IKLAN BERBAYAR

ISTIMEWA DAN BERMAKLUMAT

Sunday, February 27, 2011

NASHARUDDIN MAT ISA SEMPAT 'BELASAH' NIK AZIZ DALAM KEMPENNYA DI KERDAU!!!!

Sunday, February 27, 2011
Nasharuddin Mat Isa adalah Timbalan Presiden PAS. Dia juga merupakan antara orang yang paling dibenci oleh Nik Abdul Aziz selain Mustafa Ali yang pernah menjadi Timbalan Menteri ketika PAS berada dalam Barisan Nasional pada awal 1970-an dulu. Jarang benar media-media yang pro Pakatan menyiarkan berita mahupun kenyataan yang keluar dari mulut Nasharuddin Mat Isa.

Namun hari ini, dalam kempen PAS di Kerdau, Nasharuddin Mat Isa menempelak sikap kerajaan UMNO-BN yang meminggirkan sebuah kampung yang terletak hanya 4 kilometer dari loji air Batu Sawar. Kampung tersebut adalah Kampung Mandi Angin. (HARAKAH DAILY)

Menurutnya, kalau sudah 53 tahun, UMNO-BN masih tidak dapat menyalurkan bekalan air bersih kepada penduduk kampung (tidak pula diketahui bilakah kewujudan kampung berkenaan dan apa statusnya), maka sewajarnya UMNO-BN ditolak.

Kalau kita perhatikan kata-katanya dan amat-amati, ia sebenarnya lebih tertuju kepada Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan yang lebih sibuk menyerang UMNO dan BN tetapi dia sendiri gagal sebagai Menteri Besar sekalipun sudah 20 tahun menjawat jawatan berkenaan.

Kelantan merupakan negeri yang paling ketinggalan dalam menyalurkan air bersih kepada penduduknya. Hanya 55.7% penduduk di negeri tersebut yang menerima air terawat. Bahkan kalau dibandingkan dengan Sabah dan Sarawak pun, Kelantan masih jauh ketinggalan. Sabah mencatatkan 76.3% manakala Sarawak pula adalah 86.2%.

Liputan bekalan air terawat di Kelantan adalah 57.7% di kawasan bandar dan 54.7% di kawasan luar bandar. Dan dengan kata lain, Kelantan merupakan negeri di Malaysia yang paling terendah membekalkan air bersih dan terawat kepada penduduknya.

Selama 20 tahun Nik Abdul Aziz menjadi Menteri Besar Kelantan, kemudahan paling asas kepada penduduk pun, masih gagal dilaksanakan namun Nik Abdul Aziz masih lagi memperkatakan tentang amalan dan fahaman Islam kepada para pengikut serta pentaksubnya. Kalau sendiri punya tanggungjawab pun sebagai Menteri Besar Kelantan pun tak berjaya dipenuhi, tak payahlah sibuk nak berceramah dan berkempen di negeri lain... lebih-lebih lagi apabila nak memperkatakan tentang dasar orang lain...

Ibarat orang yang engkar solat, bercerita dan mengajar tentang kepentingan solat, serta makna hakikat solat kepada orang lain... buruk benar kelaku yang seperti itu!!!!

1 comments

KEBANYAKAN PENTAKSUB PAS SESAT BARAT!!!!

Kalau anda rajin merayap ke Facebook dan rajin pula bertekak dengan budak-budak yang baru nak kenal Islam, baru nak kenal akidah, baru nak kenal sahsiah dan baru nak kenal makrifatullah, dan anda pula pernah mengaji tentang perkara tersebut, anda akan tahu bahawa kebanyakan daripada budak-budak berkenaan, sebenarnya berakidah hancur. Iman mereka bukan kepada Allah Taala, sebaliknya iman mereka kepada Allah diperantarakan dengan barang kena jadi seperti parti politik dan pemimpin politik.

Boleh dikatakan hampir kesemuanya beranggapan bahawa tidak menjalankan hukum Hudud dan Qisas bererti menolak hukum Allah Taala. Tidak menjalankan hukum tersebut bererti, menolak Allah Taala. Dan biasanya perkara tersebut dibebankan kepada UMNO kerana UMNO berpandangan bahawa hukum hudud dan qisas hanya boleh dijalankan setelah umat Islam benar-benar bersedia dari segala segi termasuklah ilmu pengetahuan serta keadaan ekonomi yang kukuh.

Bahkan beberapa pemimpin PAS dalam kenyataan mereka semenjak kebelakangan ini turut bersetuju dengan pendapat dan pendekatan UMNO. Husam Musa misalnya, mengatakan hudud dan qisas bukanlah polisi Pakatan Rakyat, justeru ia tidak akan diadakan di Malaysia. Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataannya tidak lama dahulu berkata, hudud dan qisas hanyalah 0.000001% daripada ajaran Islam dan masih banyak perkara-perkara besar lain yang perlu dilaksanakan oleh pemerintah sebelum hudud dan qisas dilaksanakan.

Namun yang paling menarik ialah apabila mereka beranggapan atau lebih tepat lagi berakidah, dengan menyertai dan menyokong PAS, maka secara tidak langsung mereka telah bertemu dengan jalan Allah Taala.

Satu pendapat yang sangat dangkal sebenarnya!!!

Sebenarnya makrifat kepada Allah Taala adalah seluhur-luhur makrifat, bahkan yang semulia-mulianya. Sebabnya, makrifat kepada Allah Taala itulah yang merupakan asas yang di atasnya didirikan segala kehidupan kerohanian.

Daripada makrifat kepada Allah Taala itulah bercabangnya makrifat kepada Nabi dan rasul serta hal-hal yang berhubungan dengan mereka, mengenai terlindungnya daripada dosa dan kemaksiatan, tugas-tugasnya, sifat-sifatnya, hajat ummat manusia terhadap diutuskan rasul-rasul dan para nabi itu, juga yang dimaksudkan sebagai persoalan yang erat hubungannya dengan para nabi dan rasul itu seperti masalah mukjizat, kewalian, kekeramatan dan kitab-kitab suci yang diturunkan dari langit.

Bahkan daripada makrifat kepada Allah Taala itu juga bercabangnya makrifat dengan alam yang ada di balik alam semesta ini, seperti malaikat, jin dan roh.

Juga daripada makrifat kepada Allah Taala itu pulalah timbunya makrifat perihal apa yang terjadi setelah kehiduapn di dunia ini berakhir, juga mengenai kehidupan di alam barzakh, kehidupan di alam akhirat yang berupa ba'ats (kebangkitan kembali dari kubur), hisab (perhitungan amal), pahala, siksa, syurga dan neraka.

Apa yang berlaku sekarang ialah, para pemimpin PAS mengajar sama ada secara langsung atau tidak langsung bahawa untuk menemui Allah Taala, haruslah dengan jalan berparti politik. Sama ada secara sedar atau tidak, dorongan ke arah itu sebenarnya adalah perbuatan mensyirikkan golongan mubtadi yang bolehlah dianggap bengal dan bahlol.

Ia sebenarnya merupakan keterbalikan. Allah Taala menerusi rasul-Nya mengajar manusia untuk mengenal-Nya dan untuk mengenal-Nya perlulah 'melalui-Nya' sebagaimana kata-kata Al-Junaid, seorang tokoh sufi yang terbilang.

Persoalan ilmu tauhid sebenarnya sangat rinci dan perinciannya tidak sekadar kulit atau syariat yang di dalamnya termasuklah hukum hudud dan qisas sebaliknya intinya yakni hakikat. Untuk kembali kepada Allah Taala, bukanlah dengan menyertai parti politik dan berjuang terjerit-jerit di dalamnya dengan pakaian zuhud dan berlaku alim, bahkan ia lebih jauh dari itu.

Maka kerana itulah, bagi mereka yang benar-benar menuju kepada Allah Taala, bukan sekadar mentaati perintah-Nya dan meninggalkan larangan-Nya, bahkan mereka menolak segala dunia yang diibaratkan sebagai daki-daki yang menghalang perjalanan bertaqarrub kepada Allah Taala. Dan kerana itulah, bagi mereka yang memahami ilmu usul akan segera menanggapi bahawa kalimah thoiyibbah itu, mempunyai dua perkara yang besar iaitu Allah dan Muhammad. Dan daripada 'perkara' Allah, akan ada Sifat Wujud atau Sifat Nafsiah yang meniadakan sifat-sifat bagi barang yang maujud.

Anda boleh lihat dan amat-amati sendiri alasan yang digunakan oleh BINTANG BARU PAS iaitu Bob Lokman mengapa dia memilih PAS sebagai jalan hidupnya....

Dan dengarkan pula bagaimana Nik Abdul Aziz seringkali cuba menanamkan sifat kebencian terhadap sekular atau pemisahan... sedangkan dalam hal iman, sememangnya wujud sekular di dalamnya secara total iaitu dunia dan akhirat. Dunia kerana manusia itu berada dan hidup di dunia ini. Manakala persediaan di dunia adalah untuk kehidupan di akhirat. Dan dalam menjalankan urusan kedua-duanya, sememangnya ada garis halus yang memisahkannya. Dan yang menyatukannya hanyalah Allah Taala dan rasul-Nya....

Kalau dalam bab solat sahaja sudah ada 'waktu Allah', 'waktu Muhammad' dan 'waktu Adam', bagaimana Nik Abdul Aziz dan pentaksub-pentaksub PAS cuba menghapuskan sekularisme berkenaan?

Menjunjung Islam, mewujudkan Iman dan mengharapkan Ihsan tiada langsung dalam kamus aktiviti PAS. Memang benar ada kelas-kelas kerohanian yang disediakan oleh PAS, namun PAS tidak membawa manusia menuju kepada Allah Taala, sebaliknya mereka menjadikan Allah Taala sebagai alasan untuk mereka mendapatkan kuasa. Bahkan lebih dahsyat lagi, mereka menyengutukan Allah Taala dengan cara membesar-besarkan parti mereka berbanding Allah Taala sepertimana yang dilakukan oleh kaum Syiah yang membesar-besarkan Dzat Ali untuk memperolehi Nur Muhammad bagi mendekatkan pula Nur Allah....

Mungkin ramai yang tidak nampak perbuatan syirik yang nyata dalam permainan parti politik ini....

Semoga memberi manfaat!

1 comments

AWAS!!!!! 45,000 RAKYAT ASING AKAN MENGGANAS DI MALAYSIA!!!!

Dengan masalah sosial yang ditimbulkan oleh pendatang asing ke negara ini, tidak selesai, bahkan sentiasa bertambah dari semasa ke semasa, kini rakyat Malaysia perlu meningkatkan lagi kebimbangan mereka ekoran keputusan Kementerian Sumber Manusia meluluskan kemasukan 45,000 warga asing ke negara ini, kononnya untuk menyempurnakan permintaan daripada kedai runcit, restoran dan industri tekstil. (UTUSAN ONLINE)

Empat hari lepas, dua orang peragut telah bermaharajela di Pandan Indah. Salah seorang daripada mereka terbunuh selepas merempuh kereta mangsa yang mengejar mereka. Testis atau bahasa kasarnya, tercabut dan tersangkut di kereta berkenaan. Seorang lagi, mengalami kecederaan parah dan sedang dirawat di Hospital Ampang menggunakan WANG RAKYAT MALAYSIA.

