Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, March 21, 2017

RIZAL MANSOR CUNGKIL PEMBOHONGAN YEO BEE YIN BERHUBUNG BETTY CHEW, BINI GUAN ENG!!!Penulis: Rizal Mansor

ADUN Damansara Utama telah menuduh saya berbohong dan mendakwa kononnya Betty Chew telah menolak tawaran dari PCCCC sebaik saja dimaklum hal itu. Sila rujuk lampiran ‘screenshot’ di bawah di mana nama Betty Chew telah pun tersenarai sebagai ahli di dalam komiti pengurusan dan pembangunan hartanah PCCC. Selepas seminggu dikritik, barulah dimaklumkan yang beliau telah menolak tawaran berkenaan.

Malah, dalam laporan yang disiarkan pada 14 Jan 2015 oleh edisi versi cetak Sin Chew (seperti yang dilampirkan), Datuk Choong Khuat Seng , pengerusi komiti itu telah mengesahkan bahawa Betty pada mulanya bersetuju untuk menerima tawaran jawatan itu.

"Datuk Choong berkata, semasa majlis makan Dewan beliau telah mempelawa Betty Chew untuk menyertai biro dan Betty bersetuju."


Juga telah dilaporkan di Malaysiakini : http://www.malaysiakini.com/news/286222

"When contacted, PCCC property development, construction and management committee convenor Finn Choong Khuat Seng claimed Chew agreed to join the committee when she was approached by the PCCC."

Berdasarkan laporan-laporan media di atas, ia menunjukkan Betty telah bersetuju dengan tawaran jawatan itu dan hanya menolak selepas dikritik hebat . Ia sangat berbeza dengan apa yang dinyatakan oleh Yeo yang kononnya Betty Chew telah menolak tawaran jawatan itu dengan segera sebaik sahaja dimaklumkan mengenainya.

Saya mahu Yeo membuat permohonan maaf atas tuduhan beliau yang mengatakan saya berbohong atau tindakan undang-undang akan diambil.

Yeo seperti tidak memahami peranan panel PCCC itu yang bertujuan membantu memudahkan urusan perniagaan khususnya peniaga-peniaga dari Pulau Pinang dalam bidang pembangunan hartanah . Hal ini jelas menunjukkan ‘conflict of interest’ kerana suami beliau sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap EXCO tanah dalam negeri itu yang memainkan peranan penting meluluskan isu dan hal berkaitan tanah di negeri itu.


Saya berasa pelik bagaimana Yeo boleh membandingkan hal berkaitan peranan komiti PCCC yang membantu peniaga-peniaga dalam urusan perniagaan mereka dan peranan Datin Seri Rosmah sebagai penaung bagi PERMATA yang memberi pendidikan yang lebih baik untuk kanak-kanak? Sekali lagi saya minta Yeo untuk faham apa maksud ‘penaung’ itu sendiri.

Selain itu, saya juga mendapati Yeo langsung tidak menyentuh mengenai pendedahan berkaitan syarikat Excel Property.

Saya masih menunggu komen Yeo untuk persoalan berikut ;

Adakah Betty Chew pernah menjadi pengarah syarikat perunding hartanah Excel Property Management and Consultancy Sdn Bhd bersama Phang Li Koon dan adik beradik Phang?

Syarikat Excel Property ini menyatakan bahawa "nature of business" adalah "Property management and consultancy services".

Bukankah jelas ada 'conflict of interest' di situ di mana Betty ada kepentingan di syarikat yang menjadi perunding kepada pihak pemaju dan hartanah ketika suaminya ialah Ketua Menteri serta EXCO tanah?

Adakah sebab nak menjaga kedudukan dalam parti DAP, YB lebih rela bersikap hipokrit dan berdiam diri dalam hal ini?


No comments:

 
Blogger Templates