Social Icons

Pages

BULETIN 247

Thursday, January 22, 2015

TUNDUK KEPADA TEKANAN GUAN ENG YANG CUBA DIVERT ISU KEMEWAHAN ISTERINYA, BEBERAPA MASJID DI PULAU PINANG TIDAK LAGI LAUNGKAN AZAN SUBUH!!!


Yang Dipertua Persatuan Anak Jati Melayu Pulau Pinang (PAJIM), Yusof Mohamad menyelar tindakan pihak pengurusan beberapa masjid yang dilihat tunduk kepada tekanan dan aduan orang bukan Islam berbanding menjaga martabat dan ibadah agama Islam.

Menurutnya, tindakan itu dilakukan setelah mendapat aduan daripada masyarakat setempat bahawa Masjid At Taqwa, Taman Tun Sardon tidak lagi melaungkan azan Subuh menggunakan pembesar suara yang dapat didengar oleh masyarakat Islam.

“Setelah diselidiki wakil pihak pengurusan masjid mengesahkan bahawa perkara itu terjadi ekoran aduan yang diterima oleh masyarakat bukan Islam di situ.

“Walhal, selama berpuluh tahun ini, seruan azan yang berkumandang dengan menggunakan pembesar suara dilakukan tanpa sebarang halangan di masjid tersebut termasuk di masjid-masjid seluruh negara,” katanya dalam satu surat rasmi yang ditujukan kepada Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang.

Jelas surat yang bertarikh pada 20 Januari lalu, perkara itu amat mengecewakan serta mencemarkan martabat agama Islam sebagai agama persekutuan.

“Azan merupakan lambang utama dan ibadah kepada umat Islam. Seperti yang YDP sedia maklum, fungsi azan itu sendiri adalah untuk menyeru dan memanggil umat Islam menunaikan solat.

“Jika seruan azan itu tidak dilakukan, maka apakah fungsi azan itu dapat dicapai. Malah dalam agama Islam, telah disunatkan agar dikuatkan seruan azan supaya masyarakat sekitarnya dapat mendengar,” ujarnya. (SUMBER)

10 comments:

Anonymous said...

DASYATnya - ISLAM serta umat Islam yg. MAJORITI di NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang berzaman kita ini diTINDAS/diANIAYA/diPIJAK sewenangnya sedgkan. ini jelas MELANGGAR undg-undg PERLEMBAGAAN/SYARIAH dan Wasiat Raja-Raja Melayu; di mana DYMM YDPA kita (juga diwakili YDP Negeri) sebenaqnya adalah KETUA AGAMA/NEGARA/ATM melalui kuasa EKSEKUTIF yg. MUTLAK, dinasihati Majlis Raja-Raja - tak kira parti mana menjadi K'jaan negeri mahupun Persekutuan!

Sepatutnya P. Pinang yg. makin TERGADAI oleh si PENGGANAS/PEROMPAK DAPBANGKAI BABI mcm. SingaPORK tu dikembalikan kpd. DYMM Kesultanan Islam/Melayu Kedah kita - lihat artikel sungguh BERNAS ini di http://alamijiwaparadox.blogspot.com/2015/01/penang-akan-kembali-ke-tangan-kedah.html, PENANG AKAN KEMBALI KE TANGAN KEDAH TIDAK LAMA LAGI????, January 14, 2015!

Legasi PENJAJAH British/Zionis-KEPARAT yg. menyebabkan P. Pinang TERGADAI mesti di
HAPUS dan diLAWAN habis-habisan!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Penang dah macam Singapura. Lama Melayu jadi kelas bawah seperti Melayu Singapura.

Anonymous said...

Pigidah. sembang pasai isu islam semua bagai, hudud tak nak buat. BN pun takut buat hudud. Buat hudud semua settle.

Anonymous said...

Malas dah nask ambil port isu isu mcm ni. betul tu. laksanakan hudud saja.

Anonymous said...

APO NAK BUEK ,DAH SAMIKNA WA ATOQ NA DEPA PADA GUAN ENG,BUKAN NYA PADA ALLAH

Anonymous said...

D ajjal
A lliance
P eople

Anonymous said...

Sabaq bro. Pikiaq pakai otak bukan pala lutut. Kan ka umno dh setuju nk sokong pas laksana hudud di kelantan. Biaq kelantan buat dulu, bikin kasi kemaih. Lepaih tu negri len akan ikut. Buat hudud bukan sropa bikin nasik goreng habaq hang. Ni hukum Allah bukan buleh tibai sebarang. Biaq pelan2 asai ikut syariat. Hang jangan la gelojoh. Niat dh ada, yg dulu dok bebai sbb dh dpt hidayah, tu yg sokong tu. Jangan pelekeh org nk buat bek bro...

Anonymous said...

Bodoh..duk sibuk dgn hudud negeri tergadai lps tu kena halau jadi pelarian tgh laut ...hidup la dgn hudud ko tu...

Zulhaimi Tajudi said...

Khalifah org pas tu

Johan said...

Helo Mat Sabu....

 
Blogger Templates