Social Icons

Pages

BULETIN 247

Sunday, January 15, 2017

MAHATHIR LANGSUNG TAK BERANI NAK JANJIKAN PENGHAPUSAN TOL DAN KONSESI YANG TELAH DI'OSA'KANNYA MASA DIA JADI PERDANA MENTERI WALAUPUN MENJANJIKAN BULAN BINTANG KALAU CAP BUNGA MENANG PRU-14!!!Tiada apa-apa yang baru di dalam ucapan Mahathir semasa merasmikan Parti Cap Bunga malam tadi. 140 para ucapannya sekadar memomokkan sejarah-sejarah yang dilaluinya serta kenangan-kenangannya masa muda. Sekaligus menunjukkan Mahathir masih bernostalgiakan kuasa yang pernah dianuti dan dinikmati.

Bagaimanapun sesuatu yang menarik ialah apabila Mahathir menjanjikan pembasmian wang tunai BR1M tetapi digantikan dengan BR1M dalam bentuk kupon selain SST (Sales and Services Tax) menggantikan GST.

Ironinya, Mahathir langsung tidak menyentuh tentang tol-tol lebuhraya yang diwujudkannya dan perjanjian konsesi berat sebelah yang lebih menguntungkan kaum kroninya sepertimana yang dinikmati oleh YTL dalam projek ERL, keretapi dari KL Sentral ke KLIA serta pelbagai projek negara yang dijadikan kantung duit anak-anak, kroni dan proksinya.

Mendengar ucapan perasmian Cap Bunga oleh Mahathir semalam, memang boleh membuatkan bulu roma meremang. Sebabnya, sebahagian besar ucapan Mahathir adalah tentang dirinya, apa yang dilakukannya ke atas negara ini, apa yang menyebabkan negara ini terkenal, ratusan ribu orang berarak di jalanraya yang menuntut perletakan jawatan serta hukuman dijatuhkan ke atasnya, sistem kewangan yang dimundurkan dan penambatan Ringgit yang menelan begitu banyak reserved tunai Bank Negara yang dilakukannya semata-mata untuk menyelamatkan syarikat-syarikat kroni, anak-anak dan proksinya. Di sebalik tuduhannya ke atas Najib, ternyata, Mahathir yang lebih banyak MEROMPAK, MENJARAH dan MENYAMUN wang negara menerusi pelbagai agensi kewangan termasuklah PETRONAS demi kepentingan diri sendiri tetapi bijak ditutup kononnya menyelamatkan negara.


Namun Mahathir cuba menggambarkan bahawa pada zaman pemerintahannya, segala-galanya indah dan kesemua masalah yang disebutkan di dalam ucapannya itu hanya wujud dalam zaman Najib Abdul Razak sahaja.

Mahathir juga cuba mengumpan dengan sensasi GST yang katanya, akan dihapuskan dan digantikan dengan SST - cukai yang telah meniriskan sebahagian besar pendapatan negara dari cukai korporat dan persendirian yang menyebabkan rakyat terpaksa menanggung kos yang lebih tinggi berbanding nisbah gaji semasa. Mahathir hanya bercakap tentang Cukai Jualan tetapi tidak bercakap tentang Cukai Perkhidmatan yang kesemua angka cukai dikenakan langsung dan ditanggung sepenuhnya oleh pengguna itu, tersembunyi dan amat mudah dimanipulasikan.

Mahathir juga bercakap tentang gaji Perdana Menteri dan keluarga Perdana Menteri yang kaya raya yang menurutnya, amat mustahil kerana katanya, pada zaman mudanya dahulu, sangat sukar untuk menemui orang Melayu kaya. Melayu menurut Mahathir adalah bangsa merempat yang tidak punya apa-apa. Mereka hanya kaya menerusi rasuah dan rompakan harta negara.


Mahathir memperlekehkan keluarga Tun Razak dan bapanya, Datuk Hussein serta seluruh keturunannya yang merupakan golongan bangsawan Pahang. Namun Mahathir terlupa, rakyat juga mempersoalkan tentang harta kekayaan luar biasa anak-anaknya, saudara-maranya, bahkan dia sendiri sedangkan dia hanyalah anak seorang guru besar yang tidak mungkin lebih kaya dan mewah berbanding keluarga Wan Jah yang menguasai tanah-tanah di Alor Star.

140 para ucapannya, hanya menggambarkan Mahathir sudah tua, sudah letih, sudah kecewa dan semakin tertekan dengan tindakan Najib menutup ruang-ruang dan peluang kepada proksi, kroni dan anak-anaknya daripada projek-projek mewah kerajaan.

