telah digandakan sepuluh kali.

Awak tu pakai jenama Islam... tapi perangai mengalahkan orang yang tak berani berjenama Islam....

Berjalanlah di atas jalan yang lurus dan berpeganglah kepada tali Allah Taala... Nabi s.a.w ketika menjalankan tugas dakwahnya tak pernah menjalankan tipu daya untuk menambah pengikut... baginda s.a.w sentiasa bercakap perkara yang haq, sekalipun kepala baginda dilempar najis manusia, sekalipun baginda dilemparkan batu sehingga Allah Taala menawarkan untuk menterbalikkan Taif.

Kalau UMNO yang membesar-besarkan fakta seperti itu, bolehlah diterima sebab para pemimpin dan pengikut PAS sering melabelkan UMNO sebagai haram... malah Nizar Jamaluddin, si gila meroyan dari Perak tu pun kata Undi UMNO haram.... tapi yang buat kerja macam tu adalah PAS sendiri...

Samalah macam kes kematian Setiausaha UMNO yang disensasikan oleh puak-puak PAS... kononnya mayat terbiar... tapi yang sebenarnya, lain pula cerita yang berlaku dan kerenah orang-orang PAS yang tidak reti adab bertandang dan bertamu, benar-benar menyakitkan hati keluarga si mati....

Tu pun lambat lepa, yang depa tu Islam lebih dari orang lain... Islam depa sekadar Islam pangkah kertas undi yang ada lambang bulan... lain-lain hal, tarak peduli!!!

4 comments

Comel jugak Cikgu kita ni...padan le!!

DUN Tenang: Hanya dua calon kemuka pencalonan
22/01/2011 10:31am


LABIS 22 Jan. - Hanya calon daripada Barisan Nasional (BN) dan Pas sahaja yang mengemukakan calon untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Tenang sebaik masa untuk menyerahkan borang pencalonan ditutup pukul 10 pagi.

Calon BN, Mohd. Azahar Ibrahim, 39, menyerahkan borang pencalonan pada pukul 9 pagi, sejurus selepas pusat penamaan calon di pejabat Majlis Daerah Labis di sini dibuka.

Manakala calon Pas, Normala Sudirman, 38, menghantar borangnya pada pukul 9.10 pagi. - Utusan

___________
Tengok le gambau cikgu Mek Mala kita ni...no wonder le trpilih!! Comel gak le..

Satu kemajuan ni..mmmm sapa kata PAS ekstrim!!! Silaaaaaaaaaaaaaaaap besor ler..

-aa

0 comments

PARIA ke tidak...

Aku dengar kawan citer..

Dia baru2 ni jumpa 2 org prof bangsa India dari India..lulusan Havard. Lecturer pada satu universiti tempatan yg hanya menganjurkan bidang utk kelulusan Master dan Phd..usahasama ngan MIT, USA.

Kawan ni brtanya..tak rai kan Thaipusam?
Kabor si Prof India ni..Maaf cakap, tapi kamu di Malaysia ni dah kena kelentong oleh India2 di sini..kami di India pun tak sambut Thaipusam..jika ada pun satu dua dikawasan yg benar2 pendalaman.
Mana ada kaum India didunia ni yg sambut Thaipusam sptmana India di Malaysia..Singapore, India, Indon, USA, Kanada..mana ada, katanya.
Kawan aku ..terkedu bila dengar kata2 dorang ni..

( Mungkin kalau dari segi Islam ianya dinamakan Bidaah le, umpamanya)

Kawan aku tanya pasal Interlok..
Prof ni kabor..Yes!! Tu adalah benar..mereka ni memangnya kasta Paria yg dibawa oleh British ke sini utk keja diestet2..kat India mereka ni tak sapa perkara..dan hanya mereka je sanggup ikut British ke sini utk keja diestet. Lagi pun masa tu kat India tak de mende nak dibuatnya..

( AKu tringat kata2 salah seorang Presiden MIC - yg lebih kurang merakamkan rasa besar hati dan tima kaseh yg amat sangat pada org2 Melayu..yg mana mereka tidak diterima dan diiktiraf ( masa tu tak faham bahwa golongan ni adalah golongan PARIA) dimana2 didunia ni..tapi org2 Melayu telah terima ngan dada terbuka dan tidak memandang pada perbezaan kasta..)

Prof ni juga kabor..kamu tak perasan kalau usahawan2 India disini kalau nak brurusan ngan korporat2 di India, mesti dia kedepankan org2 cina atau melayu..kerana org2 sana tahu sapa India disini dan mereka biasanya tak mahu brjumpa dan berurusan. Kawan ni baru perasan...ye tak ye jugak..

Yg lobi projek2 kat India ialah PM..atau menteri2..

Tu versi org India dari India sendiri...tak puas hati gi ngamuk kat India. Tak pasti semada dilayan atau tidak..
___________
Hakikatnya...kasta yg didatangkan oleh British ketika tu adalah PARIA. Tu adalah sejarah.

So apakah india2 yg dilahirkan hari ni..yg jadi rakyat Malaysia hari ni..masih brkira2 yg mereka tu KASTA PARIA lagi? Jika bukan..kenapa nak riuh?

Ramai org2 Melayu yg dikatakan berasal dari lanun2..yakni tok nenek mereka lanun!!..tok nenek mereka org Belanda...tok nenek mereka org Portugis..Tok nenek dorang org India, Cina dll...tak de pun ada mana2 Melayu yg sedih dan marah.
Kerana tu adalah tok nenek mereka..maka benarlah apa yg benar!!

tapi kini...anak cucu mereka adalah Melayu. Beragama Islam..
_________
Wahai India2 Malaysia...pakah kamu ni PARIA atau rakyat Malaysia? Kalau PARIA, logik lah nak marah2 dan sedih spt mana PARIA2 di India..tapi kalau rakyat Malaysia, perlu ke?

So buatlah keputusan..kamu ni PARIA atau rakyat MALAYSIA.
________
Baca lah blog Lim Kit Siang...dia tak marah pun apabila Cina dipanggil Kina di Sabah. sebab tu kisah lama ma..
Tak pun buat tuntutan agar dinamakan kembali sebagai CINA bukannya KINA..CINABATANGAN, CINA BALU ( dah lain macam bunyinya he he)...(mungkin tringin kut)..kabor dia lagi Bukit MELAYU mana ada..yg ada BUKIT CINA..( he he..bukit cina dinamakan oleh si melayu macam Kina dinamakan oleh kadazan -org tempatan ma, pada pendatang..bukan brmakna bukit tu org cina bawa dari Cina atau penduduk asal Tanah Melayu..Bukit Cina diatas Tanah melayu,sendiri ingat ma..)

Mungkin Lim Kit Siang lupa nak beritahu..KUBUR CINA..mungkin ni satu fakta sejarah yg buktikan Cina datang lebih awal dari golongan yg dinamakan Melayu di Tanah Melayu...tapi tu ler org2 cina yg datang pada peringkat awal ni pun bangang..kenapa ler dinamakan tanah ni tanah Melayu..kabor ler Tanah Cina atau Semenanjung Tanah Cina. Baru lah ngan megah kabor KETUANAN CINA. org2 melayu apa kisah ma..maklum ler kita mana ada Bukit Melayu ma.

-aa

3 comments

PAS ekstrim???? Ishhh tidak....

CSL dan MB Johor...berkempen betapa bahayanya PAS kepada org2 Cina...PAS ni esktrim..PAS akan tubuhkan Negara Islam..org2 cina ditakut2kan....

WOiiiiiiiittttttttttttttttttttttttt....BANGUN yeob!!!! Tu tidak BETUL!!!!!!!!!!

PAS bukan ekstrim....bukan berbahaya pada kaum cina.. Lihatlah kat Kelantan, Kedah, Selangor, dan P Penang dan Perak (sebelum jatuhnya Nizar oleh kerana kerakusannya sendiri)..semua Cina happy ma..
Sudah leh peluk2 ngan musuh Islam ma..sudah shake hand, pegang2 tangan ngan musuh2 Islam..sudah leh bagi lesen judi, lesen arak, nite club...tengok je le Calsberg kat PJ, ada kena kacau ke??

Wahai pempin2 BN khususnya UMNO...tak nampak ke? Jgn le buat lawak!!!!
_______________
PAS sebenarnya berbahaya bukan kerana ekstrim..tapi kerana mempermain2kan agama!! PAS ditentang kerana mereka sudah lupa maksud asal mereka yakni amar ma'aruf nahi mungkar...PAS sebenar2nya berbahaya pada ummat Islam khususnya..

NI yg sebenarnya yg perlu diwar2kan...

Mereka akan bersandarkan ngan agama utk menghalalkan yg haram, mengharamkan yg halal..
Mereka amalkan assobiyah..pilih bulu dalam menjalankan hukum2 agama.

Contohnya,,

Anwar..semasa TPM..sibuk mereka mencanangkan Anwar tu AlJuburi..sibuk minta didakwa dan disiasat..apakah Presiden PAS tak tahu hal ni? Mursyidul Am tak tahu hal ni..gitu juga sekelian alim ulamak dalam PAS tak tahu? padahal pempin kanan juga yg melafazkannya..

Tetapi...bila saja Anwar dipecat, melihat ada keuntungan politiknya, mula terasa kehangatan kerusi2 empuk didalam DUN dan Parlimen..peluang2 utk menjadi PM. Maka bermatian2 mereka pertahankan "kesucian" Anwar..berhempas pulas, berjuang dijalanan..disembur oleh air dan dibelasah ngan belantan...

Pakah demi agama? apakah demi bangsa? apakah demi keadilan? TIDAK!!! tapi demi kerakusan utk berkuasa!!!

NIk Aziz..dinasihatkan oleh org kuat UMNO agar jgn gi haji tempoh hari kerana "hadiah" dari sipolan yg mana jika Nik Aziz pergi maka leh disabitkan ngan rasuah!! Atas demi menjaga maruah Tok Guru dari diheret kemahkamah..org kuat UMNO ni nasihatkan!!

Nik Aziz tak pergi..tapi melenting marahkan org2 yg brtanggungjawab keatas "bocor"nya rahsia hadiah ini...sambil doakan keburukan!!
_____________
Ni lah bahayanya PAS...rasuah akan bermaharaja lela kelak, atas nama "hadiah"..
Maksiat akan berleluasa..tapi kerana puaknya, atau penyokongnya maka bermati2an lah pertahankannya (rujuk kes Liza Wong, Selangor dan Anwar Ibrahim)

Dan istimewanya atas nama AGAMA!!!!

INILAH BAHAYA PAS..pada ummat Islam, pada rakyat Malaysia dan negara!!

bersambung...............
-aa

0 comments

Kerakusan dan Kesungguhan...2

Kerakusan...apabila rakus menguasai jiwa dan fikirannya, dia tidak kenal apa lagi batas2 kemanusiaan..undang2..dan agama. Maruah dijual, agama dijual, anak isteri didagangkan..akhirnya dirinya hancur, sekelian bersamanya juga akan hancur!!


Tu mengenai kerakusan..


Bezanya kesungguhan..terbit dari kesedaran hatinya, melihat ngan jelas maksudnya lagi berwawasan..akan berusaha mendapatkan apa yg dimaksudkan tanpa mengorbankan maruahnya, agamanya dan nilai2 kemanusiaan..


Nabi saw contoh yg paling afdal diatas segala contoh teladan mereka yg berjaya..walaupun ditentang, dilayan ngan gitu teruk sekali oleh kaumnya, yg mana dulu ia dimuliakan dan dibanggakan..tetap ia brsungguh2 tanpa mengorbankan maruah dirinya, melanggar undang2 yg ada ketika itu..dan nilai2 murni kemanusiaan.