Kedua-dua bajingan berkenaan adalah PENDATANG INDONESIA!!!

Masalah yang ditimbulkan oleh pendatang atau dalam bahasa manisnya, pekerja asing di negara ini sudah sampai ke kemuncak. Pusat bandaraya Kuala Lumpur pada hujung minggu dipenuhi oleh pelbagai warganegara asing. Mereka berkumpul beramai-ramai dan seandainya berlaku kekacauan melibatkan mereka, pastinya pihak berkuasa tidak akan mampu berbuat apa-apa.

Dan sekarang, dengan 45,000 orang warga asing, apakah kerajaan dan Kementerian Sumber Manusia sudah menyediakan pelan kontigensi sekiranya jumlah berkenaan menjadi satu masalah dan beban kepada rakyat negara ini? Pada masa yang sama, bagaimana pula dengan segala pendatang haram, khususnya yang datang dari India dan China yang sekarang ini cukup banyak di Malaysia?

Benarkah wujud kekosongan kerja sebanyak itu di Malaysia? Dan benarkah tiada rakyat tempatan yang mahukan kerja-kerja sebegitu atau kerana kadar upah dan gaji yang sangat rendah menyebabkan ia tidak digemari?

Tidak mustahilkah selepas ini akan ada juga 45,000 masyarakat India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Vietnam dan sebagainya yang tidak mempunyai kad pengenalan dan dokumen kelahiran, sekaligus membuatkan kerajaan Malaysia menghadiahkan mereka dokumen diri dengan kadar segera bagi mengelakkan kekalahan dalam pilihanraya?

Atau 45,000 orang tenaga asing yang akan didatangkan itu sebenarnya satu keputusan daripada pemerdagangan manusia yang sangat menguntungkan beberapa pihak dan pihak-pihak berkenaan sentiasa mencetuskan berita bahawa keperluan terhadap tenaga kerja asing sangat mendesak sehingga pekerja tempatan ditolak ke tepi seperti dalam beberapa kes melibatkan kilang-kilang tekstil khususnya di Pulau Pinang dan Kedah?

Tidakkah jumlah berkenaan sebenarnya satu ancaman yang sangat besar buat rakyat Malaysia sendiri?

8 comments

BILA TONY PUA BERSUARA.... SUARANYA SUARA KIASU!!!

Kata Tony Pua, dia sedia disiasat dan diambil tindakan undang-undang oleh TLDM. Pun begitu dia mendesak Menteri Pertahanan Malaysia menerangkan secara terperinci mengapa aset-aset terbaru TLDM berharga RM1 bilion untuk sebuah. (RUJUK DI SINI)

Dengan kata lain, Tony Pua mengharapkan Zahid Hamidi akan menerangkan secara terperinci tentang sistem persenjataan, sistem radar, sistem segala sistem yang terdapat pada setiap sebuah kapal-kapal berkenaan kepadanya. Dan penjelasan tersebut perlu dilakukan secara terbuka. Atau dalam bahasa mudahnya, Tony Pua mahu Zahid Hamidi mendedahkan sistem pertahanan Malaysia kepada pihak musuh agar dapat memuaskan hati Tony Pua.

Maka Tony Pua itu sendiri sudah kita dapat 'tangkap' siapa sebenarnya yang menjadi tuan besarnya!!!

Tony Pua sebenarnya sudah mati akal apabila diminta bukti tentang penyelewengan pembelian aset-aset terbaru TLDM yang dikatakannya lebih mahal 870% daripada harga asal. Maka otak kiasunya terpaksa mencari helah lain.

Dan dia dapat melihat MRT yang sedang dalam perancangan pembinaan sebagai peluang untuk melarikan topik. Paling menarik apabila dia membandingkan Hong Kong dan Singapura dengan pembangunan MRT yang sedang dirancang oleh kerajaan.

Apa ke bingainya binatang politik bernama Tony Pua ini?

Membandingkan Singapura dan Hong Kong, merupakan perbandingan yang sangat teruk. Undang-undang Hong Kong dan Singapura sangat berbeza.

Contoh terbaik, suatu ketika DBKL hendak melaksanakan had kemasukan kenderaan persendirian ke kawasan Bandaraya Kuala Lumpur bagi mengelakkan kesesakan. Siapa yang paling kuat menentang?

Kemudian muncul pula idea melarang kemasukan motosikal berkuasa rendah ke kawasan pusat bandaraya? Siapa yang halang dan menjadi penentang yang sangat hebat?

Apabila kerajaan memutuskan untuk membina LRT dan monorail, pihak yang sama juga menentang kononnya satu pembaziran... pihak mana?

Dan sekarang, Tony Pua mahu kerajaan menggunakan susuk pakai Singapura dalam penyediaan MRT? DAP tak akan menentang kalau kerajaan menguatkuasakan larangan kereta persendirian ke kawasan pusat bandaraya? Tony Pua sendiri tak marah kalau kerajaan mengenakan tol dan tempat meletak kenderaan yang sangat mahal untuk kenderaan-kenderaan persendirian? Tony Pua tak melenting kalau kawasan Bukit Bintang di mana para peniaga Cina menguasai hampir 90% kawasan berkenaan bersih daripada kenderaan persendirian sebaliknya hanya dihubungkan dengan pengangkutan awam?

Cakap tak serupa bikin.... DAP adalah pihak yang paling kuat melalak apabila kerajaan cuba memperkasakan pengangkutan awam dan untuk rakyat jelata. Lim Kit Siang pernah melanggar palang tol PLUS sebab tak mahu bayar tol kerana katanya, Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) adalah satu pembaziran. Lim Kit Siang juga pernah membuat laporan polis kerana Kerajaan Pusat membina Jambatan Pulau Pinang kerana jambatan berkenaan dianggap sebagai gajah putih.

PAS pula pernah temberang satu Malaysia tentang Putrajaya dan Cyberjaya kerana menganggap kedua-dua projek tersebut sebagai tidak mendatangkan faedah kepada rakyat. Malah Fadhil Nor, beberapa tahun sebelum kematiannya menanamkan azam untuk melelong Putrajaya kerana dianggap Putrajaya membazirkan dana awam. Tidak cukup dengan itu, juak-juaknya pula mengatakan Putrajaya hampir tergadai di tangan Brunei kerana kerajaan kononnya tidak dapat membayar pinjaman yang dibuat untuk pembangunan Putrajaya dan Cyberjaya.

Tony Pua sekarang cuma menyambung lidah yang terdahulu. Sepatutnya sebagai pembangkang, Tony Pua tidak hanya menegur tentang pembangunan prasarana serta sokongan terhadap pengangkutan awam darat itu, sebaliknya juga desakan agar kerajaan menguatkuasakan undang-undang. Tanpa undang-undang dan peraturan serta penguatkuasaan yang tegas, apa yang sedang berlaku di Kuala Lumpur sekarang akan berterusan sekalipun kerajaan Malaysia menyediakan dayang-dayang kayangan untuk menyambut setiap pengguna pengangkutan awam.

Berapa kerat daripada orang DAP yang lebih gemar menggunakan pengangkutan awam berbanding memandu ke tengah-tengah Kuala Lumpur? Berapa ramai pula puak-puak DAP atau lebih tepat lagi puak-puak Pakatan yang gemarkan kewujudan tol dengan peningkatan harga yang tinggi bagi mengurangkan kesesakan di tengah-tengah pusat bandaraya?

Kalau tak ada, lebih baik tutup mulut sahajalah Tony Pua... anda sendiri pun tak tahu, LRT yang mana boleh digunakan untuk ke Petaling Jaya!!!

0 comments

PIANG JENIS APA NTAH KETUA PENERANGAN PAS NIH?

Idris Ahmad mengingatkan pentadbir universiti agar jangan menjadi talibarut UMNO-BN. Dia mengulas tentang pembatalan kemenangan Pro-Mahasiswa yang merupakan ternakan berkandang PAS sejak zaman berzaman. (BLOG IDRIS AHMAD)

Suatu ketika, Universiti Kebangsaan Malaysia merupakan lubuk PAS. Tanya Ridhuan Tee, berapa kerap dalam seminggu dia didatangi makhluk berjenama PAS di kampus. Berapa kerap pula pengkaderan yang diatasnamakan tazkirah yang kemudian disusuli dengan kempen dan penghuluran borang keahlian PAS dibuat pada waktu itu.

Mungkin Idris Ahmad buat-buat tak nampak masalah itu atau barangkali dia beranggapan, selagi berpihak kepada PAS, selagi itu tak apalah. Tapi bila proksi-proksi PAS mulai kalah atau sambutan mulai kurang, maka berkumandanglah seruan agar universiti jangan jadi talibarut UMNO-BN. Walhalalku walharammu...

PAS sudah berdekad-dekad bertapak di universiti. PAS tidak mempunyai undang-undang dan tidak akan mematuhi sebarang undang-undang yang tidak memihak kepada mereka. Para pendakyah PAS sangat giat dan sangat aktif di mana-mana universiti. Dan mereka sangat bangga kerana tiada tindakan keras oleh kerajaan meskipun ada undang-undang yang melarang kemasukan orang-orang politik ke dalam kawasan kampus.

Ketua Penerangan PAS ini sepatutnya memberi nasihat kepada orang-orangnya sendiri yang cukup istiqomah untuk menjahanamkan anak-anak Melayu dengan menggiatkan usaha politik. Sepatutnya Ketua Penerangan PAS Pusat juga menasihatkan orang-orangnya agar tidak menjadi talibarut Zionis yang mahu melekakan umat Islam dengan berpolitik dan melupakan tentang penguasaan ekonomi dan komunikasi.

3 comments

KECIKNYA OTAK CALON PAS NIH!!!!

Bila PAS keluarkan fliers yang tercetak di atasnya senarai pembaziran yang dilakukan oleh Ketua Menteri Melaka, ia sememangnya sesuatu yang sebenarnya perlu dipuji. Setidak-tidaknya ia boleh dijadikan sebagai satu teguran kepada Ketua Menteri Melaka agar sentiasa berhati-hati dalam membelanjakan dana negeri kerana segala tindak-tanduknya diperhatikan dengan kemas, baik oleh parti pembangkang, mahupun oleh rakyat Melaka sendiri.

Namun apabila calon PAS cuba menerangkan bagaimana perbelanjaan yang dilakukan oleh pentadbiran Melaka itu tidak memberi manfaat kepada rakyat sebaliknya lebih kepada pelancong asing, ternyata CALON PAS MERLIMAU SEBENARNYA BEROTAK KECIL dan masih hidup di bawah tempurung. (FREE MALAYSIA TODAY)

Melaka bukanlah seperti Kelantan. Tidak juga setaraf dengan Kedah, bahkan sangat jauh tarafnya berbanding Selangor. Ketiga-tiga negeri berkenaan mempunyai komoditi seperti pasir, balak dan mineral. Bahkan Melaka juga tidak seperti Pulau Pinang yang mempunyai lapangan terbang antarabangsa, pelabuhan serta sumber ekonomi yang lain. Melaka hanyalah sebuah negeri yang pendapatan utamanya adalah pelancongan.

Justeru tindakan kerajaan negeri memberikan kemudahan kepada sektor pelancongan, akan menjana pendapatan bagi keseluruhan rakyat Melaka secara umum. Rantaian daripada pendapatan pelancongan tersebut, membolehkan rakyat Melaka menikmati tingkat pendapatan dan kehidupan yang lebih baik.

