Social Icons

Pages

BULETIN 247

Thursday, April 20, 2017

BUKAN MELAYU SAJA, CINA PUN KENA TUTUP KEDAI GARA-GARA PULAU PINANG TAK ADA DUIT!!!Acap kali kita disajikan berita tentang kezaliman Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan PBT-PBT di bawahnya terhadap golongan penjaja dan peniaga kecil Melayu.

Hakikatnya kezaliman Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Guan Eng tidak hanya ke atas orang Melayu tetapi sesiapa sahaja yang berstatus marhein.

Kebencian DAP kepada golongan marhein terserlah dan terbukti apabila mereka langsung tidak diberikan tempat dan perhatian sebaliknya hanya dijadikan sebagai bahan menarik undi dan sokongan.

Dalam bahasa yang lebih mudah, golongan marhein tidak dianggap langsung sebagai manusia yang bernilai sebaliknya hanya benda yang boleh dimanipulasikan dan dijadikan bahan untuk Lim Guan Eng melakonkan watak hero.

Itulah yang berlaku apabila gerai Ais Kacang Swatow Lane yang terkenal, terpaksa ditutup dan perniagaan tersebut terpaksa dihentikan pada hujung bulan ini selepas beroperasi setiap hari hampir seratus tahun. Perniagaan yang pada mulanya menggunakan gerai di suatu sudut di Swatow Lane pada tahun 1923.

Perniagaan milik keluarga yang kini dijalankan di medan selera New World Park selama 15 tahun, terpaksa ditamatkan.


Pengendali kedai, Lee Eng Lai, 67, berkata mereka terpaksa berhenti berniaga kerana tidak mampu menanggung kos sewa kedai yang meningkat berkali-kali ganda selain syarat-syarat lain yang dikenakan oleh pengurusan bangunan.

Semenjak tahun 2008, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah meluluskan kenaikan sewa premis lebih 100% yang ditentang keras oleh peniaga-peniaga dan penjaja-penjaja kecil.

Menurut Lee Eng Lai lagi, mereka sudah tidak ada tempat lain untuk berniaga dan tidak ada pilihan selain menutup perniagaan mereka. Hari terakhir mereka berniaga di New World Park adalah pada 30 April.

1 comment:

Anonymous said...

Pan kata Dap baik..

 
Blogger Templates