Contoh yg hampir ngan kita hari ni.. Tun M, beliau menjalani jalan yg sukar utk menjadi PM..malah semasa menjadi PM pun dia menghadapi berbagai2 rintangan dan halangan serta gangguan..baik dari dalaman maupun luaran. Jika dilihat sejelas2nya..bukan jadi PM maksud hidupnya..tapi perjuangan yg diperjuangkannya tu lah maksudnya. Sebab tu walaupun dia dipecat dari UMNO masa zaman Tengku..ia tetap ngan perjuangannya..

Gitu juga setelah ia bersara..ia tetap ngan perjuangannya.. ketika ia keluar dari UMNO, tetap juga ia dengan perjuangannya..dan kini tetap ia ngan perjuangannya..

Apa perjuangannya? PERJUANGAN YG BELUM SELESAI..apa dia? Tanya dia le..heh.

Nilah bezanya kerakusan dan Kesungguhan..bukan maqam/manzil menjadi maksud tapi perjuangan tu adalah maksud.

Kerakusan...perjuangannya ialah manzil atau maqam..tapi bukannya perjuangan.
________________

Dalam perniagaan..

Kesungguhan ialah perniagaan tu adalah maksud..bukan kekayaan yg menjadi maksud.

Apa saja rintangan, jatuh bangunnya..dia sentiasa leh berniaga dan berjaya dalam perniagaannya.

Kerakusan..kekayaan tu jadi maksud, bukannya perniagaan. Untuk atasi rintangan, dan halangan ia akan jual maruahnya, dia akan merasuah, dia akan menindas..dia akan melanggari undang2 manusia maupun undang2 Tuhan. Dia akan buat apa saja..janji kaya.

Dan biasanya bila ia kaya..kekayaan trsebut akan membaham dirinya, jiwanya, keluarganya, dan imannya.
____________

Dalam ofis dan kilang..

Yg ada kesungguhan..ialah yg bekerja. Dia mendaki tangga kejayaan tanpa rosakkan nilai2 murni..no back stabber..no gossip..tidak mencerca majikan maupun rakan sekerja.Yg rakus..dan dikuasai oleh kerakusan...mendaki kejayaan ngan mengadu domba, back stabber, dan macam2 secret of the success..maki hamun majikan dibelakang, tapi menjilat2 spt sekor anjing pada tuannya.

___________________________


Dalam agama..

Kesungguhan ialah beragama..yakni hidup spt org beragama..dalam apa jua keadaan dan rintangan..yg dia jaga ialah agama. Bukan manzil atau maqam wali tu maksudnya, bukan gelaran ulamak, bukan gelaran tok guru, pak sheikh, ustaz, kiyai, atau kedudukan mufti.

Hidup beragama..mati dalam agama..dibangkitkan sebagai org yg beragama..nilah maksudnya.


Kerakusan..gelaran yg dicari, kedudukan yg dituntut..berbangga ngan gelaran. Utk capainya nilai2 murni agama dikorbankannya..dimain2kannya agama..pandai mencela sesapa yg tak sehaluan ngannya..

Mereka ni yg dikaborkan satu golongan yg mana Allah swt perintahkan muka mereka disembamkan dan diheret ngan mukanya dan dihumbankan kedalam neraka jahanam!!!Mudah2an kita dimasukkan dalam golongan yg ada kesungguhan bukannya yg ada kerakusan!-aa

0 comments

Friday, January 21, 2011

KENAPALAH PAS PERLU ADA 'TAMBAN KIAT' MACAM NIH...

Friday, January 21, 2011
Suhaizan Kaiat adalah Ketua Penerangan Pemuda PAS. Namun 'badi' penerangan memang satu puaka untuk orang yang dilantik untuk mengisi kekosongannya. Dari Ketua Penerangan PAS Pusat, sampailah kepada Ketua Penerangan Pemuda PAS, semua main politik tolol...

A/L Kaiat cuba mempersoalkan tentang larangan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) bagi penggunaan logo Pakatan Rakyat di pilihanraya kecil Tenang. Kata A/L Kaiat, SPR berfikiran sempit kerana tidak membenarkan penggunaan logo lain selain daripada logo parti yang bertanding. Bahkan katanya lagi, tindakan SPR itu jauh lebih kebudak-budakan berbanding budak sekolah yang hendak memilih pengawas sekolah. (MALAYSIA KINI)

Asal boleh tentang, semuanya nak tentang. Apakah Suhaizan Kaiat mengikut ajaran, tidak ada undang-undang, tidak ada peraturan melainkan peraturan dan undang-undang yang kena dengan kehendak diri sendiri?

Anehnya, parti-parti komponen Barisan Nasional yang berjumlah 13 buah itu, elok pula mereka patuh dengan aturan SPR. Tak ada pulak bendera atau logo PBS atau PBB di Tenang. Jauh sekali parti LDP atau SUPP. Kalau ada pun, cumalah logo UMNO kerana calonnya adalah calon UMNO mewakili Barisan Nasional....

Yang lebih menarik lagi ialah, Barisan Nasional adalah gabungan parti yang berdaftar, sedangkan Pakatan Rakyat yang logonya warna kuning SAMI BJP YANG MERUNTUHKAN MASJID AYODHYA INDIA dulu, tidak pernah didaftarkan. Mereka cuma berangan-angan untuk mendaftar tetapi tidak pernah mendaftar pun...

Lawak sungguh la A/L Kaiat ini.... ntah apa nasibnya jadi Ketua Penerangan Pemuda PAS pun, tak tahulah... Mujurlah Pemuda PAS ada Nasruddin Tantawi... kalau harap kat si A/L Kaiat ni, harus PAS tidak lama lagi hanya dibarisi dan dianggotai oleh lembu, kambing, ayam dan itik kasi.... bongok terlampau!!!

Pergi ler daftar Pakatan Rakyat tu dulu, A/L Kaiat... takkan peraturan semudah itu pun tak boleh nak faham? Atau kalau dah susah-susah sangat, pinjam sajalah tokong Cina punya bendera dan kibarkanlah... manalah tahu kut kalu ada toa pek kong dalam bendera tu yang boleh membantu Pakatan Rakyat terdaftar dan diterima untuk berkempen...

1 comments

MAZLAN ALIMIN KETAR LUTUT... JANGAN KENCING DALAM SELUAR MACAM SAM KETOT, SUDAHLAH!!!

Mazlan Aliman benar-benar tercabar dengan janji-janji yang diberikan oleh Najib sempena lawatan singkatnya ke Felda Cemplak dan Labis semalam. Habis semuanya diungkit dan disanggahnya. Bahkan dikatakan pula bahawa Felda Cemplak adalah yang termiskin di seluruh Johor kalau tidak pun di Malaysia. (HARAKAH DAILY)

Kesian sungguh kat anak FELDA yang sudah pun bergelar peguam tetapi masih bermentalitikan dendam kerana rendah diri akibat latar belakang keluarganya bukanlah keluarga kaya tetapi keluarga miskin sehingga terpaksa menyertai FELDA untuk dapat hidup macam orang lain. Barangkali kalau mak bapak Mazlan Aliman tak dapat masuk FELDA, sudah pasti, Mazlan Aliman hari ini mungkin seorang pencari besi buruk yang berkeliaran dari satu tong sampah ke satu tong sampah.

Yang dilaporkan dan mengeluh serta meragui janji Najib Abdul Razak adalah golongan yang berangan yang mereka boleh membina istana di atas awan. Golongan yang bila nak tidur, mula berangan-angan dapat kahwin dengan puteri raja dan berharap benar, duit berlambak jatuh dari langit ke dalam ribaan mereka.

Apa perlu membuktikan bahawa Melayu walau dibantu sampai berak pun dicebok, masih tidak mampu berjaya? Apa seronoknya menunjukkan bukti ketidakjayaan Melayu berniaga sehingga barisan kedai usang menjadi modal untuk mendapatkan penguasaan politik? Bukankah peneroka-peneroka yang mengeluh itu, memperolehi keluasan tanah yang sama seperti peneroka-peneroka berjaya lain di Felda mereka?

Apa yang membezakan antara mereka yang papa kedana itu dengan peneroka yang senang-lenang? Adakah yang papa kedana dan susah itu, sebenarnya golongan yang hanya berpangku tangan dan mengharapkan dengan menjadi peneroka, kerajaan akan menyumbat makanan ke mulut mereka, bahkan mengunyahkan makanan untuk mereka juga?

Sayangnya, FELDA tidak ada skim MENGELUARKAN PENEROKA-PENEROKA MISKIN SESUDAH BERPULUH TAHUN JADI PENEROKA dari tanah rancangan, sebaliknya terus membiarkan mereka jadi pacat, tungau dan sengkenit di situ dengan rungutan-rungutan yang mereka adalah orang susah yang perlu dibantu. Biarpun jumlah mereka sangat kecil, tetapi jumlah yang kecil inilah yang paling kuat bersuara, merungut, mengacum dan berdakyah. Macam Mazlan Aliman jugalah yang gagal menguruskan ladangnya...

Sepatutnya golongan seperti ini tidak ada hak lagi di dalam FELDA. Keluarkan mereka dan gantikan dengan golongan Melayu yang lebih memerlukan. Golongan yang banyak merungut kerana mereka masih susah selepas berpuluh tahun, walau dibantu dengan beratus tan emas pun, habis sahaja emas yang diberi, mereka tetap akan merungut juga. Dengan kata lain, mereka ini miskin harta, bahkan mereka juga miskin ilmu.

Sesekali UMNO dan FELDA wajib bertindak zalim. Selagi Melayu-Melayu bangang seperti ini terus dibantu, selagi itulah Melayu akan terus dicop sebagai peminta sedekah dan bangsa subsidi yang kalau tidak dibantu, bukan sahaja patah gigi, bahkan kemaluan masing-masing pun tak tertegak!!!!

Kesian Mazlan Aliman... takut sungguh dia kalau bantuan datang lagi untuk para peneroka sebab bila bantuan sampai, modal apa lagi dia nak pakai untuk dapatkan kedudukan dalam PAS?

1 comments

PANDAI SANGAT CAKAP... INILAH MASANYA AKTIFKAN BALIK KOHILAL

Sampai sekarang, KOHILAL yang pernah dibangga-banggakan PAS senyap sunyi. Segala masalah yang berlaku dalam koperasi yang menggelapkan duit simpanan dan pelaburan ahli-ahli marhein PAS, disapu ke bawah karpet, seperti mana pengurusan Harakah Daily menyapu dan menyembunyikan masalah duit iklan yang tidak sampai ke jabatan akaun.

Beberapa pemimpin PAS cukup seronok dengan kenaikan harga barang makanan. Sebabnya, mereka boleh mengaitkan dengan kenaikan harga minyak. Sekalipun masalah kelapa, bawang, sayur-sayuran dan ikan, tepung, gula dan sebagainya tidak ada kena mengena dengan kenaikan harga minyak, pemimpin-pemimpin PAS tersebut tetap juga melihat itulah lubang dan senjata mereka yang dirasakan sangat berkesan.

Entah bodoh, entahkan buta huruf, namun hakikatnya para pemimpin PAS sebenarnya tidak banyak membaca apa-apa yang berlaku di luar daripada tempurung mereka. Media dan sumber maklumat mereka hanyalah Harakah, Harakah Daily, Rocket dan Suara Keadilan Online, selain Siasah dan mana-mana media yang berpihak kepada politik mereka. Selain daripada politik, mereka tidak berminat. Amat jarang melihat para pemimpin PAS membaca majalah Discoveries, akhbar Financial Times dan seangkatan dengannya. Kalau tidak, mereka tidak akan menyalahkan kenaikan harga minyak secara buta-buta.