Masakan calon PAS untuk DUN Merlimau itu tidak faham langsung tentang rantaian berkenaan? Kecil sangat ke otaknya sehingga tidak dapat membayangkan bagaimana pendapatan dari sektor pelancongan merancakkan sektor ekonomi yang lain bagi sebuah negeri yang sangat bergantung kepada perolehan dari sektor berkenaan?

Calon PAS berkenaan sewajarnya mencari alasan lain untuk menghentam Ketua Menteri Melaka. Contohnya masih banyak kawasan-kawasan lain yang boleh dipertingkatkan dan digunakan untuk menarik pelancong luar datang ke negeri tersebut dan bukan hanya membabitkan bandar Melaka dan Banda Hilir semata-mata. Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Alor Gajah dan beberapa kawasan yang lain, termasuklah laluan ke Gunung Ledang yang digunakan oleh Hang Tuah dan kawan-kawannya boleh dimajukan.

Begitu juga dengan beberapa lokasi pelancongan yang lain seperti Taman Rama-Rama, Taman Buaya dan Ular dan beberapa tempat lain yang kian suram, sewajarnya dikritik kerana Kerajaan Melaka kurang memberikan penumpuan bagi tujuan menarik pelancong.

Alahai.... malangnya PAS Melaka kerana orang yang terbaik di kalangan mereka untuk dijadikan calon, hanyalah seorang lelaki BEROTAK KECUT yang masih menumpang isterinya di Kuaters Guru!!!!

7 comments

SARANAN CHUA SOI LEK DISOKONG!!!!

Chua Soi Lek, Presiden MCA mendesak kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap kakitangannya yang bersikap acuh tak acuh dengan amanah yang mereka tanggung, sebaliknya mencari peluang untuk menjahanamkan polisi kerajaan terhadap rakyat, sekaligus memberi imej buruk terhadap perkhidmatan awam. (MALAYSIAN INSIDER)

Kakitangan kerajaan yang berpolitik sehingga ke dalam pejabat, bukan perkara baru. Bukan juga perkara asing, bahkan itu adalah rutin harian. Mereka mendasarkan tindakan tersebut sebagai hak asasi mereka dan hak di dalam sesebuah negara demokratik seperti Malaysia.

Malangnya, terlalu banyak kes yang melibatkan kakitangan berpolitik tidak memberikan kesan baik sebaliknya menimbulkan persepsi bahawa keseluruhan kakitangan kerajaan tidak cekap, tidak mampu bersaing, tidak bermutu dan tidak tahu buat kerja. Sebabnya, kerja yang hanya memerlukan tandatangan pun mengambil masa berhari-hari. Telefon yang dihubungi, sangat sukar dijawab.

Terlalu ramai kakitangan kerajaan yang sebenarnya tidak bekerja. Apakan tidak, tindakan kerajaan yang cuba mewujudkan suasana simpati dan mewujudkan ruang kerja yang berlebihan telah menyebabkan tenaga kerja yang tidak digunakan sepenuhnya. Akhirnya, yang wujud adalah kelompok kakitangan kerajaan yang mempunyai terlalu banyak masa lapang dan akhirnya, apa yang berlaku pada hari ini, adalah terhasil daripada tindakan kerajaan yang sangat prihatin terhadap warganya yang tidak bekerja.

Dengan wujudnya puluhan malahan ratusan ribu kerja kosong di bidang swasta, sepatutnya kerajaan sudah mampu mengecilkan jumlah tenaga kerja yang ada di pejabat-pejabatnya di seluruh negara. Kalau dahulu, watak kerani dan ketua kerani pun bersepah-sepah, sekarang penggunaan teknologi mampu mengurangkan pergantungan terhadap manusia.

Saranan Chua Soi Lek agar kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap kakitangannya yang mensabotaj majikannya sendiri, wajar diberikan perhatian dan disokong. Setidak-tidaknya, dapat menyekat lebih ramai kakitangan kerajaan yang berasa mereka terlebih power sehinggakan rakyat biasa dipinggirkan semata-mata kerana kerajaan ingin menjaga 'kebajikan' mereka.

2 comments

JIHAD MAHATHIR DI MEDAN PERANG, JIHAD NIK AZIZ SETAKAT BACA DOA SAJALAH!!!!

Tidak ramai yang tahu apa yang telah disumbangkan oleh Tun Dr. Mahathir dalam membantu umat Islam di seluruh dunia, khususnya dalam peperangan yang menyaksikan umat Islam disembelih, dihina, dirogol dan diperhambakan. Banyak cerita tentang penglibatan Tun Dr. Mahathir dalam membantu tentera-tentera Islam seperti di Bosnia, Filipina, selatan Thailand, India dan beberapa tempat lain, tidak diketahui. Apatah lagi maklumat-maklumat seperti itu berada dalam OSA dan penyebarnya boleh menyebabkan dikenakan ISA.

Agak menarik apabila bekas tentera sendiri yang mengesahkan pembabitan Tun Dr. Mahathir dalam penghantaran senjata kepada tentera-tentera Bosnia yang kalaulah diketahui oleh Amerika Syarikat dan sekutunya, pasti Malaysia akan teruk dikerjakan oleh kuasa besar tersebut.

Bagaimanapun, besar kemungkinan Amerika Syarikat sebenarnya telah tahu tentang rahsia gelap Tun Dr. Mahathir. Kalau tidak, masakan mereka bersungguh-sungguh untuk menjahanamkan karisma Mahathir. Bahkan kalau tidak kerana sakit hati, tidak mungkin Amerika Syarikat dan Zionis Israel menaja Anwar Ibrahim untuk menjahanamkan Tun Dr. Mahathir dan Malaysia.

Kisah Tun Dr. Mahathir menghantar senjata ke Bosnia untuk membantu pejuang-pejuang Islam di negara terbabit, boleh anda baca di BLOG MILITARY OF MALAYSIA. Ia akan menjawab persoalan mengapa Mahathir begitu dihormati oleh rakyat dan pemimpin Bosnia. Bahkan ia juga akan menjawab mengapa Erbakan, bekas Presiden Turki begitu akrab dengan bekas Perdana Menteri Malaysia itu.

Dan ianya menjawab tentang betapa 'sekularnya' Mahathir berbanding Nik Abdul Aziz. Mahathir berjihad dengan membantu tentera-tentera Islam menerusi penghantaran senjata dan kewangan selain membabitkan tentera Malaysia dalam kancah perang yang menzalimi umat Islam, sedangkan Nik Abdul Aziz yang begitu wali, yang begitu karomah, sekadar berdoa dan bertindak dengan lisannya!!!

6 comments

Saturday, February 26, 2011

PUSAT PERNIAGAAN BUMIPUTERA?... TAK PAYAH ADA LAGI BAIK!!!!

Saturday, February 26, 2011
Apabila Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang (Perak) Raja Ahmad Zainuddin berkata, kebanyakan kompleks perniagaan yang dibangunkan oleh agensi-agensi kerajaan untuk peniaga-peniaga Bumiputera, gagal dan tidak bermaya, ia sebenarnya bukanlah perkara baru. Malah sudah berdekad-dekad lamanya ia diperkatakan.

Antara agensi kerajaan yang sangat giat membangunkan kompleks perniagaan 'HANTU' ialah MARA. Dari awal kemunculan sehinggalah sekarang, MARA banyak membina arked-arked perniagaan yang disewakan kepada peniaga-peniaga Melayu dan Bumiputera di seluruh Malaysia. Bagaimanapun, ramai yang merungut kerana lokasi arked MARA kebanyakannya berada di kawasan yang sangat tidak strategik dan jauh dari tumpuan orang ramai, sekaligus memberi petanda bahawa arked tersebut dibina sekadar untuk memenuhi tuntutan pihak kontraktor dan bukan sebenarnya untuk golongan peniaga.

Pergilah periksa ke mana-mana, kompleks-kompleks perniagaan untuk para peniaga Melayu dan Bumiputera benar-benar hidup segan mati tak mahu. Mujur jugalah sewa premis jauh lebih murah berbanding premis-premis swasta, kalau tidak besar kemungkinan ia bagaikan bangunan-bangunan empat tingkat di Jalan Haji Manan, Kluang yang kebanyakannya kosong tidak berpenghuni.

Keadaan ini menggambarkan kedaifan dan KEMALASAN serta kelembapan daya fikir perancang yang diambil bekerja dalam agensi-agensi kerajaan itu. Dan yang lebih menarik, kebanyakan daripada mereka adalah PENYOKONG PAS yang sangat tegar.... pergilah ke Bangunan MARA di Jalan Raja Laut dan pergilah ke Unit Perancang dan bawa-bawalah bersembang tentang politik UMNO-PAS, anda akan tahu, walaupun mereka bekerja di bangunan berwarna biru, hati, kulit dan darah mereka adalah hijau pekat!

Mungkin memikirkan bahawa dana yang digunakan oleh agensi-agensi kerajaan tersebut adalah di bawah peruntukan untuk pembangunan Melayu dan Bumiputera, maka mereka bebas berbuat apa-apa sahaja. Asalkan ada bangunan yang dapat mereka siapkan dan buktikan bahawa wang tersebut telah disalurkan mengikut kehendak kerajaan, mereka pun berharap tiada sesiapa lagi yang akan mempertikaikan mutu kerja mereka.

Agensi-agensi kerajaan seperti MARA memerlukan transformasi yang sangat menyeluruh dan lebih tegas. Para pegawai yang tidak mampu hidup dalam dunia realiti, wajar dibuang dan digantikan dengan kakitangan yang lebih berinovatif dan lebih berfikiran kritikal.

Untuk apa membina sebuah kompleks perniagaan yang terletak nunnnnnnnnnnnn sayup di hujung dunia dan jauh dari kawasan tumpuan. Sudahlah lokasinya tidak menarik, tiada apa-apa yang menarik pun di kompleks perniagaan tersebut bagi menjadikan ia sebagai daya tumpuan atau dengan kata lain, bagi membolehkan masyarakat sekeliling menjadikan kompleks berkenaan sebagai 'harapan'.... pergilah ke mana-mana Arked MARA, tiada sebuah bangunan pun yang mempunyai daya tarikan seperti bank, pejabat pos, pejabat kerajaan mahupun restoran 24 jam!

Adakalanya elok juga sekiranya agensi-agensi kerajaan seperti MARA tidak perlulah lagi membazirkan wang untuk membina bangunan-bangunan yang hanya dihuni oleh hantu, jembalang dan puaka. Lebih baik lagi, agensi-agensi kerajaan tak perlulah lagi bercita-cita untuk jadi peniaga, kerana mereka bukan sahaja gagal mengenal pasti corak dan trend perniagaan, bahkan mereka juga sama sekali gagal menaiknilaikan bangunan yang mereka sendiri bina.

7 comments

HINDRAF ISYTIHAR PERANG TERHADAP MALAYSIA!!!!


Di sebalik amaran yang diberikan oleh Ketua Polis Negara agar 'Tamil Eelam Malaysia' HINDRAF di bawah nama Parti Hak Asasi Manusia (HRP) tidak mengadakan perhimpunan dan perarakan besar-besaran esok, ketua penerangan kumpulan subversif tersebut, S.Jayathas mengisytiharkan bahawa mereka akan melanggar peraturan dan undang-undang negara Malaysia dengan mengadakan perhimpunan dan perarakan berkenaan. Sekaligus mengesahkan bahawa kumpulan berkenaan adalah kumpulan subversif yang perlu diperangi dan dihapuskan!

