Sunday, July 24, 2016

PUAK PEMUJA JUBUR SI TUA KATA AMERIKA SYARIKAT SIASAT DUIT DICURI DARI 1MDB TAPI 1MDB KATA TAK ADA WANG YANG DICURI... CAMMANA TU?



Kalau percaya kepada para pengikut si tua yang sedang kelam-kabut cuba menyembunyikan hakikat RM100 bilion wang negara yang hilang dan mula dipersoalkan secara terbuka kini, memang seseorang itu mempunyai otak yang sangat lemah dan terlalu bebal. 

Kata mereka, tindakan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) yang mendakwa berbilion wang telah dicuri dari 1MDB mendorong kerajaan Uncle Sam itu mahu menyita harta yang berkaitan, namun 1MDB tetap menegaskan mereka tidak pernah kehilangan sebarang wang. 

Kata-kata mereka disokong oleh WSJ serta laporan Xavier Justo yang diakui sendiri oleh lelaki tersebut, dokumen-dokumen yang diserahkannya (dengan harga RM2 juta) telah diputarbelitkan dan digunakan untuk menipu.

Manakala 1MDB melampirkan bukti menerusi laporan kewangan yang telah disahkan oleh juruaudit bertauliah, malah telah disiasat oleh SPRM, PDRM dan PAC.

DOJ menggunakan tiga sumber dana yang didakwa telah dicuri.

Sumber pertama adalah Good Star yang merupakan sebahagian daripada kerjasama (JV) PetroSaudi-1MDB. 1MDB telah memindahkan USD1.03 bilion kepada Good Star dan USD800 juta kepada PetroSaudi. Pemilikan dan tanggungjawab dana yang dipersoalkan itu telah bertukar apabila 1MDB membayar wang sepertimana yang terdapat dalam perjanjian. 

JV telah menukarkan wang tersebut sebagai pinjaman. Pinjaman dibayar semula oleh PetroSaudi kepada 1MDB menerusi unit-unit pelaburan (modal + faedah/dividen) bernilai USD2.32 bilion. 


USD1.4 bilion telah ditebus dan digunakan sebagai kegunaan modal kerja dengan baki USD940 juta dalam bentuk unit-unit pelaburan. 

Keseluruhan USD2.32 bilion unit termasuklah baki USD940 juta unit dijamin oleh Aabar Investment PJS yang diperbadankan di British Virgin Island (BVI), syarikat yang dipertikaikan dan jumlah tersebut telah dikenalpasti sebagai pertukaran aset hutang antara 1MDB dan IPIC yang kini dalam proses timbangtara di London. 

Hakikatnya, 1MDB tidak boleh mengatakan atau mendakwa dana Good Star atau PetroSaudi adalah wang mereka. 

Seperti yang dilaporkan, PetroSaudi telah membayar kesemua pelaburan 1MDB selain penambahan sebanyak USD481 juta sebagai keuntungan dan dividen. Tiada wang yang perlu dituntut semula daripada Good Star atau pun PetroSaudi. 

Sesuatu yang menarik di sini ialah sekiranya Jho Low dan Riza telah dinamakan serta dituduh kerana salahlaku menerima dana dari Good Star, agak memeranjatkan mengapa Gabenor Riyadh, Putera Turki yang merupakan anak ke-7 Raja Abdullah dan pengasas PetroSaudi, Tarek Obaik tidak dikenakan tindakan serupa sedangkan FBI sendiri menyatakan, mereka turut menerima wang daripada Good Star. 

Sumber kedua adalah daripada Aabar-BVI sebagai sebahagian daripada perkongsian Abu Dhabi-1MDB.

Apa yang dibayar oleh 1MDB? 

USD3.51 bilion kepada Aabar-BVI sebagai cagaran, pelaburan perkongsian dan opsyen penamatan perjanjian. Sebagai tambahan, terdapat USD940 juta jaminan dalam unit-unit pelaburan Cayman dan jaminan kepada USD1.5 bilion unit dana GIL seperti yang disyorkan oleh bank BSI yang berpangkalan di Switzerland.

