Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, February 21, 2017

DIJADIKAN SEBAGAI KUDA TUA OLEH MAHATHIR, KADIR JASIN TIDAK SANGKA AKAN DIBALUN BERAMAI-RAMAI DALAM MEDIA SOSIAL!!!



Sebagai orang yang pernah mengetuai sebuah organisasi media yang bersifat gergasi di Malaysia, nama Kadir Jasin memang terkenal. Namun, pengalaman luas dalam bidang kewartawanan dan pengendalian syarikat media gergasi, tidak memaksumkan dia bahkan tidak membebaskan dia daripada kesilapan besar yang tidak membolehkan dia disentuh.

Sebaliknya berhadapan dengan generasi baru yang lebih canggih sedangkan Kadir Jasin sendiri berada dalam kepompong tahun 80-an, menjadikan dia tidak ubah seperti badut tua yang akhirnya menjadi bahan jenaka di kalangan pengguna-pengguna media sosial generasi baru.


Apa yang dilakukan oleh Kadir Jasin adalah normal bagi bekas taikun media yang makan gaji. Namun yang menjadi tidak biasa ialah apabila seorang bekas taikun sepertinya gagal mengelak daripada serangan bertali arus generasi media sosial yang amat terdedah kepada maklumat-maklumat terkini termasuklah maklumat-maklumat yang pada zaman Kadir, ianya akan dikategorikan sebagai rahsia dan taboo.

Untuk menunjukkan keberkesanannya selaku 'kuda tua' yang boleh diharapkan Mahathir, Kadir cuba bermain dengan isu yang dipopularkan oleh Mahathir iaitu CHINA MENJAJAH MALAYSIA menerusi pelaburan-pelaburan giat yang dijalankan ke atas negara ini. Kadir memberi contoh bagaimana China yang lebih berminat dan sentiasa mengamalkan budaya perniagaan monopoli dan konsep 'China First' telah menyebabkan Mahathir bimbang, syarikat-syarikat dan pekerja-pekerja China akan memonopoli projek-projek yang menggunakan dana China di negara ini.

Kadir cuba menggunakan papantanda pejabat projek pemuliharaan di Pulau Pinang yang merupakan cawangan Bank of China yang keseluruhannya dalam Bahasa Melayu.

Menurutnya, sikap monopoli China tidak memberikan sebarang keuntungan kepada Malaysia.. Alasannya, arkitek Amerika Syarikat yang diupah adalah rakyat China manakala kontraktornya pula adalah syarikat yang diperbadankan di Malaysia merupakan anak syarikat kepada Syarikat China State Construction Engineering Corporation.

Jadi, kata Kadir Jasin, itu adalah bukti-bukti kukuh yang Chinca menguasai segala-galanya sedangkan Malaysia pula tidak akan mendapat apa-apa.


Cuma sesuatu yang tidak disebut oleh Kadir Jasin ialah, walaupun projek tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Bank of China, syarikat-syarikat tempatan yang menjadi syarikat-syarikat sokongan akan memperolehi keuntungan dan manfaat. Ramai orang akan mendapat kerja.

Malah, syarikat pemaju China yang diperbadankan di Malaysia itu wajib membayar cukai pendapatan kepada negara ini. Mereka juga perlu membeli material pembinaan - pasir, paku, bata, cat dan sebagainya - daripada pembekal-pembekal tempatan yang mendapat manfaat besar.


GST juga akan dikutip daripada aktiviti ekonomi projek ini. Inilah caranya bagaimana pelaburan sebegitu membantu menjana pertumbuhan ekonomi dan peluang pekerjaan.

Sekiranya projek tersebut tidak wujud, keseluruhan manfaat ekonomi kepada kerajaan, orang ramai yang bekerja di projek tersebut, pembekal material, syarikat-syarikat tempatan yang menjadi sebahagian daripada projek ini, tidak akan mendapat apa-apa.


Mungkin Kadir Jasin tidak melihat perkara sebegini atau sebenarnya sengaja menutup mata kerana kepentingan tertentu terutama apabila projek-projek yang dahulunya menjadi sebahagian daripada projek-projek kaum kroni, hilang tiba-tiba di bawah pentadbiran Najib Abdul Razak.

Begitu jugalah dengan kes atau isu 1MDB.

1MDB sudah pun disiasat oleh special task force yang mengandungi Ketua Audit, Peguam Negara dan SPRM. Hasil siasatan task force tersebut kemudiannya diserahkan kepada PAC di mana di dalam PAC mengandungi Ahli-ahli Parlimen DAP termasuklah Tony Pua.


Justeru, dalam isu Forex melibatkan BNM, proses yang sama juga harus dilakukan memandangkan hanya segelintir orang sahaja yang faham tentang mereka yagn terlibat atau apa yang telah berlaku. Apatah lagi, ini bukanlah isu pertama yang melibatkan Mahathir, yang akan disiasat.

Pada 2011, Najib telah mengadakan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat Projek IC yang mana ramai mendakwa Mahathir terlibat sebagai dalangnya.

Justeru, agak menghairankan apabila puak pentaksub Mahathir termasuklah Kadir Jasin yang terpaksa membodohkan dirinya dengan isu syarikat dari China semata-mata untuk menutup isu Forex BNM dan mengkritik 'special task force' yang akan mengumpulkan segala maklumat tentang kerugian perjudian Forex BNM yang dikatakan berjumlah lebih USD10 bilion, selain turut memberi kesan kepada Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dan ekonomi Malaysia sendiri.


9 comments:

Anonymous said...

Kita berhak membuat pilihan kita sendiri. Jangan kerana habuan (dedak),
kita memilih untuk menjadi pekak,buta dan tolol. Hidup biar ada integriti.

Anonymous said...

Macam inilah akhirnya siKadir dibuat sebagai kuda yang tak boleh masuk racing. Dah kira boleh ditembak. Tapi digunakan oleh Mahathir sebagai target. Kalau tak kena lepaslah kuda itu, kalau kena, mampuslah kau. Itulah polisi Mahathir.

Anonymous said...

Europ boleh dihuruharakan oleh Daesh meskipun mereka bukan agen profesional. Kalau agen profesional nak buat huruhara waima negara maju pun tak dapat buat apa-apa.

Kalau setakat nak buat skarsma (scarsm), adalah lebih banyak mileagenya kalau hantar agen tadi untuk buat 'prank' ke atas bos AKJ yang pernah digelar Mahazalimun berbanding KJU yang tak ada cita-cita jadi presiden kat mana-mana pun.

Wakakaka

Anonymous said...

Bila dah terlebih makan dedak lama-lama otak pun karat.

Mohd Jamil said...

Dia dari dulu pun tak punyai CLASS..lantikan atas asas presiden men ..serupa dgn maidin..gurkha dari kedah..pm base...jgn heran dan perlu ditinggalkan...biarlah siluncai terjun dgn labunya.. lebih baik papan tanda tengkorak dibahu jalanraya...dari tengkorak merapu..rapu..

Anonymous said...

Org tua celaka.
Bertaubat la sblm mampuih.

Johan said...

Sesiapa yg percaya apa yg ditulis oleh Kadiaq ini memang ketegori sbg otak kosong. Kadiaq ini propagandist sejak Madey PM hingga kini....

Anonymous said...

Harap Najib boleh menoleh kebelakang bagaimana Afrika di jajah oleh Cina dengan menghulur pinjaman pembangunan.Hanya negara2 yg dilanda masalah kewangan Dan hampir bankrup seperti Malaysia Akan bergantung kpd Cina.

Anonymous said...

Sama kah afrika dgn msia

 
Blogger Templates