Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, May 24, 2016

PRK SUNGAI BESAR SEBAGAI DATELINE UNTUK PKR BERPECAH KECUALI TUN DR. MAHATHIR DILANTIK SEBAGAI MURSYIDUL AM PKR!!!!Satu-satunya alasan, sebab dan punca PKR ditubuhkan di negara ini sebagai sebuah parti politik adalah untuk melawan Tun Dr. Mahathir. Kebencian terhadap Tun Dr. Mahathir sama ada sebagai Perdana Menteri, Presiden UMNO mahupun setelah bergelar mantan, tidak pernah susut dan surut. Dalam apa keadaan sekalipun, nama Tun Dr. Mahathir dan  perbuatannya ke atas Anwar Ibrahim yang hampir menjadi Perdana Menteri dan mengukuhkan empayarnya sendiri menyaingi empayar kroni Mahathir di atas wang rakyat, terus diungkit ulang.

Dan untuk 'menyedapkan' cerita, alasan yang seringkali digunakan adalah untuk memerangi RASUAH dan PENYELEWENGAN KUASA. Alasan yang sama digunakan oleh Tun Dr. Mahathir dalam penentangannya terhadap Najib Abdul Razak sekarang.

Namun di dalam PKR sendiri, bekas-bekas penyokong atau mereka yang pernah bekerja di bawah Mahathir, masih wujud. Golongan tersebut terdiri daripada mereka yang tidak mempunyai peluang dan ruang di dalam UMNO tetapi sangat laparkan kuasa. Mereka kekal berada di dalam PKR dan mencipta lingkungan kuasa sendiri

Kini, Tun Dr. Mahathir bukan sahaja tidak lagi berkuasa dan tidak berpengaruh selain kekurangan sokongan selepas bukan lagi menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO, tetapi juga telah mengisytiharkan diri keluar dari parti yang ditubuhkannya di atas puing-puing UMNO Lama yang diharamkan oleh mahkamah pada tahun 1987 dan melancarkan gerakan menggulingkan Najib serta menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional.

Golongan pro-Mahathir di dalam PKR melihat peluang dan ruang buat mereka untuk mendaki kuasa menggunakan Tun Dr. Mahathir biarpun pengaruh bekas Perdana Menteri itu hanya membabitkan para pengkagum serta pentaksubnya sahaja.

Deklarasi Rakyat yang diinisiatifkan oleh Tun Dr. Mahathir dan Lim Kit Siang, telah dijadikan sebagai alasan. Walaupun Lim Kit Siang telah menjauhkan diri daripada Tun Dr. Mahathir kesan daripada penentangan dalaman DAP sendiri, tetapi individu seperti Azmin Ali, terus bergayut di badan Tun Dr. Mahathir.


Azmin Ali bukan calang-calang orang. Dia merupakan antara anggota asal PKR yang bermula dari zaman PKR hanyalah sebuah NGO sebelum diangkat oleh PAS menerusi bekas Presidennya, Allahyarham Fadhil Nor sebagai sebuah parti atas dasar belas kasihan dan simpati kepada keluarga Anwar Ibrahim.

Dengan kedudukan sebagai Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali ada pengaruh besar. Zaid Ibrahim dan Khalid Ibrahim adalah mangsa kepada kuasa dan pengaruh Azmin Ali. Azmin Ali mempunyai orang-orangnya di dalam semua sektor dalam PKR sekaligus PKR dilihat lebih Azmin Ali berbanding Wan Azizah biarpun isteri Anwar Ibrahim itu adalah Presiden PKR.

Rafizi Ramli adalah si pelahap kuasa dan laparkan perhatian. Kedudukan Azmin Ali di sebelah Tun Dr. Mahathir telah dilihatnya sebagai peluang untuk mengukuhkan kedudukannya walaupun pada masa yang sama, dia beralasankan untuk menyelamatkan pengaruh serta kedudukan Wan Azizah dan Nurul Izzah serta Nurul Nuha dalam PKR.

Seperti yang dituduh oleh Latheefa Koya, Rafizi Ramli dengan sengaja telah mendedahkan surat peribadi lapan muka surat Anwar Ibrahim kepada umum bagi menimbulkan persepsi dan penentangan ke atas Azmin Ali. Tuduhannya tentang amalan rasuah wang serta wanita di dalam PKR,, merupakan salah satu elemen 'Langkah Kajang' yang dikitar semula bagi menimbulkan sentimen dan desakan agar Azmin Ali ditendang dari puncak kuasa.

Berjawatan Setiausaha Agung serta Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli sebenarnya bermain api apabila dia cuba mengusik kedudukan Azmin Ali. Pro-Azmin Ali kini mulai muncul dan mempertahankan Azmin Ali walaupun mereka tidak berkata apa-apa tentang Tun Dr. Mahathir.

Secara awam, pertentangan antara Kem Azizah dan Kem Azmin Ali kurang publisiti tetapi orang-orang PKR sedar, retak mereka hanya menanti belah. PRK Sungai Besar adalah medannya. Selepas PRK Sungai Besar dan PKR Kuala Kangsar, perpecahan PKR akan menjadi bertambah lebar dan Wan Azizah dilihat tidak berupaya lagi untuk menyelamatkan parti nyamuk itu daripada berpecah.

Kecuali semua pemimpin PKR sepakat untuk menjadikan Tun Dr. Mahathir sebagai pemimpin utama mereka berjawatan Mursyidul Am!!!


No comments:

 
Blogger Templates