Social Icons

Pages

BULETIN 247

Tuesday, August 25, 2015

ZURAIDAH MAK LAMPIR SERU RAKYAT MALAYSIA GULINGKAN NAJIB DALAM USAHA TUTUP KEHILANGAN WANG RAKYAT SELANGOR RM7.65 BILION!!!Akhirnya si pendatang yang kemudian diberikan kerakyatan dan diberikan pula peluang menjadi Ahli Parlimen, berlagak sebagai Dewi Aphrodite yang cuba mewujudkan perasaan kasih sayang tidak berbelah bahagi kepada Azmin Ali dan Kerajaan PKR Selangor.

Walaupun ADUN Sungai Panjang, Budiman Zohdi bersendirian dalam memecahkan isu DEIG di Selangor, namun pertanyaan-pertanyaannya tidak mampu dijawab oleh Azmin Ali.

Kalau ikut hukum yang digunapakai oleh DAP dan PKR, atau sekiranya Azmin Ali diterbalikkan menjadi Najib Abdul Razak, sudah pastilah seluruh negara bakal terbalik dengan pelbagai hujah dan tuduhan mahupun kesimpulan yang dibuat.

Bagaimanapun, disebabkan ianya membabitkan Azmin Ali, PKR dan DAP, isu DEIG dan kehilangan RM7.65 bilion yang menurut mereka belum lagi dibelanjakan tetapi masih gagal dijelaskan oleh Azmin Ali bagaimana lebihan pembayaran itu dibuat, cuba ditutup oleh putarbelit fakta.

Mak Lampir menyatakan, rakyat kena gulingkan Najib kerana gagal menjawab RM2.6 bilion, sedangkan setiap jawapan yang diberikan, semuanya enggan diterima. Telah dikatakan dan disahkan bahawa RM2.6 bilion tersebut tidak langsung membabitkan wang 1MDB, tetapi puak-puak Pakatan dan pemercaya mereka tetap juga enggan terima dan tetap mahu percaya bahawa ia adalah wang seleweng dan songlap. Mereka tidak ada bukti tetapi mereka kekal menekankan persepsi dan fitnah sebagai kaedah pembuktian seandainya melibatkan Najib, UMNO dan Barisan Nasional.

Manakala sekiranya melibatkan PKR dan DAP, tidak ada sebarang kaedah yang boleh diterima, bahkan perlu menerima sahaja sebarang kenyataan mahupun sikap membisu enggan menjawab sepertimana yang ditunjukkan oleh Azmin Ali dalam kes DEIG.

RM2.6 bilion yang bukannya wang rakyat, bukannya wang negara dibising-bisingkan. Wang RM7.65 bilion yang mana jumlahnya lebih besar berbanding RM2.6 bilion pula cuba didiamkan, walhal ianya memang sangat jelas wang rakyat negeri Selangor.


Baca kenyataan rasmi Budiman Zohdi ini:

1. Rentetan daripada jawapan YAB Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, melalui sebuah akhbar harian bertarikh 22/8/2015, jawapan-jawapan YAB Dato’ Menteri Besar ternyata semakin membimbangkan rakyat, akan kelangsungan DEIG ini sekiranya terus dilaksanakan.

2. Sehingga ke saat ini rakyat masih belum dapat menerima kewajaran penubuhan DEIG.Sejumlah 8 isu pokok yang diutarakan dari jawapan YAB Dato' Menteri Besar masih gagal dijawab dan memuaskan hati rakyat Negeri Selangor.

3. Rakyat tidak dapat menerima sebuah syarikat berperanan sebagai ‘orang tengah’ menguruskan pelaburan terhadap aset 12 anak syarikat di bawahnya. Sekiranya alasan kerajaan negeri mahu mengelak pertindihan, sepatutnya pertindihan itu boleh ditangani melalui penyusunan semula aktiviti 12 anak syarikat berkenaan bukannya mewujudkan DEIG yang berperanan sebagai perantara semata-mata.