Dan kebanyakan daripada mereka tidak tahu pun yang harga minyak di pasaran dunia telah pun meningkat. Negara-negara pengeluar minyak sendiri pun terpaksa menaikkan harga minyak runcit di negara masing-masing.

Itu tak mengapalah, tapi apabila mengaitkan bahan tanaman dan makanan dikaitkan dengan kos pengangkutan yang kononnya bertambah sekali ganda, sememangnya para pemimpin PAS yang menggunakan hujah tersebut, benaknya mengalahkan pengikut-pengikut PAS yang baru tahu, Al Quran itu tidak sahaja digelar al-Furqan, bahkan ada 3 nama lain.

Barangkali mereka tidak tahu, Malaysia tidak mengeluarkan bawang, kentang, gandum bahkan gula pun kebanyakannya diperolehi dari tebu-tebu Brazil. Dek kerana terlalu menumpukan kepada politik dan percaturan, mereka tidak sedar, kebanyakan kawasan pengeluaran makanan dunia terjejas akibat malapetaka seperti banjir, musim sejuk yang berpanjangan dan melampau. Apabila mereka cuba mengaitkan naiknya harga kelapa dengan peningkatan harga minyak dunia, mereka benar-benar katak bawah tempurung kerana tidak sedar kebanyakan kelapa di Semenanjung diperolehi dari Sumatera. Dan bekalan kelapa merosot saban tahun kerana kawasan penanaman kelapa telah digantikan dengan kelapa sawit - sama seperti di Semenanjung.

BACA HARAKAH DAILY

Sepatutnya inilah masanya untuk mereka membuktikan bahawa PAS bijak berniaga dan bijak menguruskan harga barang. Prinsip ekonomi mikro yang mudah ialah, apabila berlaku lebihan penawaran, maka permintaan juga akan menurun, sekaligus mendorong penurunan harga.

Buktikanlah KOHILAL bijak dan sangat efisyien. Setidak-tidaknya tak perlulah duk berbohong pasal penyebatan duit pelaburan ahli-ahli PAS yang sampai sekarang tak berjawab!!!

6 comments

UMPAMA PUNGGUNG AYAM DITIUP-TIUP... KEMBANG KUNCUP! KEMBANG KUNCUP!!!!

Saksi yang mendakwa ADUN Selinsing, begitu bersungguh-sungguh sehingga sampai menjunjung al Quran... gelarannya adalah Ustaz. Ustaz walau sejahat mana pun, selalunya tak berani nak main-main dengan al Quran. Sebab, sejahat-jahat orang Islam, masih ada iman di hatinya. Al Quran biasanya tidak dibuat main-main sebab mereka tahu bahawa ayat-ayat yang tertera pada setiap muka surat naskhah tersebut, adalah Kata-Kata Allah Taala yang Qadim.

Dah junjung Al Quran untuk membuktikan dia bercakap benar. Berbanding dengan 'orang itu' jangankan al Quran, nak sumpah angkat tangan dengan sumpah biasa pun untuk menafikan tuduhan yang dikenakan ke atasnya, masih tidak mampu dilakukan sampai sekarang.

Cerita dari Pasir Puteh pula, ADUN berkenaan memang tak senang duduk. Di sebalik penafiannya dengan lisan, namun sudah ada beberapa 'kawan-kawannya' sendiri yang mendesak agar dia pula bersumpah junjung al Quran untuk menafikan perbuatan yang dituduhkan kepadanya.

Konon ceritanya, dia tak cakap apa-apa tapi cukong-cukongnya pula memberi alasan, sumpah cara itu TIDAK ISLAMIK!!! Jadi tak perlu buat...

Kata cukong-cukongnyalah!

Yang pastinya, dia memang resah sangat. Kalau letak jawatan, baiah talak tiga tertakluk pada dirinya. Kalau lompat parti pun, baiah taqlid talak tiga tertakluk kepadanya.

Memang masalah sungguh-sungguh!!!

Tapi makin ramai yang duk nampak, pilihanraya kecil lepas Tenang adalah Merlimau, lepas Merlimau besar kemungkinan Selinsing...

Dan mungkin kerana itu jugalah, dengar khabarnya Nik Abdul Aziz 'tengah tunggu' ilham turun...

Dengar-dengar khabar sajalah... entah betul entahkan tidak...

0 comments

Arak

Maksudnya: Dari Abdullah Bin Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda : ‘Siapa yang minum minuman keras di dunia dan ia tidak bertaubat dari kesalahannya ini, Maka ia tidak akan memperoleh nya nanti di akhirat.(Riwayat Bukhari)

Rasulullah s.a.w. pernah melaknatnya, yaitu seperti tersebut dalam riwayat di bawah ini: "Rasulullah s.a.w. melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerasnya, (2) yang minta diperaskannya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya." (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah)

" Arak adalah ibu segala maksiat dan ianya adalah maksiat paling mengaibkan." (Kitab Sunan Ibnu Majah jilid 3, kitab memabukkan, Bab 30, Hadis no. 3371)

sekadar peringatan..
-aa

1 comments

Alahai.......Lim Kit siang

Malay history: What’s missing from the textbooks (2)
by John Doe CPIASIA
Also interesting to note is the following:
In Late Yuan Dynasty, China became chaotic, people who lived along the coastal area of Fujian, under the leadership of Ong Sum Ping’s siblings, escaped to eastern Kalimantan — they landed at the river mouth. When they were exhausted, facing a shipping crisis, someone lost their arms. After that, the Kadazans named it as Sungai Kinabatangan — the place where the Chinese lost their arms.
Ong Sum Ping and his sister, and the Chinese people developed the area of Sungai Kinabatangan, and they increased their influence there. With the increase of his prosperity, the natives named him Raja, or King. The Chinese named him as ‘Chung Ping’ — meaning the General. We can clearly see that Ong Sum Ping controlled Eastern Kalimantan.
This is Ong Sum Ping Road in Brunei.
“Located the north-western part was the Sultanate Brunei; its southern area was controlled by local Malays (from Palembang) and they were in a state of decline. In the eastern part, they suffered from the invasion of the Muslim Sultan of Sulu. When the new (first) ruler — Sultan Muhammad Shah — ascended to the throne, he asked for the help of Ong Sum Ping. Sultan Muhammad Shah married his daughter to Ong Sum Ping, and titled him as Maharaja Lela. Muhammad Shah also asked his brother to marry the sister of Ong Sum Ping, and titled her as Puteri Kinabatangan. Via these marriages, these two regional powers built a close relationship. Under the cooperation of Ong Sum Ping and the Chinese armies, they fought against the Sulu Muslim invasion, and Brunei was saved from utter collapse…”
Without Chinese help, Brunei and Sabah would have collapsed and fallen to the Muslim pirate Suluks. And the year is the early 1400s. And for the record, ‘Kina’ (kee-na) is used by Kadazan Dusun which similar to ‘Cina’ (chee-na) used by Malay which refer the Chinese. So, the correct way to say it in today’s context, is to call it CheenaBatangan, and Mount CheenaBalu, or Mount CheenaBaru (had they mispronounced it), and Kota CheenaBalu (to replace the British given name of Jesselton).
This is all in line with how the Kadazan pronounces Kina, to mean Cheena. Ask your Kadazans friends, if you want to find out more. (‘Sino’-anything, means Chinese)
Mt Kinabalu, is known a Mt CheenaBalu in the Kadazan Language
This is the first clear record of the ‘Social Contract’. Both pendatangs would fight side by side to ward off other vicious attackers. Both pendatangs would help each other in times of need. And both pendatangs would intermarry, regardless of religion.
The second is that Maharaja Lela is a Chinese, and his name is General Ong Sum Ping. Now I ask you this: What is the significance of the title ‘Maharaja’? It contains the word ‘Maha’ followed by ‘Raja’. It is a title to mean ‘Most High King’. A title befitting a God and put together, it means “The God King, Lela”. The king of Thailand (Rama V, aka Chulalongkorn) also changed his name, from Dharma Raja to Dewa Raja)
Using one’s brains, one would easily deduce the following:
Firstly, the Sultan of Brunei was extremely so grateful that he elevated his Chinese brother-in-law to ‘God’ status.
Secondly, no Muslim is going to do that. ‘Maha’ anything is reserved for Allah. And to title his Chinese brother-in-law in this manner, whether Ong Sum Ping was a Muslim or not, is simply unthinkable had the Sultan really been a Muslim. Which again reinforces that Sultan Muhammad Shah was no Muslim.
Thirdly, Malaysia still has the title ‘Duli Yang Maha Mulia’ so I could be wrong about Muslims being able to call a human ‘Maha-something’ instead of the word reserved only for the divine.
And the best of course, is reserved for last:
“In fact according to Chinese records of the Liang Dynasty, Tang Dynasty and Song Dynasty, Brunei had been sending her envoys to China and had also been receiving envoys from China. The earliest records stated that in the years 517AD, 521AD and 631AD, Brunei had sent her envoys to China. In 977AD, China sent her envoys to Brunei.” (see
The Brunei Times)
The above sends a clear message that someone else was already King in Brunei circa 876 years before Sultan Muhammad Shah declared himself as Sultan. It is also very clear that the Chinese were already in Brunei 53 years before the Prophet Muhammad was born.
Also important to note, that the Chinese arrived at least 876 years before Parameswara reached Malacca. Could the Chinese have been the original royal lineage of Brunei? Remember that by the Year 53-Before-Prophet Muhammad, Chinese had already been living in Borneo. And never forget that the earliest Arabic maps label Malaya as ‘Barr Chin’ to mean Land of the Chinese.
And even earlier is this:
Second half of the 5th century: The Buddhist monk Hui-Shen and his Afghan companions travelled from China to Fu-Sang. Yes, the Afghans were Buddhists and carved the Bamiyan Buddhas that were destroyed by the Taliban.
Hui Sen visits Holotan (Java), on his way back to China. And the King of Java then sends seven missions to China begging them to recognize his kingdom, because no one else recognized them. This brings up strange questions. The Javanese kings did it, the Sultan of Brunei did it, and even Parameswars did it. Why were all these kings sucking up to the Chinese over the centuries? Is this what Ketuanan really means? Sucking up to China? All the Austronesians have certainly done it for the past 1,600 years, or more…
Final parting thoughts… Why are the oldest mosques in Malacca shaped all like Pagodas (in Trengkera)?
Why is there no ‘local’-shaped mosque architecture in Malacca? Why is there Bukit Cheena in Malacca, but no Bukit Melayu or more importantly, no Bukit Sultan? Why is there zero trace of any grave belonging to the Sultan of Malacca? Before anyone gives his lame excuse, there are at least 15 royal graves here in Brunei. All intact, all complete, and no missing links.
There are all records ranging from the Chinese (the later ones were Muslims) being in Borneo right from the fifth century right up till the 15th century. So the next time someone tells you that the Chinese only arrived in the 19th century …
sedutan dari blog LKS
_______________________________

Kah kah kah...geli hati aku. banyak hal aku nak komen..tapi rasa buang masa je le.

Cuma satu je aku nak kabor...semua org2 cina yg datang ke Tanah Melayu yg dikatakan sebelum Parameswara atau yg membina Masjdi Tengkera...keturunan mereka ngan bangganya mengaku dan berkata..SAYA ADALAH MELAYU.

Pendatang2 yg datang semasa British pula ngan bangganya akan berkata SAYA IALAH CHINA, SAYA ADALAH INDIA.
________
Mungkin nanti ada seorang pengkaji berbangsa India akan menulis ORIGIN of MALAY dari continent of INDIA..

Dan nanti ada pula pengkaji akan menulis bahwa ORIGIN of MALAY adalah dari TANAH ARAB..

Aku baru baca satu artikel..ORIGIN of MALAY adalah dari JEW.
_______
Suka hati ler..lagi sekali aku kaborkan..

