Social Icons

Pages

BULETIN 247

Friday, September 30, 2016

BILA ADUN DAP BELA PERMATA YANG DIKECAM DAN DIGELAK-GELAKKAN RAMAI MELAYU!!!Yeo Bee Yin, wakil rakyat Damansara Utama dari DAP, membela PERMATA dengan mengatakan, pelaburan kerajaan untuk penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak (ECCE) memberi manfaat kepada pembayar cukai.

Menurutnya lagi, ECCE mempunyai matlamat yang sangat baik iaitu mengurangkan kos kebajikan sosial, menurunkan jenyaah, menambah hasil negara dan memperolehi pulangan tertinggi dalam pembangunan sumber manusia.

"Justeru, sebarang usaha kerajaan membangunkan ECCE, termasuklah PERMATA, tidak harus ditolak terus hanya kerana orang yang mendokongnya tidak disenangi," kata Yeo.

Bunyi macam indah, kan?

Atau barangkali juga, Yeo Bee Yin sengaja mencabar kewibawaan perintah daripada puncak kuasa dalam DAP iaitu Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng apabila memberikan kredit kepada PERMATA.

Dan apabila menyebut PERMATA, bererti mahu tidak mahu terpaksa menyebut juga Rosmah Mansor.


Memuji PERMATA serta tujuan penubuhannya yang murni membawa maksud, memuji Rosmah Mansor dan memperakui usahanya dalam membina generasi baru yang lebih stabil minda serta utuh diri.

Habis tu, mengapa pula PERMATA dikecam bertalu-talu oleh para pemuja DAP sedangkan pada masa yang sama, para pemimpin dan sesetengah wakil rakyat DAP pula memuji keberkesanan PERMATA, malahan kepentingan untuk penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak di negara ini?

Atau adakah kerana Yeo Bee Yin bimbang sekiranya, komposisi kaum yang tidak seimbang di kalangan kanak-kanak PERMATA akan bertukar berbanding sekarang, membuatkan dia ditolak ke hadapan oleh pucuk pimpinan DAP memberikan pujian untuk memastikan komposisi tersebut tidak berubah atau pun ditambah lagi?

Adakah Yeo Bee Yin mahu mengekalkan status quo di kalangan kanak-kanak PERMATA, membuatkan dia terpaksa dan melembutkan lidahnya memberikan pujian kepada program kerajaan itu?

Pastinya ada muslihat tertentu apabila tiba-tiba sahaja wakil rakyat DAP menjadi baik dan memuji-muji sedangkan seperti yang diketahui, tiada apa-apa yang baik pada mereka tentang negara ini, melainkan diri dan organisasi mereka sahaja!


2 comments:

Anonymous said...

Falsafah cina bukit:
Kalau musuh lemah kasi mati..
Kalau musuh setanding buat kawan..
Kalau musuh kuat angkat kaki...

Dap sudah rasa bahang kebangkitan melayu dan sedang berkira-kira utk berbaik-baik...kahakk tuuiii

Anonymous said...

Peribahasa Cina,

Yg memuji biasanya musuh,

Yg menengur biasanya rakan..

 
Blogger Templates