Keseluruhan pembayaran dan jaminan USD6 bilion itu telah dikenalpasti sebagai aset perjanjian pertukaran 1MDB-IPIC dengan IPIC sebagaimana berikut: 

ASET DARIPADA 1MDB:

USD3.5 bilion deposit tunai dibayar kepada Aabar BVI.
USD1.5 bilion dana GIL (Pengurus dana disyorkan oleh BSI dan dijamin Aabar BVI)
USD940 juta unit dana Brazen Sky (dijamin oleh Aabar Investment Abu Dhabi - bukan syarikat dipertikaikan, Aabar BVI dan ini turut dinyatakan dalam laporan Ketua Audit Negara serta Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam, PAC)






What happened to the guaranteed assets and money given by 1MDB.
The entire USD6 billion of payments and guarantees was identified as assets for the 1MDB-IPIC asset swap agreement in exchange with IPIC based on the following:


Assets from 1MDB:

USD 3.5 billion cash deposits paid to Aabar BVI.
USD 1.5 billion GIL funds (Fund Manager introduced by BSI and guaranteed by Aabar BVI)
USD 940 million Brazen Sky fund units (Guaranteed by Aabar Investments ABU DHABI - not the disputed Aabar BVI - this is in the AG report and the PAC report)


Assets from IPIC:

Assume 1MDB's USD 3.5 billion bond principal
Assume 1MDB's USD 1.5 billion future bond interest
USD 1 billion in cash (paid to 1MDB in June 2015)


IPIC is now disputing that Aabar-BVI is their company and has cancelled the Asset swap agreement but 1MDB insist that the Aabar-BVI is an IPIC company. Therefore, it is now in dispute.


The case is now in the London Court of International Arbitration where initial proceedings had started last month.


Why did 1MDB even transfer or deal with Aabar-BVI in the first place when according to IPIC and Aabar Abu Dhabi, it is not owned by them?
When 1MDB signed the Joint-Venture agreement with Aabar Investments PJS in Abu Dhabi. The discussions was with Aabar's duly-authorized Chairman, Khadem Abdullah al-Qubaisi and their Managing Director Mohamed Badawy Al-Husseiny - both of whom are also indicted by the FBI together with Jho Low.


During the agreement signing, 1MDB also engaged their internal and external lawyers to certify that Aabar Investments PJS Ltd in the BVI is owned by the Aabar Investments PJS in Abu Dhabi.


The attached document which came from here, is the Certificate of Incumbency issued by the incorporation of the disputed Aabar in BVI. This certificate is issued by Hong Kong based Offshore Incorporations Limited (OIL)- he leader in international incorporations and corporate services.







The Certificate of Incumbency states the two directors of Aabar Investments PJS Ltd in the BVI to be the Chairman and Managing Director of Aabar Investments PJS and the sole shareholder to be the Abu Dhabi based Aabar Investments PJS.


Headquartered in Hong Kong, OIL has offices in the BVI, Singapore, Taiwan, Shanghai, Beijing, Shenzhen, Guangzhou, UK, Cyprus and Dubai and has around 220 employees.


OIL is a group company of Vistra Group, which has 2,300 employees in 40 jurisdictions; its global headquarters are in Hong Kong.


If the official incorporation documents, the Chairman of the parent company, the Managing Director of the parent company and both the internal and external lawyers engaged in the joint-venture due diligence tells 1MDB that Aabar Investments PJS Ltd in the BVI is legitimately owned by Aabar Investments PJS in Abu Dhabi, then what else could 1MDB have done differently to certify that this is not a fake company?


The ownership of Aabar-BVI and the associated transfers were also verified through successive audits by external auditors KPMG and Deloitte's over the next few years and no alarms were raised then. Both auditors would have certainly met or contacted Aabar in Abu Dhabi to verify the transactions too.