Kesemua origin2 yg disebut..mereka dan keturunan mereka hari ni mengaku " SAYA ADALAH MELAYU"......

SAMA kah PENDATANG yg berbangga jadi MELAYU dan mengaku sebagai MELAYU berbahasa MELAYU dan mengamalkan ADAT RESAM MELAYU..dan beragama ISLAM..ngan PENDATANG yg enggan mengaku MELAYU, dan menghormati adat resam dan agama org2 MELAYU dan malu nak berbahasa MELAYU..

Sedangkan TANAH ini dinamakan SEMENANJUNG TANAH MELAYU..

-aa

3 comments

Kisah Ayam dan Teo Nie Ching......

Aku gi Malaysiakini.......baca beberapa respon mengenai kisah ayam Teo Nie Ching...

Dari penulisan aku tak pasti apakah dari kalangan org2 Islam atau tidak..tapi ada yg berbunyi macam org Islam kerana menerangkan maksud jihad, dan sebagainya..

ada gak mengatakan ianya adalah perbuatan UMNO..it wont't take a genius to figure it out..pehhh.

Aku tersenyum...
__________

satu perkara yg elok diingatkan...HORMATILAH AGAMA dan ADAT RESAM ORANG LAIN!!!
Nak buat sesuatu yg dirasa sesuai dan baik eloklah berbincang dan dapatkan pandangan terlebih dahulu..lebih2 lagi PAS kan ada brsama PAKATAN. PAS pun satu hal, kata nak tarbiah ..tapi apa dah jadi ni?

HORMATILAH AGAMA DAN ADAT RESAM ORANG LAIN...kita tak leh nak janjikan setiap org Islam dan melayu ideal macam nabi saw dan para sahabat ra..
Lihat je siAnwar sendiri..apakah dia seorang Islamik yg ideal spt Nabi saw dan para sahabat ra?

Sebab tu..HORMATILAH AGAMA DAN ADAT RESAM ORANG LAIN...AGAMA tu satu hal, ADAT RESAM tu satu hal..duduk kat Malaysia dah berpuluh2 tahun tapi masih tak mahu memahaminya.

UMNO sebagai dalang..yeob2 semua..baik lah aku kaborkan...ko campur je ahli UMNO dan ahli PAS apakah ianya mewakili keseluruhan org2 Melayu?

Segolongan melayu je yg aktif atau jadi ahli UMNO dan PAS atau PKR atau lain2..segolongan tak pun jadi ahli mana2 parti pun tetapi hampir 100% org Melayu beragama Islam dan mengamalkan adat resam org2 Melayu, so sensiviti hal agama ialah sensiviti keseluruhan org2 Melayu.

Yg mantap..semua marahkan dan salahkan siayam tersebut..tapi sapa pun tak salahkan si Teo kerana dialah ayam tu dimatikan dan digantung!!

Kesian siayam!!!

Dan betul le tu..it won't take a genius to figure it out...cause a genius won't simply jump into conclusion or making any accusation..

U don't need to be a genius to vote for Teo anyway..cos Anwar is appointed as KETUA PEMBANGANG MALAYSIA, clearly shown PAKATAN doesn't need a genius to vote 4 them. 1 Malaysia dibangangkannya..

-aa

1 comments

Kes TBH...lum tenang lagi, PRK Tenang dan Merlimau kut..

NGO: semak semula kes Beng Hock
KUALA LUMPUR 20 Jan. – Sebuah pertubuhan yang menggelarkan mereka sebagai Malaysian for Beng Hock kini giat melancarkan kempen bertemakan Tukar Gambar Bagi Satu Kebenaran dalam laman Facebook bagi mendesak kerajaan menyemak semula kes kematian Teoh Beng Hock.
Seorang sukarelawannya, Alan Soh berkata, siasatan semula itu perlu bagi mencari kebenaran dan keadilan yang sepatutnya kepada ahli keluarga Beng Hock.
“Sehubungan itu, orang ramai dipelawa berjumpa dengan kami untuk merakam gambar di hadapan kain rentang Rakyat Sokong Beng Hock. Selepas itu, muat turun gambar tersebut daripada www.facebook.com/msians4bh2 bagi menukarnya sebagai gambar profil Facebook mereka,” ujarnya...seterusnya diutusan.

_______________

Ishhh tak de ke NGO yg nak mendesak agar siasatan menyeluruh keatas kes yg membawa kepada kematian TBH..

Apakah kes trsebut telah "buat-buat" lupa...apakah ni adalah motif sebenar kematian TBH yakni mengalih perhatian rakyat dan kerajaan pada kes yg dibawa oleh TBH?
_______________
Bagaimanapun inkues siasatan kematian Beng Hock memutuskan, kematian Beng Hock bukan disebabkan bunuh diri, pembunuhan atau penglibatan pihak ketiga.
Namun ia tidak dapat diterima oleh para penyokong dan ahli keluarga Beng Hock.-utusan

_____________________

Biasalah kes2 mahkamah...mana ada yg puas hati. Sepatutnya penyokong dan ahli keluarga sekarang ni menumpukan perhatian siapakah sebenar yg menjadi dalang kepada kematian TBH..dan apakah kes sebenarnya yg membawa kepada kematian beliau. Tapi memang ajaib keputusannya..hakim seorang koroner, dan tenaga2 pakar juga dijemput, bedah siasat, beri pandangan dan hasil mereka secara professional..malah pornthip, seorang pakar yg hebat, sendiri telah mengurangkan kebarangkalian dibunuh dari 80% kepada 20 %.

Jasa TBH utk membongkar satu pengkhianatan pada rakyat dan negara harus dihargai dan tidak dibiarkan sia2..

Ni lah patriot yg sebenar..

-aa

0 comments

Antara Kerakusan dan Kesungguhan..

Permainan politik..ramai yg kabor POLITIK tu KOTOR.

Tul ler tu...tapi tu lah hakikatnya sejak berzaman sehingga kiamat. Sentiasa ada pertempuran oleh 2 golongan..

1 golongan didorongi oleh kerakusan..1 lagi didorong oleh kesungguhan. Dan spt biasa..yg didorongi oleh kerakusan akan membawa kepada kemusnahan pada diri sendiri gitu juga pada manusia yg lain.

Politik adalah spt satu permainan..sentiasa ada 2 pihak, salin cuba atas mengatasi. Yg akhirnya ada 1 sahaja. Tu lah permainannya..sama saja spt bola sepak, rugby dsb.

Spt permainan bola sepak atau rugby..sentiasa ada yg kena sack, kena bentis, kena tolak, dicederakan..dan ada juga terus trcedera langsung tak leh main lagi. Dalam politik..sama je tertibnya.

Dalam Islam, tu juga le citernya..sejak zaman kekhalifahan Arrasyidin sehingggalah kezaman kekhalifahan dan kesultanan Islam dan seterusnya sehingga hari ni.

Bila wafatnya nabi saw..Musalamah gitu rakus ingin mengambil tempat duduk kepempinan yg ditinggalkan oleh nabi saw sehingga mengaku sebagai nabi. Matanya telah kelabu ngan kerakusan. Dia telah hancur..gitu juga pengikut2nya.

Firaun, Namrud, Abrahah, Abu Lahab..diantara mereka yg ditelan oleh kerakusan mereka.
___________________________
Kini ..dizaman ni, ketika Tun M menjadi PM..jelas tampak kekuasaan dan kehebatan kerusi PM dan title PM tu sendiri..Kerusi yg diduduki oleh beliau telah jadi GAH didalam negara maupun diluar negara...

Masing2 menjadi rakus..kerakusan ni tidak saja berjangkit dikalangan UMNO, malah pada parti2 lain spt PAS, DAP dll...

Lebih2 lagi bila terbinanya PUTRAJAYA..dimana pejabat PM gah tersergam ditengah2 seolah2 spt istana dizaman dahulu kala..

Bermulalah kata2 dan cita2..utk takluk PUTRAJAYA..untuk pinda PERLEMBAGAAN atau kata2 tidak trcatit dalam PERLEMBAGAAN bahwa PM semestinya org Melayu atau semestinya beragama Islam....

RAKUS RAKUS RAKUS.................apakah yg terbayang diruang mata mereka!!!

Baru berjaya takluk beberapa negeri..mereka telah menampakkan kerakusan mereka..kononnya kerajaan pusat tak hulurkan bantuan pada mereka, jadi mereka TERPAKSA menjadi rakus!!

Rakyat yg telah diperbodohkan..diperkotak katikkan ngan berbagai2 isu..dijadikan sebagai batu galas utk mereka menapak ke PUTRAJAYA..atas nama KEADILAN SEJAGAT, ISLAM, KEBEBASAN HAK ASASI...dan sebagai rakyat MALAYSIA..yakni utk RAKYAT!!

Sesapa yg tak ikut telunjuk mereka maka dikatakan "buta mata hati" ..UMNGOK...BANGANG..BODOH..KOLOT

Inilah PERJUANGAN utk RAKYAT yg mana mereka MEMBANGANGKAN SEBAHAGIAN RAKYAT yg kelak mereka merayu .."BERILAH KAMI PELUANG"

DEMI RAKYAT, DEMI KEADILAN..mereka sanggup memperkotak katik kan permintaan seorang rakyat yg kerdil untuk dapatkan keadilan dari pempin mereka sendiri...

Khir Toyo..tampil dan beri kerjasama penuh malah rela digantung dari jawatan dan gelaran ( walaupun org kata ianya brmotif politik..biasalah yeob oiii..nama pun ahli politik semua yg dibuat paksinya ialah politik le)..tapi sekurang2nya beliau berani..DEMI KEADILAN DAN RAKYAT.

Bayangkan jika ni berlaku..pada Nizar, pada Anwar, pada Ronnie Liu, pada Liza Wong, pada Nik Aziz, pada Tian Chua...yg mana mereka dikaitkan atau di "kata-kata" kan bersabit ngan hal2 trtentu..bersilat dan bertaichi sakan. dan hingga kini leh rasa macam tak bersalah dan tiada apa2 yg berlaku...tak kurang juga ada penyokong yg sanggup guling2 atas jalanraya.

Anwar...hanya tinggal beberapa langkah sahaja..satu je..utk jadi PM. Sapakah yg musnahkannya, sapa yg jatuhkannya..sapa yg humbankan dia keatas jalan brdemo..sapakah yg lebamkan sebelah matanya ( agar manusia kenal spesis2 dajjal kut-maklum ler riuh semayang hajat minta petunjuk dari ALLAH swt)..sapakah yg dakwa dia dimahkamah..sapakah yg humbankan dia kedalam penjara?? sapa?

adakah Tun M, adakah Azizan, adakah Umi, adakah UMNO, adakah Rahim, adakah Peguam Negara, adakah Ausgustine Paul, adakah Ariffin Jaka..siapa??

Tiada lain melainkan dirinya sendiri...yg dibakar oleh api kerakusannya sendiri..

Nilah berlaku pada Azazil..Firaun..Namrud..Qarun..Hamman...dll..dibakar oleh kerakusan sendiri!!

Cuma persoalannya kini..apakah Hj Hadi, Nik Aziz, Haron din, dll kepempinan ulamak PAS sanggup biarkan diri mereka dan sekelian ahli2 PAS dibakar oleh KERAKUSAN Anwar dalam kerakusannya utk jadi PM..atau sanggup dibakar oleh kerakusan Lim Kit Siang.

Wahai ulamak..kemanakah kamu hendak bawa ummat Nabi saw dibawah kepempinan kamu? Ketahuilah mereka sanggup dikeringkan darah mereka dari berpaling dari kamu..apakah kesetiaan mereka kamu sanggup hanguskan dan jadikan arang2 utk dibakar oleh api kerakusan Anwar!!!

Allah................................

