Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, July 21, 2015

VIDEO PENIAGA TELEFON PENIPU HAMPIR MAKAN PENUMBUK PELANGGAN YANG MARAH... RASIS JUGAKAH INI?Bayangkanlah kalau kejadian seperti ini berlarutan dan akhirnya tercetus seperti yang berlaku dalam Insiden Low Yat.

Agak-agak siapa yang akan dipersalahkan, dan siapa pula yang akan dibela kononnya sebagai pihak yang teraniaya?

Penipuan dalam penjualan barangan tiruan dan klon kepada para pembeli yang kurang cerewet atau enggan mengambil sikap konfrontasi telah menyebabkan ada pihak yang mengambil kesempatan untuk bermaharajalela untuk menjadikan semua kelebihan berpihak kepada mereka.

Awatla pihak berkuasa langsung tidak peduli dengan situasi ini? Bukankah ini sebenarnya yang menjadi punca kepada segala permasalahan sehingga mencetuskan pertelingkahan kaum?

Mengapa tidak dbendung dari awal?

Masalah penipuan dalam perniagaan, bukan perkara baru. Malah sudah berakar-umbi semenjak manusia mengenali dunia perniagaan. Islam sendiri pun memberikan penekanan yang sangat besar dalam sukatan, timbangan dan muamalat dengan hukum hakam yang sangat jelas.

Walaupun ada pihak yang memberikan alasan dan menekankan kepada pihak pengguna, tetapi kerajaan dan pemerintah juga mempunyai peranan yang lebih besar berbanding pengguna untuk memastikan para peniaga tidak menipu. 5 comments:

Anonymous said...

Pembela pencuri nak jadi pembela pengguna pulak. wakakakakakakaka.

Anonymous said...

Jom viralkan, kita boikot Lowyat. Jangan datang masa sambutan hari Raya di Lowyat.

Ingat klon.. ingat Lowyat...jangan sebut klon tapi sebut Lowyat untuk barang-barang klon dan tiruan...

Anonymous said...

Beza melayu dengan cina...

Saiz badan cina kecik tapi suara besar, boleh dengar satu dunia.

Saiz badan melayu besar tapi suara kecik, satu dunia pun tak mau dengar.

Anonymous said...

igp sorang ja kat malaysia kata budak cina hphone jujur dan amanah, budak melayu kuat mencuri:-)

Anonymous said...

Ini lah tabiat dan habit peniaga cina..menipu tanpa ada rasa bersalah..kalau kene penumbok tepat kt kepala tue memang sesuai sangat..ada hati nak suruh brader tue mintak maaf,tak kene penumbok pun dah cukup nasib baik.

 
Blogger Templates