Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, March 15, 2016

ALAMAK!!! NETIZEN MEMPERSOALKAN PEMUSNAHAN PERNAS OLEH DR. MAHATHIR UNTUK DIAMBILALIH OLEH SYARIKAT SYED MOKHTAR DAN KEHILANGAN BERBILION HARTA PERNAS HOLIDING!!!Semasa Dr. Mahathir dipecat dari UMNO tahun 1971 Tun Razak tubuh Pernas dengan modal dibenar RM50 juta dan modal berbayar RM12 juta. Pernas diberikan hak ekslusif untuk mengedar, mengendali dan membeli barangan dari China semasa lawatan Tun ke Beijing bernilai lebih RM400 juta. Selepas kematian arwah Raslan, Ku Li ambilalih Pengerusi Pernas.

Syarikat Pernas MNI diberi hak ekslusif kendali semua insuran kerajaan. Berdasar pada rangkaian runcit Boots di UK, Booker McDonnell di Africa dan Carribean, Pernas Edar ditubuh untuk bantu peruncit Bumiputera.

Tahun 1971 juga Pernas Construction, Pernas Properties, Pernas Trading, Pernas Engineering, Pernas Securities ditubuhkan . Pernas Engineering jslin kerjasama dgn Nippon Electric, Arnold Otto Meyer Hamburg, Munck International Norway, Gliksten Export UK. Pernas Securities pula jalin kerjasama dgn Far Eastern Hotel Dev (Hilton), Goodyear Tyre, Sime Darby, Hickson Chemical, Cadbury Confectionary, Electrolux.

1978 Pernas Mining ditubuh untuk ambil alih semua kepentingan London Tin (MMC). Pernas juga kuasai PNSL. Pendek kata diawal 70-an harta Pernas bernilai berbilion ringgit yang menyumbang kepada sebahagian dari 15% ekuiti Bumiputera di segenap bidang dari peruncitan, pengedaran, insuran, perkapalan,hotel, harta tanah... satu keajaiban yg tak dapat disangkal. Soalnya siapa yang rompak seluruh harta Pernas, yang bunuh Pernas Edar, Pernas Trading?

Ke mana hilang nya berpuluh bilion harta Pernas?

Mari kita lihat pula sejauh mana keberkesanan pimpinan dalam melaksanakan agenda bumiputera berdasarkan fakta yg baru saya perolehi dari EPU JPM -

Peratus pemilikan ekuiti Bumiputera mengikut tahun SEJAK DEB DI LANCARKAN adalah seperti berikut:-

1970-2.4%(pelancaran DEB)
1983-18.7%(awal Tun M)
2002-18.7%(akhir Tun M)
2004-18.9%(awal Pak Lah)
2010-23.1%(awal DSN)
2011-23.5% .
Data 2014 sedang dikemaskini oleh EPU/SSM .

Menarik statistik ini..SUKAR DI PERCAYAI TAPI ITULAH REALITINYA..22 Tahun di tampuk kuasa dgn segala projek mewah dan mega...tetapi pemilikan EQUITY BUMIPUTERA dibawah DEB/DPN di zamannya meningkat 0%!!!

Legasi yang ditinggalkan ialah beberapa SUPER RICH/MAHA KAYA BUKAN BUMIPUTERA YG MENGUASAI TELCO,IPP,PERJUDIAN,HARTA TANAH DLL TANPA PERLU DI
SEBUT SIAPA MEREKA...siapa yg menghancurkan ekonomi dan hak Rakyat? - Dari FB Rafi Awang Kechik

FAKTA.

Pentaksub Mahathir kata dialah yang memajukan orang orang Melayu, dialah yang membela nasib Bumiputera TETAPI bila aku bertanya KENAPA DEB GAGAL pada zamannya?

Jawapan yang diperolehi :

1. Mahathir berani menyelar Yahudi
2. Mahathir bina KLCC, KLIA, SIC bla bla bla
3. Mahathir buat Proton (yang dah 30 tahun tak pernah untung)

Maka aku ulangi soalan :
KENAPA DEB GAGAL dizamannya?
Jawapan recycle yang diberi iaitu 1,2,3 dan kentut Mahathir wangi (ni saja aku tambah)

MASIH TAK NAMPAK LAGI KENAPA DAP AMAT BENCIKAN NAJIB?
MASIH TAK NAMPAK LAGI KENAPA CINA BEGITU SAYANG PADA MAHATHIR?

Sudah lupakah kita siapakah yang menguasai senarai terbaru 50 Individu terkaya Malaysia?

Jawab jangan tak jawab! - DARIPADA FB Muzzaffar Shah... baca seterusnya di BULETIN 247


2 comments:

Anonymous said...

orang tak kisah lama dah..sekarang orang kisah kan GST, toll, RM jatuh & 1MDB...

Anonymous said...

Ye ke ? Tok Aki dan opah aku kisah... .

 
Blogger Templates