Social Icons

Pages

BULETIN 247

Friday, November 24, 2017

PKR NAK BERDEPAN DENGAN LIM GUAN ENG PASAL PERUNTUKAN BANJIR? KEJAP LAGI, PEKUP TELUR LER TUH... MANA BERANI!!!Dalam satu kenyataan media daripada Pengerusi PKR Pulau Pinang, Mansor Othman, PKR Pulau Pinang menyelar tindakan Lim Guan Eng dan DAP yang merampas hak serta mandat yang telah diperolehi oleh ADUN PKR Kebun Bunga, Cheah Kah Peng. 

Cheah Kah Peng telah dinafikan haknya oleh Lim Guan Eng yang kemudian menyerahkan hak tersebut kepada ADUN Pulau Tikus dari DAP, Yap Soo Huey.

Sekatan peruntukan bantuan mangsa banjir kepada ADUN Kebun Bunga telah disekat oleh Lim Guan Eng. Sebaliknya dalam satu kenyataan yang lain, Lim Guan Eng sendiri yang mahu memberikan peruntukan tersebut bersama-sama ADUN Pulau Tikus, dengan alasan wujudnya 'perubahan prosedur dalaman'. (RUJUK SINI)


"Perubahan prosedur dalaman diperlukan untuk memastikan semua mangsa banjir dapat didaftarkan secara komprehensif. Tumpuannya adalah untuk membantu mangsa-mangsa banjir dan perubahan dalaman adalah penting untuk memastikan mereka mendapat manfaat daripada program RM105 juta Pulau Pinang Bangkit Kembali," kata Lim Guan Eng sebagaimana yang dilaporkan oleh Malaysiakini. 

Lim Guan Eng dan pentadbiran negeri Pulau Pinang terkenal kerana 'menghilangkan' ratusan juta kalau tidak pun berbilion duit rakyat Pulau Pinang menerusi pelbagai projek tidak masuk akal seperti Laporan Kebolehlaksanaan Terowong Dasar Laut Pulau Pinang serta mengecat laluan sesikal dan pejalan kaki.


DAP dan Lim Guan Eng sekarang ini sedang bergelut untuk mendapatkan keyakinan para pengundi Pulau Pinang ekoran ketiadaan bantuan daripada Kerajaan Negeri untuk mangsa-mangsa tanah runtuh dan banjir besar yang telah mengorbankan hampir 20 nyawa. Kedua-dua insiden berkenaan berlaku dalam selang masa yang agak rapat.

ADUN Kebun Bunga dan empat ADUN PKR lain sebelum ini berselisih pendapat dengan Lim Guan Eng setelah mengambil sikap berkecuali dalam pengundian usul UMNO untuk menghentikan semua projek penambakan laut pada 2015. Pendirian kelima-lima ADUN PKR itu telah membuatkan Lim Guan Eng berang dan menuduh kesemua mereka menyokong UMNO dan Barisan Nasional. (RUJUK SINIAkibat daripada itu, Lim Guan Eng telah memecat Cheah yang ketika itu memegang jawatan Pengarah Penang Hill Corporation. Cheah pada 10 November turut mempersoalkan pengkorporatan Penang Botanic Gardens.

Sebenarnya cukup mudah untuk tahu mengapa Lim Guan Eng mengambil tindakan sebegitu rupa terhadap ADUN-ADUN PKR. 

Lim Guan Eng hilang kepercayaan terhadap ADUN-ADUN PKR yang sering membocorkan rahsianya. ADUN-ADUN PKR dilihat tidak begitu menyokongnya bahkan seringkali mendahului rakyat seperti ADUN Penanti, Dr. Norlela Ariffin yang telah menyebabkan kilang haram di Sungai Lembu dan Exco kesayangannya, Phee Boon Poh dikenakan tindakan undang-undang.

Memandangkan PRU-14 semakin dekat, Lim Guan Eng perlu mengurangkan risiko terhadap diri dan kerajaan negeri pimpinannya. Maka dia terpaksa menggunakan ADUN Pulau Tikus yang dirasakan mampu menjilat dan menyokongnya dengan memberikan alasan tidak wajar. 

Lim Guan Eng dan alasan-alasan tidak masuk akalnya, bukanlah sesuatu yang asing!

Sama seperti dia cuba menafikan bantuan daripada Kerajaan Pusat kepada Pulau Pinang dalam insiden banjir besar walaupun bantuan Kerajaan Pusat jauh berkali-kali ganda lebih besar berbanding bantuan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang masih belum muncul-muncul dan masih lagi pada peringkat pendaftaran mangsa-mangsa banjir sahaja!

RUJUK SINI untuk melihat senarai dan jumlah bantuan Kerajaan Pusat kepada Pulau Pinang.


No comments:

 
Blogger Templates