Social Icons

Pages

BULETIN 247

Thursday, January 19, 2017

MUHYIDDIN TIDAK BUTA TULI TAAT KEPADA SULTAN TETAPI SENTIASA MEMBUTA TULI MENTAATI MAHATHIR!!!Akhirnya Muhyiddin Yassin menunjukkan dengan siapa sebenarnya kesetiaannya diberikan, walaupun pada masa yang sama, dia menyatakan kesetiaannya kepada rajanya tidak boleh dipersoal tetapi kesetiaannya juga tidak membuta tuli.

Dengan kata lain, Muhyiddin Yassin cuba menggunakan falsafah popular Hang Jebat dalam menunjukkan dia sebenarnya adalah pejuang rakyat.

Sayangnya, kisah lama Muhyiddin sewaktu menjadi Menteri Besar Johor, turut terburai sama. Kisah lama yang membabitkan tanah-tanah rezab Melayu yang diserahkan kepada pihak asing yang kemudian membina bandar baru yang menjadi milik mereka, sepertimana yang berlaku ke atas Kampung Haji Manan di Kluang.


Kampung Haji Manan dan Kampung Melayu Kluang serta syarikat pemaju BCB, hanyalah sebahagian daripada kisah bagaimana Muhyiddin menggadaikan tanah kepada pihak asing. Dan di Johor, ianya bukanlah satu cerita dalam kain kerana rata-rata mereka yang pernah bermenteri besarkan Muhyiddin, amat tahu dan maklum dengan cerita ini.

Kalau dahulu, tanah-tanah rezab Melayu di Johor digadaikan kepada syarikat-syarikat Cina dan Muhyiddin langsung tidak rasa bersalah, tetapi kali ini, dek kerana kesetiaannya kepada Mahathir, Muhyiddin secara tiba-tiba menjadi anti pelaburan China. Muhyiddin senada dengan Mahathir yang takut orang Cina lebih ramai dan rumah-rumah yang dibina di Forest City tidak boleh dimiliki oleh Melayu tempatan.


Walhal, sepanjang sejarah pembinaan hartanah di Malaysia ini, berapa kerat Melayu yang boleh membeli hartanah bernilai tinggi. Tengok sahajalah di Kluang, berapa unit premis yang dibangunkan oleh BCB di atas tanah rezab Melayu Kampung Haji Manan, dimiliki oleh orang Melayu?

Muhyiddin mengulangi dakwaan Mahathir dan lebih sanggup berkonfrontasi dengan KDYMM Sultan Johor berbanding mengecilkan hati Mahathir:

(1) Muhyiddin mendakwa syarikat asing telah membeli tanah-tanah untuk dibangunkan dan dijual.
(2) Muhyiddin mendakwa para pekerja terdiri daripada warga asing yang sebahagian besarnya didatangkan dari Negara China dan bahan binaan juga diperolehi dari Negara China.
(3) Muhyiddin menuduh para pembeli unit-unit kediaman berjumlah 700,000 unit kesemuanya juga adalah warganegara China.


Sebelum itu, KDYMM Sultan Johor telah bertitah:

"Jika pelabur mahu melabur di Johor Bahru, adakah kita kata 'tidak, tidak, jika anda dari China, anda tidak boleh datang'. Adakah logik di situ?
"Sesiapa sahaja yang berfikiran waras tahu pelabur China antara yang terkaya dan paling berpengaruh pada hari ini."
"Jadi mengapa ada masalah?"
"Beta mengalu-alukan semua pelabur."

KDYMM Sultan Johor juga bertitah yang Johor perlu lebih agresif dalam mempromosikan negeri it untuk menarik lebih banyak peluang perniagaan baru.

"Oleh sebab itulah, beta sendiri pergi mencari pelabur ke negeri ini."
"Kami berjaya menarik syarikat-syarikat China. Mungkin kita juga perlu menarik syarikat-syarikat dari India dan negara-negara lain."
"Sebagai penjaga rakyat, beta tahu apa yang terbaik untuk rakyat Johor."

Kesetiaan membuta tuli Muhyiddin kepada Mahathir jelas terbukti apabila dia mengulangi tentang 700,000 warga China yang kononnya akan bermastautin di Forest City.


Sedangkan hanya 10,000 unit sahaja yang ditawarkan kepada warga asing. Dan ianya bukan hanya untuk warga China semata-mata, tetapi juga untuk warganegara Australia, Timur Tengah dan negara-negara lain.

Untuk rekod, Forest City terdiri daripada pembangunan kawasan kediaman, perkhidmatan, perdagangan, pelancongan, perhotelan dan lain-lain. Projek ini merangkumi keluasan lebih 1,386.05 hektar, dibina 4 pulau buatan manusia di Iskandar Malaysia, Johor.

Muhyiddin bercakap tentang tanah pusaka?

Elok Muhyiddin bezakan juga antara tanah rezab Melayu, dengan tanah tambak.

Konsesi tol lebuhraya tu betul pusaka yang mana cucu cicit rakyat Malaysia perlu menanggung dan membayarnya untuk mengkayakan kroni!!!


No comments:

 
Blogger Templates