4. Kecenderungan jawapan-jawapan Dato' Menteri Besar pula menjurus kepada peranan kerajaan negeri dan tidak menjawab akan keperluan dan kepentingan penubuhan syarikat DEIG berbanding MBI sedia ada.

5.1 Kenapa DEIG ditubuhkan?
Jawapan Azmi - MBI tidak pernah menyumbang kepada pendapatan Kerajaan Negeri melalui dividen.
Fakta - MBI adalah Syarikat Pemegang atau Holding Company. Mana-mana Syarikat Pemegang adalah ‘Cost Centre’ bukannya ‘Profit Centre’.
Contoh Petronas Syarikat Pemegang tidak mengeluarkan dividen, sepertimana yang biasa dilakukan oleh anak syarikat seperti Petronas Gas dan Petronas Dagangan.

5.2 Jawapan Azmin- Dari segi operasi, DEIG akan ditadbir oleh Lembaga Pengarah yang terdiri daripada Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Setiausaha Negeri, Pegawai Kewangan Negeri, Ketua Pegawai Eksekutif MBI dan Ketua Pegawai Operasi MBI serta disokong oleh golongan profesional yang pakar dalam bidang pelaburan strategik.
Fakta - Lembaga Pengarah yang sama telah lama wujud dalam MBI, kenapa menduplikasi birokrasi dan kakitangan dengan mewujudkan DEIG?
Kenapa baru dilantik dan tidak semasa penubuhan?

5.3 Jawapan Azmin - Ini disebabkan 12 kumpulan anak syarikat milik MBI menguruskan sendiri portfolio bisnes mereka serta dibebani dengan legasi masing-masing.
Fakta - proses rasionalisasi dan konsolidasi biasanya melibatkan penggabungan anak-anak syarikat dan organisasi mengecil bagi mengelakkan pertindihan, bukan dengan ditambah satu lagi organisasi sebagai orang tengah.

5.4 Jawapan Azmin - DEIG didaftarkan mengikut Akta Syarikat 1965, Seksyen 169, Sub Seksyen 1 Akta berkenaan mewajibkan penyata kewangan DEIG diaudit dan dibentangkan kepada pemegang saham serta dihantar kepada Suruhanjaya Syarikat setiap tahun. Orang awam boleh melihat perincian laporan kewangan berkenaan menerusi lama web SSM.

Fakta - Semua syarikat tertakluk kepada syarat-syarat tersebut, namun adakah ia menjamin ketelusan?Yang menjadi isu pokok bukanlah "compliance" dengan Akta Syarikat 1965, tetapi "mandatory compliance" dengan ketelusan dalam perbentangan DEIG kepada rakyat sebelum membuat sebarang keputusan.

5.5 Jawapan Azmin - Demi menjamin ketelusan dan kebertanggungjawaban, segala keputusan komersil dan pelaburan DEIG akan ditentukan oleh Jawatankuasa-Jawatankuasa Pemilihan, Tender, Audit dan Pelaburan.

Fakta - Ini tidak menjawab kenapa perlu ditubuhkan DEIG berbanding MBI yang sedia ada.

Tidak dapat tidak untuk kita menafikan bahawa struktur MBI adalah jauh lebih telus dan tersusun serta teratur didalam membuat sebarang keputusan. MBI yang terikat dengan Enakmen Negeri adalah terikat disisi undang-undang Negeri jika mahu dibandingkan dengan DEIG yang sama tarafnya dengan syarikat "Sdn Bhd" yang biasa.

5.6 Jawapan Azmin - DEIG akan mempunyai struktur tata kelola dan “check and balance” yang menurut best practice industri korporat.

Fakta - Ini tidak menjawab kenapa perlu ditubuhkan DEIG berbanding MBI yang sedia ada.

Umum sedia maklum bahawa MBI lebih "dituntut” untuk kelihatan "check and balance" jika dibandingkan dengan DEIG. Penubuhan MBI dibawah Enakmen Negeri lebih "justified and convinced" jika dibandingkan dengan penubuhan dan undang-undang yang mengikat DEIG.

