Social Icons

Pages

BULETIN 247

Sunday, March 22, 2015

KEPADA PECACAI KEPALA BERTAIK, BACAAN INI ELOK UNTUK ANDA KURANGKAN SEDIKIT KEBANGANGAN ANDA!!!Tulisan ini sedang tersebar dan mendapat perhatian 'luar biasa' di WhatsApp. Justeru, blog ini menerbitkan dan menyiarkannya semula tanpa sebarang suntingan.

Perkara yang dimahukan oleh Zombi dan Rafizi di Malaysia.

1. Pendidikan percuma seperti di Norway – tetapi Norway mempunyai 25% GST

2. Tidak ada GST seperti di Hong Kong – tetapi Hong Kong adalah antara negara yang mempunyai ketidaksamarataan pendapatan yang paling tinggi di dunia dengan bacaan indeks Gini 0.537 berbanding dengan bacaan indeks Gini Malaysia iaitu 0.431 pada tahun 2012 (merosot daripada 0.441 pada tahun 2009)

3. Kesamarataan pendapatan yg baik seperti Denmark dengan bacaan indeks Gini 0.21 – tetapi Denmark adalah antara negara yg mempunyai harga petrol tertinggi, 1.50 Euro atau RM 6.32 per liter.

4. Harga petrol terendah di dunia seperti Venezuela – tetapi kadar inflasi Venezuela adalah yg tertinggi di dunia, iaitu 62% setahun

5. Kadar inflasi yg paling rendah di dunia seperti Jepun yg mempunyai kadar inflasi negatif selama bertahun-tahun – tetapi matawang Jepun telah jatuh kira-kira 40% berbanding Ringgit Malaysia semenjak 2 tahun yg lalu.

6. Penukaran kadar yg tinggi seperti Singapura – tetapi Singapura mempunyai harga kereta yg paling tggi dlm dunia di mana harga sebuah kereta MyVi mencecah sehingga $87k atau RM225k berbanding di Malaysia hanya RM41k sahaja

7. Harga kereta serendah di Brunei – tetapi Brunei tidak ada demokrasi

8. Sedemokrasi seperti di India, yg terkenal sebagai negara demokrasi terbesar di dunia – tetapi India mempunyai kadar korupsi yg tinggi berbanding Malaysia

9. Tiada korupsi atau 0 korupsi seperti Finland – namun Finland kini berada di ambang kejatuhan atau “lost decade” dan mengalami nilai pembangunan ekonomi negatif atau 0

10. Pembangunan ekonomi setinggi Myanmar yg sekarang ini sedang meningkat dgn nilai GDP melebihi 7% – namun demikian Myanmar mempunyai byk konflik agama dan bangsa dan mengakibatkan byk kematian.


3 comments:

Anonymous said...

Yang kepala penuh TAHI tak mahu baca fakta...inilah masalahnya.

Anonymous said...

malaysia perlu ada hala tuju yang tersendiri mengikut acuan malaysia. Bukan hanya perbandingan tetapi mesti bijak dan tegas dalam menyelesaikan isu rakyat. namun apa yang kita dapati PM hari ini telah hilang sentuhan di hati rakyat termasuk bangsa melayu sendiri..

Anonymous said...

hanya jauhari mengenal manikam

 
Blogger Templates