Sesuatu yang Mahathir masih mahu rebutkan dan disenaraikan dalam kekayaan peribadi keluarganya tetapi diretorikkan dengan istilah, SELAMATKAN MALAYSIA dan MELAYU.

Yang Mahathir tidak mampu ucapkan ialah, sepanjang 22 tahun pentadbirannya, mengapa status Melayu dan Bumiputera di Malaysia tidak berubah sebaliknya hanya segelintir yang rapat dengannya sahaja yang bertambah-tambah kaya-raya!

Kesian budak-budak yang baru kenal Mahathir daripada cerita-cerita pendewaan oleh UMNO sendiri tentang Mahathir tetapi tidak mengetahui apa yang Mahathir lakukan sepanjang dia menjadi pemimpin utama negara ini dahulu.


11 comments:

Anonymous said...

celaka punya najib. apasal kau ikut stail tun. semua nak songlap. bini kaya, anak kaya, anak tiri kaya. dulu tun mintak bisness kat cina, najib pulak jual malaysia kat cina. buat la idea sendiri. jgn asyik curi duit rakyat. bodoh la kau ni najib. kata benci tun, tp idea kau ikut. toll pun tak boleh hapus kan. baik pangkah parti komunis rakyat cina.

Anonymous said...

Regim lama kata 'dedak1M' adalah rasuah tetapi kalau ia ditukar kepada dedak jenama Pakatoon 'dedak1Pakatoon' ia sudah tidak lagi jadi rasuah.

Alasan yang diberikan adalah lucu. Ia seumpama kulit babi yang bertaraf najis kerana seteru yang handle tetapi kalau pihak Pakatoon yang handle, mereka akan 'samak' kulit berkenaan, ia otomatik jadi bukan najis.

Terpulanglah sama ada hendak ketawa atau bersimpati. Ketawa kerana anda cuba diperbodohkan tetapi tidak membenarkannya atau simpati kerana tahap kebebaian pihak berkenaan.

Anonymous said...

yg pasti 1mdb akan disiasat hingga kelobang cacing,gst dihapuskan,brim1 tak boleh diumum sesuka hati oleh pm,mesti ada undang2..faham. pasal tol no problem bila kerajaan ada duit no hal..jgn lepas tangan sudah..

Anonymous said...

Persepsi penting. Apakah persepsinya bilamana Parti Demokrasi hanya menghantar beberapa juak-juak kecil dan bukannya Teko Besar ke majlis Bunga Raya? Tidak sihat? Tok seh? Tidak dapat restu?

Anonymous said...

Bunga tiruan. Mopti tiruan. Cai tiruan dan terkini bantuan 1 pakatun tiruan? Lepas ini apa lagi yang tiruan? Fuh yo

Anonymous said...

Komen bodoh

Anonymous said...

11:17
ckp org yg tk hafal doa KUNUT.

888jackaroo said...

apa la ko ni... dalam perjanjian da tertulis, sekian sekian tahun kena naikkan kadar tol. kalau tak naikkan, kerajaan kena bayar pampasan. Sama juga kalau kerajaan nak ambil alih, kena bayar sekian sekian harga sebagai pampasan. Perjanjian tu bukan masa zaman Najib & kalau pun kerajaan nak ambil alih dan kena bayar billion2 RM, orang macam ko ni lah pulak yang kata kerajaan tak tahu urus kewangan. Itu sebab orang macam ko ni tak boleh nak dilayan kan sangat. Ko masuk parti bunga pun mungkin kena kecam nanti. Asyik bangang memanjang...

Anonymous said...

Aku hidup zaman mahathir dan zaman najib,mahathir dikenali dgn mahafiraun tp rasa hidup taklah susah macam di zaman najis ni...

Anonymous said...

Bila bapak boleh berjabat tangan dgn Mao Tze Tung , atas nasihat Henry Kissinger kita boleh kenali siapakah sebenarnya Razak. Mao Tze Tung adalah penjenayah yg membunuh berjuta juta pada masa pemberontakan komunis dan Melayu sokong celaka ini sebab dia bagi duit. Tapi disebalik tabir, celaka Razak ni berniat juai Negara kpd kroni2. Sekarang inilah yg dibuat Najib. Bapa borek anak rintik.

Anonymous said...

dah tua2 gini apa lagi yg nak d belanjakan. sepatutnya sudah ada tabong busat...

 
Blogger Templates