Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, May 31, 2016

NAMPAKNYA PEMUDA PAS LEBIH 'MELAYU' DARIPADA PEMUDA UMNO APABILA MEREKA MENGENAKAN PAKAIAN ADAT MELAYU UNTUK MUKTAMAR DEWAN PEMUDA!!!Satu pembaharuan drastik yang ditunjukkan oleh barisan kepimpinan PAS terutama sekali yang membabitkan Dewan Pemudanya yang diketuai oleh Nik Abduh. Buat pertama kali dalam sejarah penubuhan parti tersebut, serban dan jubah telah digantikan dengan tengkolok dan pakaian adat.

Para pemimpin UMNO atau PEKEMBAR yang berteraskan Melayu-Bumiputera pun tidak pernah berpakaian adat kecuali dalam upacara-upacara yang berkaitan dengan istana.

Pembaharuan yang ditunjukkan oleh PAS, memberi pelbagai isyarat kepada umum. Di sebalik PAS dilihat sebagai pertubuhan yang keras dan ekstrim, pakaian adat yang dikenakan oleh Nik Abduh dan barisan kepimpinan Pemuda PAS serta Timbalan Presiden PAS yang merasmikan muktamar itu, Tuan Ibrahim Tuan Man.


Pembentangan RUU oleh Presiden PAS beberapa hari lepas, yang mendapat tentangan keras daripada DAP dan beberapa orang Presiden parti-parti komponen BN yang bukan beragama Islam, mendapat perhatian yang amat meluas.

Beberapa orang pemimpin UMNO sudah pun menyatakan sokongan kepada usul persendirian yang dibawa oleh Presiden PAS. Presiden MCA menyifatkan sokongan yang diberikan oleh UMNO kepada usul persendirian itu sebagai 'MENGKHIANATI' MCA sekalipun sekiranya usul tersebut diluluskan selepas didebatkan dengan majoriti mudah, ianya hanya membabitkan Undang-Undang Syariah di negara ini.

Undang-Undang Syariah hanya tertakluk kepada umat Islam di negara ini sahaja, manakala rakyat bukan beragama Islam, tidak akan terjejas apa-apa.


Kecualinya bagi golongan bukan Islam yang menjalankan perniagaan maksiat yang akan mengalami kerugian sekiranya pindaan Undang-Undang Syariah diluluskan mengikut usul persendirian Haji Abdul Hadi Awang. Hukuman yang lebih keras dikenakan kepada umat Islam yang didapati bersalah kerana melakukan maksiat, sudah tentu akan mengurangkan pelanggan ke pusat-pusat perniagaan maksiat.

Isyarat yang diberikan oleh Pemuda PAS dan Timbalan Presiden PAS, sudah semakin jelas!

Maka tidak hairanlah, DAP terpaksa merasuk dan menghasut sana sini, termasuklah Presiden-Presiden bukan Islam parti komponen BN bagi mengekalkan kedudukan mereka!!!


1 comment:

Anonymous said...

kena herdik dgn cina2 kapiaq abis la teloq2 diorang ni terkedu
tak usah la termakan dgn gimmick bodoh puak2 lebai kulop ni..

 
Blogger Templates