Alasan yang diberikan oleh S.Jayathas ialah, mereka telah berkali-kali memohon permit daripada pihak polis tetapi permohonan mereka ditolak.

Mungkin seronok sebab mendapat publisiti, dipuji oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan mereka sendiri memerlukan biaya serta dana daripada masyarakat India yang berharap mereka mampu menjadi SIVAJI THE BOSS, para pemimpin HINDRAF berkenaan merancang untuk mencetuskan huru-hara dengan hanya beralasankan NOVEL INTERLOK.

Paling menarik ialah apabila nampaknya sehingga setakat ini, tiada seorang pemimpin Barisan Nasional sama ada dari MIC, Gerakan, PPP mahupun Makkal Sakti yang memberikan komen terhadap tujuan subversif HINDRAF itu.

Sekalipun berlindung di sebalik anti-perkauman, namun perhimpunan yang akan dianjurkan oleh HINDRAF itu sebenarnya bertujuan untuk menakut-nakutkan orang Melayu secara keseluruhan, sekaligus memberi isyarat kepada semua orang India di negara ini agar melakukan pemberontakan dengan alasan mereka tertindas. Mereka benar-benar mengharapkan agar satu fenomena yang hampir menyerupai Mesir, Tunisia dan Libya berlaku di Malaysia.

Dengan 'tangan ghaib' yang berada di belakang perhimpunan anjuran HINDRAF pastinya, tidak satu pun perkara baik yang ingin dilakukan oleh kumpulan terbabit selain daripada kekacauan dan kekecohan di Kuala Lumpur.

Tindakan yang bakal diambil oleh pihak polis dan pihak keselamatan, pasti akan mengundang seribu satu macam tuduhan daripada para penyokong HINDRAF sama ada mereka berwajah PAS, PKR apatah lagi DAP.

Bermula dengan perhimpunan dan perarakan kerana novel INTERLOK... selepas ini, apa pula yang akan kumpulan berkenaan lakukana di Malaysia? Mungkin mengimport dan membawa masuk saki-baki Tamil Eelam Sri Lanka dan kemudian dikatakan sebagai orang India yang tidak mempunyai kad pengenalan dan dokumen kelahiran?

Dan bagaimana pula dengan senjata-senjata Tamil Eelam yang masih banyak dan belum diserahkan kepada kerajaan Sri Lanka? Bagaimana pula dengan kumpulan-kumpulan samseng India yang semakin banyak di negara ini yang melakukan pembunuhan, rompakan, pecah rumah, ragut, rogol dan seribu satu macam jenayah yang lain?

Adakah kesemua elemen tersebut akan wujud dalam perhimpunan raksasa HINDRAF di tengah-tengah Kuala Lumpur, esok seperti yang dirancang?

BACA DI SINI

3 comments

JOM DENGAR TAZKIRAH NIZAR JAMALUDDIN DI MERLIMAU!!!!

Nizar Jamaluddin dikatakan mendapat pelawaan untuk menyampaikan tazkirah kepada beberapa buah keluarga ahli UMNO di surau di Merlimau. Kononnya juga dia diminta untuk bertazkirah sambil menjawab beberapa soalan tentang kemelut di Perak.

Ternyata Nizar masih lagi berangan-angan yang dia adalah Menteri Besar Perak. Masih lagi berangan-angan yang peluangnya untuk mendapat kerusi empuk yang kini diduduki oleh Zambry Abdul Kadir dikembalikan.

Nizar Jamaluddin beri tazkirah? Allahuma... moga-moga dia sendiri terkesan dengan tazkirah yang ingin disampaikannya.

Jomlah pi dengar apa yang nak ditazkirahkan oleh Nizar Jamaluddin kepada 'keluarga-keluarga' ahli UMNO itu... rupa-rupanya dalam dia duk kata macam-macam kat orang UMNO, orang UMNO juga yang hendak ditazkirahkannya...

0 comments

HADI AWANG BUKAN PRESIDEN PAS LAGI!!!

Abdul Hadi Awang merupakan Presiden PAS yang paling banyak ditentang oleh para pengikut PAS sendiri selepas Allahyarham Tan Sri Asri bin Muda. Pertembungan kuasa antara Abdul Hadi Awang dengan Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz dalam PAS sememangnya sangat ketara sehingga pada suatu ketika, Nik Abdul Aziz 'mengisytiharkan' bahawa dia mempunyai lebih banyak kuasa berbanding Presiden.

Tentangan dari dalam PAS terhadapnya tidak lagi disembunyikan apabila Abdul Hadi Awang mengutarakan konsep Kerajaan Perpaduan yang turut membabitkan beberapa orang pemimpin PAS dalam rundingan bersama-sama pemimpin tertinggi UMNO. Kemuncak daripada penentangan tersebut adalah munculnya kelompok PAS Terengganu dan PAS Kelantan. Dan apabila satu lagi pertemuan yang diusahakan oleh KDYMM Yang Dipertuan Agong membabitkan pemimpin tertinggi PAS dan UMNO di mana Nik Abdul Aziz turut serta, sekali lagi Abdul Hadi Awang menghadapi kesulitan sebagai Presiden PAS.

Pilihanraya Kecil di Merlimau dan Kerdau turut menyaksikan perkembangan yang sama. Di sebalik saranan Abdul Hadi Awang agar keperibadian tidak dijadikan sasaran serangan, budak-budak HAMPAS telah menggunakan kertas sijil calon UMNO-BN Syed Ibrahim Syed Ahmad sebagai senjata ampuh mereka.

Cerita kononnya, Syed Ibrahim Syed Ahmad tidak lulus dalam peperiksaan di Universiti Al-Azhar dan ijazah yang diperolehinya adalah menerusi hasil pembelian serta Syed Ibrahim Syed Ahmad mengaji di Hadramaut yang kononnya menjadi pusat liberalisasi dan penyamarataan agama Islam dengan agama-agama lain sudah mula didendangkan tanpa sebarang bukti dan fakta.

Apabila Syed Ibrahim membuktikan bahawa ijazah yang diperolehinya adalah TULEN, masih ada lagi suara-suara sumbang dari kalangan budak-budak HAMPAS mempertikaikannya tanpa mereka sedari, pertikaian mereka itu sebenarnya lebih tertumpu kepada ijazah Al-Azhar yang diperolehi oleh Mursyidul Am mereka sendiri.

Tidak ada satu pun saranan daripada Presiden PAS yang dituruti dan dipatuhi. Kebanyakan propagandis PAS lebih memberikan perhatian kepada Mursyidul Am mereka. Walaupun Mursyidul Am kerap melalut-lalut dan terlupa apa yang dicakapkannya sendiri, namun propagandis PAS seringkali memberikan imej yang baik kepada Nik Abdul Aziz.

Pilihanraya kecil di Merlimau dan Kerdau sekadar untuk menguatkan tanggapan bahawa Abdul Hadi Awang cuma Presiden di atas kertas, sedangkan 'tuan presiden' yang sebenar adalah Anwar Ibrahim yang bersuara dari belakang kepala Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Tanpa serangan peribadi, apa lagi yang PAS boleh lakukan di Kerdau dan Merlimau? Tanpa serangan peribadi, apa lagi RUKUN WAJIB yang ada dalam propaganda pilihanraya PAS?

Itu pun, lambat lepa... dakwah sesaja!!!!

2 comments

NIK AZIZ GAGAL SERBA-SERBI... GAGAL TOTAL!!!!

Kalau sembang dengan budak-budak PAS dan Pakatan, pujian melambung akan diberikan kepada Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan. Malahan adakalanya pujian yang diberikan dan lambungan yang dibuat macam tidak masuk akal. Macam dengar cerita wayang kulit pulak bagaimana Rama dilahirkan dan Laksamana pergi menyelamatkan Sitta Dewi.

Punyalah dongeng yang didongeng-dongengkan....

Tapi paling menarik ialah apabila masing-masing segera menjadikan Kelantan sebagai contoh teladan kepada negeri-negeri lain. Kata mereka, Kelantan adalah negeri contoh. Kelantan negeri maju yang berada di bawah pentadbiran ulama. Kata mereka lagi, disebabkan barokahnya tangan ulama yang memerintah Kelantan, kehidupan di Kelantan dipenuhi dengan warna-warna keIslaman. Bahkan ketika azan berkumandang dari arah masjid, para peniaga tidak bertangguh meninggalkan premis masing-masing untuk berjamaah di masjid. Bukan itu sahaja, premis pula tidak ditutup dan dikawal. Pendek kata, punyalah aman Kelantan nih sepanjang 20 tahun berada di bawah Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Persoalannya, benarkah begitu atau ia sekadar angan-angan si pengangau yang sebenarnya tidak ada jawapan untuk sebarang masalah di Kelantan sebaliknya terpaksa mengarang cerita dongeng untuk meyakinkan orang ramai bahawa Nik Abdul Aziz adalah seorang pemimpin yang baik?

Tinjauan yang dibuat di Kota Bharu dan pekan Pasir Mas, bahkan di Pasir Puteh, jauh daripada benar berbanding cerita yang dikhabarkan!!! Bahkan ketika azan berkumandang dari arah Masjid Muhammadiyyah, Kota Bharu, manusia di Pasar Khatijah atau Pasar Kubu Buluh, masih berurusan dengan sibuk macam tak dengar apa-apa.
KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

Paling menarik ialah apabila mereka cuba bandingkan Nik Abdul Aziz dengan Ali Rustam. Ali Rustam menjadi Ketua Menteri Melaka selama 10 tahun, jauh lebih 'junior' berbanding Nik Abdul Aziz.

Di atas adalah carta perbandingan 18 perkara penting.... dan dalam kesemua perkara baik (No 1 sampai No. 13) Kelantan di bawah Nik Abdul Aziz ketinggalan serba-serbi.... tetapi apabila melibatkan perkara-perkara buruk seperti kelahiran anak tak sah taraf, jenayah kekerasan, jenayah keseluruhan dan perceraian di kalangan Muslim (No.14 - No.18) Kelantan mendahului Melaka jauh ke hadapan!!!!

Atau dalam bahasa halusnya, KEMUNGKARAN DI KELANTAN MENGATASI MELAKA!!!!

Ada pula yang berpendapat, Kelantan ketinggalan jauh dalam keadaan serba-serbi kerana Kerajaan Pusat telah menganaktirikan Kelantan. Bahkan sehingga mendaratkan minyak di perairan Kelantan (benar ke?) di Siam bagi mengelakkan pemberian royalti kepada Kelantan.

Benarkah dakwaan itu atau sama seperti dongeng tentang kehebatan Nik Abdul Aziz juga?

Dalam Rancangan Malaysia Ke-9, peruntukan untuk Kelantan adalah RM6.7 bilion, manakala Melaka pula sekadar memperolehi RM3.7 bilion. Oleh kerana itu, dakwaan bahawa Kelantan telah dianaktirikan oleh Kerajaan Pusat adalah tertolak sama sekali, bahkan Kelantan merupakan antara negeri yang mendapat peruntukan tertinggi berbanding negeri-negeri lain.