-aa

0 comments

SAM KETOT SUDAH BOLEH BERANGAN-ANGAN

Pilihanraya kecil DUN Merlimau nampaknya tidak dapat ditolak lagi. Kematian ADUN Merlimau dari UMNO-BN, membuka banyak peluang kepada pelahap-pelahap kuasa untuk mengintai kedudukan bagi membolehkan mereka lebih dihormati.

Tanpa sebarang kerusi yang disandang, suara mereka bagaikan suara pondan tertelan tikus. Pengaruhnya sangat kurang. Pendekatannya pun boleh menyebabkan orang meludah dan berkahak.

Salah seorang daripada mereka adalah Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua AMK yang banyak bercakap tetapi PENGECUT NAK MAMPUS kalau sorang-sorang. Dia telah mencuba di salah satu kerusi Parlimen di Kelantan, tapi gagal total. Beberapa pilihanraya kecil yang membabitkan PKR juga, nama Ketua AMK ini tercicir bagaikan taik cirit yang tidak dipedulikan sesiapa pun. Paling dekat dan dia sendiri sudah tergedik-gedik buat ceramah atas lori adalah di Parlimen Hulu Selangor.

Malangnya, nama yang naik mewakili PKR adalah Zaid Ibrahim dan Shamsul Iskandar Mohd Akin sekadar mampu menelan air liur.

Sekarang, peluangnya terbuka luas. Sebab pilihanraya kecil kali ini berlaku di negeri kelahirannya. Apatah lagi sudah banyak kali sangat Shamsul Iskandar Mohd Akin disebut-sebut sebagai bakal Ketua Menteri Melaka seandainya PKR memenangi dan merampas Melaka dari tangan UMNO-BN.

Jangan hairan kalau ada orang gemuk pendek, kepala separuh botak, berperut gendut dan berpunggung tonggek sedang buat road-tour di sekitar Merlimau. Jangan juga hairan kalau-kalau anda terlihat seorang lelaki bercermin mata dengan misai macam berus, bertelinga tebal dan sedikit terkeleweh dan berpipi tembam, pantang nampak mikrofon di Merlimau.

Yang sohehnya, Shamsul Iskandar Mohd Akin sudah boleh tak tidur malam, atau tersenyum dalam tidur sambil bermimpi yang dia sedang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka.

Mengapa tidak, siapa dari Melaka yang lebih berpengaruh, berkaliber dan terlebih-lebih aura terutama dari dahi dan pipinya, selain daripada Shamsul Iskandar Mohd Akin....

0 comments

Thursday, January 20, 2011

Kematian yg baik...

Thursday, January 20, 2011
ADUN Merlimau meninggal dunia pukul 8.10 malam ini
20/01/2011 8:38pm


MELAKA 20 Jan. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan, 54, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Putra kira-kira pukul 8.10 malam ini.

Perkara tersebut disahkan oleh doktor yang merawat Mohamad Hidhir, Datuk Dr. Suhaimi Mohd. Uda Tenang.

Ketika ini Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berada di Hospital Putra sebelum membuat pengumuman mengenai perkara tersebut.

Utusan difahamkan jenazah akan dibawa ke rumahnya di Kampung Tersusun, Lipat Kajang, Merlimau malam ini. - Utusan
___________________________________

Diriwayatkan dari Imam at-Turmuzi dalam himpunan hadis dari Abdullah Bin A'mru telah berkata: Bersabda Nabi Sallahu Alaihi Wasallam:

Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur.

(Berkata al-Albani dalam Ahkam Janaiz, hadis yang dihimpunkan dari pelbagai toriq adalah hasan atau sohih).

Jelaslah hadis ini menunjukkan kelebihan bagi sesiapa yang meninggal dunia pada hari Jumaat atau malam Jumaat menunjukkan baiknya pengakhiran seseorang itu (Husnul Khotimah).

Mudahan-mudahan kita juga terpilih untuk mengakhiri nafas ini dengan pengakhiran yang terbaik. Amin Ya Robb.
-aa

1 comments

UMNO vs PAS mana yg lebih betul?

Baru2 ni aku ditanya...sapa yg lebih betul antara UMNO dan PAS? Penyoal kelihatan keliru ngan berbagai2 citer yg didengarnya..bak kata org2 tua..nak luah mati mak, nak telan mati bapak.

So apakah jawabannya?

Dari sudut agama ianya jelas... tiada siapa yg dikatakan lebih baik kerana bangsanya, negaranya, atau pun partinya. Dalam AQ ianya jelas..dalam hadis baginda nabi saw ianya juga jelas..
Antaranya..yg lebih mulia antara kamu ialah yg lebih bertaqwa..tidak ditilik oleh Allah swt pada rupa, harta dan pangkat kamu..tapi hati kamu dan amal kamu. Mahfumnya...

Ianya sebegitu jelas..tapi kerana adanya penceramah2 yg brlidahkan dajjal..cuba bermain2 ngan kata2 yg menimbulkan salah faham dan kekeliruan pada ummat.

Ada yg bersungguh2 menentang assobiyah..tapi secara tidak sedar bahwa dia mengamalkan assobiyah..yakni kumpulannya lebih aula, lebih mulia, lebih baik, lebih layak kesyurga dari kumpulan yg lain walaupun sesama Islam. Seolah2 meletakkan satu syarat bahwa menjadi sebahagian dari mereka maka secara automatik mereka lebih baik dan lebih betul..dan jika menjadi sebahagian yg bukan dari golongan mereka maka hinalah dan buruklah keadaannya.

Walaupun penceramah2 ni mempunyai latarbelakang agama..tapi demi kumpulannya mereka sanggup sembunyikan yg haq. Sapakah yg sebenarnya ZALIM dan telah melakukan KEZALIMAN?

Mereka memecah belahkan ummat Islam yg satu aqidah, satu agama..kepada parti2 politik.Parti2 politik seolah2 menjadi satu mazhab dalam agama pada waktu kini.
Sesapa yg tidak bersama mereka maka tidak bersama2 Islam malah dikatakan menentang Islam.

Pada hal parti politik ialah parti politik..SAPA yg betul?

Pernah satu masa berlaku..dan mungkin masih berlanjutan..terjadinya pulau memulau sesama Islam, semayang 2 imam dsb semata2 perbezaan parti politik..

Mereka membayangkan bahwa mereka sebenar2nya satu badan yg mengamalkan amar ma'aruf nahi mungkar..tapi apa hasilnya? apa yg dah dibuat?

Kita sendiri leh lihat sapa yg brtungkus lumus membenteras rasuah, dadah, gejala sosial, buang anak, pecah rumah, ragut, jenayah2 yg lain..ada yg sampai gabungkan nyawa..

apa yg mereka buat..lebih pada memerhati..bercakap..dan ambil kredit dari usaha dan titik peluh org lain. Bila ditanya..mudah je jawabnya " TAK DE KUASA"..."TU TANGGUNGJAWAB KERAJAAN"...ishh bukankah tanggungjawab amar ma'aruf nahi mungkar tanggungjawab setiap org Islam?

Sapa yg betul?

Bila kita kabor parti politik ialah parti politik..dikabornya kita suku suku kan agama. ishhh nama ISLAM pada parti bukannya bermakna telah syumulkan Islam, tapi Islam yg syumul ialah penekanan dalam mengamalkan Islam disemua bidang dan aspek.

SAPA yg betul?

Sapa yg memelihara keislaman diri kita sendiri dari sejak lahir hingga ke hari ni..dan esok? PAS atau UMNO?
Sapa yg memelihara keislaman nenek moyang kita sebelum adanya parti PAS dan parti UMNO?
Sapa akan memelihara keislaman anak cucu kita sehingga kiamat? PAS atau UMNO?
__________
Sapa yg telah bertungkus lumus berusaha meningkatkan kedudukan org2 Melayu sejak merdeka hingga hari ni?
Sapa yg telah bertungkus lumus berusaha mendapatkan anak2 Melayu semada dari keluarga PAS maupun UMNO pelajaran dan pekerjaan?
Sapa yg telah bertungkus lumus berusaha menjaga org2 Melayu dari dihimpit dan ditekan oleh kekuatan ekonomi bangsa lain ( minta difahami bukan kerana tekanan berpunca dari rasis tapi market force)?
Berapa ramai jutawan2 dari kalangan PAS dan UMNO dan yg bukan dari kedua2nya dilahirkan, sapa yg telah bertungkus lumus?
Sapa yg bertungkus lumus memertabatkan para imam, bilal, ustaz2..dan bertungkus lumus melahirkan para2 cendiakawan dalam pengajian Islam?

..spt biasa sicicak akan berkata "SAYA LE" maklum ler dari sejak dulu hingga kini ia asyik melekat kat ceiling rumah..ishhh kalau bukan kerana aku, nescaya mati lah kamu semua.

Mata nampak..telinga dengar..fikirlah. Jgn mata nampak, telinga dengar tapi kerana berkawan ngan syaitan..maka lain pula diberitahu pada hatinya.

-aa

3 comments

MALAYSIAN FIRST...tetapi.. Sedar2lah..

Sejak menjak laungan Datuk Seri Najib berkenaan 1 Malaysia...bergendanglah sekelian golongan ikut kefahaman masing2.Dan sungguh tak sangka ngan segala kebebasan beragama, berbudaya, berbahasa dsb ada bangsa2 tertentu merasakan bahwa mereka ni adalah 2nd class citizen..slogan 1 Malaysia telah mendedahkan apa yg terbuku selama didalam hati mereka. Kebebasan dan hak utk mengundi dalam menentukan masa depan, kestabilan, kemakmuran dan kesejahteraan negara seolah2 tidak ada apa2 makna pun.Mereka merasa terpinggir..mereka kastakan diri mereka sebagai 2nd class citizen. Sapa yg kastakan mereka, tidak lain diri mereka sendiri.Kerakyatan yg diberi secara percuma atas pujukan (desakan) British..seolah2 tidak langsung mempunyai harga.Slogan 1 Malaysia juga berjaya mendedahkan apa yg trbuku dalam hati mereka terhadap org2 Melayu, bahasa Melayu, agama resmi Melayu, dan Kesultanan Melayu..pehhh lama bebenor terpendam tu. Hangat bebenor dalam hati mereka.Susah mereka nak menghadamkan atau menerima hakikat bahwa mereka adalah pendatang2 yg datang semasa penjajahan British ngan mengatakan bahwa bangsa Melayu ialah pendatang juga yakni sama taraf dengan mereka. Nak kata tak reti kira2..tak mungkin. Mungkin mereka tak sedar bahwa kewujudan bangsa Melayu walaupun dikatakan pendatang telah datang kesini beratus2 tahun sebelum kedatangan mereka dan telah mewujudkan satu tamadun dan budaya yg unik yg tiada dimana2 dunia.Mereka kata bangsa Melayu juga pendatang dari Tibet, selatan cina, India, Arab, kepulauan Jawa..

Tidakkah mereka perasan bahwa tiada bangsa Melayu yg wujud ditempat2 sedemikian?

Semua pendatang2 tersebut yg asalnya dari bangsa Arab, Cina, India, Jawa, dll..telah dinamakan bangsa Melayu!! Mereka telah lupuskan bahasa mereka, budaya mereka, dll dan telah memelayukan segala2nya.. Mereka dinamakan Melayu atas nama tanah ini.Tapi pendatang2 masa zaman British yg telah di"beri" kerakyatan secara "hormat"..mengaku Malaysian First but still wanna remain as what they are..still wanna relate to their origin. Benarkah Malaysian First!!

Mereka mahukan nama bangsa mereka selepas Malaysian..I am Malaysian Chinese, I am Malaysian Indian..Tapi apakah bangsa Melayu berkata..bangsa Melayu akan berkata I'm Malaysian. full stop..tiada Melayu akan kabor I'm Malaysian Tibetan, I'm Malaysian Arabian, I'm Malaysian Indian..Malaysian Javanese..Malaysian Nepalist..Malaysian Yamanese..

