Social Icons

Pages

BULETIN 247

Monday, March 30, 2015

POTA MULA DIBENTANGKAN, PARA PEGUAM PAKATAN RAKYAT BAKAL HILANG AKAL SEBAB SUSPEK BOLEH DITAHAN SELAMA 59 HARI!!!Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Rang undang-undang tersebut yang akan membolehkan pihak berkuasa melakukan tahanan pencegahan dibentangkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Suspek boleh ditahan sehingga 59 hari sebelum dibawa Lembaga Pencegahan Keganasan yang mana boleh dikenakan hukuman penahanan selema dua tahun.

Ekoran itu juga, tempoh penahanan juga boleh diperbaharui.

Bagaimanapun, lembaga itu mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada penahanan itu mempunyai asas dan mengarahkan individu itu dibebaskan jika perlu.

Akta itu juga mencegah penahanan daripada mengganggu mahkamah dengan matlamat untuk membuat permohonan semakan kehakiman atau habeas corpus.

Ahli lembaga terdiri darpada pengerusi, timbalan pengerusi dan antara tiga hingga enam menjadi anggota lemabaga, yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong untuk berkhidmat selama tiga tahun.

Pengerusi memerlukan kelayakan undang-undang dan sekurang-kurangnya 15 tahun pengalaman di lapangan tetapi tidak memperincikan kriteria bagi anggota yang lain.


2 comments:

Anonymous said...

Salah Najib jugak sebab dia yang memandai mandai hapuskan ISA .

Anonymous said...

Ini sebab terpengaruh dgn KJ bongok la punye pasal. Oxford konon.....pegedaaa

 
Blogger Templates