Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, May 9, 2017

RUGI BESAR PENGUPAH-PENGUPAH SARAWAK REPORT APABILA YANG DIHANTAR HANYALAH BERUK-BERUK BERKULIT PUTIH!!!
Sebuah klip video yang memperlihatkan gelagat tiga orang kulit putih yang dipercayai dari Sarawak Report, sedang terlompat-lompat di luar pagar Royal Society dan cuba mengganggu Rosmah Mansor, menjadi tular di media-media sosial.

Clare Rewcastle-Brown dalam satu kenyataan, menafikan telah menghantar ketiga-tiga ekor monyet putih itu untuk mengacau Rosmah Mansor. Namun yang pastinya, ketiga-tiga ekor monyet putih tersebut pasti diupah oleh satu atau dua pihak untuk membodoh-bodohkan diri mereka sendiri.

Mengulas berhubung klip video berkenaan, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Salleh Keruak menerusi blognya, sskeruak.blogspot.my berkata, gelagat orang dari Sarawak Report itu amat menjijikkan dan menggambarkan betapa rendahnya akhlak mereka, apatah lagi diketahui Sarawak Report hanyalah sebuah media Internet yang berasaskan kepada 'UPAH PALING BESAR, itulah tuan mereka'.

Sarawak Report memulakan pemberitaan negatif tentang negara ini dengan isu BAKUN dan masyarakat Penan. Bruno Manser, seorang aktivis dari Switzerland yang juga merupakan seorang pemburu orkid liar eksotik bernilai tinggi berhadapan dengan masalah untuk membawa keluar benih orkid yang diperolehinya dari hutan di Sarawak. Dan kebetulan pula, projek Empangan Bakun yang sebenarnya merupakan sebuah projek pembalakan besar-besaran yang cuba ditutup dengan pemberian kontrak pembinaan kepada sebuah syarikat pembinaan yang tidak berkeupayaan dari Eropah, sedang dijalankan.

Bermula dari situlah, Sarawak Report menyerang Malaysia terutama yang membabitkan alam sekitar. Sarawak Report turut memberikan 'bantuan' secara tidak langsung mempublisitikan DAP Sarawak sebagai juara alam sekitar tempatan. Dan apabila isu membabitkan 1MDB diperkatakan, Sarawak Report adalah perintis kepada pendedahan-pendedahan tersebut setelah mengubahsuai laporan-laporan yang diseludup keluar oleh Xavier Justo, eksekutif PetroSaudi yang kemudiannya menjalani hukuman penjara kerana ugutan di Thailand.Daripada Xavier Justo, kaitan antara Sarawak Report dengan beberapa orang pemimpin pembangkang di Malaysia termasuklah Nurul Izzah Anwar Ibrahim, terdedah. Justo mendedahkannya menerusi transkrip perbualan WhatsApp yang menunjukkan bagaimana dia bukan sahaja telah ditipu oleh dua orang taikun media pro-DAP yang dihubungkan menerusi Tony Pua dan pengarang Sarawak Report, Clare, tetapi juga bagaimana dia menolak tawaran RM2 juta dalam bentuk kontrak dan tender jikalau Pakatan berjaya menumbangkan Najib Abdul Razak menggunakan dokumen-dokumennya yang telah diubahsuai dan dipinda.

Benarlah seperti yang dikatakan oleh Salleh Keruak, pengacau-pengacau dari Sarawak Report itu jelas sangat biadap dan berasakan mereka lebih mempunyai hak untuk berlaku biadap sekaligus menunjukkan mereka sebenarnya terdiri daripada golongan manusia yang tidak ada standard.

"Kita menjangkakan orang yang konon-kononnya dari England menunjukkan sdikit hormat kepada isteri Perdana Menteri negara lain tetapi nampaknya diplomasi hanya untuk diamalkan untuk kalangan mereka sahaja."

Menurut Salleh, perbuatan menjerit dan membuat tuduhan liar yang berasaskan kepada pembohongan yang telah dibuktikan berkali-kali sambil memberi alasan itu adalah kebebasan bermaklumat, menunjukkan dengan jelas motif sebenar Sarawak Report yang perlu berbuat apa-apa sahaja demi upah yang diterima. Malahan, pertanyaan salah seorang daripada wartawan Sarawak Report itu, mengapa Rosmah datang ke United Kingdom sekiranya tidak mahu diekori, juga menunjukkan mereka sebenarnya tidak ada apa-apa hujah fitnah lain kecuali melakukan serangan peribadi terhadap Rosmah Mansor.

Sarawak Report sebelum ini enggan menyahut cabaran mendedahkan punca kewangan mereka yang mendorong mereka melakukan serangan ke atas Malaysia serta Najib Abdul Razak. Malahan Sarawak Report enggan mendedahkan atau menyiarkan laporan kewangan mereka walaupun didesak berbuat demikian.

Sarawak Report telah membuat beberapa tuduhan liar berhubung lawatan Rosmah Mansor dan PERMATA ke United Kingdom. Delegasi Permata Negara yang diketuai oleh Rosmah Mansor itu dalam rangka lawatan tujuh hari semenjak Khamis lalu sehingga 10 Mei bagi mengembangkan lagi program PERMATA terutama membabitkan University of Oxford dan University of Cambridge, dua buah universiti terkemuka dunia yang berpangkalan di United Kingdom.


1 comment:

Anonymous said...

Kurang bertamadun.

 
Blogger Templates