Social Icons

Pages

BULETIN 247

Monday, September 5, 2016

HUSAM MUSA DIMALUKAN NIK ABDUH APABILA HUSAM MUSA CUBA MALUKAN ALLAHYARHAM NIK ABDUL AZIZ!!!Husam Musa seperti yang dijangka telah masuk PAN, parti Mat Sabu yang dibiayai dan ditaja oleh DAP setelah semua calon-calon tajaan DAP semasa pemilihan agung parti tersebut, kalah dan tidak terpilih menduduki jawatan-jawatan utama, termasuklah Mat Sabu sendiri. DAP yang memerlukan pengaruh dari kalangan orang Melayu beragama Islam, mencipta PAN setelah PAS mula tidak peduli dengan arahan dan tekanan DAP dalam banyak isu termasuklah isu undang-undang syariah yang difitnah DAP dan para penyokong mereka sebagai Hukum Hudud.

Tidak mengejutkan langsung sebenarnya dengan tindakan Husam Musa, terutama selepas pada penggal terakhir Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar, Husam Musa telah disingkirkan daripada jawatan Exco Kanan dan selepas jawatan Menteri Besar Kelantan diambilalih oleh Ahmad Yaakob, Husam Musa hilang kesemua sekali kecuali sebagai ADUN Salor.

Segala projek-projek meganya, sama ada yang telah dibuat, tetapi kantoi di tengah jalan seperti dinar dan dirham Kelantan, kambing jamnapari, depu dan sebagainya, langsung tidak mendatangkan pendapatan dan keuntungan kepada negeri Kelantan, bahkan menyebabkan hutang Kelantan semakin bertambah tetapi pada masa yang sama, Husam Musa pula semakin kaya.

Manakala projek meganya yang paling terkenal iaitu Lebuhraya Rakyat dan Keretapi Laju KB-KL, tidak lebih sebagai satu angan-angan sahaja dalam usahanya untuk meyakinkan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat yang pada waktu itu adalah Menteri Besar Kelantan agar terus 'menyimpannya' dalam kabinet Kelantan.


Penghujung hayat Allahyarham Nik Abdul Aziz, Husam Musa yang dikatakan anak murid paling kanannya, telah hilang kepercayaan. Nik Abdul Aziz tidak lagi mempedulikan Husam Musa. Husam Musa terus tidak dipedulikan oleh Ahmad Yaakob yang mengambilalih jawatan Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bekas YDP PAS Kota Bharu, yang kini merupakan Pengerusi PAN Kelantan, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah bercakap besar kononnya, jikalau Husam Musa dipecat dari PAS, hampir separuh ADUN PAS Kelantan akan turut menyeberang parti.

Bagaimanapun, selepas empat bulan Husam Musa dipecat dari PAS, tiada seorang pun ADUN PAS Kelantan yang mengikut jejak Husam Musa. Malah, pengaruh PAN di Kelantan tidak juga berkembang sebagaimana cakap-cakap para pemimpin PAN. PAS tetap tidak ranap dan PAN tidak juga berkembang, sekalipun pada masa yang sama, PAN memperkenalkan seorang lagi sekutu iaitu bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad.


Jadi, apabila Husam Musa bercakap besar, kononnya jikalau Allahyarham Nik Abdul Aziz masih lagi hidup, sudah pasti bekas Mursyidul Am PAS itu akan meninggalkan PAS dan bersama-samanya menyertai PAN, ianya satu kenyataan yang amat melucukan, tetapi pada masa yang sama, merupakan satu penghinaan kepada Allahyarham Nik Abdul Aziz. Sekaligus menggambarkan dendam Husam Musa kepada Nik Abdul Aziz masih lagi tidak terpadam walaupun Nik Abdul Aziz sudah lama meninggal dunia.

Perkara itulah yang disentuh oleh Nik Mohamad Abduh yang tidak senang dengan gelagat Husam Musa yang dilihat menghina Allahyarham bapanya.

Ternyata, kekecewaan dan rasa sakit hati selain dengki, membuatkan orang seperti Husam Musa menggunakan orang yang sudah mati sebagai bahan hujah sama seperti Mahathir menyalahkan Allahyarham Megat Junid dalam usahanya untuk mengelak dia daripada dipersalahkan kerana menyalahgunakan ISA dalam usaha menyelamatkan kedudukan dan jawatannya.


No comments:

 
Blogger Templates