Persoalannya, apa yang Nik Abdul Aziz buat dengan duit-duit peruntukan itu? Untuk rakyat atau untuk kaum keluarga, sahabat handai dan kaum kroninya?

Perhatikan pula... jumlah keseluruhan yang diperolehi oleh Kelantan dari RMK3 sehingga RMK9 adalah RM19.7 bilion sedangkan Melaka hanya memperolehi RM10.4 bilion!!!

Perlu diingat, Melaka tidak ada balak, tidak ada tanah yang berlebihan, tidak ada pasir dan bahan mentah sebagai komoditi. Bahkan Melaka juga tidak membenarkan industri berat di negeri tersebut. Industri yang ada di Melaka adalah industri sederhana dan kecil.

Barokah tang mananya Nik Abdul Aziz dalam sudut pentadbiran dan pengurusan? Hebat di mananya Nik Abdul Aziz yang kerap berceramah dan memberi kelas pengajian kepada para pentaksubnya? RM600 juta untuk penaiktarafan bekalan air bersih di seluruh Kelantan pun, lesap begitu sahaja dan projek penaiktarafan tidak pula dijalankan....

Atau barangkali segala peruntukan yang berbilion-bilion ringgit dari Kerajaan Pusat itu telah dicampakkan oleh Nik Abdul Aziz ke laut sebab takut makan benda syubhah?

Buka mata, buka hati dan perdalamkan ilmu... Dajal tidak hanya datang dalam bentuk seorang penjahat, tetapi Dajal yang dibantu oleh Yaajuj dan Maajuj juga boleh datang dalam bentuk seorang tua berserban, berjubah dan sembangnya kedengaran mirip benar dengan tazkirah dan kuliah agama Islam!!!!

5 comments

SEKALI ANWAR BELIT, TUJUH KALI HADI AWANG TERBELIT!!!!

Kritikan Najib Abdul Razak terhadap Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi mengundang persepsi negatif terhadap Perdana Menteri Malaysia itu. Paling menarik apabila Najib Abdul Razak dikatakan mengecop Ikhwanul Muslimin sebagai sebuah pertubuhan pengganas kerana dalam kata-katanya ada 'ekstrem... Ikhwanul Muslimin.... Yusuf Qardhawi'.

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang begitu pantas memberikan respons (RUJUK SINI) dan Anwar Ibrahim mendahului Abdul Hadi Awang dengan memetik laporan daripada National Review dan kemudian dimanipulasi dengan tujuan untuk menunjukkan betapa jahilnya Najib Abdul Razak dan sikap permusuhannya terhadap Ikhwanul Muslimin serta Yusuf Qardhawi.

Satu perkara yang sangat menarik berdasarkan ucapan Najib Abdul Razak yang dipetik oleh National Review itu ialah, pada bahagian mana yang menunjukkan Najib Abdul Razak mengecop Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi sebagai pengganas dan ektrim?

Apakah Abdul Hadi Awang sebenarnya tidak membaca National Review, sebaliknya sekadar mendengar cakap Anwar Ibrahim tanpa sebarang usul periksa sekalipun Anwar Ibrahim menerusi BLOGnya turut meletakkan pautan dengan National Review? Atau barangkali Abdul Hadi Awang BUTA BAHASA INGGERIS?

National Review dalam laporannya menyebut Najib Abdul Razak menyatakan, Ikhwanul Muslimin tidak wajar menjadi sebahagian daripada proses peralihan yang sedang berlaku di Mesir sekarang, selagi mereka tidak menolak keganasan dan ekstremisme. Najib juga dalam ucapannya berkata, beliau bimbang dengan sikap yang ditunjukkan oleh Yusuf Qardhawi, yang boleh menyebabkan pandangan serta pertimbangan terhadapnya akan menjejaskan kredibilitinya sendiri.

Yusuf Qardhawi dalam satu 'fatwa' tentang Libya, mengatakan Muammar Ghadafi perlu dibunuh dan orang yang 'menghantar peluru' kepada Muammar Ghadafi adalah pensyahid.

Seperti yang dinyatakan oleh Abdul Hadi Awang, Ikhwanul Muslimin adalah sebuah pertubuhan dakwah yang menentang penjajahan dan ditubuhkan untuk melaksanakan islah dan tajdid mengikut al Quran dan al hadis. Ikhwanul Muslimin menyertai pilihanraya dan melakukan penentangan dengan jalan damai sekalipun para pemimpinnya termasuklah As-Sayyid Hasan Al-Bana telah dibunuh kerana kebimbangan melampau proksi Amerika Syarikat dan Zionis Israel terhadap perluasan kuasa serta pengaruh Ikhwanul Muslimin.

Bahkan, seperti yang dinyatakan oleh Abdul Hadi Awang, Yusuf Qardhawi telah memainkan peranan yang penting untuk membawa golongan muda Mesir yang melampau dan tidak sabar ke pangkal Islam dan berjuang mengikut lunas-lunas yang dibenarkan oleh agama.

Justeru apabila Najib Abdul Razak menekankan tentang keganasan dan fahaman melampau, yang menyentuh Ikhwanul Muslimin serta Yusuf Qardhawi, seharusnya ia dipandang dari sudut yang lebih baik, bukan mengikut mata dajal Anwar Ibrahim.

Persepsi Barat terhadap Islam dan ulama-ulama Islam seringkali SANGAT NEGATIF. Apabila Yusuf Qardhawi mengeluarkan fatwanya berkenaan dengan pembunuhan Muammar Ghadafi secara umum, Barat dan musuh Islam semakin memperkukuhkan persepsi buruk yang mereka tanam tentang Islam dan ulamanya. Begitu juga Ikhwanul Muslimin yang sekarang ini diberikan label sebagai HAIWAN POLITIK yang sudah tidak sabar-sabar untuk merebut kuasa di Mesir, sedangkan hakikatnya, Ikhwanul Muslimin masih belum memberikan kata putus untuk melibatkan diri sepenuhnya dalam pentadbiran Mesir.

Musuh Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi sentiasa mencari-cari peluang untuk memburukkan dan memusnahkan mereka. Dengan memberikan tanggapan bahawa Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi adalah penyokong keganasan menerusi sokongan mereka terhadap keganasan di Mesir dan Libya, Ikhwan dan Al-Qardhawi perlu dihapuskan dari muka bumi ini.

Dan kerana itulah, Najib Abdul Razak meminta agar Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi tidak tercebur dalam persepsi negatif musuh-musuh Islam. Malangnya, dajjal yang bertubuh badankan Anwar Ibrahim di Malaysia segera mewujudkan tanggapan bahawa Najib Abdul Razak mengecop Ikhwanul Muslimin dan Yusuf Qardhawi sebagai ekstremis dan pengganas dengan memautkan National Review sebagai sandarannya.

Keadaannya serupa benar dengan PAS. PAS ditubuhkan untuk tujuan yang murni dan suci. Malangnya apabila golongan yang laparkan kuasa berada dalam PAS dan mengeluarkan pendapat mereka, persepsi majoriti rakyat Malaysia, bahkan umat Islam sendiri, terhadap PAS sangat buruk. Sekalipun para pemimpin PAS terus mendabik dada bahawa mereka memperjuangkan Islam, tetapi kenyataan-kenyataan umum mereka, seringkali memperlihatkan PAS sebenarnya sebuah parti yang bacul, tidak berpendirian, sangat lemah, mudah dimanipulasi dan TIDAK BEROTAK.

Keadaan itu bukanlah disebabkan oleh PAS dan perlembagaan atau dasar perjuangannya tetapi kerana kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh para pemimpinnya secara umum.

10 comments

PAS TAK BERMAYA DI KERDAU DAN MERLIMAU!!!!

maaf, gambar belum 'sampai'....

LAPORAN 1:

Alamat rumah calon PAS, Yuhaizad Abdullah;

No. C1, Kompleks Perumahan Guru,
77000, Jasin, Melaka.

Duduk rumah kerajaan, nak lawan kerajaan. Melayu akhir zaman.

Tolong minta pastikan dia bukan Sam Kemetot menyamar sebagai calon PAS.


LAPORAN 2:

PAS mainkan slogan nak gantikan UMNO. Pada penamaan calon Kerdau, PAS banyak menggunakan anak muda dan pelajar untuk bawa slogan ini pada scarf/muffler yang dililit di leher.

(Khaled Nordin dan Saifuddin pantau ke penglibatan pelajar-pelajar ni?)

Tapi pada masa sama, PAS dah tunjuk hasil pentadbiran di Kelantan. Sama maju ke dengan UMNO untuk menggantikannya?

LAPORAN 3:

Tak pasti berapa ribu. Tapi saya sekarang memandu di bandar Temerloh dan ramai anak-anak muda (kebanyakan gadis) dalam kumpulan-kumpulan sedang berjalan balik dari perarakan calon menampakkan penampilan ini di merata pekan Temerloh.


LAPORAN DITERIMA MENERUSI SMS.

2 comments

Friday, February 25, 2011

BETULLAH KUT UMNO MEMANG TAK FAHAM POLITIK ISLAM....

Friday, February 25, 2011
Orang UMNO cukup marah kalau dikatakan tidak faham agama, tidak ikut ajaran agama, melebihkan dunia berbanding agama, menyanjung syiar berbanding akidah dan sebagainya. Biarpun sebahagian besar daripada tuduhan tersebut sebenarnya tidak berfakta sebaliknya sekadar untuk membuktikan kumpulan sendiri lebih Islam berbanding UMNO, hakikatnya memang terdapat 'agen-agen' jahiliyyah di dalam UMNO terutama sekali yang berbentuk perebutan jawatan atau pencalonan sebagai wakil rakyat.

Kecewa kerana tidak terpilih menjadi calon DUN Merlimau, atau alasannya, Wanita tidak dipilih sebagai calon, Ketua Wanita UMNO Jasin, Zaleha Bujang mengambil keputusan untuk menutup Bilik Gerakan Wanita UMNO Jasin di Taman Merlimau Jaya. Konon katanya, UMNO telah memilih orang yang kurang popular sebagai calon.

Roslan Ahmad adalah AJK UMNO Bahagian yang dilantik, bukan dipilih.

Ia sebenarnya situasi yang sangat menarik. Lebih menarik lagi apabila keputusan untuk menutup bilik gerakan dilakukan ketika penamaan calon akan diadakan pada esok hari. Dan lebih menarik lagi apabila Zaleha Bujang membayangkan kecenderungannya kepada Pakatan Rakyat, khususnya PAS dengan menjadikan Normala Sudirman sebagai contoh teladan.

Dalam satu peristiwa, Syaidina Umar Al-Khattab r.a telah ditemui oleh Syaidina Abu Dzar Al-Ghiffari r.a. Sebenarnya Syaidina Umar Al-Khattab r.a bercadang untuk mengangkat Abu Dzar r.a sebagai Gabenor di sebuah negeri yang baru berada di bawah naungan Madinah. Namun apabila Abu Dzar Al-Ghiffari r.a yang tidak mengetahui rancangan Syaidina Umar Al-Khattab r.a meminta jawatan Gabenor, maka permintaannya ditolak oleh Syaidina Umar Al-Khattab r.a sambil mengingatkan Abu Dzar Al-Ghiffari r.a tentang pesanan Nabi s.a.w kepadanya.

