Social Icons

Pages

BULETIN 247

Sunday, February 15, 2015

MENARIK NIH! SHAFEE ABDULLAH IDAM MAHU LIHAT AMBIGA SREEVANASAN DIHADAPKAN KE MAHKAMAH ATAS TUDUHAN MENGHINA BADAN KEHAKIMAN!!!Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili kerajaan dalam pendakwaan rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim kini mahu bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan didakwa menghina mahkamah kerana mengkritik badan kehakiman.

Bercakap kepada akhbar Mingguan Malaysia, peguam Umno itu berkata, Ambiga salah apabila mengatakan Barisan Nasional (BN) salah langkah dalam memenjarakan Anwar.

Kenyataan itu menghina mahkamah kerana ia seolah-olah menyatakan kehakiman dan mahkamah sebahagian daripada BN, yang merupakan gabungan parti pemerintah kerajaan persekutuan, katanya.

"Sepatutnya Ambiga didakwa menghina mahkamah kerana dia menyabitkan mahkamah seolah-olah sebahagian BN. Saya cadangkan Peguam Negara ambil tindakan.

"Kalau perkara-perkara begini dikeluarkan, takkan kita tidak boleh jawab? Kalau kita tidak jawab, rakyat masih percaya," beliau dipetik berkata oleh akhbar milik Umno itu.

Ambiga pada 13 Februari mengkritik Shafee kerana terus menyerang Anwar walaupun selepas kes itu selesai dengan keputusan dibuat Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari.

Mahkamah tertinggi itu mengekalkan sabitan kesalahan terhadap Anwar dan hukuman 5 tahun penjara yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Ambiga pada Jumaat berkata Shafee melakukan sesuatu yang tidak pernah dibuat apabila beliau menyerang seorang tertuduh selepas mahkamah menyampaikan penghakiman.

Sejak penghakiman dibuat, Shafee dilihat mengeluarkan kenyataan dan mengadakan temu bual dengan media berhubung kes itu.

Dalam satu temu bual dengan New Straits Times pada Jumaat, peguam Umno itu berkata, sekiranya Anwar memberi keterangan dari kandang saksi, beliau akan pengsan apabila dikemukakan soalan yang bertubi-tubi kerana beliau tidak akan mampu menjelaskan banyak persoalan.

Bercakap kepada Berita Harian pula, Shafee berkata sebagai seorang yang dianiaya, pengadu kes liwat itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, berhak mendapat keadilan memandangkan mahkamah sejak dari mula konsisten mengatakan beliau seorang saksi yang berwibawa dan boleh dipercayai.

Di dalam Mingguan Malaysia hari ini, Shafee berkata beliau berani melafazkan sumpah di masjid atau di tanah suci Mekah berhubung kes itu kerana beliau yakin Anwar sememangnya bersalah meliwat Saiful.

Pengerusi biro undang-undang DAP Gobind Singh Deo berkata Peguam Negara harus menghalang Shafee meneruskan komentar dan kritikan terhadap kes itu kerana ia dianggap melampaui apa yang dikehendaki daripadanya sebagai Pendakwa Raya, baik dari segi undang-undang, mahu pun etika.SUMBER


10 comments:

HassanNik said...

Good Job Done Tan Sri! Keep It Up, & We Will Be You All Through, & Through.

Anonymous said...

Takkan berlaku! Sebab pemimpin Islam/Melayu-LIBERAL adalah PENAKUT-BANGANG; yg. sungguh MENJELIKkan! Aku berdoa ALLAH SWT balas PENGKHIANATAN pemimpin DAYUS mcm. ni - dan biaq keturunan mereka yg. juga JAHAT, jadi PAPA KEDANA! Kerana itulah yg. sebenaqnya paling diTAKUTI depa - kehilangan KUASA dan KEMEWAHAN anak-beranak serta keturunan depa!