Tapi..org2 Melayu akan berkata ...I AM MALAYSIAN.YOU ARE NOT TRULY MALAYSIAN IF YOU STILL WANNA BE KNOWN AS NON-MALAYSIAN.KAMU SENDIRI MELETAKKAN DIRI KAMU SEBAGAI 2nd CLASS CITIZEN PADA MELAYU - MALAYSIAN CHINESE, MALAYSIAN INDIAN.- MALAY FIRST THEN CHINESE, MALAY FIRST THEN INDIAN..So sapa yg nak disalahkan???? Tak sapa suruh dan tak sapa paksa..sendiri yg mengaku, so telan je le!!Kalau benar2 mau jadi 1st class citizen maka katakan sahaja..I am MALAYSIAN, spt sekelian org2 Melayu..barulah setaraf.
-aa

2 comments

Apa lagi!!!! Udah- udah ler..keras2 kepala pun leh bersepai

KUALA LUMPUR 20 Jan. - Seramai sembilan individu ditahan kerana dipercayai cuba menimbulkan kekacauan pada sambutan hari Thaipusam di Batu Caves, di sini, hari ini.

Kesemua mereka berusia 18 hingga 46 tahun itu ditahan ketika cuba berarak sambil membawa poster bantahan terhadap Barisan Nasional dan buku Interlok. - UTUSAN
_________________Apa lagi yg nak diriuhkan.........mengapa masih nak bawa budaya samseng dan spt tidak bertamaddun?Apakah tiada wakil yg mewakili mereka? Apakah kerajaan tidak beri peluang utk brbincang?Hargai kebebasan dan keharmonian yg dikecapi..kerana perbuatan trsebut hanya mengundang kemarahan org lain sahaja. Pemimpin mereka eloklah nasihatkan mereka agar usahlah kurang ajar sampai melampaui batas!!Perlu siasat sapakah dalang dan apakah motif yg sebenarnya..-aa

4 comments

ALFATEHAH

PUTRAJAYA 20 Jan. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan meninggal dunia hari ini setelah tenat selepas mendapat rawatan serangan jantung.
_______________
Alfatehah...
Semoga beliau dan ahli keluarga terus menerus dicucuri rahmatNya..diampuni sekelian dosa...dan dimakbulkan sekelian amalan2nya semasa hayatnya.

Beliau yg sebelum ni menafikan keadaan kesihatannya yg kritikal mungkin disebabkan tidak mahu membebankan negeri,negara dan rakyat ngan kebimbangan serta pilihanraya kecil.

Maklumler tiap kali piliharaya kecil perbelanjaan yg besar diperlukan.

Sifat ni perlu dihargai, bukan spt segolongan pihak yg sikit2 mencabar diadakan pilihanraya lagi atau sangat2 inginkan pilihanraya kecil atas sebab2 yg kecil semata2 utk menonjolkan diri dan ingin membuktikan ketampilan dan kejaguhan mereka..tanpa menghiraukan kos perbelanjaan PRK. Bagi mereka PRK satu mainan dlm memperjudikan kehebatan dan populariti mereka..sedangkan perbelanjaan trsebut boleh disalurkan pada perkara2 yg lebih afdal utk rakyat secara keseluruhannya.

Bagi mereka pilihanraya adalah mainan semata2.

Kematian beliau mungkin disambut ngan gembira oleh pihak2 tertentu tanpa langsung memikirkan kerugian dan kesedihan pihak keluarga allahyarham.

Tapi mereka siang malam melaungkan KEADILAN utk rakyat!! Perjuangan mereka utk rakyat..hakikatnya adalah utk diri mereka sendiri.
-aa

1 comments

Wednesday, January 19, 2011

KITA CABAR BERDEBAT, SUDAH TUKAR LA... SUDAH JADI KITA CABAR BERBINCANG!!!!

Wednesday, January 19, 2011
Anwar kata, dia tidak pernah mencabar Najib Abdul Razak untuk berdebat sebaliknya sekadar untuk berbincang!!!!

Dia sudah tukar laaaaaa... aiseyman... semua orang, sama ada dari kalangan pro-kerajaan mahupun pro-pakatan, sudah salah la... Apa pasal semua orang tarak erti dan kata itu perbincangan sebagai debat?

Memang salahlah!

Chehhhhh... ini mesti salah Utusan Malaysia sebab UTUSAN ONLINE yang kata, Anwar tidak pernah cabar Najib berdebat tapi sekadar berbincang....

Chehhh!!!! Chehhh!!!! Yannadeyyyyy?!!!

5 comments

KHALID SAMAD ISYTIHAR PERMUSUHAN DENGAN RONNIE LIU SECARA 'RASMI'

Khalid Samad secara 'rasminya' mengisytiharkan permusuhan dengan Exco Kerajaan Tempatan, Ronnie Liu. Kerana kasih sayangnya yang mendalam terhadap Pakatan DAP-PKR, Khalid Samad telah meminta kerajaan negeri Selangor agar memecat Ronnie Liu yang disifatkannya sebagai membelakangi Pakatan DAP-PKR sehingga berlakunya kemelut Majlis Perbandaran Subang Jaya. (MALAYSIAN INSIDER)

Khalid Samad yang cuba berbohong dengan mengatakan undang-undang yang menyekat pekerja beragama Islam yang cuba dikuatkan kuasakan oleh MPSJ dan ditentang oleh Ronnie Liu sebagai 'undang-undang' yang hanyalah bersifat garis panduan dan peringatan yang BARU BERMULA TAHUN LEPAS, walaupun sebenarnya enakmen itu telah wujud sebelum wujudnya Pakatan Rakyat lagi di Selangor!!!!

Kemunduran sokongan Melayu terhadap PAS Selangor sudah mulai dirasai dan Khalid Samad cuba menjadikan Ronnie Liu sebagai kambing hitam bagi menyelamatkan punggung lebarnya yang sedang kepanasan. Rata-rata, orang Melayu yang membolehkan Pakatan DAP-PKR mentadbir Selangor meletakkan sepenuh kesalahan terhadap Khalid Samad yang cuba mempamerkan sikap liberal tidak bertempat dalam usaha untuk menonjolkan karisma dirinya.

Apakah peringatan dan saranan Khalid Samad ini menandakan dia sudah berdamai dengan Hasan Ali? Sudah tentu tidak, kerana sampai bila-bila pun, Khalid Samad tidak dapat menerima kepimpinan Hasan Ali dalam jemaah PAS Selangor!!!

Ronnie Liu hanyalah permulaan bagi mendapatkan sokongan Melayu dan Islam, sedangkan apabila sudah ada sedikit kekuatan, Khalid Samad akan memangsai Hasan Ali pula.

2 comments

Kisah Sekawan Monyet

Alkisah suku sakat monyet ni tak de rumah sampai hari ni..

Ada pun simonyet2 ni..bila saja hujan, maka bertempiaran lah mereka. Kemudian mereka bermesyuarat..macam mana nak selesai masalah hujan ni. Maka ramai lah yg beri cadangan dan secara sebulat suara bersetujulah nak dirikan pondok/rumah utk berteduh..

Tapi..bila saja hujan berhenti..riuh rendah ler lompat kesana kemari- seolah2 tiada apa yg berlaku.

Bila hujan lagi..mereka berkumpul utk mesyuarat lagi, dan lagi sekali sebulat suara tiada jalan penyelesaian melainkan kena dirikan pondok/rumah utk berteduh.. Dan lagi sekali bila hujan berhenti, riuh ler lompat kesana kemari sibuk ngan macam2 hal..dan tak de sapa peduli lagi pasal pondok/rumah.

Gitu le keadaan monyet2 ni sejak berzaman.......
______
Gitu le juga kita disini..bila berlaku je gejala sosial, maka riuhlah bertempik sana sini..brceramah kehulu kehilir..HUDUD!! HUDUD!!..HUDUD leh selesaikan masalah..

Bila kisah2 gejala sosial sonyap..sepi. HUDUD dilupakan..riuh ngan isu2 semasa yg lain.

Bila kembali kes2 gejala sosial lagi...maka bersilat lah masing2, mengaum masing2, menyalak le masing2...HUDUD!! HUDUD!!!..HUDUD adalah perintah Allah swt, hukum Allah swt ADIL dan leh selesai semua masalah jenayah dan salah laku seks.

Gitu ler sejak berzaman..

Cuma bezanya..bila jenayah tu berlaku dirumah sendiri, pandai pula berkata..manusia ni tak sempurna..Allah swt dah ampunkan..kita kena berhemah..Islam tak ajar kekerasan..Kita kena berdakwah secara professional..Islam tiada paksaan..Kita kena ikhlas..Kita tak de kuasa..Takut kena istihar MAGERAN..TAKUT kena ISA...macam2 punya alasan da.

Memang ada beza antara manusia dan monyet..manusia sangat bijak beralasan, lebih2 lagi bila dah bertemankan syaitan.

Syaitan beri alasan bahwa dia tak nak sujud pada Adam as, kerana pada ilmunya, tidak layak makhluk disembah..yg berhak disembah ialah Allah swt semata2. Dia tak bersalah..dan ramai gak yg setuju ngan alasan si syaitan.

Pada hal Allah swt dah terang2 beritahu alasan sebenar siIblis tak mahu sujud pada Adam as..yakni..Dia lebih aula/mulia dari Adam as..

Malangnya alasan sisetan lebih logik pada mereka..dari apa yg Allah swt beritahu.
-aa

0 comments

Cuba Teka, Siapa Yang Berperangai Sebijik Macam Cicak?

Kisah sicicak yg melekat kat ceiling rumah, bangunan...bila ditanya, apakah yg kamu buat..

Kabor sicicak...yeob, kalau bukan aku yg pegang ceiling maka dah lama bangunan/rumah ni roboh..aku lah selama ni yg menongkah ceiling ni!!!


Semua yg dengar terkebil2..ye tak ya jugak kan!! kan kan..


Pasal anugerah tanah 500 lot..kabornya dia lah yg usahakan.

TABUNG HAJI..dia punya juga le yg usahakan.

Sistem muamalat, perbankan Islam..dia juga yg usahakan.

UIA...dia yg usahakan.

Syiar Islam diMalaysia..dia yg usahakan..

Sebut lah apa saja yg bagus........tetap dia yg usahakan.


Tapi bila semua tu bermasalah..ngan segera dia lompat tinggalkan ceiling trsebut. Tiap kali bangunan runtuh, lum ada dengar lagi ada cicak yg terkorban!!


Cicak ooo cicak........!!


-aa

3 comments

Sampai Bila Ahli Pakatan Nak Terus Dilembukan Oleh Pemimpin Mereka?

Kebelakangan ni sering terdengar tentang debat..nak debat tu lah..nak debat ni lah..macam2 jenis debat nak dibuat dan dicanangkan..


Dulu..satu debat disiarkan secara langsung yakni Sabree vs Anwar..satu debat yg tiada apa2 kesimpulannya, dan tiada apa2 munafaat pada rakyat secara langsung maupun secara tidak langsung.


Ianya lebih nak menonjolkan kebolehan memutar belitkan isu..kelebihan nak memalukan pihak yg lain. Isi kandung debat meleret2..lebih pada standard debat kedai kopi saja, pada hal kedua2nya adalah menteri dan bekas TPM.


Debat dalam blog pula...abis2 diberinya alasan sebagai "dengki", "iri hati", dan "konspirasi pihak tertentu"..ataupun "buta mata hati" ataupun lum diberikan taufik hidayatNya..