Abu Dzar Al-Ghifari r.a adalah seorang yang sangat zuhud, berilmu, mempunyai pendirian yang keras, terutama pendapatnya yang keras dalam menentang perbuatan mengumpulkan harta, bahkan Nabi s.a.w sangat mencintai Abu Dzar Al-Ghifari r.a, sehinggakan apabila Abu Dzar tiada dalam suatu majlis yang baginda hadiri, baginda agak sedih.

Dalam Thabaqat ibn Saad jilid 3 muka surat 164, Rasulullah s.a.w pernah bersabda kepada Abu Dzar Al-Ghifari r.a ketika menolak permohonannya untuk mendapatkan jawatannya yang maksudnya:

"Sesungguhnya engkau adalah orang yang lemah dan sesungguhnya jawatan itu adalah amanah dan sesungguhnya jawatan itu akan menjadi kehinaan dan penyesalan bagi orang yang menerima jawatan itu, kecuali orang yang mengambil jawatan itu dengan cara yang benar dan dia menunaikan amanah jawatan itu dengan benar pula." (Hadis riwayat Ibn Saad dalam Thabaqatnya)

Manakala di dalam kitab Hilyatul Auliya' Jilid 1 muka surat 162, ada dinukilkan sebuah hadis Rasulullah s.a.w kepada Abu Dzar Al-Ghifari yang maksudnya:

"Wahai Abu Dzar, engkau adalah seorang yang soleh. Sesungguhnya engkau akan ditimpa pelbagai malapetaka sepeninggalanku." Maka Abu Dzar pun bertanya, "Apakah musibah itu sebagai ujian di jalan Allah?" Rasulullah s.a.w pun menjawab, "Ya, di jalan Allah." Dengan penuh semangat, Abu Dzar pun menyatakan, "Selamat datang wahai malapetaka yang Allah taqdirkan." (Hadis riwayat Abu Nu'aim Al Afahani dalam Kitab Al-Hilyah jilid 1, muka surat 162)

Itu cerita tentang Syaidina Abu Dzar Al-Ghifari r.a yang meninggalnya di sebuah kawasan yang bergunung-ganang dan terasing daripada kelompok manusia, bukan kerana kecewa tidak mendapat jawatan, sebaliknya kerana tidak mahu dirinya dikotori oleh jawatan, kemewahan dan segala perkara yang syubhah termasuklah mengumpulkan harta benda.

Maka amat musykil benar, seorang yang berjawatan Ketua Wanita UMNO gagal memahami sirah Nabawiyyah dan para Sahabat r.a. Tidakkah ianya menjadi satu iktibar? Alangkah buruk dan jeleknya seorang wanita bernama Zaleha Bujang yang kesal, merajuk dan kecewa kerana tidak dipilih sebagai calon pilihanraya kecil DUN Merlimau.

Walhal, apalah kiranya dia membandingkan dirinya dengan Abu Dzar Al-Ghifari r.a yang hidupnya sangat daif, melarat tetapi penuh kerinduan kepada Allah Taala dan rasul-Nya. Kalau seorang Sahabat r.a sanggup berbuat begitu, apatah lagi seorang manusia yang hidup 1400 tahun kemudian, meneladaninya. Seharusnya dia bersyukur kerana tidak perlu menanggung beban sebagai pemimpin kerana jawatan itu bagi ramai orang hanyalah satu kelaknatan dan menyebabkan kesesatan yang lebih berat, meskipun kepalanya ada serban sebesar tong dram dan jubahnya pula panjang berjuntai-juntai laksana obor-obor di dalam laut.

Asma' binti Yazid bin As Sakan menceritakan bahawa suatu hari Abu Dzar setelah menjalankan tugas seharian menemani Rasulullah s.a.w, dia beristirehat di masjid memandangkan dia adalah seorang ahli suffah. Maka masuklah Nabi s.a.w ke masjid dan mendapati Abu Dzar sedang tidur. Maka Rasulullah s.a.w pun meramas jari-jari kaki Abu Dzar dengan tangan baginda yang suci, sehingga Abu Dzar terjaga dan terus duduk.

"Bukankah engkau sedang tidur, wahai Abu Dzar?" tanya Nabi s.a.w.
"Di mana lagi aku boleh tidur kerana aku tidak mempunyai rumah selain masjid?"

Maka Rasulullah s.a.w pun duduk bersama-samanya dan bertanya,

"Apa yang engkau akan lakukan apabila engkau diusir dari masjid ini?"
"Aku akan berpindah ke Syam kerana Syam adalah negeri tempat hijrah dan negeri hari kebangkitan di Padang Mahsyar dan negeri para Nabi sehingga aku akan menjadi penduduk negeri itu," jawab Abu Dzar.

"Bagaimana pula apabila engkau diusir dari negeri Syam?"
"Aku akan kembali ke masjid ini dan akan aku jadikan masjid ini sebagai rumahku dan tempat tinggalku."

Nabi s.a.w bertanya lagi, "Bagaimana kalau engkau diusir lagi dari masjid ini?"
"Kalau begitu aku akan mengambil pedangku dan aku akan memerangi pihak yang mengusirku sehingga aku mati."

Maka Rasulullah s.a.w demi mendengar jawapan Abu Dzar, tersenyumlah baginda sehingga menampakkan giginya.

"Mahukah aku tunjukkan kepadamu yang lebih baik darinya?"

Segera Abu Dzar berkata, "Tentu, demi bapaku dan ibuku wahai Rasulullah."

"Engkau ikuti penguasamu (pemerintahmu) ke mana sahaja dia perintahkan kamu. Engkau pergi ke mana sahaja engkau diarahkan oleh penguasamu (pemerintahmu) sehingga engkau menemui aku (iaitu menemui Rasulullah s.a.w di alam kubur) dalam keadaan mentaati pemerintahmu itu." (Hadis riwayat Ahmad dalam MUSNADnya Jilid 6 muka surat 457)

Semoga mereka yang berasakan mereka lebih layak diangkat sebagai calon pilihanraya, wakil rakyat atau penguasa mendapat manfaat daripada kisah Syaidina Abu Dzar Al-Ghifari r.a ini tak kiralah sama ada anda UMNO, PAS atau PKR selagi anda berasa anda seorang Islam dan tujuan hidup anda adalah untuk Allah Taala dan mengikuti rasul-Nya.

12 comments

AWAT TAK BUNYI LANGSUNG? TERTELAN KAHAK SENDIRI ATAU TAKUT KENA JERKAH?

Semenjak Presiden Majlis Peguam mengumumkan kenaikan bayaran yuran perkhidmatan guaman dari 200% hingga 400% akibat tidak boleh lagi menangguh-nangguhkan kes, TIDAK ADA SEEKOR MAAROP dari Pakatan Rakyat yang bersuara langsung. Mereka sebaliknya membayangkan kesusahan akibat kenaikan harga barang makanan. Bahkan mereka juga sangat sibuk dan sangat takut dengan kenaikan harga minyak kerana kononnya itu semua melibatkan rakyat biasa.

Sama ada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya membayar kos nyata atau terlindung untuk peguam dalam segala hal terlebih-lebih lagi hartanah. Biarpun perkhidmatan guaman tidaklah seperti beras atau gula, namun antara kerjaya yang paling hebat sehingga mereka diperlukan dalam segala lapangan hatta untuk membina sebiji tandas pun, peguam sudah menjadi MAKANAN RUJI dalam kehidupan zaman sekarang.

Ramai orang yang tidak bersalah, terpaksa mengaku bersalah kerana mereka tidak mampu membayar yuran guaman yang tinggi. Ramai orang yang bersalah, tetapi berjaya melepaskan diri kerana mampu menggaji dan mengupah peguam handalan. Lebih hebat lidah peguam-peguam berkenaan berputar, lebih tinggilah bayarannya.

Maka itulah sebabnya mengapa Anwar Ibrahim terpaksa memasang 12 orang peguam bertaraf 6 bintang yang harga yuran perkhidmatan mereka setakat ada dua tiga puluh ribu ringgit dalam akaun, lebih baik mengaku salah sajalah dan dipenjarakan sekalipun tak buat salah apa-apa.

Agak aneh juga kerana tiada seorang pemimpin Pakatan pun yang menyuarakan bantahan dan membuat tunjuk perasaan di hadapan bangunan Majlis Peguam untuk mendesak agar Ragunath Kesavan atau Majlis Peguam dibubarkan kerana peningkatan harga yang bukan setakat mencekik batang leher, mayat dalam kubur kalau dengar pun, boleh hidup balik!

Kenapa agaknya ya? Kenapa para pemimpin Pakatan terutama sekali Melayu-Melayu PKR dan PAS langsung tidak bersuara tentang hal ini? Kenapa Mahfuz Omar yang begitu sibuk dengan kenaikan yuran perkhidmatan kad kredit, langsung buat-buat tak tahu tentang peningkatan harga yuran guaman? Dan mengapa agaknya mereka langsung tidak mengulas, membantah, mengeji atau menjadikan sebagai kempen ceramah untuk Yayasan yang ditubuhkan oleh Najib Abdul Razak bagi membantu golongan tertuduh yang tidak mampu membayar kos guaman?

Kenapa ye?

Atau mereka sebenarnya sangat takut kalau Karpal Singh jegil dan pandang mereka dengan tajam sebab jegilan Karpal Singh sahaja sudah cukup untuk membuatkan Mahfuz Omar, Mat Sabu dan Anwar Ibrahim berak cirit tak berhenti-henti selama seminggu?

3 comments

HISHAMUDDIN HUSSEIN ONN DISERANG SAKIT TEKAK!!!!

Kalau anda perhatikan dan amat-amati, kelibat Hishamuddin Hussein sudah sangat jarang kelihatan di mana-mana media, baik media elektronik, massa mahupun media baru. Agak aneh juga memandangkan Hishamuddin Hussein adalah Temenggung di dalam kerajaan feudal Melayu zaman dahulu atau orang kelima terpenting dalam Kerajaan Malaysia.

Tuntutan dan perangai HINDRAF yang tidak henti-henti berusaha untuk menimbulkan kekacauan dan permusuhan kaum di dalam negara ini, langsung tidak mendapat respons daripada Menteri Dalam Negeri yang bernama Hishamuddin Hussein. Mujur juga polis cepat bertindak... atau barangkali Hishamuddin memilih untuk bersikap low-profile sejenak memandangkan Sembrong, Parlimen yang diwakilinya, ramai India yang masih tinggal di estet dan bekas-bekas estet?

Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin telah bersuara 'menggantikan' Hishamuddin Hussein apabila meminta polis bertindak tegas terhadap pemimpin-pemimpin HINDRAF berdasarkan dua kesalahan yang dilakukan iaitu memperjuangkan pertubuhan yang telah diharamkan dan merancang mengepalai perhimpunan tanpa permit.

Sepanjang kewujudan HINDRAF semenjak dari zaman Abdullah Badawi sebagai Perdana Menteri, usaha Kementerian Dalam Negeri untuk menghapus dan mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan ini serta pemimpinnya dilihat sangat longlai. Sekalipun tindakan ISA dikenakan kepada beberapa kerat pemimpinnya, kesemua daripada mereka telah pun dibebaskan dan ini bermakna mereka juga bebas untuk menghasut, mengacum dan merancang huru-hara.