However, for reasons still unknown, IPIC agreed to the swap deal, paid USD1 billion, paid the interests on the USD3.5 billion bonds,and then only said in April 2016 - an amazing 10 months after the swap deal was signed and years after 1MDB had stated they had paid all those money to Aabar in publicly available financial statements.

But whatever the case, when 1MDB paid those money to Aabar-BVI or Aabar PJS in Abu Dhabi, the ownership and responsibility of the money has transferred to Aabar.



The bottom line:
1MDB cannot say or claim that the money that was transferred from Aabar BVI to Jho Low, Red Granite, Khadem et al as alleged by the US DOJ is theirs. As far as 1MDB is concerned, Aabar BVI is legitimate and owned by IPIC. If money from here was stolen then it was stolen from IPIC and not 1MDB.

For 1MDB to claim that the money is theirs would mean that the entire London arbitration case between IPIC and 1MDB will collapse and 1MDB will end up losing billions while Abu Dhabi's IPIC will get away blameless - despite both of IPIC's most senior executives, their former Managing Director Khadem from 2007 to 2015 and Aabar PJS's Managing Director Mohamed Badawy Al-Husseiny being named as part of the DOJ case and asset seizures.



What happens next? :


1MDB will need to focus on winning their arbitration case by proving that the two senior executives of Aabar and IPIC had acted with full authority of the board and that all checks had shown that Aabar-BVI had legally belonged to Aaabar Investments PJS Abu Dhabi and IPIC.


1MDB believes it has enough evidence and a strong case in winning this case since it deliberately refused to pay for the scheduled interest payments on the bonds despite having RM3 billion in the bank then and allowed the two 1MDB bonds guaranteed by IPIC to default thus triggering the guarantee by IPIC, which forced IPIC to pay up.


If 1MDB wins this case then USD4.5 billion in assets can be recovered from IPIC. If this is the case, it is likely that IPIC will take-over the USD3.5b bonds and allow 1MDB to keep the USD1 billion which they had paid earlier. IPIC will then be the party responsible for reclaiming the USD4.5 assets in Aabar-BVI.


Alleged source of funds 3: The USD1.5 billion invested by 1MDB in BSI Bank investment funds.


What did 1MDB pay?USD1.5 billion invested in registered investment funds recommended by the Swiss-based BSI Bank. This USD1.5 billion was part of the proceeds of the 2013 USD3 billion bond (also known as the 1MDB GIL money) that was raised as part of the proposed joint-venture with Aabar to develop Bandar Malaysia in the year 2013. The remaining USD1.5 billion was used by 1MDB as part of their working capital towards development of TRX, Bandar Malaysia and the power plants business.





Crown Prince of Abu Dhabi, General Sheikh Mohammed Zayed Al Nahyan, witnessed the signing ceremony in 2013.

The proposed Bandar Malaysia JV signed in March 2013 was planned to be an arrangement where 1MDB would raise USD3 billion and Aabar would raise USD3 billion and both parties would contribute to the 1MDB-GIL company to develop Bandar Malaysia.


As Aabar failed to raise their USD3 billion in time and the JV eventually did not take off, 1MDB then decided to use half of their money as working capital while investing the unused portion in an investment fund to avoid negative carry (or paying interest on unused funds raised from a loan).


What happened to the money in the investment funds?
The money is still invested in the funds and was originally also planned to be used as part of the asset swap with IPIC since it is guaranteed by Aabar-BVI.



What happens next? :
Since the asset swap is now in termination, this fund is already in the redemption phase. However, redeeming a unit of USD1.5 billion is not like withdrawing money from a bank. The fund itself would have to sell their investments before paying 1MDB. It is believed that this process is close to completion.


How much of actual "Wang Rakyat" was used by 1MDB so far?
The paid-up capital is RM1 million paid for by the Malaysian Govt. The rest of the funding that went up to RM42 billion at one time was raised from bonds and bank borrowings.