Kita mempunyai Parlimen..Dewan Undangan Negeri..yg mana setiap wakil diberi peluang utk berdebat, dan istimewanya debat didalam dewan yg mulia ni bebas dan dapat "imuniti"..tapi mungkin perdebatan dalam dewan ni tidak "glamor" dan tidak leh menyumbang kepada populariti...maka jalan lain lah yg dicari.


Sepatutnya PAKATAN tak perlu brdebat pun..hanya cuba buktikan je apa2 yg dilaungkan selama ni..KEADILAN, KEBENARAN dsb..


dulu riuh pasal SAMAN sekarang riuh le pulak pasal DEBAT..

_______

Isu TBH..tidakkah sesapa ingin tahu apa yg menyebabkan kematian yg dikategorikan bukan bunuh diri juga bukan dibunuh tu berlaku..tidakkah sesapa dari PAKATAN ingin tahu apa yg membawa kepada kematiannya. TBH merupakan seorang patriotik yg berani menampil kehadapan utk satu kes yg diadukannya kepada pihak berkuasa.


Kes yg ditangguh perlukan siasatan yg menyeluruh kerana "kes" tersebut lah punca yg membawa kepada kematian beliau..walaupun punca kematian tak dapat dipastikan oleh hakim koroner (walaupun 3 pakar koroner telah putuskan bahwa ianya bunuh diri dan Porntip sendiri telah mengurangkan dari 80% kepada 20 % dibunuh. Yg mana bermakna 80% punca kematian ialah bunuh diri). kesimpulan ni tak dapat bantu hakim koroner buat keputusan ...mmm


TBH perlukan KEADILAN, rakyat perlu tahu apa kandungan kesnya yg rentetannya ialah kematian beliau..keluarga beliau perlu tahu apa yg "special" kes tersebut sehingga matinya anak mereka. sapakah yg tertuduh dalam kes yg dibawa oleh TBH? apakah jenis penyelewengan yg telah dilakukan?


disamping apa2 pun siasatan keatas punca kematian beliau atau etika pegawai SPRM dalam soal siasat..kes yg dibawa oleh TBH seharusnya disiasat dan dibongkar serentak agar segala bukti dan tuduhan tidak akan terkubur begitu saja.


RAKYAT perlu tahu..apa kes tersebut dan apa kesudahannya..agar kematian TBH tidak menjadi sia2.

_______

Kes Saiful...PAS kononnya sebagai pendokong KEADILAN Islam, PKR aku tak tahu KEADILAN versi mana..DAP pula KEADILAN utk rakyat!!


Tidakkah PAS, PKR, dan DAP tidak mahu keadilan utk SAIFUL..jika SAIFUL seorg pembancuh kopi tidak dibenarkan mendapat KEADILANnya..apakah rakyat Malaysia leh dapatkan keadilan dari mereka?


Sudah jelas KEADILAN yg diperjuangkan merupakan gimik politik saja..KEADILAN seolah2 adalah milik mereka semata2.


PAS jelas mengamalkan assobiyah yg mana lebih mementingkan keadilan satu pihak dan menafikan keadilan pihak yg lain...


Ahli2 PKR, PAS, dan DAP leh fikirkan sejenak..bagaimana nasib mereka jika kezaliman pemimpin2 mereka jatuh keatas diri mereka atau salah seorang dari ahli keluarga mereka..apakah mereka akan dapat KEADILAN?


PAS..ahli2 waris MEMALI..ahli2 koperasi KOHILAL..mungkin kini hanya mampu berdiam diri dan berserah saja. Ahli2 DAP..apakah mereka dapat hak mereka jika mereka tertindas oleh rejim LIM..ahli2 PKR apakah mereka didengari oleh pempin2 empayar atau DAULAH Anwariyah. Lihat saja mereka2 yg terkeluar dari PKR, apakah keluhan mereka, kritikan mereka dapat sambutan dari pempin pojaan mereka yakni Anwar? Malah mereka dituduh sebagai kecewa kerana tiada imbuhan dari PKR, tiada imbuhan pribadi, atau pun telah "buta mata hati" atau telah dibeli oleh UMNO.


Satu renungan bersama..

-aa

0 comments

IDHAM LIM DIRASUK SAKA NENEK MOYANG!!!!

Bagai yang dikatakan, PAS kerap kali tersalah memilih orang yang dipertanggungjawabkan dengan kerja sebagai Ketua Penerangan. Jawatan sepenting itu, acapnya diberikan kepada mereka yang hanya boleh bersuara tetapi akhirnya menampakkan yang PAS sebenarnya dipimpin serta berketuapenerangankan seorang yang tongong terlampau!!!!

Penyampaian bantuan perkapita sebanyak RM4.4 juta kepada 685 buah sekolah agama rakyat yang beroperasi di seluruh negeri Perak, malam kelmarin, membuatkan Khalil Idham Lim, Ketua Penerangan PAS Perak merangkap ADUN Titi Serong disampuk hantu nenek moyang yang terlepas dari pintu neraka ke sembilan dan tak tahu yang Bulan Hantu Lapar telah pun berlalu. (BACA TWITTER IDHAM LIM)

Nampaknya berharap sangatlah si Idham Lim bahawa mudir-mudir SAR semuanya akan menolak UMNO dan melebihkan Pakatan Rakyat di Perak. Paling menarik apabila dia menyatakan bahawa 'lebih kurang 400 orang guru besar SAR diwajibkan hadir di kediaman rasmi MB di Ipoh dan kemudian disusuli pula oleh 'insya-Allah, mudir semua tidak sebodoh UMNO'.

Sewaktu Pakatan Rakyat berkuasa di Perak, SAR yang 'diiktiraf' cuma 18 buah iaitu 9 buah sekolah menengah agama agama rakyat dan 9 buah sekolah rendah agama rakyat. Sebabnya mudah, jumlah tersebut perlu diuar-uarkan untuk MENGHALALKAN pemberian tanah seluas 400 hektar kepada 9 sekolah persendirian Cina dalam tempoh pajakan selama 30 tahun. Bantuan 'yang dipulangkan' oleh Pakatan Rakyat kepada 18 buah SAR tersebut adalah RM1.3 juta berbanding pendapatan yang berjaya dijana sendiri oleh 9 buah sekolah cina daripada 400 ekar tanah yang dikurniakan. (MESRA.NET)

Menariknya, apabila UMNO-BN mengambilalih Perak daripada Pakatan Rakyat, tanah seluas 2000 hektar yang dibangunkan dengan penanaman getah dan kelapa sawit diberikan kepada SAR. Dan berbeza daripada jumlah 18 buah SAR seperti yang dikatakan oleh Pakatan Rakyat, sebanyak 685 buah SAR dilaporkan beroperasi di seluruh Perak. (PERAK TODAY)

Maka tidak menghairankanlah mengapa Khalil Idham Lim yang turut berperanan dalam pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat haram Perak dahulu, begitu meroyan selain cuba menyembunyikan fakta sebenar yang telah digerhanakan oleh mereka.

Apabila perkara sebenar didedahkan, maka masuklah segala saka dan hantu nenek moyang ke dalam badan... akhirnya tersampuklah penyakit meroyan Nizar Jamaluddin yang masih tidak kebah-kebah sampai sekarang.

PAS tidak buruk. PAS bukan parti busuk. PAS juga parti keji. Perjuangan PAS adalah murni dan baik... malangnya orang yang dipilih sebagai pemimpin untuk PAS terdiri daripada mereka yang busuk dan serba membusukkan!!!!

3 comments

ANEH, PARTI SENDIRI YANG HINA NORMALA SUDIRMAN!!!1

Sebahagian ahli dan pemimpin PAS sebenarnya sangat terkongkong dalam menanggapi perbezaan jantina. Sekalipun ada yang cuba menampilkan diri mereka seolah-olah mengikuti teladan yang ditunjukkan Nabi s.a.w dan para Sahabat r.a serta Solafus-Soleh, namun yang jelas, masing-masing masih lagi terbelenggu dengan adat Melayu lama yang sangat memandang rendah terhadap kemampuan wanita.

Itulah yang berlaku kepada Normala Sudirman, calon PAS untuk pilihanraya kecil DUN Tenang yang akan mula bertanding secara rasmi pada 30 Januari ini...

Normala, bekas seorang guru sekolah di Tenang, ternyata tidak begitu menarik minat para pemimpin PAS. Tiada harapan menang diberikan kepada Normala, bahkan Presiden PAS sendiri pun sekadar mengatakan Normala sekadar dipertandingkan untuk mengurangkan majoriti UMNO.

Baik UMNO mahupun PAS bahkan mana-mana parti politik di Malaysia, wanita adalah penggerak dan tulang belakang aktiviti parti. Tanpa Muslimat PAS, calon-calon lelaki PAS akan tergolek terkangkang sambil menepuk dahi. Tanpa Wanita UMNO, calon-calon lelaki UMNO sekadar boleh menepuk perut boroi mereka sambil mengeluh berkali-kali. Sebabnya, Muslimat dan Wanitalah yang sangat sibuk setiap kali pilihanraya, tak kiralah sama ada pilihanraya kecil atau pilihanraya besar.

Justeru pandangan yang menghina kepada wanita (atau muslimat) wajar diketepikan. Alang-alang sudah masuk bertanding, bertandinglah untuk menang. Tak ada gunanya memberi alasan yang mereka bertanding sekadar untuk mengurangkan majoriti dan itu sahaja sudah cukup untuk mengisytiharkan kemenangan.

Ini bukan cerita Raja Lawak ASTRO. Ini cerita pilihanraya. Ada calon dan ada pengundi. Pengundi pula bukan satu kepala sebaliknya ada beribu-ribu persepsi. Ada yang melihat kepada pembolehubah (pinjam istilah kegemaran Aduka Taruna jap!), ada yang melihat dan menilai pada perwatakan calon, ada juga yang menilai kepada perjuangan parti yang diwakili, bahkan ada yang menilai wang ringgit yang dilaburkan!

Kalau Lim Kit Siang bagi alasan dan pandangan bahawa PAS TIDAK AKAN MENANG di Tenang, itu adalah kerana dia mempunyai perancangannya sendiri. Apatah lagi dengan 38% pengundi Cina di DUN Tenang dan calon-calon PAS sudah berkali-kali kalah di sana, pastinya Lim Kit Siang menggunakan pendekatan jerut leher PAS untuk memperkasakan ketuanan DAP dengan kata-katanya itu.

Namun kalau orang PAS sendiri yang sudah mengalah sebelum berjuang, alamatnya PAS tidak lama lagi sekadar menjadi Biro Melayu DAP sajalah. PAS sudah biasa kalah tetapi kekalahan PAS adalah setelah bekerja keras, bukannya awal-awal lagi sudah mengaku kalah.

Kalaupun nak guna reversed-psychology, gunakanlah alasan lain, bukannya dengan melemahkan PAS Labis yang sememangnya dalam keadaan nyawa-nyawa ikan sekalipun kempen dan ceramah tidak henti-henti dijalankan.....

Yang menjadi persoalan ialah, kalau Presiden PAS sendiri tidak yakin akan menang, JADAH APA PULA diletakkan Normala Sudirman sebagai calon parti itu di Tenang? Itukah itu satu lagi kaedah untuk membuktikan yang wanita sememangnya tidak ada daya dan kualiti kepemimpinan seperti yang sering diuar-uarkan oleh segelintir pemimpin PAS yang sangat tebal dengan EGO dan DALIL LELAKI mereka!!!

3 comments

HINDRAF MAIN API TAPI BUKAN SEBAB BAYAR NAZAR!!!!