Tindakan menahan, mengambil keterangan dan membebaskan mereka tidak akan mendatangkan hasil. HINDRAF sudah mula wujud dan berakar umbi dalam masyarakat India kelas bawahan. Para pemimpin India yang berada dalam kerajaan pula, lebih gemar dan selesa dengan kot, bertali leher dan bercakap dengan gaya Menteri Maharaja berbanding menyelami sebenar masalah yang masih membelenggu masyarakat berkenaan.

Masyarakat India bukan tidak boleh berubah seperti masyarakat lain di negara ini. Sekalipun tidak menikmati hak keistimewaan seperti orang Melayu-Bumiputera-Pribumi tetapi bantuan yang diberikan oleh kerajaan dan peruntukan besar untuk kemajuan masyarakat tersebut, seolah-olah tidak sampai kepada golongan sasaran, sebaliknya yang sampai hanyalah retorik politik semata-mata dan menyalahkan orang lain kerana kemiskinan dan kesusahan yang dihadapi oleh kaum tersebut.

Atau barangkali UMNO yang perlu turun ke padang bertemu dengan masyarakat akar umbi India menggantikan tugas BRAHMIN-BRAHMIN MIC yang lebih senang mengira untung atas kesusahan bangsa sendiri?

HINDRAF diwujudkan oleh golongan oportunis yang cuba mengambil kesempatan untuk menyalahkan orang lain, bagi keserakahan mereka. Ditokok pula oleh oportunis dari bangsa Melayu yang gagal bersaing secara pilihanraya sebaliknya mengharapkan transformasi politik berlaku menerusi keganasan, masyarakat akar umbi India sebenarnya tidak lebih daripada objek mainan yang boleh diterajang ke sana ke mari.

Namun sehebat mana pun usaha yang dijalankan, tanpa pembabitan Menteri Dalam Negeri untuk menangani masalah keganasan dan kekacauan serta ancaman keselamatan terhadap negara dan majoriti rakyat, segala usaha tersebut bolehlah dianggap sebagai sampah yang dihanyutkan air sungai pada musim tengkujuh!!!

3 comments

PKR DAN DAP BERJANJI MACAM BIASA... YANG PULUN TETAP PAS!!!

Seperti biasa, setiap kali ada pilihanraya kecil yang melibatkan PAS, dua sekutunya, DAP dan PKR akan memberikan janji yang mereka akan berhabis-habisan untuk membantu PAS bagi memenangi kerusi yang dipertandingkan. DAP dan PKR akan memperlihatkan yang mereka adalah sekutu tulen PAS dan usaha PAS untuk memenangi pilihanraya kecil yang disertai bererti usaha mereka juga.

Hakikatnya, itu adalah cerita penglipur lara DAP dan PKR. Dalam apa juga keadaan, PAS akan diperlihatkan sebagai kambing tua yang hanya boleh birahi sedangkan kambing betinanya dikurung di dalam kandang. Hanya embek yang kuat dan akhirnya PAS tergolek sendirian.

Sudah berkali-kali, bermula dengan DUN Bagan Pinang, DAP dan PKR tidak bersungguh-sungguh lagi untuk membantu PAS. Sekalipun DAP kelihatan menghantar taiko-taikonya ke kawasan pengundi Cina, tetapi setakat dua tiga nama itu sahajalah. Jentera kempen pula sepenuhnya adalah jentera PAS. DAP cuma datang tumpang tui.

Dan PKR seperti juga kebiasaannya yang lain, akan mendabik dada mereka telah melakukan segala-galanya, bahkan perbelanjaan untuk kempen sepanjang tempoh berkempen juga, akan didakwa datangnya daripada akaun mereka. Kononnya juga PKR telah bertungkus lumus bahkan lebih bertungkus lumus berbanding PAS sendiri untuk menang.

Itulah dakwaan yang dimainkan oleh PKR dan DAP dalam pilihanraya-pilihanraya kecil lalu di mana calonnya adalah PAS.

Apa yang berlaku sebenarnya ialah, PAS yang tonggeng terbalik dan kedatangan 'tokoh-tokoh' dari PKR dan DAP untuk berkempen, akan disambut meriah. 'Tokoh-tokoh' ini hanya akan bercakap dan selepas itu berambus. Kalau ditinggalkan pun, hanyalah beberapa kerat ahli mereka, terutama daripada DAP di kawasan-kawasan pekan Cina. Manakala PKR pula, akan terus berlagak sebagai tandey dan mengarah itu mengarah ini sambil bercekak pinggang.

PAS mungkin bersikap jujur terhadap PKR dan DAP, namun kedua-dua parti tersebut tidak pernah bersikap jujur dengan PAS. Azmin Ali marah dengan PAS sebab beberapa pilihanraya kecil kebelakangan ini, semuanya ditandingi oleh PAS. Sekalipun pilihanraya berlaku serentak, PKR terpaksa menelan liur dan ludahnya sendiri dalam apa yang dikenali sebagai konsensi Pakatan. Usaha PKR untuk mendapatkan kerusi Merlimau buat Ketua AMK mereka tidak berjaya walaupun si bulat pendek itu sudah pun mewar-warkan dirinya sebagai calon Pakatan di Merlimau jauh lebih awal sebelum PAS buat keputusan untuk meletakkan calon.

Mujurlah juga DAP tidak begitu berahi dengan perebutan kerusi kerana tumpuan DAP adalah di kawasan-kawasan bandar di mana peratusan untuk mereka menang adalah tinggi. Sedangkan PAS dan PKR terutama kepimpinan Melayu PKR terpaksa mengintai peluang dan berebut-rebut untuk bertanding di kawasan majoriti Melayu.

Itu pun belum tentu menang...

Sekaligus ini menjadikan DAP sebagai tuan besar yang memerhatikan kedua-dua kuli bataknya berebut, siapakah yang lebih hebat dan siapakah yang lebih kuat. Untungnya PAS adalah jentera kempen yang lengkap dan melengkapi. PAS juga tidak bergantung kewangan kepada Presiden atau Mursyidul Am yang bertaraf Ketua Umum dalam PKR. PAS mempunyai sumber kewangan daripada ahli-ahlinya yang sentiasa setia dan ketaatan mereka tidak berbelah bahagi.

Yang menjadi masalahnya, adakah PAS akan terus termakan dan menaruh harapan tinggi kepada 'bantuan' yang konon-kononnya akan diberikan oleh DAP dan PKR? Adakah bantuan tersebut sepenuh hati seperti yang diikrarkan, atau sekadar tunjuk muka dan buat kerja lebih kurang, seperti yang sering dilakukan oleh kedua-dua parti terbabit dalam mana-mana pilihanraya kecil yang membabitkan PAS?

Atau tawakkal PAS bahawa kedua-duanya akan mengotakan kata-kata mereka, jauh lebih kuat berbanding tawakal terhadap kekuatan sendiri? Atau sekali lagi PAS tenggelam dalam tawakkal kosongnya terhadap kedua-dua rakan sekutunya, sama seperti sebelumnya?

Merlimau dan Kerdau akan jadi saksi...

4 comments

AMERIKA BAKAL JAJAH LIBYA

Lepas dari mulut harimau terjun masuk mulut buaya... itulah ungkapan yang paling sesuai untuk rakyat Libya yang bangun memberontak dan menentang pemerintahan Muammar Ghadafi. Di sebalik ancaman Ghadafi untuk menghapuskan pemberontakan tersebut dengan cara kekerasan, kini wujud pula masalah lain.

Amerika Syarikat dan beberapa rakan sekutu kuatnya seperti Perancis dan Italy sudah mula berbincang untuk mengambil kesempatan di atas kekacauan dan ketidakstabilan yang berlaku di Libya. Beberapa tindakan termasuklah zon larangan terbang bakal digunakan di Libya dengan alasan untuk tidak membenarkan pesawat-pesawat tempur Libya menyerang orang awam... alasan yang sama digunakan ke atas Iraq ketika penghujung pentadbiran Saddam Hussein sebelum Amerika dan sekutunya menyerang dan memusnahkan negara itu serta menjajah negara itu sehingga kini.

REUTERS melaporkan, Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah lain sedang mengkaji beberapa langkah untuk menyukarkan kerajaan Libya sekarang dengan meletakkan sepenuh tanggungjawab terhadap apa yang berlaku di Libya di atas bahu Ghadafi. Malah laporan tersebut tidak menolak kemungkinan campurtangan Amerika Syarikat dan sekutunya ke atas Libya menerusi 'BANTUAN KEMANUSIAAN'.

Amerika Syarikat sudah lama mengidamkan Libya yang merupakan negara pengeluar minyak serta pelabuhan minyak terpenting di utara Benua Afrika selain kedudukan strategiknya bagi sebarang ancaman terhadap Zionis Israel yang menjajah dan menjarah Palestin.

Semakin jelas kekacauan yang berlaku di negara-negara Arab kini semuanya berpunca dan berpangkalan di Washington dalam perebutan dan penguasaan perdagangan minyak. Rantau tersebut merupakan rantau terpenting pengeluaran minyak dunia. Kedudukannya di tengah-tengah laluan perdagangan, menambahkan lagi nilai negara-negara terbabit, termasuklah Yaman yang merupakan antara negara Arab termiskin dalam kelompok negara Timur Tengah.

Hanya dengan alasan DEMOKRASI, umat Islam di negara-negara terbabit dijajah. Hanya kerana kegilaan terhadap kebebasan, umat Islam membenarkan campurtangan asing di negara mereka. Dan kesudahan yang menanti mereka, tidak akan bertambah baik, bahkan menjadikan mereka lebih sengsara sepertimana yang berlaku di Iraq dan Afghanistan serta Sudan.

Itulah harga yang perlu dibayar bagi penggadaian Tauhid kepada politik demokrasi!!!

5 comments

KENAPA GELAKKAN CALON-CALON PAS?

Hasanuddin Salim, 48 telah dinamakan sebagai calon DUN Kerdau yang akan mewakili PAS dalam pilihanraya kecil yang akan berlangsung. Hasanuddin Salim akan berhadapan dengan calon UMNO-BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Hasanuddin merupakan bekas calon yang mewakili PAS dalam pilihanraya umum 2008. Dia kalah di tangan Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim dengan majoriti 1,615 undi.

PAS menurunkan Yuhaizad Abdullah, Timbalan Yang Dipertua Kawasan Jasin untuk menentang Roslan Ahmad di DUN N27 Merlimau. Roslan Ahmad adalah AJK UMNO Bahagian YANG DILANTIK. Yuhaizad juga merupakan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Melaka.

Keyakinan tinggi ditunjukkan oleh UMNO untuk mempertahankan kedua-dua kerusi ini pada 6 Mac nanti. Mungkin atas sebab itulah juga, PAS tidak mempertaruhkan jagoan heavyweight mereka di kedua-dua kerusi sekalipun ahli-ahli propaganda mereka mengatakan, PAS mempunyai peluang di kedua-dua kawasan tersebut, terutama sekali di Kerdau.

Namun sesuatu yang agak menjengkelkan ialah apabila calon-calon PAS diperlekehkan dan dilawak-lawakkan sekaligus mengingatkan semula bagaimana UMNO bersikap angkuh, sombong dan bongkak pada 8 Mac 2008 sehingga akhirnya mereka kehilangan majoriti 2/3 di Parlimen dan kehilangan Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Setinggi mana sekalipun keyakinan, kedua-dua calon PAS tersebut pastinya mempunyai keistimewaan masing-masing terutama sekali Hasanuddin Salim yang sudah tentu sangat berpengalaman di DUN Kerdau kerana dia pernah bertanding di situ. Setidak-tidaknya, Hasanuddin dan bala tenteranya akan dapat memastikan kawalan ke atas para penyokong selain menambah undi dari kalangan pengundi baru, khususnya pengundi muda dan generasi kedua serta ketiga di tiga buah FELDA di Kerdau.

