Social Icons

Pages

BULETIN 247

Friday, October 7, 2016

RASUAH JABATAN AIR SABAH: MENGAPA ISMAILY BUNGSU PENGARAH STRATEGIK SHAFIE APDAL GELABAH BEWAK?
Penulis: Rozmi Mokhtar

Individu yang ditangkap adalah Pengarah (Ag Tahir Talib), Timbalan Pengarah (Ir Teo Chee Kong) serta dua individu lain yang ada kaitan dengan kes tersebut.

Fakta penangkapan, ada hubungan dengan projek air di Sabah sejak tahun 2010 bernilai RM3.3bilion di bawah KKLW.

Untuk sementara tiada sesiapa yang menghubungkan para individu yang ditangkap tersebut dengan mantan Menteri KKLW- Datuk Shafie Apdal, akan tetapi, apabila berlaku sahaja penangkapan bagi kes rasuah tersebut Ismily Bungsu Pengarah Strategik Komunikasi Shafie yang melantik dirinya sendiri tiba-tiba gelabah.


Fakta praktikal semasa Shafie menteri KKLW, setiap projek kendalian kementerian itu dilaksanakan sendiri oleh kementerian tersebut, baik proses memanggil tender, perlantikkan kontraktor dan pelaksanaan, sementara pembayaran melalui Bendahari Persekutuan. Pendek kata, Kerajaan Negeri, langsung tidak terlibat. Memang, Kerajaan Negeri kerap meminta, agar peruntukan daripada Persekutuan yang disalurkan melalui KKLW, hendaklah dimasukkan ke dalam Bendahari Negeri, namun permintaan tersebut tidak pernah dipersetujui.

Jikapun, Menteri tiada kuasa sepertimana dakwaan Ismaily meluluskan projek bernilai ratusan juta, namun Menteri boleh menulis kepada Kementerian Kewangan meminta Kementerian meluluskan projek-projek yang dipersetujui untuk kontraktor/syarikat tertentu, sesuai dengan rekomendasi menteri. Inilah yang berlaku, sejak sekian lama, semasa Shafie Afdal menteri KKLW.

Bagi projek-projek air di Sabah, kebanyakkannya dilaksanakan melalui tender terhad. Melalui tender terhad itu, pihak Jabatan Air atau broker menyediakan 10 syarikat yang mempunyai kelayakkan, dan 10 syarikat ini, sebenarnya dikawal oleh individu-individu yang ada hubungan dengan Pengarah dan Timbalannya, sepertimana jumpaan siasatan SPRM. Modus Operandi dua individu itu adalah mengumpul syarikat-syarikat apakah mereka menyewa syarikat tersebut dengan bayaran tertentu, atau jika syarikat itu terpilih, mempunyai option untuk melaksanakan projek, tetapi dengan bayaran tertentu yang ditentukan oleh dua individu tersebut. Mungkin sahaja Menteri tahu, atau KSU Kementerian tahu, ataupun tidak perasaan, kerana setiap projek, dilaksanakan oleh syarikat-syarikat berbeza, atau syarikat yang sama atas sebab tender terendah atau tender yang dipersetujui oleh jawatankuasa tender.


Oleh kerana, syarikat-syarikat yang termasuk dalam 10 syarikat yang mengemukakan tawaran, dikawal dibelakang tabir oleh dua individu atau broker, maka syarikat manapun yang mendapat peluang atau yang dipilih, maka tetap dikawal oleh dua individu tersebut.

Penulis tidak menuduh sesiapa, biarlah SPRM menentukan kes mereka di mahkamah terhadap para individu tersebut. Namun penulis terkilan, mengapa sampai, Ismaily membuat kesimpulan, bahawa Pengarah adalah kroni Ketua Menteri, ahli Umno merangkap Bendahari Umno Kimanis. Ag Tahir, menjadi Pengarah Jabatan Air atas kelayakan beliau untuk dilantik, bukannya lantikan politik. Bagaimana pegawai kerajaan menjadi kroni Ketua Menteri? Berhubungan dengan keahilan Umno, mungkin sahaja Ag Tahir Talib merupakan ahli, namun memegang jawatan dalam parti, adalah tidak mungkin, kerana perlembagaan Umno tidak membenarkannya. Lagipun, dalam rekod Umno, tiada nama Ag Tahir Talib pernah menyandang sebarang jawatan dalam Umno amnya, dan khasnya Umno Kimanis. Untuk makluman umum, Bendahari Umno Kimanis adalah Datuk Raymond Gofrey@ Mohd Rizal Abdullah.

Nampaknya, melalui penangkapan Ag Tahir Talib dan Ir Teo Chee Kong, kumpulan Datuk Shafie Apdal terasa bahangnya, sebab itu, Ismaily menjalankan psikologi songsang, dengan membuat dakwaan terlebih dahulu terhadap individu yang ditangkap sebagai proksi Ketua Menteri Sabah.

Mengapa Gelabah Ismaily,
Mengapa dalam keadaan ini memfitnah?

MULA FAHAM DAH.....


4 comments:

Anonymous said...

Mari kita lihat siapa yg kenaaaa....

Anonymous said...

Patutlah Celah Gelegar... Putera Merdeka... Din Turtle... kluangman... dan beberapa lagi Blig penjilat Tun tak seminit pyn ulas penangkapan ni..... macam tertelan lidah sendiri nampak..... baru faham sekaeang....puiiiii....

Anonymous said...

Kalau bersalah terimalah hukuman didunia ini.Jangan tambah dosa memfitnah org lain pulak.

Kent Azaha said...

Negeri lain tak nak siasat ke? Contoh Terengganu walaupun bukan pejabat bekalan air terlibat. .. broker tak ada ke?

 
Blogger Templates