How much in loans does 1MDB still have?
Other than 3 bonds, all the remaining borrowings, lines of credit and other bonds have been paid off by 1MDB during the debt rationalization exercise started in the year 2015.

Since the beginning of 2015, 1MDB has cleared and removed all the following loans from its book:



fully paid RM3.5 billion Powertek loan from a consortium of banks
fully paid RM1 billion standby credit from the govt
fully paid USD150m EXIM bank loan
RM2.4 billion Bandar Malaysia sukuk taken over by 60% buyer of 1MDB.
transferred RM800 million Socso loan into project financing for TRX. This loan is self-amortizing and is already significantly repaid.
removed RM6 billion of legacy power debts previously assumed, as part of the Edra sale
fully paid RM2 billion Marstan loan arranged by Ananda Krishnan which was used to repay the RM2 billion Maybank bridging loan
fully paid USD975m Deutsche Bank loan


After all these other loans had been paid of, 1MDB is still left with RM2.3 billion in cash but has the following renaming bonds.

RM5 billion 2009 long-term bonds that matures in the year 2039- these bonds are tied to the continued development of TRX and is matched to the cashflows of this development.
USD3.5 billion 2012 bonds guaranteed by IPIC that matures in the year 2022. (if 1MDB wins the arbitration then these bonds will likely be taken up by IPIC)
USD3 billion 2013 bonds that matures in the year 2023. - these bonds are tied to the continued development of Bandar Malaysia, which 1MDB still owns 40% of, and is matched to the cashflows of this development.

How much of actual "Wang Rakyat" has actually been lost so far due to the DOJ civil suit?


None so far. Since the amounts alleged "stolen" are from the loans that 1MDB took above and the loans are not due, no actual Malaysian money has been lost as yet. This is assuming that the IPIC dispute can be settled in 1MDB's favour and the USD1.5 billion GIL bonds is redeemed.


It is also important to note that other than the USD3.5 billion bonds which are in dispute with IPIC, 1MDB have not defaulted on any loans or bonds. In fact as pointed out above, many loans have been completely repaid or settled.



The final bottom line.
It must be noted that all 3 sources of funds which the DOJ report listed were all direct dealings with the governments and royal families of two different Arab countries and 1MDB paid directly to accounts instructed by them. If 1MDB was to be scammed, then these countries would have helped to scam 1MDB.

Or if 1MDB itself was a scam then those countries pakat with 1MDB to help scam.


But the real bottom line is this:


If 1MDB manages to win the IPIC arbitration and also redeem the USD1.5 billion GIL funds then 1MDB can truly say that none of their money was missing or stolen.


This means that it is impossible for Jho Low, Riza, Khadem, Malaysia Official 1 (ie PM) or anyone else for that matter to have stolen any money from 1MDB to buy or invest all those assets that the FBI now wants to seize.


But it could mean that someone else would have been cheated instead. It could be Abu Dhabi's IPIC or it could be legitimate profits made from fund investment ventures.


But whose money would that be then that was used to buy art, gamble, buy properties?. It could be Abu Dhabi's IPIC money, Saudi Arabia money or it could be legitimate profits made from fund investment ventures.

20 comments:

Anonymous said...

Ya Allah kau berikanlah petunjuk kpd penulis ini agar beliau tidak menjadi pengkhianat bangsa,negara Dan agama.sesungguhnya dia telah melampaui batas. Ya Allah sesungguhnya kau lebih mengetahui balasan yg paling baik untuk seorang pengkhianat seperti penulis ini. Amin.

saffron rice said...

Halloo kawan,, baru mashukk ke. ,, lama tak update,, baru topup agaknya credit habis
Ayooo bloger nak cakap pasal ekonomi dan pelaburan ,, heheheh old schol,,

Anonymous said...

pendek kata 1mdb sgt suci lagi murni dan untung 42 billio...aduhaiii..