Begitu juga di Merlimau. Sekalipun dari mata kasar, UMNO boleh menang besar tetapi jangan lupa, pengundi di Merlimau juga terdiri daripada masyarakat Cina. Apa yang pasti, fenomena undi Cina kepada bukan UMNO-BN masih lagi berterusan. Pandangan masyarakat Cina terhadap MCA begitu teruk ekoran kekalahan Ong Tee Kiat kepada Chua Soi Lek dalam perebutan jawatan Presiden. Ditambah pula dengan prestasi buruk MCA pada PRU12, MCA sebenarnya tidak mempunyai harapan besar untuk menggalas tugas mendapatkan undi Cina buat UMNO di Merlimau.

Seperkara yang perlu diingat, UMNO ada masalah di Bukit Katil apabila gagal menjelaskan tentang perobohan sebuah surau dan tadika PASTI bagi membolehkan sebatang jalan yang bengkok dibina di tapak berkenaan berbanding membina sebatang jalanraya lurus hampir setahun lalu.

Bukit Katil terletak tidak jauh dari Merlimau dan cerita tentang perobohan surau dan tadika PASTI itu masih lagi hangat diperkatakan dan disesalkan.

Jangan gelakkan dan lawakkan lawan meskipun lawan kelihatan kerdil, bersenjata kontot atau kelihatan lemah kerana Nabi Daud a.s yang masih kecil telah membunuh Goliath yang agam dan gagah perkasa dengan hanya tiga butir peluru lastik sahaja!!!

5 comments

BILA SI PEMALAS DIJADIKAN CEO... LAGI 5 TAHUN, KULIM HI-TECH TUTUP BISNES!!!

Aku dok dengaq ramai member2 di KTPC dan Sg Petani dok sembang kata Hj Sobri ni memang tak minat membaca. Kalau bab kerja dia mau semuanya simple saja.

Kalau aku tengok repot yg dia minta tu, bukannya tak baik, tapi kalau ini la caranya report kepada Presiden mampus org bawahan dia nak karang. Hangpa nilai la sendiri...

Email THMSO kpd staffnya - Arahan menghantar report bulanan.
------------------------------------------------
Mon 7/12/2010 10:45 AM
From:
Muhamad Sobri Osman
To:
Abd Syukur bin Haji Ahmad; Ahmad Sabki Yusof; Ahmad Shiraz; Annuar Mohd Saffar; Awang Bin Hashim; Husniyah Yahya; Ibrahim Ahmad; Khairul Fithri Osman; Ku Masharizal Ku Mahmood; Maizan Mohd Hassan; Mohammad Azhar; Mustaffa Said; Nazmi Abdullah;Noor Izam Ishak; Nor Salman; Norizan Dollah; Patrick Teh; Shahiran Hassan; Tengku Nasir;Zulkefli bin Ahmad; Abdul Kadir; Ahmad Takiuddin Bin Shuaib; Aminudin; Annuar Mohd Saffar; Anuwar; Azizan; Elleza; Francis Xavier; Ghazali Bin Ahmad; Hasnah; Kadri; Laily Gmail; Mohd Bakry bin Abu Kasim; Mokhtar; Murali; Najmi; Nor Laily Mat Sharif; Nur Azrin;Saidin; Saridun; Saridun Gmail; Shahril; Shaliza; Shaliza Gmail; Suhaimi; Thiagarajan; Wan Sharina; Zaidi; Zaidi Gmail; Zaiton; Zulkefli bin Ahmad
Cc: Aniza Ramli

Subject: Monthly Report

Asslammualaikum dan salam sejahtera

Please submit your monthly report as requested.

As a reminder, please take note on the items listed below:

1. Subject/Title: Monthly Report (June 2010). Name of month will be change accordingly. This aims to ease sorting task.

2. Date of submission: Before 7th every month.

3. Item to report:
a. Trend of achievement
b. Good News
c. Bad News

4. Length of report: Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down) - Aku tak tau la apa nak tulis kalau report dari satu GLC yg gah di Kedah kalau dlm 1 mukasurat, dah tu tanpa scroll down. Mungkin senang dia nak copy semua report send terus kat Exco.).

5. Report to who ?
a. All VP/DVP submit to President
b. All managers, AM and relevant head of unit – to submit to your immediate superior and cc to VP and P

Thank you and have a nice day
------------------------------------------------

Aku percaya VP ka DVP ka akan pening nak tulis report. Apatah lagi kalau Manager ka AM ka lagi la berserabut. Kena pula yg ada subordinate ramai. Mampus nak compile report seperti yg diminta "Not exceeding 1 page (not more than 1 screen monitor/without scrolling down)".

Aku ambil contoh salah satu Monthly Report yg sempat aku korek di bawah:

Monthly Report yang dihantar oleh THAMS kpd THMSO.
------------------------------------------------
From: Annuar Mohd Saffar
Date: Tue, Oct 12, 2010 at 10:15 AM
Subject: Monthly Report September 2010
To: Muhamad Sobri Osman

Salam THMSO,

Good News:

1. Pilkington is serious about coming into KHTP Phase 4 by May 2011. Solexel is also coming for the third visit in October 2010. - (Sampai la ni sunyi sepi walaupun dah 3 kali Solexel mai melawat. Ada harapan THAMS pi melawat Milpitas California pulak).

2. Ministry of Finance has indicated that funding of P-VED underRMK-9 Sambungan amounting to RM 2.1 mil is already approved. In actual case, from that RM 2.1 mil., the amount that has not been spent yet is RM 1.0 mil. - (Approved RM2.1 mil. baki yg tak spent RM1.0 mil. Mana pi RM1.0 mil. lagi...?)

3. MITI has requested KTPC to re-submit proposal for continued funding VDP Program, which was previously under MeCD’ s work scope. Last year (2009), KTPC obtained RM 876,000 for this VDP Program.

Bad News

1. RMKe-10 New Funding for Phase 4 Infra, Techno Centre Equipment (RM 25 mil), P-VED (RM 10 mil) and PRISE (RM 1 mil) have been put on-hold for 2011-2012. - (On hold benda2 lagu ni yg buat pelabur malas nak mai KTPC).

Trend/Area of Concerns

1. St Gobain wants RM 10 mil facility built for them for Phase 1 of their project. Otherwise, they will supply glass to First Solar from their plant in Chennai. - (Nak bagi facility lagu mana, KTPC dok lena dan nagnga perabih duit kot lain. Kemudahan asas di dlm KHTP put masih lagi tidak memenuhi kehendak pelabur).

2. Suniva, Miasole, and Solexel are requesting various incentives from MIDA/MITI/MOF. These requests can delay their decisions to come into KHTP. - (Adakah alasan sebegini utk THAMS mencari jln utk melancung lagi kot...?).

END OF REPORT
--
Annuar Mohd Saffar
------------------------------------------------

Inilah Monthly Report datangnya dari seorang Executive Director kepada Presiden. Mungkin terlalu rumit nak compile, THAMS terpasa delay 5 hari utk hantar report yg sepatutnya due date yg ditetapkan oleh THMSO "Before 7th. every month".

Report yg cukup simple sehinggakan kalau aku la selaku Presiden, seolah2 menjadi satu beban bagi aku terpaksa fikir dan menilai mencari2 sejauh mana perkembangan dan pembangunan KTPC telah dicapai.

SUMBER: COPY-PASTE DARI BLOG DAHULU KINI DAN SELAMANYA

5 comments

MALU PUNYA PASAL, AWAL-AWAL LAGI DAH UMUMKAN!!!!

Mungkin menyedari peluang PAS tidak begitu cerah di Kerdau, ditambah pula PKR sememangnya 'tidak kuasa' membantu kempen pilihanraya kecil PAS di Kerdau kerana asyik 'kalah direbut PAS' dalam empat kerusi DUN yang dipertandingkan dalam siri pilihanraya kecil terbanyak dalam sejarah, Setiausaha Agung PKR terpaksalah main taktik kong-kali-kong. Konon katanya, UMNO main taktik kotor dengan mengumpan ratusan ahli-ahli PKR keluar parti dan semua itu akan diumumkan dalam tempoh berkempen sebelum hari mengundi nanti.

Konon-kononnya juga UMNO telah 'mengupah' beberapa Ketua Cabang untuk 'memurtadkan' ahli-ahli PKR dengan imbuhan ribuan ringgit seorang. Susulan itu, tindakan tegas akan diambil oleh PKR bagi mana-mana ahli parti yang bersubahat untuk memurtadkan ahli-ahli PKR.

Itu cerita Saifuddin Nasution yang sudah mati akal apabila melihat partinya semakin hari semakin melingkup... mujur juga Saifuddin Nasution memegang dua kerakyatan (kalau dia belum keluar dari PAS). Setidak-tidaknya apabila PKR lingkup dan bungkus, dia sudah ada tempat dalam PAS dan apabila PAS bungkus kerana menerima orang sepertinya, dia boleh pula menyeberang masuk KITA atau paling tidak pun, buat muka sedih dan isi borang keahlian UMNO semula.... macam biasa!!!

Apa yang berlaku sebenarnya ialah perpecahan di kalangan akar umbi PKR di Pahang sememangnya bukan rahsia lagi. Anwar Ibrahim secara tersirat telah pun mengisytiharkan peperangan dengan Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Kuantan kerana memalukan kekasihnya, Azmin Ali. Fauzi Abdul Rahman, sang serigala lapar yang masih mengintai ruang, berusaha mengumpul kekuatan untuk kembali merampas tempat lamanya ketika dia masih Ketua Bahagian UMNO Kuantan dahulu.

Ahli-ahli PKR Pahang tidak lagi perlu menunggu Kerdau untuk keluar parti kerana ramai daripada mereka yang telah pun berbuat demikian. Sama ada menjadi ahli PAS, kembali menjadi ahli UMNO atau pun menamatkan pembabitan aktif mereka dalam politik kepartian.

Bahkan Azan Ismail, Ahli Parlimen Indera Mahkota pun sudah beberapa kali membayangkan kebosanannya dalam politik PKR Pahang. Perseteruannya dengan Fauzi Abdul Rahman Pengerusi PKR Pahang, bukan lagi perkara yang boleh disorok-sorok.

Setakat menyalahkan UMNO untuk KEMAMPUSAN PKR di Pahang, rasa-rasanya tidak ramai lagi yang boleh telan alasan sebegitu. Pemilihan jawatan dalam parti yang dilangsungkan sebelum ini pun sudah cukup untuk membuktikan PKR sememangnya tidak punya ahli lagi.

Dan kerana masih mahu menunjukkan serta membuktikan kepada PAS bahawa PKR masih kuat, Setiausaha Agung PKR itu terpaksa berhelah dengan menjadikan UMNO sebagai kambinghitam. Jadi, kalau PKR kurang membantu PAS di Kerdau, faham-fahamlah bahawa ahli-ahli PKR telah disogok oleh UMNO...

Alasan basi daripada SEEKOR KATAK BERMUKA KETAK-KETAK!!!

2 comments

Blog Archive

Labels