Social Icons

Pages

BULETIN 247

Thursday, August 27, 2015

TENTERA MALAYSIA CAMPUR TANGAN SEKIRANYA KERANA BERSIH, DARURAT DIISYTIHARKAN!!!Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hanya akan campur tangan dalam perhimpunan BERSIH 4 jika kerajaan mengisytiharkan darurat, kata panglimanya Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

Zulkifeli berkata ATM setakat ini tidak terlibat menghalang perhimpunan itu daripada diteruskan kerana keadaan masih belum memerlukan tindakan itu diambil, lapor The Star Online.

“ATM hanya akan campur tangan dalam perhimpunan itu jika kerajaan isytihar darurat.

“Jika keadaan dikategorikan sebagai ancaman kepada ketenteraman awam, kami akan ambil peranan polis untuk membendung keadaan,” beliau dipetik sebagai berkata dalam sidang media di Kementerian Pertahanan hari ini.

Zulkifeli menjelaskan bahawa walaupun anggota ATM tidak dikerahkan untuk memantau perhimpunan yang dirancang pada 29 Ogos dan 30 Ogos ini, mereka telah mengadakan sesi latihan tahunan untuk kemungkinan jika keadaan di luar kawalan..

"Kita perlu memastikan bahawa kita sentiasa bersedia, mahir dan cekap dalam tugas kita sekiranya kerajaan mengisytiharkan darurat," katanya.

Zulkifeli berkata adalah penting bagi ATM untuk mengambil langkah-langkah pencegahan kerana beliau bimbang kejadian yang sama dengan pengeboman 17 Ogos ini Kuil Erawan Bangkok, Thailand mungkin berlaku di negara ini.

"Kami bimbang jika perhimpunan seperti ini terjadi darurat atas sebab-sebab tertentu. Bagaimana jika berlaku seperti bom di Thailand- ada orang yang mengambil kesempatan... ini yang kita bimbang.

"Terdapat banyak faktor yang boleh menukar perhimpunan, bagaimanapun aman, kepada huru-hara," kata Zulkifeli.

Sementara itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memutuskan untuk menyekat laman web yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai menyertai perhimpunan BERSIH 4.

Dalam kenyataannya hari ini SKMM berkata perhimpunan tersebut boleh mengganggu-gugat kestabilan negara dengan memetik kenyataan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

"Sehubungan itu, MCMC ingin memperingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam berkongsi maklumat di laman-laman sesawang dan media sosial, terutamanya kandungan yang boleh menyalahi mana-mana undang-undang Malaysia," kata SKMM.-27/8/2015 (AGENDA DAILY)

No comments:

 
Blogger Templates