Anonymous said...

You dont go to Hongkong for a certificate of ownership of one company. You just ask its parent company whether they own that company in BVI. A simple logic answer.

Did 1mdb received any confirmation from Aabar Abu Dhabi that they did have a twin brother in BVI? None! ziltch and zero...no confirmation. What proof do you've then?

Anonymous said...

Bodoh. Macamana 1MDB nak kata duit dia kena curi, kalau penyaluran duit tersebut dibuat oleh Malaysian Official #1.

saffron rice said...

Memang lah 1mdb tak pernah cakap duit dia hilang atau kena curi..
Macam mak dan bapa sayang anak yg penagih (drug addict)
Ada ketika mak dan bapa tahu yg anak mencuri dalam rumah tapi mereka buat diam je sehingga
Anak di tangkap dan tengok gelang mak dan duit bapa ada dalam saku anak,, polis tanya mana ambil jawap anak mak bapa aku yg punya
Itu mak bapa yg punya,, tapi Duit 1mbd siapa yg punya,,
Aku adalah penyokong tegar UMNO. Tapi aku pun dah mula meluat dgn UMNO dari pemuda putri hingga ketua ketua tabus,,
Bukan aku dengki tapi aku lihat kemewahan yg melampau,,,
Org melayu kebanyakan yg mewah semua terlibat dgn kerajaan atau jawatan dalam kerajaan dan org politik,,
Setakat usaha semdiri dari bawah hingga berjaya sorry lah,,, menyamun jelah kebanyakannya atau salah guna kuasa

Anonymous said...

Dalam bisnes ada wang yang dinamakan sebagai komisyen. Mereka yang jadi perantara satu penjualan dan transaksi perniagaan akan mendapat komisyen

Wang komisyen boleh digunakan ikut kesukaan pemiliknya asalkan tidak digunakan untuk perkara yang bersalahan dengan undang undang.

Anonymous said...

Pak cik ni orang kampung nak tanya sikit. Apa faedahnya ditubuhkam 1mdb ni ? Meniaga ada untung ke? Dah jual asset pun masih banyak lagi hutang..siapa nak bayar?

Anonymous said...

Bodoh. Doj ada bukti transaksi dan audio tape suara MO1.

Anonymous said...

Anak raja arab saudi tu jadi saksi mahkamah nanti.Dia selamatkan dirinya dulu.mungkin saksi utama.Itu sebab namanya takda.Dulu kata 1 mdb takda masalah.on Track la.pengarah 1mdb mula kelam kabut rasa saya la kan..macam mana nak selamatkan diri. So saya rasa akan ada yg jadi saksi..2 atau 3 orang. Dengar yea TPM Zahid Hamidi pun kata ambil serius kes ini.Takda pulak pertahan macam dulu sebelum confirm muhyidin tak da dalam Umno.Inilah peluangnya kan jadi pm hanya perlu bertindak je tak lambat tak teragak agak..bola ditangannya.Menteri KDN pulak tu.Polis bawah dia secara dekat.Pihak polis pun sekarang serbasalah.maka zahid push sikit mereka akan sahut tugasan tu.Saya kasihankan pihak polis mereka terpaksa begini sebelum ini.Marilah kita doakan kesejahteraan mereka doakan mereka lakukan amanah dengan sebaiknya.So pihak admin tak nak play safe ke..nyatakan sokongan pada TPM zahid akan sokongan anda membantu selesaikan masalah ini.Ada le kesinambungan tugasan korang nanti.ok bro.

Cik Minah said...