MIC akhirnya BERJAYA mencapai matlamatnya untuk mendapatkan sokongan HINDRAF. Di Pulau Pinang, HINDRAF dinafikan hak membina gerai minuman oleh kerajaan Lim Guan Eng. Di Batu Caves pula, HINDRAF akan lepaskan kemarahan dan kekecewaan atas layanan buruk Lim Guan Eng kepada mereka dengan membakar NOVEL INTERLOK dan GAMBAR SASTERAWAN NEGARA, ABDULLAH HUSSEIN.

Itu maklumat yang diterima. Majlis pembakaran NOVEL INTERLOK dan gambar Abdullah Hussein akan dibuat di sebuah kawasan lapang di Batu Caves pada jam 10 pagi. VELL PAARI anak Sammy Vellu tentu bertepuk sorak kerana HINDRAF menyokong dan menyertai kempen mereka untuk mendesak Kementerian Pelajaran menarik dan seterusnya mengharamkan novel berkenaan.

Sepanjang HINDRAF buat perangai ala-samseng filem Tamil mereka, orang Melayu belum lagi memberikan respons sekalipun beberapa kejadian seperti di Kampung Rawa, Taman Keladi Kulim dan Taman Medan, Petaling Jaya, menyaksikan kejadian berdarah yang akhirnya memaksa campurtangan pihak penguatkuasa undang-undang selain cakap bohong dan pujuk rayu para pemimpin negara agar tragedi berdarah seperti 13 Mei 1969 tidak berulang.

Namun jam 12 tengah hari esok, orang Melayu akan berkumpul di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Bharu untuk 'MEMBAKAR HINDRAF' seandainya pembakaran novel dan gambar Abdullah Hussein benar-benar dilakukan oleh HINDRAF. Jemputan juga khabarnya telah dipanjangkan kepada KETUA-KETUA WIRA PERKASA untuk MENGHADAPI SEBARANG KEMUNGKINAN di Kelab Sultan Sulaiman.

Pastinya, HINDRAF dan tindakan provokasi mereka akan dibantu oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang bertujuan untuk menyejukkan kemarahan HINDRAF terhadap Lim Guan Eng dan Kerajaan DAP Pulau Pinang. Pada masa yang sama juga, pastinya akan kedengaranlah suara-suara sumbang para pemimpin Pakatan Rakyat yang menggunakan kesempatan itu untuk memburuk-burukkan UMNO-BN, malah tidak terkecuali juga Islam....

Pada perhimpunan dan provokasi HINDRAF yang lalu, pemimpin PAS tidak ikut serta, sebaliknya yang beria-ia adalah ANWAR IBRAHIM dan pemimpin-pemimpin DAP diketuai oleh Apek Puaka pencetus tragedi berdarah 13 Mei 1969, Lim Kit Siang!!!!

3 comments

SPEAKER ISYTIHAR KERUSI KOSONG... PILIHANRAYA KECIL DI PELABUHAN KELANG PULAK!!!

Nampak gayanya, pilihanraya kecil terus menjadi demam yang berpanjangan terutama selepas 'kemenangan besar' Pakatan Rakyat. Terbaru, difahamkan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Teng Chang Kim telah mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Pelabuhan Kelang berikutan kegagalan ADUNnya, Badrul Hisham Abdullah gagal hadir sidang DUN selama 6 bulan.

Biarpun sebelum ini, pembantunya dan Badrul Hisham sendiri menafikan tuduhan dia tidak hadir persidangan selama 6 bulan dengan KECUALI pada pembentangan bajet negeri pada bulan November lalu, ternyata Kerajaan Pakatan DAP-PKR Selangor sudah terlalu gian hendak mengadakan pilihanraya bagi membuktikan bahawa mereka masih kuat dan mendapat sokongan ramai.

Badrul Hisham Abdullah memenangi kerusi DUN Pelabuhan Kelang atas tiket PKR pada Pilihanraya Umum Mac 2008. Pelbagai kontroversi melanda ADUN ini dan akhirnya menyaksikan dia mengisytiharkan keluar dari PKR dan menjadi ADUN mesra BN...

Desakan daripada PKR dan Pakatan Rakyat agar dia melepaskan jawatan serta mengosongkan kerusi berkenaan, sebelum ini tidak diendahkan oleh Badrul Hisham. Dan semenjak itu juga, pelbagai usaha dibuat untuk 'memaksa' Badrul Hisham melepaskan jawatannya selaku ADUN Pelabuhan Kelang.

Nampaknya selepas Tenang, tumpuan kita ke Pelabuhan Kelang pula... selamat berpesta pilihanraya!!!

2 comments

IDRIS AHMAD WAJAR SERTAI PROGRAM RAJA LAWAK ASTRO!!!!

Ketua Penerangan PAS Pusat bikin lawak baru!!!

Katanya, perjuangan ANAK (Persatuan Anak-Anak Peneroka FELDA Kebangsaan) pimpinan Mazlan Aliman telah berjaya mendesak Najib Abdul Razak untuk meluluskan 500 lot tanah kepada generasi kedua FELDA. (HARAKAH DAILY)

Lot-lot rumah untuk generasi kedua FELDA Cemplak itu terletak berdekatan dengan Sekolah Kebangsaan LKTP Cemplak. Projek tersebut menelan belanja sebanyak RM8.5 juta dan keseluruhan kos tersebut dibiayai oleh FELDA, bukannya kerajaan pusat. (UTUSAN ONLINE)

Dari mana pulak datangnya perjuangan ANAK dalam projek pembangunan berkenaan? Walhal yang diperjuangkan oleh ANAK adalah hak yang sama bagi generasi kedua dan ketiga dengan generasi pertama FELDA yang memperolehi tanah ladang dan tapak rumah menerusi penghapusan tanah ladang milik Felda Plantations?

Lagipun, bagaimana FELDA yang dikatakan bankrap dan didakyahkan ke serata negara tentang kebangkrapan FELDA, alih-alih ada pulak projek pembangunan untuk generasi kedua FELDA?

Nampaknya budaya 'lembu punya susu, sapi dapat nama' sudah menjadi rukun wajib dalam akidah politik Idris Ahmad. Dan lebih menggelikan hati lagi ialah apabila Idris Ahmad cuba mengaitkan pula dengan Janji 100 Hari Pakatan Rakyat yang tidak ada kena-mengena dengan lot-lot rumah sebaliknya yang dijanjikan adalah tanah ladang dan tapak rumah menerusi pembahagian tanah-tanah ladang Felda Plantations untuk generasi kedua dan ketiga.

Asal boleh sajalah, Idris Ahmad nih...

Wajar sangatlah kepimpinan utama PAS mengalihkan jawatan Ketua Penerangan PAS Pusat daripada Idris Ahmad kepada orang lain yang lebih berwibawa dan sesuai menjalankan tugas-tugas penerangan tanpa memberi malu kepada PAS sendiri. Promosi mudah tanpa modal dan berkekuatan air liur dengan sarana untuk menghina keintelektualan orang yang mendengar, sudah tidak sesuai lagi digunakan pada zaman ini.

Setidak-tidaknya, seorang Ketua Penerangan PAS perlulah orang yang berfikiran jauh dan lebih matang... Idris Ahmad terlalu jauh daripada matang untuk menjawat jawatan tersebut, dan hujah-hujahnya sekadar menambahkan perasaan meluat orang ramai yang cuba mendekati PAS terutama apabila mereka adalah daripada golongan yang menyemak fakta dan data yang disorongkan oleh Idris Ahmad dan sumber yang satu lagi.

1 comments

PEMIMPIN AJARAN SESAT ADALAH PENGGEMAR DEBAT!!!

Cabaran berdebat semakin panas semenjak akhir-akhir ini. Kisahnya tidaklah besar sangat pun. Sekadar berdebat tentang sesuatu yang belum pun wujud dan masih dalam peringkat angan-angan.

Sebenarnya kisah debat ini sudah lama berakar umbi dalam sejarah manusia. Namun kekhususan debat turut melanda umat Islam bahkan golongan yang mempunyai kekuatan lisan, seringkali disanjung, meskipun kualiti kerjanya belum tentu dan dia sendiri kerapkali tidak mampu melakukan sebagaimana yang dihujahkan.

Pada zaman Nabi s.a.w, Mussailamah Al-Khazzab laknatullahi alaih telah beberapa kali mencabar Nabi s.a.w untuk berdebat dengannya tentang kerasulan dan kenabiannya. Bahkan akhirnya menawarkan diri sebagai 'nabi pembantu' kepada Nabi s.a.w bagi kaumnya.

Seorang lagi pemimpin ajaran sesat yang kerap mencabar lawan untuk berdebat sepanjang kewujudannya adalah Mirza Ghulam Ahmad Al-Qadian, pemimpin kumpulan Ahmadiyah atau lebih dikenali sebagai kumpulan Qadiani yang difatwakan sesat oleh penguasa agama Islam di seluruh dunia.

Paling menarik tentang Ghulam Ahmad ini ialah debat dan suratnya kepada Sheikh Tsanaullah yang cuba menasihatinya agar kembali ke pangkal jalan dan meninggalkan dakwah sesatnya. Mirza Ghulam Ahmad bukan sahaja berdebat tetapi kalah, bahkan menulis sepucuk surat dan BERSUMPAH MUBAHALAH yang akhirnya doa laknat itu tertimpa ke atas dirinya sendiri. Sedangkan Sheikh Tsanaullah pula hidup lebih 40 tahun selepas kematian Mirza Ghulam Ahmad, pencipta ajaran Ahmadiyah Qadiani.

Mirza Ghulam Ahmad sendiri mati dalam keadaan yang menjijikkan. Sama seperti doa laknat dan permohonannya, 13 bulan sepuluh hari selepas sumpah mubahalahnya, Mirza Ghulam Ahmad diserang penyakit taun. Serangan tersebut menyebabkan dia tidak boleh bangun dan hanya berada di atas katil. Sekaligus kencing berak dan muntahnya juga di atas katil.

Wahai Allah Yang Maha Mengetahui rahsia-rahsia yang tersimpan dalam hati. Jika aku seorang pendusta, pelaku kerosakan dalam pandangan-Mu, suka membuat kedustaan atas Nama-Mu pada siang dan malam hari, maka binasakanlah aku ketika Tsanaullah masih hidup dan berilah kegembiraan kepada para pengikutnya dengan sebab kematianku.

Wahai Allah, jika aku benar sedangkan Tsanaullah berada di atas kebatilan, pendusta pada tuduhan yan diarahkan kepadaku, maka binasakanlah dia dengan penyakit ganas, seperti taun, kolera atau penyakit lainnya, ketika aku masih hidup. Amin." (Dipetik dari Al-Qadiyaniyyah dirasat wa tahlil, Syeikh Ihsan Ilahi Zhahir, Pakistan)
Menariknya juga, seorang nabi palsu di Indonesia yang memperkenalkan kumpulan sesatnya yang dianggotai oleh golongan muda sebagai Al-Qiyadah Al-Islamiyyah, Ahmad Mossadeq turut menggunakan pendekatan MENCABAR DEBAT yang juga bermaksud BERDIALOG dengan mana-mana pihak yang meragui kerasulan dan kenabiannya. Menurut ajarannya, solat 5 waktu, puasa, zakat dan haji belum disyariatkan kerana belum sampai waktu.

Rasul Melayu, Ahmad Kahar juga telah mencabar debat bagi sesiapa sahaja yang meragui kerasulan karutnya. Dan ciri-ciri suka berdebat untuk menegakkan kebenaran dirinya, merupakan ciri-ciri utama seorang pemimpin ajaran sesat atau fahaman sesat.

Maka kerana itulah, pelopor PLURALISME juga gemar berdebat dan mencabar debat bagi sesiapa sahaja yang meragui dirinya. Contoh terbaik adalah anda menonton sendiri klip video Anwar Ibrahim yang memperkatakan tentang Ayah Pin di bawah...


5 comments

Blog Archive

Labels