Kalau dah tak mampu jln.kan TANGGUNGJAWAB MEMBELA Islam/umatnya (ini juga termasuk pemimpin-pemimpin NGO-NGO Islam/Melayu PENAKUT), BERHENTI sajalah kerja tu! Jgn. TAMAK sgt. nak terus PEGANG KUASA - takutlah pd. ALLAH SWT! Jadi pemimpin Islam bukan benda KACANG - boleh main-main sewenangnya!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

DAP Gobind Singh Deo tak pula menegur orang-orang yang pro-Anwar daripada mengeluarkan kenyataan yang menghina mahkamah.Biasalah DAPig dengan amalan double standard meraka.

Anonymous said...

tahniah datuk setelah semua benggali2 roti tu di tewaskan kini tiba pula giliran keling paria sekor ni pula.. jgn bg muka tunjukkan yg mamak lg hebat dr benggali dan keling paria yg ckp berdegar2 tp habuk pun tarak..

Anonymous said...

Kabarnya pejabat AG ada spy CIA..Ahjibgor da siasat ke? atau ada org kata kalau Ahjibgor siasat, melayang jawatan dia?

Mana2 badan kerajaan atau pejabat yg memegang kuasa pentadbiran awam, bila ketuanya telah menjadi boneka kepada orang2 luar, jgn terperanjat jika negara jadi porak poranda.

Ketua yg mcm tu lebih pentingkan jawatannya atau melindungi rahsia2nya sendiri dari melindungi kepentingan negara. Yang pertama disuruh oleh orang yg memperjuangkan kepentingan luar (punasihat) ialah buang undang2 yg telah lama melindungi negara ini.. dah buang dah .. kemudian bila suara ala komunis kata nak bawah negeri "X" keluar dari Malaya, dia pun tak mampu atau mahu buat apa2 atau berpura2 seperti tiada apa2 yg berlaku. Sy hairan,pemimpin2 sekelilingya agaknya "brain dead"ke?

Lagi cerita ttg AG, yang syok ttg "penjelasan" AG ialah dia tak mahu? dakwa Ketum bawah 377C sebab "hukumannya lebih berat"??. Helloooo??

Pendakwaan apa2 kesalahan wajib dilakukan dibawah seksyen yang berpadanan dgn kesalahan. Dlm Kes Saiful, dia adalah pekerja bawahan , membuat aduan Ketum telah mensodom Saiful dengan paksaan. Ini kes rogol. Lagi pulak Ketum is a -repeat offender- gET THAT??? REPEAT OFFENDER sebab dia pernah rogol Azizan jugak dlm kes liwat 1

Tapi pulak AG "jelaskan" seksyen 377C "lebih berat hukumannya"????.
Lepas tu pulak AG terkantoi sebab ada juga kes 377B yg mana hukuman dikenakan JAUH LEBIH dari 5 tahun, tapi Ketum yg JELAS repeat offender dapat 5 tahun aja!!.

May God save our country !!

Anonymous said...

Puak BERSHIT tak mahu bantu bersihkan sampah sarap di kelantan kah? mangsa-mangsa banjir menanti anda. Ambiga dan anjing-anjing nya hanya suka menyalak depan mahkamah.

Anonymous said...

Mana kau cedok artikel ni admin? asyik "peguam UMNO" je kat dlm tu...

Anonymous said...

Tolong ye, dalam kes saiful vs anwar, shafiee abdullah adalah peguam yg mewakili saiful, bukan kerajaan @ umno. Saja nk busukkan nama kerajaan @ umno ke apa ni admin? Tulis hati2 k, kerajaan @ umno memang terlibat ke apa?

Anonymous said...

TS Shafee is now being attacked by these people who are scared of him! They are asking him to be sacked etc. They are now really bleeding. We need to give our fullest support to TS Shafee for being brave and professional. He has been brilliant and gave no room for the 14 lawyers for anwar to bluff their way through.

anakmalaysia said...

Tan Sri Shafee...tabik kepada anda kerana dpt meletakkan 'serial sodomiser' dlm penjara kerana sodomiser ni sgt2 bahaya..lepas tu majoriti penduduk Msia amat berharap Tan Sri dgn AG dapat mendakwa 'pariah' seekor ni kerana mulutnya terlalu biadap supaya menjadi pengajaran kepada bangsat2 lain yg sedang aman duduk dlm negara ini.
SYABAS! sekali lagi...We are proud of you!

 
Blogger Templates