Kalau 1MDB takda hilang apa-apa, nampaknya
semua ASSET YANG DIRAMPAS tu tak bolehlah dituntut balik.
Sayang duit 1.5 billion hilang begitu sahaja.
Lepas ni macammana nak berbelanja......????
Tak b olehg lagi guna kad kredit.
Kena bawak duit CASH berbag-bag dalam JET PERIBADI
setiap kali keluar negara.
Takpa........FLYING KICK KAN ADA, boleh jadi tukang
angkat beg-beg duit tu.
Jubur Najib wangikan sebab tu ko cium......KIHKIHKIH

Letka duit 1 billion kalau posting ni DITERBITKAN oleh
si flying kick yang bacul ni.


Cik Minah said...

PENJILAT JUBUR NAJIB, TAKDA TELOR!!!!
Berani cakap sorang-sorang.
Baik tutup blog kamu.
Aku tak baca pun royanan engkau, takat tengok tajuk
dah boleh agak telor kau kecut.

Anonymous said...

eh marah pulak...jeles ker?

Anonymous said...

PUAK-PUAK ANTI NAJIB DAH GILA MEROYAN.
MASUK BLOG PRO NAJIB MENYUMPAH -NYUMPAH TUAN PUNYA BLOG....GILA PUNYA ORANG!!!

Anonymous said...

Memang betul tu.Tidak ada wang 1MDB yang dicuri. Betul sebab 1MDB mana ada duit lagi.Duit sendiri RM1 juta, pinjam bank beribu juta.Belanja beribu juta pulak.Ialah sebab dia orang ingat itu duit bank, bukan 1MDB punya.Jadi bolehlah belanja sakan.Bukankah bodoh namanya dan silap haribulan rakyat yang tanggung beban nanti.Ya Allah ,engkau laknat kan lah orang2 yang tidak amanah ini.

Anonymous said...

Apa bahasa, orang utan pun tak kasar macam ni.Macam tiada iman

Anonymous said...

Kena nilai dari sudut agama lah.Undang2 itu manusia yang buat.Janji Allah redha terhadap urusniaga yang menghasilkan komisen itu.Itu yang terpenting ,abang mat.

Anonymous said...

1MDB dana untuk pelaburan strategik negara. Tapi yang mengurusnya, punya mentaliti yang teramat bodoh. Tak kanlah buat perjanjian dengan A tapi bayar kat C pula. Walaupun ramai orang kampung tapi tak adalah sebodoh tu. Kebanyakan rakyat Malaysia tak sampai level buta huruf lagi. Janganlah layan Rakyat Malaysia seperti badut-badut bodoh kat 1MDB. Sah-sah kita tahu, duit berbillion tu semuanya keluar dengan arahan PM sahaja. Si penerima pun bukan orang lain, tapi anak rosmah dengan konco-konconya saja. Jadi, dalang sebenar hanyalah seorang saja walaupun kita tahu dia bodoh dan hanya tahu menerima arahan dari mastermind berambut besar tu. Yang paling jahat, dalang tersebut terlibat dari usaha mendapatkan dana hingga masuk ke akaun peribadinya. Ini bukan jahat biasa lagi, tapi lengkap semuanya. Penipuan, rasuah, ugutan, pemecatan, salahguna kuasa, pengubahan wang haram, filem lucah. Semuanya sekali, kalau dibanding dengan liwat dah jadi kecil pula. Terlepas dari mulut biawak masuk ke mulut buaya.

Anonymous said...

ramainya fucking retard komen kat atas.. skandal mahathir dengan perwaja steel dah khatam belum , kambing2 ? apa mahathir buat dgn PKFZ ? apa mahathir buat dan kawtim dengan vincent tan berjaya group ? apa mahathir bagi kpd nanda krishnan maxis astro ? fucking retard semua dh khatam belum skandal mahafiraun ??

Anonymous said...

1MDB sahkan yg ia tak de aset di US. DOJ tu nak rampas aset siapa sebenarnya? Kalau aset individu, itu dia punya pasallah, biar dia jawablah. Aku setuju kata Najib, mereka kena bersihkan nama mereka sendiri. Nampak tak penipuan para pemfitnah dan DOJ yg blur dlm isu ini sebab dah diberi dedak.

top