5.7 Jawapan Azmin - Kerajaan Negeri akan memastikan DEIG ditadbir menurut ketelusan, tata kelola korporat, akauntabiliti dan kawalan dalaman yang ketat. Pengurusan anak-anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor akan subscribe to the highest form of governance.

Fakta - Yang menjadi persoalan ialah peranan DEIG bukan peranan kerajaan negeri.

5.8 Jawapan Azmin - Kerajaan Negeri akan fokus untuk menyediakan persekitaran yang kondusif untuk bisnes.

Kerajaan Negeri juga akan memastikan keadilan dalam pengagihan menerusi program-program keadilan sosial seperti (perumahan, pendidikan dsb).

Kerajaan Negeri akan memastikan tiada lagi perjanjian yang berat sebelah dan tidak memberi keuntungan setimpal untuk anak syarikat milik Kerajaan Negeri.

Fakta - Yang menjadi persoalan ialah peranan DEIG bukan peranan kerajaan negeri.

6. Berdasarkan PENYATA JAWATANKUASA PILIHAN MENGENAI AGENSI, BADAN BERKANUN DAN ANAK SYARIKAT KERAJAAN NEGERI (JP-ABAS) BAGI DEWAN NEGERI SELANGOR BERKENAAN DARUL EHSAN INVESTMENT GROUP (DEIG) mereka membuat penemuan bahawa memandang serius perlantikan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) dan Ketua Pegawai Operasi MBI/DEIG(COO) yang tidak dilakukan melalui proses lantikan terbuka. Adakah CEO dan COO ini mempunyai track record terbaik seperti yang diwar-warkan oleh Dato' Menteri Besar?

7. Persoalan yang seterusnya ialah Dato’ Menteri Besar mengatakan dengan jelas dan terang bahawa DEIG masih “belum beroperasi” dan “hanya akan beroperasi pada suku tahun pertama 2016”. Isunya disini adakah benar syarikat ini sememangnya belum beroperasi?

8. Kita mengajak YB Rafizi, YB Tony Pua untuk sama-sama merungkai kebimbangan ini.Sehingga saat ini tiada kenyataan yang jelas berkaitan pendirian mereka terhadap isu DEIG.Mereka selalu benar bercakap soal integriti, ketelusan dan akauntabiliti. Ketelusan sebenar perlu melangkaui sempadan politik kepartian.

Percakapan berdolak-dalik dan tidak menjawab persoalan sebenar, akan semakin membimbangkan kita!!!!

Sekian. Terima kasih.
Budiman Mohd Zohdi,
SU Adun BN Selangor

5 comments:

Anonymous said...

KESIAN TENGOK BLOG PRO NAJIB, TERPAKSA BERHEMPAS PULAS CARI ISU UNTUK MUAT NAIK DI BLOG, TAPI CERITA NAJIB TETAP LAGI PANAS, AKAN BERTERUSAN SAMAPAI NAJIB TURUN DARI PM

Anonymous said...

DAP PKR RBA itu celaka !!! hanya melayu bodoh je yg sangguo jadi percaya pembohongan DAP PKR RBA celaka tu...

Anonymous said...

Sedih tengok keadaan umat Melayu akhir-akhir ni, semua berpecah belah, puak A kata kat puak B, kata kat puak C.Biar hancur semuanya asalkan puak yg disokong 'MENANG'. Ingatkan umat melayu ada Islam sebagai pengikat, rupanya itu tidak berlaku. Lihat kaum Cina, mereka sokong MCA ke DAP ke, mereka tak bergaduh macam umat Melayu beragama Islam malah mereka ketawa je dr jauh lihat umat yg "kufur nikmat" dari hari ke sehari. Allah sebenarnya tengah uji kita.

Anonymous said...

RM7.6 billion sah duit rakyat yang dimasukkan ke akaun sykt RM2.00
Dan kalau hilang tak siapa boleh tanya.
dan DEIG lebih banyak dari RM2.6billion.

NajibNazak said...

ROSMAH MAK BADAK....

Najib... BAPA RASUAH

 
Blogger Templates