Social Icons

Pages

BULETIN 247

Monday, July 24, 2017

LIM GUAN ENG TAK BERANI TUNJUK SURAT PERMINTAAN NAIKKAN TARIF AIR UNTUK KUMPUL RM150 JUTA TAMPUNG KERUGIAN PERBELANJAAN BOROSNYA!!!Mujurlah Najib Abdul Razak buat pengumuman 6 insentif yang diberikan kepada warga FELDA. Sekaligus menyelamatkan Azmin Ali dengan kemelut UNISEL yang sudah mula terdedah dan Lim Guan Eng dengan kenaikan tarif dan harga air di Pulau Pinang. 

Pada masa yang sama, pening Rafizi Ramli tentang isu apa yang hendak dimomokkan kepada pengundi, berakhir apabila dia melancarkan pula kempen 'Selamatkan Tanah FELDA' sebagai balasan kepada 6 insentif yang diumumkan oleh Najib Abdul Razak kepada para peneroka FELDA. 

Beberapa hari lepas, Setiausaha Agung GERAKAN, Liang Teck Meng melancarkan serangan balas ke atas pembohongan yang dibuat oleh Lim Guan Eng. 

Sebelum itu, Lim Guan Eng atau lebih dikenali dengan gelaran 'Tokong' cuba memutarbelitkan fakta dan membuat tuduhan kononnya kekerapan kenaikan tarif air Pulau Pinang di bawah pentadbirannya adalah disebabkan oleh Kerajaan Pusat.

Katanya, "Kenyataan Teck Meng itu sekaligus seakan memberi petanda bahawa Kerajaan Pusat sendiri berhasrat menaikkan tarif air terendah negara yang dinikmati oleh rakyat Pulau Pinang, supaya selari tinggi dengan tarif air domestik di beberapa negeri lain."

Apa yang berlaku ialah, Lim Guan Eng yang memegang jawatan Pengerusi untuk banyak GLC termasuklah yang membabitkan pembekalan air, telah menaikkan kadar tersebut tetapi cuba menyalahkan Liang Teck Meng sekaligus menyebabkan Liang Teck Meng berang dan menyiarkan kenyataan medianya. (RUJUK SINI)

Lim Guan Eng tidak akan sesekali menyiarkan suratnya sendiri yang membuktikan betapa dia sangat gilakan wang dan telah meminta tambahan RM150 juta setiap tahun daripada rakyat Pulau Pinang menerusi kenaikan kadar tarif air yang telah ditingkatkan sehingga 77%.

Dalam kenyataan medianya, Liang Teck Meng berterus-terang bahawa Lim Guan Eng sebenarnya yang mahukan kenaikan harga air. Disebabkan itulah, Liang Teck Meng mendesak Lim Guan Eng agar memberikan KEBENARAN kepada pihaknya untuk mendedahkan surat permohonan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBA) kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bertarikh 23 Disember 2016 yang memperincikan kelulusan Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk kenaikan tarif air di negeri itu. 

Surat itu menurut Liang Teck Meng akan membuktikan siapakah sebenarnya yang mahu mengimplementasikan kenaikan besar dan lebih meluas dalam kadar harga air secaraberasingan daripada surcaj air untuk kegunaan domestik dan komersil di Pulau Pinang. 

Menurut Teck Meng lagi, surat berkenaan akan membuktikan bahawa rancangan menaikkan kadaer tersebut adalah untuk mengutip lebih RM150 juta setahun daripada rakyat Pulau Pinang dan perniagaan di Pulau Pinang dalam usaha menyelamatkan PBA daripada kerugian ekoran peningkatan besar perbelanjaan pentadbiran Lim Guan Eng. 

Lim Guan Eng cuba untuk menutup cerita sebenar dengan menyalahkan pihak lain, walaupun sebenarnya yang menjadi lanun adalah dia sendiri. 

Liang Teck Meng turut mengingatkan Lim Guan Eng bahawa sebelum DAP menguasai Pulau Pinang, kadar tarif air di negeri itu telah sedia rendah berbanding negeri-negeri lain di negara ini. 


No comments:

 
Blogger Templates