Social Icons

Pages

BULETIN 247

Saturday, January 24, 2015

MAHKAMAH PERSEKUTUAN PUTUSKAN 14 OGOS 2014, PILIHANRAYA PBT TAK BOLEH DIADAKAN, TAPI DAP TAK MAHU TERIMA KEPUTUSAN MAHKAMAH!!!

14 Ogos 2014, Mahkamah Persekutuan memutuskan Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah DAP, tidak boleh mengadakan pilihanraya perbandaran sepertimana yang sedang dikempenkan oleh DAP sekarang ini.

Mahkamah Persekutuan memutuskan kerajaan negeri Pulau Pinang yang ditadbir DAP tidak berkuasa untuk mengadakan pilihan raya bagi memilih ahli Majlis Kerajaan Tempatan. 
Hakim Tan Sri Raus Sharif yang mengetuai panel lima anggota berkata negeri tidak ada kuasa secara unilateral menggantung peruntukan di bawah Akta Kerajaan Tempatan untuk mengadakan pilihan raya tersebut. 
"Pengecualian itu juga bertentangan dengan dasar negara," katanya semasa menyampaikan keputusan sebulat suara yang dicapai hari ini. Raus juga berkata pilihan raya kerajaan tempatan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. 
Katanya Enakmen Pilihanraya Kerajaan Tempatan (Pulau Pinang dan Seberang Prai 2012) yang diluluskan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada 2012 enakmen diluluskan Dewan Undangan Negeri pada 2012 bertentangan dengan Perlembagaan dan undang-undang diluluskan Parlimen. (RUJUK SINI)

Kenapa DAP tetap berkeras untuk mengadakan pilihanraya perbandaran?

The Selangor Chronicle mungkin ada jawapannya!!!

2 comments:

Amp said...

Adoh berhari hari dah nak komen kat sini. Aku suka betul la layout baru transformasi flyingkick. nice one

Anonymous said...

Perlembagaan Malaysia dan undang-undang tubuh negeri adalah daulat Malaysia. Sikap DAP PP sebenarnya banyak merugikan kaum cina dan berani ambil risiko adalah suatu risiko.

 
Blogger Templates