Social Icons

Pages

BULETIN 247

Thursday, June 8, 2017

CUBAAN TERDESAK ANWAR IBRAHIM UNTUK KELUAR DARI PENJARA GUNAKAN FITNAH YANG MEMBODOHKAN RAKYAT MALAYSIA!!!Ahli Lawyers for Liberty dan PKR, Latheefa Koya memberitahu wartawan bahawa Anwar Ibrahim akan mencabar keputusan bersalah dan pemenjaraannya dengan menggunakan alasan pembayaran RM9.5 juta oleh Perdana Menteri kepada pendakwaraya kes Anwar Ibrahim, Shafee Abdullah. 

Ini bukanlah kali pertama, Anwar Ibrahim cuba membebaskan dirinya daripada penjara selepas didapati bersalah. Dia telah membuat banyak rayuan kepada mahkamah dan kepada DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang memperlihatkan kegagalannya.

Tuduhan Pakatan bahawa Shafee menerima RM9.5 juta daripada Najib Abdul Razak kononnya berlaku pada dua tarikh iaitu 11 September 2013 dan 17 Februari 2014. Jadi menurut mereka, Anwar Ibrahim tidak bersalah!

Untuk ingatan, Anwar Ibrahim buat kali pertama didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014 dan kemudian sekali lagi disahkan bersalah oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015. 

Usaha Anwar terkini itu dijangka akan gagal kerana dia perlu membuktikan: 

1. Sama ada Shafee dibayar sebelum keputusn akhir Mahkamah Persekutuan pada 2015 memandangkan dia menuduh pembayaran dibuat kepada Shafee pada 2013 dan 2014. 

2. Jumlah yang dibayar oleh Najib bagi kes perbicaraan liwat dan Shafee yang juga dikenali sebagai 'Peguam UMNO' tidak ada buat kerja lain untuk Najib atau UMNO sepanjang tempoh 2 tahun itu yang memerlukan pembayaran atau fi tertentu untuk khidmatnya. 

3. Wang yang dibayar kepada Shafee telah berjaya mempengaruhi keputusan tiga orang hakim Mahkamah Rayuan dan 5 orang hakim Mahkamah Persekutuan yang mana kesemua mereka sebulat suara menjatuhkan hukuman bersalah kepada Anwar Ibrhaim. 

Shafee adalah pendakwaraya dan bukannya hakim yang menjatuhkan hukuman. Tugas pendakwaraya adalah membuktikan kesnya adalah betul dan orang yang dituduh bersalah. Hakim adalah pihak yang menjatuhkan mensabitkan dan menjatuhkan hukuman, bukannya pendakwaraya. 

4. Anwar Ibrahim juga perlu menjawab, mengapa dia suka meninggalkan air maninya merata-mrata sehingga boleh 'dicekup' oleh polis. Dia juga perlu menerangkan mengapa dia tidak memanggil 13 orang saksi termasuklah isterinya sebagaimana yang dirancang dari awal. 

Anwar Ibrahim juga tidak berani menjawab mengapa dia tidak berani bersumpah yang dia tidak bersalah. Malahan, Anwar Ibrahim tidak pernah mendedahkan bagaimana dia membayar upah 12 orang peguamnya di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan. 

Sebenarnya, semua ini hanyalah cubaan terdesan Anwar Ibrahim untuk mendapat peluang membebaskan dirinya menggunakan apa-apa sahaja alasan yang dilihatnya wajar selain cuba menimbulkan persepsi bahawa sistem mahkamah di negara ini tidak adil dan telah dibeli oleh Najib Abdul Razak.

Kempen dan propaganda yang dilakukan oleh para penyokongnya sekarang, tidak lebih daripada cubaan membodoh-bodohkan rakyat Malaysia menggunakan alasan yang sangat basi dan remeh, hanya semata-mata untuk memastikan Anwar Ibrahim menjadi calon PM ke-7 walaupun, kalau benar Anwar dibebaskan, dia tidak mungkin boleh menjadi calon PM ke-7 kerana larangan undang-undang terhadap bekas banduan yang telah disabitkan dan dihukum penjara lebih dari setahun. 


3 comments:

Anonymous said...

Tak gunalah mencerdikkan rakyat yg sudah bodoh dan terjual kerana makluk2 ini dah lama menjamu selera tahi hidangan UMNO.

Azman Ali said...

Kalau lah dia hari tu bersumpah, kompom dia jadi PM ke 7. Berani kerana benar..

Anonymous said...

Krisis akhlak. Tak layak jdi pemimpin.

 
Blogger Templates