Social Icons

Pages

BULETIN 247

Wednesday, June 12, 2019

SHAZLIN MANSOR, PEGUAM YANG DIARAHKAN TOMMY THOMAS DIPECAT DARI INKUES MUHAMMAD ADIB, KEMBALI BERAKSI... KINI MEWAKILI KELUARGA AHLI BOMBA ITU!!!Peguam Syazlin Mansor akan kembali mewakili anggota keluarga anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim dalam inkues berkaitan punca kematian allahyarham.

Syazlin mengumumkan perkara itu dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Katanya beliau bertindak demikian atas permintaan bapa allahyarham.

Syazlin juga berkata beliau agak rapat dengan anggota keluarga Adib. (RUJUK SINI)

Peguam Negara Tommy Thomas sebelum ini berkata Shazlin digugurkan kerana mempunyanyi percanggahan kepentingan kerana mewakili tiga pihak sekali gus, iaitu kementerian, Jabatan Peguam Negara dan keluarga Adib.

Ahmad Soffian Mohd Shariff, bekas setiausaha akhbar (SUA) Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin, berkata beliau melepaskan jawatannya susulan hilang kepercayaan terhadap kerajaan sedia ada hari ini.

Bercakap pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata walaupun dirinya memandang tinggi terhadap Zuraida, namun perkara yang sama tidak boleh dikatakan mengenai kerajaan Pakatan Harapan (PH), hari ini.

“Zuraida seorang majikan baik, dia seorang menteri dan pemimpin yang bagi saya terbaik sekali dalam kabinet PH, (itu) pandangan peribadi (saya).

“Secara keseluruhan, bukan sebab KPKT, kerja lama saya, saya rasa tidak yakin dengan kerajaan sedia ada, kerajaan PH.

“Sebab itu saya undur diri, saya tak jadi gunting dalam lipatan. Saya tidak yakin dengan keseluruhannya dalam struktur kerjaaan yang saya tak yakin,” katanya lapor portal malaysiakini hari ini.

Ahmad Soffian berkata keputusan kerajaan untuk menggugurkan isterinya, peguam Syazlin Mansor, dari inkues Muhammad Adib Mohd Kassim juga mempengaruhi keputusannya untuk melepaskan jawatannya.

Katanya, antara isu yang membuatkannya tidak yakin dengan kerajaan PH adalah kegagalan untuk menunaikan manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Banyak perkara yang sepatutnya tidak berlaku tetapi ia terjadi dalam era Malaysia baharu ini,” katanya.

Dalam pada itu isteri kepada Ahmad Soffian yang juga bekas Peguam kepada Kementerian Perumahan dan kerajaan Tempatan dan juga peguam keluarga Allahyarham Adib, anggota bomba yang terkorban di dalam insiden rusuhan kuil, turut mengubah pendirian beliau dengan mengumumkan akan terus mewakili keluarga anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim dalam prosiding inkues kematian mangsa.

Menurut Syazlin, langkah itu dibuat selepas beliau mengambil kira beberapa perkara termasuk menunggu perbincangan antara Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan Peguam Negara, Tommy Thomas selesai.

“Ayah kepada Allahyarham Muhammad Adib juga pernah berjumpa dengan saya dan merayu agar saya terus mewakili keluarga mereka dalam prosiding inkues ini.

“Pada pandangan saya, ada cubaan untuk mengacau ganggu prosiding inkues ini terutamanya dalam hal berkaitan keterangan yang dikemukakan saksi pakar.” (RUJUK SINI)

1 comment:

Anonymous said...

Undang2 sepatutnya menegakkan keadilan, bukan melindungi pelampau2 pengganas2 Hindu yang telah membunuh M Adib seorang penjawat awam dengan kejam!

 
Blogger Templates